SUHETEST

hoidku jumal meid haigete, hädiste meeste eest

27. august 2013

Eelmisel nädalal andis kolleeg mulle edasi enda võrevoodi ja lamamistooli. Rõhutas veel, et ma ikka Kardo ka kaasa võtaks, sest tema enda mees olevat siruli maas ja ei saa aidata tassida. Arutasime siis natukene, kuidas palavikus mehed on MAAILMA ABITUIMAD OLENDID.

Ta nentis ka seda, et seda olevat isegi ta laste pealt näha. Kui on ropsitõbi majas, siis tüdrukud jõuavad ikka ise vetsu oma öökimised ära tegema, poeglaps võib aga nuttu tihkudes 10 korda jutti voodisse oksendada. Sest ta on nõrk ja väeti ja suremas ja haige.

Ega ei pidanud ka mina kaua ootama, kuni “hädine mees” ka mulle osaks saab. Vaid paar üksikut päeva, sest juba eile kurtis Kardo mulle töölt, et enesetunne on kuidagi kehv ja ei teagi, kas suudab tööpäeva lõpuni olla. Suutis ikka, aga pärast tööd pidi poest ka läbi käima ja sellel hetkel oli ta juba telefonis puht surija toonil. “Ma ei jõua poolt kilo ka kanda,” kähises ta armetult telefoni.

Mis siis muud, kui vana hea rase naine tõttas appi ja läksin siis vaesele mehele poodi vastu. Et võtta enda kanda siis see taak, mis üle poole kilo oli :)) Ega me tegelikult palju asju ostnudki – mul läheb kogu sisemus krampi, kui ma pikemalt käekottigi kandma pean, seega pidime olema leidlikud. Ostsime vaid võikumaterjali ja puuvilju, samal ajal kui Kardo mööda poodi konkreetselt suri.

Kõndis paar sammu, tegi: “äöäõäähhh..ma suren!” ja kõndis veel paar sammu. “AAAAH, siin on nii küllllm… ma ju suren!” oigas ta, kui me juustuletist mööda kõndisime. Jumal tänatud, et me sealt ükskord minema saime 😀

Kõik 7 minutit koju jalutamist olid sisustatud mörinaga ja ohetega, kuidas kohe-kohe tuleb surm kallale. Tõesti, nägu oli tal üsna kuum ja töö juures oli ta veel oksendanud ka, nii et ma tõesti arvasin, et noh VÄHEMALT 39 palavik peab tal küll olema.

Kodus selgus traagiline tõde – palavikku oli tal 37.4 :)) See ei takistanud teda voodisse kukkumast ja edasi piiksumast: “Oh appi, millega ma olen küll säärase saatuse ära teeninud. Aaah, ma proovin ikka vastu pidada, ma proovin meie lapse nimel vastu pidada!” seletas ta sangarlikult.

“Jah, tõepoolest proovi kuidagi see 37.4 palavik üle elada, anna endast parim. Aga surm võib tõepoolest selliste traagiliste arvude juures ukse taga olla,” hirmutasin ma teda natukene ja tõin talle teed.

Ülejäänud õhtu viskles Kardo voodis ja rääkis kahest asjast: peatsest surmast ja aeg-ajalt palus juua ka.

Ja uskuge või mitte, täna ärkas Kardo üles ja oli täiesti elus! Hämmastav, kui tugev mees mul on! “Sa päästsid mu!” oli ta veel tänulik kah :))

tumblr_miwa7mlbu01qgcra2o1_500-9282957

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ricardo 28. august 2013 at 20:33

    Siin räägitakse asjast pisut põhjalikumalt. Kuigi allikas on pooletoobine: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2402553/Why-women-really-stronger-sex-Research-suggests-testosterone-weakens-immune-means-man-flu-actually-real.html

    • Avatar
      Vasta AbFab 29. august 2013 at 05:33

      Siis me lähenesime asjale teisest otsast lihtsalt. Mina rõhusin valu taluvusele ja selle kohta on palju (kohati) vastukäivaid uuringuid, mis jõuavad sellele järeldusele, et mehed kas taluvad valu paremini või on mehed ja naised võrdsed. See on muidugi veidi keerulisem teema (valu tajumise sotsiopsühholoogilised aspektid). Testosteroonil on isegi valuvastane toime (ehkki suguhormoonide koostoimetest ja eraldi toimetest on nii palju jõledaid artikleid, et veidi meelevaldne vist on praeguste teadmiste juures midagi kindlat väita).
      Immuunsüsteemi kohta ma isegi usun, et see võib naistel parem olla.

      P.S et mind nüüd vingumises ja vaidlemises ei süüdistataks, siis ma katsun ikka olulistel teemadel ka kaasa rääkida: ou mai gaad ää nii naljakas blogi! Ma niii tahan lahedad roosasi asju omale, kust sa saad neid, Mallu?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 29. august 2013 at 05:47

        AbFab, ma oleksin JUST hüsteeriasse läinud, et mis kuradi vingumine ja mitte minu ülistamine siin käib. KAUA VÕIB?! Aga muidu tnx muzkah ja roosasi asju saab poest ää. Also pead enne rasedaks jääma, muidu lamp osta neid..

  • Avatar
    Vasta Jan 28. august 2013 at 08:58

    sa omale aski ei taha teha? usun et sulle tuleks päris palju küsimusi.just selliseid üksikuid mida nagu spets kirjutama ei hakka sulle või kommentaariumis küsima.. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. august 2013 at 08:59

      kardan enesetappu teha hiljem

  • Avatar
    Vasta Ricardo 28. august 2013 at 05:34

    to AbFab. Palavik ja hüpertermia ongi 2 eri asja…

  • Avatar
    Vasta siil 27. august 2013 at 21:29

    Mhmh. Mõned vinguvad iga väiksema palavikuga, teised vinguvad kogu aeg.

  • Avatar
    Vasta luize 27. august 2013 at 19:00

    Minu kogemuse järgi on see 37 kraadi ümmber olev temperatuur kõige vastikum. 38 juures on enesetunne juba oluliselt parem, 39 ajab mõnel juba katuse sõitma. Noh, poekotte ei tassi muidugi, aga niisama on kerge. Kui on palavik ainult. Kui on mingi muu vastik asi sinna juurde, siis on teine asi muidugi

  • Avatar
    Vasta Lilli 27. august 2013 at 18:58

    Issand, vaene Mariann, sa oled ikka tõsised vingujad ja vaidlejad kokku sebinud. Varem küll nii ei olnud. Selle emmede facebooki commuuuni sissekandega on siia ikka igasuguseid tekkinud, kes ei ole eriti heasüdamlikud ja ei huvita sinu elu ega tegemised vaid see, et saaks võimalikult palju vaielda ja vinguda.

  • Avatar
    Vasta Liina 27. august 2013 at 18:56

    See ikka oleneb, milline tema normaaltemperatuur on. Kui mul on lööb juba 36.9 ette, olen ka tavaliselt suremas, sest tavaline temp jääb sinna 36.0 juurde.

  • Avatar
    Vasta Ricardo 27. august 2013 at 16:49

    Meeste humoraalne omapära on näiteks see, et nad toodavad naistest 10x enam testosterooni. Ka dopamiini hulk ja “kasutamine” on neil naistega võrreldes mõneti erinev. Pms on meeste humoraalne tasakaal teistsugune, kui naistel.

    Temperatuur, mida me nimetame palavikuks ON kokkuleppeline. Näiteks kilpnäärme haiguste puhul on inimese “normaalne” temperatuur teistsugune. Palaviku rakutasandi “idee” on selles, et keha püüab organismile ohtlikke viiruseid ja baktereid temperatuuri tõusuga nö tappa. See, kuidas keegi konkreetne inimene sellist temperatuuri tõusu talub, sõltub mitmetest asjaoludest. Paraku taluvad mehed seda naistest halvemini. ilmselt on “süüdi” naiste miljoni aasta vanune komme lapsi sünnitada millega kaasnevad infektsioonid ja verekaotus. Seega peabki naine suutma palavikku taluda.

    • Avatar
      Vasta dr Aibolit 27. august 2013 at 19:01

      Ma püüdsin veidi guugeldada, et leida, kas palavik on meestele ohtlikum või raskem taluda kui naistele.
      Vastus – JAH!
      Kõrge temperatuur mõjub sperma tootmisele halvasti!

      Nii et daamid, kui eesmärk on titt teha, siis palavikus meest ei ole mõtet keppida.

      Seemnevedelikku tekib okeilt, seega mingit tuntavat efekti ei ole, lihtsalt “supp on lahjem”.

    • Avatar
      Vasta AbFab 28. august 2013 at 05:15

      Kuna siin ei tohi vaielda, siis ma ei hakka rääkima palaviku ja hüpertermia vahest. Äkki mõni saab targemaks või nii.
      A Ricardo, ma panin sulle mõne lingi valu talumisest ja selle tajumisest meeste ja naiste vahel, aga : long stoori short, meestel tundub selle valulävega ikka oluliselt paremini olema kui naistel, st see on kõrgem. Võin mõne teadusartikli refereerida, kui hiljem aega on.

      Muidugi valu ja sitt enesetunne on väga palju peas kinni, mitte ainult füsioloogias, eriti kui tegemist kõrgema loomaga nagu inimene. Ja iga inimese oma asi, kui palju ta mis temperatuuri juures halab ja vingub. Minu mees teeb seda õnneks vähem kui näiteks mina :p

  • Avatar
    Vasta A 27. august 2013 at 16:02

    “For gods sake, woman, he’s a man. He’s got a man cold.”

    http://www.youtube.com/watch?v=VbmbMSrsZVQ

  • Avatar
    Vasta Ricardo 27. august 2013 at 12:58

    Kas gisella räägib nüüd palavikust meditsiinilises mõistes -mis on ju TEGELIKULT kokkuleppeline? Või räägib ta sellest kuidas inimene end teatud temperatuuri puhul tunneb? Mehed taluvad temperaturi tõusu naistest oluliselt halvemini. Nii nagu ka verekaotust, valu ja kurnatust.

    Hellikud ja nõrgakesed on mehed ehk sellepärast, et on kogu elu emade seelikusabas elanud. Omad vitsad peksavad.

  • Avatar
    Vasta Kats 27. august 2013 at 11:28

    Mul ka mees ikka vingub mitu päeva mingite pisihaavade üle näiteks jms, aga see on ju niisugune poolnaljaga. Eks nad ka vahepeal tahavad voodis mõnuleda ja natukene sellist haige-eest-hoolitsevat kohtlemist saada. Mina näiteks ei pane seda üldse pahaks ja vaatan armsalt sellele. Tihti seda ju ei juhtu. Samamoodi viskan ka nalja hulka, et “tõepoolest oled nüüd suremaks, küll on kahju, et see eluke nüüd nõnda sul lõpeb.” 😀

  • Avatar
    Vasta klaabu 27. august 2013 at 11:07

    Mina nõustun küll kirjutajaga, kusjuures meil käivad veel selllised repliigid kaasa, et ” ma natuke veel suredln ära, siis ma vist suudan juua puljongit, sina aga seni valva, et see ikka soe püsiks :D”

  • Avatar
    Vasta Allar 27. august 2013 at 09:31

    Endagi kogemustest teada, et väike palavik no kuni 37,5 tee jõuetaumaks kui kõrge ala 38,5. Ent loos kirjeldatud käitumine on küll väljamõeldis või siis on lihtsalt mees möku. Pigem kipub ikka nii olema nagu renna kirjutas, et mehed üritavad viimase hetkeni võimelda ning alles siis, kui asju juba tõesti hulluks keeranud hakkavad enese ravimise peale mõtlema.

  • Avatar
    Vasta Ricardo 27. august 2013 at 09:15

    Naljakat pole siin tegelikult midagi. Meeste puhul ongi temperatuur 37,1 totaalne palavik. See on seotud meeste humoraalse ja füsioloogilise ehitusega. Sama rumal oleks ilkuda naiste ebastabiilse närvikava või väikese jõu üle. Me oleme lihtsalt erinevad.

    • Avatar
      Vasta gisella 27. august 2013 at 12:41

      Milline on küll meeste humoraalne ja füsioloogiline ehitus, et see 37,1 muutuks totaalseks palavikuks?Olen enam kui 10 a arstina töötanud ja sellist lollust loen küll esmakordselt.Mehed on tõesti hellikud ja nõrgakesed.Seda olen küll aastaid kogenud

  • Avatar
    Vasta Renna 27. august 2013 at 09:01

    Mina võin siis küll enda mehe üle õnnelik olla. Ükskõik mis häda teda ka ei vaevaks, voodis tema mul ei püsi ja poputada ka ei luba. Mina muudkui käin ja tänitan, et võta seda rohtu ja toda rohtu ja tahan talle isegi teed voodisse tuua. Healjuhul korra see mul isegi õnnestub 😀

  • Avatar
    Vasta Andra 27. august 2013 at 08:39

    Oijumal, kuidas ma bussis praegu naeru kinni hoidsin, sest see kôik on nii tuttav. Mul ka üks haige eksemplar kodus 😀