Mari

Meie esimene kord

12. oktoober 2013

Ma ei ole enne kellegi ema olnud. No shit, eksole, aga see on päriselt VÄGA segadusse ajav amet. Eile saime juba haiglast koju ja alustuseks magas Mari lausa tunde ja lasi meil Kardoga natukene kassikarvu kokku kraamida ja noh, NII hea oli kodus olla.

Eriti hea on võtta Mari ja panna ta oma moosese korvikesse ja lasta tal seal nohisedes põõnata. Ainuke miinus on see, et ma tahaks teda kogu aeg sealt välja krabada ja teda kallistada ja musitada ja paitada, kuni ta üles ärkab ja mulle näkku röökima hakkab.

Ja veel parem on vaadata kui asjalik Kardo oma asjatamistes on: muudkui tuletab meelde, et millal Mari söögiaeg on, käib uhkelt Mari tagumenti pesemas (ilma maha pillamata!) räägib Marile, kui tore präänik ta on ja keedab mulle teed.

Elu justkui hunnik roosamannat eksole, aga eks ikka peab neid tõrvatilkasid seal meepotis kah olema. Esiteks OH DEAR GOD, kui valus on last toita. Iga kord vaikselt moka otsast tuleb paarsada vandesõna, sest mul on tunne, et mind mõrvatakse kuidagi rinna kaudu. Ok, mingi viie mintaga läheb esimene põrgupiin üle, aga siis hakkab kõht täiega valutama ja emakas läheb krampi ja natukene isegi süda pahaks. Aga mis ma ikka vingun, vaatan siis parem Mari ja naeran selle üle, mis nägusid ta söömise ajal teeb.

Vahepeal ta mõte nagu uitaks kuskile ära ja ta lõpetab söömise ning vaatab kaugustesse, nagu meenutades mõnda vana mälestust. Mõnikord järgneb sellele “kulmukortsutus” (sest tal ju pole kulme!) ja tundub, et talle tuli meelde mingi ebameeldiv asi. Teinekord teeb ta aga sellist mökitavat kitse häält ja naeratab väheke.

Kas te teadsite, et tited naeratavad sellepärast, et nad ei taha, et neid ära süüakse? Et kunagi kiviajal olla kindlad selles, et neid ära ei söödaks, siis nad naeratasid oma vanematele ja arvatavasti muudele inimestele ka, et kõik vaataksid, et awww, beebi! Ja sööksid tema asemel ära näiteks ühe rebase.

Ilmselgelt kardab Mari natuke, et ma võin ta ära süüa. Ma ei imesta, sest eile toppisin ma ta tillukest jalga endale suhu. Ma tegelikult tahtsin seda musitada, aga see oli nii väike, et lipsas suhu. Sellest piisas, et Marile muremõtted pähe panna…

Tegelikult tuli mulle ema ka külla koos vennaga, ma natukene istusin siin nendega, aga kuna ma andsin Marile süüa, surin tissivallu ja väsimusse, siis ma heitsin korraks õndsasse unne. Kui ma ärkasin, siis avastasin, et Kardo ja mu ema on suutnud Marile luti suhu saada, kes seda väga õnnelikult imes.

Noh, ma tegelikult ju ise olin selle luti ostnud ja kena, kui saab lapsel vahepeal “mute nuppu” kasutada, aga magama minnes ma juba kahetsesin seda kuradi luti majja toomist 😀 Panime Mari korvi mu voodi kõrvale, andsin talle süüa, tegi krooksu, lükkasin ta magama ja ta hakkas ikka jorisema. Andsin talle luti. Magasin 10 min. Ärkasin selle peale, et ta oli oma luti suust välja kraapinud ja jorises. Panin luti tagasi. Selle välja sülitamine kestis mingi 40 minta ja siis ma mõtlesingi, et APPI, ma ei saagi enam iial magada!

Võtsin selle väikse vääksu korvist välja ja üritasin talle siis veel süüa anda, aga ta ei tahtnud kohe üldse süüa ja mina muudkui jaurasin siis seal temaga. Muudkui kiigutasin ja laulsin talle laulukesi suvalistest asjadest. Näiteks: “kuulen, et üks kass on läinud häda teee-ee-ee-eee-gee-maa, miks sa ei lähe siis magaa-aa-aa-gaaa-maaa”. See ei aidanud kohe üldse, aga pole ka ime, sest mul on kohutav lauluhääl. Ühesõnaga pärast kahte tundi jauramist ütlesin ma Kardole, kes padi üle pea õndsat und magas: “Poolevahetus!”. “Mida see tähendab?” küsis ta megauniselt. “See tähendab seda, et me vahetame pooled ja hoopis mina magan teid ignodes,” vastasin ma ja ronisin teisele poole voodit, kus ma koheselt magama jäin.

Mina ei tea, mida nad seal need kaks tundi tegid, aga paari tunni pärast ma ärkasin selle peale, et ma kuulsin, kuidas Kardo Mari mähkmeid vahetas ja teda pesi. Kui ta selle puhta ja vahetatud juraka tuppa tagasi tõi, siis ma võtsin jälle üle, lükkasin talle tissi suhu (ise läbi hammaste kogu maailma persse saates) ja nõnda magasime me õndsat und kuni kella 9ni.

Tähendab, ma ärkasin kell 9, andsin jälle süüa, vahetasin mähkmeid ja andsin ta Kardole ja nad IKKA magavad. Ah, kes see ütles, et imikute kasvatamine keeruline on :))

1388757_10151896834504911_1921828102_n

 

Loe ka neid postitusi!

54 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ann 14. oktoober 2013 at 10:03

    Minul tekitavad äervust need vanemad, kes lapse omale ööseks külje alla võtavad.
    Üks väike keeramine unes (sa ei kontrolli oma liigutusi) ja ongi titt lämbunud. Parem hoia teda oma voodi kõrval, nagu eespool soovitati.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. oktoober 2013 at 11:35

      Ta enamasti ikka on mu voodi kõrval hällis, aga vahepeal ma olen sunnitud alla andma ja laskma tal minu kõrval põõnata. Ma kahtlen siiralt, et ma talle peale keeraks.

  • Avatar
    Vasta Mia(Annika) 12. oktoober 2013 at 23:20

    Mul tuli üks asi meelde: emakas pidi just tissitamise ajal kokkutõmbeid tegema. Mingi seos pidi neil olema omavahel:D Mul oli sama asi. Jube valus on see aga vajalik, et kogu see krempel mille Mari sul seal sees laiali venitas vaja ju normi saada:D Ja õmbluste pärast soovitas arst dussi all pissil käia, siis ei ole nii valus. Muidu tundus jh nagu ziletiteri kuseks:D

  • Avatar
    Vasta MM 12. oktoober 2013 at 22:24

    Nibukaitse aitab alguses ka lapsel lihtsamalt rinnapiima saada ning seeläbi saab ka kõhu rohkem täis.

  • Avatar
    Vasta ParaNähtus 12. oktoober 2013 at 19:38

    See meenus ka ,et kui titt ei viitsi vahest korralikult nibu haarata ja ilusti imeda siis võib suu kõrvalt põske näpuga kõditada. See pidi neil imemisrefleksi tööle panema. Toimis küll.

  • Avatar
    Vasta Ty 12. oktoober 2013 at 18:58

    Ma mäletan sellist asja, et alahuul pidi lapsel imemise ajal nagu rullis olema, suu võimalikult lahti ja võimalikult suure osa nibust suhu toppima… Mis puudub imiku kasvatamisse, siis see on tõepoolest tiss-krooks-mähe-magama… Kuu-paari pärast tulevad gaasivalud, peale seda hambavalud ja kui halvasti läheb siis kestab selline trall kuni 2-aastaseks saamiseni välja. Mina näiteks olin jutti 2a ja 1 kuu üleval absoluutselt igal ööl vähemalt tunnike-kaks kokku. Samas on ka lapsi, kes hakkavad 3-4 kuuselt juba terve öö magama ja mingitest valudest ei ole jälgegi. Mul oli esimese lapsega üsna kerge (tagantjärgi mõtlen, et see on looduse viis VALETADA lapsevanematele, et lapse kasvatamine on kerge ja nad julgeksid veel lapsi saada :D) Selle eest teisega olen sellist vaeva näinud, et kolmanda isu kadus igaveseks. Aga seda, et ma KUNAGI ENAM ei sünnita olen ma mõlemal korral vandunud 😀

  • Avatar
    Vasta Ave 12. oktoober 2013 at 17:28

    Valus on esimestel päevadel siis kui laps ei oska ise kogu nibu suhu haarata – proovi nii et imemise ajal oleks lapsel suu avatud. muidu ootab sind ees rinnalõhed ja imetamiskool. Mul läks kah lapse imetamise ajal süda pahaks ja emaka “kokkutõmbed” olid. Mulle aitas, see, et igakord kui last söötma hakkasin võtsin tassi vett enda kõrvale ja siis muudkui lonksasin. Oled tubli na Mari on tubli (lutt on tegelikult väga hea imemisvajadustega lapsele – kes ei taha seda, see ei tahagi. Thätsit) Kardo on ka väga tubli 🙂

  • Avatar
    Vasta Maiki 12. oktoober 2013 at 17:01

    Minule näiteks öeldi nii, et kui laps õieti rinda võtab siis ei ole valus ja kui on valus, vaheta asendit või midagi..
    Esimese lapsega oli ka põrgulikult valus, ja mingi aeg kasutasin ka nibukaitsmeid, aga temaga ei saanud kahjuks hakkama, kuu aega sai rinda ja siis sai pudelipiimale.
    Teise lapsega läks nagu õlitatud, mul ei olnud ei valus ega midagi, väga hästi kohe esimesest söömisest peale. Valus hakkas siis kui tal 3 kuuselt hammas suhu ilmus ja poole söömis pealt otsustas mind natuke närida 😀 .
    Aga loodan et kõik sujub 🙂 !

  • Avatar
    Vasta Tulevane ämmakas 12. oktoober 2013 at 16:49

    Mina EI soovita nibukaitsmeid ilma tungiva vajaduseta(ja seda oleks ä/e maininud!). Pigem Bepanthen või Purelan ja õhku ja kannatust! Nädalaga peaks mööduma, kui ei, soovitan pöörduda im. nõustaja poole imetamisvõtte kontrollimiseks. Aga see tõesti siis alles, kui nädalaga ei möödu.

  • Avatar
    Vasta Regina 12. oktoober 2013 at 16:44

    Lugesin ja imestasin, mul vist mõned asjad vahele jäänud ja tundub sinu jutu järgi, et vedas mul:) 5 kuud tagasi sünnitasin minagi esimese lapse aga puudus mul emaka kokkutõmbe valud ja sama olid ka rindadega. Kõik oli ideaalne, ju vedas mul 😀 Aga edu sulle, kasuta seda võimalust kui lapsuke veel beebieas on 🙂

  • Avatar
    Vasta Avely Nukk 12. oktoober 2013 at 16:07

    Lansinoh aitab jah! See on hea kreem..või noh pigem geel. See maitsetu ka. Mul ämmakas lasi endal ka proovida seda keele peale..ütles ka, et laps peab igasugu jama proovima, siis proovigu ema ka 😀 Aga muidu , mis mulle öeldi ,et kui on valus toita, siis laps ei pruugi vajalikus koguses toitu kätte saada.
    Pelgus on imetamis spets ka..tasuta. Kabinet viis oli vist kunagi..seal kus need ämmakad on..kodukal info number ka. Tema teeb kõik asjad muidu klaariks 🙂

  • Avatar
    Vasta K 12. oktoober 2013 at 15:48

    mul on kahe lapsega kogemus, et imetamine on põrgupiin esimesed nädalad – imetasin niimoodi, et pliiats oli hammaste vahel, siis puresin seda raevukalt -, kuid mõlema lapse imetamisvõte õige. noh, see möödus kiirelt õnneks.

    lutti mina nii pisikesele anda ei julgenud, ei tahtnud imetamist ära rikkuda. minu ema aga samamoodi arvas, et see üks jumala sõrm ise on ning seda samamoodi üsna pealetükkivalt surus, kuniks luti üldse ära viskasin ja teema lõppes. on mõlemad mul üles kasvanud ilma lutita ja ausalt öeldes olen kahjatsusega vaadanud neid kahe- ja kolmeseid, kel, endal sahtel hambaid täis, lutti lasevad.

    aga sul pole ju veel piimapaisugi olnud, ega ju? milleks see lutt siis üldse? ta peab sul niipalju rinnal olema, kui võimalik, nii palju, kui tahab, et üldse pärispiim rindagi saaks tulla.

    • Avatar
      Vasta Oimakas 12. oktoober 2013 at 17:06

      mind võõrutati ka lutist kui ma kolmene olin alles, väidetavalt. ja sellepärast, et lasteaias ei tohtinud keegi lutiga olla… ema siis valetas mulle, et huuled jooksevad verest tühjaks kui lutti edasi imen. rets 😀

      • Avatar
        Vasta Oimakas 12. oktoober 2013 at 17:06

        juba*

    • Avatar
      Vasta Irw 12. oktoober 2013 at 18:13

      Minu laps sai ka sünnitusmajas luti hambusse, polnud mingit juttu õigetest v valedest imetamisvõtetest, rinnad ikka olid hellad, aga kapsalehti põue ei toppinud jne jne jne
      Nüüd on ta juba pea 14 aastat vana ja pole küll mingeid iseärasusi täheldanud, et siin nii suurt paanikat külvata. Tahab lutti anda siis annab, tahab kaissu võtta siis võtab – igaühe oma asi kuidas lapsi kasvatada 🙂 noorele perele edu!

      • Avatar
        Vasta Triinu 12. oktoober 2013 at 18:31

        Kes see 14 aastat vana on?

  • Avatar
    Vasta lipsuke 12. oktoober 2013 at 15:41

    Nii armas, et tahaks nutta 😀

  • Avatar
    Vasta E 12. oktoober 2013 at 15:17

    Soovitaks hoopis konsulteerida ämmaemandaga, suht reaalne variant, et lapsel imemisvõte vale, siis ongi põrgupiin see imetamine.. Olen läbi teinud-teise lapsega. Õige võtte puhul e tee imetamine haiget ka esimesel korral…jällegi oma kogemus olemas-esimese lapsega. Seega loodan,et sellele murele saate peagi lahenduse

    • Avatar
      Vasta Britt 12. oktoober 2013 at 15:43

      Ma vaidleks vastu natukene. Mul tegi imetamine ikka väga haiget samas ämmaemandad ja arstid kõik juba peale sünnitust kiitsid, et oh kui tubli, et õige imetamisvõte jne. Kuna lapsel oli kaaluga probleeme, siis olin mõnda aega imetamisnõustamises ka “kuldklient” ja ka seal tunnistati imetamisvõte suurepäraseks. Aga näe, valus oli ikka.

  • Avatar
    Vasta Liis G. 12. oktoober 2013 at 13:48

    Minu koolitarkus (õendus) ütleb seda ka, et (samas ok, võib-olla teil juba see käpas) enne ei tohiks lapsele üldse lutti pakkuda, kui imetamisvõtted on selgeks saadud 🙂

  • Avatar
    Vasta Mia(Annika) 12. oktoober 2013 at 13:16

    Mu tips magaski mu kõrval nii nagu pildil Mari Kardo kaisus. Armas:)
    Oli tõesti kergem kui et laps on oma voodis. Kord ma jäin istudes magama kui rinda antsin, ehmatasin end üles sest käed läksid lõdvaks ja laps oleks maha kukkunud. Siis ma enam sedasi ei toitnud. Oli minu kõrval. Mu mees oli kahjuks selline kes oleks lapsele peale keeranud, aga su Kardol tundub ka ”ema instinkti” olevat 🙂 Tubli mees.

  • Avatar
    Vasta Britt 12. oktoober 2013 at 12:40

    Ma soovitan ka nagu üks eelnev kommenteerja neid nibukompresse. Mul oli ka tunne alguses nagu keegi nüsiks mu nibusid nugadega ( absoluutselt ilustamata) aga koos bepantheni ja kompressidega läks asi normaalsemaks. Muidugi mitte nii ruttu kui ma oleks lootnud, aga lõpuks läks. Nii et proovi 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 12. oktoober 2013 at 12:17

    awwww, nii armas :)))
    Mees on Sul lihtsalt 5++++, ütle talle kindlasti edasi! Teist sellist leiab ikka väga aruharva. Tavaliselt mehed suht põgenevad kodust ja tulevad jälle koju tagasi kui laps on 1a, siis on ta nö. aktiivsem ja saab juba mängida jne jne.
    Olge tublid – edu ja jaksu.

  • Avatar
    Vasta Tikker 12. oktoober 2013 at 11:57

    Oh teid nummikuid. See imemise valu on alguses jube jah, aga läheb üsna kiirelt üle. Väga tuttav on lugeda neid esimesi kogemusi, enda omad tulevad meelde.

    Mh, ma pole isegi õnne soovinud 😛 Palju õnne 😀 Mu meelest läks päris hästi 😉 Ja see sünnitusvalu, kujutad ette, UNUNEB ÄRA. Hormoonid ja värk. Loodus on kord juba nii seatud, et inimkond välja ei sureks. Täitsa võimalik, et seda on sulle juba sada korda öeldud, aga no ma tõesti ei viitsi kõiki kommentaare läbi lugeda 😀

  • Avatar
    Vasta Helena 12. oktoober 2013 at 11:44

    Mul on aidanud ka kõige paremini just need Muti-Mam nibukompressid, kahjuks suht kallis värk, 12 tk maksava 10 euro kanti ja kui peale igat imetamist kaks tk ära kasutada, siis……
    Aga ka kapsalehed on ületamatud. Mulle sobib ka see, et esimestel nädalatel olen ikka rinnahoidjaid vältinud. Nii on olnud kõige parem, osad jälle ütlevad, et just rinnahoidjatega on kõige parem.Kokkuvõttes läheb see suht kiirelt üle ja peale seda on rinna andmine kõige lihtsam, kiirem ja valutum asi üldse. Lutti üldjuhul ei soovitata üldse esimesel kuul anda. Igasugune imemine väsitab last ja võib olla, et ta siis ei viitsi rinda piisavalt võtta, kuna on lutiga end ära väsitanud. Lutist saab alati võõrutada. Teine jäi mul 10 kuuselt päeva pealt ilma, jauras kolm ööd ja siis poleks nagu kunagi lutti olnudki.
    Ja lõppkokkuvõtteks igasuguse imetamise suhtes saad abi ITK imetamisnõustamisest, kui valu liiga suureks läheb, või mure, et ei söö korralikult või võte vale jne. http://www.itk.ee/kliinikud/naistekliinik/naistekliinikust/perinataalkeskus/sunnitusosakond/imetamisnoustamine

  • Avatar
    Vasta L 12. oktoober 2013 at 11:43

    http://www.amazon.co.uk/Lansinoh-40ml-Cream-Nipples-Cracked/dp/B0006JLIFG/ref=tag_stp_s2_edpp_url

    I swear by this stuff. Kaks päeva usinat kreemitamist ja võid kreemi sahtlisse ära panna, tehtud.

  • Avatar
    Vasta G 12. oktoober 2013 at 11:33

    nii armas.. Ja Kardo on ikka tõeline härra,nagu taevakingitus mida igaüks ka ei saa 🙂 !! Ikka veel jõudu ja jaksu, beebi kasvatamisel, juba ei jõua ära oodata et minulgi ta käes oleks 🙂 !!

  • Avatar
    Vasta ParaNähtus 12. oktoober 2013 at 11:24

    Võib tõmmata titevoodi oma voodi kõrvale. Niiviisi, et kui ärkab ja niisama joriseb (igav, lutt suust jne) siis paned käe läbi une voodisse talle kaissu. Mul aitas see üle saada sellest, et titt öösel arvas hakata üleval olema. Ju see vanema lähedus siis mõjus. Ehk siis oleks mõistlik titt harjutada vanemate elurütmiga.

    Aga rinnaga toitmise mõtles välja kindlasti keegi selline, kellele meeldis, et tal valus on…
    Aga kuidas kassid tite vastu võtsid?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2013 at 11:27

      Kassidel on jumala suva Marist. Mul on see korv voodi kõrval ja ta alguses oligi seal sees, aga pärast mõnda jauramist ma ei viitsinud enam 😀

  • Avatar
    Vasta Pipi (endine) 12. oktoober 2013 at 11:22

    Mul aitas nibuvalu vastu bepanthen. Teine laps võttis rinda valesti ka, erinevalt esimesest lapsest kes oli natuurtalent. Loodetavasti Maril on see õige võte käpas. Kuigi ega paaripäevaselt saa loota et ta kõik kohe “õigesti” teeb 😉

  • Avatar
    Vasta Mari 12. oktoober 2013 at 11:22

    Tundub, et kõik vajalik info antud nibuvalu leevendamiseks.
    Bephanten? roosa triibuga 🙂 on küll imerohi. Valu olematuks ei tee, aga aitab leevendada kindlasti!
    See mama midagi ei toiminud eriti.
    Ja nibukaitsmed on issanda õnnistus 😀 Sööda palju jaksad. Ja mis siis, kui Marile hakkabki nii rohkem meeldima? Sul ei löö vähemalt sädemeid silmist ja laps söönud- winwin seis ju. Pealegi usun, et kui oled oma suuremast valust sedasi üle saanud, siis võib tasahilju jälle ilma proovida ja küll ta ümber harjub. Räägin reaalsest kogemusest 🙂
    Marid on tugevad ja vinged ja kohanevad 😀

  • Avatar
    Vasta SV 12. oktoober 2013 at 11:17

    Kui Mari lutti ei taha, siis ära sunni teda seda võtma 😉 Mis sa trallid temaga ja muudkui topid seda suhu 🙂 Nohjah, et nutab ja sa ei taha, et ta nutab… võta kaissu 😉 Äkki aitab ;D

    • Avatar
      Vasta ParaNähtus 12. oktoober 2013 at 11:26

      Minu laps ei võtnud lutti ja hakkas pöialt imema. Ja vat see on needus. Mina arvan nii, et kuna need kurjamid niiehknaa peavad midagi imema siis olgu see parem lutt. Seda pöidlaimemist pärast võõrutada on jube. 😀

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 12. oktoober 2013 at 11:29

        Mari väga vastu ei punni lutile. Võtab, kui antakse 😀

    • Avatar
      Vasta Merilin 12. oktoober 2013 at 11:29

      Rinda saavad lapsed üldjuhul lutti väga ei võta . Aga nibudele määri ohtralt bephanteni kreemi ja varu kapsapea koju ( sul läheb seda paari päeva pärast vaja )

      • Avatar
        Vasta elex86 12. oktoober 2013 at 12:35

        Erand kinnitab reeglit 😉 mul poeg sai rinda ja lutti, tahtis mõlemat. Plika sai rinda, aga lutti ei tahtnud. Ja kapsalehti pole mul vaja olnud kummagiga ja mingeid kreeme pole ka pidanud ma määrima.. algul paar päeva olid nibud nii valusad ja emakas ka valutas toitmise ajal.. aga see möödus 2-3 päevaga 😉

      • Avatar
        Vasta Ingrid Kaasik 12. oktoober 2013 at 16:58

        Iga laps on inimene ja inimesed on erinevad. Ei ole vahet kas laps saab rinda või mitte. Mõni tahab lutti ja mõnel tuleb öök peale kui lutt suhu panna. Aga ma siiski lisaks juurde – ei ole vaja tingimata last omale voodisse vedada. Kui kohe mitte kuidagi ei saa, siis natukeseks jah. Aga kui kogu aeg, siis ühel päeval olete iseenda peale tige. Vanemate juurest voodist last ära saada on märksa raskem kui teda sinna harjutada. Ning vöike titt ei pea olema kogu aeg vait. Vahgel vüõib natuke halt teha küll. Seda on aru saada kas nutab lihtsalt niisama või on häda käes. Need väikse ninnu-nännud on juba sunniest saati kavalad ja saavad jube kähku aru, kuidas ennast kehghtestada 😀 Endal ka mõni laps olemas ja eks kogemused kah või nii.

  • Avatar
    Vasta Mõrtsukjänes 12. oktoober 2013 at 11:13

    Ma olen oma kolme lapsega igasuguseid möginad proovinud ja noh, ei saa öelda, et üldse ei aita, aga krdi pikk on see paranemisaeg olnud. Aga tänapäeval keeldus minu teinepool enne apteegist lahkumast, kui antakse midagi, mis kiiresti aitaks, kõik need teada-tuntud kreemid lubas ta lahkesti apteekril omale hoida. Ja tuli koju Multi-Mam kompressidega, ajee! Tead, need töötavad! Päris kiiresti, päriselt ka!
    Need targutused valest imetamisvõttest võib nüüd heaga vahele jätta. Kui häda käes, on ravi vaja ja võtete muutmine sel hetkel enam ei aita. Ja kusjuures kordagi pole ma pärast tervenemist imetamisvõtet muutnud ja probleem pole kordunud.

    Ahjaa, palju õnne ja ikka unega öid ja kõike muud head teile, kuhjaga ikka! 😉

  • Avatar
    Vasta sannuke 12. oktoober 2013 at 11:10

    Mul aitas nibude valulikkuse vastu kõige paremini Purelan salv ja vahest kasutasin ka nibukaitset. Oh jah, igatsen ka seda esimest kuud, kus ta ainult sõi ja magas, elu oli nagu lill ja mõtlesin ka, et see lapse kasvatamine pole ju miskit keerulist 🙂 Nii kui teine elukuu jooksma hakkas oli sellel tublil magamisel lõpp ja algasid igasugused kasvamisega kaasnevad ”mured”, nii et naudi praegu mõnuga!

  • Avatar
    Vasta Kerli 12. oktoober 2013 at 11:08

    Väga lahe lugemine! Tuli kohe meelde kuidas endal 6 kuud tagasi sama teema oli. Soovitan ka nibukaitsmeid. Ilusat kasvamist!

  • Avatar
    Vasta Gätlin 12. oktoober 2013 at 11:07

    Nibukaitset vahelduseks kasutada kuni rinnad natuke harjuvad, mitte koguaeg, sest muidu jäädki seda kasutama. Ja on igast kreeme bepanthen, garmastad (germastad?) mingi mama ka…võib ka vanamoodsalt kapsalehte kasutada 😀 Jube mõnna on see kapsas ikka. Natuke noaga triipe sisse teha, et mahla veidi rohkem välja tuleks. Kapsas hoida külmkapis. Aitab ka piimapaisu leevendada.

    • Avatar
      Vasta T 12. oktoober 2013 at 13:19

      Jah ma just tahtsin neid mõlemat kreemi kasutada aga nibukaitset oma kogemuse järgi ei soovita sest mu lapsel vajus alumine ige tänu sellele viltu ja hiljem probleeme kui palju. Lapse ige on sündides ikka päris pehmeke ju 🙂

      • Avatar
        Vasta T 12. oktoober 2013 at 13:19

        St. tahtsin soovitada neid kreeme.

  • Avatar
    Vasta Elisabett 12. oktoober 2013 at 11:04

    Mariann, kirjutasin Sulle e-mailile, loodan, et vastad :). Tundub tõesti, et Kardo on väga toetav, Sina oled tubli ja mari on ka superarmas :)!

  • Avatar
    Vasta Anni 12. oktoober 2013 at 11:03

    Nii armsad olete!
    Mul on see aeg juba meelest läinud, kui pidi öösel mähkmevahetuseks üles tõusma.
    Ja kuigi ma alguses olin jumala veendunud, et ma kunagi last oma voodisse magama ei võta, siis jäid mulle meelde ühe ämmaemanda sõnad mingilt loengult, et kui laps on üheksa kuud olnud turvaliselt emme kõhus, siis miks te arvate, et ta nüüd äkki tahab eraldi olla. Ta tahab võimalikult ema lähedal olla. Nii et minu beebi on algusest peale kaisus maganud ja nüüd ya isegi ei ärka üles, kui süüa tahab. Togib mind jalgadega ja mina pistan talle tissi suhu ja magame õndsalt edasi. Ja mind absoluutselt ei huvita see, mida teised arvavad, sest mul absoluutselt puudub unevõlg ja last saab natukeseks kõrvale tõsta, kui tahta mehega tegeleda.

  • Avatar
    Vasta JaanikaK 12. oktoober 2013 at 11:00

    Nii nunnu:) aga ma olen kuulnud, et selle tissitamise valu vastu aitavad nibukaitsmed.
    Aga ma enam ei mäleta täpselt, sest endal juba 8aastane laps.

  • Avatar
    Vasta :-) 12. oktoober 2013 at 10:58

    Ohh tean mida stunned 🙂 proovi nibude peale panna kreemi,ei mäleta nime aga kusi apteegist 🙂 joudu ja jaksu sulle ja Kardole mul on varsti kolmas sündimas 🙂 ja kannatust on vaja 🙂 mida suurem lapsukene seda suuremad Mured 🙂 aga te waste hakkama 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2013 at 11:02

      Ma panen jah mingit kreemi, aga see ei paista aitavat 🙁

      • Avatar
        Vasta Anni 12. oktoober 2013 at 11:06

        Sul alles paar päeva imetamist olnud. Nibud ei ole veel harjunud. See läheb varsti üle.

  • Avatar
    Vasta T 12. oktoober 2013 at 10:57

    Kiidusõnad su teisele poolele!! tavaliselt mehed saadaks pikalt kui paluksid öösel pooli vahetada lapsega

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2013 at 11:01

      Ma oleks üsna confused, kui Kardo mu pikalt oleks saatnud. Tal ju ka praegu isapuhkus, ei pea ka tööle minema, asi tal siis ka üleval passida 😀

  • Avatar
    Vasta Liiska 12. oktoober 2013 at 10:53

    Nii armas pilt Marist ja Kardost 🙂

  • Avatar
    Vasta päka 12. oktoober 2013 at 10:45

    jutu järgi on sul küll väga tore mees 🙂