Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari SÖÖK

Väikese Mari toidulaud

27. veebruar 2014

Praeguse seisuga on Mari 4k, 2n ja 3p vana. Esimesel veebruaril sai Mari oma esimese ampsu kõrvitsat ja see läks tal isegi alla. Mitu nädalat ei andnud ma enam üldse midagi, siis tekkis arsti soovitusel mõte Marile putru anda. Tegin siis Holle hirsipudru valmis ja no ei saanud seda üldse mitte Marile sisse. Kardo võttis ise ampsukese ja ütles, et ta ei imesta, et Mari seda ei taha. Olevat jube olnud. Eks ma järgmine kord proovin seda putru rinnapiimaga teha, ehk läheb libedamalt alla.myshop-300851-31-7475565

Ma muidugi ei imesta, sest seda putru valmistatakse ju piimasegust, mis ei olegi eriti meeldiv, kui sa just imik ei ole. Marile näiteks meeldib see piimasegu väga. Kõige alguses oli meil mingi NAN piimasegu, siis Aptamil probiotic vms ja lõpuks jäime ikka Holle peale. Mulle meeldib see, et see on valmistatud õnnelike lehmade piimapulbrist ja on bio värk.

Minu käest on küsitud ka, et kas ma siis üldse Marile RP’d annan – vastuseks on, et ikka annan. Viimati nelja kuu kontrollis käies, selgus see, et Mari on ainult 400g juurde võtnud. Arst soovitas lihtsalt proovida, et peale RP andmist mõlemalt poolt, pakkuda lisaks veel RPA’d. Kuigi Mari väga näljane ei olnud, vitsutas ta vabalt 150 ml juurde. Järelikult oli ikka kõht väheke tühi.

Kuna ma nüüd talle aeg-ajalt RPAd pakun, siis ei arva vaene latseke, et ta nälga jääb ja minu RP vastu enam ei protesteeri. Nii palju kui tuleb, nii palju ta viisakalt joob ka. Tavaliselt annangi päevas näiteks ühe korra RPAd, mõnel päeval aga üldse mitte.

Tegelikult tahtsin ma ikka sellest lisatoidust rääkida. Ma mainisin, et ma tegin sügavkülma kõrvitsat, aga tegelikult see Marile ertiti peale ei lähe. Jah, ega talle ei läheks vist mitte miski eriti peale, sest  ta pole lihtsalt harjunud midagi sööma. Ükspäev keetsin siin lillkapsast ja andsin talle tükikese pihku, siis ta seda ka lutsutas mõnda aega.

Mulle soovitati Marile ploomipüreed mekkida anda. Ma ei teagi täpselt miks. Ahjaa, meil oli jutuks titemammadega, et palju lapsed püreed on nõus sööma ja üks ütles, et tema oma sööks lausa terve purgi ära. Mari maadleb aga kahe lusikatäiegagi. Seggepärast arvaski keegi, et võiks siis ploomi oma proovida. Oeh, ma ei tea. Ega tegelikult ju kiiret pole, kuid varsti võiks talle maitseid tuvustada jah.

Ma olen juba otsustanud, et poest ma väga muud ei tahagi osta, kui Holle ja Ella’s Kitcheni tooteid. Mõlema püreesid annaksin ma juba varsti Marile hea meelega proovida. Idee poolest tahtsin ma alguses kõik toidud Marile ise teha, aga nagu naabrinaine juba rääkis, siis ringi rännates ja jalutades ei ole miski muu mugavam, kui lapsele tuub kätte anda. See muidugi on veel tulevikumuusika.

myshop-ek0030-311-1105563

Muuseas, see koht, mida ma siin lingin – LASTETOIT.EE, müüb poodidest lastetoite palju soodsamalt. Soovitan kõikidel titeemmedel sinna kaeda, sest kes siis natukene säästa ei sooviks 🙂 Head isu kõikidele tittedele!

img_9991-1024x682-4202405

Loe ka neid postitusi!

43 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Merilin 28. veebruar 2014 at 12:43

    Ma panen siia ühe uurimuse kokkuvõtte, mis on hiljaaegu välja tulnud ning kus on väga suur uuritavate grupp, ehk siis,e t tõenäosus saada väga vettpidavaid tulemusi. See on neile emadele, kes millegipärast ei saa oma last rinnapiimaga toita või peavad selle ära lõpetama varem või teevad sellise valiku ise,e t lõpetavad rinnaga toitmise varem ära võis iis teevad kombotoitmist (RP ja RPA koos). Las see olgu ikka emade enda valik. Miks selle üle tänitada koguaeg. sin oli üks dialoog, mis nüüd on ära kustutatud, aga mulle jäi see igatahes meelde. Pole see rinnapiim nüüd siin maailmas midagi nii unikaalne, vaesed need emad, kellega koguaeg tänitatakse,et miks ei saa jne, et peab jne. See võib ju noore ema täiesti stressi viia. Mõni on haige, mõnel ei õnnestu lihtsalt ja mõnel pole jaksu seda tissitamist tunde ja tunde teha. Mina andsin rinda kuni lapse 10,5 kuuseks saamiseni ja ei kavatse küll nutta, et 10da eluaastani ei suutnud :D.

    http://www.slate.com/blogs/xx_factor/2014/02/27/breast_feeding_study_benefits_of_breast_over_bottle_have_been_exaggerated.html

    • Avatar
      Vasta Merilin 5. märts 2014 at 14:26

      Vabandan, see dialoog pole mitte ära kustutatud, vaid asus teise postitse all (nimelt selle laste ülekaalu teema all).

  • Avatar
    Vasta gertu 27. veebruar 2014 at 23:25

    No sellele ma vaidleks küll vastu, et laps ei hakka enam rinda tahtma. Loll jutt, mina hakkasin oma tütrele lisa andma kui ta oli 4 kuune, homme saab laps aastaseks ja ikka saab rinda nii, et koliseb. Ja näiteks minu oma lausa vihkas putrusid. L6puks loobusin ja tegin lapsele lillkapsa püreed ja see maiteses talle väga. Nüüdseks oleme pudruga ka s6brad. Ja poe püreesid minu laps ei söö, talle lihtasalt ei maitse, k6ik teen ise.

  • Avatar
    Vasta Lin 27. veebruar 2014 at 23:11

    No üldse ei poolda kui alla 6 kuusele antakse lisatoitu, organism ei omasta ju toitaineid. Lisaks sellele rikub ära see rinnapiimast toitumise. Mida varasemalt antakse lisatoitu seda rutem loobub laps rinnapiimast. Ja kuna lapsele söödetakse püreesid sisse, mitte nii nagu rinnaga, et ta saab ise otsustada kas kõht täis või mitte, siis võib põhjustada see toitumishäired. Laps tahab rohkem süüa kui ta vajab, sest vanemad on teda ületoitnud….Pigem arvatakse et laps ei taha ja pm sunnitakse sööma kui, et tal kõht täis.

  • Avatar
    Vasta Laura 27. veebruar 2014 at 18:56

    Holy fuck.. olen alati su postitusi lugedes arvanud, et RPA on lühend mingist fancyst välismaisest sõnast, mis tähistab mingisugust ainet, mida tittedele antakse. Täna aga sain (vist) pihta, et see on rinnapiima asendaja? 😀 oh seda elu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. veebruar 2014 at 19:02

      Jah, RPA on rinnapiimaasendaja :D:D tubli!

  • Avatar
    Vasta Merilin 27. veebruar 2014 at 15:00

    Minu lapse lemmikuks oli kõrvitsapüree ja puhas porgandipüree. Keetsin sellistest peenikestest porganditest, mis pole veel puiseks läinud. Tuleb selline väga mõnusa maitsega sodi. Kõrvitsapüreed oli veel eriti lihtne teha. Pesin kõrvitsa, lõikasin 4 sektoriks ja võtsin sisu välja ja siis selle ühe sektori lõikasin kah nii umbes 4 cm paksusteks viiludeks ja ahjuplaadile 180 kraadiga 40 minutit. pärast kõrvits tuleb ise koore küljest ülikergelt lahti ja plenderisse ja oligi olemas. See küpsetamise viis annab nagu palju parema maitse, kui lihtsalt keetmine. Aga algul ei tahtnud ka tema väga lisa süüa, õige lisasöömine algas alles peale 5dat kuud ja ma lihtsalt ei andnudki magusaid enne, kui kõikide juurikate söömine oli ära õpitud :). Pärast , kui juba alla läks kõik (lillkapsas, kartul prokoli jne), siis paari ampsu kaupa andsin magustoiduks HIPPi no added sugar magusaid püreesid. Juurikad keetsin kõik ise, aga magusat ei oska nii hästi teha. HIPPi omadest lemmik oli mustikaõuna sodi ja banaanivirsiku oma läks ka hästi peale. Alates 8dast kuust aga sööb smuutisid heameelega ja siiani hommikupudru kõrvale (laps 1 aasta ja 1kuu vana) läheb ikka smuutit . Teen mustikate, maasikate, vaarikatega jne ja lisan alati banaani kah, siis nagu tummisem kuidagi. Vahel panen kefiiri, vahel lihtsalt veega. suurepärane magusöök.

  • Avatar
    Vasta Eliise 27. veebruar 2014 at 14:35

    Ma ei saa aru mismoodi te näete et seal lastetoit lehel on tooted palju soodsamad. Minu arust ikka kallimad, nt tutteli nr 2 maksab lastetoit lehel 3,45 aga maximas 2,99. Janiiiedasi. Ma ei kavatse never sealt lehelt tellida.

    • Avatar
      Vasta z 4. märts 2014 at 23:01

      Postikulu ka veel juurde 😀 ulme hind tuleb kokku nii ju

  • Avatar
    Vasta Helena 27. veebruar 2014 at 14:20

    Tead, kui ta sul ikka maadleb ja võitleb nende püreedega, siis ta lihtsalt ei ole veel valmis. Anna rahulikult rinda edasi. Mina kõigi kolmega jälgisin last ja 4 kuuselt istus mul süles vabalt söögilauas ja absoluutselt ei huvitanud, mida ma suhu panen. Kolmandal tekkis huvi alles ca 5,5 kuu pealt, ehk siis alles hakkas huvituma, mida me ikka endale suhu topime. Tegin ka lillkapsast ja no ei läinud peale aga lasin sutsu õliga blenderis kreemjaks ja hoopis teine tera. Läks nigu ludinal. Suts õli köögivlja sees teeb imet 🙂 Ja kuue kuuselt oli valmis sööma juba mehiseid portse:) Ikka esimesel kuul ainult köögiviljad õliga. 7 kuul tulid juurde Holle pudrud. Tegin neid Holle piimapulbriga. Sul ju laps Holle piimapulbriga tuttav, seega peaks ka puder olema tuttavama maitsega. Samas jälle puder kohe alguses ja ainsa toiduna võib (ei pea) põhjustada kõhukinnisust. Ja viimasena – kolmanda söögikorrana tulid juurde puuviljapüreed.
    Juurvilja mäkerdan siiani ise, st nüüd juba aastane poiss saab nii Holle putrusid kui perele keedetud putrusid(siis pneme minimaalselt soola), oma juurviljapüreed(enam kreemijaks ei lase, tükid ikka sees), kui ka siit-sealt natu matti peresöökidest. Puuviljapüreed ikka nendes tuubides lemmikud ja hea siin-seal kätte anda, lähevad muidugi ka marjad ja õunad ja banaanid loomulikul kujul loosi.
    Hommikuti ja õhtuti, st 2x ööpäevas on veel RP päevakorras. Üritan siiski võõrutada aga mure selles, et ei joo mingil kujul, ühestki nõust piima ega RPA-d.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 27. veebruar 2014 at 14:11

    Mu põnni lemmikud on Plum püreed. Gerber suvikõrvitsa püree läks ka väga hästi peale aga lillkapsast võin ise süüa tema arust. Sellist nägu tehti, nagu oleks talle puhast sõnnikut suhu toppinud. Plumi omad on siiani kõik väga maitsenud, ainult ei õunaga peame ette vaatama, tekitab gaase. Plum on ka ökoloogiline 🙂

  • Avatar
    Vasta Pisi 27. veebruar 2014 at 13:49

    Kuna mul kolmas laps, siis olen iga lapsega proovinud esrinevat viisi, kuidas lisatoiduga alustada.
    Esimene tähelepanek. Alusta soolastest püreedest. Lapsele alguses ei meeldigi, kuna harjunud ikkagi piimaga. Ma esimesel lapsel ustasin magusaga ja ta pealepiims ja magusa püree enam midagiei tahtnudki. Beebile annan magusat püreed ainult siis, kui puder enam ei maitse ja siis annan pirni oma, kuna see ei ole nii magus.
    Teiseks. Vaata putrusid koostise mitte öko märgiga.
    Kolmandaks. Alusta lisatoiduga lõuna paiku. Siis saad teada, kas põhjustab löövet, gaase.

  • Avatar
    Vasta Annili 27. veebruar 2014 at 13:19

    Mari on ikka vága ilus laps, eriti kui ta naeratab 🙂

  • Avatar
    Vasta Marianne 27. veebruar 2014 at 12:46

    Mina soovitaksin ka ühte lehekülge siin.
    http://www.lapseriided.com/
    Sellelt leheküljelt võid sa leida kõike, mida enda lapsele vaja on! Toitudele on tihti igasugused soodused ka!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 27. veebruar 2014 at 12:44

    See, et ta ei söönud võis olla puhtalt maitsega seotud. Lili sööb nagu loom, no absoluutselt kõike, peale Holle hirsipudru. 😀 Proovi mõnda teist putru 😉 Kuigi Lili sööb kõiki (tatrahelbe, riisihelbe, neljavilja, kaera jne), siis lemmikud on endiselt Hipp’i omad. Ja kui lõhna järgi vaadata, siis ma väga ei imesta ka miks – tunduvad endalegi maitsvad. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. veebruar 2014 at 13:33

      Mul on veel holle teisi putrusid ka, eks siis proovin. Aga kas sa segasid RPA’ga või RP’ga?

    • Avatar
      Vasta My 27. veebruar 2014 at 21:20

      Mu laps ei tahtnud samuti seda Holle hirsiputru. Tegelikult ta läks Holle toitudest kärna, kuigi peaks puhas kraam olema. Pärast pere toidu tutvustamist 10 kuu vanusena ei võtnud enam ühtegi tite soolast toitu suu sisse. Puuviljatuutud õnneks sobisid- nii head mugavad pikema jalutuskäigu ajal vahepalaks anda. Kuigi sügisel, kui oma aja saadused vitamiinidest tulvil, sai laps nendest puuviljatuutudest vitamiini üledoosi ja läks kärna. Nendesse on sidrunhapet sisse pandud, tuleb piiri pidada.

  • Avatar
    Vasta Krista 27. veebruar 2014 at 12:28

    Mina alustasin ka soolaste püreede andmisega. Mitte ühtegi soolast poe-püreed pole andnud. Kõik tegin ise sügavasse valmis ja ega ta peale seda neid poe omasid söönud ei oleks ka, sest need olid niiii rõveda maitsega. Alustasime muidu lillkapsast ja tõesti, esimene päev mekkis lusikalt paar ampsu, järgmine päev sõi v-o lusikatäie, siis edasi kaks jne. Ega ei peagi kohe ja palju sööma hakkama. Peale soolaseid püreesid hakkasime putrusid juurde proovima ja alles siis magusaid (neid olen ma küll tõesti ainult poe omasid andnud) ja siiamaani vahest tahab (2 aastane praegu), eriti meeldib mango oma, seda on ka vist aint ühel firmal valikus).
    Ja kui laps sul juba 6 kuud täis, siis ära unusta, et iga (vähemalt soolase) söögi sisse ka titele sobivat õli panna. Enne 6 kuud ei pidavat neil veel õli seedimiseks kõik vajalik olevat välja arenenud. Mina leidsin mingist öko-poest spetsiaalselt beebide toitudele mõeldud õli. Alguses ikka murdsin pead, et mis see kõige parem õli siis peaks olema…

  • Avatar
    Vasta A.A 27. veebruar 2014 at 12:02

    Gerberi püreed olid minu lapse lemmikud. Nii palju kui ma neid ise maitsesin, siis olid jah parimad. Kahju, kui neid enam ei saagi eestist osta. Ostsin nn soolaseid püreesid gerberi omi ja puuviljapüreesid lasin soomest osta muksu omi.

  • Avatar
    Vasta L 27. veebruar 2014 at 11:50

    Poes on ikka odavam,kui sellel lehel.Mõni asi kohe päris kõvasti odavam 😛

  • Avatar
    Vasta Diana 27. veebruar 2014 at 11:43

    Minu tüdruk alguses ka soolast ei söönud. Siis andsin magusat , banaani ja pirni nibleriga ( kusjuures sellega on väga mugav uusi maitseid tutvustada). Teadsin küll, et pärast ei pruugi soolast süüa, kuid võtsin riski. Siis hakkasin pakkuma talle omatehtud porgandi ja kartuli supi ja sellest sai lemmik toit. Peale seda andsin lillkapsast, kõrvitsat ja kõik läks sisse.

  • Avatar
    Vasta Trimami 27. veebruar 2014 at 11:43

    Salvesti püreed olid minu meelest vägagi “suhkrustatud”. Sellepärast ma Gerberit eelistasingi anda. Õnneks ei ole tegelikkuses see püreede ise tegemine ja eriline raketiteadus.

  • Avatar
    Vasta Mai 27. veebruar 2014 at 11:30

    Tõesti poes on odavamad lastetoidud, kui lastetoit.ee lehel ja ei pea tervet hunnikut korraga ostma, lisaks veel postikulu ka lisandub.

  • Avatar
    Vasta Gerly 27. veebruar 2014 at 11:29

    Püreed maitsevad meile ka , nii soolased kui magusad , aga puder ei taha kohe üldse alla minna 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 27. veebruar 2014 at 11:25

    Alusta enne ikka “soolasega”. Ja proovi pigem ise teha see ampsuke-kaks, sest meie grupis oli päris paljudel, et alustasid poe omadest ja hiljem lapsed keeldusid enda tehtud püreest. Ja proovi näiteks suvikõrvitsat, see on täitsa maitsetu ja sobiks algul hästi, ka lillkapsas on esimesesteks ampsudeks hea. Porgandit väga vara ja palju ei soovitata eriti anda. Aga kõigest saad üle küsida arsti käest ja temaga arutada.
    Ja ploom teeb kõhu pigem lahti, seda on mõistlik siis anda, kui kõht kinni.

  • Avatar
    Vasta GrumpyCat 27. veebruar 2014 at 11:24

    Muideks seal lastetoit.ee lehel need tooted küll nüüd eriti odavamad ei ole kui poes. Nt Hipp purgipüreed on Prismas odavamad, kui seal lastetoit.ee lehel ja prismast saad ühe purgi kaupa osta. Teiste poodide hindu ei ole võrrelnud.

    • Avatar
      Vasta K 27. veebruar 2014 at 11:59

      Kusjuures ei ole jah odavamad. Piimasegud ka ntx poodides odavamad..

      • Avatar
        Vasta Eliise 27. veebruar 2014 at 16:34

        Seda minagi! Tutteli nr 2 on seal lehel 3,45 aga maximas 2,99

    • Avatar
      Vasta z 4. märts 2014 at 22:58

      Just. Ka mina panin tähele et poest on ikka kõvasti odavamalt võimalik saada. Ei leidnud mina selles lehes midagi nii suurepärast.

  • Avatar
    Vasta leevi 27. veebruar 2014 at 11:22

    Me tegime hoopis baby led weaningut. Polnud mingit püreedega mässamist, lapsele valik juurvilju-puuvilju taldrikule ja ise valis, mis talle sobis. Lisatoiduga alustamine läks selle meetodiga väga libedalt. Ella’s kitcheni püreed olid hiljem reisimisel väga suureks abiks. Tõesti mugavad ja lapsele meeldisid väga.

    • Avatar
      Vasta A. 27. veebruar 2014 at 18:00

      Meil sama. 🙂 Nii mugav on see baby led weaning. Ja tuubitoidud ka reisidel, jah.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 27. veebruar 2014 at 19:02

        See ongi see, et annad lapsele tüki kätte, eks?

  • Avatar
    Vasta Jana 27. veebruar 2014 at 11:17

    Meie alustasime Salvesti ploomimehuga – panin veidi lutipudelisse ja andsin selle talle kätte…pool aeti riietele, veidi põrandale ja õnneks jagus veidike ka suhu 🙂 Kuna see ploomimehu kõlbas endalegi juua, siis ei läinud ta ka raisku. Seda ei saa aga öelda porgandimahla kohta…see oli minu jaoks jälk, seega otsustasin, et hakkan ise paar lusikatäit tegema, sest purgi oma jäi lihtsalt kappi vedelema. edasi hakkaski tulema järjest neid Salvesti 4 kuuse purgitoite…muidugi andsin talle ka enda taldrikust lusikaotsaga nö inimese toitu (maitsega). Nüüdsek sööme juba kõike. Hommikupudruks eelistab ta midagi magusamat, aga päeval kõlbab soolane toit ka.

    • Avatar
      Vasta Lenks :) 27. veebruar 2014 at 12:14

      Salvest topib igal võimalusel suhkurt sisse 🙂
      Kahjuks ma esimese lapse puhul seda ei osanud jälgida,märkasin üsna hilja vaadata,et seal on kena suhkru sisaldus.

  • Avatar
    Vasta helen 27. veebruar 2014 at 11:17

    Ta nii pisike alles..eks ta harjub…me ka umbes sama vanalt hakkasime proovima ja alguses ühte lusikatäit sõi päris kaua ning rohkem ei tahtnudki…aga aja pikku järjest rohkem juba võttis ja harjus…sööb meil ka erinevaid neid Holle putrusid ja püreesid…maitsevad küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Kirss 27. veebruar 2014 at 11:16

    Me alustasime köögiviljadest, pediaater soovitas pigem neid enne pakkuda, sest alustades magusatest püreedest ei pruugi pärast köögiviljad üldse meeldida. Ja eks esialgu oli maadlemist ka köögiviljadega, aga lõpuks hakkas ilusti sööma ja alles siis pakkusin magusat püreed. Kuna lapsel on eelsoodumus allergiaks, siis uut toitu proovisime ka päris kaua, nädal aega üks toit, siis nädal aega teine jne.

  • Avatar
    Vasta Triinu 27. veebruar 2014 at 11:10

    Mia Laureenile väga maitsesid hoopis Gerberi püreed. Kui isegi neid proovisin, siis tundusid võrreldes paljude teistega ka väga maitsvad. Ellas ja Plums tuubid olid aga asendamatud õues käes või autosõitudel. Nii mugav oli lapsele tuub pihku anda ja ta sai oma kõhu kenasti täis.

    http://murumuna.onepagefree.com/?id=1759& – Gerberil kenasti ploomipüree olemas ka, kuid ole ploomipüreega ettevaatlik- sellel vägagi kõhulahtistav toime.

    • Avatar
      Vasta Diana 27. veebruar 2014 at 11:39

      Gerberi ploomipüree on hea, kuid kahjuks nestle lõpetab Gerberi toodete maaletoomist. Poodides on viimased purgid;(

      • Avatar
        Vasta Trimami 27. veebruar 2014 at 11:44

        See küll kurb uudis 🙁

      • Avatar
        Vasta D. 27. veebruar 2014 at 11:50

        Need Gerberi püreed olid jah väga head. Kõhukinnisuse korral oli Gerberi ploomipüree alati kindla peale minek, vähemalt meie lapse puhul . Nii kahju, et neid enam siit ei saa 🙁

        • Avatar
          Vasta Diana 27. veebruar 2014 at 11:57

          Minu lapse puhul ka. Kusjuures see on ainuke ploomipüree kus on ainult puhas ploom.

  • Avatar
    Vasta mina 27. veebruar 2014 at 11:06

    Ma ei saa mainimata jätta, et Mari on üks paganama ilus ja armas laps. Emasse vist? 😉

  • Avatar
    Vasta Liis 27. veebruar 2014 at 10:58

    Mul laps alguses üldse ei tahtnud neid nn soolaseid toite ja lõpuks andsin siis magusat proovida(ploom ja magusad pudrud). Ja siis ma võitlesin temaga 2kuud, et ta kasvõi lusikatäie soolast prooviks.