SÖÖK

Mida ma täna õhtuks süüa teen?

11. märts 2014

Me oleme Kardoga viimasel ajal nii palju My Kitchen Rules’i uut hooaega vaadanud, et kui ma sattusin umami.ee lehele, läksin ma hulluks ja tellisin kastitäie põnevaid asju. Nüüd olen ma täiesti segaduses, mida ma siis õhtuks süüa teha võiksin?

Mis mulle selle lehel juures meeldib, on see, et asju ostes juhatab leht sind ka retseptideni, kus vastavaid asju kasutada saab. Kuid mida ma valin? Ma tellisin vist liiga palju ägedaid asju, sest ma kujutan endale ette, et ma hull meisterkokk 😀

Mis ma siis ostsin? Hoidke oma piip ja prillid!

20140311_1501511-300x168-3280397

Need on siis nn valmis marinaadid/pastad toitude jaoks

20140311_150226-300x168-1222880

Kalakaste, sojakaste, koriandri-mündikaste, austrikaste

20140311_150303-300x168-3317581

                            Agaavi siirup ja Plough

20140311_150324-300x168-6749518

kuivatatud mint, hiina viie vürtsi segu ja agar agar

20140311_150405-300x168-9418361

Stevia, palmiõli ja kikerhernedumami-300x300-8061430Lõpetuseks siis goji marjad, palmisuhkur ja sepia tint ja ekstra virgin kookosõli. 

Need kõik asjad tunduvad mulle niii põnevad! Näiteks see plough- ghee:
Ghee on soolavaba, see annab India toitudele iseloomuliku maitse ja aroomi. Selitatud või kannatab suuri kuumuseid, kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud. Gheed ei pea hoidma külmkapis, aga see ei või kokku puutuda niiskusega (PS! ära tõsta gheed märja lusikaga!). Ghee on valmistatud lehmapiimast. Koostis: piim, etüül butüraat. Gheed soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba väike kogus selitatud võid annab toidule või maitse. Lisa veidi soojale naan leivale, dosaile või teistele lameleibadele ning kasuta erinevates India toitudes.
Laktoosi- ja gluteenivaba toode!

Agar-Agar: aimne punastest vetikatest valmistatud tarrendav aine. Karbis on 12 2-grammist doosi. Sobib taimetoitlastele ja on praktiliselt kalorivaba. Kasutamine: lahusta 2g agar agarit 1 želatiinilehe asemel, et tarretada oma magustoite vms.  PS! Kui toit, mida tarretada soovite, on hapu, tuleks agari kogust suurendada. Kas teadsid? Jaapanlased on agar agarit kasutanud juba sajandeid, kanteni nime all. Väidetavalt aitab agar agar jaapanlastel enne suve rannavormi saavutada. Selleks segavad nad 1-3 korda päevas 30 minutit enne söömist oma kuuma tee sisse 1tl agarit ja joovad selle kiiresti ära. See täidab kõhtu ja vähendab söögiisu.

Agaavisiirup:
Agaavisiirupi kasulikud omadused on inimkonnale teada juba tuhandete aastate jooksul:
* agaavisiirup on madala glükeemilise indeksiga, seega ei kõrgenda veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur
(nt: agaavi siirupi glükeemiline indeks ehk GI on 27, mee GI 83, valge suhkru GI 92, glükoosi 137 jne /info: blueagavenectar.com/)
* see on naturaalne, magusus tuleb puuviljasuhkrust ehk fruktoosist
* agaavisiirup on väga magus – tootja soovitab asendada 1 spl siirupiga 100g suhkrut
* see on madala kalorsusega, sobib hästi kasutamiseks dieedi ajal
* agaavisiirup võitleb halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui seespidisel kasutamisel
* tugevdab immuunsüsteemi, aitab kaasa kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmisele 

Ah, eks te võite ise seal lehel edasi surfata ja vaadata. Igasuguseid lahedaid ja tervislikke asju on seal 🙂 Minu lemmik on ikkagi ekstra virgin kookosõli. Sain ühe totsiku Signelt sünnipäevaks ja olen nüüd armunud!

Seda imeliselt kookoseliselt lõhnavat õli (tegelikult on see üsna tahke, aga näppude all sulab õliseks) kasutan ma näiteks enda näokreemina, Mari tagumendikreemina, niisutan sellega juukseid, teen sellega süüa ja panen isegi Mari püreede sisse natukene. Täielik must-have majapidamises!

Kas leidub keegi, kellel veel polegi seda mõnusat kookosõli võimalik proovida olnud? Jätke mulle kommentaaridesse mõni õhtusöögiidee või retsept mõne täna näidatud tootega ja üks õnnelik saabki endale totsiku ekstra süütut kookosõli Umamilt 🙂

Loe ka neid postitusi!

50 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Age 12. märts 2014 at 20:55

    Kust seda MKR uut hooaega vaadata saab?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. märts 2014 at 08:28

      netist tõmban

  • Avatar
    Vasta Merka 12. märts 2014 at 17:15

    Mina olen kasutanud kikerherneste jaoks seda retsept: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/11442/Kikerherned-metsaseentega
    Väga hea taimne hautis on, ei tunnegi siin väga lihast puudust.

  • Avatar
    Vasta Maria 12. märts 2014 at 12:52

    Keskmisest vaesema tudengina pole selliseid tooteid kunagi oma silmaga näinud ega ka proovinud, minu õhtusöögiks (kui raatsin lubada) on enamasti tavaline keedu- või praekartul (nuuks) 😀 Seega pole mul mõtet ka loosis osaleda vist 😀 AGA mul tuli neid retsepte nähes lihtsalt meelde, mida praegu süüa tahaks – soolaseid pannkooke! Teed tavalised magedatele pannkookidele juurde soolase täidise – tükeldad maasinki (mitte see kilejas jamps poest, vaid ikka päris sink), juustu, küüslauku ja marineeritud tšillipipraid. Kui pannkook mõlemalt poolt küpsenud on, paned täidise peale ja keerad pannkoogi pooleks, või noh…nagu taco-kujuliseks. Lihtsa inimese lihtne toit, aga moosiga pannkookidele hea vaheldus 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. märts 2014 at 13:04

      Tule siis külla teinekord, teen midagi “uhket” kui välja tuleb 😀

  • Avatar
    Vasta Kookospähklike 12. märts 2014 at 00:17

    Ok, ma vaatan praegu, et panin unise peaga arvutustega mööda, ärinaist must ikka ei saa, krt küll! Aga igatahes, MIKS see tööde seal nii kallis on, 20 € liitrihinna vahe on ikka liig mis liig.

  • Avatar
    Vasta Krislyn 12. märts 2014 at 00:14

    Pole nende toodetega varem kokku puutunud, seega soovitan sulle lihtsalt ühte oma lemmikut suppi. Vürtsikas tomatipüreesupp, retsept on siin – http://toidutare.ee/supid/lihata_supid/F3D9/#V%C3%BCrtsikas%20tomatisupp

  • Avatar
    Vasta Kookospähklike 12. märts 2014 at 00:09

    Ae Mallukas, ma loosimises ei taha osaleda, sest ma elan praegu Saksamaal ja siia pole mõtet kookosõli šippida. Aga ma olen veits tige ja ninast juba tuleb auru! Juhuse tahtel ostsin mina ka just täna kookosõli. Mu eelmine kookosõli oli veel Eestist kaasa tassitud, pärines Stockmanni toiduosakonnast ja maksis ka hingehinda, aga see oli kroonides ja kuigi ma numbrit täpselt ei mäleta, mäletan, et seisin tookord riiuli ees ja väristasin hinda nähes põlvi…
    Huvi pärast kobisin nüüd ka siis sinna Umami lehele vaatama, et võrrelda, mis kraami kallil kodumaal ka saada on ja pidin praegu diivani pealt alla kukkuma — johhaidii, mis hind! Ühesõnaga, kogu selle postituse mõte on avaldada kestvat pahameelt igasugu eksootiliste toiduainete idiootselt kõrgete hindade üle Eestis!
    Nende hind 150 ml kookosõli eest on 6,98 (36,74 EUR/L) ??? Mina ostsin täna oma õli Alnatura poest, see on kohalik ökopoodide kett (mahetooted on siin vägev rahamasin jõukama ühiskonnakihi rahast vabastamiseks) ja kõik tooted on karmilt ainult BIO nagu sakslastele meeldib. Igapäevased toiduained, nagu köögiviljad, piim, munad, leib jne maksavad u kaks korda nii palju kui tavalises poes. Ühesõnaga, Ida-Euroopa immigrandi jaoks on Alnatura nagu muuseum. Aga suvalises supermarketis kookosõli jällegi ei müüda, kosmeetika- ja kodukaupade poes oli kookosõli nime all müügil mingi teiste õlidega segatud vedel möks ja nii ma siis läksin ka muuseumisse šoppama esimest korda elus. Õli sildid lubavad, et see on väga BIO, esimene külmpress öko-kookospähklitest jne jne. Maksis 6 € sentidega, aga purk on 400 ml, liitri hind on u 16 €. Mis kuradi valemiga saab Eestis sama toote liitri hinnaks üle 36 € ?
    Kuni 2 kg paki saatmine Eestisse DHLiga maksab vist u 9 €, ma võiks pmst äri püsti panna ja isegi kui ma ühe purgi korraga saadaks ja selle eest ka 36 € küsiks, saaks ma ikka veel u 10 € kasumit. Aga 2 kg pakki mahub, ma pakun, 4 purki, kui klaastaara kaal juurde arvestada.
    Kui sa siin seda Umamit reklaamid, siis nad saadavad sulle vbl mõnikord veel tasuta kookosõli, aga kui oma raha eest ostma pead, siis soovitan küll mõni välismaine netipood vaadata, selline kus omanikel ikka jalad maa peal on ja ulmehinda ei küsita.

  • Avatar
    Vasta ann 11. märts 2014 at 23:27

    minu poolt selline hint: soja- ja austrikaste sobivad näiteks hästi kõiksugu lihaga voi lihata köögiviljavokkidesse.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 11. märts 2014 at 21:44

    Minule meeldivad kikerherned ja siin on üks huvitav retsept:

    Toodud kogusest peaks jätkuma 4-le

    4 küüslauguküünt, hakituna
    500 g spinatit, jämedalt hakituna
    2 sibulat, hakituna
    1 tl köömneid
    ½ tl tavalist või suitsutatud paprika pulbrit
    ½ tl jahvatatud vürtsköömneid
    400 g purk kikerherneid
    400 g purk purustatud tomateid
    0,5 l kanapuljongit
    4 muna
    Soola ja pipart
    Suhkrut maitse järgi
    Õli praadimiseks

    Esmalt alusta sellest, et kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa kuuma õli sisse 1 küüslauguküüs hakituna ning lase kergelt pruunistuda. Lisa spinat ning kuumuta, kuni spinat vajub kokku, kuid on veel erkroheline. Tõsta spinat pannilt kõrvale.
    Samal pannil kuumuta taas õli, lisa hakitud sibul ja ülejäänud küüslauk. Kuumuta mõned minutid ja lisa siis köömned, paprika ja vürtsköömned. Prae paari minuti jooksul kõik läbi ning lisa siis nõrutatud kikerherned ja tomatikonserv. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud ning tomatikaste hakkab kergelt pruunistuma. Lisa kuum puljong, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta umbes 20 minutit. Võid mõned kikerherned kahvliga vm abivahendiga puruks litsuda. Sega juurde spinat.
    Teisel pannil kuumuta õli ning prae mune, kuni munavalge on kalgendunud, kuid munakollane veel seest vedel. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerimiseks tõsta igale taldrikule kikreherneid spinatiga ning selle peale aseta praemuna. (retsept on leitud kuskilt toidublogist) Head isu! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 11. märts 2014 at 20:49

    Enne kui Agaavi siirupit kasutama hakkad soovitan sul lugeda seda:

    Potential Health Risks of Agave Syrup

    Commercial agave syrups have received criticism from medical experts for their high fructose content. The fructose content of commercial agave syrups has been measured at between 59 and 90 percent, which is even more than high fructose corn syrup in its fructose content by weight (HFCS, by comparison averages 55% fructose content).
    Due to its high fructose levels, agave syrup has the potential to lead to insulin resistance and significantly increased triglyceride levels (a risk factor for heart disease).
    Also due to its high fructose levels, agave syrup has the potential to drive up uric acid levels. According to Dr. Joseph Mercola, “the connection between fructose, uric acid, hypertension, insulin resistance/diabetes and kidney disease is so clear that your uric acid level can be used as a marker for toxicity from fructose.”

    Tundub küll jube tervislik värk, aga tegelikult ei ole seda…

  • Avatar
    Vasta Kai 11. märts 2014 at 20:18

    Kookosõli olen kasutanud juuste niisutamiseks, väga mõnus. Toidu valmistamiseks ei olegi kasutanud, kuid olen selle kohta kiidusõnu varemgi kuulnud. Proovida tahaks kindlasti.

    Sinu tellitud asjadest ei ole kuulnudki ja ei oskakski neid kuhugi söögi sisse panna 🙂
    Igatahes, kui kala maitseb siis võid teha forelli koorekastmes – väga lihtne ja ääretult maitsev.
    vaja läheb siis forelli, kalamaitseaineid, rõõska koort, porrut, pisut soola.
    Maitsestad kala kalamaitseainega (ma olen kahte erinevat santa maria maitseainet pannud) nii seest kui väljast, lisa pisut soola ka, Lisa poolratasteks lõigatud porru ning vala roog üle rõõsa koorega. Küpseta 180-kraadises ahjus kuni kala saab valmis. Kõrvale olen keetnud riisi 🙂

  • Avatar
    Vasta Alli 11. märts 2014 at 20:12

    Kuidas saab tavalisest lehmapiimast tehtud toode olla laktoosivaba, nagu Umami selle Ghee kohta väidab?

    • Avatar
      Vasta meow 11. märts 2014 at 20:48

      Laktoosi saab piimast eraldada

      • Avatar
        Vasta Alli 11. märts 2014 at 21:15

        Sinna vist jah kallatakse seda spetsjomm ensüümi peale, mis laktoosi ära lagundab, aga siis peab ikka vastav märge ka juures olema, mitte, et koostises lihtsalt piim. Kui seda piima on üldse töödeldud ja märge laktoosivaba on kogemata pakendil ei ole.

        • Avatar
          Vasta Mari 12. märts 2014 at 06:52

          Mallukal ju ghee koostis välja toodud.
          Koostis: piim, etüül butüraat.
          Ehk siis on jah laktoos nö välja aetud piimast.

  • Avatar
    Vasta Silvia 11. märts 2014 at 19:13

    http://toidutare.ee/supid/1053C/#Supp sojafrikadellidega , päris huvitav 😉

  • Avatar
    Vasta Mariliis 11. märts 2014 at 19:03

    Mulle meeldib kookosõli pudru sees. Annab parema lõhna ja hõrgu maitse.

  • Avatar
    Vasta Krissu 11. märts 2014 at 18:48

    See kookosõli on ka minu lemmik! Tellisin samuti Umami.ee-st ja kasutan seda nüüd igast mõttetute kreemide asemel näo”kreemina”. Lõhnab ka nii mõnusalt 🙂

  • Avatar
    Vasta K 11. märts 2014 at 18:29

    Kahjuks või õnneks pole jh kookosõli proovinud. Aga selline hea retsept:

    400 gr konserv kikerherneid
    2 spl õli
    suitsumaitselist paprikat
    soola

    Kurna kikerherned ja loputa külma veega. Nõruta korralikult ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks. Sega õli ja maitseainetega ning küpseta 225 kraadi juures ca 40 minutit. Vaata lõpupoole neid kullipilgul, kipuvad kergelt kõrbema minema ja siis pole neil ei nägu ega tegu.

    Olen proovinud ja need on imemaitsvad! 🙂

  • Avatar
    Vasta Stina 11. märts 2014 at 18:19

    Nendest toiduainetest olen ma kokku puutunud ainult kikerhernestega ja seetõttu oskan ma sulle soovitada ühte retsepti, mis pole küll õhtusöök vaid pigem tervislik näks ehk siis tervislikud soolapähklid.
    Kuidas teha? Kurna kikerherned ja pane need ahjuplaadile, vala natuke õli peale ning maitsesta erinevate maitseainetega(mina kasutan kartuli- ja tšillimaitseainet). Pane plaat ahju ja küpseta 40 minutit 200 kraadi juures. Lõpptulemuseks on täpselt nagu soolapähklid aga kaloreid seal sees on palju vähem! 🙂

    Soolased kikerhernedherned: 100 g 120 kcal
    Soolased pähklid: 100g umb 550 kcal

  • Avatar
    Vasta Edith 11. märts 2014 at 18:13

    quesadilla ja peale guacamolet (ise tehtud) nämm nämm 😀

  • Avatar
    Vasta Merlin 11. märts 2014 at 17:21

    Pole just eriline õhtusöök, kuid – kikerhernestest saab hummust teha! Minu lemmik just dipikastmena (nt porgandiga) ning samuti võib seda leivale/saiale määrida ja wrapi vahele panna.
    mmmmaitsev! 😀

  • Avatar
    Vasta Marianne 11. märts 2014 at 17:16

    http://toidutare.ee/argitoidud/186A3/#Goji-marjasupp kaneeli, laimi ja kirsiga
    Seda saab teha õhtusöögiks, olen ise teinud ja see on imehea, aga kui peale õhtusööki, näiteks telekat vaadates kõht tühjaks läheb on hea neid põske pista: http://toidutare.ee/suupisted/k%C3%BClmad_suupisted/18B6E/#Röstitud kikerherned

  • Avatar
    Vasta Karin 11. märts 2014 at 17:08

    ma teeks õhtuseks snäkiks kikerherneid – kurna need, aseta ahjuplaadile ja raputa soola peale, hoia ahjus kuni krõbedad… Maitsevad nagu soolapähklid, mmm 🙂

    • Avatar
      Vasta Evelin 11. märts 2014 at 18:08

      kuidas sa need kikerherned kõbedaks said? Ma raputasin ka igast maitseaineid peale, aga jäid siuksed pehmed

    • Avatar
      Vasta Liisu 12. märts 2014 at 09:00

      olen minagi neid teinud, aga ka parema tahtmise juures ei meenuta need minu jaoks soolapähkleid. Üsna külmaks jätsid tegelt.

  • Avatar
    Vasta kardaan 11. märts 2014 at 17:06

    Kallis mallukas mis kuradi asi see totsik veel on?

  • Avatar
    Vasta SV 11. märts 2014 at 16:57

    Tundub, et kana ja nuudlid on rahva lemmiksöök 🙂 Mulle ka maitseb muidugi, aga praegu soovitaksin hoopis näiteks lõhet teha 😉 Ja retsepti ei hakka siia laduma, kasuta vastavalt soovile oma kastmeid/marinaade/vürtse, pista lõhe ahju ja voila 🙂
    Mul hakkas kõht korisema nüüd selle jutu peale 😀
    Kookosõlist rääkisid nii suure õhinaga, et ma nüüd ka tahan proovida!

  • Avatar
    Vasta dekema 11. märts 2014 at 16:49

    Minu viimase aja vaieldamatu lemmik on kinoa-salat. Kinoa on üleüldse SUPER tervislik, seal on sitaks mineraalaineid, valke, kõike mida organismil vaja läheb. Sisaldab 8 erinevat aminohapet, mis on taimemaailmas harjuldane 😀 + maitseb ülihea (minu arust, vast sõltub inimesest). Kinoa-salat mida mina teen, sinna panen punast sibulat, tomatit, paprikat, punaseid ube, maisi, tsilli (kaun), koriandrit (seda soovitataks panna, mina eriline fänn ei ole), kurki. Noh pmst kõike mida tahta ning loomulikult ka kinoat 🙂 Kastmeks siis extra virgin oliiviõli kuhu sisse pigistada 1-2 laimi mahl. Maitsestada soola ja pipraga 🙂

    Sõbranna tegi kinoat nii, et pani selle peale fetajuustu, kirsstomateid, suvikõrvitsat ja praes veel mõned tsillikaunad.

  • Avatar
    Vasta Mary-Liis 11. märts 2014 at 16:49

    Vaatasin, et kõige esimesel pildil on sul keskmises pakis kaste vms. sidrunikanale. Hea lihtne olekski teha näiteks kanafileed(usun, et vähese kookosõliga praadimine võib üsna huvitava maitseelamuse anda, minule igastahes meeldis 😉 ) , riisi/pastat ja kaste peale, kõrvale ka kikerhernestega salatit ja voila. Hea, kuid samas ka väga lihtne kõhutäis. 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 11. märts 2014 at 16:40

    Eehh, ma olen suur söögitegija ja teeks väga palju erinevate retseptide ja asjade järgi, aga tegelikult on nii, e t ikka kartul-soust-makaron, vahel lasnje, liha ka, see on õnneks endal olemas, sest retseptitoidud võtavad enamuses päris palju raha üles. 🙁 See leht ka krõbedate hindadega, aga väga põnevaid asju.

  • Avatar
    Vasta Riina 11. märts 2014 at 16:40

    Goji marju panen hommikupudru ja smuuti sisse. Pöörasin oma ema ka goji usku ja nüüd ta krõbistab neid niisama süüa.
    Eile tegin esimest korda musta riisi, mis on üks üks ütlemata tervislik ja kasulik toiduaine. Ma ei tea, kas Umamist seda saab. Riisi keetmisel oli tuba mõnusat popcorni-laadset lõhna täis, hautasin pannil külmutatud köögivilju ja suskasin keedetud riisi ka sisse. Lihtne, aga pisut ajakulukas, sest must riis vajab 40 min. keetmist. Välimus sai toidul …. sünge:)

    • Avatar
      Vasta Kail 12. märts 2014 at 20:52

      Oot kas sell kalmaaritindiga tegid riisi mustaks või ongi kohe olemas mingi must riis?

  • Avatar
    Vasta Kaidi 11. märts 2014 at 16:40

    Mina hakkan täna pastat sööma 🙂 . Mitte küll nii uhketest toiduainetest, aga neist, mida Maxima riiulitelt leiab :P. Kastme sisse panen kanafileed, küüslauku, sibulat, paprikat (originaalis pannakse selle asemel vist jalapenot), purgi Salvesti Hiina kastet ja 200 gr tomatipüreed. Maitse järgi pipart ja soola ja ongi njämmmmmm.. Ostsin mingid veidra kujuga makaronid ka, aga ma ei tea, mis nende uhke nimetus on 😀

    Kookosõli tahaks küll väga, ma olen oma juustega kahune nagu Poku :/

    • Avatar
      Vasta Kaidi 11. märts 2014 at 16:45

      Mul jooksis see silme eest mööda, et mõni nendest ainetest peab sees olema, aga kasuta siis soola/pipra asemel hiina vürtse 😛

  • Avatar
    Vasta Hahaha 11. märts 2014 at 16:36

    MINT

    Haahha
    Misasi on kuivatatud mint?? Eesti keeles siiski “münt”… Piparmündi tee tuleb tuttav ette äkki

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. märts 2014 at 16:37

      haha, muuseas ma tahtsingi MÜNT kirjutada ja siis… kirjutasin ikka mint:D

  • Avatar
    Vasta R 11. märts 2014 at 16:35

    Agaavi siirup sobib hästi pannkookidele:-) ja kui tavaliste pannkookide isu ei ole, siis sega kokku 2 muna, 1 suuuuuuur banaan ja ca 2 dl kaerahelbeid ning saad huvitava magustoidu- bankoogid (prae kookosõlis;)

  • Avatar
    Vasta Mia 11. märts 2014 at 16:30

    Selle kookoseõli näkku määrimisega ole ettevaatlik, sest osadel inimestel ta võib hakata näonahka ummistama ja on isegi tekitanud aknet. Ma nt näkku ei julge panna, aga kasutan kehakreemi asemel 🙂

  • Avatar
    Vasta annu 11. märts 2014 at 16:28

    Pisike lusikatäis kookosõli annab kohvile imehea maitse.

  • Avatar
    Vasta Liisu 11. märts 2014 at 16:28

    Tee seda: http://toiduteemal.blogspot.com/2013/11/mie-goreng-ehk-praetud-nuudlid-kana-ja.html

    See on ülihea, koostisosade nimekiri tundub alguses pikk, aga kõike seda on lihtne teha. Valmib kiirelt ka veel pealekauba.

  • Avatar
    Vasta meow 11. märts 2014 at 16:25

    Tohutult palju erinevaid kastmeid vajav nuudliroog, aga minu vaieldamatu lemmik. Olen seda 100 korda teinud! http://toidutare.ee/linnulihatoidud/FFAD/#Kana-nuudliwok

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. märts 2014 at 09:05

      Kallis sõber Meow. Seda ma süüa tegingi! Kirjuta mulle!

  • Avatar
    Vasta K 11. märts 2014 at 16:23

    Vokitud veiseliha Hiina 5-vürtsiseguga

    500 g pehmet veiseliha
    Marinaad:

    2 sl mett
    2 sl sojakastet
    2 sl Shaoxingi riisiveini*
    1 sl hakitud ingverit
    1 sl austrikastet
    1 tl seesamiõli
    1,5 sl Hiina 5-vürtsisegu
    2 sl apelsinimahla, värskelt apelsinist pigistatud, mitte pakist. Võib olla ka sidruni- või laimimahl.
    Lisaks:

    2 sl õli (tugeva maitseta, näiteks rapsi- või viinamarjaseemneõli)
    1 suur sibul
    2 porgandit
    midagi ilusat rohelist: peotäis brokkoliõisikuid, suhkruherne kaunu või külmutatud rohelisi herneid (mul oli viimaseid ja imevähe, sellepärast neid pildil õieti näha polegi)
    2 küüslauguküünt
    1 sl hakitud ingverit
    2 sl sojakastet
    Serveerimiseks riisi, musti seesamiseemneid ja rohelist sibulat.

    Lõika liha ristikiudu peenikesteks ribadeks, umbes 5 cm pikkused ja 5 mm paksused. Sega kausis omavahel kõik marinaadiained. Sega marinaad kätega lihatükkidega. Kätega sellepärast, et siis saab liha kergelt masseerida ja jälgida, et kõik lihatükid oleksid korralikult maitseainetega koos. Kata kauss toidukilega ja lase lihal külmkapis maitsestuda vähemalt 2 tundi. Täitsa vabalt võib ka hommikul liha marineeruma panna, et õhtul vokkida.
    Olen kuulnud, et on inimesi, kes peavad toidu valmistusprotsessi, eriti toore liha pilte, blogides söögiisu peletavateks. Need katavad siis osa järgmisest pildist käega ja vaatavad ainult vürtsisegu ja seesamiseemneid. Mina olen postitanud täitsa palju ja kavatsen edaspidigi postitada toore liha pilte, sest see on osa loomulikust ja normaalsest toiduvalmistamisprotsessist, pealekauba tihtipeale lausa ilus. Siin on maitseaineseguga masseeritud liha, mis läheb külmkappi tõmbama.

    JA HEAD ISU! 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 11. märts 2014 at 16:22

    http://toidutare.ee/linnulihatoidud/kanaliha/11BF6/

    Teen täna, tegin paar päeva tagasi ja teen paar päeva edasi ka, ülihea!
    Sojakaste on seal siis sinu näidatud asjadest, lisaks saab ju praadida kookosõilga ja mõnuga igasuguseid vürtse lisada.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 11. märts 2014 at 16:20

    Ma ka just eile surfasin seal lehel ja tegin nende retseptidest rohelise karri kana. No see tuli lihtsalt nii megahää, et suutsin ennast üle süüa ja oigasin pärast. Aga suht asjalik on jah see umami leht 🙂

  • Avatar
    Vasta LegaalneBlond 11. märts 2014 at 16:19

    Ma küll ei looda võita aga mul tuli Goji marjadega kohe üks lugu meelde 🙂 Tellisin need ka suure tuhinaga aga jäid seisma. Paljalt süüa oli igav ja vaat olengi selline fantaasiavaene, et kuskile panna ka ei osanud. Aga siis ükspäev tegin leivasuppi. Kuna mul laps rosinaid põhimõtteliselt ei söö, leotasin Goji marju ja lisasin hoopiski need. Ja mu teismeline kiitis need heaks! 🙂 Õiges leivasupis käib ka soovijärgne kogus tumedat šokolaadi.

  • Avatar
    Vasta Kats 11. märts 2014 at 16:17

    Nii ekstravagantsetest toiduainetest polegi süüa teinud..Küll aga tuli mulle meelde üks kunagine retsept, milles kasutasin austrikastet.. Selleks oli vaja osta tailiha, aga sellised ribadena pakitud, mida saab näiteks selveritest. Liha praed pannil ära koos paprika, sibula (soovitatavalt roheline sibul), erinevate vürtsidega (pipar, sool), tomati ja porgandiga..Ja siis lisad juurde ka austrikastet ja minu mäletamist mööda oli maitse ikka väga suurepärane, just tänu sellele austrikastmele 🙂 Aga sellest ainult kõhtu täis vast ei saa, nii et alati võib kõrvale ka riisi teha, mis sobib selle maitsestatud liharoa kõrvale oma ideaalselt 🙂

  • Avatar
    Vasta Sille 11. märts 2014 at 16:16

    Mina tegin eile õhtul kanakastet (tükeldatud kanafilee, herned ja spinat), serveerisin basmati riisiga. Juurde tegin jääkapsa-porru-värske kurgi-mungoa salatit. Väga roheline roog tuli, aga imehea 🙂 Paneks seda hiina viie vürtsi segu veel juurde kastmele ja olekski uus huvitav maitse.