KODU

laenumajandus ja sellest, kuidas ma ennast varsti maha löön

21. mai 2014

Eile saime siis kõne, et rahaliselt on kõik korras – meie sissetulekud on piisavalt suured, et saada laenu. Väga tore! Mina eeldasin, et mulle öeldakse, et tavai, võta kott kaasa ja tule lao lähimas SEB pangas see raha täis.

tumblr_inline_mjipjvckd91r3rza4-8376656

“Vaja on ainult kolme väikest asja,” sädistas meie laenuhaldur telefoni. “Esiteks on vaja maja üle hinnata, et teha kindlaks, kas see maja/krunt on ikka üle 25 000 euro väärt.”

“Soh,” ühmasin mina. “Üle tee asuv lobudik on umbes 80 000 euri väärt, ma usun, et meie maja vähem ikka olla ei saa.”

“Nii võib olla, aga seda hindamist on ikka vaja. Siis peate saama loa kohalikult linnavalitsuselt.”

“Selle jaoks, et remonti teha?” olin ma üsna üllatunud.

“Ei, ei, ikka ehitusluba peate küsima.”

“Okei, olenemata sellest, et me ei EHITA mitte midagi, on mul vaja ehitusluba?”

“No kui nad ütlevad, et ei ole vaja ehitusluba, siis me tahaks paberit, mis kinnitab seda, et te ei vaja ehitusluba.”

“Nii et ma pean küsima paberit, mis kinnitab, et ma ei vaja ehitusluba, kuigi ma ei taha ehitadagi?” hakkasin ma juba naerma.

“Ikka,” nentis naine ja loetles edasi, et viimaseks on vaja täpset kalkulatsiooni, mis me selle rahaga tegema hakkame. “Noh, et palju maksavad kraanikausid ja värv ja liistud ja lihvimised ja tööd jne,” vuristas ta ette.

Olin eneka äärel. Mis sai sellest, et ma astun lähimasse SEB panka ja laon raha kotti?

Helistasin mina siis linnaosavalitsusse, rääkisin ära, et ma ehitada ei taha, aga mul on vaja nendelt kirja, et ma ei vaja ehitusluba.

“No aga tulge siis meile kohale, näidake mis te teha plaanite ja siis vaatame seda asja.”

-“Ma tahan seinu värvida! Mis ehitusluba selleks vaja olema peaks?”

“Ei, aga ei olegi!” kinnitas ta rõõmsalt. “Tulge ikka kohale. Esimene vaba aeg on järgmine neljapäev.”

-“Kas varem ei saaks, meil on kiire.”

“Ikka, homme saab ka tulla,” vastas ta.

Selge. Täna hommikul kell 9 tormasin ma Männikule, et kaasa saada maja projekt ja lippasin Nõmme linnaosa valitsusse. Lappas siis see mees seal seda projekti, kui selgus võrratu tõsiasi. Majal EI OLEGI üldse olnud ühe juurdeehituse jaoks ehitusluba, mis nüüd ostutub hädavajalikuks. Tähendab, et mingi osa majast ei ole dokumentides kajastatud.

why-2819424

Olgu jumal armuline selle eest, et Lea suutis leida mingi paberi, kus on lausa NLVe tempel ja allkiri peal, et see juurdeehitis on siiski lubatud.

Siis kohtusin veel hindajaga ja nüüd olen kodus surnud ja närvivapustuse äärel.

Vähemalt sain kõik kolm nõutud asja tehtud. Aga siis selgus, et ehituspoest on meile vale suurusega uks kaasa antud. Halleluuja!

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Alvin Scott 27. juuni 2014 at 10:12

    Olen Mr.Alvin Scott, õiguspärane ja hea mainega raha laenuandjale. Me laenab välja üksikisikute vajavad rahalist abi, anname laenu inimestele, et on halb krediidi või vajavad raha, et maksta arveid, investeerida äri.
    Kas olete otsinud laenu? sa ei muretse, sest sa oled õiges kohas Pakun laenu madala intressimääraga 4%, nii et kui teil on vaja laenu Tahan, et sa lihtsalt minuga läbi e-posti aadressi: alvinscott12@outlook.com

  • Avatar
    Vasta Laura 21. mai 2014 at 17:28

    Mina soovitan ka Nordeat. Olen mitu korda seda eluaseme ostmise-müümise-vahetamise tralli läbi teinud ja iga kord on SEB’l mingid jaburad nõudmised, mida ühelgi teisel pangal ei ole. Nordea selle eest on alati võimalusel kliendile vastu tulnud ja lõpuks on alati kõik tehtud saadud kenasti:)

    Edu remontimisel:)

  • Avatar
    Vasta Sandra 21. mai 2014 at 16:15

    Kui ma jõudsin lõpuni, et kõik sai lõpuks korda, aga siis selgus, et uks on vales mõõdus, siis ma hakkasin lihtalt naerma. 😀 See tundus nagu tõeline pisiasi seal jamade lõpus ja mõjus nii koomilisena. 😀

  • Avatar
    Vasta R 21. mai 2014 at 16:12

    Hahaaa…päris hull ikka. Vaja paberit, kus kirjas, et ehitusluba pole vaja. See ka veel, et järgmine neljapäev on vaba aeg… a okei tulge siis homme. Naljakas lugemine oli 😀 Soovin muidugi külma närvi ja unistuste täitumist!

  • Avatar
    Vasta Berit B. 21. mai 2014 at 15:31

    Bürokraatiat kahjuks ikka jagub, kui midagi on vaja ära teha. Loodetavasti asjad nüüd laabuvad.

    Aga tekkis küsimus selle Jussi asjus. Ehk peaksite asjatundjatega nõu pidama, et teie elamine seal oleks kohe juriidiliselt täiesti kindel. Parem karta kui kahetseda.

    Jõudu pesapunumisel!

  • Avatar
    Vasta Andrea 21. mai 2014 at 14:18

    Meil igatahes Swedis oli asi väga lihtne- hinnati ära, allkirjad lepingutele, notar ja oligi kõik. Boonusena veel megamadal intress ka 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 21. mai 2014 at 14:17

    Nordeas oli mõned aastad tagasi maja -ja korterilaenudel parem %, tänast seisu ei tea.

  • Avatar
    Vasta egle 21. mai 2014 at 13:36

    Mnjaa, ligi kolm aastat tagasi kui meie omale kodu soetasime öeldi SEB’s otse näkku, mis laenu te tahate Teil on liiga palju lapsi(ainult 3).

  • Avatar
    Vasta Ssdea 21. mai 2014 at 13:36

    Kes teil hindas seda?

  • Avatar
    Vasta Stelts 21. mai 2014 at 13:32

    Tean väga hästi mida sa tunned, ise ajasime mehega eelmine aasta neid asju, juba väsitav, aga kui lõpuks kõik asjad korda saad ja oma kodu siis on megahea tunne, tasub ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Riina :) 21. mai 2014 at 13:25

    Dsiisus…
    Ma oleks vast samuti mingisuguse ataki saanud :/
    Ma ei julge oma nägu valda näidatagi. Mul on vaja nii palju asju teha krundil. Ei taha ette kujutadagi, mis ja kust mingeid pabereid vaja on, millegi tõestamiseks.
    Nagu raketiteadus…

  • Avatar
    Vasta Eveliis 21. mai 2014 at 13:19

    Oiiiii, ma tean seda tunnet, kus asjad pangaga hulluks ajavad. Mina ei saanud SEBst laenu, sest mul ei olnud tagatiseks pakutavale majale jooniseid (ps: esimese laenu tagatiseks see sobis, aga nüüd kui tahtsin sama hüpoteegiga uuesti laenu, siis enam ei sobinud). lisaks veel, et minu vähemalt kolm korda suurem sissetulek nõutavast miinimumist oli korraga liiga väike. Meie oma maja tagatiseks ei sobinud, sest sellel on teise panga hüpoteek. Ühesõnaga tänud debiilsele laenuhaldurile müüsin korteri, tagastasin laenu ja taotlesin uut laenu samas suuruses nagu mul soovitati – sest “siis on kindel, et laenu saan” ja korraga enam ei saanud. vana laenu tagatis enam ei sobinud (kohe pärast seda kui olin laenu tagastanud) jne jne. Just like that!
    Muidugi on hea tunne, et ühtegi laenu pole, AGA mul oli seda 20 000 eurot Diibi jaoks hädasti tarvis. Lühidalt on see saaga kirjas siin: http://johannamariaprangel.blogspot.com/2013/07/kuidas-ma-seb-st-laenu-ei-saanud.html

    Me ise arvasime, et põhjus võis olla hoopis selles, et nad mu peale vimma kannavad, et ma kunagi ajakirjandusse teada andsin, kuidas nad eksituse tõttu mu kontolt 20 000 krooni viisid (nad olid mu kontoga sidunud ühe ettevõtte telefoniarve otsekorralduse. TERVE ettevõtte 60 000-kroonise arve) ja nüüd said mulle nö tagasi teha.

    Ma olen siiamaani püha viha täis, aga ilmselt laenu ei saa ma SEBst enam kunagi, sest tagatiseks olnud maja on nüüd omaniku enda laenu tagatis ( TEMA SAI SELLE TAGATISEL LAENU), minul tagatist pole ja noh nüüd olen ma ju kodune titemamma ka. Kuigi sissetulek on ikka justkui väga sobiv laenu saamiseks.

    Ja see pole esimene kord kui SEB mind hulluks ajab. Esimene kord pidin ma hulluks minema kui ma EI TAHTNUD LAENU VÕTTA, vaid laenu tagastada. Ma tahtsin tagastada pool miljonit (müüsin korteri) ja mul oli vaja sada tuhat tagatist, selleks et LAEN tagastada. Piisav ei olnud tagatiseks olev korter, mille väärtus oli ca 500 000 ja minu laenu toonane jääk oli umbes samas suurusjärgus. Kõigest kaks kuud jamamist ja lõpuks sain ikka poolvägisi laenu tagastatud.

    Ja ka üks kord varem pole ma laenu saanud: http://johannamariaprangel.blogspot.com/2010/03/peaga-vastu-seina.html. Siis kui mul esimest korda tekkis soov ja võimalus kohvik/restoran teha.

    Ilmselt ei saa ma lihtsalt aru KUI ROTT ma tegelikult olen.

    Sulle tugevat närvi ja jõudu laenuasjade kordasaamisel.

    • Avatar
      Vasta Eveliis 21. mai 2014 at 14:22

      k

      • Avatar
        Vasta Eveliis 21. mai 2014 at 19:12

        Aa, ma olen mingi eriti mõistliku sisuga kommentaari jätnud:D
        Tegelt tahtsin öelda, et ka ma tean seda tunnet, kus asjad pangaga hulluks ajavad. Mina ei saanud SEBst laenu, sest mul ei olnud tagatiseks pakutavale majale jooniseid (ps: esimese laenu tagatiseks see sobis, aga nüüd kui tahtsin sama hüpoteegiga uuesti laenu, siis enam ei sobinud). lisaks veel, et minu vähemalt kolm korda suurem sissetulek nõutavast miinimumist oli korraga liiga väike. Meie oma maja tagatiseks ei sobinud, sest sellel on teise panga hüpoteek. Ühesõnaga tänud debiilsele laenuhaldurile müüsin korteri, tagastasin laenu ja taotlesin uut laenu samas suuruses nagu mul soovitati – sest “siis on kindel, et laenu saan” ja korraga enam ei saanud. vana laenu tagatis enam ei sobinud (kohe pärast seda kui olin laenu tagastanud) jne jne. Just like that!
        Muidugi on hea tunne, et ühtegi laenu pole, AGA mul oli seda 20 000 eurot Diibi jaoks hädasti tarvis.
        Me ise arvasime, et põhjus võis olla hoopis selles, et nad mu peale vimma kannavad, et ma kunagi ajakirjandusse teada andsin, kuidas nad eksituse tõttu mu kontolt 20 000 krooni viisid (nad olid mu kontoga sidunud ühe ettevõtte telefoniarve otsekorralduse. TERVE ettevõtte 60 000-kroonise arve) ja nüüd said mulle nö tagasi teha.
        Ma olen siiamaani püha viha täis, aga ilmselt laenu ei saa ma SEBst enam kunagi, sest tagatiseks olnud maja on nüüd omaniku enda laenu tagatis ( TEMA SAI SELLE TAGATISEL LAENU), minul tagatist pole ja noh nüüd olen ma ju kodune titemamma ka. Kuigi sissetulek on ikka justkui väga sobiv laenu saamiseks.
        Ja see pole esimene kord kui SEB mind hulluks ajab. Esimene kord pidin ma hulluks minema kui ma EI TAHTNUD LAENU VÕTTA, vaid laenu tagastada. Ma tahtsin tagastada pool miljonit (müüsin korteri) ja mul oli vaja sada tuhat tagatist, selleks et LAEN tagastada. Piisav ei olnud tagatiseks olev korter, mille väärtus oli ca 500 000 ja minu laenu toonane jääk oli umbes samas suurusjärgus. Kõigest kaks kuud jamamist ja lõpuks sain ikka poolvägisi laenu tagastatud.
        Ja ka üks kord varem pole ma laenu saanud. Siis kui ma pakkusin tagatiseks lausa kahte korterit ja kahte käendajat.
        Ilmselt ei saa ma lihtsalt aru KUI ROTT ma tegelikult olen.

        Mul on hea meel, et sina siiski oma asjad korda said. See sakib tuhandega, kui ajad ja ajad asju ja siis mingi tühise ja eriti totra paberi pärast jääb asi pooleli.

  • Avatar
    Vasta Hanna 21. mai 2014 at 13:17

    Tänu taevale pole laenusaamine väga lihtsaks tehtud.
    Just saying…

  • Avatar
    Vasta Kristina 21. mai 2014 at 13:17

    Miks üldse asju SEB ajada? Nordea on palju asjalikum koht, kus tehakse ikka asjad ennnnne puust ja punaseks, mujal on see asja ajamine nagu riigisaladuse teada saamine..

    • Avatar
      Vasta k 21. mai 2014 at 14:17

      Ei soovita Nordeat absoluutselt. Pank tegi vea, võttis arvelt raha maha, ajasin poolteist kuud jälgi, et mis toimunud on, siis pank alles liigutas end ja avastas, et ups jah oligi meie töötaja apsaka teinud ja sain kiire vabanduse möödaminnes. Poolteist kuud aga pidin ise otsima ja uurima, kes ja kuidas midagi taolist on teinud (pank ise süüdistas, et kohtutäituri ees on mul võlg ja seetõttu võeti raha maha). Samal ajal kui ma pole elu sees võtnud laenu ja mitte midagi järelmaksuga ostnud ning kõik arved tasunud kohe kui nad saabuvad mitte viimane hetk enne tähtaega ja ükski kohtutäitur pole kunagi minu poole pöördunud. Hooletud pankurid seal Nordeas, oma konto panin kinni ja enam kunagi sinna ei naase, sest arvatavasti süsteemi failides minu nime taga ikka mõni märkus seal peitub.

  • Avatar
    Vasta Kerli 21. mai 2014 at 13:16

    Oh jh… kurb… aga eks nende asjadega kaasnevadki igasugused mõtetud *agad* jms… loodan,et saate ikka korda kõik ja enam mingeid *üllatusi* ette ei tule 🙂
    Jõudu ja jaksu 🙂

  • Avatar
    Vasta anu 21. mai 2014 at 13:12

    Vabaduse väljakult Linnaplaneerimise Ameti arhiivist (neljap kell 9-12) saad õige projekti + linnaarhiivis on mõõdistusprojektid.
    ja Linnaplaneerimisametis on vastuvõtt ka nelajpäeval 9-12, st kui midagi jääb segaseks, siis saad infot küsida

  • Avatar
    Vasta Mannuu 21. mai 2014 at 13:05

    Oi ma tean seda tunnet. Esimene mõte oli mul, et kuidas ma seda kalkulatsiooni teen, kui ma ei tea palju poeski asjad maksavad. Aga tehtud ta sai. Ja no nendest igasugu ehituslubadest jms ei tasu rääkidagi. Lihtsalt ajuvaba mida kõike nõutakse.
    Aga ükskord kui kõik läbi, siis on hea oma majas sees elada. 🙂 Jaksu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. mai 2014 at 13:06

      Õnneks mulle tegi kalkulatsiooni minu tubli ehitusmees nii ideaalselt, et seda ei pidanudki ise tegema. Vedas!

  • Avatar
    Vasta Ülle 21. mai 2014 at 13:04

    Appi… mul oleks vist ka närvid nii räigelt läbi sellise jaburuse peale! See ehitusloa asi oli ikka megahaige 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. mai 2014 at 13:06

      Jah, ma pole täna veel süüagi jõudnud 😀

  • Avatar
    Vasta meow 21. mai 2014 at 13:02

    Tuttav tunne. Ostsime ka just kuu aega tagasi kodu (no siis sai see LÕPUKS ära vormistatud). Enne kah kogu see kemplemine pangaga ja 100 muud asjad. Meil polnud jällegi kasutusluba, kuna hoone valmis selle aasta sees ja arendaja polnud viitsinud sellega tegeleda. Pangale see muidugi ei meeldinud. Samamoodi jebisime selle hindamisega – et ikka hinnataks see maja vähemalt nii kalliks nagu ta müügis on. Pank annab ju täpselt nii palju raha, kui kalliks objekt hinnatud on. Õnneks siis pani hindaja sinna ikka natukene kallima hinna isegi kui müüghind oli. Siis kõik need notarivärgid (need tasud on ikka päris kõrged, sellega teil õnneks tegemist vist ei tule), kasutusloa väljaajamine vallast ja oehh… Mina ka kujutasin kogu seda protsessi oma vaimusilmas hulga lihtsamana ette – lähen panka, küsin laenu, saan pappi, ostan ära. Aga kus sa sellega eksole 😀