Uncategorized

jaanid ja seened

23. juuni 2014

Minu meelest on juba nädal aega jutti igale poole pilte pandud “jaanituledest”, seega andke mulle andeks, kui ma olen selle koha pealt väheke segaduses ja ei saa aru, et kas eile olid jaanid? Täna? Homme? Ah, mida iganes, meie läheme täna jaane tähistama kuskile Haapsalu kanti, kus elavad Kardo sugulased.

Ma pole iialgi suur jaanidefänn olnud. Miskipärast olen ma üsna külm kõikide tähtpäevade ja ürituste vastu, kui nad pole just jõulud või minu enda sünnipäev. Kuna jaanid pole kumbi neist, siis jah. Ei saaks öelda, et ma sõidaks täna Haapsalusse, ise mega põnevil, et saan poole ööni õues külmetada, Mari võõras kohas magama saada ja muud sellist kraami. Rääkimata siis megasuurest pakkimisest – reisivoodid, monitorid, riided, piimad, mähkmed jne jne jne. Ma jääks hea meelega parem koju 😀 Aga ei, ma olen tugev ja lähen elan selle ürituse üle!

Ühtlasi meenus mulle see, et turul müüdi Eesti kukeseeni?! Kus kasvavad kukeseened? Kas mõni lugeja käib metsas asju korjamas ja palun-palun-palun võtaks mind ka kaasa? Ma lausa anun teid, inimesed!

Loe ka neid postitusi!

17 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta ponts 25. juuni 2014 at 12:00

  me eile käisime maal, kukeseened veel nii väiksed (viitna-võsu kandis) mul mees hea meelega käib ja kolab need metsad läbi, kohe mitu kilomeetrit…appi..mina kunagi ei viitsi, nüüd pisike ka veel ja siis saab temaga mässata- mulle sobib see rohkem!!!

 • Avatar
  Vasta mari 24. juuni 2014 at 17:54

  Maire aga kes keelab sul endal sellised jäänud korraldada nagu sa lapsepõlvest kirjeldasid? Meil on endiselt jaanid sellised suured sõprade ja sugulaste peod. Enamasti on ju siis pikk nädalavahetus ja ka kaugemalt mõnus tulla külla. Teeme koos süüa, lastele mänge, suurtele Ka midagi, käime surnuaias ja õhtu mõnus still ja grill ning saun. Ja jah alkoholi ostame Ka kastiga sest seltskond on lihtsalt nii suur et nii on mõistlikum. Purjus ei olnu õhtu lõpuks. (hommikuks) keegi.
  Eks iga üritusega on nii, et see on just nii tore kui toredaks see endale tehakse.

 • Avatar
  Vasta Alli 24. juuni 2014 at 08:50

  Ma ka eriline jaanifanaatik ei ole, aga Eestis on niigi haledalt vähe neid riigipühi. Kui selle eest, kaks oksaraagu põlema panna ja seal kohal mõni vorst ära küpsetada, rohkem vabu päevi antaks, oleks rõõmuga nõus seda mitu korda aastas isegi tegema.

 • Avatar
  Vasta Diana 23. juuni 2014 at 20:05

  Viljandimaal on metsas seeni palju. Just vaatasin Fb-s tuttavad on jaganud seenelkäimisest, korralik ämbritäis seeni.

 • Avatar
  Vasta Tsein 23. juuni 2014 at 19:05

  Mina puhkan Saaremaal ja juba olen 2 x metsast kukeseeni korjanud, küll on ikka head asjad. Tallinna lähedal on minul ainult üks kukeseene koht ja see Vääna – Jõesuus.
  Saaremaa seened on imelised ja turult ei osta enam aastaid.
  Tule Saaremaale, viin Sind hea meelega seenele metsa 😀

 • Avatar
  Vasta Pirru 23. juuni 2014 at 15:01

  Taeblas Kardo sugulased ka enne elasid (Kristiina ja tolle ema, vanaema?)

 • Avatar
  Vasta KATRIN 23. juuni 2014 at 13:25

  Hei! Muide Eestist pärit kukeseeni müüakse isegi meil siin Soomes, kilohind on 10 euri. Nii et neid ikka leidub.

 • Avatar
  Vasta Kristina 23. juuni 2014 at 12:45

  Tule Võru kanti, meil siin metsas neid kukeseeni tõesti juba leidub. Heameelega võtaks su kaasa 🙂

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 23. juuni 2014 at 13:28

   no kui kutsud, siis tulen 🙂 kirjuta mulle!

 • Avatar
  Vasta Maire 23. juuni 2014 at 12:35

  ei saa ma neist jaanidest eriti aru. kui ma veel teismeline oli, ja no eel-teismeline ka, siis oli ikka nii, et külas saadi kokku teise perega. tehti koos 1 suur lammas shaslõkiks. lastele mänge, täiskasvanutele täiskasvanute asju. käisime pärgasid tegemas jms ägedaid asju…
  tänapäeval aga….on selline tunne kohati, et jäänipäea põhimõte on selles, kellel on rohkem viina. või kellel on suurem rahakott, et suudab ämbrite kaupa liha osta, ja neid sussutada. siinkandis hakkasid jaanid vist üleeile juba. linna vahel rattaga sõites oli näha et üle ühe maja ette oli pargitud mitmeid autosid, grillid suitsesid, lõkked põlesid, mehepojad rääkisid üksteise võidu valju häälega, kes mida on korda saatnud. mõne üksiku maja juures oli ka lapsi. eile oli aga järjekordne viinaralli poodides. oi kus osteti. väikeses kohas jääb silma, kui puntide kaupa tullakse poest, kel kast õllet ja kel kast viina käes. täna käisin jälle perega jalutamas hommikul. inimesed ronisid poole 10 ajal poodi, ja siis tiirutasid seal kuni kell paar minutit enne 10t oli. ning siis ostlema. kuidagi kella 10 ajal hakkas elu ka eile…vaatab mis homme saab…

 • Avatar
  Vasta Pirje 23. juuni 2014 at 12:28

  Pead lõuna-eestisse tulema:D
  Ma armastan kukeseene kastet. Vahukoorega..mmm:D

  Ps: olen sinuga tähtpäevade suhtes samal arvamusel!

 • Avatar
  Vasta SV 23. juuni 2014 at 10:45

  Ära usu kõike, mida turul sildi peale kirjutatakse 😉
  Ilmselt natuke ikka kukeseeni leidub kuskil metsades, aga eelmine aasta oli ka sama teema, et üks seeneteadlane ütles, et keskturul müüakse rohkem “Eesti” kukeseeni, kui neid Eesti metsades kokku leidub 😀

 • Avatar
  Vasta liisur 23. juuni 2014 at 10:09

  Ohh, jaanip2ev on minu lemmik aeg aastas… millegi p2rast on alati k6ige meeldej22vamad syndmused/kogemused juhtunud jaanip2eval… kas selleks, et on aega rohkem valges tegutseda v on mingi muu mystiline tunne inimesed yle v6tnud.. who knows… Minu p2rast v6iksid j6ulud olemata olla! 😀 alati on tore jaaniusse ju metsa all otsida.. ja ma ei tea, kuidagi romantiline on see 88.. kui just silmini purjus ei ole 😀

 • Avatar
  Vasta Sigrid 23. juuni 2014 at 09:53

  Meil oli üleküla jaanituli näiteks eile õhtul. Eks need jaanipea pidustused algavadki juba 19-20 juuni ja lõppevad ilmselt 26-27 paiku.. Täna teeme äkki väikese lõkke enda aeda, kui on viitsimist lõkkekoht korda teha. 😀

 • Avatar
  Vasta A. 23. juuni 2014 at 09:51

  Ametlikult tähistatakse jaane täna, 23ndal ehk Jaanilaupäeval. Aga noh, leidub igasuguseid kes tõesti juba nädala eest alustasid.
  Ma isiklikult metsas ei käi, aga mul isa käib kukeseeni korjamas Jõgevamaal, Saare metsades ja noh, ei saa saagiüle kurta. Tänavu ta küll sinna veel jõudnud pole, aga küll jõuab.

 • Avatar
  Vasta Mari-Liis 23. juuni 2014 at 09:30

  Mulle meeldib jaanipäeva tähistada kuivema ja soojema õhtuga (seda isegi juhtunud :D), aga sel aastal pole mittemingit isu kusagil vabaõhuüritusel olla. Lähen hoopis sauna…mmm… saun 🙂

 • Avatar
  Vasta K. 23. juuni 2014 at 09:27

  Elan Lõuna-Eestis, peaaegu Lätis ning juba olen ühe laari seeni saanud. Kuusikute alused on meil siin kollased, oleks veel veidi sooja, saaks juba ämbritega seenele minna. 😉