Lapse üles kasvatamine Mari

baby don’t hurt me

17. juuli 2014

Eile asetas Kardo Mari voodi peale, kus mina parasjagu lebotasin.

“Eiii! Kardo, pane ta maha palun.”

-“Miks? Vaata, kuidas ta sind armastab!” näitas Kardo näpuga Mari peale, kes suure tempoga minu poole roomas, endal nägu naerul.

Kardo pööras selja, selle ajaga jõudis väike mugul minuni ja jõudis sekundiga mind näost küünistada, juustest kiskuda ja veel jalaga näkku anda.

“Kardo! Ta ei armasta mind, vaid ta tahab mu nägu kasutada ronimispukina,” üritasin ma öelda, aga ma ei saanud, sest Marikene üritas ennast mu näo najal püsti ajada ja hoidis peoga mu suust kinni.

What is love? Baby don’t hurt me, don’t hurt me, no more!” laulsin ma kurvalt, kui Mari mu näo lahti lasi. “Nüüd on ilmselge, miks selline laul välja mõeldud on! Tal oli kodus laps, kes teda peksab!”.

Muidu nii tore laps, aga ainuke miinus on see, et ta lihtsalt teeb mulle kogu aeg haiget. Astub mulle lihtsalt näkku, kui tahab üle ronida. Kui ta seisab ja tahab tagasi istuli minna, siis on hea mu juustest kinni hoida, nagu julgestusnöörist. Teinekord on lõbus vaadata, kui sügavale silmamuna vahele ta oma peenikest sõrme suruda. Aeg-ajalt haarab ta mu huulest ja kisub seda, siis ninaaugust, siis kõrvadest – ise naerab väga salakavalalt ja korrutab “Atääää, atääääh!”. Eriti jube on see peks siis, kui tal on midagi kõva käes, sest sellega on hoobid mitu korda valusamad.

Mina ei tea ka, kui palju ta üldse mu jutust aru saab. Korrutan kogu aeg, et “Mari, ära tee”, aga ta ei paista eriti mõistvat. Samas, kui ma ütlen talle, et ta paneks pepu maha või teeks patsu-patsu, siis ta teeb küll. Aga kui ma palun enda peksmise lõpetada, siis ta ainult naeratab ja jätkab mu piinamist. Kas keegi oskab öelda, mis vanuses tekib lastel üldse arusaam asjadest, mida ta teeb. Millal ta teistele haiget teeb jne? Mis vanuses nad selle lõpetavad?

Päris kehva lugu oleks kui Mari oleks viiene ja ikka inimesi peksaks, endal näol suur naeratus.

mg_9051-4122610

Loe ka neid postitusi!

33 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Olga 17. juuli 2014 at 23:52

    Pikki näppe tuleb anda. Ta nii pisike küll, kuid juba ta oskab testida närve, kui kaugele minna ta tohib ja kuni tal seda ei keelata, ei saagi laps aru, et ta teeb midagi valesti ja jätkab oma tavapärast tegevust. Tundub jõhker, aga see töötab.

  • Avatar
    Vasta Leenu 17. juuli 2014 at 13:01

    sa ei peagi röökima, vaid lihtsalt kõvema häälega ja nn kurjemalt. või teine asi tõesti vastu teha 😉

  • Avatar
    Vasta Ty 17. juuli 2014 at 12:58

    Minul lõi 8-kuune laps mänguasjaga ninaluusse mõra nii õnnetult, et nüüd on kühm nina peal … Istus kõhu peal ja äkki pani laksu ära…

    Õnneks see haigettegemise komme möödub ja ka haavad paranevad/juuksed kasvavad tagasi jne jne 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaire 17. juuli 2014 at 12:10

    Meie kutt saab nov 2 ja müüd hakkab tasapisi mõikama, et teistel võib la valus olla. Sellegipoolest olen ma lapse lemmik ronimispuu. See on päris valus kuo13 kilo sul kõhtu või pähe astub. Õnneks muutib asi üha harvemaks.

  • Avatar
    Vasta Leila 17. juuli 2014 at 12:09

    Proovi mitte kasutada fraasi “ära tee!”, vaid pigem “ei tohi, emme saab haiget!”. Isegi nii väikese puhul peab olema keelul põhjendus.
    Meeldis veel Tik’i commentaar, olen nõus!

    • Avatar
      Vasta Leila 17. juuli 2014 at 12:12

      Laps peab saama sõna “EI” tähenduse ja mõtte selgeks.. Ta peab selles vanuses juba hakkama aru saama, et kõik ei ole talle lubatud.

  • Avatar
    Vasta Karin 17. juuli 2014 at 11:11

    See vastuhammustamise taktida mõikab. Ise pole proovinud, aga paljud loomariigi esindajad karistavad nii oma kutsikaid, kui need emal liiga seljas elavad. Inimloom ju samasugune faunaesindaja. Ära hammusta nii, et veri taga. Näksa kergelt, et lapsel tekiks ebamugavustunne. Vot see ongi see asjadest arusaamine. Laps õpib läbi vahetu kogemuse. Ära karda oma last õpetada ja kasvatada.
    Ei tohi ja ära tee leierdamine muudab need varsti lapse jaoks valgeks myraks. Tuleks kaks korda verbaalselt hoiatada ja kui siis laps ei lõpeta, lõpetada ise tema tegevus. Mitte peksa andes, vaid asi käest võttes, laps keelatust kohast ära tuues jne. Siis saab laps päriselt ka aru, mida ei tohi teha.

  • Avatar
    Vasta Heleen 17. juuli 2014 at 11:09

    Sellega mul tulem meelde kui mul emps rääkis et ma olin samamoodi teinud. Laia naeratusega läinud ja siiis hammustanud.
    Isiklikult ma arvan et asi on vb vanuses kuslaps katsetab. A la et mida võib teha ja mida ei või.

  • Avatar
    Vasta Svea 17. juuli 2014 at 11:09

    Mallukas, ära saa üheks neist emmedest, kes kõike oma lapsel teha lasevad, sest ta on ju “minu tibulinnukesekene” no ja kuidas ma teda keelan jne. Temast peab siiski ka inimene kasvama, niiet see vastu hammustamine on täiesti okei. Töökaaslane alles ise rääkis, kuidas ta sama tegi. Väha hästi mõjus! Päeva pealt jättis järgi. Keegi ei käsi sul ju veriseks vms hammustada, lihtsalt piisavalt, et ta aru saaks. Selline käitumine ei tee sind halvaks emaks, niiet ära põe 🙂
    (muidugi on mul hea lihtne rääkida, omal lapsi pole, aga tundub et selline tehnika mõjub)

  • Avatar
    Vasta riina 17. juuli 2014 at 11:06

    ei mõista soovitust, et tee vastu!?
    ma kaaluks seda juhul, kui laps on juba nii suur, et saab jutust aru, aga ikka teeb, sest see on lõbus. siis saaks selgitada, et teistel on KA valus, kui nii teeb.

    aga beebi ju ei saa aru, et ta haiget teeb – ta avaldab kiindumust ja mängib. mis ta sellest õpib, kui ema talle haiget teeb? oskab ta üldse tegu ja jagajärge kokku panna? kahtlen.

    kui laps haiget teeb, siis takista ta tegevust ja seleta, et nii ei tohi – haiget teeb. ja seletad ja seletad ja seletad kuni ta sellest välja kasvab.

  • Avatar
    Vasta Liis 17. juuli 2014 at 10:41

    Meil hakkas pull pihta siis, kui poiss oli 5 kuune. See oli kohutav , kuidas ta mu juukseid kakkus. Mul olid/on alati juuksed patsis ning ta ikkagi suutis juukseid peast tõmmata. Kukal oli kakutud nii, et osad juuksed enam kinni ei ulatandki. Ükskõik kuidas ma teda ei keelanud, teda ei huvitanud üldse. Lõpuks ma ei julgenudki teda enam sülle võtta. Nii, siis sai see periood läbi ning tuli hammustamine. See kestab vahepeatustega siiani(poiss 1,4 a). Viimase aja hitiks on näpistamine. Suvel olen ikka paljaste säärtega ja oi millised sinikad!

  • Avatar
    Vasta Tik 17. juuli 2014 at 10:39

    Ära ütle talle, mida ta teha ei tohi, ütle ja näita talle, mida ta teha tohib. Kui ta sind ründab, siis võta ta kätest kinni ja hakka endale pai tegema. V mängulooma paitama. V kallistama.

  • Avatar
    Vasta A. 17. juuli 2014 at 10:12

    See vastu hammustamine/löömine (kuigi ma ei mõista kuidas ükskõik mis vanuses lapsele keegi seda teha üldse suudab) mõjub tihti üldse vastupidi – emme hammustab ju ka, järelikult tohib. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätu 17. juuli 2014 at 10:12

    Oijaa, ma mäletan selgelt seda aega, kui mul samuti oli. Minu Preilil oli jube “vinge” komme, nimelt oli meil kodus juuksuriks õppiv neiu,kellel oli see “pea” kus sai igasugu soenguid harjutada- lapsele nii meeldis seda kiskuda ja kakkuda. Aga ma ei tea, kas ta ei teinud vahet sellel “peal” ja minu peal aga igakord uinus ta ainult nii, et minu juuksed olid tal peos ja ta aina mässis neid ümber oma peenikeste näppude.Kohe, kui oma juuksed tal peost lahti harutasin oli kisa missugune. Kujutad ette vast kui mugav on peaalaspidi võrevoodisse kummardunult olla.
    Selline magama minek kestis, mhh, ma ei teagi, nädal või kaks, siis ma enam ei suutnud seda väljakannatada, kõik mu juuksed valutasid kuni juuksejuureni.
    Vanust oli Mugulal siis vast 5-7 kuud, umbes selles vahemikus. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 17. juuli 2014 at 10:04

    Tee talle vastu haiget. Mina väiksena hammustasin oma ema kogu aeg. Kuni ema lõpuks mind vastu hammustas. Mitte kövasti, aga piisavalt. Peale seda ei hammustanud ma enam teda kordagi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2014 at 10:05

      Ma ei saa Marile haiget teha. Ta on ju beebi!

  • Avatar
    Vasta T 17. juuli 2014 at 09:59

    noh juustega on see asi et sa saad kinni panna sest usu mind vastasel juhul jäävad nad sul kohutavalt hõredaks :/
    mul ema lõikas kunagi ära suht valel ajal kui olid juba hõredad ja juba 24 aastat kasvatab neid tagasi ja suht koledad juuksed on õhukesed janii… muidu on meil peres kõigil ülipaksud juuksed aga ka minul on niii hõredad nüüd tänu sellele et ei mõistnud neid kinni panna. Mingi hetk kui laps kõndima hakkab siis püüab ta sul iga hetk nende peal seista noh ja pisikesel lapsel ju jalgu alt ära ei tõmba vaid hakkad teda seal tõstma või ootad kannatlikult ju. Noh ja need peavalud mis sellest tekivad…..kohutavalt pinget ja väsimust tekitab see kõik.

  • Avatar
    Vasta T 17. juuli 2014 at 09:55

    Mul täpselt sama asi, hommikune äratus on peks, vahepeal viskas sellise lataka lutipudeliga vastu nägu et sinikas jäi, huult on paar korda verevalumisse ja paiste löönud ning juustekiskumisest hakkasid kroonilised peavalud. Igasuguste asjadega visatakse vastu vahtimist hommikuti, vahepeal on nende puidust mänguasjadega päris jube saada, küüsi lõikame ka vägisi, terve selle aja nutab aga vot ei kasvata pikaks, siis on end ära kriimustanud ja kõiki teisi kah 🙂

    • Avatar
      Vasta Liisu 17. juuli 2014 at 10:51

      Lõika küüsi siis kui põnn magab 🙂

  • Avatar
    Vasta T 17. juuli 2014 at 09:48

    Ma läksin tuttavale külla ja hoidsin pool tundi ta natuke alla aastast last ja sain rabanduse. Ta pisikesed näpud olid igal pool mu näos kinni. . Küll rebis huult, küll üritas ripsmeid välja rebida. Eriti meeldisid talle mu juuksed ja kaelakett. Ma reaalselt tundsin kuidas ma jätsin endast terve pahmaka juukseid tema juurde maha. Ja poisil oli nii lõbus kui ma ai hüüdsin. Niiet ma arvan, et see on vanus. Varsti, kui Mari saab umbes kahe aastaseks siis tuleb tal see memmeka faas 😉 koguaeg tahab ainult sind kallistada ja süles olla

  • Avatar
    Vasta Merilin 17. juuli 2014 at 09:42

    Tuttu juttu 😀 ma oma 1a ja 10 kuud ja olen ainuke kodus kes saab ja kuidas veel 🙁 vahel silmis sädemeid lööb 😀 ta saab muidu kõigest aru aga minu löömisest mitte!!!!

  • Avatar
    Vasta kadi 17. juuli 2014 at 09:40

    Minu laps saab kohe varsti kaheseks ja mul sama seis mis sul 😀 vahe on selles et laps saab aru kui ütlen ei tohi… aga sellele järgneb üks suur solvumine ja nutt. Nagu mina oleksin teda hoopis peksnud 😀

  • Avatar
    Vasta Sirts 17. juuli 2014 at 09:28

    Njaa, päris pikk on vist see ootaja aeg 😛 Mul poja 6-kuune ja alles paar hommikut tagasi sain äratuseks jalaga silma, mitte näkku, ei otse silmamuna pihta. Rsk see oli valus 😀

  • Avatar
    Vasta Kai 17. juuli 2014 at 09:25

    Mul viskas laps mänguasjaga huule lõhki, hiljem sain joogitopsiga vastu nägu, ronib ja küünistab, kui tahan kivi suust ära võtta siis ofc hammustab 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 17. juuli 2014 at 09:23

    Meil 9-kuune kutt harrastab täpselt sama tehnikat. Nii emme kui issi peal ja vahepeal kraapsab ka õekest (2,5 a). Eile võttis mul kõrvarõngast kinni ja tõmbas nii kõvasti, et see tuli ära ja jäi talle pihku. Õnn oli, et see ise lahti tuli, mitte kõrva katki ei teinud. Aga õnneks läheb üle se periood. Varsti. Millalgi. 😀

  • Avatar
    Vasta Britt 17. juuli 2014 at 09:21

    Oleneb lapsest, minu oma on 1a2k ja kasutab mind endiselt poksikotina+ see jube-jube hammustamine. Eks siis muutuvad vähe mõistlikemaks, kui rääkima õpivad. Ei pea ennast enam füüsiliselt väljendama.

    • Avatar
      Vasta sips 17. juuli 2014 at 09:53

      Mu tädi hammustas kergelt vastu ja hammustamine lõppes .

      • Avatar
        Vasta Trr 17. juuli 2014 at 10:04

        Jap, see väga levinud ja soovitatud tehnika, pole üldse mingi nali.

        • Avatar
          Vasta Britt 17. juuli 2014 at 11:09

          Ma jätan selle tehnika siiski teistele kasutamiseks 🙂

          • Avatar
            Trr 17. juuli 2014 at 12:50

            Proovida tasub, või vähemalt siis, kui ta juba veidi vanem ja rohkem aru saab, aga probleem endiselt alles on. Ega hambajälgi sisse peagi hammustama, lihtsalt korra ja õrnalt. Laps saab lihtsalt aru, et hammustamine teeb haiget.

  • Avatar
    Vasta Leenu 17. juuli 2014 at 09:21

    Mallukas, see on möööduv 🙂 Minu poisil oli väiksena samamoodi, koguaeg “peksis”, aga see läks mööda, nii kui tegin natuke kurjemat häält sai aru et tegi valesti ja lõpetas 🙂 Proovi natuke karmimat häält teha, tean et see on raske , aga proovi 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2014 at 09:31

      Imelik oleks ju tema peale röökida, ta tundub nii väike 🙁

      • Avatar
        Vasta Jaanika 17. juuli 2014 at 13:26

        “Ära tee!” pole hea öelda, tuleb rahulikult seletada, et “ei tohi, emmel on valus või ai-ai”. Üldse ühegi asja kohta “ära tee” öelda on mõttetu, laps tahab kuulda miks ta mingit asja teha ei tohi, mis siis juhtub.