Uncategorized

mehed on ikka otsustajad, eks?

2. august 2014

Naistejuttudes tekkis teema selle ümber, et kuidas ikka mingid stambid ja stereotüübid asju määravad. Kopeerin teile mõned näited:

 • “Asja ei teinud paremaks kolleeg, kes ütles mulle rõõmsalt, et ma peaksin kohvimasinat ubadega täitma, sest “naised mõistavad kööki paremini”
 • No minu käest on ju Elion küsinud, et ega meest või kedagi kes teemat jagab kodus pole
 • See autoasi on muidugi klassika – mu kolleeg valis endale infoautos volvot, valis välja, hakkas tellima, aga tubli automüüja arvas ikka, et ehk peaks enne tellimist mehega kodus arutama..
 • Jäin öösel kodu välisukse taha, sest lukk oli katki. Helistasin majahoidjale aga too ütles, et tal ei ole keset ööd midagi võimalik teha ja, et pean ise hakkama saama. Helistasin siis kõik korterid läbi kuni 45 minutit hiljem lõpuks keegi suvatses sisse buzzida (meie maja uksekellad pooltel juhtudel ei tööta).
  Aga majahoidjalt sain järgmisel päeval kirja: “et jah, õhtuti keeratakse välisuks lukku ja, et mul peaks välisukse võti olemas olema ja tuleb seda kasutada” WTF ma tahtsin sel tüübil näo täis sõimata – ta arvas, et minu öised seiklused oli tekitatud asjaolust, et ma ei oska ust lukust lahti keerutada. Blond naine – polegi midagi muud oodata.
 • Arutelus on läinud meeste-naiste teemaks, aga mulle tuli teemaalgatusega meelde enda šokk, kui üks tuttav ütles, et saagu mu pojast enne vanglaelanik kui homo! Kui õigesti mäletan, siis ma vist tõmbasin lausa joogi kurku..

Kirjutan siis  endapoolse seiga ka. Nimelt paneme me allkorrusele 4 uut akent ja aknafirmast käidi siin siis neid aknaid mõõtmas ja vaatamas. Ronis siis aknamees Milvi aedikusse (sest selle üks sein on majasein, kus asuvad 2 akent), uuris aknaid ja ütles, et ma ei saagi ühte akent nii tellida, nagu me tahtsime. (Mingi jama, et 1 akna jaoks liiga suur, tuleb kaks väiksemat panna). Ütlesi, et selge, eks teie teate neid asju ja võtame siis kaks väikest.

Mees läks segadusse.

“Kas panengi siis kirja, et tellite kaks väikest?”

-“Ei no muidugi pange, kuidas muidu pärast teate?”

“No aga äkki küsite ikka mehe käest üle?”

-“Soh, et selline diskrimineerimine, et ma eeldatavasti ei saa ise hakkama sellise valikuga?”

“Ei, ei. Mitte seda, aga mul on nii olnud, et naine ütleb ühte ja pärast helistab mees ja sõimab, et miks ma naist uskusin…”

Ootan ka teiepoolseid näiteid!

Loe ka neid postitusi!

38 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Kadi 3. august 2014 at 20:13

  Meil majapidamises enamus töid-tegemisi minu õlul. Võimalik, et pisut liiga kontrolliv tahan elu üle olla, kuid tunnen, et kui ajan neid asju ise (n. korteri otsingud, erinevad läbirääkimised, maksud), siis olen oluliselt rahulikum ning ei pea nii palju küsimusi esitama – olen lihtsalt to-hu-tu muretseja ja põdeja. Samas räägin alati kõik ühised otsused (eluaseme valik, uued vidinad elamises, uued teenusepakkujad jne.) alati temaga läbi ning võimaluse korral ikkagi otsustame koos – lihtsalt asjaajamine ning korralduslik pool jääb enamasti minu kanda, sest nt. suhelda ja paberimajandust organiseerida meeldib mulle oluliselt rohkem kui talle. Senini pole sellist suhtumist, et “aga mees ei peaks otsustama?” veel kohanud. Ainult korra küsiti, et äkki tahab mees ka elamist oma silmaga üle vaadata, kuid ilmselt see oli seetõttu, et omanik leidis, et kuna kolime koos, siis võiksime ikka mõlemad asjaga sama palju kursis olla – igati mõistlik 🙂

  Küll aga olen tuttav suhtumisega, kus teenindajad mind ignoreerivad või ei teeninda 100%-liselt, kuna ilmselt ei näe potensiaalse kliendina välja – näen oluliselt noorem välja kui tegelikult olen ning seetõttu ilmselt arvatakse, et pole piisavalt maksejõuline – muid põhjuseid välja tuua ei oska. Sellist suhtumist olen kohanud nt. üksi mõnda toitlustusettevõttesse minnes või ka näiteks tehnikat müüvas kauplustes.

 • Avatar
  Vasta Birgit 3. august 2014 at 19:54

  See sinu ukselugu oli küll väga mõttetust kohast teema ülesse tõmbamine 😀

 • Avatar
  Vasta mai 3. august 2014 at 08:27

  Olin spetsiifilises , hulgilao moodi ehitusmaterjalide poes, seisin leti ääres, oodates müüjat, et ta mulle kindlad asjad välja mõõdaks. Ei saanud ise kohe aru, kes müüja on, polnud spets rõivast neil seljas. Üks naine oli nagu nats asjalikum, sain aru, et ta on müüja, peale 15 min ootamist küsisin ta käest oma asju. Ta oli üllatunud ja küsis: “Ah te niimoodi üksinda oletegi? Ma arvasin, et olete ikka mehega koos.”
  Kusjuures ma olin just lahku läinud ja ise nii hakkamist täis, et ei vaja ühegi mehe abi oma kodu remontimisel 😀

 • Avatar
  Vasta Kirsi 2. august 2014 at 22:31

  Ma elan vist teisel planeedil, aga pole elus sellist juhtumit olnud. Vanust ka nagu juba on, oleks tähele pannud, kui oleks ette tulnud.

 • Avatar
  Vasta blond neiu 2. august 2014 at 21:08

  Töötan arvutitega seotud firmas ja ikka mitu korda nädalas tuleb mulle klientidelt möödaminnes küsimus, et kas kellegi targemaga saaks rääkida? Iga kord ilmselt ei olegi negatiivses mõttes seda öeldud, aga kõrva riivab ikkagi. Lisaks see, et mind ei usuta ja nõutakse meest, kes tavaliselt siis täpselt sama jutu üle räägib. Aga no mida see tibin seal ikka teada võib eksole. Kiusu pärast peaks remonditehniku paberid ka ära tegema.

 • Avatar
  Vasta m. 2. august 2014 at 19:25

  Minule käib see “Naised on lollid” suhtumine nii närvidele.. Kui naised meestele jalaga tagumiku ei virutaks võiksid nad oma naelad seina löömata jätta..
  Mul on tunne, et ennem meil alumise korruse vannituba korda ei tehta kui ma ise ei lähe plaate ostma.
  Mehe vanemate maja on 35 aastat olnud täpselt nii nagu peale ehitamist jäi.. Põhjus on selles, et mehed leiavad idiootseid vabandusi.
  Töötasin peamiselt naiskollektiivis ning vahel eksis sinna mingi mees ära.. Olid jube “teadjad” küll, tihtilugu olid tööd tegematta või pidid üle tegema.
  Kui keegi “tarkpea” tuleb ütlema, et konsulteeri ennem mehega vms, siis saadan ta lihtsalt pimedasse kohta.

  • Avatar
   Vasta Plaatija 3. august 2014 at 00:24

   Aga mis sind takistab sind plaatimast? Natuke imelik et hädaldad et mehed ei taha “mehetööd” teha.

 • Avatar
  Vasta Viivika 2. august 2014 at 19:23

  Ma käisin üürikorterit vaatamas ja ütlesin omanikule, et jah, tuleme mehega siia elama. Siis omanik ikka murelikult uuris, mis siis saab, kui mehele ei meeldi?!

 • Avatar
  Vasta xxx 2. august 2014 at 15:23

  Minu arust on diskrimineeriv meeste suhtes, kui mingi õnnetuse korral näiteks öeldakse, et “hukkus 180 inimest, nende hulgas 44 olid naised ja lapsed”. Just nagu meeste hukkumine oleks mingi tühine ja vähetähtis sündmus ja oluline on ainult see, mitu “mitte-meest” hukka sai.
  Nii et diskrimineeritakse ka mehi.

  • Avatar
   Vasta riina 4. august 2014 at 11:48

   ma mõtlen ka alati, et nagu meestest oleks savi 🙁

 • Avatar
  Vasta Tuuliki 2. august 2014 at 15:18

  Üks küsimus , et sul järgmine postitus parooliga .. mul enda arust on parool olemas , aga see ei “tööta” . Kas parool hakkab l tähega? 😀

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. august 2014 at 15:50

   ei, j-tähega 😀

   • Avatar
    Vasta Tuuliki 2. august 2014 at 22:28

    Heh, mul oli esimene täht vale

 • Avatar
  Vasta Gätlin 2. august 2014 at 14:10

  Olgugi, et olen üksikvanem, pole mul sellist nalja küll ette tulnud, et küsitakse, kas mehega saab rääkida 😀

 • Avatar
  Vasta nell 2. august 2014 at 13:54

  Eks kärsatas autol miski jubina läbi ja saatis mind remonti. Kuna ta oli ise süüdi siis saatiski mind, et naisterahva käest midagi ei küsita ja läheb garantii alla. Ma algul arvasin, et nii šovinistlikke mehi päriselt ei ole. Sõitsin siis remonti ja remondimees ütles, et hakkab viga uurima. Mitte sõnagi ei küsitud, et mis või kuidas juhtus. Kui üritasin ise rääkima hakata siis ignoreeris.
  Kuna liigun suht tehniliste aladega meeste seltskonnas siis üht-teist jääb ikka külge. Aeg-ajal siis pillun miskeid “meeste fakte” ja vaatan kuidas näod pikaks vajuvad kuna “see” teab sellisedi asju.

 • Avatar
  Vasta v 2. august 2014 at 13:02

  tegelikult, järele m6eldes ega eriti selliseid seiku pole, v6i siis olen nii paksu nahaga, et kui väga otse ja halvasti ei öelda, siis ma ei pane tähelegi 😛

 • Avatar
  Vasta O.D. 2. august 2014 at 12:27

  Ma olen neiu, kes käis merendust õppimas ja kõik küsisid, miks ma meeste ameti valisin. Lisaks veel arvati, et madruse eksami läbisin tänu ilusatele silmadele, vaatamata sellele, et mul oli koos ühe klassivennaga kõrgeim tulemus. Eriti halvustavad olid sookaaslased, kes arvasid, et soovisin lihtsalt “laeval**s” olla.

 • Avatar
  Vasta Vaike 2. august 2014 at 12:12

  Mulle tundus see ukseluku lugu samuti rohkem oma komplekside kõverpeeglina, mingit soolist sildistamist ju ei olnud mujal kui peategelase enda peas.

 • Avatar
  Vasta mari (päriselt ka) 2. august 2014 at 11:25

  Mul kunagisel korterikaaslasel(minust ca 20a vanem naisterahvas) pidid imestusest silmad peast kukkuma, kui võtsin Oma tööriistakohvrist Oma kruvikeeraja ja aitasin tal mööblit kokku panna. Kommentaar oli a’la:”Sul on oma kruvikeeraja? Ma olen alati ikka arvestanud,et meestel peavad vajalikud tööriistad olemas olema.”

 • Avatar
  Vasta kätu 2. august 2014 at 11:23

  ma küll ise naisterahvas ja seda meelt, et ei ole need naised enamasti nii saamatud midagi, aga vot poodi minnes eelistan nii mitmelgi juhul meesteenindajaid. Ja just seetõttu, et olen tihti kokku puutunud naismüüjatega, kes ajavad mulle sulaselget kräppi suust välja (nt et tean ise üht-teist asjast, aga soovin lõpliku valiku tegemisel veel midagi üle küsida), viimati jäi spordipoes lausa ost tegemata, sest neiu ajas mulle vastu ja raius oma juttu ja mind üldse ei kuulanud, läksin teine päev tagasi ja sain meesmüüja käest oma küsimustele vastused ja sooritasin kenasti ka ostu ära…
  aga näitena võin tuua seda, et ladusime meestega puid, kui mingi hetk neist üks ütles, et kuule, mine sina nüüd puhka, me mehed teeme ise edasi :O

 • Avatar
  Vasta Kätlin 2. august 2014 at 11:20

  Minujaoks on müsteerium see teema.:D Ei ole veel keegi mind lollimaks teinud, just vastupidi. Eksmehega oli alatihti nii, et mina otsustasin just ja ajasin asju oma järelnägemise järgi, mitte ükski müüja/ehitusmees ei kommenteerind. Küll helisüsteemide poodides olen kommentaare saanud al´a naine ehitab kõlarit, wtf? Aga need on alati positiivsed olnud.:D

 • Avatar
  Vasta Riina :) 2. august 2014 at 11:18

  Kui korteri üürile võtsime ja helistasin omanikule, siis ta küsis:” Kas ehk mees ei peaks neid asju ajama?”
  Kas mul pole suud peas? V ei saa ma sellise asjaga hakkama. Please!
  Maja juurde otsisin kaevupuurijat. Tema häälest oli ka tunda, et nonii, mingi mittemidagiteadvat naisterahvas helistab.
  Enamik asjaajamisi on minu kaelas.
  Ma nagu ei pelga. Võin vabalt suhelda võõraga näost näkku ja ka telefonitsi. Seda enam, et meest pole kodus, pean ma kõigega ise hakkama saama. Autoremondiga, maja/korteri probleemidega jne jne.
  Isegi mu ema helistab mulle, et kuule helista sellele ja tollele ja telli seda ja tee teist 😀
  Miks ei peaks naine otsuste tegemisega hakkama saama? Sest ma olen naine? Haaa…:)

 • Avatar
  Vasta Karin 2. august 2014 at 11:13

  Umbes viis aastst tagasi oli mul äge väike trendiauto ja mees,kes elas minu kulul. Käisin autoga hoolduses ja maksma minnes hakkasid nad seletama,et mida nad vahetasid. Kuna mees oli autohuviline,siis ütlesin,et rääkige talle, ta kindlasti tahab teada. Selle peale kutt muheles,et jaa, kui mees maksab,siis tuleb talle rääkida. Kõik mehed leti taga muhelesid mõnust selle peale. Mina siis ausa tüdrukuna ütlesin,et teate, ei, kuna ma raha teenin ja mul kiire, siis rääkige temaga, jätsin talle tööleminnes õlleraha, tal kindlasti on igav ja vaja vaheldust õlle kõrvale. Kõik olid vait ja vaatasid maha.

 • Avatar
  Vasta Hamburgers 2. august 2014 at 10:54

  Ma ei saa aru kuidas on seotud ukselugu seotud soorolliga?

  Tuletab pigem seda meelde :
  https://www.youtube.com/watch?v=e3h6es6zh1c

 • Avatar
  Vasta Kati 2. august 2014 at 10:52

  Ma olen äia ja ämmaga hetkel suvilat ehitamas. Kui mul mees ükskord äialt küsis, et kuidas ma hakkama saan, ütles äi :”Naise kohta on ta päris tark” 😀
  Reaalselt ma ikka ehitusest veidi tean ja oskan ja teen kõike. Ju siis teised naised ei tea või peaks teadma 😀

 • Avatar
  Vasta Triin 2. august 2014 at 10:51

  Ostsin mõned aastad tagasi ehituspoest remondi jaoks asju. ( Tapeet, parkett, värv, pahtel jms.) Kuna mul endal autot ei ole, siis kauplesin tädimeest, et tema mu poodi viiks ja hiljem kogu selle kraamiga koju sõidutaks. Valisin endale seinavärvi jaoks tooni valmis ja läksin siis selle venna juurde, kes neid värve seal segab. Ulatasin talle näidise ja ütlesin, et vot sellist ma tahan! Ja see kohe, et “No aga enne peab mehe käest küsima!” Ütlesin siis sellele, et midagi ma ei pea, ja mul tegelikult ka oleks seda värvi vaja. Üsna umbusklikult segas selle siis valmis, ja tegi veel endameelest nalja, et “Aaaaaga mis siis, kui mehele ei meeldi?” ( no ma ei tea, siis ärgu vaadaku seda seina?)

  Sama lugu oli parketiga: “Mõnda meest ei ole või?” ( ei ole, seepärast ma parketti tahangi, muidu naelutaks ju mehe põranda külgi ja taas üks mure vähem.)

 • Avatar
  Vasta Bigi 2. august 2014 at 10:49

  Töötan autodega, ja üldises klienditeeninduses (lisaks blond ja pikkade juustega). Mitu korda on tulnud meesterahvad (ka naised) ja küsinud, kas keegi mees saaks neid aidata. Paar musklimäest meest on minu pärast punastanud, kui ma nende rehve olen vahetanud. Isegi, kui ma olen firmas õlide ja muude toodete juures kõige teadjam, siis ikkagi mõned kliendid ei usu mind, kuna ma olen ju naine!

 • Avatar
  Vasta mari 2. august 2014 at 10:35

  Mõned aastad tagasi olin korteriotsingul ja üks naisterahvas ei üürind mulle korterit,sest ma polnud mees. Et oli ahjuküttega ja kuuriuks käis tabaga kinni ja mis siis saab,kui lambipirn läbi läheb,kes vahetab 😀 Oh well, stupid girl i am!

 • Avatar
  Vasta eha 2. august 2014 at 10:32

  Õpisin It-d ja olin klassis ainuke tüdruk (32poissi oli vist) ja õpetajad arvasid vist üsna tihti, et ilmselt olen mina see kõige lollim. Üsna tihti tuli ette seda, et küsiti mult, kas sa said ka aru? Või kas jõudsid ka järgi jne.

  • Avatar
   Vasta v 2. august 2014 at 10:51

   hehee.
   meil päris nii ei olnud, kuna tydrukuid oli rohkem, kuid tulemused näitasid, et tydrukuil olid tunduvalt paremad tulemused 🙂

  • Avatar
   Vasta Hanna 2. august 2014 at 12:10

   Just sellepärast ma olengi loobunud mõttest IT’d õppima minna :(… Mina ei viitsiks seda jama kuulata. Arvatavasti mingil hetkel lihtsalt plahvataksin vihast.

   • Avatar
    Vasta Marilyn 2. august 2014 at 18:06

    Sellepärast ei lähe õppima eriala, mis väidetavalt meeldib? Väga mõistlik. Õpin ise samuti IT-d ja ei tule keegi sind alavääristama, kui ise loll ei ole.

  • Avatar
   Vasta Jaanika 4. august 2014 at 14:53

   Ma ei ütleks, et IT nüüd selline ala oleks kus tüdrukud omadega kuidagi hakkama ei saaks. Ise õpin autotehnikuks, klassis on 24 poissi ja siis mina. Õppejõududel pole siiani midagi halba öelda olnud, pigem olid klassivennad aasta alguses sellised et: ” Miks sa autotehnikuks õppima tulid? Vale eriala ei ole? Miks sa kokaks ei läinud?” jne. 😀

 • Avatar
  Vasta Neiu 2. august 2014 at 10:30

  “Tüdruku kohta oled sa päris tark”
  “Ohhoo, polekski uskunud, et sinusugune tibi selliseid asju teab”
  “Sa oled nii ilus tüdruk, miks sa oma pead feminismiga vaevad üldse?”

 • Avatar
  Vasta Liis 2. august 2014 at 10:21

  Mul on ka vahel ikka nii olnud, et mingis olukorras keegi “paneb ära”, et “äkki uurid enne mehe käest” või “aga mis su mees sellest arvab?” Näiteks käisin mööblipoes lauda vaatamas, kui Märt sõjaväes oli. Selline nooremapoolne kutt oli müüja, küsisin värvivalikute kohta jne, ja siis pm otsustasin juba ära, kui ütles, et “Ooot, aga mehega läbi ei räägigi sellist ostu?” Siis ma mõtlesin, et kust ta üldse teab, et mul mingi mees olemas on 😀 😀

  Samas on see jälle hea vabandus. Suuremates poodides on need tüütud Starmani ja elektripakettide jne pakkujad (Starmani omad ei usu seniajani, et mul nende teenus juba olemas) ja siis hea öelda, et sorri, mul mees tegeleb arvete ja selliste asjadega, pole mõtet minuga rääkida. 😀

  • Avatar
   Vasta anjuuha 2. august 2014 at 10:41

   Oi kuramus, kui hea mõte Starmani meestele ütlemiseks! Tänan Sind südamest, kallis kommenteerija Liis!!!

  • Avatar
   Vasta Aili 2. august 2014 at 11:38

   Ehk üritas tüüp lihtsalt teada saada, kas sul ka mees on 😀 Et sa siis ütleksid, et “aga mul ei ole ju” ning siis pakub end kandidaadiks 😀

   • Avatar
    Vasta Liis 2. august 2014 at 12:16

    Ahahaha, sellele ma ei mõelnudki 😀 Päris kaval iseenesest :D:D