Kassid KURB ON OLLA LOOMAD

kus on kassi koht ja kes on hea kassipidaja?

10. september 2014

Sain just teada, et Joss on leitud – elas teine mugavalt mitu päeva Dzingli hotelli fuajees, kuni viidi lõpuks *trummipõrin* Kassiabisse. Mu süda vajus saapasäärde, kui ma seda kuulsin. Pikemaajalised lugejad veel ehk võib-olla mäletavad mu suurt saagat Kassiabiga, kui nad mulle Kurge tagasi ei andnud. Nemad juba siis arvasid, et ega ma kuigi hea kassipidaja ei ole.

Tõsi – siis suutsid mul mõlemad kassid plehku panna – korduvalt. Ühe korra küll mitte minu järelvalve all, aga siiski suutsid. Elasin ma madalal (esimestel korrustel) ja kohe kui aken lahti ununes, kadusid kassid ära. Käsi südamel – paneelmajade vahel ei ole kassi koht ja meelega ma neid sinna ei lasknud, aga kuidagi neil see ikka õnnestus.

Kui me nüüd väikest statistikat teeme, siis on mõlemad kassid umbes paar korda aastas ära kadunud. 365 päeva peale ei ole see ju NII palju kordi…eksole?

Oeh, igatahes. Tagasi tulles Joosepi juurde. Kassiabist öeldi Leale, et üldse on meil liiga palju kasse ja tegelikult tuleks kõiki viit kassi toas hoida, kus neil oleks ohutu ja hea elada. Aga näed, meie meelest ei ole kassil toas hea elada. Mõned loomad küll harjuvad, kui nad kunagi välja saanud pole, aga kas te kujutaks ette, et Lea 17-aastane Kati ei saaks enam ühel päeval välja, kuigi iga päev on saanud?

Kurg saab ka iga päev välja ja ta on ka ju varasemalt kadunud olnud. Temal oli aga enne see lugu, et kuna ta väga inimesi ei usalda, siis paneelmaja aknast julges välja hüpata, aga TAGASI ta ei saanud – seega eksles ta kuskile minema. Siin Männikul tuiab ta ka ringi, aga tuleb ALATI tagasi. Ootab kuskil aknal või veranda ukse taga ja tuleb viisakalt tuppa. Kurg ei käi mööda teisi…inimesi ringi.

Joosep on teist masti. Tema lemmiktegevus on meie aia taga istumine. Täpselt tee peal, nõnda, et kõik möödujad teda paitaksid ja silitaksid ja sügaksid ja kiidaksid, kui ilus kiisu ta on. Seda juhtub absoluutselt iga päev.

Aeg-ajalt jalutab Joosep nendega kaasa. Ja siis…eksleb liiga kaugele ja ei oskagi enam koju tulla. Õnneks paljud juba siinkandis teavad, et ta siin elab ja siis antakse mulle märku, kust teda jälle leida võib. Kuidas ma saaksin ta tuppa luku taha panna? Kuidas?

tumblr_mc39oyuxrq1r529ae-1404653

Paneme kõik aknad kinni ja teeme nn kassitoa, kus kõik kassid istuvad ja mitte kunagi enam välja ei saa? Nad on harjunud seiklema, hiiri püüdma (fuhh), ronima, turnima, püherdama, kraapima. Kas siis tõesti olen ma parem kassipidaja, kui ma neid toas hoiaksin ja keelaksin neil kassiasju teha?

amy-poehler-really-6556534

Ma olengi nüüd nõutu. Mida me teeme, kui kassi tagasi saame? Kiip kiibiks, ega see teda ju kodus hoia. Kõige kiirem variant on nime ja numbriga medaljon, mis kaelas ripub, aga neid on joosepil mitmeid-mitmeid olnud. Alati on need ära kadunud. Neid nimelt ei tehta selliseid, mis lahti ei tuleks, sest kassid poevad igasugu imelikes kohtades ja võivad ennast ehk muidu kogemata üles puua vms.

Omast arust olen ma küll hea kassipidaja. Ma ARMASTAN neid, ma toidan neid, ma lasen neil kaisus magada, ma mängin nendega ja viin neid arsti juurde, kui nad ravi vajavad. Ometi suudavad nad aeg-ajalt minu käest plehku panna. No MIDA MA TEEN?! Mida teie teeksite?

Ma lihtsalt ei saa sellest aru, et mõned inimesed näiteks ei leia, et oleks oluline osta oma kassidele ainult kõige kvaliteetsemat ja tervislikumat toitu. Ei vii neid arstile. Ei pane neile tekki peale, kui nad magavad. Ei tee neile käpa alla kõdi. Ei too neile nende lemmikmaiustusi. Aga IKKAGI on nemad siis paremad kassipidajad kui mina, sest nemad hoiavad oma kasse toas? What.

Loe ka neid postitusi!

59 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaur 12. september 2014 at 14:26

    Elan Kadriorus. Meil on siin vabapidamisel kasse küll ja üks on vist suisa naabermajas.
    Ausõna – nad ei häiri mind kuidagi. Liivakasti ei pissi (ju siis on mujale häda teha), linde võivad nad minupärast murda palju jaksavad, auto alla jäänud kassi pole ma 15 jooksul näinud siin ühtegi.

    Ehk – kuigi me enda kass on linnas olles tubane, ei jaga ma mõttekäiku, et linnakass PEABKI olema tubane.

  • Avatar
    Vasta Bibi 11. september 2014 at 20:34

    Kaelarihmale suurelt aadress ja telefoni nr peale! Mina alati kontrollin rihma, kui mõni eriti sõbralik kassike hakkab sabas jõlkuma ehk on midagi rihmale kirjutat. Ja koeral oli meil vanasti ( kui kiipe veel unes nähti) selline kaelas – kuigi ta oh õnneks meil kunagi ära ei jooksnud.
    Igatahes, tsill. Mis arvad sellest mõttest? Või ongi kõigil kassikestel rihmadel juba kapslid küljes ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. september 2014 at 08:47

      Jaa, nüüd panime jälle uued. Aga neid on olnud ennegi ja üle paari nädala need ei püsi 🙁

  • Avatar
    Vasta Pia 11. september 2014 at 15:55

    No ma ei tea, kas need, kes siin kõvahäälselt kassiga rihma otsas jalutama minekut nõuavad, tõesti on ise seda järgi proovinud. Mina oma kassidega küll rihma otsas jalutamist ette ei kujutaks (korra peale uude kohta kolimist sai proovitud kohaga harjumise mõttes). Ma ausalt öeldes ei kujuta ette kuidas täiskasvanud vaba liikumisega kassi rihma otsa harjutada saaks. Samuti oleks sellise kassi täiesti tuppa jätmine minu jaoks looma piinamine.
    Pigem tuleb ikka looma võttes juba sellega arvestada, kas on tingimusi looma õue laskmiseks või algusest peale toakassiks harjutada loom.
    Jah, see liivakastidesse häda tegemine on tüütu, aga kõige kindlamini saab seda vältida vaid liivakasti kinni kattes.

  • Avatar
    Vasta Kassimutt 11. september 2014 at 14:28

    Ei viitsinud eelmisi kommentaare lugeda vb on mõni asju juba välja toodud

    1. Õuekäigukass madistab teiste tänavakasside ja teiste õuekäigukassidega (isegi kui sinu kass on opitud ei tähenda see seda, et teised kassid talle territooriumi pärast jageledes või jooksuajal kallale ei läheks).

    2. Selle madistamise käigus saab su kass : a) viga
    b) kirbud, kõrvalestad või mingi muu haiguse teiselt kassilt ja toob need su koju, voodisse, lapse nina alla

    3. Oht saada koera kallaletungi ohvriks

    4. Isegi kui sa oled surmkindel, et sinu kass mitte kunagi mitte iialgi auto alla ei jää võib ta siiski jääda ja surma saada. Kui su kassil pole kiipi/kaelarihma, siis sa ei pruugigi teada saada, et su kass surnud on.

    5. Olen näinud lõigatud sabaga, oraga läbistatud kerega, õhupüssikuulidega kassi – maailm on täis vastikuid inimesi, kellele meeldib loomi piinata

    6. Keegi võtab su kassi endale

    7. Juhul kui omad opereerimata kassi, siis aitad kaasa tänavakasside populatsiooni kasvule

    Kui kassid kindlasti peavad õue saama, siis jalutusrihm külge ja palun väga. Või ehita hoovi kassi õueala. Nii oleks vastutustundlik. Ise vastutad selle eest, mis su lemmikuga juhtub ja samuti vastutad selle eest, mida sinu loom korraldab.

  • Avatar
    Vasta Carry 11. september 2014 at 11:00

    Mõned faktid:

    *Kiip on kohustuslik.
    *Vabalt ringi rännates murravad kassid lisaks hiirtele-rottidele ka linde. (Selle vältimiseks peaks olema kaelas kellukesega kaelarihm, et linnul oleks võimalik saaki varitseva kassi eest minema saada, aga kaelarihmaga jälle see võimalik iseenese ülespoomise probleem.)
    *Kui igal kassiomanikul kaoks “ainult” paar korda aastas kass ära, teeks see… maitea, arvuta ise, kuimitu hulkuvat kassi aastas. Igatahes väga palju lisatööd nii vabatahtlikele kui palka saavatele loomadega töötajatele.

    Kommentaaridest tuli välja päris mitu andekat lahendust, kuidas saaksid hoida kasse aia piires, nii et hea oleks nii kassidel kui võõraste aedade omanikel, seega probleem vist leidis lahenduse. Jõudu ehitustöödel! =)

  • Avatar
    Vasta Wilhermine 11. september 2014 at 09:52

    Oi, sul oli kass kadunud? Ma alles mingi aeg nägin teda oma maja ees, inimestele pugemas ja ringi kondamas, aga ma mõtlesin, et see on ikkagi ainult mõnisada meetrit kodust tal ja KADUNUD ikka pole. Mõned hoolitsevad vene memmed tegid haleda mäu peale paigi.

  • Avatar
    Vasta Liisi 11. september 2014 at 08:21

    Looma võtad peab suutma ka looma eest hoolitseda. Ma ei kujutaks ette, et lasen oma peni hommikul uksest välja ja ootaksin teda õhtuks koju tagasi. No ometi ju võiksin, sest mõõtmete poolest on ta pisem kui siin mõni kassiroju. Sellegi poolest ma leian, et oma looma pean ma hoidma oma territooriumil ja kui ta teeb väljaspoole häda koristan ma ka selle ära! Just selle ma ei olegi kassivõtnud. Eramajas elades on tihti uksed lahti ja vot see oleks kassipiinamine kui ma sulgeksin ta päevaks ühte tuppa?! Toakasse aga on palju, palju ja ei ole nad mingid närvihaiged nagu keegi siin mainis. Ja kui ei suudeta tagada loomale vajalike tingimusi ilmselt ei ole seda looma ka ikka vaja.
    Teine mis asi mind kui ka väikeselapse ema häirivad on kassiväljaheited minu lapse liivakastis, samuti mingite surnud näriliste laibad murusees. Mulle lausus naaber kunagi, et ma pangu liivakastile katepeale. No teretali, oma hoovis pean tagama võõraste kassirojude vabaliikumise?! Ja kate ongi suuremaosa ajast peal sellegi poolest olen liivakasti ise läbikaevates leidnud junnikesi. Väga, väga ebameeldiv.
    Lisaks muruniites alati ei näe mis muru sees on, riisu miski hiire laiba tükke mööda hoovi kokku. Hea on kui ise ennem avastan kui laps.

    Seega kui on koduloom kass, koer, hamster kes iganes tuleb tagada see, et ta oleks oma territooriumil.

    • Avatar
      Vasta kati 27. juuni 2015 at 14:22

      Täitsa nõus! Meil naabritel läks üks kass kaduma kes harrastas mu roosipeenrasse junne teha ülepäeva, õudne kus haises.
      Liivakastis ei käinud, liiga palju mänguasju. Siis käis meil kuskilt kaugemalt üks kass kes lausa majaseinale ja terve majatakusee
      täis P*sandas. Vot see oli jõhker ja jälk! Aga peale feisspuuki vihase kirja panekut kadus ka see kass õnneks. Nüüd naabritel uus
      kass, otsustan hakata laste mängumaja all hädal käima, maja on nii suur ja madal(aga piisavalt kõrge kassile, et ma kuidagi ei
      pääese sinna ligi 🙁 Lapsed ei taha seal enam mängida haisu pärast. Mina olen nõutu ja kurb, sest paistab, et neil kõutsidel lõppu ei
      tule.. Läbikäigu hulkuvaid kasse käib ka regulaarselt. Ühe omanikul oli kuulutus pandud ja me andsime teada, püüdsime kinni ja
      lugesime sõnad peale, et mitte enne kaht nädalat toast välja lasta muidu läheb jälle hulkuma.. Siiberdas meil paari päeva pärast
      juba.

  • Avatar
    Vasta Katu 10. september 2014 at 23:50

    Minu kass jalutab täpselt seal kus ta tahab- õues või toas. Ta armastab ka aiast väljas käia, tuua hiiri ja vesirotte trepiette jne. Aga vot pikaks ajaks pole ära rännanud. Ükskord oli paar päeva kadunud, aga siis tuli välja, et oli naabrite puukuuri kinni jäänud (naabrid ei teinud nimelt muidugi).

    Enamikel juhtudel on nii, et emased kassid (ja üleüldse kõik loomad) on kodu hoidvad. Muidugi ei saa kassi sugu vahetada, aga kas Jossu on kastreeritud? Ma ei kujuta ette et ma paneks oma kassile elektrikarjuse. Koerale oleme pannud- ei aidanud. Aga kass on ju nii väike. Uuri loomapoest, et äkki paned hoopis talle vesti selga või sellised rihmad, mis on nagu vest. Ja selle külge siis oma andmed? Vähemalt ei poo end üles. Muidugi siis on jälle see probleem, et võib kuskile kinni jääda. Ideaalset lahendust ei olegi, mina ka ei hoiaks kassi toas, kui ta on harjunud õues käima.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. september 2014 at 07:18

      Loomulikult on lõigatud ja see elektriasi tundub mulle ka jube…

      • Avatar
        Vasta ginger 11. september 2014 at 16:23

        Mhmh, mul üks tuttav pani endale kaela ja proovis selle sähvaka ära, ikka päris tugev ja vastik olla olnud, ammugi siis veel väiksemale loomale…

  • Avatar
    Vasta Maie Aaren 10. september 2014 at 22:13

    Kassil tuleb munad maha võtta siis muutub kohe koduseks ja isegi tubaseks.Oma kassi peal järele proovitud 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. september 2014 at 07:17

      Ammu võetud ju! Meil on 3 emast ja 2 isast kassi, nende kõikide kastreerimine/steriliseerimine on ju loogiline. Eriti kuna kõik väljas käivad.

  • Avatar
    Vasta Kristin 10. september 2014 at 21:49

    Ma olen nüüdseks 52 ja mul pole 8 aastat ühtegi kodulooma olnud. Arvake miks.

  • Avatar
    Vasta Kat 10. september 2014 at 19:46

    Ehk peaksid sa yritama rutiini sisse harjutada, et iga päev kell 10 õhtul on kodus. Ise elan Inglismaal ja minu kass on päevad läbi tänaval hulkumas. Kui kell kuus koju tulen siis juba istub väljas akna laua peal, et tuppa saada. Kui õhtul veel valja läheb siis paari tunni pärast lihtsalt kutsume teda tagasi uksepealt ja üldiselt ikkagi tuleb jooksuga kuskilt kaugelt koju. Hommikul kui toole lähen kutsun ka kassi valja. Nii mina kui kass oleme sellega vaga õnnelikud 😉

  • Avatar
    Vasta Kerttu 10. september 2014 at 19:42

    Naljakas on kohe lugeda, et “kassiomaniku kohustus üht ja teist teha.” Kohustused on olemas küll, aga 24/7 oma kassi jälgida on ka veidike liiga palju. Kass on koguaeg olnud siiski pigem õueloom, seega on täiesti loomulik, et ta ka väljas käib. Igasuguste aretatud tõukassidega võib küll teine lugu olla, nendega pole kursis. Tavaline kõuts on elupäevad õues käinud, toorest kala söönd ja tagatipuks piima kah joonud. Ja juhtunud pole midagi.
    Linnas õues käies muidugi erinevad ohud, aga selle eest ei saa kaitsta. Samamoodi on ohud kõikjal ka inimestele, aga kes meidki kaitseb? 😉

    Ise olen ka uhke kõutsi omanik. 12 aastat vanust, selle aja jooksul ikka mitu korda kaduma ka läinud, õnneks ka ise tagasi tulnud. Peale kastreerimist jäi selliseid hulkumisi oluliselt vähemaks. Nüüd lösutabki pigem meil hoovi peal, vahest harva käib ainult hoovist väljas (ta meil paksuke ka, ei viitsi vist eriti liigutada :D).

    Elektrikarjus vms tundub tõesti hea variant olevat. Ei lähe ta nõndaviisi hoovist välja, samas ei pea sa ka õuekassi piinama sellega, et sunnid teda toas olema. 🙂

  • Avatar
    Vasta Www 10. september 2014 at 19:28

    Kas su kassid on lõigatud? See pidavat neid paremini kodus hoidma. Mul isiklik kogemus puudub, aga loomaarst kunagi soovitas mul see opp oma isasele kassile ära teha, et loomal pidavat see seiklemishimu veidi vaibuma.

  • Avatar
    Vasta Svea 10. september 2014 at 19:11

    Mõistan su seisukohti, aga paraku on sul ainult kaks valikut – sa kas teed kõik endast oleneva, et Jossikesest saaks toakiisu ja õues käib ainult traksidega või siis kaob ta ükskord jäljetult. Kas jääb auto alla või võtab keegi endale või satub uuesti turvakodusse, sulle ei teatata ja jääd ikka ilma. Üldiselt ma ei mõista neid loomaomanikke, kes ikkagi linnas elades, mis siis et eramajas, oma loomi välja lasevad, sest et “no kuidas ma siis ei lase, elan oma majas ju”. Lisaks liigub ringi igasugu värdjaid, kes loomadele mitte head ei soovi… Sinu kui loomaomaniku kohus on tema eest vastutada ja seista tema heaolu ning turvalisuse eest vahet ei ole, et elate eramajas ja teised kiisud õues käivad. Toakiisuks olemine on minu arvates väike hind selle eest, et Jossike sul iga õhtu kaisus magab 🙂

    • Avatar
      Vasta ginger 11. september 2014 at 16:22

      No tegelt on võimalik ka asjale sedapidi vaadata, et loom on ikkagi omaette elusolend, mitte kellegi omand ja tema toas kinnihoidmine lihtsalt selleks, et endal süda rahul oleks, tundub ka üsna vastutustundetu 🙂
      Tegelikult on kassid äärmiselt kohanemisvõimelised ja inimene pole neid kunagi “kodustanud” nagu koera, vaid kass jäi ise inimese lähedusse, sest nii oli söögsaamisiprobleem kohe palju lihtsam. Jama on siis, kui kass ongi elu aeg korteris elanud ja siis satub kogemata õue, kaob ära, ei tea, et autod on ohtlikud, ei umbusalda inimesi jne. Samas selle posti peategelane vist ka ei umbusalda inimesi, nii et sel juhul on asi natuke raskem jah. Aga üldiselt ma tõesti arvan, et kõiki kasse pole vaja vangis hoida. Ainult totusid 🙂

  • Avatar
    Vasta elex86 10. september 2014 at 18:56

    Meie kurvastuseks on meie imearmas ja meie meelest maailma parim kiisukene kadunud.
    Ja kui ma siis kuulutuse fb-s avalikustasin sain ka mõned korrad tagasisidet stiilis: Miks kiisu üksi õue läks, või kuidas sa lasid ta õue. Siinkohal pean ütlema, et elan oma majas ja tõesti ei pannud tähele, kui lapsed enda järgi ust kinni ei pannud. Ja rohkem ei olegi ju vaja.. Üksainus pisikene moment ja kadunud ta oligi. :S Kahjuks ei ole meie oma armsakest 5 nädala jooksul üles leidnud. Usu mind, sellest ei ole alati kasu, kui kiisul on telefoni nr või kodu aadress kaelas kaasas. Meie kiisul on ka nimi ja telefoni nr ja kodune aadress kaelas, kuid kiisust pole ikka ei kippu ega kõppu. :S

    Mul hea meel, et Joss koju jõudis. 🙂

  • Avatar
    Vasta kkairi 10. september 2014 at 18:54

    Ma tean et ühel on pandud kassile kaelarihma külge siuke hästi peenike nöör, et siis saab terassi kaudu väljas käia aga ei saa kodust ära minna

  • Avatar
    Vasta m.a 10. september 2014 at 18:51

    Sa oled suur loomaarmastaja,selles pole kahtlust.Joosepil ja muudel loomadel teie kodus on kahtlemata väga mônus elu! Pisike Mari tunneb loomadest rôômu jne. See kôik on väga nunnu aga teiste inimestega peab ka arvestama ja ma arvan et just seetôttu ka tookord teilt jossi ära vôtta tahetigi.
    Esiteks paned sa kassi enda elu ohtu “lastes” tal yksi liigelda kus krt teab.Kassid on täiesti kaitsetud liikluse,teiste loomade ja ka kurjade inimeste eest. Sinu kohustus loomapidajana on looma kaitsta ja tema eest hoolitseda aga seda sa ju teha ei saa kui kass yksi uitab.Seega on see puhtalt sinu syy kui su kass näiteks ykskord auto alla jääb.
    Teiseks on siis see teiste inimestega arvestamine.Kas sina tead kus su kassid kakavad ja pissivad kui nad kadunud on? Kuna kassid armastavad liivakaste siis yks lemmikutest kohtadest on kindlasti mänguväljakud.Vôibolla hyppavad nad hoopis “naabrite” hoovi ja teevad nende laste liiivakasti häda? Kas sa yldse oled kursis sellega kus aladel käiakse kassidega hädal? See mis su kassid sinu hoovis teevad on sinu oma asi aga teiste inimeste hoovi pole sinu kass oodatud oma häda tegema. Mäletan kui mu poiss oli kahene ja me mänguväljakul olime.kuna kassi kaka on märja liivaga enamvähem sama värvi siis ma ei märganud et see liivakast kus ta kaevas ja mille sees ta istus ja mäkerdas oli kassi sitaga koos ja no ei olnud tore pärast seda kakat nende riiete pealt maha hôôruda. Räägid et su kass hyppab aknast ise välja.Aga mis siis saab kui Mari 2 a saab ja sa aknaid lahti tahad teha? Sa ju valvad teda mitte ei hoia aknaid lahti ja lase Maril akendel turnida.Sama asi ka kassidega.Kui sa ei hoia neil hoovis olles silma peal ja toas olles hyppavad aknast alla siis pane akendele näiteks kasvôi putukate jaoks môeldud vôrgud.Selliseid on olemas ka tugevamaid mida kass läbi ei näri.
    Yhesônaga vôimalusi sinu kassile turvalise elu tagamiseks on mitmeid. Kasside ja yleyldse loomade pidamine ei ole kerge,see on väga suur vastutus.Ma arvan et see ongi pôhjus miks enamus inimesi piirduvad 1 vôi 2 loomaga…

    • Avatar
      Vasta krtn 11. september 2014 at 08:07

      Täiesti nõus + see koeratädi, kelle korteris sitt aknalauani ulatus, ka kindlasti ARMASTAS oma kutsusid ja sügas neid käpa alt. Aga kui ei oska mõistlikult looma pidada, siis vb tõesti ei peaks seda tegema.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 11. september 2014 at 08:41

        Ma arvan, et meid selle koeratädiga võrrelda on natuke liig 🙂

        • Avatar
          Vasta krtn 11. september 2014 at 16:06

          Veits:P A noh, ideaaaaalis mulle ka meeldiks, et äärelinnas kiisud mõnusalt peesitaks hoovides jne, aga reaalsuses situvad nad naabri titevankrisse, kusevad naabrimehe auto peale ja lõpuks laseb kõrvaltänava rets neile õhupüssist kuuli pähe.:( (mul endal ka kassiabist võetud kass muide, andsin allkirja ka, et jääb korterikassiks, aga vahel kui pahandust teeb, mõtlen küll, et viin maale asumisele:P)

  • Avatar
    Vasta päti 10. september 2014 at 18:31

    Kas sa ikka saad ta tagasi? Või mis nad teevad?

  • Avatar
    Vasta Häly 10. september 2014 at 17:50

    Ma ei saa aru, mis mõttes peab kasse toas pidama? Minu arust on see loomade täielik piinamine ja sellepärast ilmselt enamus toakassid nii närvilised ongi. Ma ei tea siiani on mul kõik kassid vaba elu elanud ja seda õues. Praegune tuleb tuppa siis, kui tahab. Ja teinekord on päevi kuskil ära. Olen ma ka nüüd kohutav kassipidaja, kellelt tuleks kass käest ära võtta? No tõesti, miks mulle tundub, et need kassiabi töötajad on väheke peast soojad. Või üldse tänapäeval on kõik nagu kassidele keelatud, küll ei tohi piima juua, küll ei tohi toorest kala süüa ja nüüd tagatipuks ei tohi õue ka minne. Mõelgu nad nüüd ikka loogiliselt, kassid on isekad ja isepäised ja teevad seda, mida tahvad. Vanasti olid kõik kassid vabalt õues jõid toorest piima ja sõid toorest kala. Ei juhtunud nendega midagi. Mis siis nüüd lahti on?

    • Avatar
      Vasta m.a 10. september 2014 at 19:04

      Kôik toakassid närvilised? Mis krdi jutt see on selline. Esiteks -TOAKASS on kass kes elab korteris/majas sees ja kuna ta on sellega harjunud siis ei soovigi välja minna,pigem kardab seda.Ta on täiesti rahul enda eluga ja rotipyygist ei unista.Enamus mu tuttavaid elavad korterites ja peavad loomi.Pole veel näinud närvilist kassi.Pigem on nad rahulikud,veidi laisad ja väga lähedased pereliikmetega. On olemas kassid kes nii öelda poole kohaga elavad ôues ja poole kohaga toas.Need on need kassid kes närviliselt uksi kraabivad et ôue saada.Neid kasse ei paneks mina toakasside kategooriasse.
      Sinu suhtumine meenutab mulle neid tarku vanainimesi kes ei saa kuidagi aru miks 3 k vanusele beebile ei peaks rammust kaerahelbeputru anda,vanasti ju ikka anti ja ei surnud keegi ära eks ?!
      No vaidle siis nendega,hihi.

    • Avatar
      Vasta Kati 10. september 2014 at 19:15

      Häly, vanasti suhtuti koertesse samamoodi – loom on loom ja peab saama külapeal vabalt joosta! Meie enda süü, et me kassid kodustasime. Muidugi pole see neile loomuomane, aga neile pole ka loomuomane imeliku koostisega krõbinate söömine või diivanil magamine. Kui kass käib naaberhoovis, võib sealne koer ta nahka panna, rääkimata autodest, julmadest inimestest ja muust. Ega see ka parem poleks. Kassile tuleb toas lihtsalt palju tegevust ja ronimiskohtasid tekitada.

    • Avatar
      Vasta Iidala 10. september 2014 at 21:09

      Seda piima kommenteeriks – kassid ei suuda seedida lehmapiima. Fakt. Vanasti lihtsalt keegi ei näinud, et nad pidevalt kõhust lahti olid ja ilmselt pikkamööda nende elundkond ehk harjus ka, aga tõsiasi on see, et lehmapiim mis mõeldud kassist 100 korda suuremale VASIKALE ei ole kassi söök. Ega ka inimsöök, for that matter, aga selle üle ei hakkaks siin hetkel diskuteerima.

      Ma olin ka kord teadmatu, andsin oma kassipojale piima. Läks täiesti kõhust lahti. Arst siis andis kaasa eri pastat ja keelas igasuguse piimatoote ära – siiani pole sellist jama kordunud.

    • Avatar
      Vasta Maikene 10. september 2014 at 22:26

      Veidi selgituseks: kassiabis ei ole töötajaid. On omast vabast ajast tööde ja pere kõrvalt tegustevad vabatahtlikud. Tihti peale makstes hoopis. Kasse loovutades peavad nad jah veenduma, et looma uus omanik on igati seaduskuulekas: hoolitseb, toidab, ei lase omapäi territooriumilt välja välja – sest see on seadusega Tallinnas ja enamus Eesti linnades/asulates keelatud. Tallu minevale kassile tähendab see tõenäoliselt hektarite suurust jalutamisruumi, linnakassile koduhoovi või traksides jalutamist. Ka heategevuslik MTÜ peab järgima seadusi, muidu nad tegusteda ei saaks. Ma alati vihastan, kui mingid tegelased tulevad seletama, kuidas vabatahtlikud oma tööd valesti teevad. Et näe, järgivad seadusi, millised soodad. Et näe, mu kass on alles teist korda Kassiabisse viidud ja nad kahtlevad, kas ma olen ikka seaduskuulekas loomapidaja jne…
      Ja kui sa nüüd arvad, et olen üks kassiabilistest, siis ei. Küll olen saanud neilt kassi, kes poolkülmununa pisikeste poegadega Keilast leiti. Ja ma tean millist hoolitsust ja ennastsalgavat tööd see kassiabiline tegi, et neid loomi päästa (kahe poja jaoks oli paraku liiga hilja) ja ma olen selle eest väga tänulik.
      Ja ma saan ka väga hästi aru, miks talle ei sobi, et see päästetud kass kuskil linnatänaval auto alla jääks või koera/kurja inimese kätte satuks.

      • Avatar
        Vasta Häly 11. september 2014 at 20:40

        Võib-olla sõnastasin oma jutu natuke halvasti enne. See ei olnud otseselt pahaga mõeldud, sest tegelikult peabki olema mingi organisatsioon, mis selliste asjadega tegeleb ning ma olen täiesti teadlik, et nad see ei ole nende töö vaid teevad seda vabast tahtest, töö kõrvalt, aga vahel on jäänud mulje, et nad on mõningatel juhtudel lihtsalt liiga kinni oma põhimõtetes. Ja no kui mina elaks linnas korteis või majas, kus ma ei saa kassi vabalt välja lasta, siis ma lihtsalt ei võtaks omale kassi. Ehk see on maal üleskasvanud inimese sündroom, aga ma ei aksepteeri eriti toas loomade pidamist, sest minu silmis on see sama, mis inimene peaks terve elu kuskil toas luku taga istuma. Ja närvilisuse koha pealt, nii palju, et siiani minu kokkupuutes toakassidega, on siiski enamus sellised olnud, kellest kõnni parem kaarega mööda, kui ei taha, et ta sul kanna küljes küüntpidi on. Loomulikult see kõik oleneb ka omanikust ja kõik ei pruugi sellised olla.

  • Avatar
    Vasta C. 10. september 2014 at 17:48

    Mina leian, et linnas ei peaks küll kassi vabalt õue laskma, nii palju on julme inimesi olen kuulnud, lugenud ja näinud kuidas küll lastakse õhupüssiga, küll on muud moodi jõhkralt piinatud, lisaks veel autod. Aga see puhtalt minu arvamus, maal veel, metsas joosta jne. Minu pisikese olen rihmaga õue viinud aga ta kardab õue 😀
    soovitaks ka seda elektri aeda et hommikul lased ta õue ja õhtul ilusti tuppa tuttu 😀

  • Avatar
    Vasta i 10. september 2014 at 17:42

    http://www.elves.ee/index.php?id=103546&mc=33&p=650 selline siis.

  • Avatar
    Vasta i 10. september 2014 at 17:40

    mul pole ükski kass ära kadunud, isegi mitte ööks. alati ühtul söögi ajal platsis.
    elan asulas, mets ja suur tee ka lähedal. aga…. ma soovitan nn. kassikarjust. elektriga. naabrid panid oma hulkuvale kõutsile, nüüd mauk kodune. tuiab ainult oma hoovis. ühe päevaga oli ära õppinud oma aia piirid.
    ega kass loll pole, et särtsu tahaks saada, enne kui särtsu saab, hakkab tilulilu kaelas piiksuma.

  • Avatar
    Vasta Stella 10. september 2014 at 17:27

    Kassid ongi nii erinevad. Mul neid 2 ning iseloomult on nad üksteise täielikud vastandid. : )
    Üks kass on samuti hull seikleja ning pistaks esimesel võimalusel uksest-aknast välja liduma. Ei hoia teda miski kinni. Õnneks liiga kaugele pole veel uitama läinud.
    Teine on aga arg nagu jänes. 😀 Kord viisin ta jalutustraksidega õue, kuid ta oli hirmust täiesti kange ega liikunud millimeetritki. Oli nii maadligi, et pidin teda sealt üles kangutama. 😀 Siiani ei lase ta end esiku poole viia. Pole hakanud teist enam piinama õueviimisega 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 10. september 2014 at 17:23

    Kui mina endale kassi hakkasin võtma, siis mulle Kassiabist ei antud, sest mul on laps! Mul jäi suu ikka väga lahti. Õnneks pole kassid maailmast otsas ja üks triibu elab nüüd ka meie kodus Kalamajas. Käib iseseisvalt õues ja tuleb iseseisvalt ka tagasi. Paar korda on pikemaks ära jäänud, aga siis ikka koju tulnud. Minu arust on ebanormaalne nõuda, et looma tuleb ainult toas pidada. Jah, harjub. Inimene harjub ka 24/7 keldris elama ja hakkab päikesevalgust lausa kartma, nagu me röövitute ja vangistatute lugudest teame, aga kas see on loomulik?

  • Avatar
    Vasta M 10. september 2014 at 17:21

    Seadusega on muide keelatud ka loomade nö vabapidamine. Loomapidajal tuleb välistada koera või kassi territooriumilt väljapääsemine. Avalikus kohas võib kass viibida nagu koergi rihmas või siis kandekotis vms. Samuti ma juba sellepärast ei julgeks linnas neil vabalt liikuda, sest, et tean piisavalt kasse, keda on õhupüssiga lastud või teistmoodi viga saanud, auto alla jäänud, jalaga löödud jne. Juhtub õnnetusi, samuti on inimesed julmad. Ja ka kassid ise kaklevad omavahel nii hullusti, et silm peast väljas vms. Kassi aids levib samuti hulkuvate kasside seas. Ja selle haigusega on lõpp eriti jube.
    Mõnes mõttes saan aru, et tundub veider, et kassi vabadus piirneb toaga. Aga tänapäeval on kassid siiski suht toaloomad ja neile endale on parem, kui neid välja ei lasta nii, et neil on võimalus näiteks ajast lahkuda.

    • Avatar
      Vasta M 10. september 2014 at 17:28

      http://www.depi.vic.gov.au/pets/cats/cat-confinement-enclosures-and-fencing/cat-proof-fencing

      Maitea, kuidas teil aiaga lugu on, aga pmst selliselt aia ümber ehitada. See on sellise nurga all, et kas ei suuda hüpata ega ronida. Paljudel abiks olnud.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 10. september 2014 at 17:33

        Oh, kuule see on küll väga huvitav lahendus!

    • Avatar
      Vasta Lihtsaltmelon 11. september 2014 at 13:54

      Sorry M, aga what!? Tänapäeva kassid toaloomad? Ainult inimeste sunnil või siis need inimeste sunnil mutanteerunud geenidega tõuloomad, kes tõesti midagi muud ei taha kui padjal olla. Tervete geenidega kass tahab ja vajab õue! Ning jah, temaga võib juhtuda kõiki neid asju, mida sa loetleksid, aga kellega ei juhtuks? Kas oma last hoiaksid ka elulõpuni toas, sest igast asju võib temaga juhtuda? Aktiivsed ja loodust armastavad kassid tõenäoliselt eelistavad kümme korda rohkem võimalust väljas käia ja vb vähem elada kui seda, et elavad kaua, aga on toas kinni. Kvaliteet mitte kvantiteet eksole.

      • Avatar
        Vasta M 12. september 2014 at 21:25

        Hulkuvad kassid on linnades tõsine probleem. Tartu koduta loomade varjupaik on näiteks täiesti hädas. Iga kuu 100 kassi. Ma arvan, et need varjupaiga töötajad, kes on näinud piisavalt, mis hulkuvate loomadega juhtub ei nõustuks elu sees jutuga, et las loomad hulguvad üksi linna peal ringi. Ka nemad tahavad loomale vaid paremat.
        Lapse ja hulkuva kodulooma puhul on suur vahe sees. Lapsele saad selgeks teha ja õpetada, kuidas on ohutu liigelda, või et ära mine võõrastega kaasa jne. Samuti ei lase sa väikest last üksi pikaks ajaks hulkuma ju.
        Ka koer tahab joosta ja väljas käia, aga sa ju koera ei lase üksinda hulkuma linna peale. Sa teed ise mängudega ja jalutuskäikude abil tal elu põnevaks. Jumala eest ega ma ei mõelnud, et kass peaks nüüd ühe koha peal istuma ja igavlema ja elu niimoodi mööda veetma. Ka kassieksperdid, kes tunnevad neid ja teavad käitumismustreid ja armastavad kasse, ei arva, et on õige lasta neil niimoodi hulkumas käia. Kassi elu tuleb esiteks toas teha piisavalt põnevaks, ehitada kõrgeid kohti, kus nad saavad turnida ja alla vaadata ja muid atraktsioone. Või siis kindlustad aia niimoodi ära, et ta ei saaks sealt välja ja saaks aias turnida nii palju kui vaja. Või siis käid temaga jalutamas.
        Kuskil vaikses maakohas võiks kass muidugi ringi joosta, kus tahab, kui on ka kastreeritud või steriliseeritud. Soovimatuid pesakondi pole siia ilma nii või naa vaja. Maainimestel on komme veel ära uputada ka sellised kassipojad. Mis on seadusega tegelikult vastuolus, looma hukkamine võib toimuda vaid arsti pool, põhjustamata talle hirmu või valu või piina.

  • Avatar
    Vasta laura 10. september 2014 at 17:17

    Kui kass ära kipub kaduma ja medaljonid koos temaga, siis mina soovitaks nahast kaelarihm soetada, kuhu siis andmed peale graveerida. Tuleb kallim, aga kindlasti kasulikum variant!

    • Avatar
      Vasta laura 10. september 2014 at 17:19

      Vabandust! Ei näinud eelnevaid kommentaare!
      Sellisel juhul kindlasti kiip ja miks mitte proovida Kertu pakutud varianti. Kassid marukiired õppijad! 🙂

  • Avatar
    Vasta kertu 10. september 2014 at 17:14

    Kõlab ehk kole aga elektri vms aed Joosepile ainsana teha. Ehk siis see kaelarihm. Kiskudes neid ei ole vaid selliseid, et surakat saab kui teatud piiridest väljub. Osad on heliga ja osad veel pritsivad mingit vedelikku näkku. Vähemalt saab kassike õues käia ja enamasti õpivad nad üsna kiirelt kust maalt jookseb piir, mil “surakat” saab. Osadel rihmadel on veel hoiatushelid enne kui siis särtsu annab vms.

  • Avatar
    Vasta Hedvig 10. september 2014 at 17:10

    Lase kaelarihma külge kinnitada metallplaat nime ja telefoninumbriga. Ei tule nii kergesti küljest ära kui medaljon.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. september 2014 at 17:17

      kaelarihm ise tuleb ära, mitte medaljon

  • Avatar
    Vasta M 10. september 2014 at 17:05

    Minul on kurvem lugu kassipidamisega. Nimelt läheb talu juurest üsna lähedalt mööda rebaste rada ja kõik meie kiisud on rebaste nahka läinud. Tahaks uut ju võtta, aga rebast toita küll ei taha ja no maakodus kassi toas ainult pidada on absurdne.

  • Avatar
    Vasta haldjapiiga 10. september 2014 at 16:57

    Tallinnas teeksin mina piisava ressursi korral selle:
    http://chindys.co.za/wp-content/gallery/cattery/cattery-2.jpg

    Kindlasti on olemas ägedamaid konstruktsioone ja osalise katuse-tuuletõkkega varjante. Käigu või ööpäevläbi õues 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. september 2014 at 17:01

      Jaa, see on äge küll, aga viiele jääb see ikka väikseks. Terve aia ulatuses ju sellist asja ehitada ei saa..

      • Avatar
        Vasta haldjapiiga 10. september 2014 at 17:06

        Sul olid ju osad viisakamad, kes võõrastega ei seltsinud(aiataga pai ootamine on väga väga halb komme!) ja oma puhmasse ikka hoidsid? Neile pole ju vaja.
        Teiseks on küsimus kas vaja on suurt areaali või õuet. Esimese puhul ei ole muud teha kui maale kolida. Teise puhul see ju annaks vabaduse. Kassid saaksid ise sisse välja käija, kuigi see ei ole ehk nii suur õue kui nad harjunud on, nad oleksid suhteliselt turvaliselt aias kinni, aiale saaks ehitada sisse ka riiulid, et kompenseerida õue areaali vähemalt õhuareaaliga.
        Ahh ise tead, egas varjante väge polegi, lihtsalt kurb on kui kass auto, koera või kurja inimesega tutvub. 🙁
        eks ise tead mis teed, võib olla mõnel on parem plaan.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 10. september 2014 at 17:09

          Jah tõsi, teiste neljaga ei ole probleemi, aga tunduks ka ju imelik Jossi üksi “vangi” panna. Ja see ka, et okei. Hoiaksime aknad elulõpuni kinni ja ei laseks teda välja. Ämm aga liigub rulaatoriga ja selle ajaga, kui ta uksest väljas/sees, on Joss kolm korda jõudnud õue joosta…

      • Avatar
        Vasta jääkuubik 10. september 2014 at 17:08

        tegelikult ei jää väikseks. Igaljuhul etem kui riskida kassi autoalla jäämisega või muul moel tast ilma jäämisega. (Mul muide pandi jossi laadne kass rotti paar aastat tagasi ja siiani ei tea mis temast sai).

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 10. september 2014 at 17:11

          Ma seda ei karda tegelikult üldse, et auto alla jäävad (kuigi loomulikult võib juhtuda), ma pigem kardan, et keegi võtab Jossi endale.

  • Avatar
    Vasta meow 10. september 2014 at 16:50

    Minu eelmises elupaigas oli samasuguse eluviisiga kass. Nii kui õue sai, kohe pani plehku. Ja kunagi läks ikka tagasi ka, aga üldiselt käis perenaine teda teises aleviku otsas ära tuua. IGA õhtu. Samamoodi pani ta üles plakatid, et kui näete, andke teada. Aga see toimis ainult ju selleks korraks. Nii kui ta jälle “vabaduse maitse” suhu sai, oli kass omapäi jalutamas. Koju läks ainult siis kui hakkas näljast ära surema. Hirmus tore tegelane oli tegelt, käis mul tihti toas (ei olnud võimalik teda ka mitte lasta tuppa, nagu omanik soovitas, sest muidu ma poleks ise tuppa saanud või oleks pidanud vaese looma ukse vahele lööma) ja oli ülisõbralik nurrumootor. Aga omanikule kindlasti jube piin 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. september 2014 at 16:52

      Joosep tuleb ikka 99% ajast ise koju tagasi, päris niimoodi kaugele ära ei jookse. Aga kui ma ise kodust nt päevaks lahkun, siis kaob suurema tõenäosusega..

  • Avatar
    Vasta jaanika 10. september 2014 at 16:48

    No ei saa aru, milleks in vaja viite kassi, kes sulle veel peavalu ka valmistavad?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 10. september 2014 at 16:50

      Miks sulle vaja viit last, kui nad sulle ka aeg-ajalt peavalu valmistavad? Väidad, et kunagi pole valmistanud? Mulle ka kassid valmistavad, aga armastust ja rõõmu on ikka kordades rohkem. Selles suhtes, et minul 2 kassi, ämmal 3. Kas me peaks sinu meelest viskama kivi-kääri, et kelle oma, või millised kelle omadest magama paneme?