TESTIN JA ARVUSTAN

omad vitsad peksavad

15. detsember 2014

Iga päevaga näen ma aina enam. Naljakas on teha silmad lahti ja kohe näha Mari suurt naeratust ja segamini magamistuba. Muidugi on nägemisel ka mõned miinused, näiteks see sama segamini magamistuba. Muidu jätsin prillid alla vannituppa ja nõnda ma pimedana alla koperdasingi, ilma, et ma peaks seda segadust detailselt vaatama. Te võite muidugi öelda, et ole inimene ja korista tuba ära, aga ma lihtsalt EI SAA, sest sinna on kuhjatud praegu kõik asjad, mis lõpuks tee Mari tuppa leidma peavad ja neid on hirmus palju. Aga see selleks.

Ma saan lõpuks päikseprille kanda (mitte, et seda praeguse ilmaga vaja oleks), ma saan lainerijoont teha (enne sain ainult läätsedega, sest lihtsalt ei näinud hästi seda teha ka siis, kui olin ninapidi vastu peeglit(ok, praegu veel ei tohi silmameiki kasutada). Ma saan igale poole minna, ilma, et ma peaks kaasa tassima prille ja läätsesid ja läätsekarpi ja läätsevedelikku. Ma saan lõpuks minna spasse, ilma, et ma pimedana seal ringi ekslema peaks. Naljakas – nii tavaline asi ju enamikele, näha. Aga nii tore ja imeline ja eriline. MA NÄEN! Ja ma pole veel isegi oma nägemise tipptulemuse juures. Nii hea on, nii hea!

Siinkohal ma pean teile rääkima natukene piinliku loo. Nimelt teavad vist kõik läätsekandjad ja muidugi isegi ka need, kes ei kanna läätsesid isegi, et läätsed tuleb iga õhtu ära võtta. Minu ema rääkis mulle sellest juba oma 10 aastat tagasi, kui ma hakkasin läätsesid kasutama ja vigises pea igal õhtul mu ukse taga: “Mariann, võta läätsed ära!”. Mõnikord võtsin ja mõnikord ei võtnud. Ema küll ähvardas, et kui ei võta, siis tuleb hirmus silmapõletik ja see on väga valus ja paha, aga kuna mul seda kunagi ei tulnud, siis ei võtnud seda hoiatust kuigi tõsiselt.

Viimased aastad ostsin ma need tavalised 30 päevased läätsed ja ma võisin neid lebolt KUID kasutada. Hea kui kuus paar korda ära võtsin. Lõpuks, kui silmad juba liiga sügelema ja kipitama hakkasid, siis ma võtsin nad ära ja ostsin uued. Mõnikord võtsin ära ja natukese aja pärast kasutasin jälle, nagu mingi loll!

Midagi hullu ei juhtunudki, ainult mingi aja pärast muutusid silmad inetult punaseks ja veresooneliseks ja öösel läksid mega rähmaseks. Kui ma seda siia praegu kirjutan, siis ma ei saa aru, miks kurat ma enne mõistust pähe ei võtnud, kui mul endal nii tohutult ebamugav olla oli, aga oh ei. Miks ometi? Palju kergem on ju ebamugavustundega ringi joosta ja oma silmi rikkuda.

Nõnda selguski Riias Dr. Solomatini silmakeskuses, et mulle ei saagi teha Lasik operatsiooni, sest mu sarvkest (?) on liiga õhukene. Kas ehk oskate arvata, millest see küll selliseks minna võis? Arvatavasti ei oleks mulle paar aasta pärast saanud teha ka seda operatsiooni, mis praegu tehti ja ütleme näiteks 10 aasta pärast ei oleks ma enam saanud tavalisi läätsesidki silma panna, sest ma oleks selleks ajaks oma silmad juba täiesti ära rikkunud.

Ma ausalt ei eelda, et teie, mu lugejad, olete sama lollid kui mina, et ma siin nõnda “hüva nõu” annan, aga ehk on keegi, kes sarnaselt minule on mõelnud, et ah, midagi ju ei ole juhtunud ja midagi halba ei saa sellest tulla. Teile siis teadmiseks, et isegi kui ei kaasne KOHEST tulemust, siis võib tulemus olla selline, et lõpuks ei näe sa mitte midagi.

Esimesel päeval pärast operatsiooni ma tõesti kahetsesin. Kahetsesin, et olin sinna läinud, haiget saama pidanud ja nüüd piinlema pidin. Kui ma ei oleks oma silmi enne ära rikkunud, siis oleks ma saanud teistega Lasik operatsiooni ja neil oli selleks ajaks juba kõik ideaalses korras. Ma pidingi läbi suuremate raskuste saama oma silmanägemise poole ja praegu saan öelda, et ma ei saaks olla rohkem rahul.

Siinkohal minu soovitus kõikidele, kellel on sarnaselt minule suur miinus – kui vähegi võimalik, siis minge operatsioonile! Paljud on küsinud mult opi kohta ka küsimusi, ma siis nüüd vastan neile:

Kuidas ma julgesin Riiga minna, Eestis oleks ju julgem?

Ma muuseas enne oppi küsisin KSA silmakliinikust ka arvamust Dr. Solomatini Silmakeskuse kohta ja nemad ei osanud mitte midagi halba öelda, kinnitasid vaid, et tegu on usaldusväärse ja kvaliteetse kohaga. 

Kas oli valus? Kui kaua?

Esimene päev oli ikka väga valus, aga selle pärast, et mul olid kaitseläätsed ära tulnud. Kui need tagasi sain, siis oli pigem…väga ebamugav. Teisel päeval kodus oli juba väga hea olla ja praeguseks on nii, et ainult vahepeal lööb korraks uduseks pildi, aga see on ka vaid sekundiks.

Miks üldse Riiga läksid?

Esiteks on Riias praegu see operatsioon väga odav – 950 eurot ja selle sees on siis bussipiletid ja hotell ööbimiseks koos hommikusöökidega. Arstid sind enne nagunii ei luba tagasi koju tulla, kui nad on veedunud, et kõik on korras. Seega ei saa ka kurta, et sa arstiabi vajadusel ei saaks.

Mis keeles seal rääkida tuli?

Kõik arstid rääkisid inglise keelt, aga kohapeal oli ka olemas eesti-läti tõlk. 

Ega ma rohkem midagi öelda oskagi. Häbi minevikumallule, et ta läätsesid ära võtta ei viitsinud, aga vähemalt need päevad on nüüd läbi. Kas teil on mingi jube komme, mida te teate, et te ei tohiks teha, aga ikka teete? 😀

Loe ka neid postitusi!

39 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaja 8. august 2015 at 20:19

    Sul nüüd üle poole aasta opist möödas. Kuidas
    nägemisega rahul oled ja kuidas käib järel kontroll (
    kui seda ongi)?

  • Avatar
    Vasta Kail 16. detsember 2014 at 16:09

    Kuulge, ma ausalt esimest korda kuulen, et niimoodi tehakse üldse. Olen ka alates 2000. aastast läätsi kandnud ja vist on umbes 2-3 korda elus juhtunud, et jään läätsedega magama, enamasti seepärast, et lihtsalt purjus olen olnud (no noorus eks ole 🙂 ). Ärgates on silm JÕHKRALT kuiv olnud ja esimene asi on olnud need kuidagi silmast välja saada, sest silmad (ja pea) on konkreetselt valutanud ka selle peale. OK, need pole ka olnud need “ööpäevased”, aga ma olen aru saanud, et ka nendega on mõte see, et sa VÕID põhimõtteliselt nendega mõnikord ka magada ja järgmisel päeval ka olla, aga ma pole kunagi kuulnud, et need ongi selleks mõeldud, et nendega KUU AEGA JÄRJEST käia.
    Ma tegelikult ei ole viimased 2 aastat nendega eriti käinud ka, sest silmad on väsinud läätsedest, hakkavad päris kiiresti valutama juba nendega, pluss sain õpuks ägedad prillid endale. No et kui juba minul, kes ma olen u 10h päevas vaid läätsi kandnud, on 10 aastaga läätsetalumatus tekkinud, siis ma veel ei kujuta ette, mis neil võib olla, kes nii ööl kui päeval neid ilma pausita kannavad!
    Huh, veits jube hakkas, sest ma usun, et silmadest ei taha keegi ju ilma jääda, eks ole?

  • Avatar
    Vasta sipsik 16. detsember 2014 at 11:55

    See kui ilma läätsedeta enam olla ei saa, olevatki märk sellest, et silm on pekkis. Nii mulle silmaarst rääkis. Enam täpset sisu ei mäleta küll. Midagi, et silm on kare ja lääts hoiab selle pinna siledana vmt .
    Peagi ei saa enam läätsi ka kanda! Siis on ikka täiesti pekkis..
    Ma sundisin end prillidega olema paar nädalat ja tegin puutevaba-metoodikaga silmaopi.
    Nüüd on muidugi elu kui lill juba poolteist aastat.

  • Avatar
    Vasta LihtsaltMelon 16. detsember 2014 at 10:36

    Apppiii, su postitus hirmutas mu nüüd poool surnuks!
    Mul on 30päevased ööpäevased läätsed. Ära võtangi ma neid kord kuus (vahel läheb üle ka eksole) selleks, et uued silma panna. Nii olen lasknud umbes kaks aastat. (Arstid ütlevad, et vähemalt kord nädalas tuleks teha läätsevaba päev) Silmas ei ole üldse ebamugav ega ei kipita (tilke kasutama ei pea), aga rähma lendab öösiti ning nüüdseks on olukord selline, et ilma läätsedeta olla ei saa. Ma peaks siis vist iga viie minuti tagant tilgutama. Silmad ei kannata olla. Demiiiit. Ma alati arvasin, et see on läätsede puhul suvaline müüt nagu ala et kui metsa lähed, siis hunt sööb su ära. Demitdemitdemit.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. detsember 2014 at 11:22

      Ehk sa peaks proovima? Mul oli ka esiti läätsedeta väga ebamugav aga paari päevaga silm harjus ära-

  • Avatar
    Vasta Karin 15. detsember 2014 at 23:21

    Minu loll harjumus on küünte närimine. Vahepeal olid geelküüsed peal, siis oli norm, aga nüüd enam pole ja hakkab raudselt otsast pihta kõik. Ja kui küüsed narmendavad kuskilt, siis kohe vaja ära kiskuda jne 😀

  • Avatar
    Vasta mellu 15. detsember 2014 at 21:56

    Aitäh hirmutamast, kuigi see ju loogiline! Aga pean tunnistama, et mina kannan ühepäevaseid läätsesid vähemalt 2 nädalat ja ka ööseks ära ei võta, vahetan siis kui kipitama või torkima hakkavad. Kuuajased ei sobi

  • Avatar
    Vasta Kirska 15. detsember 2014 at 20:32

    Mina närin oma sõrmenahkasid ja nokin huuli. Sõrmenahad on mul neljast kohast peaaegu nukini ära näritud, nii rõve lihtsalt. Iga kord kui seda teen, saan ka ise aru, et see on ikka idiootselt loll tegevus, aga ikka närin edasi. Mõnikord suudan kaks-kolm päeva neid näppimata olla, aga kui tuleb igav või vastupidi ärev või närviline hetk, on kohe hambad taga. Huuli kakun ma vist iga päev, vahel tõmban täitsa verele. Ma nii vihkan neid harjumusi ja ei saa aru, millest see tuleb. Aga samas närisin kunagi lapsena küüsi ka, aga see komme kadus aastaid tagasi pmslt päeva pealt ära.

    • Avatar
      Vasta Evelin 15. detsember 2014 at 21:16

      Ma teen sama. Aga olen oluliselt suutnud vähendada nii huulte katki nokkimist kui küünenahkade näppimist nimelt sellega, et kannan küünetange ja huulepalsamit igal pool kaasas. Nii kui mingi küünenahk narmendama hakkab, lõikan ära (st pole midagi hajameelselt nokkima hakatagi). Ja huulepalsam on selleks, et kui huuled pole katki ja on pehmed, siis tekib oluliselt vähem kiusatust neid katki närida. Ja iga päev hambaid pestes või duši all, kui huuled on märjad ja pehmed, nühin surnud naha kihi sõrmega maha. Ja pärast kohe palsamit peale. Kuigi üks harjumus, millest on veidi raskem lahti saada, on naha nokkimine. Nii kui mingi ebatasasus on, ajan küüned taha. Pärast on seal ju kole kärn, mõnikord tekib põletik, ja kui kärn paraneb on tumedam laik (hüperpigmentatsioon). Eks ta ka ärevusest saab hoogu juurde.
      Proovi oma tunnetest paremini aru saada. Ja leia igas päevas midagi meeldivat/toredat, mida teha. Ilmselt oled väga tundlik inimene, mis ei pruugi ju paha olla. Leia väljendus sellele lihtsalt, midagi, mis poleks ennast hävitav, vaid kasulik.

    • Avatar
      Vasta totulotupiilu 16. detsember 2014 at 08:34

      Mul on sama jama. 20 aastat juba teen nii. aga mis mul nt aitab on pikad küüned ja metsikult kena maniküür. 1. ei saa hammastega pikkadele küüntele nii hõlpsalt lähedale, 2. on kole maniküüri kihva keerata. Ma ei tea kas sul aitab aga mul selline tegevus võttis ikka 90 prossa vähemaks sellist tegevust.

  • Avatar
    Vasta sinu sõber 15. detsember 2014 at 19:24

    Mariann, kus sa pappi said nii palju? Endal ju veel uued tissid ja pulmad tulemas 🙂 Ise halad ju, et emapalk saab läbi

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 19:26

      Mina ei pidanud õnneks silmaoperatsiooni eest maksma.

      • Avatar
        Vasta sinu sõber 15. detsember 2014 at 19:39

        Ooo 🙂 Kas keegi maksis kinni või tegi kliinik kingituse 🙂 Äkki teed postituse oma finantsolukorra kohta ka. Kui sa muidugi julged 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 20:40

          Mis mõttes postituse oma finantsolukorrast :D? Et teen screenshoti oma kontojäägist või? Ma võin su uudishimu rahuldada ja öelda, et mul on kontol täpselt kuus euri 😀

  • Avatar
    Vasta Ettevaatlik 15. detsember 2014 at 18:32

    Äärmiselt rumal ja vastutustundetu on soovitada mingi nädalake pärast operatsiooni, et minge kõik opile! See on täpselt sama rumal, kui see, kuidas sa aastaid läätsesid kandsid. Kujutad vist ette, et oled nüüd targem ja hoiatad teisi, aga tegelikult näitab see postitus, et sa pole kröömigi arenenud. Enne oli hoolimatu uljas suhtumine läätsekandmisjuhistesse, nüüd pahmid täpselt sama mentaliteediga operatsiooni kohta.
    Kõigil nendel entusiastidel (eriti just neil SUURE miinusega), kes nüüd blogi jutu põhjal seda veidrat meditsiiniturismi harrastama tormavad, soovitan kõigepealt kasvõi nt see teemaalgatus läbi lugeda: http://www.perekool.ee/index.php?id=88067&class=forum_schnell&action=view_post&post=10505220
    On jah perekool ja käod kaagutavad vahepeal tühja ka seal vahel, aga kui vaht vahele jätta, selgub, et pole asi nii roosiline midagi. Ka sina ei tea, mis juhtub su silmadega poole aasta, veel vähem 20 aasta pärast. Silmaoperatsioon ei ole mingi näokoorimine ega uus soengutrend, et oh, minge kõik kindlasti, ma soovitan.
    Ja sind ennast parafraseerides, ma loodan ka, et su lugejad pole nii lollid kui sina, et nad nüüd selle “hüva nõu” peale operatsioonile jooksevad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 18:36

      Saan rääkida ainult oma kogemustest. Nuga kõril ei sunni kedagi.

      • Avatar
        Vasta Ma 15. detsember 2014 at 20:37

        Mina sinu asemel saadaks selle postituse tegija vi*tu Mallukas!

    • Avatar
      Vasta ML 15. detsember 2014 at 19:49

      Miks nii kuri? Mu õde oli praktiliselt pime, kui istusid diivanil liikumatult ja ei rääkinud ka, siis prillita tuppa astudes ei pruukinud ta sind tähelegi panna. Prillid sai ta juba lapsena, opi tegi 20+a ja nüüd juba opist u 10a möödas ning näeb perfektselt, kuna tal ikka nägemine päris kiirelt päris halvaks läks, siis vb oleks ta vanemas eas puhta pime olnud, nüüd vähemalt lootus kunagi lapselapsigi näha 🙂
      Kahjuks see opp kõigile ei sobigi ja mõnel saab nägemist vaid parandada, mitte päris korda teha, siis inimestele, kes juba noorena pmst pimedad, on see opp õnnistus küll, see pole ikka päris niisama iluopp, vaid aitab tugevalt elukvaliteeti parandada.
      Vaevalt keegi sellisele kallile opile eelneva konsultatsiooni ja põhjaliku järelemõtlemiseta läheb.

  • Avatar
    Vasta Silja 15. detsember 2014 at 18:25

    Ka mina olin kunagi prilli- ja läätsekandja. Kuigi ma võtsin läätsed ikka alati ööseks silmast välja ja laias laastus olin kohusetundlik läätsekasutaja, tuli operatsioonieelses uuringus samuti välja, et läätsed (mis väidetavalt ei olevat minu silmale õige suurusega olnud) olid silmade sarvkesta liiga õhukeseks hõõrunud. Esiti olin ahastuse äärel, et jäängi oma operatsioonist ilma, aga õnneks tuli mul lihtsalt mõni kuu ainult prille kanda ja mitte läätsi kasutada, et sarvkest saaks taastuda ning järelkontrollis oligi see sarvkestapilt tsipa parem ja sain oma kauaoodatud op-i. Ja jumal, ma olen tõesti õnnelik, et ma näen. Mul olid mõlemad silmad -5,25. Jei!

  • Avatar
    Vasta Sirtsu 15. detsember 2014 at 17:29

    aga kas oskad midagi rääkida enne lapse saamist tehted operatsioonist? St minu silmaarst rääkis aastaid tagasi juttu et enne tuleb naistel ikka ära synnitada. Aga äkki nyyd aastatega asi muutunud??
    Ja kas see vastab ka tõele et miinus peab mingi aja pysinud olema? Mul nagu tikub järjest halvemaks minema

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 18:33

      Ma seda küll ei tea, et peaks enne sünnitanud olema. Eestlasi oli Riias minuga veel ja paar päris noored ja lastetud, ei usu, et nad nüüd kunagi sünnitada ei tohiks. Ma olen seda ka kuulnud, et miinus peaks stabiilne olema, aga ausalt öeldes ma enda miinuse stabiilsust ei tea ja keegi ei küsinud ka.

    • Avatar
      Vasta Kati 16. detsember 2014 at 02:57

      Ei pea olema enne ära sünnitanud. KSAs öeldi, et ei mängi rolli. Vaevalt, et alla 40sed naised siis opi teha saaks, sest kunagi ei tea ju millal titeisu peale tuleb 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 15. detsember 2014 at 17:25

    Kui suur miinus sul oli?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 18:34

      -3, -6

  • Avatar
    Vasta Maria 15. detsember 2014 at 17:10

    Kas seal hinna sees on ka järelkontrollid või need peab juurde maksma? Või saab kontrolli minna Eestis, mujale kliinikusse? Siis ikkagi tuleks juurde maksta.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 18:35

      Järelkontrollid on ka hinna sees 🙂

  • Avatar
    Vasta Mar 15. detsember 2014 at 17:01

    Ma ei võta ka tihti meiki ära õhtul. Õnneks on mu meigiks ainult veekindel ripsmetušš (+ vahel huulepulk), aga siiski… Ja hambaid pesen ka AINULT 1x päevas! 😀 (ilmselt, kui oleks geenidega halvemad hambad antud, peseks rohkem)

    • Avatar
      Vasta Marilyn 16. detsember 2014 at 07:20

      See hammaste asi on ausalt nii rõve, et mul läks söögiisu ära.. Kas sööd omale hommikuti öised bakterid sisse või lähed päevastega õhtul magama – kumb on?

  • Avatar
    Vasta Liis 15. detsember 2014 at 16:39

    Minul on trihhodillomaania(juuste kakkumine peast). Noh, arsti juures ma käinud ei ole diagnoosi saamiseks, kuid igatahes see mul on. Ise tähele panemata, kakun endal juukseid peast. Alustuseks sasin juukseid, “valin” välja karva, mis “ei sobi” pähe ja lihtsalt tõmban välja. Pole vahet, kas juuksed on kinni või ei, ikka ma nii teen. Viimased aastad on olnud nii, et juukseid nii tihti ei välja ei tõmba. Teen hoopis nii, et samuti valin ühe juuksekarva ja õrnalt tõmban seda otsast, siis väike jupike murdub ära.
    Iseenesest mul on pikad juuksed( peaaegu rinnahoidjani), suht läikivad, kaugelt vaadates ei saa arugi, et miski viltu on. Tegelikult on mu juuksed kakti( lõikamisest pole suurt kasu, kuna juuksekarv on alati keskelt katki, mitte otsast. Ning nädal peale juuksuriskäiku on sama seis tagasi), erineva pikkusega karvu mustmiljon. Asi nii hull ei ole, kiilaid laike mul peas ei esine. See on kestnud u 12 aastat. Kunagi suutsin pool aastat ilma kakkumiseta olla. Mu abikaasat väga häirib see, et ma kakun, kuid ma ei tee seda teadlikult. Kui ta järjekordselt mind keelab, siis saan alles aru, et sõrmed olid juustes.
    Igatahes väga pikk jutt sai, aga see ongi minu halb komme/harjumus, mida ma ei tohiks teha. Enesehävitajalik käitumine

    • Avatar
      Vasta Katu 15. detsember 2014 at 17:23

      Aga mina kakun oma juukseid magades.Keeran ümber sörme ja tõmban…abikaasa on seda pidevalt tähele pannud aga vot ei tea miks ma seda teen 😀

  • Avatar
    Vasta J. 15. detsember 2014 at 16:37

    Väga paljud, kes alustavad läätsede kandmist, kannavad kohe terve päev järjest läätsesid, mis on ka ülivale. Seda kandmist tuleb pisihaaval pikendada. Alguses ainult mõni tund.

  • Avatar
    Vasta meow 15. detsember 2014 at 16:36

    Heh, see on nagu meigiga magama minemine. Üks tuttav “harrastab” seda praktiliselt iga päev ja näonahk on tal ikka väga koledaks muutunud. Naha järgi pakuksin talle hoobilt 10 aastat vanust otsa. Ma ei saa muidugi väita, et see 101% just sellest on, aga ilmselt tõenäoliselt ikka on.

    Aga täpselt sama loll (tegelikult veeeel lollim otseloomulikult) on ju suitsetamine. Ma tean, et see on halb, seda enam, et olen õppinud meditsiini, aga näed.. ikka kimun. Bäää, nõrk 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 16:40

      Meiki ma ka vanasti maha ei võtnud (praegu ei meigigi:D) ja suitsu kimunud olen kaa

  • Avatar
    Vasta A 15. detsember 2014 at 16:36

    Nimelt teavad vist kõik läätsekandjad ja muidugi isegi ka need, kes ei kanna läätsesid isegi, et läätsed tuleb iga õhtu ära võtta. — Ööpäevaringseid läätsi ei pea igal õhtul ära võtma.

    Minul miinuseid mõlemas silmas -1.75 (paari aasta tagune silmaarsti määratud miinus, nüüdseks on ilmselt üle 2, sest -1,75 läätsede/prillidega kipub nägemine ikka natuke udune olema). Üldiselt kannan oma katkiistutud prille, aga vahest harva on õnne ka ööpäevaringseid läätsi kasutada ja siis hoian neid ca 2 nädalat silmas, siis teen puhkepäeva ja veel 2nädalat…Vahest ununeb, siis kannan paarpäeva üle 30ne ..

    Heameelega läheks opile, et ei peaks nende prillide ja läätsedega jebima, aga nojah. Unistada ju võib. 🙂

  • Avatar
    Vasta K 15. detsember 2014 at 16:35

    Oot, midaaa? Sul olid 30-päevased läätsed KUID silmas? 😀 Isegi öösel ära ei võtnud ja magasid ka nendega?
    Appi, päris jube. Mul endal on läätsed olnud 6 aastat ja kasutan ka 30-päevaseid, iga kuu ostan muidugi uued. Küll aga jah, ma kannan ka neid päevotsa, hommikul kell 6 panen silma ja õhtul kell oletatavalt 23:00 võtan ära 😀 Ma nägin mingit videot ka netis, kus üks Hiina tüdruk endale tänu läätsede ülekandmisele selle bakteri silma sai ja oiii, kui rõve see video oli. Peale seda ikka proovin korralikult läätsesid hooldada ja puhastada, mustade näppudega mitte silmi torkida jms.
    Aga kas sul tõesti siis silmad valutama ei hakanud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 16:36

      Hakkasid küll, aga ma ignosin 😀

  • Avatar
    Vasta Siret 15. detsember 2014 at 16:34

    Sa ehmatasid mu nii ära, kuna kauges tulevikus tahaks ka ikka operatsiooni ära teha, siis kui kasutan neid läätsi, millega võib magada, kas see ka rikub? Kasutan neid tavaliselt ikka u 30 päeva nagu ette nähtud, kuigi see 30 päeva ka rohkem tunde järgi ja ei maga ka igapäevaselt kuid noh, üsna tihti lihtsalt ei viitsi ära võtta.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2014 at 16:36

      Tead ma seda ei tea, aga ma usun, et ega see hea olla ei saa. Mulle kunagi poes öeldi, et ah, ärge neid võtke, millega võib magada, et tegelikult ei tohi mitte ühegi võõrkehaga silmas magada. Parem oleks ikka ära võtta, aga ma tean seda tunnet, kui lihtsalt EI VIITSI.

  • Avatar
    Vasta ok 15. detsember 2014 at 16:30

    Mul on trihhotillomaania. Suht masendav on olla see mõni % elanikkonnast. Praegu olen aru saanud, et juuste peast kiskumine pole parim asi enda närvide rahustamiseks, a noh, ega see OKH sada prossu enda teha pole.

    Ja noh, ilmselt nagu ka paljud teised, tean ma, et vinne ei tohi pigistada. Nagu nopeee, sa ei tee seda. A ma teen ikka ja siis asi läheb hullemaks ja siis ma olen nagu ‘oh miks küll’