LAPSED Lasteasjad Mari

Marikese tuba

18. detsember 2014

Lõpuks ometi on käimas tööd, et Marigi endale oma toa saaks. Ma tegelikult tahtsin talle seda sünnipäevaks valmis saada, sest Bullerbi lastes sai keegi endale sünnipäevaks kaltsuvaipadega toa pööningul ja see tundus lihtsalt nii armas. Samas annan ma endale aru, et Mari nagunii ei saanud aru, kas tal on sünnipäev või mitte. Seega oli mu uus panus saada tuba jõuludeks valmis, MITTE, et Mari ka sellest aru saaks, kas on jõulud või mitte. Tema poolest võiks meil toimuda ka kevadine pööripäev ja seegi ei huvitaks teda oluliselt, aga mis seal ikka. Mõte on see, mis loeb!

Praegu on vaja Marikese toas veel natukene lihvida/pahteldada, vähekene kruntida, siis seinad ja laed ära värvida, garderoobiosa eraldamiseks mingisugune kardin mõelda, uks ära vahetada, pistikud/lülitid seina panna, uus lamp rippuma saada, vaip põrandale panna, liistud külge ja o-le-mas!

Kunagi saatis PapaOpa Marile mõõdupuu, mis saigi ta uue toa kujunduse aluseks. Sellest saab dzunglituba! Paraku ei olnud mul veel seda mõtet, kui ma Mari tuppa punase vaiba ja lambi ostsin, aga mis seal ikka. Üks sein tuleb süsimust, sest sinna läheb tahvlivärv, et Mari saaks sinna igasugu asju joonistada, mida ta hing ihaldab. Niikaua, kuni ta seda veel teha ei oska, saan mina sinna igasugu asju joonistada, mida mu hing ihaldab.

loomad-8265806 marituba-5156674

Loomatoas peavad ikka loomatoolid olema, mis on Karupoeg Puhhist täitsa saadaval ja ühtlasi on pildil näha ka midagi, mida Mari endale kuuse alt leida võiks. Mitte, et ma arvaksin, et ta aastasena oskaks miniköögiga mängida, aga vähemalt ta saab neid kappe lahti teha ja sinna sisse oma asju panna ja välja võtta. See on tal enivei viimase aja lemmiktegevus, nii et andku muudkui aga takka.  Peale selle ei ole mul eriti mõtteid, millega Mari tuba sisustada, sest kappi tal ju vaja pole, kuna tuleb garderoobiosa. Voodi suhtes on mu mõtted lahtised, sest kuna üritan toa sisustada võimalikult Montessori põhimõtete kohaselt, siis ei ole võrevoodit nagu vajagi.

Kui keegi on praegu kahtleval seisukohal, et mis see Montessori üldse on, siis põhinäited on:

  • Võrevoodit aka vanglat ei ole tarvis, laps saab ise otsustada, millal ta oma põrandal asuvale madratsile läheb ja puhkama heidab.
  • Kõik asjad lapse toas on lapsele endale kättesaadavas kohas. Loomulikult on selle eelduseks see, et tuba on igati lapsekindel. Pistikud kinnikaetud ja poomisnöörid teise tuppa tassitud, teravad kööginoad ära pandud ja muu selline kraam ka, millega laps endale viga teha võib.
  • Lapse suuruses mööbel (tillukesed lauad ja toolid).
  • Lapse tasandil on peegel, kust ta ennast vaadata saab. See peegel on muuseas juba ammuilma olemas ja spetsiaalselt Marile ostetud.
  • Toas võiksid asjad olla võimalikult naturaalsest materjalist (nt puit ja nahk) ja vältida plastiku jms kasutamist.
  • Pildid/kunst lapse silmaulatuse kõrgusel. Mina mõtlesin sinna panna need vahvad troopilised loomad piltidena.
  • Värav lapse ukse ees, et ust ei peaks kinni hoidma (mul on värav trepi ees, seega võib Mari toa uks kogu aeg lahti olla!)

Näitan teile mõndasid pilte netist ka:

00ed2b42c9f63ec84ff8e2607635cc7a-8546599

91d77d5a19e75c555c5408ef15d39960-9382475

summer09016-2628540

Aga et teile näidata, mis faasis see tuba praegu on, peate natsa ootama, sest ma lihtsalt ei viitsi üles minna pilti tegema. Ütleme ausalt, seal pole ka midagi suurt vaadata, sest noh..See on suht ehitusasju täis.

 

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta t 21. detsember 2014 at 17:56

    Tahvlivärvi alla saab ka magnetvärvi kanda, siis on kaks ühes. Üldiselt tuleb arvestada, et tahvli ja kriitidega kaasneb ka kriiditolm (mis on sul pärast ka madratsi peal). Kas terve sein mustana sünge ei jää?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. detsember 2014 at 18:08

      See on üsna väike seinake ja kriidid ju värvilised 🙂

  • Avatar
    Vasta birks 18. detsember 2014 at 23:41

    Googelda euroalustest voodi, selle alt ka hea puhastada 🙂

  • Avatar
    Vasta KZ 18. detsember 2014 at 22:58

    Olles ise tulevane pedagoog, siis kiidan Montessori valiku väga heaks!

  • Avatar
    Vasta Mari 18. detsember 2014 at 15:33

    Madratsi alla võib ju panna tavalise voodipõhja, need ei maksa kuigi palju, püsivad tänu konstruktsioonile ühes tükis ja võimaldavad siiski seda, et madratsi all õhk läbi käiks.

  • Avatar
    Vasta elizm@gmil.com 18. detsember 2014 at 14:44

    Minu arvates võiks ka madratsi all õhu läbikäimisruum olla. Olen näinud korterit, kus kaheinimese madrats oli täiesti vastu maad ja need tolmurullid ja karvad mis kogunevad sinna alla ja ka linale olid suht jubedad. Endalgi ju tekib voodi alla palju tolmu. Kergem on koristada lihstalt. Lisaks näevad need madalad magamisasemed (ainult madrats) välja nagu mingi koeraase vms:D Voodi võib madal olla, et laps ise peale ja maha saaks valutult, aga ikkagi siiski voodi moodi.. minu arvates. Olen ise ka pedagoogika haridusega..:D

  • Avatar
    Vasta Eerika 18. detsember 2014 at 12:39

    Mina soovitaks lisada ühe kott-tooli need lähevad hästi peale, nende seljas on hea roomata ja ronida igas vanuses lastel. Ja need laste telkmajakesed on ka hea kui tuba vaja sisustada.
    Kuid meie peres oli ,,mängutuba,, elutoas ja magasime teises toas. (ilma mänguasjadeta ehk rahulik magamistuba soodustas rahulikku und) Mängutuba elutoas motiveeris last oma mänguasjadega mängima kuna mina olin enamuse ajast tema kõrval.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. detsember 2014 at 12:43

      oo, hea mõte!

  • Avatar
    Vasta Adalbert 18. detsember 2014 at 12:22

    http://www.varvikeskus.ee/tooted/sisetood/tahvlivarvid peale musta on muid värve ka

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. detsember 2014 at 12:40

      Meil juba must ostetud

  • Avatar
    Vasta Helina 18. detsember 2014 at 11:34

    Meil on ka lapsel madrats põrandal. Mees tegi ise puidust ääred ümber ja lihtsalt madratsi alla vastu põrandat panime oma eelmisest voodist alles olnud põrandalipid, et ta päris vastu maad ei oleks. Eks siis paista ajapikku, kas on vaja, et rohkem õhku läbi käiks. Praegu oleme küll rahul. Lasime madratsi teha erimõõdus, et see oleks piisavalt lai nii plikale laiutamiseks, kui ka vajadusel endal kaissu minemiseks. 🙂

  • Avatar
    Vasta Eka 18. detsember 2014 at 10:54

    Selline küsimus, et kui see madrats on põrandal, kas see tolmuseks või mustaks ei lähe? Ma ise mõtlen, et mulle väga meeldis lapsena põrandal madratsi peal magada, ent nüüdseks ma ka tean, kui tolmune ja must see just on, lestad jne. Kas Montessor ka selle kohta midagi mainib?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. detsember 2014 at 10:54

      Mismoodi madratsil rohkem tolmu on kui võrevoodis?

      • Avatar
        Vasta Eka 18. detsember 2014 at 11:08

        Ma mõtlen, et kui madrats on otse vastu maad, nagu neil piltidel näha. Kui ta võrevoodis on, siis see voodi on ikkagi ju maast kõrgemal ja tolm ning mustus kogunevad põrandale.

        Lihtsalt, elasin ise ülikoolis olles just põrandal ja see kuidas see kušett hiljem välja nägi….oli suhteliselt õudne 🙂 Hiljem tuli välja, et selle madratsi sees olid elama asunud ka mingisugused…putukad, mis pididki põrandate seest tulema (ma võin eksida, see oli üle 10a tagasi, aga sellised putukad mis tulevad põrandaliistude, vaipade jne sisse, pisikesed pruunid, nagu täid, aga ei hüppa ega hammusta, lihtsalt elavad su asjade sees :)). Ma sellepärast uuringi, et siis tean ise ka paremini 🙂

        • Avatar
          Vasta A. 18. detsember 2014 at 12:52

          Ka minul oli esimese asjana sama mõte, et kuida see madrats põrandal olles puhtana püsib.

          • Mallukas
            Mallukas 18. detsember 2014 at 13:00

            Mai tea, ma ei näe praegu üldse probleemi 😀

          • Avatar
            Katre 18. detsember 2014 at 13:13

            Kui tuba regulaarselt tolmuimeja/harjaga koristada, siis ei saa see madrats ju mitte kuidagi tolmuseks. Pigem on minu arust just võrevoodi puhul tolmu rohkem, sest mul näiteks koguneb lapse voodi alla tolmurulle, mida ma tihti urgitseda ei viitsi sealt seinapoolsest äärest. 😀

          • Avatar
            KH. 18. detsember 2014 at 14:21

            Asi ei ole pigem “tolmus mis madratsi alla koguneb” vaid pigem selles, et kui madrats vastu põrandat on tekib sinna alla niiskus ning lõpuks hallitus. Vaevalt sa tahad, et laps märja hallitava madratsi otsas lõpuks magab. Pigem jätta ikka mingi väike tuulutus-ruum madratsi ja põranda vahele! 😉

  • Avatar
    Vasta mai 18. detsember 2014 at 10:38

    ma tegin ka hiljuti 1.5 aastasele tütrele toa ja olin valiku ees, kas teha mingid maalingud muinasjututegelastega või roosa-teema või looma-teema, tegin aga lihtsa valge, ühte seina panin skandinaavialiku lihtsa tapeedi ja tekstiilid (ruloo, vaip) valisin sarnast tooni. mänguasjad lisavad seda värvikirevust niigi tohutult ja ega mul voodiriideid ka ei ole kõik neutraalsed (kuigi püüan 😀 )
    ja garderoob eraldi on väga hea võimalus – kahjuks endal puudub. nii palju on aga kasvõi järgmisel hooajal parajaid olevaid rõivaid, mis ootamas või väikseksjäänud äraandmist ootavaid riideid. mul on veel komme tõsta osa mänguasju ajutiselt kõrvale, siis toas vähem kola ja pärast välja võttes on jälle avastamisrõõmu.
    enda jaoks tee kindlasti “enne”-pilt toast ehituskolaga, pärast huvitav võrrelda, eriti kui on sama nurga alt tehtud.
    kui sul on jagada mingeid huvitavaid remondiblogisid, siis jaga palun 🙂
    ise ainult pinteresti ja ajakirjade peal inspiratsiooni ammutamas.

  • Avatar
    Vasta hedy 18. detsember 2014 at 10:17

    Väga vahva tuba tuleb! Aga mul oleks praktiline küsimus (ise tahame kunagi sama asja) tahvlivärvi kohta. Kui sein on krohvitud, siis kas see tahvlivärv läheb otse sinna peale? Või tuleb mingi spets krunt või asi alla panna?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. detsember 2014 at 10:20

      No me peame nagunii kruntima, sest meil on seinad kollase ja valgega praegu. Seega, et must ühtlane oleks, siis krundime ära. Üldse kruntida võiks, sest see tagab värvi hea püsivuse ja katvuse 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerttu 18. detsember 2014 at 10:15

    Olles ise pedagoogika tudeng, tegin lausa kiunatuse, kui Montessorit mainisid. Suurepärane idee – teed kindlasti Marile väga hea toa, kus ta saab parimad võimalused arenemiseks ja olemiseks 🙂

  • Avatar
    Vasta Andra 18. detsember 2014 at 10:10

    Hehe, olen samu pilte vaadanud pinterestist ja samal Montessori pòhimöttel kavatsen toa sisustada. Janka see tahvli möte mul. Ja samamoodi tahan seinamaalinguid, pole veel teema osas suutnud möelda. Ehk ootan nii kaua kuni ta hakkab fännama mingeid elukaid vöi tegelasi. Tuba valmis aga sama küss – mis mööblit see 1,5 aastane üldse vajab 😀 kapp? Madrats? Laud-tool? Peegel? Riiul? Kuigi madratsi idee vist on neile lastele, kes veel ei könni. Seega vist ikka voodi, millele samamoodi mugav ligipääs. Igatahes ootan huviga uut postitust sel teemal, et mötteid ammutada 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. detsember 2014 at 10:13

      Miks sa arvad, et see madratsiidee ainult mittekõndivatele lastele on? Muidugi võid lasta eraldi teha mingi oma disainiga väikene hästi madal voodi, aga ma ei näe sellel mõtet, sest juba paariaastane suudab kenasti voodisse ronida. Kappi/garderoobi on vaja, et asjad sinna panna (riided jne), siis peaks olema mingi riiulilaadne asi, kuhu peale asjad panna, mul on ka need väiksed toolid ja sebin ka laua. Siis see köök ja…hetkel ei oskagi midagi rohkem välja mõelda 😀