Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

lasteaiaküsimused

28. detsember 2014

Tegime siin parasjagu reisikindlustust ja kuna mul Mari isikukood peas ei ole, siis otsisin seda oma meilidest, sest mulle meenus, et ma kunagi lasteaiajärjekorda panemise ajal saatsin seda meiliga kuskile. Ps! Olen lausa nii tubli, et Mari sai kolme lasteaeda ja kolme sõime järjekorda pandud lausa kuue päevaselt.

Aga siis ma hakkasin mõtlema, et ma ei mäletagi, kus järjekordades Mari on. Avastasin, et ta on ühes Nõmme sõime Hellik järjekorras ja Muumipere ja…kuskil veel, mida ma praegu ei mäleta. Aaa…Lastesõim planeedi mudila. Ühesõnaga. Hakkasin juurdlema, et kust ma üldse tean, mitmes Mari nendes järjekordades on? Haridusameti leheküljel on näha, mitu last kuskil järjekorras on, aga ma ju ei tea, mitmes nendest Mari on. Või peaks lihtsalt üle helistama?

Ja kuidas ma teada sain, mis lasteaiajärjekorda ma ta panin? Ma mäletan, et üks oli Nurmenuku lasteaed, aga ma teisi ei mäleta. Suht kindlalt olid need teised kaks ka õismäel. Kas ma neid nõmme omade vastu muuta saan? Ja kui muudan, siis kas me lähme järjekorra lõppu? Või kas saab teiste emadega, kes näiteks just Nõmmelt Õikale kolinud on, vahetada?

Krt, ma mäletan neid aegu, mil ma ei pidanud muretsema asjade üle, nagu lasteaiad ja hommikupudrud ja sitased mähkmed ja totaalses kaoses kodu, kus jalanõud on vetsupotis. Samas ei olnud mul väikest mulletpead ka, niiet ei ole head halvata 😀

101c3ff3b92df5da53d1cb53d61cf2a9-9196863

Ps! Sattusin sinna Helliku lehele ringi vaatama ja nägin, et kodukal on üleval lasteaiamenüü. MIDA MU SILMAD PEAVAD NÄGEMA? LasteSÕIMES pakutakse lastele tutti fruttit? Kas ma olen hulluks läinud või ongi see nii?!

screen-shot-2014-12-28-at-17-40-20-1121171

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Merje A 30. detsember 2014 at 21:50

    Olin Lastesõim hellikus praktikal, see oli minu esimene praktika ja pärast seda olen näinud igasuguseid lasteaedu, aga võrreldes hellikut kõikide teistega võin öelda et see on väga mõnus koht. Toit tehakse seal ise. Mäletan et praktika ajal lasti ka lapsed kööki ja kokk rääkis kuidas ta teeb midagi ning mis vahendeid ta kasutab ja siis sai laps erinevaid juurvilju proovida. Õpetajad on hellikus imelised, mind kui võõras inimest pandi väga koduselt seal tundma. Ja nende kasvatus meetod on täitsa pinks ponk. Ei ole seda, et kõik tehakse lastele ette ära, lastakse lapsel ikka ise ka pusida, nt jope luku kinnipanekul (seda küll kevade poole, sest sügisel just sõime läinud lapsed ei oska seda ise veel ) 🙂 Lastesõime hoov on lastesõbralik – ei ole kive, puujuurikaid, pinnas on liivane, kevadel kasvavad aias lilled, mänguhoovi kõrval on väiksem aiaga piiratud ala, kus õpetajad aegajalt teevad õuesõpet.
    Mina julgen seda kohta kindlasti soovitada.
    teine lasteaed, mis tallinnas väga hea mulje on jätnud on Linnupesa lasteaed, aga see jääb juba sinu kodust kaugemale.

  • Avatar
    Vasta WhuupWHuup :) 30. detsember 2014 at 01:10

    Ja just sellepärast ongi maal nii võrratu elada, et kui sünnib laps, siis lasteaia ootejärjekorrad on korades lühemad ja väikses kohas on suurem tõenäosus ikka, et toit valmib kohapeal. Maal ei asu lasteaed keset suur linna, kus lasteaja aia taga asuks kohe mõni suur neljarealine autotee või kus mänguväljakule minemiseks peab kõndima lasteaia territooriumist veel omakorda eraldatud alale. 🙂 Ei ütle linna lasteaedade kohta muidu isiklikult mitte midagi halba (Kindlasti on ka seal super lasteaedasid olemas), aga kuna ise elan maal, siis tean siinseid võlusid ja kui peaksin valima kas panna laps linna või maale lasteaeda, siis kindlasti maale. Maal lihtsalt on puhtam õhk ja lapsel ikka kergem näha puid, linde, loomajälgi jne otse oma lasteaia ümber, kui minna neid elutuid kujusid ja väljapanekuid uuristama kuskile pimedasse ja umbsesse muuseumi. (Kuigi vahest on need väga huvitavad ja õpetlikud ;))

  • Avatar
    Vasta Tiina 29. detsember 2014 at 21:35

    Mu emal on nõmmel kodune lasteaed. Maailma kõige nunnum koht, ma istuks ise päevad läbi seal, kui saaks 🙂 ema ise on ka maailma kõige nunnum ja lisaks üle 20a kasvatajakogemusega. Soovitajaid saab vaadata pere24.ee lehelt, lapsehoidja nimeks otsi Reet Nõulik. Ja just pisemate lastega toimetab praegu. Ma arvan et su präänikul oleks seal tore 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. detsember 2014 at 10:59

      Vaatan kindlasti 🙂

  • Avatar
    Vasta Kriss 29. detsember 2014 at 13:28

    Minu lapsed käisid Planeedi Mudilas. Äärmisel armas ja tore koht. Sel ajal oli veel ka see hea, et nad tegid ise kohapeal süüa ja tõesti tegid väga hästi. Kasutati ka palju mahetoiduaineid. Praegu aga minuteada nad enam kohapeal ei tee ja toidukvaliteet olevat oluliselt langenud.

    Mis järjekordadesse puutub, siis panin oma lapsed ka 6-päevaselt järjekorda. Reaalselt pakuti neile sõimekohta siis, kui olid 2,5 aastat vanad. Õigupoolest ei lootnud ma üldse sõimekohta saadagi, sest ses samas Mudilas oli järjekorras ligi 300 last. Meie rühmas olid kõik lapsed 2-3-aastased, väiksemaid ei olnud ühtegi.

  • Avatar
    Vasta evelyn 29. detsember 2014 at 10:54

    Tutti-frutti on preemiaks neile,kes kapsasupi ära söövad.
    Seljanka on ka kummaline valik lastele.

  • Avatar
    Vasta J. 29. detsember 2014 at 09:39

    See, et Hellik on tervise edendavate lasteaedade nimekirjas ei ole paraku enam mingi näitaja! Mina eelkõige jälgiksin kas toit valmib koha peal või tehakse seda mingi firma kaudu. Kui ma ei eksi siis ka Hellikus teeb toitu Mervir OÜ ja nende toidukvaliteet on kergelt öeldes halb 🙁 poolfabrikaadid ja külmunud toit, mida tuuakse kuskilt kohale jne. Isegi kui toitu tehakse kohapeal aga seda reguleerib Mirvar siis on sellega minu jaoks kõik öeldud ja oma last hoian sellest aiast eemale 🙁 tean palju lasteaedu, kes masu ajal seda rasket otsust vastu võtsid ja oma sõrme toitlustuse kohapealt Mervirire andsid…tulemus on ikka väga kurb!
    Ja mitte üldse halva pärast aga Mallu sa ju rääkisid, et sul on kodune ämm siis milleks soovid Mari sõime panna? Saan aru veel aia vajadusest (sotsiaalne keskkond, lapse areng jne) aga sõim?!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. detsember 2014 at 09:55

      Hetkel konkreetselt vajadust ei olegi. Paraku on fakt see, et märtsis saab mu emapalk läbi ja selleks ajaks lippab Mari juba nii kiiresti ringi, et ämm talle järele ei jõuaks ja tegeleda ei suudaks nii hästi.

  • Avatar
    Vasta inga 29. detsember 2014 at 09:10

    Nõmme lasteaedadega on nii,et kui sa Nõmmel sissekirjutust ei oma, siis on väga väike lootus kohta saada.Kui meil laps sündis,siis üürisime Nõmmel korterit ja panim ta jrk ühte Nõmme ja kahte Õismäe l.aeda.Nõmmele ei saanud ja Õismäele saime mõlemasse.Nõmme l.aia juhataja soovitas proovida nende juurde vahetada siis kui lapd 5a..et siis on jrk.kõige väiksemad..aga see kahjuks reaalsuses ei toimi,sest lapsel selleks ajaks juba väljakujunenud harjumus ja omad sõbrad ja kui väga suurt vajadust pole,siis pole mõtet seda lõhkuma hakata.Aga meie olime ka Õismäe l.aiaga väga rahul..toredad õpetajad ja hea rahulik rühm sattus 🙂

  • Avatar
    Vasta Ave 28. detsember 2014 at 21:20

    Väga palju suppe on:5 päeva kohta 6 suppi sh mõnel päeval lausa mitu suppi.eks seda ole odavam teha ka kui mingit praadi vmz….

  • Avatar
    Vasta Renali 28. detsember 2014 at 20:16

    Minul ametikoolis on tuti fruti küpsise, pähkli, ananassi, rosina, vahukoore ja riivitud shokolaadi segu, väga hea ja maitsev

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. detsember 2014 at 20:17

      Jah, ma sain juba teada seda 😀

  • Avatar
    Vasta Renali 28. detsember 2014 at 20:13

    Minul ametikoolis on tuti fruti küpsise

  • Avatar
    Vasta A 28. detsember 2014 at 19:21

    Seda, kus lasteaias Mari järjekorras on saad teada, kui helistad ühte lasteaeda – andmekogus nad näevad, kuhu lasteaia järjekorda on ta lisatud. Seda aga, mitmes ta mingis lasteaias järjekorras on, saad teada konkreetsest lasteaiast. Komplekteerimise periood lasteaias kestab maikuust augustini – selleks ajaks on tavaliselt teada, kui palju lapsi lasteaiast kooli või sõime puhul mujale lasteaeda läheb ning palju kohti vabaneb ja selle aja sees tavaliselt ka kohapakkumise kirju välja saadetakse. Kui aga muul ajal kohti vabaneb siis pakutakse kohe järjekorras järgmisele kohta ka aasta keskel. Kui aga ei õnnestu soovitud ajal lasteaeda kohta saada võib helistada ka Haridusametisse, kus osatakse aidata infoga, et äkki kuskil lasteaias on mõned kohad täitmata ja saab kohe koha, iseasi see, kas lasteaia asukoht sobib.
    Lasteaedade valikut saab muuta aga siis uute valikute puhul langed kohe järjekorra lõppu. Kohtade vahetamist ei ole ametlikult reguleeritud ja seda praegu teha ei saa. Kui tehakse siis on see mingi sahkermahker.
    Nonii, sai selline ametlik tekst aga nii ta meil tööl käib :).
    Et siis jah töötan lasteaias ja kui veel küsimusi on, anna tuld :D.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 28. detsember 2014 at 18:42

    Korra nädalas saab pm täislihaga toitu, milleks on plov. Ja isegi siis pole kindel, et see vaene kanafilee tükike lapseni jõuab. Tõsine talupoja menüü.

    Mul tuli nüüd meelde enda lapse lasteaia üks lõuna, kui olime osade lapsevanematega õpetajat asendamas. Toiduks siis tatratangu puder, kõrvale klaas keefiri ja riivitud porgand. Kodus teeks sellist sööki ainult siis, kui külmkapis valitseb tühjus. Samas päeva toiduraha oli ka mingi 2 € sentidega.

    Siin maksame kõigest lõuna eest 3 €, kuid selle eest saab nii supi, prae kui ka mahla. Kõrvale on alati tavaline või teraleib, erinevat sorti salatid. Igas söögis on vähemalt mingi liha. Olgu siis terve praelõik, paneeritud liha või korralikud vorstikesed hapukapsasupis (jota).

  • Avatar
    Vasta Leenu 28. detsember 2014 at 18:40

    Meil keskkoolis oli ka tutti-frutti ja see ei ole kommipakk, vaid tõsiselt hea küpsise-kiselli magustoit. 🙂

  • Avatar
    Vasta Tr 28. detsember 2014 at 18:15

    Minul on 2 last käinud Planeedi Mudila sõimes ja armsamat ning hubasemat kohta sõimekale pole lihtsalt olemas!!!

  • Avatar
    Vasta Helen 28. detsember 2014 at 18:10

    kui tõenäoline on üldse muidu õppeaasta keskel sõime koht saada? ise mõtlen ka, et ehk kevade paiku võiks panna.

    • Avatar
      Vasta K. 28. detsember 2014 at 18:15

      Kui lasteaias vabaneb koht (laps läheb teise lasteaeda, pere kolib jne), siis on võimalik saada ka kevadel. Peaksid minema direktori jutule ning rääkima oma soovist. Muidugi võib olla ka nii, et rühma laste arv polegi täis ning saad lapse kohe nimekirja panna.

  • Avatar
    Vasta Lasteaiaõpetaja 28. detsember 2014 at 18:07

    Ega need teised toidud väga normaalsemad pole 🙂 Enamus jahutooted.. niiet edu lastele, kes sellisest toidust normaalsed kasvavad (Päris hull ikka mõelda, kui laps sööbki hommikut, lõunat ja õhtut lasteaias)..
    Lisaks veel on väga nõmedaid ja pohhuiste õpetajaid/kasvatajaid, niiet edu Mariann, see on alles algus 🙂
    Kui mul võimalus oleks, siis ma ei panekski oma last üldse lasteaeda..

  • Avatar
    Vasta K. 28. detsember 2014 at 18:05

    Menüüs ei leidnud ühtegi kalaga toitu, mis peab iga nädal esindatud olema.
    Ja ega need õhtusöögid seal ka suuremad asjad polnud, kuidagi lahjad. Huvitav kas kalorid ikka annavad välja ilusti.
    Ning kisselli on samuti üsna palju.

    Aga on veel hullemaid menüüsid, siis mõtlen küll, et kuidas nad tervisekaitse kontrollist läbi saavad. 🙂

    • Avatar
      Vasta Anonüümne 28. detsember 2014 at 18:37

      Õhtusöögid? Seal polegi õhtusööke. Ainult ooted on ja need ei peagi teab mis toitvad olema. Ise sööd ka ju õhtuooteks nt puuvilju ja siis hiljem toekamat õhtusööki.

      • Avatar
        Vasta K. 28. detsember 2014 at 20:19

        Vaadates esmaspäeva siis oote jaoks on see toit küll väga toekas, pigem õhtusöök. Oode ongi enamasti puuvili või juurvili, mitte ahjukartul, verivorst vms.
        Enamikes lasteaias peaks siiski olema viimane toidukord toekam, mitte ainult kissell ja küpsis.
        Lisaks riivab silma kolmapäevane menüü ja kaloraaž on sel päeval kohutavalt väike.

  • Avatar
    Vasta Merje 28. detsember 2014 at 17:57

    Mina ajan oma laste lasteaia menüüs pidevalt näpuga järge. Tutt-Frutti on küll kahtlane :S
    Tervist edendavate lasteaedade nimekirja saad huvikooral vaadata siit: http://www.terviseinfo.ee/et/tervise-edendamine/lasteaias/tervist-edendavate-lasteaedade-tel-vorgustik/vorgustiku-liikmed

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. detsember 2014 at 18:00

      Hellik ongi seal sees. Ju siis see tutti frutti polegi kommipakk, vaid mingi magustoit

  • Avatar
    Vasta Liise 28. detsember 2014 at 17:54

    tutti-frutti on magustoit 😀 Minu vanaema tegi seda kisselli, küpsiste ja vahukoorega 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. detsember 2014 at 17:59

      aaa, see ei ole see kommipakk?