Uncategorized

ma jälestan valimisreklaame!

20. jaanuar 2015

Nagu te ehk mäletate, siis ma olen maininud, et mina poliitikasse ei usu. Ei usu mina seda, et need inimesed seal tõesti just rahva hüvanguks oma tegusid seal teevad. Vanad tegijad on liiga korrumpeerunud ja uued saavad õige pea aru, kuidas asjad seal käivad. Siis nad süüaksegi välja, tulevad ise ära või hakkavad ka korrumpeerunud persevestiks.

Ükspäev linnas kõndides hakkas mulle silma selline valimisreklaam:

unnamed1-9858854

Ma peaaegu oksendasin silmadest verd, sest noh see on lihtsalt nii HALE, et paha hakkab. “PLIIS ANNA TOOMASELE VÕIMALUS!” kerjab see plakat minu käest härdalt. Jeesus küll, kallis Toomas, kui sa tahad minu häält, siis selle valimisplakatiga ei paneks sa mind iial enda poolt hääletama. TEE midagi. Jäta printimata need haledad postrid, jäta maksmata reklaampinna eest ja maini kuskil artiklis, et näed, haledad reklaamid oleks maksma läinud u 10 000 eurot, mina võtsin selle raha ja TEGIN SELLE EEST MIDAGI HEAD. Minu poolest oleks ta võinud käia mööda turvakodusid ja kinkepakke viia, aidata mõnel vanuril rohtusid osta, aidata mõnel üksikvanemal söögi lauale või osta mõnele mitmelapselise pere lastele soojad talvejoped. Selle raha eest oleks ta saanud seda kõike ja rohkemgi veel.

Aga oh ei. Miks teha päriselt midagi, mis näitaks sinu suunda poliitikuna? Oh miks küll, kui sa saad lihtsalt terve linna riputada täis plakateid, kus sul on mega perseaugu nägu ees ja konkreetselt anud inimesi, et nad sulle võimaluse annaks. Mille eest? MILLE EEST ma küsin?

Kõrval rippus samasugune savipeeru plakat ka. Kallis Ets, SA OLED JUBA VÕIMALUSE SAANUD JA OLED IKKA SAMASUGUNE!

Ei, ma ei anna kellelegi teist võimalust. Mitte enne, kui keegi konkreetselt teeb midagi, mitte ei luba 2 kuud kõike maailma headust korda saata ja siis vaikselt oma suurel palgal Costa Ricale põrutada ja siis seal pihku kihistada, et see linnarahvas nii loll oli ja talle niisama võimaluse andis.

12217_2597138584364_782739804_n-9266323

Mina usun ka siiralt seda, et valimistulemusi võltsitakse kindlasti. Just selle pärast leian ma, et “minge kõik valima, iga hääl loeb” jutt on pask. Kui keegi ei hääletaks ja ikka mingid sitapead võimule saaks, siis oleks ju ilmselge, et demokraatiast on asi TEGELIKULT ju kaugel.

Mis teie arvate? Valima lähete?

Loe ka neid postitusi!

50 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Jaanika 21. jaanuar 2015 at 09:15

    Siit arutelust tuleb välja täpselt see, mida poliitikud tegelikult taotlevadki. Me valime inimesi ja nö nägusid erakondade ees, mitte põhimõtteid. Siinkohal tõstataks küsimuse, et kui paljud on tutvunud erakondade ideoloogia ja platvormidega? Ehk kui lähete teatud inimest valima, kas siis reaalselt teate, milliste suundumustega ta on? Ta võib ju tore ja andekas inimene olla aga kas ka erakonna poliitika on see, mis on tore ja mõistlik?
    Kindlalt peaks valima minema ja soovitan enne valimist endale kindlaks teha, keda ja ühtlasi MIDA te sellega valite! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 20. jaanuar 2015 at 20:06

    Ei ole kunagi valimas käinud ega ei ole kavas ka. Iga aasta läheb mööda külgi maha kuni keegi kuskil kiruma hakkab kõrval, siis alles saan teada mis toimus ja mis mitte. Ainuke asi mida tähele panen on peale valimisi see hala, mis hakkab päris pinda käima.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 20:09

      ma halasin õnneks enne valimisi ära 😀

    • Avatar
      Vasta kk 20. jaanuar 2015 at 22:16

      ja sa oled enda üle uhke ka veel?

      • Avatar
        Vasta kk 20. jaanuar 2015 at 22:17

        (kommentaar oli suunatud kätlinile). valimas käimine on iga kodaniku kohustus. nagunii ise vingud et appppi, miks savisaar võitis või miks reformierakond on valitsuses.

  • Avatar
    Vasta Pisi 20. jaanuar 2015 at 19:02

    Minaolen alates tãisealiseks saades káinud iga kord valimas. Ja ei vali mina nt selle jàrgi, mis plakatitel kirjas. Ma valin inimese járgi, kes on end tôestanud, et ta tôesti tahab eestit aidata. Mina nt sinu asemel soovitaks lugejatel minna valima, et need nö persevestid ei saaks enam sinna riigikogusse. Iga hââl on arvel ja mida rohkem hááletavad need, keda ei saa valimisreklaamide ja rahaga ára osta, seda paremad on valimise tulemused.

  • Avatar
    Vasta Hanna 20. jaanuar 2015 at 18:52

    Nõustun täiesti nende valimisplakatide kohapealt, ikka väga suur enamus neist on täiesti mitte midagi ütlevad ja sisutud. Küll aga ei nõustu sellega, et seepärast peaks jätma valimata. On välja arvutatud, et kui rohkem noori inimesi käiks valimas, ei oleks Savisaar ammu enam linnapea. Ja just selle nimel võiks ju natuke püüda. Kindlasti on keegi, kes meeldib natukenegi rohkem kui tema.

  • Avatar
    Vasta Eka 20. jaanuar 2015 at 16:49

    Kui ei vali, pole hiljem õigust vinguda, seega valin kasvõi seetõttu, et ma saan hiljem pahane olla, kui poliitikud normaalsuse piiridest välja kalduvad. Valiku teen nii erakonnast kui inimesest lähtudes, tahaksin valida inimest, kes on näidanud ennast “aumehena” ning kelle sõna taga on ka reaalsed teod. Aga kui see inimene kuulub näiteks Keskerakonda (mis minu kodukandis, väljaspool Tallinna, on ainult halbu asju korda saatnud, tohutud laenud, katteta lubadused jne) siis pigem ei vali seda inimest. Ma mõistan, et Keskerakond ei võrdu Savisaarega, aga see üks inimene suudab tervele erakonnale kahjuks halva mulje jätta. Lisaks ei meeldi mulle nende pidev vastandumine eri rahvuste vahel, kuna neil oleks reaalne võimalus rahvuseid liita, venelased reaalselt kuulavad seda, mida nemad räägivad, ent selle asemel taovad nad oma trummi edasi.

    Teised parteid pole väga paremad, IRL on oma näo minu ees täis teinud, Juhan Parts kui võimalik peaminister ei istu mulle absoluutselt (eelmine kord lõppes teatavasti fiaskoga). Sotsdemmid pole ka just eriti paremad, eriti oma viimaste nädalate geniaalsustega, alustades nende haridusministrist (olen nõus, et senine poliitika ei tööta, ent 60% keeleoskusnõude eemaldamine teeb asja vaid hullemaks) ning lõpetades sellega, et alles mingi aeg tagasi nõudsid nad kaitsekulutuste vähendamist. Reformi puhul ei meeldi mulle nende üleolev suhtumine ning arusaam, et kõik saab joondu iseenesest, elu on lill. EKRE puhul – andke andeks, aga niivõrd silmaklappidega ning tagurlikku erakonda mina ei vali.

    Aga mida siis valida?

  • Avatar
    Vasta Kätlin 20. jaanuar 2015 at 16:04

    Heips 🙂 Mina olen see loll, kes läheb valima. Ja siiralt loodab, et asjad hakkavad paremaks minema. Aga jah, savipätsi ma ei vali, täissöönud superstaari mehe erakonnast soovitan siiralt eemale hoida! Aga kaks teist erakonda on endale haaranud paar normaalset inimest. Samas usun, et võin ka valida kedagi väljaspoolt.

    Valimiste võltsimisest! Ma olen jaoskonnas olnud, ja selle üle juurelnud. Põhimõtteliselt oleks see võimalik, AGA igas jaoskonnas on erinevate parteide truud sõduripoisid ka valvel, seega seal on see 95% ulatuses suht võimatu. Sama ei saa öelda elektrooniliste häältega. MINUL on juhtunud, et KOV-i valimistel valisin inimese, kes ei saanud ühtegi elektroonset häält, samas MINA andsin. Vot siis oli kahju, et ma oma hääletusest pilti ei teinud. Seal manipuleeritakse palju (ma kardan)… Ei taha kõlada, kui Edgari ustav tantsutüdruk – aga kui valima lähete, ja soovite et teie lemmik ka hääle saaks, siis käige seal jaoskonnas ära!!!

  • Avatar
    Vasta k 20. jaanuar 2015 at 15:55

    Aga tead mis, mine õige ja riku oma valmissedel ära. Ka teistele, kes ei taha poliitikutest midagi kuulda, minge ja kirjutage mingi suvaline teine number sinna peal, aga tehke enne endale selgeks, et keegi selle numbri all ei kandideeriks. Sellega saate ülesnäidata mingisugust protesti. Kõigi hääl loebki, aga ei pea alati inimesele minema. 🙂

  • Avatar
    Vasta E. 20. jaanuar 2015 at 15:52

    Oleks see 10 000 euri või mis iganes summa Toomase enda raha. See on ju meie, maksumaksjate raha, kes Tallinnasse oma makse maksavad. Keskerakond arvab, et nende TEEME TEISITI on nüüd nii oluline, et seda raha lausa 300 000 euri eest kulutada. Tehku siis midagi kurat TEISITI!! Näiteks lõpetagu see meeletu rahadega sehkendamine ja ehitagu terve linna lasteaedadele uued mänguväljakud või parandagu need pagana teed ära.

    Iga kord kui ma neid plakateid näen, siis ma lähen lihtsalt seest põlema. Tehku siis vähemalt erakonna rahade eest. Palju õnne, lasku käia, aga krt, siis ei saa ju äkki valimistejärgset pidu korraldada. Kui seegi maksumaksjate raha eest pole..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 15:53

      Mul täpselt samad mõtted!

  • Avatar
    Vasta Laura 20. jaanuar 2015 at 15:33

    https://www.youtube.com/watch?v=vSnp-zY-pnU
    Tegime alles kooliraames oma parteid ja valimisreklaami. Lihtsalt minu arvates see video naeruvääristab kenasti meie tegelike parteide lubadusi.

  • Avatar
    Vasta epistel 20. jaanuar 2015 at 15:31

    Kui te ei ole kellegi poolt, siis küllap olete ikkagi kellegi vastu. Ja just selle pärast, et selle viimase võimule pääsemist takistada, tuleks valima minna. Sest uskuge, Lasnamägi, paljud Edgari-meelsed pensionärid jms kontingent on väga aktiivsed valijad. Ärge laske neil võita, sest te olete ignorantsed või oma sõnutsi apoliitilised. Kui te ei anna häält kellegi poolt, andke siis kellegi vastu – selle vastiku tüübi konkurendile näiteks.

    Kui te jätate valima minemata, on see justkui hääletustulemustele vaikiva nõusoleku andmine. Kõik sellised vaikivad tallinlased ongi süüdi selles, kes hetkel meie linna valitseb. Võtke asju mõistusega, sest ah-ma-ei-viitsi ja mu-hääl-ei-loe-midagi suhtumisega on umbes 40% valijatest. See on väga suur häälte arv, mis jääb kasutamata ja sellega annate vaid Savisaarele jõudu juurde.

    Fun fact: Lasnamäe valijate valimisaktiivsus tõusis 39.2% (2005) pealt 65.4% (2009) peale. Miks? Sest nemad teavad, et iga hääl loeb ja viitsivad arvuti taga paar klikki teha.

    • Avatar
      Vasta Mari-Liis 20. jaanuar 2015 at 16:21

      Ma ei viitsi seda sama asja teiste sõnadega uuesti kirjutada eraldi rõhutamise nimel allapoole, aga JAH! Just! Kui miski ikka korralikult südame pahaks ajab, siis ei ole ju raske seda hädist häälekest kasvõi suvalisele konkurendile anda, kui konkurentide summast kedagi konkreetset üles otsida ei viitsi.
      Kuna ma ise ka ei viitsi poliitikaga sammu pidada, siis minu strateegia on üldjuhul selline, et valin enda arvates suurima konkurentsivõimega erakonna ja otsin sealt nimekirjast põhikooli bioloogia õpetaja või sõbra tädimehe üles 🙂

    • Avatar
      Vasta Laura 20. jaanuar 2015 at 18:53

      Aamen!

  • Avatar
    Vasta A. 20. jaanuar 2015 at 15:15

    Ma pean ausalt tunnistama, ma olen 26. aastane ja ma pole kordagi oma elus valimas käinud. Puhtalt oma nö lollusest, sest ma ei ole EVER viitsinud ja tahtnud süveneda poliitikasse ja nende tegelastesse. Paraku on see savipäts harja piisavalt punaseks ajanud, et seekord osalen valimistel kohe kindlasti. Vaevalt minu valitu kõrgele küündib, kuid ehk ikka… Peab lihtsalt leidma selle kellegi, kes vähegi sümpaatsema mulje on jätnud ja minu jaoks on see viimasel ajal olnud M. Raud.

  • Avatar
    Vasta Gerda 20. jaanuar 2015 at 15:05

    OMG, väita, et valimine on kodaniku kohus ja võrrelda seda maksude maksmisega??Ma olin juba tõesti arvamas, et enamus eesti rahvast hakkab vaikselt aru saama sellest poliitilisest pasast, aga oh ei, kus sa sellega. Kurat millal viimati mõni poliitik meie jaoks midagi paremaks muutis, MILLAL? Mallu olen 1000% sinu tekstiga nõus!!

  • Avatar
    Vasta Alli 20. jaanuar 2015 at 14:50

    Mulle ka valimisreklaamid ei meeldi ja ma olen ka võrdlemisi apoliitiline. Õnneks on siiski piisavalt neid kandidaate, kelle nägu mööda linna igalt suvaliselt prügikastilt vastu ei vaata. Kuna nad kampaaniat ja suurt lärmi ei tee, siis on neid lihtsalt raskem märgata. Kui valimisnimekirju lugeda, siis leiab sealt kindlasti igaüks mõne sellise, kes raha tuulde ei loobi ja kelle vaated isiklikult sümpatiseerivad. Parem anda oma protestihääl mõnele sellisele, kui valimata jätta. Isegi, kui nad valituks osutamiseks piisavalt hääli ei saa, on iga hääl neile märk sellest, et inimesed hindavad nende tööstiili ning julgustus jätkamiseks. Ühel päeval äkki pääsevad isegi KOVi või riigikokku nii. Kasvõi asendusliikmena. Mis edasi saab, see on muidugi teine teema.
    Korruptsiooni ja valetamist on ka erasektoris. Pole need mingid nakkushaigused, mis kõigile külge hakkaksid.

    Ma lähen tellin nüüd eesti.ee-st e-valijakaardi ära, niigi palju puid tehakse nende valimiste pärast paberiks.

    • Avatar
      Vasta A. 20. jaanuar 2015 at 15:10

      Aitäh sulle, et meelde tuletasid valijakaardi tellimist 🙂

  • Avatar
    Vasta mai 20. jaanuar 2015 at 14:48

    Valimine on jah kodanikukohustus. Ma lähen kindlasti valima st e-valin suure tõenäosusega. Siis on üks võimalus vähem vingumiseks 😀 Ja võltsimise jutt 21.sajandil, Eestis, on lapsik tõesti. Plakateid õnneks ei näe, maal elamise võlu. Linnas käies on huvitav vaadata 😀

  • Avatar
    Vasta Karmen 20. jaanuar 2015 at 14:33

    Kui sa arvad, et valimistulemusi võltsitakse, siis mine kindlasti seda sedelit rikkuma. Kui minemata jätad, siis annad võimaluse neil sinu nimega valida keda tahes. 🙂

    • Avatar
      Vasta Lia 20. jaanuar 2015 at 14:59

      jus tnii. Keegi sinu häält muutma ei hakka aga sinu eest (keskerakonna poolt) hääletavad küll. Minu ema on minu kodukohas valimisjaoskonnas ja tema on küll nt minu poolt hääletanud (mitte raha eest vaid siis ikkagi oma arvamuse järgi ja minu nõusolekul) aga näiteks tean, et minu tuttava tuttava sugulane oli vanasti aastaid Tallinnas kuskil valimisjaoskonnas aga enam teda ei võeta vaid võetakse venelasi, kes siis raha eest tulemusi “võltsivad”. Eks nad natuke enne sulgemist hakkavad nende eest hääletama, kes hääletamas ei käinud. Minu arust võiks nt eesti.ee lehele üles panna kas käisin hääletamas või mitte (nii et ainult mina näen seda loomulikult). Siis saab vähemalt kontrollida, et kui keegi ei käinud hääletamas, et nii oleks ikka ka.

      MINGE HÄÄLETAMA

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 15:01

        Väga haige, miks su see tuttava tuttava sugulane meediasse ei läind sellega 😀

      • Avatar
        Vasta Annu 20. jaanuar 2015 at 15:56

        Rahvastikuregistris on muideks olemas, kas inimene võttis valimistest osa või mitte..

      • Avatar
        Vasta Kätlin 20. jaanuar 2015 at 16:09

        Krt ära aja iba. Sellist asja ei toimu enam valimiskomisjonides. IGA erakond saab enda inimesed saata (muide palka saavad ka), ja juurde tuleb inimesi omast majast.(kes saavad samuti palka). Muide need kohad suht nõutud, kerge töö eest saab suht head pappi. Kas 100 – 150 eurot kahel päeval passimise eest, neist üks päev veel poolik (võin summas eksida). Et hakkata lampi süüdistama, et petetakse. Tglt oled vihane, et sel korral komisjoni ei saanud! Ja arvatavasti ei saanud, kuna sa erakonnas pole enam nii tähtis või tööl ei pole ülemusele (või uue töö leidnud, ja nüüd sind ei võeta sinna enam).

        • Avatar
          Vasta Lia 20. jaanuar 2015 at 18:00

          Ma ei aja iba. Võibolla on olukord Tallinnas muutunud aga mitte siin minu kodukohas. Minu ema sai eelmise valimiste ajal vb 50 eurot (ja see ei ole 1 ja pool päeva. Pigem mingi 5 päeva läheb selle peale ära- on ju eelvalimised ja siis need õiged valimised. Lisaks tulemuste kokkulugemine ja nende viimine maakonnakeskusesse, mis võib olla mitmekümne km kaugusel) ja lisaks kuna ta käis oma töö ajast siis jäi tal veel selle arvelt oma töö tegemata, mille ta pidi hiljem järgi tegema. Ta käis seal seltskonna pärast ja käib ka edasi, tahab lihtsalt oma igapäevasele tööle vaheldust. Ja ma ei tea mida sa sellega ajad, et ma vihane selle pärast, et ma polevat komisjoni saanud. Esiteks mida minul, 19 aastasel, sinna komisjoni asja on. Mul kooliga küllalt tegemist ja ma ei tea kas nii noori võetaksegi. Teiseks ei saa ma aru mida sa selle erakonnaga ajad. Ma ei ole mitte ühegi erakonnaga seotud ega ei ole olnud ka ja nii samuti mu ema ja teised, kes meie kohalikult komisjonis tavaliselt on.

          Ja ma oleks pidanud ikkagi mainima, et mina ja see tuttava tuttava sugulane (ka ei ole erakonnaga seotud) arvame ja meie jaoks tundub loogiline, et selline asi toimub. Meil ei ole 100% tõendeid.

          PS: Euroopa parlamendi valimiste ajal saadi head raha (ei tea kas eelmine aasta ka aga enne seda küll)

  • Avatar
    Vasta meow 20. jaanuar 2015 at 14:20

    Ma käin ikka iga kord valimas, AGA seekord tunnen minagi, et ma ei oska lihtsalt kellelegi häält anda, sest KÕIK erakonnad on niiii vastukarva hakanud. Seoses sellega andsin üks aasta hääle Kristlikule Erakonnale (mitte, et ma oleks mingi usklik, aga lihtsalt ei tahtnud neid oravaid ja savikäkke enam näha ka). Nüüd on jälle sama seis.

  • Avatar
    Vasta Laura 20. jaanuar 2015 at 14:10

    Satun vahepeal harva su postituste peale läbi oma Facebooki sõprade. Arvestades kui palju inimesi sinu blogi loevad, on täiesti vastutustundetu neid üles kutsuda mitte valima. Lisaks arvata, et valimisi võltsitakse, on veidi lapsik. Aga kui sa tõesti tunned, et oled ise nii palju saavutanud ning poliitikud on sead, peaksid ehk hoopis ise kandideerima. Muutus peab ju kuskilt algama ja on täiesti mõttetu niisama vingugaasi tekitada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 14:12

      Lapsik? Minu meelest on vähe lapsik uskuda kõike, mida sulle pähe pannakse. Mida sa siin postituse all oma “vingugaasi” levitad? Mine hakka ka poliitikuks ja tõesta mulle, et on kedagi valida 😉

      • Avatar
        Vasta Mari 20. jaanuar 2015 at 17:49

        Tegelikult see nõuanne ise kandideerida on minuarvates väga õige. Ma saan aru, kui inimesed on trotsi täis ja ei usalda süsteemi jnejne, aga midagi peab ju siis ette võtma. Kui kellegi poolt ei ole valida, siis peab ise kandideerima.
        Miks sa nii vastu sellele kandideerimisele oled siis Mallukas? Sul oleks ilmselt palju toetajaid ju, saaksid tõestada, et poliitika ei pea ilmtingimata räpane ja nõme olema.
        Minu probleem on hoopis selline, et tean küll inimest, keda valida tahaksin (siiralt TAHAKSIN talle oma hääle ja kõik tulevasedki hääled anda), aga ta ei ole minu valimisringkonnas 🙂 Tema kandideerib Tartus, kus ma praegu elan, aga kuhu ma end sisse kirjutada ei saa vist…
        Uskuge, on ka häid inimesi, kes soovivad tõesti meie kõigi eluolu parandada, mina nüüd usun! Savikas ja Toobal need ilmselgelt ei ole, samas ei usu seda väga ühestki poliitbroilerist või pikalt tipppoliitikat teinutelt. Aga on tarku ja heasüdamlikke inimesi, uskuge! Näiteks lugege selle toreda kandidaadi blogi: http://toomasjyrgenstein.blogspot.com Tean kinnitada, et tegu on hooliva, sooja ja ülimalt targa inimesega.

  • Avatar
    Vasta S 20. jaanuar 2015 at 13:56

    Valimine on kodaniku kohus ja mitte valimine on minu jaoks sama kui nt ei maksaks makse. Ja muidugi on palju ka neid, kes ei maksa ja kes ei vali ja kes ei tahagi ühiskonnas osaleda (v.a ühiskonnalt võtta ja käsi ees kisada, et miks mulle nii vähe antakse, samas kui ise vaid sooja õhku toodavad siia riiki). Kui ei ole head valikut teha, tee kasvõi protestivalik, riku sedel, näita meelsust. Mu meelest ei puutu valimine üldse poliitikutesse, st ma ei ole kohustatud poliitikute pärast valima minema. Mulle on mu riik armas ja ta väärib austust ja ma valin selle pärast.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 14:10

      Ja mis vahet on sinu meelest sellel, kas ma lähen mingit sedelit rikkuma või lihtsalt ei vali? Ma pigem säästan enda aega. Minu poolest armasta ja austa riiki, mis mul selle vastu olla saaks?

      • Avatar
        Vasta S 20. jaanuar 2015 at 17:16

        Ma lihtsalt avaldasin oma arvamust. Mu jaoks on vahe sees, kas minna ja teha liigutus, kasvõi protestiks, või lihtsalt kisada. Aga see on erinevus muidugi minu peas. Mitte valimine on huvipuudus: mul on savi, kes sinna saab, ühed kaabakad kõik, mis see minusse puutub. See laieneb huvipuuduseks oma riigi suhtes (ah, lasengi siit jalga, siin kõik halvasti, palka ei saa, emapalka ka nii vähe jne). Ja kui see huvipuudus kasvab, siis riik laguneb, sest kedagi ei huvita. Või ei lagune, aga ühtäkki saab võimule keegi veel hullem või sõidetakse me riigist lihtsalt üle jne. Loomulikult ei väljendu huvitundmine ainult valimistes, aga on üks selle väljendus.

        Mul pole kunagi olnud küsimus, kas valida, vaid ikka, keda valida ja mitte seepärast, et ma nii väga poliitikast huvituks või mulle tunduks see kõik puhas jne, aga ma tõesti tunnen, et see on minu asi. Me valime oma riigi valitsejaid. Ma saan aru, et europarlamenti ei käida valimas, et ah nii kaugel ja tähtsad ninad … see ongi meie probleem, et kõik on nii kaugel ja niikuinii halvad jne. Kui me saaks aru, et tegelikult on kõik oma ja lähedal, siis me suhtuks hoopis teistmoodi asjadesse ja siis peaks poliitikud paratamatult muutuma.

    • Avatar
      Vasta Lii Kl 20. jaanuar 2015 at 15:16

      Ma ei saa aru, miks ON KODANIKUKOHUS VALIDA? MIKS???? Mis kohustus? Valin ja pärast seda n.n. kohutuse täitmist pole kellelgi enam kohustusi? Isegi oma lubaduste täitmine pole valituks tulles kohustuslik. See inimestele lolli iba ajamine teeb lausa jõuetut viha.
      “Suudle mind! Mul on suudlemata huuled….” Ehk ongi, kuid sitamekk on asja juures juba aastaid.
      Jah, kuulen hääli: kandideeri ise! Ei, ma ei tee seda, sest ma olen enamasti oma lubadused täitnud ja riigipirukast tüki saamiseks ei hakka andma katteta lubadusi.

      • Avatar
        Vasta S 20. jaanuar 2015 at 17:23

        Kodanikukohus ei ole siin kasutatud tähenduses kohus = kohustus (st mingi ettekirjutus või ülesanne või lubadus), vaid kohus = mingisuguste kohustuste täitmise sisemine, moraalne vajadus. Sõbra kohus on sõpra aidata. (EKS)

        (Ja loomulikult ma ei kirjuta ette, et mis keegi moraalseks ja sisemiselt vajalikuks peab. Lihtsalt Mallukas küsis oma postituses arvamust.)

  • Avatar
    Vasta käikuupeale 20. jaanuar 2015 at 13:43

    Küll teie, noor daam, olete ikka üks ropendaja. Persevest, nägu kui perseauk, jne. See teeb teie postitused vähemõjuvateks. Nii et pühkige nüüd oma perse korralikult ära ja katsuge vähem ropendada. Ja kui valimas ei käi, siis pole õigust ka kriitikaks. Teie oma populaarsusega võiksite ju praegu koguni kandideerida, aga…

    • Avatar
      Vasta käiisekuupeale 20. jaanuar 2015 at 14:01

      Vähemalt on Mallukas otsese ütlemisega, mitte keerutaja nagu KÕIK poliiitikud. Ja miks ei ole õigus kriitikaks, kui ei käi valimas? Siin polegi ju kedagi valida! Pisut nõme oleks käia neid valetajaid ja vargaid valimas ja siis olla uhke ning taguda kähe käega vastu rinda, et mul on nüüd õigus kriitikaks. Kui enamus jätaks valimas käimata, siis võib-olla hakaks miski kuskilt muutuma…

    • Avatar
      Vasta Lii Kl 20. jaanuar 2015 at 15:46

      Mis mõttes pole õigust kritiseerida? Miks? Mis õigus on siis rohkem, kui valin ja minu valitu ei osutu valituks? Kui näen, kuidas valituks osutunud hiljem suure isuga omi lubadusi söövad? Kes võtab mult ära õiguse kritiseerida? Olen piisavalt vana, et näha, mis toimib, mis mitte. Olen valinud aastaid ja jätnud valimata…..tulemus on täpselt sama. Lühidalt: vali, kui tunned, et sul on selleks kohustus, tegelikult ei muutu sellest mitte midagi. See valimiskampaania on pidu katku ajal, kus hoolimatult raha tuulde loobitakse ja juba see hakkab vastu.

      • Avatar
        Vasta Liane 20. jaanuar 2015 at 22:16

        Täitsa nõustun. Ma ei saa aru, kust tuleb jutt, et kui ei vali pole ka õigust vinguda! Kust see jutt tuleb ma küsin??? Öelge mulle kohusetundlikud inimesed, et mis faktiline vahe on sellel, kas ma annan oma hääle üksikkandidaadile, kes puhtfüüsiliselt pole võimeline riigikokku saama? Ja kui ta saab, siis tal ei ole seal mõju ning ta ei saa inimeste hüvanguks reaalselt mitte midagi ära teha, sest ta materdatakse seal oma ideedega kartellierakondade poolt esimese nädala jooksul maha! Või sis kui ma ei hääleta üldse ning see hääl läheb REAALSELT samamoodi tuulde nagu üksikkandidaadile antud hääl, lihtsalt lühemat teed pidi. Ma ei taha anda häält Reformile lihtsalt seetõttu, et Kesk ei saaks võimule, ma tahan anda oma hääle erakonnale, mis esindab minu, kui kodaniku huve Riigikogus. Kas see mitte ei peaks olema kogu asja point? Kui sellist erakonda Eesti Vabariigis ei eksisteeri, siis mille kuradima pärast peaksin ma minema hääletama ja andma oma hääle halbadest variantidest parimale? Mina arvan, et kui inimestel oleks rohkem mõistust peas mitte üldse hääletada, st viia valimisaktiivsus oluliselt riigis alla, siis saaks palju rohkem ära teha, kui mõttetute poliitbroilerite poolt hääletades!

  • Avatar
    Vasta Reena 20. jaanuar 2015 at 13:35

    Kõige rohkem vinguvad inimesed, kes ise ei vali KUNAGI aga siis vinguvad selle arvelt topelt.
    Mine valima!

    • Avatar
      Vasta elex86 20. jaanuar 2015 at 15:46

      Mina käin valimas aga samas olen ma selle postituse toetaja. Selles mõttes on Mallukal tuline õigus, et ainult kasutavad mõtetutele reklaamidele raha..nad võiksid ju midagi kasulikku selle rahaga ära teha. 🙂

  • Avatar
    Vasta Tumeblondiin 20. jaanuar 2015 at 13:27

    Mul on antud teema suhtes kahetised tunded – ühelt poolt ma nõustun SInuga, et ega plakat ei too hääli juurde, reaalsed ära tehtud tegevused toovad. Teisalt, ma pole nõus sellega, et nüüd üldse valima ei lähe..(kuigi ka siin on oma point sees, kui järele mõelda!). Ma olen oma valiku juba päris ammu ära teinud – tegemiste, mitte plakatite põhjal.
    Eks valikut kergendab ka see, et minu tutvusringkonnas on inimesi kahest tuntumast (ja samas ka vastuolulisemast) erakonnast ning enamasti nad kõik on ka väga asjalikud, tublid ja aktiivsed, kes on midagi oma kodukoha jaoks ära teinud. Ning ei, ma ei vali inimesi tutvuse pärast (ei kandideeri minu ringkonnas), vaid jätkuvalt selle põhjal, mida olen viimase 4-5 aasta jooksul näinud.

    Mida ma öelda tahan, on see, et kui ikka ise midagi ära ei tee, siis pole mõtet ka vinguda…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 13:29

      Ma võiksin sulle vabalt loetleda asju, mida mina olen ära teinud, ilma poliitikasse kuulumata ja ilma uhke poliitikupalgata 🙂

      • Avatar
        Vasta Tumeblondiin 20. jaanuar 2015 at 13:53

        Selles ma ei kahtlegi 🙂
        Kusjuures, poliitikuid, kes on Sinu sarnased, võiks veel ja veel olla, kes teevad midagi ära (kasvõi omakasu nimel, aga siiski teevad head 😀 ).
        Muidugi olen ma sellega ka nõus, et hetkel on päris paljud poliikud öraostetavad :/

      • Avatar
        Vasta Jaanika 20. jaanuar 2015 at 14:27

        Mind motiveeriks kõige rohkem hääletama see, et kui ma vähemalt annan hääle kellelegi teisele kui savipätsile, siis see on ikkagi vastuhääl talle. Kuigi tuleb tunnistada, et hetkel ei teaks isegi mis erakonnale hääl anda.

        • Avatar
          Vasta Laura 20. jaanuar 2015 at 15:54

          Mind motiveerib ka see, sest põhimõtteliselt läheb iga eestlase andmata jätnud hääl savipätsile. Nii need hääled lihtsalt jagunevad. Ja puhtalt sellepärast võiks ju hääletada… Mina teda igatahes ei toeta 😀

  • Avatar
    Vasta viva 20. jaanuar 2015 at 13:26

    Korrumpeerunud on selle sõna õigekiri. Korruptsioon – korrumpeerunud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2015 at 13:28

      A, tänks, muudan ära 🙂

  • Avatar
    Vasta elex86 20. jaanuar 2015 at 13:15

    Oi, kuidas ma nõustun siin Sinuga!