SPORDIJUTUD

jõusaal või rühmatreening?

31. jaanuar 2015

Ma pean alustama sellest, et esiti ei olnud ma üldse mitte mingisuguse trenni usku. Ma ei tea, kas hirmutasid mind sellest kaugele kooli kehalise tunnid, kus tuli nagu loll ümber kooli joosta. Või kooli ujumisetunnid, kus pidi külma vette hüppama nagu pooletoobine. Või ehk see, et ma pole kunagi ennast paksuna tundnud ja seega ei näinud põhjust ennast treenida. See “hea tunne” mis teistele trennist sisse jäi, mulle küll ei jäänud. Isegi mitte kohe alguses siis, kui hakkasin nüüd iseseisvalt spordiga tegelema. No lihtsalt tegin läbi häda ära, aga ei nautinud.

Kõigepealt Spartaga koostööd alustades hakkasin ma käima rühmatreeningutes. Mulle tundus, et ei ole ma mingi jõusaaliinimene ja et mul on vaja kedagi, kes mind treenima motiveeriks. Ruumitäie inimeste ja treeneri ees juba nii naljalt alla ei anna ja pidevalt on tamp taga: “Tee! Tee! Tee!”. Seda üllatunum ma olin, kui ma ühtäkki avastasin, et ma naudin jõusaalis käimist sootuks rohkem, kui rühmatreeninguid. Mulle meeldib asju teha omas tempos, oma kava järgi, vahepeal sõbraga juttu puhudes ja miks mitte, oma kannist pilti tehes.

Samas mõistan ma, et rühmatreeningutel on trenni tehes oma koht ja ma peaksin usinamalt ka selle “hobuse selga hüppama”. Seetõttu annan ma endale pühaliku lubaduse läbi käia kõik Sparta treeningud (mis ei ole just vanuritele või rasedatele naistele, sest noh, ma ei ole kumbki).

Alustan ma loomulikult kavas rohelisega märgitud treeningutest, mis on algajale sobivad. Aga kaua on inimene algaja sporditegija? Mis seal ikka, läbi proovida võib kõik, sest kuidas ma muidu tean, mis mulle kõige rohkem meeldib?

Praegu on mu lemmikuks CoreFit ja CoreExpress. Ma ei teagi miks. Ehk selle pärast, et see oli esimene trenn, mida ma proovisin? Mulle meeldis, et seal ei ole tantsulisi liigutusi, millega ma hakkama ei saa. No iga jumala kord tuian tantsulistes asjades nagu puujalgadega madrus ringi ja ei jaga ööd ega mütsi.

CoreFit on treening vastupidavuse, lihasstabiilsuse ja tasakaalu arendamiseks.

Tunnis kasutatakse core-laudu, mis on liikuva aluspinnaga ning aitavad eelkõige arendada kerelihaste stabiilsust. Treeningus tehakse lihtsamaid liikumiskombinatsioone ja lihasharjutusi, mis on jõukohased kõigile. Tunnis kasutatakse ka teisi abivahendeid nagu hantleid, fitpalle jne.

Veel olen käinud AbsExpressis, mida said nautida ka kõik Malluka spordiõhtul osalenud sõbrakesed. Sobib hästi neile, kellel pole väga palju aega, kuid soovivad päeva mahutada intensiivse treeningu. Minu meelest midagi kontimurdvat pole, kuid pärast trenni võid avastada, et sul on hunnik lihaseid, mille olemasolust sa ei teadnud ja oiiii kuidas sa neid nüüd tunned. Ja noh, ikka need, kes oma kõhuvoltidega maadlevad, tahavad just kõhulihaseid teha. Mis siis, et see kõhupekki ei vähenda, aga asi on põhimõttes!

Kus ma veel juba käinud olen…Ahjaa, Easy Fitis käisin, aga ma vana loll tulin sealt poole pealt ära. Mind nimelt hirmutas see trenni alguses olev aeroobne osa, mis meenutas mulle tantsulist liikumist ja ma ei osanud üldse seda, andsin alla, solvusin ja läksin hoopis jõusaali kardiot tegema. Nüüd tean, et just trenni teine pool keskendub lihaste treenimisele. Eks pean veel proovima 🙂

EasyFit on tõhus lihasvastupidavustreening, kus lihtsale soojendusosale järgneb põhisammudest koosnev aeroobne osa ning sellele omakorda tõhus lihastreening kõikidele suurematele lihasgruppidele. Tunni lõpetab venitusosa. Tund on rahulik ning sobib seetõttu hästi nii pikemat pausi pidanud klientidele kui ka päris esmakordsele tutvujale. Tunnis kasutatakse treeneri valikul erinevaid abivahendeid: hantleid, bodybar’e, stepipinke, core-laudu, fitpalle, kange ja kettaid.

Functional Bodys olen ka käinud ja ütleme nii, et võttis võhmale küll. See on mulle sellisel hästi heal ajal ka, sest just 12 paiku saan ma Mari kodus magama ja saan ise tema uneajast trennis ära käia (ämm jääb loomulikult lapsega ikka koju).

FunctionalBody on lihastreening, mis koormab korraga nii suuri kui ka väikeseid lihaseid. Treeningus kombineeritakse tavapäraseid jõuharjutusi. Funktsionaalse treeningu põhieesmärgiks ongi kogu keha lihaste omavahelise töö parandamine. Eelkõige on see kasulik meie tavaeluks, kasvõi näiteks kotitõstmisel maast.

Funktsionaalne treening koormab samal ajal suuri ja väikeseid lihasrühmi, õpetab liigutusi tehes oma keha paremini tunnetama, kehatunnetuse ja tasakaalu parandamine aitab vältida kukkumisest tekkivaid vigastusi, säilitab normaalset liigesliikuvusulatust ning parandab lihaste ja närvide vahelist koostööd.

Oh jah, oma elu suurimat kannivalu sain ma ka tunda, kui ma käisin sellises trennis nagu Spinn&Fitball. Oh sa püha püss! Esimene trenni pool on siis siserattal udjamine, aga selle jaoks peab vist omama rattapükse või padja trenni kaasa võtma, et oma kanni säästa. Mul oli igatahes nii valus, et ma tänasin iga kord jeesust, kui treener palus püsti tõusta ja siis täiega pingutada. Parem pingutasin, kui istusin 😀

Pärast rattasõitu on siis teine osa treeningust fitballil, mida ma siis värisevate jalgadega kaasa teha üritasin. Janika lohutas mind, et rattasõit läheb PAARI KUUGA vähem valusaks. Jessake, ma parem võtan järgmine kord padja kaasa…

Ma olen käinud ka ühes rühmatrennis, mis ei lähe “algaja” gruppi, vaid on hoopis intensiivsete hulgas. Selleks oli siis PumpFX ja ma ütlen, et ma lihtsalt peaaegu surin seal. Praegu tuli just huvi, et tahaks uuesti minna ja näha, kuidas ma hakkama saaksin. (Ja kohe bronnisingi homseks aja ka!)

PumpFX on lihasvastupidavustreening, kus iga loo ajal treenitakse kindlat lihasgruppi ning abivahenditena kasutatakse kangi ja kettaid. Tund algab alati soojendusosaga, sisaldab harjutusi kogu kehale ning lõpeb venitustega — selline tunni ülesehitus tagab igakordse kvaliteedi ja võimaluse oma arengut jälgida.

Ühesõnaga, algaja trennidest pean ma veel minema Bailamama WOMEN’isse (homme lähengi), Ball Fit’i, Easy Step’i, Easy Spin’i, Myride+ ja TBA’sse. Kui nendega ühele poole saan, siis vaatan edasi, et mis see elu mulle toob.

8d6ad3d1-png-505x650_q85-5468406

someecards_getoffassworkout-8463440

ecard-1236755

Spartakad, mis teie lemmik rühmatrenn on? Ja teised spordisõbrad, rääkige välja, kas olete rohkem jõusaali või rühmatreeningu tüüpi inimesed?

Loe ka neid postitusi!

10 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta J 1. veebruar 2015 at 14:16

    BODYCOMBAT is my fav.

  • Avatar
    Vasta Mannu 1. veebruar 2015 at 09:43

    Ma käisin aastaid ainult jõusaalis, aga kui rühmakad taasleidsin, sain tunda, et need on tõhusamad. Jõukas võid, tõsi, oma tempoga teha ja vajadusel raskusi vähendada, plangu ennetähtaegselt ära lõpetada, sõbraga pikemalt lobisema jääda vms, aga rühmakas seda võimalust pole. Esiteks on treener tihtipeale kuri nagu sõjaväes ja teiseks ei taha ju teistest niipalju sitem olla 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 31. jaanuar 2015 at 21:57

    Pilates pidi muidu vaagnapõhjalihastele hea olema 😀 Plaans proovida igatahes!
    Aga Spartas soovitan TBA-d. Trenni ainuke miinus on see, et terve saal on täis bronnitud ja on olnud juhuseid, et kohta ei saagi. Easyfitiga oli mul sama reaktsioon, et suts palju tantsulisi kombinatsioone ja asju…sorry, peale tööpäeva ei viitsi mõelda, et kuhu poole ennast keerutama pean jne. Spinningusse peale esimise korra …jalgevahevalu ei kipu väga, kuigi muidu oli täitsa ok. Samas sõbrannal ei olnud sessuhtes mingeid kaebusi..ei tea kas naiste ehitus nii erinev “sealt”? 😀
    Plaanin ise lasta jõusaali treeningkava nüüd endale teha, et peale kintsumasinate ka kuskile julgeks ronida.
    Kas oskad ehk soovitada personaaltreenerit Spartas?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2015 at 22:47

      Mina soovitan alati Janikat!

  • Avatar
    Vasta Mariann 31. jaanuar 2015 at 21:22

    Olen rühmatreeningute fänn ilmselt selle pärast, et jõusaalis ei oskaks ma muffigi asjalikku teha (kuigi sinu piltidega õpetus pani mind mõtlema, et võtan vist mobla saali kaasa ja siis skrollin-treenin korraga). Aeg-ajalt siiski veedan 20-30 minutit aega jooksulindil sörkides või Cross Traineril. Kõige rohkem meeldivad mulle BodyPump ja Spinning, sest ka mul on probleem, et tantsulised sammud ei jää teps mitte meelde (Mariannide üldine viga?). Vesiaeroobika meeldib ka, kuigi erilist trennitegemise tunnet seal ei ole, siis aju ikkagi registreerib, et olin tubli ja tegin trenni ja võin ühe saiakese endale lubada 🙂 Kindlasti tahaksin jõuda veel Pilatesesse ja Joogasse, et näha, miks need nii populaarsed on.
    Koduklubiks on hetkel Tallinna Arctic Sport.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2015 at 21:24

      Mulle näiteks Pilates kohe üldse ei istunud. No ei olnud ka ÜLDSE trennitunnet. Aga muidu ma käisin ka esimesed paar korda telefoniga scrollides jõukas ringi, pole hullu 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 31. jaanuar 2015 at 20:37

    Kunagi nautisin väga rühmatrenne, eriti Body ja Body Fiti. Kahjuks tõstis spordiklubi oma hinnakirja ja kuna ma olen poor as fuck saan ainult kõige odavamas jõusaalis käimist lubada. 😀 Ega jõusaalil ka midagi häda pole, aga mulle tegelikult meeldib kui keegi ees motiveerib ja ei anna aega laiselda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2015 at 20:39

      Aa sa siis käid kuskil, kus ainult jõukas on jah? No aga siis löö netist lahti treeningvideod ja hakka vihtuma 😀

      • Avatar
        Vasta Liisa 31. jaanuar 2015 at 21:00

        Ainult jõukas jah. 🙁 Vahepeal teen videode järgi ka, aga rühmatrenne igatsen ikka. Kunagi kui rikas mutt olen, siis hakkan jälle käima! 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 31. jaanuar 2015 at 21:05

          Muidugi!