PULMAD

pulmapaanika

1. veebruar 2015

Vaatan siin, kuidas teised oma pulmaasjadega muudkui edenevad ja edenevad, ise aina korrutasin, et aega on-aega on. Tjah, kui kaheksas august tundus valgusaastate kaugusel, siis täitsa ootamatult otsustasime oma pulmapäeva lükata kaks kuud varasemaks ja nüüd tundub, et see on kohe ümber nurga ja mul pole MITTE MIDAGI TEHTUD EGA PLAANITUD!

Esiteks tundus mulle täitsa mõnus plaan koduaia telgis pulma pidada, kuni mu ema hakkas rääkima, kui kohutavalt nõme see on, kui ebamugav kõikidel külalistel oleks, kuidas mu aias ruumi pole ja kuidas sellest tuleks põhimõtteliselt läbi aegade kõige jubedam pulm. Ütleme nii, et kuigi ma ei usu, et ükski mu sõber pärast mulle ütlema tuleks, et ou, su pulm oli ikka NII JUBE, siis ei taha ma ikkagi, et mu külalistel ebamugav oleks. Ma tõesti ei mõelnud enne seda läbi, et kodus on mul u 50 inimese peale kaks vetsu. Mina ei tea, kui tihti inimesed vetsus käivad, aga ikkag võib see ehk olla probleem.

Ja aias pidamise suurim mure – ilm. Okei, telk hoiab vihma eest, aga juunikuu võib olla jahe ja vihmane ja sellist pulmamälestust ma endale ei tahaks, kus kõik värisedes külmetavad. Mis siis muud, kui ma pean leidma mingi alternatiivi, mis on sees, mis asub Tallinnas ja mis ei maksaks hingehinda, sest nagu öeldud, üle 3000 euro ma siia pulma alla ei taha ega saagi panna! Samas annab igalt poolt kokku hoida, kui oma sõpru ja tuttavaid alatult ära kasutada.

Näiteks aitab mind pulmakorraldusega üks eriti armas inimene ja ma tean, et ta teeb mu pulma imeilusaks, ükskõik, kus ma siis lõpuks seda korraldada otsustan. Mul on ainult temast kahju, et ma mitte midagi kunagi paika ei suuda panna, aga ta on mulle nii palju lahedaid ideid näidanud. Netist võib ta leida Väikene-Küünal kujundus ja dekoratsioonid nime alt. Tal on seda silma, mida mul lihtsalt ei ole.

Pulmakleit tuleb Anna-Bella Salongist, see on ka kindel! Kaks korda olen käinud kleite proovimas, teist samapalju tuleb kindlasti veel! Uuel nädalal peakski nüüd uuele katsele minema.

Fotosid teevad lausa kaks inimest – Kristhel Vaht ja Marianne Ubaleht. Mida rohkem, seda uhkem!

pulmafotograaf-pc3a4rnus-33-4405505

Video suhtes olin ma pikalt kahevahel – röögatut hingehinda maksta ei raatsi, samas ei tahaks ka fotograafi panna videot tegema, sest kaht asja korralikult ju teha ei saa. Nõnda ma tulingi täna ootamatult selle peale, et mul on ju imeline sõber Janek, kes oskab teha imelisi videosid. Mis siis, et pulmavideot pole teinud – nutab ja teeb! Ma olen kindel, et ta saab sellega enam kui suurepäraselt hakkama, vaadates ta teisi tehtud töid.

Kutsete suhtes on meil diil Vestmint’iga, kes kujundas näiteks Mari sünnipäevaraamatu! Ma kunagi lugesin, et pulmakutsed tuleks saata pool aastat enne pulma. Saaks nüüd täpse kuupäeva paika, siis saakski kutseid saata :)!

1965483_347799948728645_8431322421061976831_o-5197437

3a28da7ceee35b227ec86ab1791976ff-2499119 274f1d4a9e9eaa4d68c058e1fad1ed84-9510194

e6e0c1e51a3b685a40c8f7c9cd72e9be-5282737

Samas kui pulmavärvidele mõelda, siis peaks ehk kutsed ka sinnakanti olema? Meil on hall ja kollane:)
14f79915ed0adaa5beef7fe3a0afa8fe-9161607

6bf0633a8a030067ea9d3c9348d9e114-3624428

Ma olen alati ette kujutanud, et mul on pulmas pärg peas. Ma ei teagi miks. Pärja ja laheda prossikimbu teeb mulle Melandia Dream Gala. No vaadake, kui ilus pärg!

pärgKimbumõtteid ma vist kunagi jagasin, aga ega topelt ei pidavat kärisema 🙂

daisy-brooch-bouquet-2997897

Mis siis veel, nüüd oleks nagu mingit kohta vaja, cateringi, pulmaisakest, sõrmuseid ja Kardole miskit selga. Alkoholi sebimisega saan ma vast hakkama. Ahjaa, ilutulestikku tahtsin ka!

Millele ma veel mõtlema peaks?

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Gertu 2. veebruar 2015 at 21:02

    Pulmaisaks soovitan ma sulle Mikk Merekivi. Hästi asjalik, tore, sõbralik, mis kõige tähtsam oskab väga hästi üritust läbi viia 🙂 Ma tema töötasu ei tea aga ma arvan, et odavam kui tallinna omadel.

  • Avatar
    Vasta Lellu 2. veebruar 2015 at 14:56

    Mina käisin paar aastat tagasi suvel pulmas, kus oli 100 inimest ja 2 WC-d – meestele ja naistele eraldi. Väga hästi saadi hakkama; naiste WC püsis terve peo puhtana ja kõige pikem järjekord, mida nägin oli selline, et üks inimene oli WC-s ja kaks uksetaga. Meeste WC-d ei oska kommenteerida.

  • Avatar
    Vasta Triinusa 2. veebruar 2015 at 08:21

    Ja suveilm Eestis on koguaeg tricky, ega juulis vóid ka vihmase ilma otsa koperdada. Eelmine suvi oli kuum august, meil on augustis pulmad, aga krt seda teab mis see aasta ees ootab 😀

  • Avatar
    Vasta Triinusa 2. veebruar 2015 at 08:18

    Meil on 89 külalist ja kokku 3 wc-d. Kaks kemmerlingu neist renditud ja 50€

  • Avatar
    Vasta Liisu 1. veebruar 2015 at 22:48

    Mina planeerisin pulmi 1,5 kuud enne ja sain hakkama. 🙂 kuigi jah, meie pulmad olid talvel. See aasta varem vi pool aasta varem jutt tundub kuidagi täiega ulmeline. 🙂 Endalgi mitmeid sõpru ja tuttavaid abiellunud ja pole kuulnud, et keegi oleks pulmi mitu kuud planeerinud, saati veel aasta.

    Eelnevalt juba mainisin, et külalisi oli meil u 65 ja tualette 2, meestele ja naistele. Kuigi neid märke lõpuks enam loomulikult ei vaadatud :D, siis mingit järjekorda küll kordagi ei tekkinud. 12O inimese puhul usun, et oleks tõepoolest probleem. Huvitav, palju neid wc-sid siis näiteks mõnes restoranis on? Tihti ongi ju paar tükki..

    Pulmatori organiseerivad tihti ka gateringi inimesed – kas siis teevad ise või vastutavad kuskilt tellimise eest. Neil on omad diilid.

  • Avatar
    Vasta Kadi 1. veebruar 2015 at 21:38

    Mina hakkasin reaalselt oma 19. juulil toimunud pulmasid korraldama alles märtsis!! Ja kõiki tegijaid ei leidnud ma ka siis kohe ühe kuuga, AGA pidu sai peetud. Kõik mis tähtis oli olemas, ja mitte alla arvestuse. Kuna sinul on kontakte reaalselt ilmselt rohkem ja kergem leida, siis olen kindel, et millegagi pole sa hilja peale jäänud. Kõige tähtsam on nüüd otsustada kuupäev, leida koht ja pulmaisa. Meie oleksime peaaegu pidanud oma kuupäeva muutma, sest kohalikus omavalitsuses öeldi meile, et sel päeval nad meid ei registreeri, kuid õnneks saime siis endale sobiva kuupäeva teises linnas. Kerge paanika oli hetkeks, aga ikkagi läks kõik hästi. Nii et registreerimise peale mõtle ka, KUIGI dokumendid saab alles kolm kuud enne sisse viia ja meile öeldi küll, et mingit eelbronni pole võimalik teha.

  • Avatar
    Vasta Sandra 1. veebruar 2015 at 20:15

    Juuni pole päris hooaeg veel, ehk veel leiad tegijaid. Augustiks vist poleks kedagi enam saada eriti. Torti erategijatelt saada on ka päris lootusetu vist, Tallinnas ehk saab veel, kui kiirelt teed. Aga edu planeerimisel! Kindlasti mõtle ära registreerimine, Tallinnas oli eelbroneerimine 1. jaanuari öösest lahti, katu kiirelt kuupäev broneerida, kui veel valida saad. Edu! 🙂 Kui soovid, leiad ehk peale perbüroo veel väiksemaid tegijaid ka, kuulsamad on ammu hõivatud, kuuldavasti broneeritakse juba 2016. suveks tegijaid. 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2015 at 20:54

      Misasjaaa, mis see eelbroneerimine on ja kus seda teha saab? 😀

      • Avatar
        Vasta Laura 1. veebruar 2015 at 22:49

        Mis asi on eelbroneerimine? Minu teada (vähemalt vanasti) läksid ajad lahti 3 kuud enne registreerimispäeva, mil sai perbüroosse avaldust minna sisse andma antud kuupäevaks.

        • Avatar
          Vasta Sandra 2. veebruar 2015 at 07:09

          Jap, 3 kuud enne saab avalduse viia jah, aga kes Tallinnas perbüroo kaudu registreerivad ja sealt amentikku tahavad, siis eelbroneerida sai omale kuupäeva alates 1. jaanuarist, meil pulmagrupis pooled tallinlased broneerisid omale aja, muidu ju hullumaja, pead avalduse siseviies tunde enne avamist juba järjekorras seisma või kuidas see on seal. 😀 Konveier. 😀 Ma täpselt ei tea seda, pole vaja uurida olnud, aga uuri perbüroost-õnnepaleest. Kui Sa muidugi üldse sealt amentikku tahad, ma ei tea, kuidas Sul registreerimine plaanis. 🙂 Ma ausalt ei ole sellega väga kursis, aga paljud pruudid hõiskasid 1. jaanuaril, et hurraa, eelbronn tehtud, nüüd aeg kindel.

          • Mallukas
            Mallukas 2. veebruar 2015 at 08:53

            Ma tahan õnnepalees kiirelt ära regada ja siis tseremoonia on nn feik 😀

    • Avatar
      Vasta Diana 2. veebruar 2015 at 04:09

      Mu sugulase pulmas toimuisid koduaias. Tavalise… väikese peenramaa ja marjapõõsaste vahel. Registreerimine oli kll pk-amtis. Selleks ajaks kui see läbi sai kallas õues paduvihma. Ja nii terve edasise päeva ja öö.
      Pidu oli telgis mille laest mitte ei tilkund vett vaid jooksis läbi, käepäraste vahenditega “parandati” see külaliste poolt. Põrandat telgis ei olnud… See oli kiirelt mudaaugutaoline.
      Kuid külalised – enamus läbimärjad… Lõkerdasid naerda ja vihtusid tantsida. Ja pruut kummarid jalas, seljas valge maani kleit mille alläärt kaunistas uhke porirant keerutas ennast selle kõige keskel.

      Ja ma tõesti ei liialda. Kui inimeses on vahvad ei lase nad ennast häirida mitte millestki. Aga pulm jäi meelde. Ja kindlasti mitte halvas võtmes. Iga kell uuesti.

  • Avatar
    Vasta meow 1. veebruar 2015 at 19:26

    Et siis juunipulm? Juunis ilm kipub suht tricky olema, nt eelmine aasta 5 kraadi ringi. Seega tasub alati mõelda, et mis siis kui.. Ise abiellusin talvel – oli teistmoodi ja lumised pildid on imelised. Aga pulmaisa osas võid tõesti olla hiljaks jäänud, sest parimad ilmselt bronnitud. Aga variant on alati pulm veel varasemaks tuua kui hooaeg pole veel alanud ja ka hinnad on siis soodsamad 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2015 at 20:55

      Ma praegu mõtlengi ju siseruumidele. Ja ma ei muretse, ma ei tahagi kedagi, kes mega popp on 😀

  • Avatar
    Vasta katre 1. veebruar 2015 at 19:24

    Ma saatsin kutsed u 6 nädalat enne pulmi. Planeerima hakkasin ü pool aastat ennem, kuu ajaga oli kõik planeeritud ja sain väga ideaalse peo kõigi nende tegijatega, kelle tahtsin. Nii et ei pea ilmtingimata aasta või rohkemgi varem planeerima hakkama.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2015 at 20:55

      Ma ka ei viitsi sada aastat enne kõike ära teha 😀

      • Avatar
        Vasta K 2. veebruar 2015 at 09:41

        Väike vihje ka selle kohta, et otsusta kuupäev ära ning saada sellekohased teated (kasvõi suusõnaliselt) oma külalistele.
        Suvi on ikkagi selline aeg, kui paljud teevad plaane juba palju varem kui 6 nädalat ette ning näiteks minul endal on selleks suveks juba 5 pulma (ja oleks, et oleks mitte nii lähedased tuttavad..) Kui tahad kõiki endale armsaid inimesi pulmas näha, siis oleks hea ja kasulik sellest neile varakult teada anda 🙂

  • Avatar
    Vasta tupsulotu 1. veebruar 2015 at 18:07

    Ära jäta tordi tellimist viimasele minutile. Ise abiellusin 2014 juuni ja juba Maikuus polud võimalik peaaegu kellegilt väiketegijalt torti saada. Samas, väga paanikasse nende pulmadega ei tasu kah minna, me hakkasime nt planeerima pulmi 3 kuud varem, siis kui avaldused sisse andsime. Vaata, et selle asjaga kah hilja peale ei jää. Kusagil Mai alguses oleks küll sobiv juba nt abiellumisavaldus ära teha.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2015 at 20:56

      Ma juba tean, kust ma torti tahan – ma ei taha traditsioonilist torti nagunii.

  • Avatar
    Vasta Vaike 1. veebruar 2015 at 16:57

    Kui ikkagi telgiga ja värskses õhus pidada, siis külma vastu aitavad telki paigaldatavad gaasilaternad, mida laenutavad tavaliselt samad telgilaenutusfirmad. Sugulaste pulma-aastapäev sai nende laternate ja telgi abil mõned aastad tagasi koduhoovis ära peetud ja väga tore oli.
    Kemmerguid saab ju ka iseenesest lisaks laenutada, iseasi palju see maksab, aimugi ei ole.

  • Avatar
    Vasta Svea 1. veebruar 2015 at 16:28

    WC teemal oskan nii palju rääkida, et käisin kunagi pulmas, kus oli u100-120 inimese peale 2 vetsu (kuna 3. suudeti ära ummistada 😀 )ja eks see käik võttis igal inimesel oma pool tundi ikka koos järjekorras seismisega ja asjatamisega 😀 Seega hea tähelepanek!

    • Avatar
      Vasta Liisu 1. veebruar 2015 at 22:42

      Väga huvitav, meil oli pulmas 65 külalist ja 2 tualetti – üks meeste ja teine naiste. Kordagi ei tekkinud mingit probleemi.

  • Avatar
    Vasta Kail 1. veebruar 2015 at 16:16

    Täiesti offtopic, aga kuhu ma selle ikka mujale kirjutan. Üldiselt on arusaadav, et reklaamid toovad pappi sisse jne, aga üks neist ajab küll täiega oksele siin. Lisaks on selles veel kirjaviga : “KOATA 26 KILO TÄNU ÜHELE VEIDRALE TRIKILE…” jne, kõrval pilt RASEDA KÕHUST. Nagu WTF? Teised bännerid on kõik maitsekad jne, aga selle oma lehele panemise asemel jätaks küll ühe saiakese kuus ostamata isiklikult.

    • Avatar
      Vasta Laura 1. veebruar 2015 at 16:49

      Ma ei ole enne julgenud seda kommenteerida aga nõustun täielikult eelmisega. See on TÜLGASTAV kuidas see antud “firma” topib oma reklaame igale poole, et reklaamida imelisi kaalulangetusi, potentsiravimeid, naha imelist 20.a sekundiga noorenemist jne jne. Kõik sitt (vabandust, aga teisiti pole seda võimalik imetada, mida nad müüvad) ühelt firmalt. Tõesti – sellise asja reklaamimiseks ma mõtleks kaks korda.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 1. veebruar 2015 at 20:57

        Nagunii kohe saab neil aeg läbi ja juurde ei võta. Enne kui koht müüdi ma ju ei teadnud, mis see on 🙁