SÖÖK TESTIN JA ARVUSTAN

testin vege kraami!

4. juuli 2016

Ma sain siin ükspäev sellisest poest nagu veggo.ee suure paki. Seal müüakse siis igasuguseid veganite ja taimetoitlaste tooteid, aga no võivad loomulikult mekkida ja katsetada ka teised, nõnda ka mina. Ükspäev proovisime siin Kardo ja Iffiga paari asja ja mõtlesin ka teile kogemust jagada, ehk kedagi huvitab.

13533237_10154308146899911_8104087144063111877_n

Kõiki asju muidugi proovinud veel ei ole, aga mõned on juba mekitud!

voiku

Esiteks tegime võisaia, millele määrisin Violife vegan juustu (link) ja peale panin vegan chorizot (link), tomatit, basiilikut, musta soola (link) ja pärmihelbeid (link). Testalused olid mina, Kardo ja Iff, ning meile kõigile ükshäälselt maitses meie taimne võiku. Kui keegi mulle niisama sellise võiku teeks, siis ma ei tuleks selle pealegi, et see taimne on! Kardo ka kõrval just kiidab seda chorizot, nii et kui keegi otsib midagi, millega asendada pitsal/soojas võikus/võileivas mingit vorstilist, siis see on päriselt kindla peale minek. Vannun käsi südamel.

Samad sõnad on mul selle Violife määrdejuustu kohta. Mekkisin seda isegi lusikaga ja no kui ta tekstuurilt on natukene mitte nii siidjas, vaid pigem hästi väheke tarrelilisem, siis maitselt on ta küll täpselt samasugune.

Must sool on selline asi, millest ma enne kuulnud pole ja tellisin ta üsna huupi. Ilma googeldamata oskasin ma vaid öelda, et maitseb nagu tavaline sool, aga näeb välja nagu toidul koheselt lahustuv pipar. Ta on kuidagi…õhulisem kui tavaline sool. Nüüd ma olen natukene asja uurinud ka ja selgus, et see must sool olla jumala hea kraam. Nimelt kui tavalist soola kutsutakse valgeks surmaks, siis must sool on hoopistükkis tervislik.

Iidsetest aegadest on Venemaal antud põlvest põlve edasi musta soola retsepti. Selle valmistamise tehnoloogia on vägagi keeruline: tavaline sool põletatakse vene ahjus koos kalja juuretise, kapsalehtede, rukkijahu ja ravimtaimedega. Kuna protsess on keeruline ja pikaajaline, siis tavaliselt valmistati seda soola üks kord aastas enne lihavõttepühi Suurel Neljapäeval. Seetõttu, nimetati seda ka „Neljapäevane sool“. Miks just sellel päeval?. Tõenäoliselt seetõttu, et just sellel päeval on kombeks puhastada oma hinge, maja ja toitu kõigest  halvast.

Pärmihelbed olid jälle toode, millest ma nii palju kuulnud olin. Et küll on maitsvad ja saab kasutada igal pool. Ma mitu korda poes käisin silmad punnis ringi, aga no ei suutnud mina neid leida isegi mitte Prismast, kuigi ma olen kindel, et neid seal on. Muidugi ma ei tea, et mis ainete või asjade osakonnas. Igatahes oli mul hea meel veggo valikus neid näha, sest mul oli suur huvi neid maitsta. Tõesti – võikul olid head ja salatile sobivad raudselt ka. Aga mis nad siis on? Jälle aitab sõber internet:

Pärmihelveste puhul on tegemist mitteaktiivse pärmi ehk maitsepärmiga. Ei sisalda pärmseent ning helbed on vabad erinevatest maitsetugevdajatest, säilitusainetest, pähklitest, loomsest valgust, gluteenist. Sobivad ideaalselt taimetoitlastele toiduvalmistamisel. Maitselt on helbed täidlase ning isuäratava juustu-pähklise maitsega, meenutades tugevamaitselist  juustu.

Kasutatakse kuumtöötlemata erinevate roogade valmistamisel. Sobib hästi suppidesse, salatitesse, kotletitainasse, vormi- ja pajaroogadesse,  soolastele hommikupudrudele, kastmetesse, pastaroogadele, pasteetidesse/määretesse – ühesõnaga roogadesse, mis lõpptulemusena veidi maitse tugevdamist ja viimistlemist vajaksid. Ideaalne näiteks parmesani juustu asendamiseks erinevates roogades.

Maitsepärm on kiudainerikas ning  kõrge b-grupi vitamiinide ja tsingi sisaldusega, sisaldab ka organismile kasulikku foolhapet. 100 g toodet sisaldab 344kcal, 51.1 g valku, 14.9 g süsivesikuid ja 4 g rasvu.

kana

Lähme nüüd positiivse poole pealt tõrvatilgakesele kah. Nimelt need “kananuggitsid” (link), mille kohta ma kuulnud olin, et maitsevad teised täpselt nagu päris. Noooooo ma ei tea, mulle tundub, et sellisel juhul ei ole see inimene kunagi päris kananuggitseid saanud 😀 Ketsupiga olid üsna söödavad, aga juurde ei ostaks ja erilist maitselamust ei pakkunud. Kardo ja Iff sõid nad siiski kõik viimseni ära, aga ka neile nad oluliselt ei maitsnud. Samas öeldakse, et tofu on ka maitse, mis vajab harjumist, seega ehk suuremad tofusõbrad naudiksid neid rohkem, ei tea.

Mekkinud oleme ka mandlipiima (link), mis on tõesti hirmus hea. Ma pakun neid Marile hommikusöögihelvestega ja ise olen ka niisama joonud. Kellele mandlid meeldivad, siis meeldib see piim ka. Ja mulle näiteks lehmapiim üldse väga ei meki, seda võib aga kuugata küll. Seda ma pole taibanud proovida, et mismoodi ta kohvi peal mekib. On keegi teist katsetanud? Ma tean, et mõned taimsed piimad ei sobi kohvile, aga millised, ma ei mäleta.

almond-milk-3172699

Muuseas, mandlipiima on väga lihtne ise ka teha. Tarvis läheb vaid vett ja mandleid. Leota klaasitäis mandleid üleöö vees, hommikul loputa oma madlid ära ja blenderda tass mandleid kolme tassi veega, kuni saadki valge piima. See vala läbi väga peenikese sõela või läbi marli. Seejärel võid piima sisse veel blenderidada ka datleid, või panna sortsu agaavisiirupit. Mõned lisavad maitseks ka vanilliekstrakti.

Saadud mandlisodi, mis sul alles jääb, võib kenasti ära kuivatada (ahjus) ja saad endale mandlijahu, või võid sa sellest ise näiteks martsipani teha! Puruga sama palju suhkurt tee kohviveskis peenikeseks puruks ja seejärel pane saadud pudi kaussi. Sinna lisa ükshaaval kolme vutimuna munavalged, või 3 supilusikatäit leiget vett, milles oled enne paisutanud näpuotsatäie chia seemneid. Munaga on siis taimne, chiaga vegan variant. Sega käsitsi kõik see kokku ja saadki martsipani, mida kasutada näiteks kookide peal.

Vot nii palju oleme jõudnud ära katsetada. Ah ei, see hambapasta, mis pildil on (link), seda on Mari ka paar korda kasutada jõudnud, aga ma ise pole seda veel maitsenud, seega ma ei oska seda kommenteerida. Pakis oli ka pildilt välja ununenud vegan koerakrõbinad (link). Jumal tänatud, et testpakike, sest Lotte keeldus neid söömast. Arvestades seda, et ma olen näinud, kuidas ta paekivi krõbistades sööb, siis tundub, et ei ole väga maitsev kraam.

Igatahes, kui jälle midagi ära mekin, jagan teiega kah! 

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Lonni 5. juuli 2016 at 17:35

    Maitsepärmi saab prismast külmletist küpsetuspärmi kõrval. Ja siit saab smartpostiga tellida tootjalt
    http://www.bonsoya.ee/est/tooted/kuivsegud-ja-pulbrid/61/maitseparm

  • Avatar
    Vasta Pätu 5. juuli 2016 at 16:30

    Lõikan mina täna siin kana ja kass tiirutab ümber
    jalgade. Kuule mida sinu toortoitlasest Kurg vegan
    kraami peale ütleb????

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. juuli 2016 at 16:31

      Kurg ei ole vegan, kurg on kiskja 😀

  • Avatar
    Vasta KTY 5. juuli 2016 at 14:14

    Videoblogija Jennifer Nimmerfeldt proovis kuskil
    videos seda Violife juustu, mis on mõeldud pitsa peale
    panemiseks (mitte pitsaMAITSELINE vaid tavaline
    juust) ja ütles, et see on nende pikniku juustupulkade
    maitsega 😀 Sa võiks ka tolle tellida endale ja öelda, kas
    on sama hea nagu need pulgad, siis hakkaks ise ka ainult
    seda juustu ostma 😀

  • Avatar
    Vasta Andra 5. juuli 2016 at 11:49

    Neid kingfisheri hambapastasid on minu teada
    tradehouse’s ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Kats 5. juuli 2016 at 09:00

    Alpro mandlipiimad sobivad minu meelest väga hästi
    kohvijiokidele. Eriti kui veel piimajook ära vahustada.

  • Avatar
    Vasta Mari 5. juuli 2016 at 08:15

    Mandlipiim on kohvi peal parim kõikidest piima alternatiividest, kookospiim sobib ka. Alguses võib tunduda pisut võõras, aga kui
    sulle see piim juba puhtalt maitseb, siis pole ilmselt probleemi.

  • Avatar
    Vasta T. 5. juuli 2016 at 05:56

    Neid pärmihelbeid nägin mina viimati Prismas piimatoodete letis, kus on ka
    koored ja vahukoored jms.

  • Avatar
    Vasta meow 4. juuli 2016 at 23:56

    Mandlipiim pole kah parim alternariiv…
    http://m.postimees.ee/v2/section/582/2907793

  • Avatar
    Vasta Kaptenike 4. juuli 2016 at 22:35

    Oi oi, nii tore, et sa nii palju taimsed tarbid viimasel ajal. Olen ise liikumas järjest rohkem veganluse suunal ja väga inspireeriv on
    ka siit selle kohta lugeda. 🙂 Pean ka sealt lehelt ikka tellimuse ära tegema.

  • Avatar
    Vasta I 4. juuli 2016 at 22:22

    Selle maitsepärmi leidsin ise suht kogemata
    Prismast sealt võide jms vahest 🙂

  • Avatar
    Vasta Ner 4. juuli 2016 at 22:21

    http://www.mallukas.com/2015/08/05/minu-kookpardiretseptsoolajutud/

    Must sool on ju sul juba varasemast olemas? Olen jah ment 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. juuli 2016 at 09:06

      Mul oli musta värvi sool jah, aga see polnud vist ikka sama

  • Avatar
    Vasta Liis 4. juuli 2016 at 21:44

    Osades saiades võib olla muna 😉 pakendile on kirjutatud, et võib sisaldada muna 🙂

  • Avatar
    Vasta Karmen 4. juuli 2016 at 21:21

    Kohvi peale on kõige mõnusam panna kookoskoort, see lilla Santa Maria oma näiteks. Mulle tundus jällegi mandlipiimaga kohv nii
    jäle, et kallasin selle kraanikausist alla 😀

  • Avatar
    Vasta K 4. juuli 2016 at 21:02

    Munaga martsipan küll taimne variant ei ole 😀

    Aga peaasi, et Marikene edaspidi ikka päris piima või piimatooteid ka saab, sest mandlipiimas jääb
    mõndasid aineid vajaka 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. juuli 2016 at 21:09

      pärispiima ei ole ma talle kunagi joogiks pakkunud, ikka nt vett. piimatoodetest sööb kohupiima küll.

      • Avatar
        Vasta Maria 4. juuli 2016 at 21:59

        Kasvav laps peaks vahemalt klaasi kaks piima
        paevas saama, muidu luud ja hambad jaavad
        norgaks.
        Ainult jogurtist voi kohupiimast jaab vajaka.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 5. juuli 2016 at 08:58

          Kle ma ei viitsi sellel teemal vaielda. Uuri natukene ise, kust kasvav laps veel kaltsiumi saada võiks, peale inimkehale sobimatu lehmapiima. Mu laps ei ole vasikas, inimlaps on 🙂

          • Avatar
            Maria 9. juuli 2016 at 16:20

            Ma raagin lihtsalt omast kogemusest,
            esimene laps ei joonud piima,
            piimahambad on norgad, teine laps joi
            liitrite viisi ja nii tugevad hambad.
            Eks koik olegi erinevad, mina ise ka ei
            joo piima, maitse ei meeldi, aga lastele
            pakun koguaeg ja lapsed joovad.
            Mul on ka lapsest saati vaga norgad
            luud ja hambad.
            Vasikaks pole keegi kedagi pidanud ja
            ei saa aru miks on vaja nahvata nii
            halvasti.
            Meil ka laste oed kes kaivad
            koduvisiitidel rohutavad, et parim
            jook arenevale lapsele on piim ja vesi,
            mahlades liiga palju suhkurt.

          • Mallukas
            Mallukas 9. juuli 2016 at 16:29

            Tore, ma ei nähva kellelegi, sa anna oma lastele, mida soovid.

        • Avatar
          Vasta Leevi 5. juuli 2016 at 10:21

          Ma lõpetasin piima joomise ema sõnul siis
          kui olin kahene. Keeldusin lihtsalt ja mingi
          väevõimuga mulle seda enam sisse
          joota/sööta ei saanud. Nüüd olen 27 ja
          hambad ning luud-kondid täiesti terved. 😉
          Hambaarstid on korduvalt kiitnud hammaste
          tervist isegi.

          • Avatar
            Anna-Liisa 5. juuli 2016 at 13:56

            Sama siin, mingit probleemi pole 😉

          • Avatar
            Kristina 5. juuli 2016 at 14:06

            Sama siin. Pole kunagi piima joonud,
            sest see on nii rõveda maitsega. Kui
            väike olin, siis vanaema käskis juua
            sama jutuga, et luud ja hambad
            lähevad muidu katki ja bla bla… kui
            kahel korral pärast piima joomist
            maosisu välja oksendasin, ei ole
            keegi piima enam pakkunud. Tänaseks
            olen 28, samuti hambad-kondid terved
            ja pole see piima joomine mitte
            kuidagi mind kahjustanud. 🙂

      • Avatar
        Vasta Maria 4. juuli 2016 at 23:33

        Miks sa piima talle ei paku siis?

  • Avatar
    Vasta Maarja 4. juuli 2016 at 20:46

    Soovitan kohvile sojapiima panna, mandlipiim
    on väga hea smuutides!

  • Avatar
    Vasta Estelle 4. juuli 2016 at 20:42

    Suhkur on ikka “valge surm”, mitte sool 😉

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. juuli 2016 at 20:43

      öeldakse ka soola kohta nii 🙂

      • Avatar
        Vasta Maria 4. juuli 2016 at 23:34

        Jahu kohta ka 😀

      • Avatar
        Vasta KP 5. juuli 2016 at 07:07

        sool on sool, olgu ta must, valge või vikerkaare kirju….ükski neist pole tervislik, vajalik organismile vaid väheses koguses
        (päevane maksimummäär 5g-lisatud ja toidus leiduv kokku).

    • Avatar
      Vasta L 4. juuli 2016 at 22:49

      Ma tean ka, et suhkur 😀

  • Avatar
    Vasta M. 4. juuli 2016 at 20:39

    Mandlipiima võib kohvile panna ja päris hea on. Muidugi ei ole see nagu tavaline piim või kohvikoor.

  • Avatar
    Vasta kaisa 4. juuli 2016 at 20:31

    sai on ka vegan ikka ju 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. juuli 2016 at 20:35

      Ma miskipärast arvasin, et saias on muna 😀

  • Avatar
    Vasta Gristel 4. juuli 2016 at 20:28

    Tavaline sai on vegan 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. juuli 2016 at 20:35

      Ma sain aru jah, muutsin ära 😀

      • Avatar
        Vasta Gristel 4. juuli 2016 at 20:38

        Jumal tänatud, et arvasid, et muna on, mõni arvab, et nisujahu pole vegan 😀