Lapse üles kasvatamine LAPSED Mari

Mari ja sõnad

11. juuli 2016

Te ei kujuta ette, kui kaua ma olen tahtnud sellist postitust kirjutada, aga veel paar kuud tagasi ei oleks mul siia sõnagi kirja panna olnud. Nüüd aga on! Ja kuna logopeed soovitas neid sõnu kirja panna, siis mõtlesin, et panen kohe uhkusega siia kah! Tähenduste koha pealt on see kõik mu enda spekulatsioon, pead ei tea anda.

11.juuli

täi – pai

emme

tädi – üldiselt issi, aga mõnikord mina ka

iss – Issi

juua

mää-mää – lammas

ahti – (tee)lahti

aati – (tee)lahti

sia – seal

aitäh

geagaega – headaega

mämm-mämm

opa

Hoogne pearaputus või hingekraapiv kiun on ei. Võiks lihtsalt ei öelda, oleks palju meeldivam 😀

Need on nüüd siis esimesed, mis mulle pähe kargasid, raudselt on neid veel, aga eks ma siis jooksvalt avan selle postituse ja kirjutan mingi aeg juurde. Aga vähemalt midagigi! Lõpetuseks foto Marikesest, kes basseinis hommikusööki naudib.

DSC_4455

2. september

Mõtlesin siis täiendada, et mis Maril vahepeal sõnade rindel toimunud on ja mis igapäevaselt kasutusel on.

emme

auh-auh – koer

sissi – issi

aitäh

juua

õue

täi – pai

tadaa

kuksu/kukku – kukkus

ui-ui-ui – ai-ai (kui haiget saab, siis uiuitab)

aku – auto

jäku – jänes ja lisaks on ka kõik linnud “jäkud”

geagaiga – headaega

Tundub, nagu oleks sõnu vähemaks jäänud, aga kui ma eelmine kord panin kirja pmst kõik, mis ma teda üldse kuulnud olin ütlemas, siis nüüd panin sellised, mis ikka igapäevaselt kasutuses on. Aa ja ma ei tea, kas ma olen seda siin maininud, aga Mari õppis hüppama. Ma saan aru, et enamik lapsi ammu oskavad seda imeasja, aga Mari tavaelus ei hüpanud ja isegi batuudil liikus teiste inertsist üles-alla, kui keegi suurem seal hüppama juhtus. Nüüd õppis ta selle mõni aeg tagasi ära ja igapäevaselt hüppab mööda tuba ringi nagu konn 😀 Tark ei torma!

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maarja-Liisa 5. september 2016 at 19:55

    Mul üks õelaps suht andekas sõnade osas ja üleüldiselt. Ta on 2 aastane ja omab telefoni isegi, aga mitte niimoodi, et mängiks seal või lihtsalt lollitaks vaid lihtsalt igaksjuhuks olemas, telefonis olemas tal ema ja isa number ja oskab neile helistada ja kõne ka vastu võtta.
    Tema sõnad mida kuulnud olen on:
    Tädi-tädi
    issi-issi
    emme-emme
    hanna liisa- anna- liisa
    auto- auto
    tule siia- tule iia
    tema- täma
    naerata- naerata
    ja-jaah
    aitab juba- aita juba
    ei- ei
    kinni- inni
    tere- ele
    kodus oled- odus oled?
    tule koju-tule oju
    tulen koju- tulen oju
    tsau- tau
    see oli emme- see oli emme
    musi – musi
    kalli-kalli
    auto- auto
    Rohkem ei tule meelde, aga lisandus veel palju sõnu juurde.
    Samas on mul teine õelaps kes saab nüüd septembris 4 ja hääldab sõnu palju puhtmalt välja.

  • Avatar
    Vasta Signe 3. september 2016 at 23:14

    Mul poiss 1,7aastane. Mingil hetkel tekkisid kergemad sõnad ja siis oli blokk ees ja kõik. Hakkas ütlema uuesti sõnu siis kui oskas. Nüüd ainult mulkatab mis sellest, et omas keeles. Kasutab ka väga palju arusaadavaid sõnu. Suutis üllatada kui pani kokku kolm sõna korraga ehk siis “See llla iss”. Mina vahtisin jahmunult ja samalt ajal tahtis lihtsalt nutma hakata. Õnnetunne oli meeletu. Tähendas see siis “See Bella issi”. Kõndis ühe sõbranna mees koeraga.
    Praegu on tal sõnu nii palju, et vahepeal mõtled ise ka nende tähendusi. Üritan siis kaasa minna ja õieti seletada. Mina ka ei poolda kuidagi seda au-aud ja näm-nämmi. Samas suured õed kasutavad selliseid titekaid sõnu. Maha tahaks lüüa need pensionärid kes tulevad ninnu-nännutama ja seletavad kui väiksed lallud(jalad) ja kätud neil on 😀 Persse ma ütlen 😀
    Aga sõnadest on meil siis:
    Emme
    Issi
    Aitäh
    Õde(lisandus eile)
    Uko-koer Pluto
    Auko- auto
    Ädi- tädi
    See
    Ei
    Kuki-kurki
    Tss-kass
    Nana- vanaema
    Onu- eriti naljakas Okou 😀
    No ja täna hommikul lisandus ka IUUUU 😀
    Öäkk
    Papu
    Atu-astu
    Pluss hunnik nimesid mida ta üritab öelda või ütleb. Ja mis mulle eriti huvitav on… Kui kõnnime väljas ja näitan talle, et lill siis ta jääb seisma. Näitab näpuga lille peale ja muutkui See ja See. Taipasin ise ära, et pean talle konkreetselt lille nime ütlema. Eriti koom oli kui ta nõudis, et ütleksin talle GLADIOOL. Kutt sülitas ja kõndis minema. Liiga raske sõna oli 😀
    Aga Mari on ka tubli 🙂 Iga asi omal ajal ja küll jõuab veel terve elu mulkatada 🙂

  • Avatar
    Vasta MS 2. september 2016 at 20:34

    Kissa ju oli ka mõniaeg tagasi ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. september 2016 at 20:51

      enam pole seda öelnud 😀

  • Avatar
    Vasta Kristiina :) 2. september 2016 at 12:16

    Mul poja räägib ka vähe.. 2 nov on adenoidide opp. Aga hetke sönad on,
    Emme
    Aba(naba)
    Kokknukk( kolmnurk)
    Akähh(aitähh)
    Auauuu(koer)
    Iss(issi) 🙂

  • Avatar
    Vasta D 2. september 2016 at 09:06

    Nii tore lugeda!

    Mul saab noorem laps peagi 2,5a, ning tal hakkab ka juba korralikke sõnu tulema. Emme, issi, õde, auauu (koer), kass, õue, toss, auto, abuus (arbuus), tsau, tele (tere), aitäh, süüa, juua, iim (piim), siia (alati siis näitab käega juurde, kuhu vaja minna on), anna siia, ei saa, ei taha, teele (tööle). Saab enamjaolt alati aru, mida temaga räägitakse või mida temalt tahetakse 🙂 Aeg-ajalt on kuulda ka loogilisi kahe-kolmesõnalisi lauseid, siis on kohe eriti kõrvust tõstetud tunne hinges 🙂

    Vanemal lapsel on mul aga kõnehäire ning paar aastat tagasi diagnoositud autism. Tema arusaadav kõne on äärmiselt tagasihoidlik ning kasutab ta seda vaid siis, kui tal midagi küsida või öelda on (muidu on tal lihtsalt oma keel). Ja ka siis ta ütleb üht asja nii kaua kuni lõpuks saab. Suhtlus on tema jaoks eriti keeruline, ta ei suuda seda läbi töödelda ning tänu sellele ei mõista mida just öeldi või mida tahetakse. Aga aeg-ajalt üllatab ka tema uute sõnade või lühikeste väljenditega ja seda tunnet ei ole võimalik kirjeldadagi.. 🙂

  • Avatar
    Vasta M-L 2. september 2016 at 08:48

    Minul hakkas tütar esimesi sõnu ütlema kuskil aastaselt aga kui ütles, siis puhtalt ( aitäh, emme, issi, auto, kutsu). Üritasin vältida neid auasid ja mäm mämme kuna ema töötas logopeedina, siis ütles,et lapsel endal lihtsam nii. Muidu pärast raskem ümber õpetada,et ei ole aua, on koer jne. Või siis öelda kohe, et aua koer ja mäm mäm söök ning mingi hetk need auad ja mämid sealt sõnade eest ära jätta. Aga muidu korralikult sõnu hakkas ütlema alles kaheselt, hetkel 2,5 ja räägib väga soravalt ja puhtalt. Lasteaed aitas palju kaasa, sõnavara tekkis iga päevaga juurde ja on näha,et kasvatajad teevad selle nimel suurt tööd.
    Mina ise aga hakkasin esimesi sõnu ütlema alles kolmeselt, kui mu emale oldi ka juba korduvalt öeldud,et kindlasti on lapsel midagi viga…Ju ma siis ei pidanud vajalikuks oma suud varem lahti teha 😀
    Aga Mari on super tubli ja mu lemmikud postitused ongi hetkel Mari teemalised. Lapse areng on imeline asi ja elan teile kaasa! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kirsika 2. september 2016 at 08:47

    Selgeid sõnu on rohkem. Tubli , Mari!

  • Avatar
    Vasta Signe 2. september 2016 at 08:35

    Mina ka kasutan seda üleskirjutamist.
    Meil 4,4 a poiss ja sõnu täpselt 43 . hüppama hakkas ka alles sellel suvel. Võtsin ise end nö. vabaks ja tegutsen ise temaga nüüd (mitte et enne midagi ei teinud:)) Meil siin ei ole sellist lasteaeda ,kus logopeediliselt ja füsioteraapias rohkem tampi saaks käib 3 päeval tava lasteaias ja siis kodukool ülejäänud päevad . Üks väike päike meil ja samuti igat sõna hõiskaks kuskil ,et kas kuulsite mida ta just ütles ja silma vahel võtab märjaks nii ,et vaikselt ikka tähtede poole ;).
    Tublid olete!

  • Avatar
    Vasta Maria 2. september 2016 at 08:06

    Mul on kolme aastane kohe varsti ja noo tema räägib juba väiksemaid lauseid. Noo nt lähme õue. Mine äla ehk siis ära. Mine sinna ja mine siia ehk siis tule siia aga ta ei oska nii öelda. Tule ütleb eraldi. Aga tead ega ta mul tükk aega ei rääkinud. Aastaselt nt mitte midagi. Aasta kolm kuud hakkasid esimesed sõnad tulema. Arst oli ja on suht mures. Sest arst pole teda rääkimas eriti kuulnud. Sest seal ta EI RÄÄGI MIDAGI. ja kui ta siis mulle järjekordselt häbi tegi ja ma temalt autos küsisin et miks sa tädiga ei räägi. Ütles ta mulle ei taha tädiga juttu. Oehhh ja nii arst mõtlebki et ma valetan talle silma sisse selle kohta et see preili tegelt räägib küll.
    Aga minu teine laps 10 kuune siis saab kohe 11 kuud. Vot tema rääägin hallo hallo ütleb ja hoiab oma mini telfi kõrva ääres. Jaa palju suurema laule laulab kaasa tititi ja tatata. Nuh õde õpetab. Ses suhte et ehk sul ka see teine laps on suurema õe kõrval tragim õppima.
    Aga sa ära üldse üle muretse. Tuleta seda aega pärast meelde kui ta kooli läheb 😀
    Ahjaaa see hüppamine. Enne batuuti ei osanud mul laps eriti hüpata ka ns kõõlus. Batuudil õppis ära hüppamise ja kukerpallid ja ka parema kõnnaku sest tuli parem tasakaal.

  • Avatar
    Vasta Reet 2. september 2016 at 08:02

    Mu poiss on lasteaias mi.gi mängu poiste pealt õppinud. Jookse natuk, hüppab ja siis vsikab ennast pikali maha nagu kukuks. Eile õhtul siis Rimis ta hüppas nagu segane, isesamal ajal kiljudes midagi kvaa, kvaa sarnast ja siis viskas ennast sinna sitase põranda peale 😀 teised muidugi naersid heldimusega aga ma tahtsin küll maa alla vajuda häbist. Ei kuulanud ka, kui keelasin. Nagu seinaga räägiks.

    Ilma kärtua poodi minna oli ilmselgelt viga 😀

    • Avatar
      Vasta C. 2. september 2016 at 09:09

      Kvaa n vene keeles krooks.

    • Avatar
      Vasta Maria 2. september 2016 at 09:45

      Tahtsin just öelda et kvaa kvaa on vene keeles konnanrooksu imiteerimine. Ja kui ta veel hüppab ka ehk kujutabki konna. Äkki on sõber tal vene rahvusest?

  • Avatar
    Vasta kets 2. september 2016 at 07:37

    minu poiss on 1,4 ja ütleb ka juba:

    emmä – emme (vahepeal ka issi)
    papa – issi
    kukku – kukkus
    kukuu – peites/piiludes
    aijakk – aitäh
    pähh
    mämäm -süüa/juua
    kalakala – lusikat või kahvlit küsib
    kala – kala
    tss- tss – loomad
    hoogne pearaputus on eitus

  • Avatar
    Vasta Liisa 2. september 2016 at 07:31

    Mu 2,5 a ka räägib ikka oma keeles suuremas osas, mina saan aru mida ta mõtleb ja ütleb aga võõras leiutab tema tuletitest hoopis miskit muud 😉
    Puppi- kukkuma
    Appi- auto
    Taktom- traktor
    Tennuk- lennuk
    Ei saa/ei taha tuleb väga ilusti välja ning emmed ja issid ka. Tädid on ädid ning vanaemad/vanaisad on lihtsalt vanad 🙂 kasvatajad lasteaaias igatahes ütlesid et kui järgmiseks sügiseks need sõnad tal ei muutu siis kindel logopeedi laps ta 🙂

  • Avatar
    Vasta Estelle 2. september 2016 at 07:26

    Me vennaga ütlesime väiksena mõlemad head aega asemel egaaga.

  • Avatar
    Vasta Anna 2. september 2016 at 07:11

    Mu vend ütles alguses ‘kukkus’ asemel ‘kukf’ 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. september 2016 at 07:19

      Mari ütleb ka enamasti midagi sinnakanti 😀

  • Avatar
    Vasta kats 15. juuli 2016 at 12:10

    Minu 2,5aastane räägib ka veel vähe, tulevad üksikud
    sõnad: emme, issi- issi/piss, roodi tui- rong tuli, auto,
    traktor, tsau-tsau, aitäh, mämm, ei taa, siaa-seal, päh-
    paha.
    Nii närvi ajab kui osad hakkavad otsima lapsele haigusi
    külge et miks ta ei räägi veel ilusti ja et miks 2aastane
    paneb asju sirgelt ritta, väidavad et 2 aastane peaks
    kõik segi ajama. Küll sööb liiga puhtalt jne. Mingi
    laiguke kuskil kere peal on kohe tuleb, et tal on
    allergia?
    Minu meelest on igati tubli laps ja küll rääkima hakkab
    ilusti kui selleks õige aeg on:)

  • Avatar
    Vasta Annely B. 14. juuli 2016 at 15:17

    ma arvan, et ma mingis laivis kuulsin teda ”ei taha” ka ütlemas.

  • Avatar
    Vasta Kristel 12. juuli 2016 at 10:18

    Nii vahva on sellist postitust lugeda. Mari on nii vahva mudilane.

  • Avatar
    Vasta J 11. juuli 2016 at 17:14

    Kas see “tädi” ei saa daddy olla? Mõnest youtube multikast või mujalt? See tähendab et Mari sul lausa kakskeelne 😉

  • Avatar
    Vasta Reet 11. juuli 2016 at 14:39

    Mu 2.5sel on jah asemel mhmh mühatus ja ei on
    äkäää/mkää. Pingviin on nin-nin ja kunagi selge
    aitäh(üks esimesi sõnu) on millegipärast läinud
    tätähiks. Ma ei saa ka poolest just aru. Seletab nii
    kiirelt ja ka ennem rahule ei jäta, kui ma välja nuputan,
    mis ta räägib.

  • Avatar
    Vasta C 11. juuli 2016 at 14:13

    Ma olen oma väikeste vendade pealt
    vaadanud seda, et kui juba esimesed sõnad
    tulevad, ei lähe palju selleni kui nad vatravad
    sulle maad ja ilmad kokku 😀

  • Avatar
    Vasta Kaire 11. juuli 2016 at 14:12

    Rõõm on kuulda, kui lapsel hakkavad sõnad tulema.
    Tean seda kuna poja kõne oli samuti hilise arenguga.
    Edu Marile!!
    http://Www.nextlifeweb.blogspot.com,
    http://www.nunnutage.facebook.com

  • Avatar
    Vasta Janne 11. juuli 2016 at 13:49

    Mul neiuke(3a2k) oli ka päris
    vähese jutuga, isegi lasteaed ei
    pannud teda rääkima. Kui sai
    teamalt küsitud, kas hakkab
    meiega rääkima ka, saime
    vastuseks pea raputuse
    (ühesõnaga ei) kuskil 4kuud tagasi
    otsustas meiega rääkima hakata.
    Mina juba saan enamasti aru tema
    jutust, aga vahest ikka ei mõista
    midagi. Kõige hullem on see, et ta
    ei jäta ennem rahule, kui sa saad
    aru mida ta ütles/tahtis. Mõnus
    tüütu tegelane. 😀 Õnneks teine
    laps(7k) on juba praegu paras
    jutustaja. 🙂

  • Avatar
    Vasta elen 11. juuli 2016 at 13:18

    Mu vanem tütar ka ei tahtnud rääkida. Midagi rääkis
    aga pudi keeles. Lasteaias kurdeti palju et miks ta ei
    räägi, sest ei õpetajad ega ka lapsed ei saanud temast
    aru. Aasta hiljem said juba teised tast aru aga siiani
    käime seal eripedagoogi juures ja teisi teraapiaid
    saamas. Eks see meil kuni järmise aasta kevadeni vist
    kestab siis vaatab mis edasi saab.

  • Avatar
    Vasta Katrin 11. juuli 2016 at 13:15

    geagaega on ülinummi 😀

  • Avatar
    Vasta kirssu 11. juuli 2016 at 12:59

    Katki tähendab ka tee lahti 🙂

  • Avatar
    Vasta Riina 11. juuli 2016 at 12:50

    Nii lahe 🙂 mul on 3ne kutt, kes sõna otseses mõttes
    räägibki meid surnuks 🙂 varsti Mari ka:) nii tubli
    tydruk 🙂 pikk sul piiga on 🙂

  • Avatar
    Vasta KK 11. juuli 2016 at 12:26

    Palju õnne, Mallu!!! 🙂 ja Mari on tubli ning võib ka
    öelda kiire õppija! 🙂

  • Avatar
    Vasta Liina 11. juuli 2016 at 12:22

    Te ei saa arugi,mil see pisike printsess teid surnuks
    lobiseb 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. juuli 2016 at 12:24

      Ma ei jõua ära oodata 😀

  • Avatar
    Vasta leen 11. juuli 2016 at 12:22

    Live ajal kuulsin teda ka aitäh ütlemas 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 11. juuli 2016 at 12:22

      ahjaa, ma selle unustasin 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 11. juuli 2016 at 12:19

    Juhhei! 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 11. juuli 2016 at 12:14

    See geagaega on parim ?