KURB ON OLLA

nagu naksti

26. juuli 2016

Praadisin siin endale rahumeeli kartuleid riisikatega, mida naabrinaine heldelt tolmuimeja laenamise eest tõi ja korraga tuli mulle papa meelde. Papa oli suur korilane ja ta tihtipeale käis sügiseti metsas seenel ja marjul. Tegelikult tegi ta metsas igast asju, nagu põletas kuivanud puuoksi, et oleks ilusti jooksu- ja suusarajad puhtad ja tuias niisama ka ringi. Aga no seenel käis ta ka usinalt ja mis sa hing ikka peale seenel käiku teed, kui praed seeni kartulaga ja sibulatega.

Teate küll, kuidas erinevate lõhnadega ja maitsetega tulevad pähe suvalised mälupildid? Mul tuleb praegu seda toitu süües silme ette pilt, kuidas me oleme Pärnus, papa korteris. Papa seisab köögis, püksid kaenlaauku tõmmatud ja praeb seeni. Kui vana ma olin, millest me rääkisime, mis tol päeval veel juhtus – selliseid mälestusi mul pole. On seeni praadiv papa.

Selline magus-mõrkjas tunne on temale mõelda, sest ühest küljest on ju tore kedagi meenutada, keda sa armastasid. Aga kurb on, et teda enam meiega ei ole. Et ta ei saa Mari näha ega uut mugulat näha. Et nemad ei mäleta sellist naljakat vanameest nagu papake. Aga sellistel hetkedel ma mõtlen, et eks see elu ole selline. Vahepeal kurb ja ebaaus, aga samas kus teab, äkki on hoopis mu kasuisa see papa, keda minu lapsed kunagi hea sõnaga ja pisarsilmi meenutavad, et voh, oli alles mul vanaisa. Mine sa tea, eksole.

Nii palju ma saan ikka teha, et rääkida lugusid ühest pikka kasvu vanast kooliõpetajast papast oma lastele lugusid ja näidata neile toredaid pilte. See pole küll sama, mis inimest ise teada ja kindlasti ei oska ma iial sõnadesse panna kõiki neid emotsioone ja seda armastust, mis mul papa vastu oli, aga vähemalt saavad need olema sellised toredad korrad, kui ma võtan välja vana albumi ja ütlen, et nii, hoidke te lapsed oma piip ja prillid, sest nüüd mina hakkan teile jälle papast rääkima. Ja võib-olla sööme me samal ajal jälle kartuleid ja kuuseriisikaid ja mulle tuleb jälle see pilt papast silme ette, kus ta köögis kartuleid praeb. Ja siis tuleb mul loomulikult ka klomp kurku ja ma valan läbi naeratuse paar pisarat. Nagu ikka, mõned asjad ei muutu.

dsc_4830-5414334

Üldse ma tahtsin tegelikult tulla blogima sellest, et kuidas see lõpp inimest täitsa ootamatult tabada võib. Eks mõneti see papa teema sellega ka haakub, sest tegelikult on iga elu ju väike silmapilk. Naksti ja ta juba ongi läbi, sa oled surnud ja kõik mis sinust järel on, on fotod ja lood, mida teised siis nii hästi või halvasti edasi räägivad, kuidas oskavad.

Ühel hetkel olin ma ise väike mugul, siis ma läksin kooli, siis ma armusin esimest korda ja siis mu süda purunes esimest korda (hiljem muidugi teist, kolmandat, neljandat, viiendat korda veel) ja ma hakkasin maailma aina uut moodi nägema, ma lõin enda ümber grupi armsaid inimesi, ma olen tundnud rõõmu, ma olen armastanud, ma olen saanud lapse, ma olen kaotanud, ma olen võitnud, ma olen abiellunud, ma olen täiest kõrist nutta karjunud, ma olen pisarateni naernud, ma olen tundnud, kuidas mu süda armastusest lõhkeb, kui mu süles on minu enda laps ja minu ümber minu abikaasa käed. Killud. Hetked. Emotsioonid.

Minu elu, onju. Aga kuidas see nii ruttu läheb? Kuidas on nii, et ühel jalutan ma hambaarstile ja äkki lööb mulle ninna karjamaa lõhn ja mulle meenub, kuidas ma põlvini kõrkjates sammusin ja sõpradega keksu mängisin. Jube kauge minevik. Seega millal juhtub see, et ühel päeval ma istun maha ja mõtlen, et oh jah, kunagi olin ma ainult ühe lapse ema ja mu Mari oli nii väike, et ma sain teda vabalt üles võtta ja keerutada ja nüüd… nüüd ma olen kes? Kui vana? Kus?

Me ei tea iial, mis see elu meile ette toob, naljakas isegi. Mul on mõnikord nii olnud, et ma satun mõtlema, et näed, kunagi ma vaatasin seda maja iga kord, kui ma bussiga mööda sõitsin ja nüüd elab siin mu hea sõbranna. Või kunagi elas üks kolleeg Männikul ja siis ma mõtlesin, et uuh appi, see ju mingi vaeste rajoon (head mõtted mul, eks :D). Mis me siin elus ikka oskame ette planeerida ja aimata, mitte miskit.

Ei tea kunagi, millal 10 aastat vihisedes mööda läheb ja millal mina võtan oma lapselapsi kaissu ja mõtlen, et no küll nad on mul ikka nunnukesed. Aeg läheb. Elu läheb. Aga seda ma tean, et ma ei pea midagi kahetsema. Ma olen muidugi igasugseid vigu teinud, aga väga hullud need vast olla ei saa, sest praegusel hetkel on mu eluke ju imeline. Koos kõikide minevikuvigadega.

Seega ma tahaks, et ka teie mõtleksite selle peale, et elu, vana sindrinahk, muudkui läheb omasoodu edasi. Ja surivoodil on teil arvatavasti suva elu negatiivsetest pisiasjadest. Elus lähebki mõnikord kõik peesse ja on momente, kus sa võid tunda, et ei kõik, rohkem valu mu südamesse ei mahu ja nutta ojadena ja mõelda, et kui taevaisa olemas oleks, siis oleks temast viisakas sind vähemalt välgunoole abil mättasse lüüa. Aga kui me võrdleme selliseid hetki nendega, kus me naerame sõpradega nii kaua, kuni kõhulihased valusad ja kus me ajame oma lapsi taga ja neid naerutame, või oma armsamaga kudrutame, siis millest me räägime?

Meie elu on täis imelisi momente, ainuke asi on need ära tabada. Näiteks tuli täna Mari lõunaunest nii vaikselt allakorrusele, et mina ei pannudki köögis süüa vaaritades tähele, kuidas Mari on kõik sahtlite sisu vaikselt välja kraapinud ja toas jubeda segaduse korraldanud. Ma oleks võinud lasta negatiivsel tujul peale tulla – mida sa kurat ajad kõike sasssi, emme ei taha su järgi kogu aeg koristada, mida sa endast õige mõtled, eksole? Emme on sulle SADA KORDA ÖELNUD, et neid sahtleid ei tohi puutuda! Aga miks? Miks ometi? Ma hakkasin hoopis naerma ja küsisin, et kuidas see röövik sellised ninjaoskused saanud on, et suudab viis sahtlit hääletult tühjaks tõsta ja siis porgandpaljalt ehmunud näoga oma kuhja otsas kükitada.

Elus on tähtis ainut see, et me armastaksime, tooksime rõõmu ja et keegi meidki armastaks. Pesemata nõud, pisinääklused, taga rääkimised, solvumised, kraaklemised, pahandused – need on elu osad, aga nii vähe olulised. Andkem kõik endast parima, et kunagi oleksime me kellegi “papad”, keda riisikaid praadides meenutada. Oleme just nii vahvad, nagu me tahame, et meie lähedased meid mäletaks, eks?

Loe ka neid postitusi!

23 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta e.m. 29. juuli 2016 at 19:43

    Oeh, see nädal on mul möödunud oma kallist vanaema leinates, kes eelmisel neljapäeval meie juurest lahkus. Ma loen Su blogi
    igapäevaselt. Teadsin, et mul on paar postitust kuskilt vahele jäänud ja täna otsustasin need ära lugeda. Polnud aimugi mis teemal
    need on, kuid sattus just see postitus, mida ma täna, vanaema matusepäeval, kõige rohkem vajasin. Aitäh, Mallu, need on väga
    head mõtted!

  • Avatar
    Vasta Gyn 27. juuli 2016 at 10:50

    Enamustel on keegi, keda enam meie kõrval pole. Seega
    puudutad selle tekstiga mitmeid südameid. Respect.

  • Avatar
    Vasta Katrin 27. juuli 2016 at 07:49

    ma kordan end taaskord- sa oled
    maruandekas! Sa oskad kirjutada nii
    humoorikalt, et tilgad püksis ja
    oskad kirjutada nii “diipilt”, et
    kurat, pisar tuleb silma! Mul ei ole
    olnud au sinu papat tunda, aga sa
    kirjeldad kõike temast nii, et isegi
    minul hakkab väga kurb, et teda enam
    ei ole 🙁
    Sa ehk jätad oma kooriku all
    inimestele teise mulje, kuid sa ei
    lihtsalt lõbus ja otsekohene Mallu
    nagu paljud sind teavad, sa oled ikka
    päris sügav inimene, ma ütlen 🙂

  • Avatar
    Vasta M. 26. juuli 2016 at 23:54

    Nagu loeks enda mõtteid ja lasen pisaratel voolata… Tõesti liigutav, aitäh Sulle, aegajalt on vaja sellist raputust või meeldetuletust,
    sest tihtipeale argimured ja -tegemised summutavad selliseid mõttehetki.

  • Avatar
    Vasta s2mmi 26. juuli 2016 at 23:28

    Suurepärane. Pisar ! :’)

  • Avatar
    Vasta ? 26. juuli 2016 at 23:03

    nii nii armas postitus, loodan, et see jõuab väga paljude
    inimesteni!?

  • Avatar
    Vasta M. 26. juuli 2016 at 23:03

    Ma olen juba mõnda aega mõelnud, et sa
    tundud tegelikult väga tore inimene. Ja oma
    vaadetelt minule väga sarnane 🙂
    Sinuga oleks juba tore päriselt kohtuda.
    PS minul oli selline mamma – moosisai ühes,
    külma piimaga klaas teises käes 🙂

  • Avatar
    Vasta E 26. juuli 2016 at 21:43

    Vau see tõi küll nüüd pisara silma. Mina kaotasin oma ema kui olin13. Ja ta oli vaga haige.
    Võiksin mäletada ju neid hetki kui ta pidi minema haiglasse ja nutsin ennast magama arvates et
    ta ei tulegi enam koju (nii oli see alati). Kuid nüüd meenub ainult see hea tunne kui laksime talle
    haiglasse jargi või öeldi et tuleb koju. Nüüd olen 17 ja meenutangi teda ainult hea sõnaga ja nii
    raagin sellest tulevikus ka oma lastele. Nagu oeldakse et pessimist naeb klaasi pool tühjana ja
    optimist klaasi pool tàis. Palju edu ja päikest sulle Mallukas 😀

  • Avatar
    Vasta PJ 26. juuli 2016 at 21:26

    See oli just see mida mulle vaja. Ma ka mõtlen et
    tahaks vaid armastada ja hoida ja anda endast parim
    et mu lapsed hindaks ka inimesi ja suhteid, mitte asju.
    Kahjuks mu laste isa-ex. Ei arva samuti ja nii ma siin
    nutan teda taga, igatsen.Tahaks ju vaid armastada ja
    et pere oleks koos 🙁 miks peavad täiskasvanud elu nii
    keeruliseks elama?

  • Avatar
    Vasta Kelli Vassiljev 26. juuli 2016 at 20:19

    Just see oligi tänasest õhtust puudu, ehe,
    siiras ja imeline. Aitäh, aitäh hea lugemise
    eest!

  • Avatar
    Vasta Pi 26. juuli 2016 at 20:04

    Aitäh Sulle… Aitäh. Sa oled niiiiiiii armas inimene.
    Ja jah on aegu, kui ei möista, miks taevaisa küll ei halasta ja välgunoolega maha lôô ☺️

  • Avatar
    Vasta grete 26. juuli 2016 at 18:59

    Ma arvan, et need lood loevad. Mu enda vanaema suri 1,5 päeva peale mu sündi. Ehk siis mu ema – ta sünnitas lapse ja 1,5 päeva
    hiljem kaotas enda ema olles veel ise keisrihaavaga haiglas. Aga ta on mulle vanaemast nii palju rääkinud, et kuigi ma teda kunagi
    ei näinud, siis on mul ikkagi tunne nagu ma oleks teda päris hästi teadnud. Ma tean milline ta välja nägi ja et ta oli hästi armastav ja
    tore ja vahel kui ilgesitt olla on, siis mingi lootus nagu oleks, et vanaema ikka valvab mu üle ju! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kats 26. juuli 2016 at 18:56

    Ma ei ole eriti suur kommenteerija, kuid salamisi olen
    siin lugemas käinud juba mõnda aega.
    Alguses, kui ma selle blogi avastasin, siis oli mul Sinust
    hoopis teistsugune ettekujutus ( igasuguste
    kommentaaride põhjal olid sa ju nii jube inimene :D). Siis
    ma aga jäingi lugema ja järjest enam sain aru, et
    tegelikult oled sa täiesti tavaline ja tore inimene. Sinult
    võib ikka paljuski eeskuju võtta.
    Olen ise samuti varsti kahe lapse ema, seega on tore ka
    koos sinuga seda rasedusteed käia :D.
    Nüüd lugesin seda postitust ja nagu wow, nii ilusad
    mõtted ja tunded. Ma ise mõtlen samamoodi ja üritan
    endale seda meelde tuletada, kui tekivad elus
    keerulisemad hetked.
    Igatahes pean ütlema, et oled tore inimene ja kahju, et
    mul sellist sõbrannat ei ole 😀

  • Avatar
    Vasta Sissu 26. juuli 2016 at 18:40

    Seda mul just praegu vaja oligi, aitäh!

  • Avatar
    Vasta Liisbeth 26. juuli 2016 at 18:37

    Ahh. Hästi.

  • Avatar
    Vasta Gerli 26. juuli 2016 at 18:23

    Sa oled hea ema 🙂

  • Avatar
    Vasta Lonni 26. juuli 2016 at 18:21

    Küps oled oma vanuse kohta. Mitte et ma metuusala oleks, aga väga õiged mõtted. See on minu meelest selline universaalne taju,
    millele inimene kas jõuab oma elus või siis mitte. Mida varem jõuab, seda ilusam on elu. Mulle tundub, et sinna jõuab rutem, kui
    oled emaks saanud. Hakkad kuidagi tajuma seda elu paratamatut järjepidevust.

  • Avatar
    Vasta Arle 26. juuli 2016 at 17:54

    Väga hästi kirja pandud. Aitäh

  • Avatar
    Vasta Heidi 26. juuli 2016 at 17:45

    Aaah, issand, selliseks
    pisarakiskujaks küll polnud valmis…
    Ning jah, õigus, nii on!

  • Avatar
    Vasta Viola 26. juuli 2016 at 17:29

    See oli nii liigutav ja armas. Tõi pisarakese ka silma, sest kõik oli nii õige.

  • Avatar
    Vasta Leen 26. juuli 2016 at 17:22

    Ma pole seda blogi lugedes veel kordagi tundnud, et küll me mõtleme sarnaselt. Praegu lugesin nagu enda mõtteid iga viimase kui
    reani.

    • Avatar
      Vasta Leen 26. juuli 2016 at 17:24

      P.S. Nutan ka.

  • Avatar
    Vasta boobsy 26. juuli 2016 at 17:21

    word, Mallu :’)