KODU KURB ON OLLA

FML

29. august 2016

Kas te teadsite, et mul oli kunagi blogi mille nimi oli halavihikuke? Mul on tunne, et ma oleks pidanud sellele püsima jääma, kuigi veits naljakas oleks, kui inimesed pöörduksid minu poole, et ou kuule, sa oledki see halavihikuke vä? Igatahes…

Kui ma viimase postituse lõpus olin valmis jalad seinale viskama ja panin juba teevee keema, siis avastasin ma, et võiks pesu pesema panna (kõik Mari tekid on täis lastud, juhhuu!). Kui see tehtud sai, jäi mulle kuidagi ette vannituba, mille ma ka kiirelt ära koristasin ja no siis tegin üldse ülejäänud põrandad allkorrusel puhtaks ja mõtlesin kogu aeg, et peaks midagi hommikust sööma, aga “kohe, kui ma selle ära teen.”

Igatahes lõppes see ikka sellega, et ma mõtlesin, et ma värvin ainult hääästi väikse seinaosa ära, et näha, mis toon see jääb. Ja otsides seda värvialust jäi mulle pihku üks valge puiduvärv ja siis ma mõtlesin, et ma värvin need kaks paljast trepiastet ka ära, mis ülirämedad on. Et no nii kaua kuni ma üleval värvin, siis saaksid trepiastmed ju kuivada.

Värvisingi “kiirelt” trepi üle ja hakkasin suure hurraaga üleval seina värvima, kui ma avastasin, et see toon ei ole mitte hall, vaid valge. Ma läksin NII närvi. Okei, see pole tegelikult valge, vaid on vist ikka mingi sutsukene helelilla ja helehalli laadsem, aga kui ma pilti tegin, siis polnud arugi saada, et kumb sein valge on ja kumb “hall”. Arvatavasti tekkis mu viha ja masendus sellest, et see krdi värvi toonimine on nii kallis ja no nahui ma seda maksan, kui ma saan tulemuseks mingi sitase… valge.

Ja kuna ma täna tellisin ära endale ja Mari voodile madratsid ja madratsikatted ja need madratsikaitsmed ja kilelina ja H&Mi tellimuse lastetuppa ja Aliexpressi tellimuse, siis ma olin juba NII palju raha kulutanud, et see köömes, mis ma nüüd selle värvipoti toonimiseks kasutasin ajas mind lausa ahastusse ja nõnda istusin ma seal põrandal ja valasin dramaatiliselt paar pisarat. Asja ei teinud paremaks see, kui Reana soovitas osta purk tumehalli ja need kokku segada, sest siis ma pean ju jälle toonimise eest maksma. Jumala naeruväärne selle summa üle halada ja tujutseda, sest ma just tseki pealt vaatasin, et see maksis täpselt 1,89€ 😀

No ja tegelt ma ju nukrutsesin, sest ma olin surijana selle järgi poodi läinud ja tahtsin kuskilt alustada ja nüüd olid kõik mu plaanid persses. Igatahes tuli mulle idee, et okei, tellin K-rautast õige tooni ja lasen Kardol taksoga peale tööd läbi sõita ja värvid peale võtta. Seal passida on nõme, sest toonimine võtab omajagu aega ja lamp oleks ju lasta taksol oodata. Krauta infoliinist öeldi, et saab ikka teha ja mingu Kardo pool viis kenasti järele.

Tuju läks vähe paremaks, sest siis oleksin ma saanud ju õhtul uuesti proovida ja asi ants. Mõtlesin siis paar tundi vedeleda ja lõpuks selle tee valmis teha ja ehk “hommikusöökigi” süüa, kui mulle helistati K-rautast tagasi ja öeldi, et nad ikka ei julge seda värvi valmis toonida ja nad seda siiski ei tee. Teate, mida ma ei julge? Viiendalt alla hüpata. Kääre endale silmaauku torgata. Ämblikku katsuda. Püssi lasta. Lõvipuuri astuda. Kuidas üks inimene Tondi K-Rautas ei julge värvi toonida, seda ma ei tea ja ma arvan, et ta sellisel juhul ei peaks seal töötama.

Igatahes kukkusin ma uuesti vesistama ja söön nüüd lahtiseid komme ja nuuskan verd.

Lisaks peaksin ma täna õhtuks tegema eee… kolm tellitud postitust, aga mu mälukaart ei funka ja ma tahaks lihtsalt rahus aeda augu kaevata ja sinna sisse ära surra. Kas on palju palutud? Ma ei mängi niii-ii-iiiiiii.

Unknown

Mis teil täna persse läinud on? 

Loe ka neid postitusi!

58 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Katre 31. august 2016 at 21:56

    Mina olen oma värvisegamised ja ostud espakist teinud ja olen saanud täpselt samad toonid mis kaardil. Ehk et väga rahul! Huvitav tõesti kuulda seda, et nii mõnelgi jään teine toon kui seina peale panna. Võibolla mängib rolli aluspind või selle algne toon või see, kuidas ja milline valgus peale paistab?

  • Avatar
    Vasta Maria 30. august 2016 at 11:31

    Meie toonime oma värvid ainult Espakis. Sealset hinnakirja ma kunagi näinud ei ole, aga rohkem kui mõnikümmend senti see maksma pole läinud. Suuremate koguste puhul kindel rahavõit. Samuti on Decoras vahepeal kaampaania korras toonimine tasuta .
    Kui veel noor ja rumal olin, käisin ka Bauhofis ja K-rautas, aga eks elu ikka õpetab 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 30. august 2016 at 07:22

    vahel on jh selliseid päevi… Loodan, et su päev on täna ilusam! 😉

  • Avatar
    Vasta Altius 29. august 2016 at 20:06

    pai-pai 🙁 aga sa oled nii tubli ja selline tegutseja, et endal hakkab laiskusest piinlik. Mis sa alist tellisid? koju midagi? näita 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 20:29

      Saad aru, ma olen alist niiiii palju asju tellinud, et paha hakkab. Ma ei julge neid blogis näidatagi 😀

  • Avatar
    Vasta Olga 29. august 2016 at 19:51

    Ma alles paar päeva tagasi lugesin su halavihikukest. Jummel, küll on tore , et nüüd sa kirjutad vähe asjalikumalt. Ma mingi tükk aega lugesin ja ei saanud aru, et mis insta jutt on koguaeg, lõppuks sain aru. Aga suht koomiline blogi oli igatahes. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 19:59

      No ega noorust ei anna häbeneda 😀

      • Avatar
        Vasta Lilith 29. august 2016 at 20:15

        Uhh, keegi lingi saaks anda, tahaks ka lugeda :D.

  • Avatar
    Vasta ml 29. august 2016 at 19:25

    Ma reaalselt olin õnnelik, kui kuulsin, et koolis aktus 29.augustil, sest ma nii pelgasin, et äkki on 1.septembril, mil mul tüdruk kooli läheb..
    Täna sain löögi otse *piiip* kui tunniplaani seletati ja avastasin, et 1.september peaksin ma ilusti koolis tunnis olema..
    Ma ei anna endale andeks kui lapse esimeselt koolipäevalt puuduksin, aga samas ma ei tohiks ju koolist ka puududa, kohalkäimise % on suht kõrge ja kui ei käi, tulevad pahandused. Kes paneb kooliTUNNID 1.septemberi peale??

  • Avatar
    Vasta Neiu loe seda 29. august 2016 at 19:19

    http://blog.penelopetrunk.com/2010/11/18/what-its-like-to-have-sex-with-someone-with-aspergers/

    Siin description kuidas phest korrast rasedaks jääda

  • Avatar
    Vasta Kati 29. august 2016 at 17:06

    Beebi otseses mõttes sittus ennast nii täis, et mul läks ta kasimiseks ligi pool tundi. Vannitoast väljudes tuli meelde, et olin oma suure vaevaga tükeldatud letšo keema pannud ja otse loomulikult maksimum kuumusele. Ühesõnaga suutsin hoidise põhja kõrvetada – seda suudavad küll ikka vähesed ?

  • Avatar
    Vasta Marii 29. august 2016 at 16:56

    Kui saada, näita neid pilte, et mis välja tuli lõpuks 🙂

  • Avatar
    Vasta Tiina 29. august 2016 at 16:28

    Me valisime värvikaardi järgi kergelt lillaka tooniga valge ja kui värvima hakkasime, oli see seinas sirelililla. Lõppkokkuvõttes toimis see värv küll, aga meie visioon oli hoopis midagi muud.

  • Avatar
    Vasta Regina 29. august 2016 at 15:58

    Hommik algas tarkusehamba väljatõmbamisega. Seejärel tõi kuller kauaoodetud turvatooli minu pisopoisile. Mulle saadeti kogemata roosa tool. Veidi hiljem selgus, et meil lekib gaasitoru. Loodan siiralt, et tänaseks on kõik 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 29. august 2016 at 15:32

    Ma lasin kööki toonida hästi hele pruuni värvi, et see mu tume pruuni köögimööbliga kokku sobiks ning kui seina saime oli selline hele-lollakas-roosa. Õnneks see on tõesti nii hele, et jätsin nii. Aga mulle ei mahu pähe, et kuidas saab toonida pruuni asemel lillakas roosa? 😀

    • Avatar
      Vasta mel 30. august 2016 at 06:33

      haha, ma tahtsin ka magamistoa seina hele pruuniks, aga tegelt on jumaaaala roosa:D alguses mõtlesin, et äkki enda süü, sest enne oli sein selline heleheleroheline.. aga tuleb välja, et päris paljudel on tegelt teine värv hoopis

  • Avatar
    Vasta Neiu 29. august 2016 at 15:18

    Oleme üritanud 3+ aastat last ”valmis teha” ( kõik analüüsid superduper korras olnud ). Eelmine sügis langetasime otsuse alustad IVF’ga, süstima saime hakata selle aasta veebruaris. Viimane siirdamine toimus mai alguses – tulemus negatiivne. Arst teatas, et suvel ei saa uuesti süstima hakata kuna neil on puhkused jne. Ootasin kannatlikult eelmise kuu lõpuni ja sain uuesti arstile, lootuses et paneks selleks kuuks süstimise plaani paika. Selgus, et me võiksime geneetiku juures ära käia ja mees võiks meestearstile minna – KUS TE VAREM SELLE NÕUDMISEGA OLITE??? Panime siis ”rõõmsalt” kohe ajad kirja – geneetikule saime alles nüüd, meestearstile samuti. Geneetik pidas pika küsitluse maha ja ei osanud midagi öelda, võttis vereproovid – vastuseid peame ootama KAKS KUUD. Meestearst teatas täna, et mees võiks vitamiine KOLM KUUD süüa ja siis uuesti teda külastada, et me oleme NII NOORED ( 28 ), et kus meil IVF’iga kiiret on. Kolme kuu pärast teatatakse kindlasti, et haiglas on järjekordsed puhkused või et võiks veel oodata ja katsetada suveni ja siis on jälle puhkused, sest noh .. suvi ju. Ausalt, kui ma oleksin täna ise selle meestearsti juttu kuulanud, ma oleksin teda pliiatsiga silma pussitanud. Et ühesõnaga vot selline… üldsegi ”mitte” närvi ajav päev 🙂

    • Avatar
      Vasta Marusja 29. august 2016 at 16:15

      Ma ka ei saa aru,miks te peaks nii raske ja ebaloomuliku asjaga praegu tegelema.Iseasi,kui 38 oleksite.
      Võibolla te sisemiselt ikka ei ole veel valmis lapse saamiseks.Aega ju on.
      Ma tean tüdrukut,kellel oli paar valgeid papusid kummuti nurgal valmis.Et laps teaks ,et ta on oodatud.

      • Avatar
        Vasta Neiu 29. august 2016 at 17:20

        Me ei taha oodata veel ala 5+ aastat, et siis aastaid IVF’iga üritada ja ÄKKI läheb õnneks. Me tahame ka rohkem lapsi, kui see 1. Alates 30ndast hakkab ka IVF õnnestumise % aina langema. Kas oled IVF’ga või ise lapsetusega kokku puutunud ? Tihtipeal inimesed, kel puudub arusaam, mida see kõik vaimselt põhjustab aina korrutavadki, et KUS TEIL KIIRET.

      • Avatar
        Vasta K 29. august 2016 at 17:44

        Ma väga loodan, et see viimane kommentaar on sügava sarkasmiga öeldud. Või siis ei tea sa laste soovimisest ja rasedaks jäämise ootamisest ikka mitte midagi.

        • Avatar
          Vasta Neiu 29. august 2016 at 18:31

          Milline osa mu kommentaarist sinu silmis sarkasm oli ? See, et IVF % hakkab teatud vanusest langema ? See, et unistame rohkematest lastest, kui ühest ? Või see, et IVF ja kogu (seletamatu) viljatus võib inimesele teatud hetkel vaimselt väga kurnavaks muutuda ?
          Me oleme VÄGA kannatlikult oodanud kõiki protseduure ja vastuseid jms viimased 3 aastat. Iga kuu järjekordselt kokku puutunud uue tsükli algusega. Aga eks sa kirjuta siis, mida ma valesti olen teinud/mõelnud/TUNDNUD – sina ju kindlasti tead.

          • Avatar
            K 29. august 2016 at 21:15

            Minu kommentaar oli siiski mõledud Marjusa kommentaari peale, aga Te jõudsite vahepeal uuesti kirjutada. Väga vabandan, et nii halvasti sõnastasin, oleks kohe pidanud kirjutama, kellele vastasin(sest kommentaare peab Mallukas ju ka aktsepteerima, sellest ka hetkeline segadus). Teile hoian ainult pöialt ja soovin, et kõik hästi läheks. 🙂

    • Avatar
      Vasta Kad 29. august 2016 at 20:19

      Kus sa praegu käid? Kas Erakasse ei taha minna?

      • Avatar
        Vasta Neiu 29. august 2016 at 21:32

        Siinkohal vabandan mina sinu ees K ! Mul käis peale vastamist korra mõttest läbi, et EHK ei kirjutanud sa seda siiski mulle aga lihtsalt ajaliselt vaadates tundus, et liiga pikka vahe Marusja ja sinu kommentaaril. Siirad vabandused ja sügav kummardus ja tänu, et meile head soovid ! 🙂

        To Kad : Olen korra mõelnud erakliiniku peale aga siiani olen enda arstiga ülimalt rahul olnud, lihtsalt hetkel on selline …. lootusetuse tunne sees.

        Hetkel on juba veidi parem olla. Sai mehega asju arutatud ja eks ma ju saan aru, et ongi hea, kui mees saab vitamiine ja veidi nö. boosti, et kui IVF’ga isegi alustame uuesti, oleksid poisid/tüdrukud väga tublid ja tugevad. Lihtsalt see ootamine on nii kurnav ja tundub lihtsalt maha visatud ajana. Eks alati on ju lootust, et läheb õnneks ja juhtub loomulikult teel aga olgem ausad, kui on üle 3 aasta üritatud ja päevad käivad lausa päevase täpsusega ( ehk pole olnud ka äärmiselt varajast katkemist ptuiptui ), siis on see lootuskiireke ikka väga pisuke.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 21:35

      Mina vastan nüüd Neiule, et see on ikka erikuradinõme, kui lapse saamine nii palju stressi ja ootamist võtab. Ma ei saa muidugi öelda, et ma teaksin, mida sa tunned, aga isegi kui ma paar kuud ootasin ja ei jäänud, siis ma olin niiiiiii pettunud ja kurb, et ma ei taha teadagi, mis tunne sul veel olla võib…

      Igatahes mina hoian teile pöidlaid ja palju kannatust ja jaksu teile. Ühel päeval see laps teie perre tuleb, ühel või teisel viisil 🙂

      • Avatar
        Vasta Neiu 29. august 2016 at 22:38

        Aitäh Mallu !! Eks see ole täiesti individuaalne. Ma ei saa öelda, et see, et ma olen nii pikalt üritanud oleks nüüd kuidagi raskem, kui mõni kes on alles paar kuud proovinud – inimeste piirid on erinevad. Mul on üldiselt läinud selle toimetulekuga kenasti, eks ikka mõne beebiuudise peale tuleb vahel pisar ja poes kiikad hällide poole ning iga tänaval mööduv käru võib vastavalt tujule, kas naeratma panna või päeva rikkuda aga üldiselt on SENI läinud kenasti – pole veel psühholoogi juurde pidanud aega broneerima 🙂 Ma olen juba mitu korda maininud, et meil tuleb ikka VÄGA põikpäine laps, kui ta juba praegu endale seda sobivamat sünniaastat siin valib 😀

  • Avatar
    Vasta SP 29. august 2016 at 15:11

    Mind hakkab iga päevaga aina rohkem ahastusse ajama seljavalu (27. rasedusnädal käsil). Seda enam, et tean…see ei lähe üle enne 12 nädalat. Uurisin netist, et mis natukenegi leevendust pakuks ja jõudsin Malluka blogi teemani “kinesioteip”. Palun toida mu lootusi või süvenda mu ahastust aga kas see tõepoolest aitas? Kas mul tasub seda peale tööd apteeki ostma tõtata?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 15:17

      See aitas jah, aga ise sa seda ju peale ei saa…

      • Avatar
        Vasta Maria 29. august 2016 at 18:04

        Seda müüakse spordipoodides ei pea apteeki minemagi…

      • Avatar
        Vasta SP 30. august 2016 at 10:38

        Lasin sõbrannal need teibid seljale panna ja voilaa… See teip tõesti aitab 🙂

  • Avatar
    Vasta tiuxx 29. august 2016 at 15:07

    …ja mina “teen” praegu köögis süüa, aga millegipärast miski ei edene ja leidsin end järsku su blogist.
    Sellise tempoga saab õhtusöök (mida ma kell 15.00 tegema hakkasin ja ainult kartulid on keedetud) valmis kell 20. 😀 😀
    Annaks jumal, et nüüd nett ära läheb ja tuleb mingigi mott süüa edasi teha.. Lõviosa on veel ees. 😀

  • Avatar
    Vasta Kelly 29. august 2016 at 15:05

    Siia sobiks nüüd see sinu vahva lause ” Almas taevaisa,palun tee nii,et Mallul tuleks parem tuju ” 😀
    Paipai!

  • Avatar
    Vasta Alice 29. august 2016 at 15:03

    Suhe. Mitte just sinnasamusesse, aga otsa sai küll. piisav põhjus nutukaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 15:08

      Kas sa mitte mingi 13 pole v :D?

      • Avatar
        Vasta M 29. august 2016 at 16:08

        Issand ??? haha.

      • Avatar
        Vasta Ingrid 29. august 2016 at 16:34

        ?

    • Avatar
      Vasta Britta 29. august 2016 at 19:28

      13 v6i 33, kurb ikkagi.

      • Avatar
        Vasta Lilith 29. august 2016 at 20:16

        Ta on 17.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 29. august 2016 at 20:29

          Sorri, ma selline vanamutt, et oskan vaid öelda, et ah, kes neid “suhteid” enam paari aasta pärast mäletabki 😀

  • Avatar
    Vasta KK 29. august 2016 at 15:01

    Bauhofis on võimalik värve toonida ja kliendikaardiga saab 30% alla 🙂 Millalgi oli kuskil lasnal vist toonimine tasuta

    • Avatar
      Vasta Vesper 29. august 2016 at 22:30

      K-Rauta ka toonib alega 20% kui kaardi teed. 🙂

  • Avatar
    Vasta Angelina 29. august 2016 at 14:56

    Issand mul hakkas sinust praegu niiiiiiii kahju. Täitsa elavalt kujutasin ette kuidas sa seal kurjustasid, nutsid, pahandasid ja lõpuks siis taandusid diivanile komme sööma.
    Igaljuhul lohutuseks niipalju, et EHK homme on parem päev.
    Puht uudishimust küsin miks nad värvi segada seal ei julgenud? Segavad ju kindlat tooni…tooni numbri järgi?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 14:58

      Vaata, siin üks kommentaator seletas, et miks nad ei tooni..

    • Avatar
      Vasta Angelina 29. august 2016 at 14:58

      Ahaa keegi juba kirjutas, et sp et järgi ei tulda…ma kohuke arvasin et sp et kardavad vale tooni segada ?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 29. august 2016 at 14:59

        Ma muuseas arvasin sama 😀

  • Avatar
    Vasta Kkk 29. august 2016 at 14:55

    Mallu, ma töötan sellest “saatanlikus” poes ja võin täitsa ausalt rääkida, kui palju inimesi meid üle laseb, et a’la “ma tulen õhtul kell 5, tee palun värv valmis” ja see sama klient tuleb..mitte kunagi… ja keegi peab selle värvi teoorias ikka ju kinni maksma.. seega teeme panuseid, kes 🙂 sest “valesti toonitud” asjadele tehakse -50% ja see on juba täitsa miinusesse müük. Lihtsalt, infoks 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 14:56

      No aga kurat, kui ülelaskjatele on see võimalus antud ja nende värvid valmis tehtud, siis miks MULLE ei antud 😀 ma oleks võind neile ema-isa surma nimel vanduda, kui vaja 😀

      • Avatar
        Vasta Kkk 29. august 2016 at 14:59

        See “pauk” tuleb reeglina luuavarrest. Pead otse minu poole pöörduma teine kord ja no probleemo, nimeta ainult, kõik teeme ära 😀

  • Avatar
    Vasta H. 29. august 2016 at 14:48

    Tegin ka hiljuti toss remonti ja seinad värvisin halliks. Bauhofist ostsin ja sain just seina selliseks, nagu ette kujutasin. Nüüd on hea oma ülinunnus toas elada 🙂 palju kannatust sulle kui lõpuks oodatud tulemuse saad. 😉

  • Avatar
    Vasta Merle 29. august 2016 at 14:48

    Sa oled liiiiga palju endale ettevõttnud. 🙂 puhka täna õhtul ja püüa asjadele mitte mõelda. Las Kardo mudib su jalgu ja räägib, kui jumalik, ilus ja armas sa ikka oled. Vaat kohe läheb tuju paremaks 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 14:57

      Seda ta teeb nagunii iga päev, valetab nagunii :S

      • Avatar
        Vasta Merle 29. august 2016 at 19:52

        Ah ei usu, kes see ikka igajumala päev viitsiks valetada 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 29. august 2016 at 19:58

          Kardo 🙁

  • Avatar
    Vasta karmen 29. august 2016 at 14:46

    super naine:) isegi su hädad tunduvad naljakad :)uh,tahaks ka nii iizilt kõike võtta,nii et palun, palun postita,minul läheb päriselt tuju alati heaks kui Su kirjatykke loen:)

  • Avatar
    Vasta Anna 29. august 2016 at 14:46

    Ma olen suutnud end täna lausa kaks korda bussis ära lüüa. Esimene kord põlve ja lausa nii tugevalt, et hakkas pilti tasku kiskuma ja läksin igaks juhuks järgmises peatuses maha ning lamasin pingil natuke aega 😀
    Teisel korral sai ohvriks mu laup, aga õnneks sellel nii ebamugavaid tagajärgi polnud.
    Kell on ka alles nii vähe, etjumal teab mis kõik veel juhtuda võib.

  • Avatar
    Vasta Liisa 29. august 2016 at 14:44

    Mul läks (jälle) dieet persse. Sõin just peaaegu terve paki seda Laima sefiiri mis on kaetud šokolaadiga.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. august 2016 at 14:45

      Ma sõin nüüd 3 kurgisaia, ühe magusa saiakese ja koti kommi peale. Inimesed hakkavad mind varsti kašelotiga segi ajama.

      • Avatar
        Vasta h 29. august 2016 at 16:57

        selle peale ma päeval jõin mingit loodusliku imala lahja moosimorsi maitsega loodusliku dieedijooki” ning peale sõin krõpse 😀
        ja siis imestan miks kaal ei lange.
        tahtsin jummalast tubli olla koristada jms. a välk pauk elektri kõikumine. nii mai pestnud pesu. aint veidi puhast pesu korjasin kokku. loomi toitsin. riideid sättisin. a kuhja asju tegemata. veidi võimeldud ja mehele sünnipäeva kink ka veel vaatamata aega vähe jäänud ja homme linna.