LAPSED Lende

kui imetamine teeb haiget ja SIET

16. oktoober 2016

Ma olen kogu elu elanud teadmisega, et imetamine peabki hullupööra valus olema. Vähemalt alguses. Tundus tegelikult ka loogiline, sest kui inimene ikka pole harjunud, et keegi ta nibude küljes ripub, siis on alguses nagu arusaadav, et see võiks valus olla. Ka Mariga elasin selle nädal-paar valutamist üle ja hiljem muutus kogu see kammajaa juba täitsa okeiks. Seekord lootsin kah, et küllap kohe-kohe läheb valu üle, aga no ei läinud, mistõttu võtsin ma kasutusele nibukaitsmed ja lisaks hakkasin beebile lutti pakkuma, et ta niisama mu valutavate nibude küljes ei mekutaks.

Täna hommikul avastasin ma, et isegi läbi nibukaitsme oli Lende suutnud mu vasema nibu katki teha. Kuidas, seda teab ainult taevaisa, aga seda tervitatum oli see, et sain vastuse SIET lehelt leitud imetamisnõustajalt, Kristi Arendilt, kes soostus täna mulle appi tulema ja imetamisvõtte üle vaatama.

Kes siis ei tea, siis SIET on Sünni ja imetamise Eesti tugiühing, kust saab endale vaid KOLME EURI eest koju tellida nõustaja, kes sind su muredes aitab. Olgu see siis rinnale saamine, vähene piim, imetamisvõte, võõrutamine, tissistreik või jumal teab mis imetamisega seotud probleem. Muidu on see loomulikult kallim, aga praegu rahastab seda mingi projekt, seega on igaühel võimalus endale väga taskukohase hinnaga nõustaja koju kutsuda. Miks ka mitte kohe peale lapse sündi, et veenduda, et sa kohe algusest peale kõike õigesti teed, sest Kristi sõnul ei tohiks imetamine mitte kunagi valus olla ja ei olegi, kui võte algusest peale õige on.

Selgus, et minu puhul oli asi selles, et ma hoidsin istuli asendis Lendet natukene liiga madalal. Kui ta kõrgemale tõsteti (imetamispadja alla veel üks padi), siis läks asi ludinal. Passisime peale, millal ta suu pärani lahti ajas ja tõmbasin beebi rinnale. Enne ma ise kuidagi küürutasin tissiga tema kohal ja nõnda oligi tal kehvem imeda. Ahjaa, seda kõike proovisime me ilma nibuaitsmeta. Seda Kristi muuseas üldse ei soovitanud ja kui ta seletas, et tegelikult peab ju laps haarama rinda, mitte nibu, aga nibukaitse on nii pikk, et laps seda teha ei saa. Ühesõnaga sain ma paremat rinda anda täiesti valuvabalt ja vasemat vaid väikse valusööstuga alguses. Win!

Tjah, mul oli selle nibukaitsme paigal hoidmisega selline keberniit, seega tõesti juhtus tihti seda, et Lents haakis ennast sinna “otsa” ja mina lihtsalt piineldes talusin  seda, sest noh, vähemalt sööb. Eriti öösel, kus ta oma röökimisega Mari üles ajada võiks. Kannatasin ja imetasin. Nüüd näitas nõustaja mulle ka pikali imetamise võtte kätte ja ma loodan, et ma edaspidi sellega ise ka hakkama saan. Ma küll küsisin, et kas ta võiks eluks ajaks meile jääda ja mulle Lendet tissi külge panema jääda, aga ta miskipärast ei olnud nõus sisse kolima. Eks pean siis ise hakkama saama..

Ma prooviks hea meelega kohe järele, aga kus ma siis saan, kui selgus, et Kristi on ka sidumise nõustaja ja nõnda näitas ta mulle, kuidas Lendet enda kandelinaga külge siduda. Nüüd ta hängib mul küljes ja magab juba sada aastat õndsat und. Nii mugav on!

dsc_9606-2483303

Ahjaa, luti kohta küsisin ka. Sain nii palju targemaks, et kui laps rinda võtab õigesti ja soostub ka lutti võtma, siis idee poolest pole hullu. Aga kui on probleeme piima tekkimisega või valusa imetamisega, siis nii kaua lutti pakkuda ei maksa. Mul on see värk, et kui ma selle pikali imetamise valutult käppa saan, siis minu poolest imegu seal kasvõi sada aastat. Ainuke miinus on see, et kui ma magama jään ja tissi ripakile jätan, siis ärkan ma nagu täna – üleujutatud voodist.

Ma ei tee nalja, kui ma ütlen, et mul on vist kümne lapse varud rindades. Näiteks kui ma “natukene pealt ära pumpan” just nii vähe, et tiss ikka veel kõva ja piima täis on, aga päris plahvatada ei ähvarda, siis saan ma mõlemast rinnast u 70 ml. Ja see on mingi max 10 minutiga ja sisse jääb veel 4-5x sama palju piima. Kust see kõik tuleb, jumala eest?! Millal see vähemaks jääma peaks? Nõustaja arvas, et kuni kuue nädalaga, selleks ajaks olen ma juba kogemata Kardo rinnapiima sisse ära uputanud. Jumal tänatud, et ma taipasin meie voodisse ka veekindla lina osta 😀

Igatahes – soovitan SIET nõustajat kõigile, kes tahavad natukene targemaks saada. Ise ei pea ju kuskile minema ja kolm eurokest ikka leiad väärt nõu eest!

dsc_9607-9481088

Loe ka neid postitusi!

43 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta mai 17. oktoober 2016 at 20:52

    Kui on üks asi, mida ma beebindusest taga igatsen, siis imetamine … Lõpetasin imetamise 1 a tagasi, aga vajutamisel tuleb ikka veel paar piiska piima. Igatsen seda aega, kui sain oma nohiseva beebi kaissu võtta, tugitooli kerra tõmmata ning teki sees kahekesi uneleda. Vahel nüüd võtan pojukese samamoodi kaissu, teki ümber ja lihtsalt oleme.
    Esimese lapse ajal anti mulle haiglas vaatamiseks ja imetamise õppimiseks mingi humanitaarabi korras Norrast saadetud film, kus rahvariietes norra mammid suusatavad ja enamvähem kohe samas mägihütis imetavad, helge naeratus näol. No eriti ei suutnud ma sealt õppust võtta. Pusserdasin ise kuidagi. Teise lapse puhul teadsin, et nõustajad on olemas, aga ei teadnud, kus imetamisnõustajaga saaks kohtuda, küsisin sünnitusmajas ämmakalt vms ja olen ka väga rõõmus, et julgesin abi küsida. Sain head ja lihtsat nõu.

  • Avatar
    Vasta Kristel 17. oktoober 2016 at 13:17

    Oooo.. ma lausa kirun, et ei võinud varem rasedaks jääda, sest ma sünnitan märtsis noh! Siis vb pole 3 eurot ja tarka juttu on minusugusele lollile sellel alal kindlasti vaja. Ei tea ma ju midagi tegelikult neist põnnidest.. olgu mul neid või 10, aga ikka on kõik nagu esimesed- ma arvan. 😀
    Kui sa pikali oled, siis kas sa kasutad ka mingeid patjasi ja asju lapse või enda all? Ja mul on üüratu nibuväli.. st roosa ala enne rinda. Tõesti on, seega ma ei kujuta ette.. kui vastsündinu peaks kogu ala suhu haarama, siis minul tema asemel tekiks okserefleks, sest nibu oleks neelust möödas ammu. :S

    Deem.. aga sa oled üks ilus ja tugev ema! Jaksu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. oktoober 2016 at 14:49

      Pikali olles ei kasuta midagi ja ega see ju ei olegi nii, et ta KÕIK roosa ala peab suhu saama 😀

  • Avatar
    Vasta meow 17. oktoober 2016 at 10:25

    Mina ei andnud lutti kaua algul, kartsin ka et võõrdub jne. Tulemus – poiss 9-kuune, ühtki lutti ei võta suu sisse ja imeb pöislt. Täielik jama.

  • Avatar
    Vasta Kessu 17. oktoober 2016 at 07:57

    Kuidas saavutada, et laps avaks suu laialt?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. oktoober 2016 at 09:40

      kui ta ninaga tunneb nibu, siis ta ajab suu pärani lahti ja hakkab vehkima. mulle endale meenutab see isiklikult seda magnetiga kalamängu, et pead õigel ajal õigesse auku saama 😀

  • Avatar
    Vasta Lumi 17. oktoober 2016 at 07:09

    Nii tore!!!
    FB-s üks hästi tore lapsekandmise grupp ka:
    https://www.facebook.com/groups/409334295915614/?fref=ts
    Alati ollakse viisakas ja halvasti ei öelda.

  • Avatar
    Vasta Marju 16. oktoober 2016 at 22:08

    Kõik siin soovitavad annetada piima, aga ma paneks su asemel pigem sügavkülma ikka. Hea kasvõi Marile sisse joota kui haigused kallal, aitab väga hästi. Mäletan, et Mari ajal lõpetasid imetamise üsna varakult. Nüüd siis nõustaja omast käest võtta, kui probleemid peakski tekkima (teise lapsega tavaliselt ei teki enam neid tissistreike ja muid jamasid). Kristi Arendi on väga tore, tean teda.

  • Avatar
    Vasta Liisu 16. oktoober 2016 at 20:30

    Tore, et imetamise enda jaoks mugavamaks said.

    Ps! Kus kohast saab vee/piimakinat lina suurele voodile 😛 mul ka hädasti vaja seda varsti.

  • Avatar
    Vasta Annaliisa 16. oktoober 2016 at 20:28

    Minul ka rinnad öösel lekkisid, aga carriwelli firmal on olemas sellinemõnus rinnahoidja millega mugav magada, väga õhuke ja ei saa arugi et seljas on ja siis selle alla panin rinnapadjad! Põhimõtteliselt rinnahoidja selleks et patju paigal hoiaks. Siiamaani kasutan seda, beebi saab 7☺️ Tavalist rinnahoidjat ei saanud üldse, kohe olid piimapaisud, ja ilma vahetasin 5x öösel maikat ?Algul oli palju piima mul, imetamisnõustaja ütles et “poiss pani 3 praadi korraga nahka.” Vähemalt sõi kiirsti ja 5 mintsaga kõht täis aga no kuna piima voolas siis vahepeal kõhis ja läkastas sest emme uputas piimaga?

  • Avatar
    Vasta kiir 16. oktoober 2016 at 20:17

    jube lahe Lende on nagu väike kirbuke su küljes kinni, nii armas

  • Avatar
    Vasta Kertu 16. oktoober 2016 at 20:15

    Ma soovitan sul jälle selle annetamise peale mõelda 😀
    Sorry, et sulle sellega pinda käin. Tundub et piima on ja seni kui seda on, ongi hea üleliigne piimapangale kinkida.

    Esimese lapsega mul samuti voodi ujus piimast. Ärkasin lihtsalt loigus.
    Tore see piimamajandus ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. oktoober 2016 at 20:50

      ei saa annetada, lugesin itk kriteeriume ja ma kahjuks ei sobi 😀

  • Avatar
    Vasta väga väga naine 16. oktoober 2016 at 19:42

    Ma mõtlesin ja mõtlesin, miks sulle tundus normaalne, et imetamine on valus. See ei käi ju valus?! Tore, et nüüd enam pole!

  • Avatar
    Vasta Anu 16. oktoober 2016 at 19:38

    Enneaegsed beebid kindlasti vajaksid piima, mis üle. Annetamisele ei ole mõelnud?

  • Avatar
    Vasta Tiina 16. oktoober 2016 at 19:34

    Kas oled mõelnud oma ohtrat piima annetada? See sügavkülmas ei säili ka nii kaua, et omal kõik ära kuluks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. oktoober 2016 at 20:50

      pool aastat säilib ju

      • Avatar
        Vasta Kertu 17. oktoober 2016 at 12:11

        Seda piima võib nii lastele kui endale vannivette ka lisada. Pidavat kasulik olema 🙂

  • Avatar
    Vasta Karin 16. oktoober 2016 at 18:09

    Oooo ma sain ka Kristilt head nõu kui last uuesti rinnale tahtsin saada 🙂 Super asi see SIET!

  • Avatar
    Vasta Kessu 16. oktoober 2016 at 17:13

    Mallu, mõtle mis KALORID sul välja lahmavad pidurdamatult.

  • Avatar
    Vasta Gerlin 16. oktoober 2016 at 17:03

    Kolmanda lapsega oli imetamisnõustaja nagu kingitus!! Ja ma olen siiani tänulik, et ma teda nõudsin ja ta mind päästma tuli.
    Olgu kiidetud Imetamisnõustajad!!! ??☺️

  • Avatar
    Vasta Lonni 16. oktoober 2016 at 16:44

    Tore, et abi said! Tänu SIETi emale, Ülle Lemberile, ônnestus mul laps rinnale saada, kui olin juba alla andmas.

  • Avatar
    Vasta Reet 16. oktoober 2016 at 16:24

    Kui on oht, et liiga palju on piima, siis saab seda alati annetada sünnitusmajja/lastehaiglasse, kus see läheb enneaegsete ja intensiivi laste doonorpiimaks. Ka minu poiss sai paar esimest päeva doonorpiima ja jumal olgu neile doonoritele tänatud, sest mul omal ei tulnud nädal aega tilkagi.

    Ma oleks olnud nõus omal ajal(2.5 a tagasi) kasvõi 30 euri selle visiidi eest maksma. Oleks ka minu pojake ehk rinnapiimal kasvanud. Aga kuna selline teenus Soomes üldse puudub(või siis mina lihtsalt ei osanud otsida) seega oligi mul rinnal näljast röökiv laps ja omal krussis närvid. Nutsin koos lapsega. Soomes väga ei propageerita ka seda rinnaga toitmist ja kergelt öeldes oli neil savi. Rikkus asja ka see ära, et mul poiss oli 4 päeva intensiivis ja seal toideti teda pudelist(õnneks doonor rp) ja ikka kurguauguni täis, sest sealsed lapsed söödetakse justnimelt üle, et nad igasugu protseduuride ajal rahus magaks(hiljem arst selgitas miks). Ja kahju oligi tehtud.

    Õnneks kasvas mu poisist tragi ja terve laps ka kunstpiimast 🙂
    Aga teise lapse ma kavatsen Eestis sünnitada ja ka imetamisnõstajate ukse taga kriipimas käia senikaua, kuniks asi käpas on.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. oktoober 2016 at 16:20

    Kas ma olen tõesti esimene kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maarja-Liisa 16. oktoober 2016 at 16:17

    Mind on ka selle rinnapiimaga õnnistatud. 🙂 Esimene kogemus küll imetamisega (esimene laps) ja saab nüüd 21.oktoobril aastaseks. Aga kuna laps enam öösiti süüa ei taha, siis hommikuks kipub teinekord IKKA VEEL küljealune märg olema. 😀
    Ja see kõik on lihtsalt nii tuttav mulle, oli ka alguses megalt valus, mitu päeva läks piima tulekuks aega, hoidsin ise end krampis ja ka võte oli vale, ja oi kui valus! Ja aitas mindki imetamisnõustaja ning nüüdseks võib pea igast asendist seda juba teha 😀
    See on lihtsalt nii hea ja mugav, kui on “toit” omast käest võtta ning ei pea mingite pudelitega mässama. Iga algus ongi raske, kui saada vastavat abi ja toetust, siis on pea kõigil vast võimalik pakkuda oma lapsele parimat – rinnapiima 🙂

    P.S. Jälgin juba pikemat aega Su blogi ja tegemisi, aga siiani polnud midagi veel kommenteerinud.
    Aga keep going! Ootan huviga uusi seiku ja sissekandeid! 🙂

  • Avatar
    Vasta daria 16. oktoober 2016 at 15:59

    Anneta oma piim!

  • Avatar
    Vasta Mari 16. oktoober 2016 at 15:48

    MIS MA ÜTLESIN SULLE ! Imetamine ei ole kunagi valus ja ei tohiks olla,kui on siis on võte valeeeeeeeeee! No mul oli õigus, tunnista nüüd 😀 okok siit järeldame lihtsalt et tasub KUULATA NEID kellel on asjaga kogemust olnud!!!!

  • Avatar
    Vasta M 16. oktoober 2016 at 15:43

    Väike idee – kui sul seda piima nii palju siis äkki lähed annetad osa nt itk piimapanka? 🙂

  • Avatar
    Vasta Reili 16. oktoober 2016 at 15:26

    Mul uputas kogu imetamise aja, aasta ja kaks kuud 😀 sellist asja ei saanudki tunda, et rinnad oleksid pehmed olnud imetamise ajal. Lõpuni välja kaks kõva ja pritsivat sangpommi 😀

  • Avatar
    Vasta K. 16. oktoober 2016 at 15:23

    Kuidas Teil Lotte uue ilmakodanikuga on harjunud?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. oktoober 2016 at 20:52

      mis tal harjuda 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 16. oktoober 2016 at 15:11

    Oi kui hea oli teist kuulda ja veel nii positiivselt , ehk varsti varsti saad oma uut titat nautida ilma igasugu valudeta ?

  • Avatar
    Vasta K. 16. oktoober 2016 at 15:10

    Sa Mari ajal juba midagi imetamisega seoses siis ei uurinud ? Ma ise ei tea lastest midagi aga käisin nüüd enne tite saabumist ühel loengul ja seal edastati kõik need baasteadmised tunniga, mis sa praegu ette lugesid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. oktoober 2016 at 20:52

      polnud vajadust

    • Avatar
      Vasta piuks 17. oktoober 2016 at 08:26

      See, mis sulle edastati on teooria. Kui praktiseerima asud, siis saad aru, et lisaks baasteadmistele on väga palju erandeid 🙂

  • Avatar
    Vasta krfd 16. oktoober 2016 at 15:05

    Kas sa sinna piimapanka ei taha saata piima?

    • Avatar
      Vasta Gerd 16. oktoober 2016 at 23:06

      Mis teema selle piimapangaga siin on…mingi uus ususekt saatnud jüngrid piima nõudma vä??Iga ema otsutab vast ikka ise ,kuhu oma üleliigse piima paneb.

      • Avatar
        Vasta k. 17. oktoober 2016 at 07:49

        No tõesti 3-aastasele rinnapiima?

        Ausõna, ime , et mehele hommikul kohvi peale ei soovitata rp panna…
        Mu lapsed küll ligi aasta rp saanud, aga poleks sellepeale tulnudki, et teistele pereliikmetele seda sisse joota…

        Piimapank – olen nii nõudlik hügeeni jms osas, ei kujuta ette, et oma lapsele kellegi teise piima annan või ise jagan võõrastele va siis nt õelapsele…tean, et piim uuritakse laboris jne, aga …” kuni koolini imetajad ” tulevad mind siia nüüd rp-ga lämmatama:D

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. oktoober 2016 at 09:41

          No piimapank vaevalt et igalt jorsilt vastu võtab ja et see hügieeniline ei oleks. Lisaks kui mul endal poleks piima, siis eelistaksin kindlasti RPA asemel RPd.

          • Avatar
            k. 17. oktoober 2016 at 14:05

            Arusaadav, kuidas keegi muidugi…

            Peale seda, kui tuttava katsikutel plantsentast tehtud küpsiseid pakuti, siis ei imesta millegi üle…

            Aga loodevatasti saite joonele söömisega!:)