Beebiootus Lasteasjad Lende

arvustus: Babysense hingamismonitor

12. detsember 2016

Ma rääkisin juba raseduse ajal, et kindlasti saab mul olema beebile hingamismonitor ja nii saigi. Olin kahevahel, kas valida Owlet või Babysense, aga kuna esimest müüakse ainult USAs ja Kanadas ja maksab natsake rohkem, siis jäi valik just Babysense’i peale. Mitte, et see ka väga odav “lõbu” oleks, sest uneapnoe monitor maksab 159€, mis ühest küljest on päris suur summa, aga teisest küljest – kui see annab emale hingerahu, siis võib selle väljamineku ju teha. Ma pean kurbusega tunnistama, et mina sain sellisest masinast üldse teada tänu sellele, et üks naine rääkis, et tema laps suri hällisurma ja kuna hingamise peatumisel on võimalik paari minuti jooksul veel tegutseda, oleks just selline masin tema lapse elu päästnud. Just seetõttu ta mulle kinnitaski, et see kord saab tema lapsel see kindlasti olema. See jutt hirmutas mu täitsa ära ja seetõttu leidis monitor ka minu kodus koha.

Jah, ega iga asja karta saa, aga ma tõesti leian, et kui on võimalik enda südamerahu 159€ eest osta, siis on see ju päris hea diil. Ma mäletan küll, kuidas ma Mari ajal pidevalt kontrollimas käisin, et issand, kas ta ikka hingab ja äkki on selili endale kurku oksendanud või jumal teab, mis hirmud inimestel olla võivad. Minul olid vist nad kõik. Ja nii hea on südamerahus magama minna, ilma mõtlemata, et kas beebil on ikka kõik korras, sest seda masinat omadest ma tean, et on, mitte ei pea seda arvama.

dsc_1845-7080063

Nüüd on muidugi Lende juba meiega kaks kuud olnud ja minu esialgne “kanaemadus” ja pidev muretsemine hakkab õnneks hääbuma, seega ei ole ma enam iga öö masinat sisse lülitanud, on lihtsalt meelest läinud. Aga esimene kuu oli see iga jumala öö kasutuses. Öeldakse, et esimene 30 päeva on kõige suurem hällisurma risk…

Ma ausalt ei taha siin kedagi hirmutada, aga ma lihtsalt tunnistan ausalt, et mu enda hirm oli päris suur ja minule andis see masinavärk hingerahu. Ja kuna see ei ole mingi suur jurakas, siis keegi ei saa arugi, et sul selline vidin toas on. No vaadake ise – ei ole üldse mingi silmatorkav suur asi ja sobib igasugusesse magamistuppa ilma silma riivamata.

DSC_1846

Ps! Ma pean kasutama võimalust näidata eriti mõnnat “öölampi”, mis ma leiutasin – lõuendi taha panin jõlutuled. Annab piisavalt valgust, et midagigi näha, aga on samas nii hämar, et magamist ei sega. Võib-olla oleks natsa ilusam tulemus väiksema lõuendiga, kus taga pole seda poolitavat osa, aga mind absull ei häiri.

DSC_1850

Kuidas see töötab?

Monitoriga on kaasas kaks ülitundlikku sensorplaati. Väiksemale hällile käib üks plaat hälli keskele (näiteks mul vooditaskul oli vaid üks sensor) ja tavalisse võrevoodisse tuleb panna mõlemad plaadid madratsi alla. Ps! Plaadid peavad olema siledal pinnal, seega tegi Kätu issi meie võrekale vineerist põhjaplaadi sensoritele. Süsteem töötab nii, et kui laps lakkab hingamast, või hingamine muutub katkendlikuks, siis hakkab monitor piiksuma ja vilkuma. Muuseas see hakkab seda tegema ka siis, kui sa lapse voodist ära võtad. Ma sain esimene kord südari, kui see kest ööd piiksuma hakkas, kui ma Lende välja võtsin, et süüa anda. Tegelikult tuleb masin enne nupust välja lülitada, kui lapse hällist välja võtad, siis ei pea südarit saama.

Muuseas, seade töötab patareidega, seega kui midagi elektriga juhtub, siis aparaat töötab ikka edasi. Ei pea kartma, et what if.

Minu masin on pärit MiniM.ee lehet SIIT ja nagu öeldud, hinnaks on 179€. Küll on mul teile aga hea uudis – kuni jaanuari lõpuni saab monitori osta 10% odavamalt, kui kasutada koodi “MALLUKAS”.

Kas te olete üldse kursis, et sellist asja tehakse? Kas tahaksite oma beebile? 

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Marian 14. detsember 2016 at 23:58

    Ei kasutanud ja ei ole plaanis ka. Ei teagi mix, kuigi kartsin/kardan ka hällisurma. Aga paaniliselt ei karda.

  • Avatar
    Vasta alakahil 14. detsember 2016 at 18:08

    poolitav osa jätab sellise akna mulje.

  • Avatar
    Vasta Kris 13. detsember 2016 at 22:57

    Tere! kirjutan siia teema alla ,kuna natuke see justkui haakub selle teemaga ja ma millegi pärast ei saa sulle meili saata olen kolmel korral üritanud . Kirjutasin pika ja südamliku kirja ,aga tuleb mulle tagasi .
    Teema on seotud ,minu kurva kogemusega seoses raseduse katkemisega 16 rasedusnädalal ja kuna nüüd pea aasta hiljem olen uuesti lapseootel käsil 9 nädal ,aga hirmu ja paanika mõtteid on päevajooksul palju ,siis tuli meelde ,et soetasid endale Lendet oodates loote südametöö doppleri . Tahtsin küsida ,kas sellest oli abi ,kas oli ilusti kuulda või oli hetki ,kui südametööd kätte ei saanud ja tekitas pigem asjatut paanikat`?
    Ja ühtlasi tahtsin küsida ,kas teaksid ,kust seda soetada saaks või äkki on veel sinul alles ja plaan näiteks edasi müüa`?

    Oma meilis tänasin sind ka mulle tohutuks positiivseks eeskujuks olemast ,et ka peale sinu draagilist kogemust sa olid rõõmus ,ilus ja positiivne rase!!!

  • Avatar
    Vasta kristin 13. detsember 2016 at 21:22

    Kas need jõulutuled seal tulekahjuohtlikud pole?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2016 at 10:21

      ma ei usu väga, need on patakatega

  • Avatar
    Vasta Jana 13. detsember 2016 at 20:17

    Kurrja kus sa varem olid sellega ma siiani käin last kontrollimas nii päeval kui öösel kas ikka liigutab ja hingab, ma ei tea miks aga hirm koguaeg sees (laps 2 päeva prst 8k). Natuke liiga kallis on küll aga usun et meile oleks küll see ära kulunud 🙂

  • Avatar
    Vasta Keily 13. detsember 2016 at 15:25

    Põhimõte sama mis saturatsioonimasinal haiglas (see kodune variant ei näita hapniku sisaldust veres,pole vaja kah) .Meil oli see 5 nädalat lapsel haiglas olles küljes.kui koju hakkasime saama siis olin monitori ostmisele sammu kaugusel aga ei teagi miks loobusin.
    Sain siis öösiti ise see sensor olla 😀 käsi käis pidevalt lapse rinnal kui ta parasjagu tissi otsas ei ripunud 😀

  • Avatar
    Vasta Laplane 13. detsember 2016 at 13:43

    Ei kiirita oma beebit.

  • Avatar
    Vasta Epp 13. detsember 2016 at 10:23

    Tegelikult on hallisurma oht olemas kuni teise eluaasta lopuni ( st kui laps saab kaheseks, siis on ta hallisurma ohust nn valja kasvanud).
    Ma olin yllatunud kui seda kuulsin, mina teadsin et esimene eluaasta on hallisurma risk olemas….
    Igas tahes saad seda monitori kogu raha eest kasutada :).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2016 at 11:55

      Issand jumal… teise eluaastani???

  • Avatar
    Vasta Janika 13. detsember 2016 at 10:17

    Meil oli ka see. Kasutasime terve beebi esimese eluaasta. Andis südamerahu ja olin palju puhanum.

  • Avatar
    Vasta nii 13. detsember 2016 at 07:49

    Ütled, et annab paar minutit aega tegutseda kui see masin märku annab. Oskad sa tegutseda siis sellises olukorras?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2016 at 11:56

      No kui Lende sündis, siis palusime arstidel näidata jah, kuidas beebit elustada või kuidas käituda, kui on nt okse kurgus. Nii et MIDAGI vähemalt oskaks ja prooviks teha küll.

      • Avatar
        Vasta Jana 13. detsember 2016 at 20:12

        Aga kas kuskil esmaabikoolitusi ei korraldata? Võiksid uurida siis oleksid ise kindlam ja oskaksid tegutseda juhul kui midagi peaks juhtuma 🙂 (mida loodame et ei juhtu 🙂 )

        • Avatar
          Vasta J. 14. detsember 2016 at 11:11

          Korraldatakse ikka! Pea igas korralikus esmaabi koolituses on imiku elustamisest juttu, samuti on kaasas see beebinukk ja saab ka praktiliselt proovida! Ka perekooli loengus oli sellest hästi vähekene juttu. Olen mitmel esmaabikololitusel käinud, kuid oma lapsega tunneksin ikka ebakinlalt ennast sest kardan, et paanika siiski võtaks üle 🙁

  • Avatar
    Vasta Kersti 13. detsember 2016 at 03:59

    Se oleks vãga kasulik ka muudel juhtudel. Nimelt mul laps väga tugeva GÖR diagnoosiga ja osadeks sümptomiteks on meil lisaks sellele et toit pidevalt söögitorus on ja välja tuleb on ka kõrvetised ja uneapnoe. Laps on 6 nädalane ja pole verl julgend teda ei oma voodi magama panna ega ültse kuskile üksi magama panna. Alguses oli hingamispause ikka meeletult ja seda ,et maohape jälle kurgus ja ei saa hingata. Ravimite ja eri toiduga on natuke läinud paremaks aga hirm on ikka meeletu.

    • Avatar
      Vasta Merili 13. detsember 2016 at 08:17

      Issand kui kahju,mõlemast.
      Me olime peale sündi erinevatel põhjustel haiglas 11 päeva. 1 põhjus oli südamerütmi häire kahtlus. Beebi oli monitori all ja nii ma siis pidin valvama tema pulssi ja hingamist. Kui tõuseb üle 200 löögi,kutsu arst. Ja see monitor töötas nii häälekalt..tuks tuks..24h
      Muidugi kõik laabus hästi aga kodus kuulen siiani oma kõrvus poisi südametukseid. Kaks kuud magasime diivanil nägu näo vastas, iga minut vaatasin ja kuulasin kas hingab.
      Nüüd paar nädalat oleme suures voodis maganud.
      Aga südametukseid kuulen ikka oma peas ja siis hakkan nutma sest see oli nii kohutav aeg.

      Edu ja jaksu sulle! Loodan südamest et olukord paraneb teil. Kasvõi et tasapisi natukenegi kergemaks..

      Polnud küll sama olukord aga sinu oma lihtsalt tuletas meelde kui raske oli..

      • Avatar
        Vasta Mona 13. detsember 2016 at 10:58

        Vaesed emad, nii kahju hakkas mõlemat lugu lugedes :'( minu imetlus teie suunas, et sellest kindlasti hästi ja tugevalt välja tul(i)te! Jõudu!

  • Avatar
    Vasta JJ 13. detsember 2016 at 00:06

    Ma teadsin ka esimese lapsega, et kõige suurem oht on esimesel kuul. Tegelikult on SIDSi ehk hällisurma oht tervel esimesel aastal, ja suurim hoopiski 2-4 kuul, nagu hiljuti lugesin.

  • Avatar
    Vasta Kadri 13. detsember 2016 at 00:05

    Minul on Angelcare’i vanem mudel, mille sain sõbrannalt ja ausalt ei kahetse! Esimese lapsega 5 aastat tagasi polnud kuulnudki sellisest asjast ja usun, et suuresti oli ka väsimus sellest pidevast ärevusest seetõttu suurem. Nüüd teise lapsega, kes on 7-nädalane, üldse ei muretse ja magan väga rahulikult. Vahel küll sensor hakkab niisamagi tööle, sest laps on näiteks nihkunud veidi eemale, aga see ei häiri, sest kaalul on ikkagi väikese inimese elu!

  • Avatar
    Vasta Marina 12. detsember 2016 at 23:35

    Kahe. Saad rahulikult magada. Siis kui mei beebi käes peab ka sellist vaatama sest mina ei saa rahulikult magada . Kardanvet laps jarsku ei hinga. Hirm on suur .kaua seda kasutadavsaab muidu? Ehk kunagi paned enda oma müüki ? Meie beebi peaks tulema alles juuni lõppuks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. detsember 2016 at 23:39

      Kodukas väidab, et kasutada saab kuni lapse teise eluaastani – ma eeldan, et selle all on mõeldud seda, et kaustad nii kaua, kuni laps võrekas magab.