LAPSED Mari

vaata, et sa ennast mustaks ei tee!

27. jaanuar 2017

Nagu te teate, ma otsisin siin Marile kombet ja kohe, kui ma nägin seda Poivre Blanc kombekat (LINK), olin ma müüdud. Neil asub Tallinna kesklinnas pood, kuhu ma järgmine päev kohapeale läksin ja neid päriselus ka vaatasin. Tundusid mõnusad ja eriti meeldis mulle kirgas värvivalik. Ma olin punase ja kollase vahel, aga kollane siiski võitis.

Mis seal ikka, ostsin ära ja tõin koju. Kodus tegin isegi testi – panin kombeka voolava vee alla, et näha, kas see seest läheb märjaks. Ei läinud. Kes ei usu, siis ma tegin sellest laivi ka, facebookis täitsa saadaval see. Ma olin päris üllatunud, sest kuigi netis pole selle firma kohta eesti keeles pea üldse inffi, siis tõepoolest on tegu super talverõivaga. Eriti just Eestis, kus korraliku lume asemel on maas tihtipeale vesine pläga. Seega, kui keegi praegu seda postitust on sattunud seetõttu lugema, et otsib lapsele korralikku ja kvaliteetset kombekat, siis mina julgen küll Poivre Blanci soovitada. Jah, hind on kõrbe, aga mina arvestasin kohe seda ka, et see jääb ju veel Lendet ka ootama, seega on see kohe mitmeks aastaks.

Muidugi hakkasid kommentaarid kohe pihta sellel hetkel, kui ma kombeka ukselävelt üle tõstsin (nagu armastusfilmides). Ema juhtus külas olema ja lõi ahhetades käsi kokku, et no kes siis sellist värvi kombeka ostab ja kuhu sellisega üldse minna. Siis sain selle täna hommikul Marile selga, viisin ta lasteaeda ja tegin maja ees ühe väikse pildikese ka, sest ilm oli nii hall ja sombune ja Mari oli nii erekollane, nagu mingi tillukene päiksekiireke. Minu meelest on just nii lahe, et ta selline värviline ja erk on. Kui paljud meist vanemana sellist tooni välja kannaks,  mina vist mitte 😀

Ja kohe hakkas kah… “Noh, mis sa arvad, kaua see tal puhas püsib?” küsis sõbranna naljatades. Üdini aus olles viskus ta juba enne väravast välja saamist korraks põlvili, sest ta taipas, et issi ei tulegi kaasa ja see vääris korraks pettunult maha viskumist. Seega jah, 100% puhas püsis see nii kaua, kuni me toas olime! Aga ma ei saa aru, et… mis siis? Ma ju viin ta ainult lasteaeda, kas seal ei tohi natsa musta kombega olla?

Juba kui ma kompsi otsisin, siis soovitati, et lasteaeda ikka trööpamiseks mingi odav ja räbalam, linna peale ilusam ja uhkem asi. No ma ei tea, ta käib ju lasteaias nii tihti ja seal mängitakse iga ilmaga väljas. Ma tahaks, et tal seal soe ja kuiv oleks. See oleks sama hea, kui et meie ise käiksime tööl mega nartsudes, peaasi, et tiss ja tuss ei paistaks, mingi vana räbal käib ju kah. Aga korralikud riided võtame siis välja, kui mees restorani viib või sõbranna külla kutsub. Muidu ju suva, võib igast kaltsudes olla.

Muidugi ma olengi enamuse ajast suht suva kaltsudes ja lähtun kriteeriumist, et mingid osad võiks kaetud olla, aga tiss võiks võimalikult ligipääsetav olla. Aga noh, ega mina just kuskil õues külitamas ka ei käi. Kui siis ainult üle talve ja kivi all 😀

16122567_1854423228174769_52128434683379712_n

Pildil tibukollane Mari lasteaia ees. Nagu näha, siis põlv on vähe sopane juba 😀

Kui ma talle aeda järgi läksin, siis ma kujutasin juba ette, kuidas kombekas on süsimust, aga polnud. Üldse eriti midagi polnud häda. Ma küsisin, et kas nad üldse õues käisid, aga olla käidud küll. Tõmbasin niiske lapiga üle ja ongi puhas. No problemo!

Kuigi Marile oleks uusi saapaid vaja, mingeid … musti või roosasid, siis sobiks mõlema kombekaga kokku. Aga noh, hädavajalik just pole, kuigi praegu igast aled käimas. Ma avastasin, et kõik Mari saapad on mingid head lugejad talle saatnud 😀 Eelmised olid Kuomad ja nüüd Vikingud, päris lahe, aitäh takkajärgi :D!

Üldse mulle tundub, et inimestel on mingi üldine… mustuseparakas. Appi – saab mustaks! A mis siis kui saab? Kas me peaksime siis kõik ainult musta riietuma, sest muidu saab mustaks? Ja kas see must saab siis vähem mustaks, kui värvilised asjad? Minu loogika ütleb, et kõik määrdub samamoodi, aga peidetud plekiga on justkui uhkem käia kui avalikult rokase lapsega.

Mul on teile uudis  – lapsed ongi rokased.

Vähemalt minu omad 😀

15540157_1168036046566988_1317667364_o

Pildil rokane Mari ja hullupilguga mina.

Loe ka neid postitusi!

55 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maria 29. jaanuar 2017 at 22:09

    Ma olen see, kes kohe kohale jookseb ja kommib kombekat.
    Muidugi on kombeka värv hästi kena ja rõõmus. Olen laste trööba/tööriideks alati korralikud ja uued riided valinud. Kogemused ütlevad, et ükskõik kui heade näitajatega kombekad /traksipüksid ka ei ole, siis kui neid sihtotstarbeliselt ehk “töötamiseks” kasutada, siis heledad värvid on varsti tumedad värvid. Ja plekilised.
    Tumedamad kombekad, vähemasti alaosa ja pepu-põlved muutuvad ainult mustust maha nõhkides üsna koledaks päris kiiresti. Proovitud ja kogemused kinnitavad seda.
    Muidugi võib iga kell kombekat pesta, aga nagu öeldud, siis IGA pesu võtab tublid protsendid ka kombeka veepidavusest.
    Eesti lehel ei ole kombekal ühtegi tehnilist näitajat. Otsisin huvi pärast kodukalt need ka ülesse:
    http://www.poivre-blanc.com/look/hiver-2015-16-bebefille-look13bis/

    5000 mm veepidavust ja hingavust. Samad näitajad nagu Lennel, samas Lenne hinnad on teisest mastist. Selle peene kombeka hind on võrreldav juba 10 000 mm veepidavuse ja hingavusega kombedega.
    Tagasi kombe ilu ja välimuse juurde.
    Jah, see on ilus ja nunnu kombekas:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. jaanuar 2017 at 00:25

      Kombeka peal oleval sildil on kirjas 10 000 mm veepidavust…

      • Avatar
        Vasta Maria 30. jaanuar 2017 at 15:19

        Võimalik, et ametlikul kodukal on valed numbrid. Võimalik on ka see, et Eestis müüvad teised numbrid paremini. Loodame parimat!

  • Avatar
    Vasta Mariza 29. jaanuar 2017 at 07:51

    Meil on lasteaias E ja K ujumine ning T, N ja R õuepäevad ja mis te arvate, kui tihti ma vanema poisi väliriideid pesen? Nädalas vähemalt korra, kui mitte 2 ?. See, et mu vanem poiss, kes nüüd sügisel kooli läheb mingi puhtuse etalon pole – tehti mulle suht ruttu selgeks! ?

  • Avatar
    Vasta mai 28. jaanuar 2017 at 22:56

    Kui ma esimese lapse sünni järel sukeldusin kasutatud lasteriiete müügi imelisse maailma, siis oligi üks arusaamatumaid kirjeldusi mu jaoks “sobib lasteaeda”. Mõtlesin, et kas nagu siis on mugav asi või ilus või laps saab ise selga või korralik või mis. Nüüd olen aru saanud, et jah, kui inimeste seas enam mingi riideesemega käia ei kõlba, aga põrandalapiks veel ei raatsi võtta, siis lükkad müüki ja paned kirjeldusse sobib “lasteaeda” ja “maale”.
    Mul lapsed maa-lasteaias… selle loogika järgi hea odav pidada.

  • Avatar
    Vasta Eveli 28. jaanuar 2017 at 22:13

    Mustast vàrvist rààkides…eile ostsin omale kevad/talve komplekti(jope halli/roosaga ja pyksid mustad),lootes,et kuna lapsed siis hea praktiline must vàrv.Tàna aga õnnestus mu 3 a tytrel mu mustad pyksid valge sefiiriga àra mààrida,nii et…?

  • Avatar
    Vasta Laura 28. jaanuar 2017 at 21:54

    See on mingi nõukaaja mentaliteet, et “linnariided” ja “kartulipõllu riided” e siis trööpmise riided. Meie emadel ja vanaemadel oli ju kõigest vaid Riga pesumasin ?
    Ise ei kasuta kombekat yldse nö linnariidena – kui linna lähen, siis ju enamus ajast kaubanduskeskuses või autos ja viitsin ma jee igakord selle kombekaga möllata. Lähevad jope ja paksemad pyksid. Vajadusel saab jope autos kiiremini eemldada, kui liiga palav hakkab.

  • Avatar
    Vasta Anneli 28. jaanuar 2017 at 17:20

    Olen täiesti samal arvamusrl, et lasteaias peab just korralikud riided lapsel olema, mitte nartsud.

    • Avatar
      Vasta Annika Pärtel 28. jaanuar 2017 at 18:11

      Narts ei peagi olema, miks peaks. Minu omal on aias õueskäimiseks vanem kombe, muul ajal kombet ei kanna, sest liigume palju ringi ja jopet mugavam kanda. Pojal, kes aias ei käi, on koduhoovi jaoks ja korralik kasutatud kombe (no Lassie ei ole kaugeltki mingi narst), linnas käime ikka jopega.

  • Avatar
    Vasta Elo 28. jaanuar 2017 at 15:06

    No täpselt noh! Mul ämm ostis ka lastele uued joped ja oli väga imestunud kui ma need neile maale minnes selga panin, kui oli plaanis õues mütata ja oksi tassida ja põletada. Küsiti kas midagi muud ei olnud lastele selga panna. Oli küll, aga uued joped olid nii mõnusad ja ägedad. Ma tahtsin, et neil mugav ja soe oleks. Vanad joped jäid sellist ilma ootama, mis ei oleks olnud tuuline ega vihmane, sest olid juba üsna õhukeseks ja räbalaks pestud.
    Endale ostsin ka uue parka ja kannan seda ka maal olles ka suveõhtutel, sest maal olles olen ma kõige rohkem õues. Linnas olles viskan lihtsalt mingi jaki peale, sest istun põhimõtteliselt toast autosse ja sealt jälle tuppa. Maalt tagasi tulles lähevad kõik riided vajadusel pessu ja on jälle kandmiskõlbulikud igas olukorras.

  • Avatar
    Vasta Nell 28. jaanuar 2017 at 14:26

    Seni kuni pesumasin töötab, ei saa ma küll aru miks ei võiks lapsed lasteaias ja niisama mängides värvilistes ja ilusates riietes olla. Igal juhul läheb korralik kombekas või komplekt pigem selga lasteaeda, kus nad mudas ja lompides püherdavad, mitte selleks, et läbi pargi kohvikusse jalutada.

  • Avatar
    Vasta Margaret 28. jaanuar 2017 at 12:05

    See pole veel midagi, et lasteaia lapsel peaks enamuse arvates vanad riided seljas olema… Ma ostsin vastsündinule valge kombe ja sain samamoodi kriitika osaliseks, et mis ma oma arudega mõtlen, läheb ju mustaks ja siis viska minema jne 😀 Ma ei saa aru mismoodi imik selle nii ära suudaks rikkuda, et enam kasutada ei saa. Ja teiseks tänapäeva õueriided on enamasti sellisest materjalist mida saab lapiga edukalt puhastada 🙂

  • Avatar
    Vasta Marianne 28. jaanuar 2017 at 11:39

    No ma räägin teile nalja parem 😀 Mul endal küll lapsi ei ole, aga õel on ja ükskord oli õelaps minu ja mehe juures öösel. Mina läksin hommikul tööle. Mees ja õelaps tegid siis pannkooke ja ütlesid, et tulevad toovad mulle ka lõunaks. Ja ma ausalt lihtsalt pidin ära minestama. Ma töötan kaubanduskeksuses. Õelaps tuli ise nii rõõõmsalt pannkoogikausiga ja moosiga, teksapüksid mõlema põlve pealt katki lõigatud (seda ta harrastab vahepeal koduriiete peal), nägu oli must ja moosine, ju enne sõid ise ikka ohtralt 😀 Küsisin mehelt, misasja nagu, kas ta üldse ei vaata või, kuidas laps uksest välja tuleb 😀 Vastuseks sain, et see on mood ju 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Kelli 28. jaanuar 2017 at 11:24

    Väga õige suhtumine!

  • Avatar
    Vasta K. 28. jaanuar 2017 at 11:17

    Minu ema on lasteaias olnud õpetaja juba 40 aasta ringis. Igal aastal ta imestab, et kust tuleb see mentaliteet, et lasteaias las olla siis räbalad ja peasi, et autosse ja poodi minekuks oleks ikka hasti kallis ja kvaliteetne riie lapsel seljas. Et lasteaias, kus käiaksegi peaaegu iga ilmaga õues, on justkui okei kui seljas on kombe, mis laseb vett ja tuult läbi ja “kõige etemad” on need välisriided, mis on lihtsalt lapsele väiksed juba – a’la kombe on nii lühike, et kui laps istub liivakastis siis sääred tõusevad nii kõrgele, et sokid on juba saapasärest näha. Samuti on osadel toajalanõudeks mingid üliodavad sandaalid mis ei lase jalal hingata.

    Aga kui paljud vanemad tahaksid tööl käies kanda riideid mis on väiksed, ei lase õhku läbi ja olla siis õues riietega mitu tundi mis lasevad tuult ja vett läbi???

    • Avatar
      Vasta Carmen 29. jaanuar 2017 at 21:25

      Mhm..mingi nõukaaegne imelik mõtlemine on jah mõnele külge jäänud. Õnneks seda vast hakkab vähemaks jääma..? Nooremad lapsevanemad on äkki teadlikumad või nii..))

  • Avatar
    Vasta Kertu 28. jaanuar 2017 at 09:31

    Mari näeb üli hea valja sellega!
    Tundub ülimalt mugav kuna hoiab kehasse ja seega lapsel hea liikuda.

    Kombet pesed (üldse ülerõivaid), siis vaata, et pesuloputusvahendit ei lisa. See rikub ülerõivastel kaitsekihi ära ning nad ei ole enam ei vee ega millegikindlad.
    Tegelikult võiks pehmendajat üldse mitte kasutada kuna tihti sisaldab kloori laadset ainet, mis rikub kanga kiudu ning riie vananeb ning läheb värvist ara tunduvalt kiiremini.
    🙂

  • Avatar
    Vasta M 28. jaanuar 2017 at 08:53

    Mulle ei meeldi kui lapsed näevad rääbakad välja .teiste lapsi ei vahi aga enda omad siis ei meeldi.sama on miskipärast triikimata riietega.no väike kortsuke siin seal pole midagi aga kui mees viib meie härrasmehe lasteaeda triiksärgiga mis otse restilt võetud siis kuidagi hoolitsemata välimus on lapsel.Tundub et mul on see kiiks jäänud lapsepõlvest külge,elasime puhtalt ja värskelt kuidagi.Lastel ka (juu siis minust) on jäänud see külge et ei kooli ega lasteaeda plekiliste riietega ei taha minna.Mäletan kui poiss oli kahe aastane siis lasteaiast öeldi et tema on ainus laps kes põlle keeldub ette panemast aga olgu see supp või praad ,tema tuleb puhtana laua tagant välja. Samas iseloomult on mõlemad kohutavad mürgeldajad nii et ei saa ka aru kuidas suudavad puhtaks jääda .aga jah kombekad on meil alati olnud need värvilised kus põlved ja pepu on tunedamat tooni,ei kujutaks ette et peaks kombet pesema rohkem kui kord nädalas ,kombekat üldjuhul ei soovitata tihti pesta. Ma ise ei arvan et lapsed peavad jääma lasteks aga meil on see õnnestunud nii et nad kuidagi lagastavad üsna vähe ja kui juhtub õnnetus ,no jook läheb pluusi peale vms siis ise lähevad vahetavad pluusi ära.ma ise ka ei kujutaks ette et isegi kodus kui kohv läheb endal pluusi peale siis lippaks päevläbi sama pluusiga edasi ? Muidu on mul mulje jäänud et eesti lapsed on alati peatud kustud kammitud .Sõidame palju rootsi-soome -eesti liinil ja alati kohe näen ära milline on eesti laps. alati juuksed kammitud jne . Rootsis pigem see “flower power” et be as u are , lapsekesed nagu tarsanid hommikuti oma kajutitest väljudes ? Aga samas see ka nunnu ?

  • Avatar
    Vasta Liisa-Mona 28. jaanuar 2017 at 08:42

    Täpselt minu mõte. Mid vahet seal on pesumasinad on olemas ja alati saad puhtaks pesta. Meil on ka aias sellised emasid kui õues pori ja lapsed õues käinud. Siis tulrvad järgi ja riidlevad lastega, et miks tal riided porised. Noo jumal kyll pesumasinad olemas sups pessu ja valmis 🙂

  • Avatar
    Vasta averiin 28. jaanuar 2017 at 08:41

    See mustuseteema on nii tuttav. Mul soovitati ka lasteaeda viia mingi teine komplekt riideid, et nendega siis laps saaks trööbata ja siis viisakatega minna lasteaeda ja linna jms. Minu laps kui lasteaias õues mängib, siis ei suuda end peaaegu üldse ära määrida, aga vot tänaval leiab esimese porilombi ja mudamütta, millesse end kohe sisse kukutada. Ma ei olegi hakanud talle eraldi riideid viima lasteaeda seetõttu. Vahel on küll mõni õpetaja tulnud vabandama, et riietus must on, aga olen öelnud selle peale, et laps peabki end ära määrima ja mul on pesumasin olemas.

  • Avatar
    Vasta Relika 28. jaanuar 2017 at 08:17

    Ostsin kunagi helebeeši diivani ja hakkas sama jutt pihta. See läheb nii ruttu mustaks ja blablaa…vastasin neile selle peale, et must diivan läheb samamoodi mustaks,ainuke vahe on,et seda mustust ei näe,heledal näeb…minule tähendab see ainult seda,et heledat tuleb siis rohkem hoida ja kasida. 🙂

    • Avatar
      Vasta Annika Pärtel 28. jaanuar 2017 at 18:19

      Haha, mul sama teema – heleda nahkdiivaniga. Ainus, mis juhtus, oli see, et tagumiku osasse kulus nahka auk, puhastada oli jube mugav hoopis 🙂 Nüüd on plaan soetada restaureeritud tigudiivan, heleda kattega, antiik. Sama teema- oioi, no kus ja mis, omal väiksed lapsed, pead mingi teki peale panema.
      Vot ei pane. Kui vaja, vahetan hiljem katteriide hoopis välja, sest antiiki päris prügimäele ei vii ju. Aga diivan meeldib ja selle ma kohevarsti ostan, vot!

  • Avatar
    Vasta K. 28. jaanuar 2017 at 07:42

    Väga veider suhtumine inimestel ikka.
    Mis kasu on jopest, mis peab tuult, vett ja sada muud asja, kui lapsel on see seljas autos või poes?
    Mul on ka lapsel lasteaias korralik ja kvaliteetne talvekomplekt, sest õpetajal pole vaja muretseda, kas ühel lapsel on pepu märg, niisama külm või selg paljas.
    Kusjuures ma ostsin poisile see aasta veel oranzi-musta kirju komplekti, kapuutsi äär on veel karvane ka ?
    Ja muidugi ei suutnud vanemad sugulased ära imestada, kui ebapraktiline värv ja see karv pulstub kohe ära.
    No siiani on ilus ja mis põhiline, lapsel on kindlalt soe ja kuiv, kui ta lasteaias õues on 😉

    Mina kiidan värvivalikut, kõik ei peagi hallis, mustas olema, kui meil siin veel värvilisi riideid müüakse.
    Oleks mul tüdruk, siis ilmselgelt ostaks talle ka erkkollase komplekti ?

  • Avatar
    Vasta Boffin 28. jaanuar 2017 at 06:46

    Minu abikaasa oli selline nagu sinu kirjeldatud lugejad. Põhjendasin talle ka ära, miks ma ei saada on last lastehoidu nukitsameheks riietatuna.
    Ta läheb ju tööle. Lapse töö on mäng. See ei tähenda, et ta peaks oma kõige kehvemad riided selle jaoks selga ajama 😀
    Ikka viks ja viisakas võiks olla ning kui juhtuvad riided mustaks minema, noh. Mis seal ikka. Need on ju kõigest riided.

    Kõik lapsed ja riided on pestavad. No problemo!

  • Avatar
    Vasta Ave 28. jaanuar 2017 at 00:40

    Mina olen ka oma last lasteaeda viinud puhtana aga tagasi talle järgi minnes õhtul olen ikka küsinud kas täna õues ka olite selle peale vasta laps,et ikka ja kui ta hakkas ennast riide panema nähes ta riideid mis seljas olid siis mind ajas see muigama ja natuke ka naerma ja ka teise lapse ema ja isa naersid laste riietuse üle ja ütlesid, et see on nii loomulik ja laste asi ikka juhtub 😀
    Ja polegi hullu kui ongi ära määrinud riided,vesi on ju olemas ja nad on ikkagi ju lapsed see käib asja juurde 😀

    • Avatar
      Vasta Ingrid 28. jaanuar 2017 at 02:23

      Ja vaja poodi minna või mõte lihtsalt jalutada vms…
      Laps läheb “inimese moodi” lasteaeda (velvetpüksid, jope, jne) ja tuleb ka.
      Lasteaias õues teised riided-kombe, õuekindad, teie müts. See lasteaaia poolt initsatiiv, mitte minu …upaskus.

  • Avatar
    Vasta Kadri 28. jaanuar 2017 at 00:32

    Minu lapsel on luhta roosa kombekas nii lasteaias kui ka linnas käimiseks ?. Üks õues käimine ja kombekas must. Aga no mis seal ikka, kui väga must juba välja näeb siis panen pessu. Tegin ka siis vee all testi ja käsi jäi kuivaks, laps pole ka kunagi märg kombekas olnud ja soe on samuti. ?

  • Avatar
    Vasta ehee 28. jaanuar 2017 at 00:22

    Mina müün igapäevaselt kasutatuid riideid ja ka enda laps kasutab, kuid……. kui foorumites näen lauset , et soovin kombet aga mitte uut kuna läheb lasteaeda siis vótab sónatuks. Et kui laps käib 5 päeva lasteaias, nv liigutakse peamiselt autoga, millal siis seda head ja kvaliteetset kombet kanda? Kas laps kes käib 5päeva lasteaias peaks siis kaltsudes kasvama? Uusi riideid kannavad siis selle loogika järgi ainult kodused lapsed. Vói käiakse selle hea kombega äkki nädalavahetusel kùlas? Kodus olles, vanemaga jalutades on alati vóimalus kontrollida riiete vastavut aga päris kindlasti ei kontrolli lasteaias ópetaja kas lapse kombe on piisav. Minu laps käib lasteaias ainult uute riietega kuna ma ka ise käin tööl siiski uute riietega. Teise ringi kaup aga sobib väga hästi koju, maale. Iseasi kui ei ole vóimalik uut osta no siis loomulikult ajab asja ära. Aga milleks postitused ei soovi uut kuna läheb lasteaeda :O ei saa aru……

  • Avatar
    Vasta Kaisa 27. jaanuar 2017 at 23:32

    Ma pean ütlema, et mul on täitsa suva sellest, kas kombe on must või ei.
    Ma eeldan seda, et mängides laps mustaks saab ja ma sellevõrra nv-l rohke pesu pesen.
    Vähemalt oli tal lõbus. Nagu viimati- võttis õue kaasa mingid väikesed Hot Wheels autod ja küll veeretas neid kõnnitee peal. Jätkas seda tegevust ka pargis sopa sees ja irvitas mulle vastu, kui ma nägin.
    Oleks neid siira rõõmu hetki natukene rohkem.. Kui sellist lihtsat asja, nagu kombemäärimine on vaja, et laps rõõmus ja õnnelik oleks, siis ma võin selle masinatäie poriseid riideid ka rõõmsalt ära pesta.
    Ausõna-kui ma teise lapsega peaks teisti käituma,siis käsin küll elukaalsasel meelde tuletada, mis tähtis on..

  • Avatar
    Vasta E 27. jaanuar 2017 at 23:32

    Mind ei häiri, kui lapsed on mustad, aga mulle meeldib, et pole näha, et nad seda on. 🙂 Ehk ma eelistan tumedama osaga kombekaid. Selliseid on päris kobedaid, kus põlved ja pepu on tumeda osaga ja ülejäänud ilus värviline. See on nii hea! Hirmus tüütu on iga päev laste kombekaid lapiga puhastada, mul tegelasi kolm ka.

  • Avatar
    Vasta T 27. jaanuar 2017 at 23:14

    Mina emana ka viin lapsed lasteaeda nagu kûlla. Tahan et oleks olemas ikka puhtad ja korralikud riided mitte nagu kodus, kus iga menûû peal. Mulje on oluline. Ei soovi, et keegi narriks, vaid jâtaksid ka vâliselt viisaka mulje nagu kâitumisekagi 🙂 aga ega ma seepârast kalleid firmakaid ka soeta. Ka soodsalt saab uusi ja megailusaid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2017 at 00:34

      Ma ei tea ausalt, et lasteaialapsed tuleksid üldse selle peale kedagi narrida, Mari aias on kõik mustad. Aga noh, ju siis meil käivad kõik lasteaias, mitte külas 😀

      • Avatar
        Vasta Tiina 28. jaanuar 2017 at 08:06

        Kujunes võivad ka lastega lapsed päris julmad olla suhtumiselt- mul sõbranna last kiusati ja narriti lasteaias selle pärast et tal kombekas oli. Et noh kombekas on nõme, jope ja püksid peavad olema ???

        • Avatar
          Vasta Tiina 28. jaanuar 2017 at 08:07

          Kusjuures * ja lasteaialapsed *
          Deem see autocorrect ?

          • Avatar
            Sandra 28. jaanuar 2017 at 13:33

            On on küll paraku nii jah. Lapsed on väga julmad olevused. Minu lasteaiaaeg on küll juba 20 aast taga, aga juba siiski kiusati ja narriti mind lasteaias, mis omakorda jätkus kooliajal jne. Ammugi siis tänapäeval, kui kiusamine ja vaimne vägivald võtab aina suuremaid mõõtmeid.

  • Avatar
    Vasta Ylleh 27. jaanuar 2017 at 23:10

    Selle saab mustaks on üks ! , nimelt-mida rohkem sa seda kombekat pesed, seda vähem ta toimib! Muutub vooder räbalaks, ei ole vee, mustusekindlust,ei pea tuult jne jne. Lisaks mari.kombekas alt äärest lai-see hakkab tallaalla vajuma ja lihtsalt varsti katki sealt.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2017 at 00:24

      Nojah, kui on nii siis on nii 😀

    • Avatar
      Vasta Triinu P 28. jaanuar 2017 at 09:40

      Ma ostsin ka lastele kvaliteetsed kombekad lasteaeda. Ja siiani pole ma neid veel pesumasinasse pannud. Plaanin teha seda alles hooaja lõpus. Senimaani tõmban mustad kohad märja lapiga üle ja nii ei tohiks need omadused ära kaduda. Ma ei näe samuti mõtet, et kallis kombekas osta “linnakäikudeks”. Pealegi kui on linna minek siis ei panegi kombekat vaid selleks on meil joped olemas.

  • Avatar
    Vasta Maru 27. jaanuar 2017 at 23:04

    Jajah, linnas (eriti veel autoga) läies peab eriti vee ja mustuse jne kindel olema eks ?
    Mul ka ikka põhimõte, et lasteaias olgu hea ja kvaliteetne asi.
    Linna minnes, norm ja puhas ?
    Ei pea poodi minnes mingi ultra vettpidav asi olema ju.
    No ja kui saab mustaks siis saab. Pesumasin peseb ja poes müüakse uusi!

    • Avatar
      Vasta Gessy 27. jaanuar 2017 at 23:29

      +1

  • Avatar
    Vasta TK 27. jaanuar 2017 at 23:03

    Mina ei saa ka sellest mustusefoobiast aru ja veelvähem teooriast, et lasteaeda vana ja räbal ja linna peale uhke ja kallis kombe. Lasteaias, kus palju lapsi, soppa ja mudamülkaid, peaks just môtlema sellele, et kombe peaks kôigele vastu ehk siis olema vôimalikult kvaliteetne, veekindel, tuulekindel jnejne. Just linna peale ja autosôiduks on sobivam kasutada odavamaid “noname” kiirmoe riideid, millel kvaliteet pole esmane. Mitte, et lasteaia riietus peaks alati kallis olema! Meie saime oma Didriksoni kombe, mis muidu 130€ jollyroom.fi-st 57€ eest ? Ja kui see “uhke” kombe saabki mustaks, siis nagu sa ütlesid…kvaliteetse asja lased vee vôi märja lapiga üle ja voilaaa, nagu uus! Ja kui laps saabki mustaks…mis siis…laps saab laps olla korra elus ja muretseda selle pärast kas ta istub mudamülkas vôi trambib vees on ajuvaba! ?

    • Avatar
      Vasta Gessy 27. jaanuar 2017 at 23:30

      Sajaga nõus…:)

  • Avatar
    Vasta S-R 27. jaanuar 2017 at 23:03

    Nõustun täiega sinuga! Lapsed peavadki värvi kandma, kuna nad ise ka värvikirevad inimesed, nad peavadki mustaks saama, see on nende lapsepõlv ja vaevalt vanemad soovivad, et nende lapsed suuremateks saades hakkaksid rääkima, et nad olid kui kilesse mässitud, sest ei lubatud midagi teha ega katsuda 🙂
    Ootan seda aega, et piiga jalad alla võtaks ja saaksime koos õues möllata ja kõik porilombid läbi käia 🙂 🙂 (Meeldis see mulle ja arvan, et ka minu lapsele meeldib see 😀 )

  • Avatar
    Vasta Marina 27. jaanuar 2017 at 23:02

    Ongi.

  • Avatar
    Vasta Maarja 27. jaanuar 2017 at 23:01

    Lapsel peab ola lapsepõlv – mis tàhendabki seda , et kui tahab lompi astuda siis astub … kasvôi pûherdab 😀 aga igathes , elan vàlismaal vàikeses külakeses ning siin on kahjuks nii, et kui vihma TIBUTAB , lumi maas vôi muidu sopane vàljas siis lapsi vàlja ei saadeta . Mina viin aga oma lapse igapàev (+1kraad on jààaeg juba siin neile ) mànguvàljakule (laps 1,4 aastat ) . Tuleme tagasi kas làbimàrjana (lumi) vôi ûleni sopasena ( sulalumi ning pori koos) ja alati on keegi kes kommenteerib nagu oleksin jube inimene , et last piinan 😀 me aga jôuame koju , lapsel kombekas must ja màrg aga ise ta soe ja kuiv . Tômban lapiga kombeka ûle ning nagu uus 🙂 meil erksinine kombekas . Laps on ônnelik , et möllata sai ja mina ônnelik , et laps ônnelik 🙂

  • Avatar
    Vasta M 27. jaanuar 2017 at 23:01

    Kõige muuga nõustun, väljaarvatud see “see on sama hea kui me ise käiks tööl mega nartsudes”. No ei ole ju sama hea, sina vaevalt tööl käpuli maas roomad ja lörtsi sees mängid 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. jaanuar 2017 at 23:02

      Oleneb, mis tööd keegi teeb 😀 Ja kui mu töö hõlmaks iga päev maas püherdamist, siis ma tahaks ka ju ikka ilusaid asju kanda :DD

      • Avatar
        Vasta Vaike 28. jaanuar 2017 at 00:15

        Kujutan ette praeguse ilmaga ehitajaid jt tegemas välitööd lihtsalt vanades dressides… Pakuks, et neil ka ikka väga korralikud tööriided.

  • Avatar
    Vasta R.V. 27. jaanuar 2017 at 23:00

    Ma ütlen alati selle peale, et aga mul on kodus pesumasin olemas 🙂

  • Avatar
    Vasta Carmen 27. jaanuar 2017 at 23:00

    Nöustun 100% su jutuga. Mina ostsin lapsele talveks lumivalge jope ja iga teine kommentaar oli vihje sellele, et pean iga paev hakkama seda pesema. Nuudseks utlen, et see 75 eur oli vaart lumivalget jopet! Kui miskit peale laheb voi maardub kain niiske lapiga ule ja jalle puhas. Pealegi olen seda olemasoleva kolme kuu jooksul masinas pestnud 3x, seega iga kuu uks kord!! Mis on vaga moistlik mu meelest 🙂

    • Avatar
      Vasta Diana 27. jaanuar 2017 at 23:23

      Kui sa nii tihti seda pesed, siis varsti ta kohe kindlasti ei pea tut, mustust ega vett 😉 Sel juhul vaja osta lisaks veekindlust taastav sprei

      • Avatar
        Vasta Helena 27. jaanuar 2017 at 23:35

        Kuu jooksul üks kord on palju v? Hahaha 😀

        • Avatar
          Vasta Liivi 28. jaanuar 2017 at 00:13

          Õueriide puhul on küll. Näiteks Didriksons Migisi Kidsi kombel väheneb kolme pesukorraga veepidavus 5000 mm pealt 2000 mm peale. See kehtib iga firmamärgi õueriitete puhul, mida rohkem pesukordi, seda väiksem vee- ja tuulepidavus. Neid omadusi annab kauem säilitada ja veidi taastada spetsiaalsete vahenditega, aga iga pesuga vee- ja tuulekindlus siiski veidi väheneb ja ükski vahend ei muuda kasutatud kombet sama heaks, kui see oli uuena. Mida harvem pesta, soovitavalt spetsiaalse vahendiga (ma kasutan Nikwash Tech Washi), seda kauem omadused säilivad. 🙂

          Tech Washi väike (300 ml) pudel maksab tavaliselt 10 € ringis ja sellest piisab umbes kolmeks korraks ja korraga tohiks pesta ainult kahte eset. Kaup24 lehelt saab liitrise pudeli 15 €eest, mis muudab ühe pesukorra oluliselt soodsamaks. Lihtsalt infoks, kui kellelegi hakkas huvi pakkuma. 🙂

          • Mallukas
            Mallukas 28. jaanuar 2017 at 00:37

            Arusaadav ja eks ikka tuleks kallist kraami võimalikult hästi kohelda, aga noh, Mari kannab seda ütleme… kaks-kolm kuud, Lende ehk teist sama kaua. Nii kaua vast ikka peab vastu 😀

  • Avatar
    Vasta Geiu 27. jaanuar 2017 at 22:59

    Meil ka lapsed parajad mökerdised aga las olla. Vaevalt täiskasvanuna tahaksid nad enam end mäest alla rullida või mööda porilompe tatsata. Las naudivad

    Ja olen aus, kuna kodus peseb pesumasin pesu siis lasen alati lapsel väljas nii palju püherdada kui tahab 😀