LAPSED Lende

Lende, vana sindrinahk

1. veebruar 2017

Viimastel päevadel on Lendel tekkinud “imeline” uus harjumus. Nimelt hakkab ta rahulikult sööma ja need, kes kunagi imetanud on, teavad, mismooodi see käib. Alguses imeb niisama vähe aega ja siis äkki pahiseb piima peale ja siis ta mitte enam ei ime niisama, vaid hakkab täiega neelatama ja jooma, eksole. Nüüd teeb ta aga nii, et imeb-imeb ja siis just see hetk, kui piima hakkab täiega tulema ja pritsib kahte lehte laiali, laseb tema lahti ja nutab. Mina ei saa aru, et kas ta tahab, et see piim KIIREMINI tuleks ja ei malda oodata ja annab alla just see moment, kui piima voolama hakkab, või siis ei taha ta lihsalt piima saada, sest see on hape vms. Jeesus, mitu korda võib üks inimene sõna “piim” kirjutada.

DSC_7420

Pildil Lentsu mulle ootusäreva naeratusega silmaauku vaatamas. Et Kail veel parem ettekujutus oleks, siis Lende on mul süles, tal on peas suur roosa lehv ja ta on selline paks ja pontsakas väike kukkel. Teised pildid on samasugused, ainult Lende näoilme muutub vähe. 

See on lihtsalt nii frustreeriv, sest esiteks hakkab ta täiega nutma ja teiseks teeb ta piimakraanid lahti ja nõnda nirisen ma mõlemast rinnast nagu lüpsilehm, ise samal ajal Lendet rahustada püüdes. Mõnikord aitab kiiktool, et seal kiikudes sööb ikkagi edasi, aga mõnikord ta lihtsalt kiljub ja kriiskab nuttes, nagu keegi teda nüpeldaks ja söömisest pole juttugi.

DSC_7421

Ma seda nüüd küll ei karda, et ta liiga vähe süüa saaks, sest noh, vaadake seda rulli. Meil beebigrupis juba mõned annavad samavanadele lisatoitu mekkida, aga ma selleks ka põhjust ei näe, sest kosumisega tal probleemi pole ja süüa talle nagu meeldib, v.a need korrad, mil ei meeldi.

Ja kui ei meeldi, siis teeb ta veel ühte toredat asja – surub mu nibu oma terasest igemete vahele ja siis hooga rapsab pea eemale. Ma vannun, et ma viimane kord andsin talle niimoodi süüa, et hoidisin oma kätt pea taga, et ta väga suure hooga mu nibu küljest rebida ei saaks. Ilma naljata on see VÄGA valus.

Vanus on samas seal maal, et võib rinnastreik olla küll? Mariga umbes sellisel ajal hakkas, siis sain ma sellest fitnesspallil imetamisega üle (läbi enda suure nutu, sest ta EI TAHTNUD tissi) ja lõpuks rikkusin ikka kõik ära, oma sünnal Saaremaale spaasse minnes. Peale seda lõpetasin ma ka imetamise ja Mari jäi pudelile. Seekord ma seda viga teha ei taha. Ps! Arhiivides sobrades leidsin, et just 1. veebruaril 2014 aastal andsin ma Marile esimese ampsu kõrvitsat (loe siit).

Ka tissistreigist olen ma rääkinud ja jaganud lugejatega ühte kirja, mis nüüd, 3 aastat hiljem mind ka jälle aitas (loe siit). Naljakas, et juba siis mulle SIETi soovitati, aga ma siis nende poole ei pöörndunudki. Ma enam üldse ei mäleta, et miks ma lõpuks hakkasin Marile RPAd andma, perearsti soovitusel? Sest laps oli kuuga “vaid” 400g juurde võtnud? Kas see mitte normaalne kaal ei ole :D? Igatahes sedapuhku ma seda teha ei kavatse, nii kaua kuni vähegi võimalik. 8dal on Lende 4 kuu tehnokontroll, seal saame kaalu ka teada, aga sellega pole tal küll raudselt probleemi.

DSC_7417

Ühesõnaga, ega midagi hullu polegi. Beebid on beebid ja teevad vahepeal selliseid vigureid, pole midagi teha. Wonder Weeks app ennustab meile lausa nelja nädalat kehva tuju Lende poolt, mille toob kaasa see, et praegu hakkab ta sama palju nägema kui meie = palju informatsiooni. Iga päev uued oskused = koormus ta väikesele mõistusele. Kõik on talle nii uus ja nii põnev ja nii hirmutav ja nii lahe, et teinekord tulebki nutt peale ja ei saa see väike rulaadirull ise enam hakkama selle emotsiooni taltsutamisega. Siis me jalutame temaga mööda tuba, õõtsutame, kiigutame, laulame ja kui miski ei aita, siis teeme vahetust. Kord mina, siis Kardo. Kelle käes laps magama jääb, see on võitja! Tavaliselt võidan mina, sest mul on tissid.

Ja kui me piisavalt kiiresti ei reageeri, siis pobiseb juba Mari “tita tuttu…”, endal selline nägu peas, et no kammoon, kaua võib üks laps kisada 😀

Loe ka neid postitusi!

42 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta ml 17. veebruar 2017 at 21:54

    Mul oli poiss veits vanem kui otsustas, et temale sobib ainult ühest tissist süüa. Tegin igasugu trikke, aga ära ei petnud teda. Lõpuks siis andsin alla ja sõigi ta ainult ühest. Teisest kadus isegi piim ära. Siis olin nagu mingi friik, üks tiss oli suur ja piima täis, teine rippus niisama..

  • Avatar
    Vasta ML 3. veebruar 2017 at 08:45

    Meil oli selline jama õnneks lühikest aega aga väga närvesööv on küll. Tahaks nii väga küsida, et mis sul ometi viga on ja ta ikka vaatab sulle sellise näoga otsa, nagu sa tahaks teda mürgitada 🙂
    Kasutasin petteks sooja vett. Kõigepealt pakkusin lutipudelis vett ja kui laps rahunenud oli, siis vahetasin sujuvalt pudeli rinna vastu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. veebruar 2017 at 08:46

      Õnneks eile oli juba natsa parem 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 2. veebruar 2017 at 17:12

    Tegelikult on vist hambad teevad haiget, nad hakkavad igeme sees kasvama.
    Minu tita ka hammustab nii, enda sormi ka.

  • Avatar
    Vasta Kersti 2. veebruar 2017 at 10:51

    Armsad pildid. Lapsuke sul ikka täielik kaunitar @):-

  • Avatar
    Vasta Jane 1. veebruar 2017 at 23:31

    Mina lükkasin söögikorrad sellele ajale kui laps ärkas ja oli unine…pluss öösel sõi ka läbi une…muidu oli sama jama…☹

  • Avatar
    Vasta Triin 1. veebruar 2017 at 20:56

    Oh need lapsed on sul ikka mega armsad 🙂

  • Avatar
    Vasta Kai pimeduses kobamas 1. veebruar 2017 at 20:33

    Mallu, kuule trei mulle ka üks selline roosa slehviga mumpsel ja kui valmis, siis saada palun Pärnu Keskuse Smardikasse. 😀 Tänud juba ette! 😉

  • Avatar
    Vasta Carry 1. veebruar 2017 at 20:00

    Lende tundub nii suur beebi sul süles?ei saa kohe kuidagi öelda, et 3,5 kuune nunnukas)))

  • Avatar
    Vasta Paulyne 1. veebruar 2017 at 19:34

    Teil on nii armsad lapsed ikka. Silm puhkab neid kõiki pilte vaadates! :))

  • Avatar
    Vasta Kaisa 1. veebruar 2017 at 17:57

    Mul 2 poiss tegi samamoodi- aga no pagan, kui on söögiaeg, siis on söögiaeg- vägisi tiss suhu tagasi ja siis lõpuks ikka sõi. Ma olen muidugi harjutanud talle “tiss-tiss-tiss” ütlemist, et mõikaks, et söögiaeg on- siis ei kisa enne sööma hakkamist väga südantlõhestavalt.
    Ja täpselt nagu sul, kiskus mul ka poiss oma ou-mai-gaad kui jõulise pealiigutamisega nibusid. Alguses ei saanud aru, et mis nüüd, aga talle tundus mu ehmumine ja natuke valulik hääl nalja tegevat. Praegugi on nii, et kui kisub juukseid või härra habe ja siis “aiai” ütled, irvitab vastu ja võtab veel tugevamalt kinni.
    Mu omal on õnneks mõlemad kombed üle läinud, loodan, et teilgi paremaks läheb 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelin 1. veebruar 2017 at 17:07

    Meie 6 kuusel pole ka veel hambaid. Eelmine nädal otsutas esimest korda nibu igemete vahele võtta ja “hammustada” , endal susliku nägu peas. On sindrinahk. Tissistreiki poiss pole veel teinud, kuid tissid ise vahel streigivad 😛

  • Avatar
    Vasta Ma 1. veebruar 2017 at 16:48

    Ohjah, Mallu. Ei saa nad ilma sinuta :d

    http://foorum.perekool.ee/teema/mallukal-puudub-ikka-igasugune-habitunne/

  • Avatar
    Vasta V 1. veebruar 2017 at 16:27

    Njah. Ma teise lapsega sõdisin pm sünnist saati – vahepeal oligi ainus viis hämaras toas unesegasele lapsele tiss suhu torgata, siis ta sõi ka. Samuti võivad segada muutuv valgus ja liikumine, kuigi nutt viitab pigem muule.

  • Avatar
    Vasta Ma 1. veebruar 2017 at 15:39

    Mul tekkis see käitumine beebil nüüd paar päeva tagasi. Ma ise arvan, et surve ja piimakogus on siiski suurenenud, kuigi tundub, et pole. Vahepeal lihtsalt võtan ta tissi otsast ära, tõstan püsti krooksutama ja siis panen rinnale tagasi. Jube tüütu on, piima lendab, aga lapsel on veel kehvem kui mul ja püüame hakkama saada…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 15:43

      Issand, ma ei teadnud, et sa beebigi said :D! Palju õnne! Nüüd kobi Tlna pildistama, enne kui ta 18 on!

    • Avatar
      Vasta Ma 1. veebruar 2017 at 15:50

      Hehehheheeeee, aitäh! 🙂 Eliisabet sai täna 3-nädalaseks. See on kindel, et ühel heal hetkel me pildistama tuleme! 🙂

  • Avatar
    Vasta Ly 1. veebruar 2017 at 15:05

    Kui Herly (3.saab 10 kuud) oma hammastega nakitsema hakkab, siis on tiss suust läind ja laps oma voodisse…aga muidu tissistreigiga, unesegane laps ei streigi…ja kui ilusti juurde võtab pole hullu midagi, ongi ju nii, et kui tahab siis sööb. Ei ole mõtet toppida kui ta ei taha… 😀

  • Avatar
    Vasta kätlin 1. veebruar 2017 at 14:05

    Hahaaa, kelle käes laps magama jääb on võitja 😀 😀 Saaks ma ka mehega igapäevaselt seda “mängu” mängida 🙁 Praktiseerida saaksin seda vaid iga 10 päeva tagant, aga sel juhul võidaks nagunii mees, sest tema näeb last harva ning närv peab ka kauem vastu 🙂

  • Avatar
    Vasta E4 1. veebruar 2017 at 14:01

    Tissistreik seljatatud ja meil aitas see et kõndisin laps süles mööda tuba edasi tagasi enne imetamist no julgelt 30-60min ja siis rinnale. Sai kõnnitud ka laps rinnal ringi. Ainus asi mis aitas.

    • Avatar
      Vasta Sokuke 2. veebruar 2017 at 00:58

      Sama. Aitas vaid imetamise ajal mööda tuba ringi kõndimine, samal ajal beebil marlilapp näo ees, et ei oleks kiusatust mööda tuba ringi vahtida ja saaks rahulikult söömisele keskenduda. Nii kui lapp ära nihkus, oli tiss suust ja väänas endal vaat et kaela kõveraks, et saaks ainult ringi uudistada.

  • Avatar
    Vasta Kris 1. veebruar 2017 at 14:00

    Oh vaeseke. Mul oli sünnist saati nii, lasi laksuga lahti ja päriselt röökis nagu piitsutatataks. See oli…. ei leiagi head sõna.. Aga õudne, ise nutsin, mis viga ja ei saanudki, kui andsin Rpa’d. 10-60 sek maks oli korraga rinnal.

  • Avatar
    Vasta kersti 1. veebruar 2017 at 13:49

    Ei, tuginedes enda kogemusele, siis ei streik see ei tohiks olla. Ta lihtsalt ei suuda neelata nii kiiresti, kui sul see piimavool tuleb ( tuleb ta ju suure survega). Palju lapsed tegelikud neelavad selle survepiimaga seoses ka õhku alla ja see ka valus. Mina sinu asemel ootaks, kui surve tuleb, ntx suru näpp nibu ette ja kui surve möödas, lase lapsel omas rütmis tiss tühjendada. Minul oli alati teise tissi peal mingi lapp, sest see piimakaitse padjake uppus sekundidega. Mul kõik 3 last saanud tissi üle aasta.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:51

      Aga surve ju kogu aeg sama olnud…

  • Avatar
    Vasta Lii 1. veebruar 2017 at 13:48

    Appi, seda igemetega rebimist saan mina oma kahe ja poole nädalasega ka juba tunda ja no on õudne…

  • Avatar
    Vasta Merili 1. veebruar 2017 at 13:46

    Mul poiss nädalake vanem ja on juba nädal nii teinud. Mulje on nagu laps ei tahagi absoluutselt süüa. Tema nutab,mina nutan,koos nutame. Tissi nägemine on lausa kohutav piin tema jaoks.
    Proovisin rpad aga ega ta seda pahna ka ei taha.
    Imetamisnõustaja ütles, et las jaurab ja ega ta end nälga ei jäta nii vanalt..arvatavasti kikud tulemas.
    Järgmine kuu tahaks natuke püreesi proovida küll sest kui saaks kasvoi ühe toidukorra/imetamis asemel endaga tegeleda oleks tore,rahulikult 1 kohvi juua näiteks. Muidu siiani 1-1.5 h tagant imetamine olnud

  • Avatar
    Vasta Katrin 1. veebruar 2017 at 13:33

    oh, gaad 😀 tead, mis pildi mulle ette manas, kui ma seda kohta lugesin, kus Lende tissi lahti laseb? Silme ees oli pilt, kus sinu tiss lahmab piima igasse ilmakaarde nagu mingi aiavoolik, kust tuleb täie survega vett ning keegi pole seda jõudnud oma haardesse krabada. vabandust! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:37

      Umbes nii see ongi :DD

    • Avatar
      Vasta kt 1. veebruar 2017 at 17:27

      haha

      Mul ka sel ajal laps vahel ei tahtnud nii vaga piima, aga elasime yle ja parast 1.5-aastasena raske maha jatta.. laps selline rinnapiima fan.
      Vahel sokolaad teeb piima m6rudaks.
      Beebil v6ib olla imemisvajadus- tahab lihtsalt rinda imeda, aga mitte palju piima juua. See ei tahenda, et ta lutti tahaks imeda.
      Kui laps unine- eriti oositi on kergem lapsele piima sisse soota 🙂 siis soob isukamalt.
      Lende jah trullake.

  • Avatar
    Vasta Mina 1. veebruar 2017 at 13:30

    Oh ma tean seda.. kes ei teaks eks?!
    Ma juba tunnen kuidas ma pingesse lähen kui JÄLLE ta tahab süüa.
    Proovisin kõiki asendeid mis mõelda võiks. Endal seljalihased ja kael valusad. Mõnikord toimisid mõnikord mitte.
    Vahepeal toimis magama kussutamine ning unesegasele lapsele tiss suhu. Oh õnne kui ta kisata sõi.
    Ja parim lollitamine millega hakkama sain.. väike lutisõltlane nagu ta on..
    Nibukaitsmega haakus kinni.. veidi lasin “käima tõmmata” ja siis kaitse ära 😀 toimis nagu õlitatult.
    Õnneks läks üle.. see oli kohutav aeg..

    • Avatar
      Vasta Kadri 1. veebruar 2017 at 15:17

      Minul soovitas imetamisnõustaja proovida imetada pimedas ruumis (kas või vannitoas, kui muud tuba täiesti pimedaks teha ei saa), praegu on see aidanud küll. Samal ajal panen telefonist white noise’i ka mängima, et laps rahuneks.

  • Avatar
    Vasta Lille 1. veebruar 2017 at 13:14

    Minu tissilaps tegi samasugust rinnastreiki siis, kui tsl kurgus soor oli. Tal lihtsalt oli valus neelata. Kui soor sai ravitud, tuli ja korralik söömine tagasi. Keelel, põskedel ja suulaes polnud midagi, ainult sügaval kurgus. Vaata igaks juhuks, aga siis pead Lende kisama ajama?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:18

      Lendel muuseas vahepeal on keel kollane, aga perearst eelmine kuu ütles, et see pole soor… Küsin seekord uuesti.

      • Avatar
        Vasta Eve 2. veebruar 2017 at 14:06

        Kui marliga pühkides maha tuleb, siis ei ole, kui pärast pühkimist ikka katt keelele jääb, siis on soor. Saad ise välja selgitada. Pärast iga söögikorda Borjomiga lapse keele ja enda nibu puhastamine aitab.
        Veel võid proovida söötmise ajal Lendet krooksutada ja siis edasi sööta, mõnikord hoopis see segab

  • Avatar
    Vasta Liisu 1. veebruar 2017 at 13:12

    Oh minul esimese lapsega oli sama, et lapsel oli tissistreik ja olin siis suht paanikas ? muidugi kóik arvasid, et raudselt kóht tyhi ja minul piima vãhe…andsin siis ka rpa ja laps mugis end kurguni tãis ja siis jah tóesti jãi n.ö vait .
    Seekord olen targem uue lapsega, tissistreik käib asja juurde…kui ei taha, siis ma ei suru oma tisse talle suhu ? vóimleme vói jalutan temaga toas ringi.. nii kaua kuni kaal okei, nii kaua ei topi ma talle ka pudelit suhu. Sööb siis kui tahab ?
    Seekord ma ei stressa ka nii palju.?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:18

      Teist korda ema olla on ikka palju pingevabam 😀

  • Avatar
    Vasta Mac 1. veebruar 2017 at 13:12

    haha, pildikirjeldus Kaile oli numps 🙂
    pilt ka 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 1. veebruar 2017 at 13:11

    Mul oli 4 elukuul nij et plikal tulid kaks esimest hammast korraga ja see oli nii valus kui ta hammustas.ise muutkui naeris,5 elukuuks juba oli nii kaval et hakkaski nakitsema.kord ytlesin et kui veel hammustad siis on tissiga kõik.Tema aind itsitas. 7 kuul hakkas piima väheks jääma ja läks üle rpa le

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:12

      Aiii ma ei kujuta ette, kui ta vee, hammustaks ka..

  • Avatar
    Vasta Elis 1. veebruar 2017 at 13:07

    Tagantjärgi mõeldes, siis ilmselt oli minu pojal ka see tissistreik.. ja lõpetasin sellepärast rinnaga toitmise, et arvasime, et ta lihtsalt ei saa piisavalt piima rinnast ja kõht tühi.. tol kuul võttis ta mingi 180g juurde ka ainult ja arst ütles ka, et raudselt kõht tühi lapsel 🙁
    Niiiiii kurb on tagant järgi mõelda, oleks võinud ikka pusida veel 🙁
    Teile aga edu ja jaksu selle streigi seljatamisel! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2017 at 13:09

      Kahju, et paljud sellest ei tea 🙁

      • Avatar
        Vasta Eve 1. veebruar 2017 at 13:44

        Sama rumal olin ka mina 🙁 Poiss sai vist vaid poolteist kuud rinda, aga hakkas streikima ja noo, sealt siis arvasingi, et ei saa kôht täis jne. Ei suutnud oma last nälgas hoida ja andsin puddli. Ja vsjo. Rinnaga oli kôik 🙁
        Aga varstivarsti teine tulekul, enam nii kergelt alla ei anna 😉