AVALDAN ARVAMUST Lapse üles kasvatamine LAPSED Lasteasjad

vanemaks olemise taak

22. märts 2017

Lugesin Pille blogist tema mõtteid lapse kasvatamisest ja süümekatest, mis sellega kaasnevad. Ma julgen arvata, et samasuguseid mõtteid on igal lapsevanemal olnud. Asjad võivad erinevad olla, aga ikka on mingid asjad, mida sa teed ja ise mõtled, et issand, kas ma olengi nüüd lapsele karuteene teinud. Nagu Pillegi, oli mul kunagi lutiteema. Enne kui Mari sündis, olin ma veendunud, et minu laps küll lutti ei saa. Ometi imes nädalane Mari lutti nagu vana mees ja ei loobunud sellest aasta ja seitse kuud. Lende ajal ostsin ma kodu lutte täis, sest neid läheb ju täiega vaja. Hehe, naergem nüüd, sest lutti ei võta see tegelane siiani. Aga ma tundsin ennast Mari ajal küll natsa süüdi, et kasutan seda “emade mugavusvahendit” ja veel hullem süümekas tuli siis, kui viienda kuu alguses Mari pudelitoidule üle läks.

dsc_1921-7706863

Laias laastus pole ju vahet. Et pole ju vahet, kas näiteks mõni kolmekuune saab “jäätist maitsta” või kas kuuekuused vaatavad multikaid või alla aastane soolaga maitsestatud toitu saab. Ärge saage valesti aru – ma ka natukene süttin, kui kuskil keegi räägib, et ah, andsin ja mis vahet seal on, teen mis tahan, blabla. Lihtsalt selle pärast, et ma tean, et neid asju ei peaks tegema ja siis tundub ju loogiline, et KUIDAS ometi mõni on nii loll ja ikka neid asju teeb. Aga ise teen muidugi ka.

Tegelikkus on vist see, et iga ema teeb midagi nendest “keelatud asjade” nimekirjast, või no nendest, mida alati heaks ei kiideta. Kes annab lutti, kes annab jäätist, kes annab heeringat lutsutada, kes paneb lapse teleka ette, kes annab mudilasele tahvliga mängida. See muidugi ei takista teisi kritiseerimast. Et okei, MINA annan oma lapsele tund aega päevas telefoni näppu, aga no TEMA lahkus neljakuuse beebi kõrvalt kauemaks kui neljaks tunniks ja vot alles SEE on halva ema tunnus. Ja see, kes käis beebi kõrvalt neljaks tunniks ära, mõtleb, et ah, see pole midagi hullu, aga näed, mõni ema annab oma lapsele SOOLAGA tehtud püreed ja vot see on alles sitt vanemdamine.

Mina ostsin just kaks asja, mille suhtes on inimestel kaheti arvamused. Okei, olgem ausad, Mari ajastul olin ma valmis tulihingeliselt vaidlusesse laskuma, kui keegi kuskil säärase ostuga juubeldas, aga nüüd mul on selline tunne, et for f*ck sake, elagem ja laske teistel ka elada. Üli haige lause, aga tõepoolest on nii, et iga ema teeb, mis ta teeb ja teiste arvamusi on hea saada siis, kui neid küsitakse. Muidugi arvamust antakse iga asja peale…Ka küsimata.

dsc_1910-1166488

Ühesõnaga üks nendest asjadest on see Bumbo iste. Kuigi see vidin on saanud täiega igasuguseid auhindu üle maailma, siis ma TEAN, et füsioterapeudid ja muud targad inimesed ei soovita sinna last istuma panna, sest see takistab tema loomulikku arenemist. Kõige parem on lapsel olla ikka maas, kõva pinna pean. Ma tean seda! Aga Lentsul on viimasel ajal nii naljakas komme ennast kogu aeg võimalikult istukile upitada. Süles tahab istuda ja maas teeb nagu kõhulihaseid ja kui peab täitsa pikali olema, siis nutab. Teine variant oleks teda pidevalt süles hoida, aga no vahepeal tahaks ikka inimese korraks käest ka panna ja siis ma mõtlesingi, et ma proovin paari varianti, kui ma juba omadega seal Nagu Uus poes olin.

Ühesõnaga, tõin selle koitsa ja panin Lentsu sinna paar korda, aga sellega on küll selline värk, et mulle tundub, et tal pole seal kuigi mugav olla. Kuigi Bumbo kodukal väidetakse, et kohe, kui laps pead hoiab, võib ta sinna sisse surada, siis Lents vajub küll sinna sisse natukene lääpa ära ja üle mintsa ma teda seal hoidnud pole. Küll aga ei saa öelda, et see kasutust ei leia, sest Mari meelest on see väga mugav iste ja nõnda ta selle endale multikate vaatamiseks teleka ette sätibki. Las siis vähemalt keegi kasutab seda, 19€ eest on tooli küll ja veel.

Aga olgu öeldud, et isegi kui Lende ei oleks seal lääpa vajunud, siis sellegipoolest ei olnudki mul seda ostes mõttes see, et ma nüüd teda seal hommikust õhtuni hoian. Ärkvel olles ongi ta enamasti maas, diivanil, süles, kandelinas, kõhukotis, BB toolis või oma mängukaare all, aga vahepeal on ju hea korraks talle vaheldust ka pakkuda, või ma ei tea noh. Ühesõnaga, tahtsin proovida, mõtlesin, et äkki talle meeldib. Muuseas Lents ise ei kurtnud, aga põhjus, miks ta seal lääpa vajub, on see, et selles toolis on ta jalad talle nii ahvatlevalt otse ees, et ta hakkab enda põlvi kahmama, aga vajub suure kahmamistöö käigus ette.

Igatahes ma päris lahti sellest veel ei taha saada, sest äkki natsa suuremana on tal seal sees parem olla ja teiseks noh, Mari ju istub seal. Aga raudpolt oleksin ma kolm aastat tagasi kuskilt lugedes, et keegi oma viiekuust Bumbo istmesse paneb, hüsteeriasse läinud ja ühe käega sõimukirja toksinud ja teisega lastekaitse numbrit valinud, sest KUIDAS TA EI TEA, ET NEED EI OLE LAPSELE HEAD?!

dsc_1920-2626265

“Ah kle, mis sa plärad, päris ok on!”

Teine asi, millega ma too päev koju jõudsin on…eee… issand, ma ei teagi, mis see on! See ei ole käimisraam, see on.. ok, ma olen sõnatu, sest ma päriselt ei tea, mis see on. Ja ma olen üsna kindel, et ma ei tea, kuidas seda õigem kasutadagi oleks, aga etteruttavalt ütlen, et umbes 10 minutit päevast on Lende seal sees ja talle väga meeldib. Ta ju ka ainult inimene ja ikka on igast päevast tore 10 mintsa kuskil tulede ja vilede vahel hängida 😀

Ma pole aru saanud, et kas ma peaksin ta veel kõrgemale panema, või peaks ta jalad maha ulatuma? Aga kuna ma teda seal nagunii palju hoida ei kavatse, siis ma ei viitsi isegi süveneda, et kumb “halb” siis parem on ja lasen tal see paar mintsa päevas seal sees ripneda.

Olgem ausad, ka see asi on Mari jaoks palju huvitavam, kui enamik ta enda mänguasjadest. Ta pidi ka muidugi sinna sisse ronima ja seal kargama nagu segane. Nagu väike tita, näppis kõike kõristeid ja vajutas megarõõmsalt kõiki nuppe. Me siin naersime, et nojah, temal ju selliseid imevigureid omal ajal polnud, saab vähemalt nüüd järele proovida.

dsc_1966-9439104

Tegelikult jalad maha ei ulatu, kuigi siin pildil tundub, et üks nagu natsa ulataks 😀

dsc_1960-6009264

juhhuuu, olen asendis, kus beebid olla ei tohiks! nagu alakas klubis! 😀

Ühesõnaga tundub mulle, et me kõik teeme asju, mida keegi teine võib maha laita ja panna emasid ennast süüdi tundma. Ma ükspäev lugesin, kuidas ühte ema kritiseeriti selle eest, et ta oma lastega ühes voodis magab. Nagu issand jumal, ma saan aru, et kritiseeriks siis midagi tõesti laiduväärset, et keegi lööb või alandab oma last, aga kujutad ette, võtad enda musirulli ööseks kaissu ja siis ka teed valesti, sest “kasvatad järelikult memmekat”.

Ma teen tihti mingeid asju valesti. Nii lapsi kasvatades, kui ka niisama elus, aga ma ei muretse. Minu meelest ongi peamine see, et need põhiasjad oleks õigesti tehtud. Meil naistejuttudes päris mitmed naised jagasid oma lapsepõlvest kohutavaid lugusid, siis ma mõtlesin küll, et appppiiii. Vot NEED on halvad vanemad. Emad, kes jätavad oma lapsi ööseks õue, sest mehega juua on toredam. Või isad, kes purjus peaga oma tütrele kätt püksi toppida üritavad. Või vanemad, kes sunnivad oma last okset sööma, kui see toidu välja oksendas. Oeh, ma ei taha neid näiteid isegi enam tuua, sest need on ikka räiged…Seega meie, kes me anname lapsele aeg-ajalt telefoni näppu või ostame mõne vidina, mida heaks ei kiideta või anname RPA’d või lutti – me teeme sellegi poolest head tööd, sest nii kaua, kuni me oma lapsi armastame, arendame ja hoiame, siis on kõik ülejäänu selle kõrval köömes. Eks.

Aga ma pean nüüd ennast voodisse lohistama, sest ma lubasin homme Mariga lasteaeda kaasa minna. Neil on nimelt viimane aasta seal rühmas ja vanemad tahavad panna kokku fotoraamatu, seega veedan ma terve päeva lastega ja oma kaameraga, et nende tavalist “tööpäeva” lasteaias jäädvustada. Saab kindlasti väga vahva olema, aga näed, jälle olen nadi ema, sest Lentsu pean ma küll koitsa jätma. You can never win! 

dsc_1986-4499531

Näete, ma olen mõnikord maas ka! See on hea ja tervislik!

Aga nüüd on teie kord tunnistada, et mida teie teinud olete, mida kõva häälega öelda ei julge, sest muidu oled kohe nadi ema? 😀

Loe ka neid postitusi!

66 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Bikuuj 13. aprill 2019 at 14:02

    Tere, panin tähele teie pilte, mille peal oli Bumbo iste? Kust seda saada, kui teate? Ma ei ole siiamaani leidnud. Tänan

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. aprill 2019 at 14:21

      Tere, ma ka ei tea, aga see pole lapsele hea nagunii ja ei sooviytata 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane 24. märts 2017 at 21:34

    Ma pidin kuu aega tagasi rõõmust kiljuma hakkama, kui mu poole aastane lutti võtma hakkas. Inimluti aeg sai lõpuks läbi.
    Plika magab kaisus, võrekas kogub tolmu. Kuidas ja kuna ta oma voodisse läheb? Jumal teab..

  • Avatar
    Vasta Mai 24. märts 2017 at 07:48

    Hey! Selle käimistooli point on ikka, et jalad maha käiksid 😀 Mul väike vend rallis mööda elamist sellega ringi 🙂 Üldiselt olen kuulnud, et vereringele pole hea, kui lapsel näiteks diivanil istuvad jalad rippus. Ma ei tea, kas beebide puhul käib samamoodi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. märts 2017 at 09:04

      See pole ju käimistool, sellega ei anna edasi käia (pole rattaid)

  • Avatar
    Vasta H2 23. märts 2017 at 22:19

    Enamus asjadest mul suva, iga ema teeb ikka löpuks nii kuis ise tahab.
    Ise vaatavad kuidas kes kus magab. Kaisus vöi vörekas. Meil nt issi magab üldse teises toas ja vöreka pakkisime kokku sest lihtsalt kogus tolmu. Samas sugulasel pole laps ühtki ööd kaisus maganud, esimene öö kodus magas kummutisahtlis kuna polnud veel vörekat kokku pandud.
    Püree vöi näputoit, ise otsustavad. Meil on kombineeritud. Teed ise püreed vöi ostad poest tuubi, jummel küll. Mölla kui viitsid, ise ei viitsinud ja ostsingi poest valmis. Samas vaatan küll imelikult kui 5kuune sefiiritorti vöi grill-liha vitsutab. Enda laps kuni aastaseni soola ega suhkrut ei saanud, nüüd juba sööb köike aga sefiiritorti ikka veel ei annaks.
    Käib potil vöi on mähkudes, suva. Vööras mure ju. Vaatab telekat, no las vaatab, minu oma kah vaatab. Eriti vajalik on reklaamide vaatamine, silm ka ei pilgu, varvas ei liigu 😀
    Käimistooli asemel valiks käimistoe, vähe tervislikum. Hüppekiik meil oli aga ei leidnud kasutust.
    On uued vöi kasutatud riided/jalatsid/mänguasjad jne. Suva. Igaüks ise hindab oma rahakoti paksust vöi midaiganes.

    Aga vot mis mind marru ajab, on vale turvavarustuse kasutamine! Mingi 3in1 vankrikomplekti turvahäll ei ole kuskilt otsast turva. Aegunud turvavarustuse kasutamine ei ole samuti turva. Kui on ikka tool 10a vana siis selline asi liiklusesse ei sobi. Müügiportaalid kubisevad nö retrotoolidest mida siis 20-30 euri eest maha parseldatakse. Möni ostabki. Aga kui pauk käib..? Siis on aint märg plekk alles. Mingi maxximast vöi prismast saadud soodukas 60 eurine no-name tool ei ole turva! Samuti kui sul alla aastane on hällist välja kasvanud, siis ei ole sobilik teda panna nägu söidusuunas tooli.
    Loodan südamest et eestis ka tehtaks kohustuslikuks vähemalt 2a söita lapsel selg söidusuunas, soovitatavalt kauemgi.
    Tuttaval laps kogukam, 8k enam hälli ei mahtunud, ja toppis ta nss rihmadega 9-36kg tooli mille oli kuskilt lehmalellepojalt saanud. Proovisin seletada mis ma proovisin, ei kuulanud ta mind.

    • Avatar
      Vasta Maria 24. märts 2017 at 10:54

      Teinekord tegelikult monel asjal ainult nimi maksab, kasutatud tooli Jah ei tohiks osta ja beebi peaks kuni neljanda eluaastani vaatama taguaknast valja kui vahegi mahub, sest nii on ohutum.
      Samas on moned odavamad firmad nagu Graco voi mothercare mis teevad usna kvaliteetseid istmeid, lihtsalt odavama hinnaga.
      Hind alati ei taga, et toode on kvaliteetne voi parem.
      Nagu 500 eurised Armani kaekellad mis on motetu ramps, aga nimi lihtsalt maksab.

      • Avatar
        Vasta H2 24. märts 2017 at 19:39

        Ma ei arvagi et köigil peavad 500 eurosed Cybexid olema, leiab ka odavamalt turvalisi toole aga kindlasti ei leia neid maxximast.
        Point oli selles et 1aastast ei panda hällist nss 9-36kg tooli mis ilmselgelt on lapsele suur, vaid pigem 9-18kg vöi 9-25kg sss tooli, täitsa normaalse hinnaga leiab Joie, Axkid vöi Britaxi toole, mis on testitud ja turvalised

  • Avatar
    Vasta Maria 23. märts 2017 at 13:08

    Kui ma Peale sunnitamist uhispalatis olin, siis mu korval riide taga pani uks ema oma vastsundinud beebi kohuli magama, ammaemand pidi ataki saama. Aga too neiu oli vist esmasunnitaja ja tosiselt ei moelnud, et nii ei tohi.
    Kuulsin kui ammakas temaga riidles.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 23. märts 2017 at 13:14

      ma just olen lugenud, et võib sünnist saati panna 😀

      • Avatar
        Vasta H2 23. märts 2017 at 21:27

        Minu laps magas kah suht algusest köhuli, oli äkki 3 nädalane. Nüüd 1a ja siiani magab köhuli

      • Avatar
        Vasta Maria 24. märts 2017 at 10:48

        Meil ei lubata, lambumisoht, haiglas massitakse niimoodi pampu ju. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kertu 23. märts 2017 at 10:15

    Appi. Mul eile jaid need okse soomise jm jutud vahele. Niiii kurb hakkas. Lastest kohutavalt kahju.
    Vene ajal oligi selline moto et laps on lihtsalt pamp. Temal tundeid ja vajadusi pole. Selle parast jaeti beebid nutma ja ignoreeriti nende tundeid ja tahet.
    Aga last okset sooma sundida.. see on tase.
    Mu laps nutab kui oksendanud on. Ta on hirmul kuna ei saa aru miks nii juhtus, miks tal halb on.
    Kuidas on voinalik et sellised sadistid uldse lapsi saavad. Kus see jumal siis on. See jutt et inimest karistatakse eelmise elu halbade asjade eest. Miks ometi neid kaitsetuid lapsi karistatakse. Kui nad taiskasvanud on, karistagu voi 50 eelneva elu eest. Ma ei tea, mul on lihtsalt nii kurb laste parast.

  • Avatar
    Vasta Maria 22. märts 2017 at 23:38

    Ma annan enda varsti kahesele telefonist youtubei lasts laule vaadata iga kord, kui Mul kiire aga ta ei ole nõus koostööd tegema (näiteks ei lase end riietada). Kui ta voodis enne magamaminekut süüa küsib, siis alati annan ja hambaid uuesti ara ei pese.

  • Avatar
    Vasta E.M. 22. märts 2017 at 23:35

    Minu tuttav lastearst põhjendas selle käimistooli kahjulikkust sellega, et kui laps seal pidevalt tšillib, siis kannakõõlus ei arene korralikult välja. Laps tipib varvastel ning kõõlus areneb valesti ning jamad avalduvad hilisemas eas.

  • Avatar
    Vasta K. 22. märts 2017 at 18:52

    Appi, Lende on täiesti eriline, pole sinu, Kardo, Mari moodi üldse. 😉

  • Avatar
    Vasta Kertu 22. märts 2017 at 15:57

    Selle bumboga on see värk. Tüdrukuid ei tohiks sinna istuma panna enne kui nad ise istuda oskavad, sest nende lihased pole piisavalt tugevad ja nende emakas võib alla vajuda. Pärast on lihtsalt vajunud emakas laps. Samas ei tohiks lapsi nagunii istuma panna enne kui nad end ise istuli ei aja. Muti on sul siiski üsna suur juba ja varsti hakkab ka roomama. Probleemiks on pigem see kui sinna pannakse 3-4k lapsed. Osad ei oska selles vanuses end pöörata ja keerata veel.

    • Avatar
      Vasta Kertu 22. märts 2017 at 16:01

      Või oli see põis.. poistel ju ka põis..
      Ma mäletan et see jutt oli konkreetselt tüdrukute kohta

      Käimistooliga pidavat lapsel vlearusam tasakaalust tekkima. Toolis saab ju hakkama ning tunneb end käimis-kunnina. Teeb seda IRL järgi ning kukub kolinal kokku. Lisaks pidi jalgade väärarengut soosima. Samas ameeriklaste lapsed kasvavad käimistooliga üles.

    • Avatar
      Vasta Kaili 23. märts 2017 at 04:40

      Muti?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 23. märts 2017 at 11:46

        See muti peaks vist Lents olema 😀

  • Avatar
    Vasta Elsa 22. märts 2017 at 15:45

    Issand, ma olen esimese lapsega rase ja kui ma siinseid kommentaare loen, siis laheb kull suda kergelt pahaks. Nii nagu ka siin inglismaal, taielikud natsiemad. Jumal hoidku, no palju onne teile, kui te koik nii taiuslikud olete.

  • Avatar
    Vasta Liis 22. märts 2017 at 14:12

    Mu väikevennal oli käimistool, ilmselt veetis ta seal siis liiga palju aega vms, agaumbes 8-9 aastasena oli tal probleeme öösel alla tegemisega :/ Käisid mööda arste ja mingid lihased olid jäänud arengust maha. Probleemid võivad tekkida aastaid ja aastakümneid hiljem. Mina seetõttu oma lapsel ei julgenud kasutada seda, aga kui laps seal veedab mõned minutid ei juhtu kindlasti midagi. mu vend vist rallis sellega ikka tunde

  • Avatar
    Vasta Teele 22. märts 2017 at 13:31

    Mina olen halvim ema sellepärast, et:
    •Ma ei saanud oma lapsele esimesest elupäevast rinda anda. Ta sai küll rinnapiima, kui ma seda välja pumpasin aga kuskil 1,5-2kuuselt oli ta 100% RPA laps. Praegu 6,5 kuuselt on ta päris kobe tükk, kasvab ja areneb aga näe- Kohutav ema olen.
    •Ma hakkasin oma pisikest 5.kuuselt potile panema, issand kui hirmus ema ma olen aga kae imet- Tänasel päeval me kakame potti, harva, kui püksi tuleb aga ikkagi kohutav inimene olen. Ei lase tal rahulikult laps olla, eksole.
    •Annan talle enam-vähem kõike süüa va magusat (shokolaad, jäätis jms). Kuna ta sööb 4x päevas ja päris korralikult, siis teemas on igasugu pudrud, püreed, muna, aedviljad, magusad püreed beebidele, marjad jne. Mulle on öeldud, et ma söödan oma lapse üle aga tegelikult on ta täitsa normaal kaalus ja mul on endal ka kergem, kui ta varakult juba õpib inimeste toitu sööma. Mina sama vanalt olin juba sousti ja kartulit söönud nagu mu ema teadis rääkida 😀
    Eks neid asju on veel ja mul neid kohe pähe rohkem ei tulegi aga need on põhilised kolm asja, mille eest mind on hukka mõistetud. Eks ma siis olen ka kohutav ema edasi 😀

    • Avatar
      Vasta HPL 22. märts 2017 at 14:55

      Ja veel niii uhke selle üle???? Oled jah halb ema..

      • Avatar
        Vasta Pille 22. märts 2017 at 17:03

        Okei see viimane punkt on arusaamatu – lihtsalt enda mugavusest ei anna lapse seedesüsteemile aega rahulikult areneda ja erinevate toiduainetega kohaneda? Kõlad nagu igati normaalne inimene 🙂

    • Avatar
      Vasta Ruth 22. märts 2017 at 22:45

      Tubli emme!! 🙂 ei kujuta ette miks keegi üldse peaks vastupidist väitma..

  • Avatar
    Vasta hm 22. märts 2017 at 12:54

    Päris jube ikka, kus nüüd on siin tekkinud üksteise ületrumpamine, kes on kõige halvem ema. Kas te mõtlete ka, mida te kirjutate? Või teete? Pole mõtet panna ühte patta telekat, lutti ja RPAd, 3kuusele kartuli toppimisega. Ja mida uhkeldada, et 5aastane on veel täiesti terve? Aga kui 15aasatselt on korraga mingi parandamatu neeru- või maksahaigus ja on võimalik, et see tekkis sellest, et liiga vara hakati kõike lapsele toiduks pakkuma- mis tunne siis on? Kas ka uhke?!

    • Avatar
      Vasta hm 22. märts 2017 at 12:56

      Või kui 30aastaselt on lapsel selg või puusad läbi, sest rippus oma esimesed elukuud traksidega kusagil üleval?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 13:14

        Ma ei näe ka siin kedagi, kes oma last esimesteks elukuudeks traksidega üles riputanud oleks 😀

        • Avatar
          Vasta hm 22. märts 2017 at 13:59

          Loe Kaisa kommentaari.

          • Mallukas
            Mallukas 22. märts 2017 at 17:58

            Ok nojah, üldiselt – pole minu tsirkus, pole minu ahvid. Ehk siis minu elu see ei puuduta, kui keegi tahab oma last kuskile riputada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 13:14

      Ma ei poolda absoluutselt paarikuustele “päris” söögi andmist. Rääkisin pigem sellisest asjast, kus keegi näpuotsaga maitsta annab midagi. Vaja pole, aga no vaevalt, et suurt midagi teeb lõppkokkuvõttes.

  • Avatar
    Vasta Liis 22. märts 2017 at 12:18

    Meie laps sai just 4 aastaseks ja magab endiselt meie voodis meie vahel. See pole mu vaba tahe ja suurim soov. Aga me lihtsalt ei suuda teda veenda omas voodis magama ja vägisi ei saavuta ka midagi. Niiet hoopis meie oleme maailma halvima vanema tiitlit väärt

    • Avatar
      Vasta Alina 22. märts 2017 at 18:51

      Ei, eiii …..ei ole Teil halvima vanema tiitel =) hoopis meil.
      Meie oma on 6 aastane ja oh õudu minestage nüüd, magab ikka meie vahel =)
      Aga ei sunni mina teda minema, kõik oal ajal ja ilma traumeerimata.
      Minul 10 aastat tagasi oli ka pojal Bumbo ja Fp hüppekas, ei ole lapsel mingeid hädasid küljes ja pole ma ka kunagi nii lollisti mõelnud, et see kuidagi lapse tervist vms kahjustaks.

      • Avatar
        Vasta Mariana 22. märts 2017 at 20:52

        Sellest ma küll enam aru ei saa, kui 6 aastane koguaeg vanemate kaisus magab, saan aru kui vahest harva

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 23. märts 2017 at 00:04

          ma magasin 9da eluaastani vanemate kõrval 😀

    • Avatar
      Vasta Kerlin 24. märts 2017 at 09:20

      Meie tegime hästi suure ürituse lapsele oma voodi ostmisest ( 2 aastane oli) siis tõime voodi n.ö pidulikult koju lisaks sai uuedtelid paadjad ja siis hakkas oma voodis maga – voodu oli meie oma kõrval. Mõne aja pärast liigutasime voodi teisele poole tuba. Ja u 3 aastaselt saime lapse oma tuppa – esimesed kuud pikutasin koos temaga kuni magama jäi. 3,5 magab ise voodis ja läheb magama sinna.

  • Avatar
    Vasta K 22. märts 2017 at 10:49

    Olen lapsel lubanud vaadata nii palju televiisorit kui laps ise tahab, juba väiksest peale. Endale meeldib ka telekat vaadata, kõikvõimalikke saateid ja sarju. Mulle on alati tundunud imelik, et kui ise televiisorit vaatan, siis ütlen lapsele, et sina ei tohi vaadata, passi teises toas. Või peaks?! Samas laps (5a) on arengult väga ok:), rääkima hakkas varakult, nutikas, vaimukas. Mulle tundub, et tema sõnavara on isegi tänu televiisorile suurem kui muidu oleks, sest ta kasutab sõnu, mida telekast kuuleb, mida ma ise kunagi ei kasuta. Samal ajal ei jää tal ka miski muu tegemata, mis “heade emade” lastel: meisterdab, mängib toas ja õues, vaatab raamatuid ja loeb jne.

  • Avatar
    Vasta Carry 22. märts 2017 at 10:49

    Minu vanem laps on ka mu voodis maganud…omg..mis nüüd saab!? Lutti proovin beebile praegu anda, esimene laps ei võtnud..loodan, et see võtab. Miks? Sest see teeb ema elu lihtsamaks, laps on rahulikum, ..ma ei saa talle tissi igal pool suhu toppida, et tema imemisvajadust rahuldada või vahel on olukorrad, kus lutt on asendamatu lohutaja. Nt arsti kabineti juures riidesse pannes hakkab teine üle terve koridori röökima, õues vankris jne. Kas siis parem on kui ta hiljem oma näppu lutsutama hakkab? Ei pruugi aga võib..
    Oh neid võrdlusi ja asju.. ma pole meelega liitunud igasuguste emmedegruppidega, kus käibki üks laste võrdlemine ja uhkustamine. Küll kellegi beebi oskas 4 kuuselt “põdral maja metsa sees” ümiseda.. ja teisel hakkas esimesel elunädalal roomama.. haige. Kasvatage oma lapsi ikka nii kuidas õigeks peate..ja ma ei mõtle siinkohal selliseid Malluka näiteid oksesöömisest..

  • Avatar
    Vasta Kaisa 22. märts 2017 at 09:52

    Hmm kust küll alustada 🙂
    Vanem laps mängis tahvliga senikaua, kuni see katki läks, 5 kuusena oli juba 100% RPA peal, sest endal sai piim otsa, veetis tunde käimistoolis ja vuras sellega mööda tuba ringi- noorem on seda juba 2 kuud teinud( ta on 6-kuune), lisatoidud tulid siis, kui said 4 kuuseks, vahepeal maitsesid ka ” inimeste sööki” , maal käime, siis on 2 väikest koera kogu aeg nina all ning limpsivad nägusid( ofkoors seda ma heaks ei kiida- ma tean, mida nad veel limpsivad :S) ja jumal-teab-mida-veel.

    Lõppkokkuvõte: Eile tähistasime vanema lapse 5ndat sünnipäeva- ei ole ta loll, saamatu või mingil muul erinev, et peaks arvama, et issand jumal, ma tegin halva lapsevanema otsuseid. Noorem kasvab tublilt ja jõudsalt ning areneb korralikult hoolimata käimistoolist, lisasöögist või sajast muust asjast, mis talle kahjulik võib olla( kellegi arvates siis).

    Live and let live. Vot nii 🙂

  • Avatar
    Vasta Proua 22. märts 2017 at 09:45

    No 2 lapse ja 10 aasta peal ikka mõni asi mahub mille kohta kunagi sai öeldud, et kui mina lapse saan, siis…

    Igasugu ebaergonoomilisi asju pole koju toonud. Meil on mehe vennalastel igasugu “füüsilisi probleeme” ja ma näen, et parem on neid ise mitte juurde tekitada, sest pärast on jube häda seda kõike jama korrigeerida taastusraviga.

    Üks komistuskivi meil siin on telekas ja tahvel ja arvuti. Eriti teise lapsega just. Kui 1. veel sai hoitud, et enne 2. eluaastat telekat eriti ei näinud, siis teise lapsega on see keerulisem, kui vanem telekat vaatab.
    Ja päevadel, kui endal jube kiire on või lapsed virilad on või haiged, siis nad ikka istuvad seal ekraani ees pisut kauem, kui ma tahaks. Aga noh, nad on vait siis ju. Ja ei tülitse 😛
    Aga no siis nad järgmisel päeval ei saa üldse ühtegi ekraani.

    Seda lubasin ka, et ei osta lastele lihtsalt niisama mingeid asju, aga olen ka sõnu sööma pidanud 😛 Olen ostnud neile ka asju, mida nemad polegi küsinud, aga mida ma ise tahan 😛

    Samas mingeid asju olen põhimõtteliselt blokkinud, nagu nt Minecrafti mäng, mida suurem juba aasta aega nuias. Ja jube hea meel oli, et olin blokkinud, sest kui ta nüüd pärast aastast nuiamist selle sünnipäevaks sai, siis ta oli nii ülijubeõnnelik. Oleks ta selle kohe saanud, kui küsis, poleks ta veeranditki nii õnnelik olnud 😉

  • Avatar
    Vasta Mzu 22. märts 2017 at 09:28

    Mind need kiiged, käimistoolid ei häiri (enda lapsed ei ole kasutanud)..aaaga no see toidu asi ajab küll närvi 😀 no milleks toppida 2-3 kuuse beebile juba mingit toitu.. keegi sinu fbki kommentaariumis kirjutas ka ükskord, et andis 2 kuusele juba kartulit ja hiljem kastet ka ? nagu whyyy????
    Keegi kunagi hiilgas beebid2014 grupis oma 3 k beebiga kes oli käimistooli topitud ja üleni pulgakommiga koos (issi tõi plixile pulgakommi oli pildi pealkiri) ??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 11:58

      No ega ma ka heaks kiida, aga ma EELDAN, et mingi näpuotsaga annab keegi midagi ühe korra, no.. las annab siis, jumal temaga 😀

  • Avatar
    Vasta Keit 22. märts 2017 at 09:14

    Mu neiu sündis 22 august. Kuna mul oli koolis veel viimane kursus teha ega tahtnud akadeemilist võtta siis jäi laps pea kohe peale sündi kaks päeva nädalas vanaemaga koju.
    Koolis tegin veel nalja, et olen halb ema et peale sünnitust otse kooli tormasin samas kui klassivend tuhatnelja kodupoole jooksis kui kutsikal mingid probleemid olid. Temal jäi kool pooleli aga mina sain aasta aega rahulikult ka oma päevi nautida tänu ämmale. ?

  • Avatar
    Vasta Chrissy 22. märts 2017 at 08:55

    Mina sain sõimata kui 5 kuusele(arsti loal) maasikat proovida andsin, ja et laps 2kuuselt rpa sai kuna piim rinnast kadus, et ma alla aastasele(11kuusele) omatoitu andsin ja poepiima 😀 ma ei tea andke mulle aasta halvima ema tiitel 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 11:58

      Sõimata ei saa siis, kui sa lihtsalt EI MAINI neid asju avalikult 😀

  • Avatar
    Vasta Raili 22. märts 2017 at 08:50

    Tead Mina oma kolmandale lapsele toppisin juba haiglas luti suhu ja nelja kuuselt sai kartuliputru haklihakastet minu taldrikust maitsta. Õnneks telekat praegu 1.6 a telekat ei vaata sest muidu topiks teda sinna ette kogu aeg. Sest suuremate lastega on vaja õppida ja muud jamad. Aga häda on nende suurematega, kes kogu aeg telefonis ja nutis passiksid ja peab kogu aeg toast välja ajama, et minge jookske nagu normaalsed lapsed. Vot siin küll tuleb emalõvi minus välja, et ikka need tabletid ja nutid on nii kahjulikud. ???

  • Avatar
    Vasta Hm 22. märts 2017 at 08:32

    Eks see on see teema, et hõim hoolitseb järeltuleva põlvkonna eest :). Ma arvaks, et kui ema juba muretseb, ongi kõik korras. Aga eks ikka uskumatuid lolle on. Ja mul tuleb sageli pähe mõte, et kes kaitseb last tema vanemate eest?

    • Avatar
      Vasta allegra 22. märts 2017 at 12:18

      Just.

  • Avatar
    Vasta Essu 22. märts 2017 at 08:13

    Meil saab päevas ca viieks mintsaks hüppekiike. Aga samas mul laps sai just 7kuuseks ja käib ilusti toe najal ja istub ja käputab juba poolteist kuud, seega vist nüüd ta juba võiks seal olla kah 😛
    Esimesed kaks last said mõlemad enne aastaseks saamist juba poepiima. Nähtavasti saab kolmas ka. Ja mu kaheaastane on korduvalt kartulikrõpse saanud. Kole on kirja panna neid asju. Raudselt leiaks veel midagi 😛

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 08:25

      ma olen Marile cocat andnud…:D

      • Avatar
        Vasta Essu 22. märts 2017 at 08:34

        Ma esimesele lapsele ei andnud mitu aastat kommi ega limpse. Praegu 9aastaselt sööks ainult magusat kui saaks 😀 Aga karastusjooke ei puutu, eelistab kraanivett.

    • Avatar
      Vasta Kerlin 24. märts 2017 at 09:28

      Mul esimene laps ei saanud enne 3 ndat eluaastat krõpsu proovidagi. Nüüd aastane on mõned korrad saanud – suur õde lahelt jagab 😀

      1 kuusena sai väiksem sokolaadi kommi limpsida – suurema õe lahkus on lihtsalt piiritu.

      Tegelikuses on teise lapsega ära kadunud see halva ema tunne – kuidagi vabamalt võtan seda.

      Ainuke asi mis mind enda juures häirib on see, et saa liiga ruttu pahaseks ja vahest pahandan asja eest mille oleks võinud hoopis teisiti lahendada 🙁

  • Avatar
    Vasta Laura 22. märts 2017 at 07:57

    Juhtusin hiljuti lugema sellist mõtet, et ideaalsed lapsevanemad on olemas, aga neil pole veel lapsi. 😉

    • Avatar
      Vasta Maire 22. märts 2017 at 14:13

      See on ilus mõte ?

  • Avatar
    Vasta C 22. märts 2017 at 07:56

    Ma tahan tegelikult sellist asja küsida, et kuidas sul toimib see imetamise ja lapse juurest pikalt äraolemise asi. Ma ise suudan 3,5 kuu vanuse juurest max 2h ära käia. Pudelist ei julgegi anda, sest arst hirmutas, et pärast laps ei võtagi enam rinda. Et a la 2x kuus võib pudelist anda, aga rohkem on juba suht riskantne.
    Ja siis ma olen alati mõelnud, kuidas sina suudad lapse kõrvalt kõike teha ja mul samal ajal on laps justkui ikka veel nabanööripidi küljes 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. märts 2017 at 08:12

      Ma üritan kõik oma käigud hoida siiski 2-3h pikkused, siis jõuangi uueks söögiajaks koju 🙂

    • Avatar
      Vasta Karin 22. märts 2017 at 09:32

      Minu enneaegne poja saab nii tissi kui ka pudelit ja ei ole probleemi et tissi ei võtaks. Kasutame calma lutti.

    • Avatar
      Vasta Proua 22. märts 2017 at 09:49

      See pudeliasi oleneb lapsest. Minu lapsed said 4. elukuust alates päeval pudelit (rpa-ga) ja õhtul-öösel rinnapiima. Ei võõrdunud kumbki rinnast. Teisega oli hoopis häda teda pudelit võtma saada, aga kuna ma pidin tööle naasma (me ei ela Eestis) ja lapsel oli süüa vaja, sai see pärast pisukest vägikaikavedu siiski korda.

      Soovitati küll sellist nippi, et hoida pudeli peal võimalikult väikese avaga lutt. Muidu laisem laps nokib välja, et pudelist saab toidu märksa kergema vaevaga kätte, kui rinnast ja võib rinnast lihtsamini võõrduda.

      Me pikendasime niiviisi rinnapiimaaega 8-9 kuu peale. Tavaliselt siin kohalikud lapsed saavad rinnapiima esimesed nädalad või siis max 4 kuud. Die-hard-rinnapiima-toetajad muidugi pumpavad tööl käies välja. Aga valdav enamik vist loobub rinnaandmisest.

    • Avatar
      Vasta Kerlin 24. märts 2017 at 09:32

      Oleneb kui tihti ära käia. Mina läksin 6 kuusekõrvalt tööle ja siis pumpasin välja 1 korra – andsin pudelist iga päev aga eelistab siiani rinda ( aasta ja 3 kuud. )
      Esimene laps ei võtnud pudelit üldse 😀 aga siis oligi vajadusel ca 5 -6 h söömata 5 kuusena täitsa ok aega.

  • Avatar
    Vasta Hille 22. märts 2017 at 06:59

    Mul oli sama teema. 5k tahtis poeg mul süles ennast istuli tõmmata. Teadsin ju kaa, et last ei tohi istuma panna ennem kui ta ise istuli oskab tõusta. Rääkisin siis füsioterapeudile seda ja tema ütles, et tuleb laps tagasi maha suruda.. Tegelt? Ok? Tema selg polevat siiski veel nii tugev. Eks ta natuke ikka istus mul lamamistoolis.. Ta hakkas mul üldse hilja ise istuma, 9,5k vanuselt.

  • Avatar
    Vasta Mari 22. märts 2017 at 04:50

    Hüppekiik jah 🙂 no ma ei tea, selle kohta pole nagu vaga kuulnud, et seda ei soovitata. Mänguasi nagu iga teine ainult, et lühikeseks ajaks igas päevas 🙂
    Käimistool on ratastel, seda vanema tütrega sai kasutatud, aga kahe nooremana mitte, me lihtsalt oleme arvamusel, et laps õpib ise kõndima ja tuge otsima.
    Mida ma aga teinud olen on ka luti teema.
    Mugavuse nimel lapsed andnud sööki katte, et saaks kaupluse tiir tehtud (riided) söögi kohapeal mõtlen mõnda snäkki, vahest magusat.
    Karu kasutaja olen paris suur olnud aga vist siiski kiiduväärt, Minu kahe aastane peale kaheseks saamist, 2 a ja 1 kuune hakkas ise kõndima ja karu ei soovinud absoluutselt. Kõnnib ikka pikad maad maha, super.
    Patustan ka telefoniga (Youtube) / sest vaikust ja rahu on vahest vaja, ka Kodus – mitte ainult poes.
    Kahe aastane poeg kaib mul ka potil, vahest enda mugavuse nimel kasutan siiski ka mähet, eriti kui on kiire jne. See viimane, uskumatult laisk ema 😀

  • Avatar
    Vasta Heli 22. märts 2017 at 02:16

    See teine on hüppekiik. Ega jah pikalt ei soovitata ja jalad võiks täistallal maha ulatuda.

    Let’s on armas ja eriti kuul on see säravkollane bodi!

    • Avatar
      Vasta Heli 22. märts 2017 at 02:16

      Lents* – pagana autocorrect

    • Avatar
      Vasta Nipitiri :) 22. märts 2017 at 03:19

      See tegelt käimistool lapsel 🙂 aga seljale pidavat see liiga tegema kui kaua hoida last seal

      • Avatar
        Vasta Mari 22. märts 2017 at 04:51

        To nipitiri : kaimistoolil on rattad all, et sa ka reaalselt tulede najal käia saaksid.
        This is jumping place!