Sattusin eile huvitavasse vestlusesse ja mõtlesin ka teie arvamust küsida. Ehk elan mina tõesti mingis paraleeluniversumis ja olen maailmast valesti aru saanud? Ma ümber ei hakka seda juttu kirjutama, panen siia screenshoti.

See teema pani mind tõesti üllatuma, et noh, ma pole ise mõelnudki kunagi selle külje pealt, et ma üldse peaksin KUIDAGIMOODI vastutav olema selle eest, mida keegi endale ostab. Kohe ausalt. Valetamisega ma nagunii blogis ei tegele. Kui ei meeldi, siis ütlen, et polnud minu maitsele. Kui oli okei toode, siis ütlen, et jah, oli ok, ajas asja ära. Kui oli hea toode, siis ütlengi, et oli hea, mulle meeldis ja kui on SUPER hea toode, siis ütlengi nii. Päriselt, te ei kujuta tegelikult ettegi, kui palju on väga häid asju maailmas. Ei, ma ei ostaks neid kõiki ise oma raha eest, ainult selle pärast, et no… toon näite:

Ma saan proovida head harja. Hari on mõnus, hea koristada – teen postituse.

Mõne aja pärast saadetakse mulle see kummijunniga hari, ma proovin seda ja satun vaimustusse. Jeerum – see on ju SADA KORDA PAREM HARI, kui see esimene. Niimoodi ma kirjutaksingi. Aga nüüd tuleb keegi ja ütleb, et vot mina enam Malluka arvustusi ei usu, sest enne ta kirjutas ju selle esimese harja kohta hästi! Aga mis ma teha saan, et ma enne harja nr 2 proovinud polnud, eks.

Ilma naljata, ostke endale see hari ja te ei lähe tavalise harja peale iial tagasi :D ma ei tea, kust neid isegi osta saab, aga no see on MEGA HEA! :D Ausalt :D

Nii, aeg läheb edasi ja ma ostan endale varstolmuimeja. Tolmuimeja ostub heaks ja ma mõtlen, et kirjutaks teilegi oma heast leiust.

Siis läheb veel aega mööda ja mingi firma saadab mulle veel parema varstolmuimeja. Krt, no tõesti on parem. Mis mul, sital, muud üle jääb kui öelda, et näete, eelmine oli hea, aga nüüd selgub, et uus on veel parem.

Hoidku mind jumal, aga siis ostan ma endale tavalise tolmuimeja. Koristaja palvel. Ta väidab, et see on parem, kui varstolmuimeja. Äkki tõesti ei ole mul tol hetkel muud midagi öelda ja äkki ma jälle blogin sellest tolmuimejast, et näete. Päris hea imeja on, kui keegi otsib.

Pika näite lõpuks – kas keegi mu lugejatest on tõesti nii loll ja arvab, et ta peab nüüd ostma harja 1, harja 2, varstolmuimeja 1, varsttolmuimeja 2, tavalise tolmuimeja ja ehk veel lõppu robottolmuimeja kah, sest MUL ju on. MINA ju proovisin? Ei tea tõesti, aga ma siiani olen arvanud, et mu lugejad ei ole nii lollid :D

Et oleks kõigile siis ühtselt selge – kõik asjad, mida mina reklaamin, ei pea sul kodus olema. Kõiki asju, mida mina oman, ei pea ka minu kodus olema. Mina saan palka selle eest, et ma asju proovin ja oma katsetustest teile räägin. See, kas mulle need asjad meeldivad või ei meeldi, ei puutu sellesse, kas ma saan selle eest raha. Oma ausa arvamuse ütlen nii ehk naa. See ongi minu meelest juba minu osa selles vastutustundlikuks blogijaks olemisel. Miiu jutust kõlab nagu ma peaksin iga postituse läbi mõtlema selle pilgu läbi, et kas ikka tasub seda kreemi kiita, kui äkki Pille kuskilt metsast oma viimase emapalga eest selle äkki ostaks ja selle tõttu lapsed nälga jääks? Või tormab kuskile laen.ee lehele, võtab laenu ja soetab ka. Olgem ausad, kui keegi nii teeks, kas see oleks minu süü?

Me oleme kõik suured inimesed. Me ei osta kõiki asju, mida me poeriiulil näeme. Me ei telli endale kõike, mida e-poe reklaamlehed meile pakuvad, me ei torma pangalaenu võtma, et osta maja sinna rajooni, kus parasjagu popp elada on? Seega tõesti ma ei arva, et mu moraalitunne oleks kuidagi kehv teile asju reklaamides. See, kas teie neid ostate või ei osta, on puhtalt teie enda asi ja täiesti ka perspektiiviküsimus.

Näiteks ostsin ma just Marile uue liumäe lihtsalt selle pärast, et vana ei sobinud värvide poolest mu elutuppa. Täitsa ise ostsin, aga kas ma tohin seda üldse nüüd näidata, sest see maksab ikka üle kahe soti ja võib-olla keegi lollakas paneb nüüd oma üüriraha sinna alla ja ostab ka :D

Nali-naljaks. Tegelikult ma tahan öelda kõikide südamerahuks, kes tunneb, et mu moraalitunnetus on tema maitsele liiga madal, siis ma võtan vastu vaevu pooled koostööpakkumistest. Lihtsalt ei tunne osade asjadega, et oskaksin sellest midagi kirjutada. Ja niisama punnitada ei viitsi. Ega seda aega ka ülemäära pole…

Ühesõnaga, rääkige siis välja. Kas te ostate kõike, mida ma reklaamin? Olen ma kunagi teie silmis ebaausat reklaami teinud (et olete ostnud ja tegelikult on sitt, kuigi ma ütlesin, et ei ole)? On mul moraali juurde vaja? Kust saab?

Jaga: