LAPSED Mari PILDID

mida lastega toas teha?

2. juuli 2017

Ilm on nagu ta on. Ma õnneks kurb ei ole, sest kui Eestis suve ei tule, siis sügisel lähme nagunii Tenerifele ja suvest me seega nagunii ilma ei jää. Aga juba vähem kui kahe nädala pärast hakkab Maril lausa pooleaastane lasteaiapuhkus*, seega mul on iga päev selline tunne, et jeerum, MIDA me täna teeme, et tal igav ei hakkaks, sest muidu on üks pidev “anna see tääb!” noolimine. Muidugi ei saa lapsel iga sekundit ära täita ja teinekord võib igav ka olla, aga no mingeid tegevusi peaks päevas ikka pakkuma.

Oleks normaalsed ilmad, saaks õue ka minna. Mitte, et väikse vihmaga ei saaks, aga reaalselt Mari ise keeldub sellise ilmaga õue minemast. Sellega meenub mulle, et peaks talle uued vihmariided ka ostma, vanad on juba natsake kukekad. Mul oli enne üks ilus roosa jänku kõrvadega vihmakombe, aga selle sain ma kuskilt kirbukalt ja kust uut sellist saada… ei tea. Ühesõnaga, mitte, et me riiete puudumisel vihmaga õue ei läheks, aga ei mina, ega ka Mari ei tunne tungivat soovi seda teha. Porilompides saab karata ka siis, kui parasjagu enam ei saja.

Tubaseid toimetusi on tegelikult muidugi väga palju, aga pikapeale muutuvad need igavaks. Mitte Marile – mulle 😀 Ma tõesti ei ole sellist tüüpi inimene, et viitsiks sada korda järjest sama asja teha ja mängida. Ehk selle pärast ma ka pidevalt Marile uusi mänguasju soetan, sest endal on ka põnev midagi… muud teha.

Täna hakkas jälle pihta. “Emme, anna see tääääääääääääb!” inin, kui mulle meenus, et ma tellisin suve alguses õuemänge (siit). Mis sa hädaga ära teed, kui õue ei saa, aga mängida ikka tahaks. Siis mängidki toas õuemänge, mis muud. Ma tellisin kaks asja. Ühe sellise nööri ja pulkadega asja, millega saab hästi suuri mulle teha (link) ja purkide täpsusviskamise mängu (link). Mullitajat pole veel proovinud, seda ei taha sees ka teha, aga täna võtsin selle purgimängu välja ja see oli täielik hitt. Lõpuks pidime mängu sunniviisiliselt ära panema, sest Lents tahtis magama jääda ja see metallpurkide kolin ei soodustanud just magusat und.

Muidugi saab selliseid purke ise ka teha, ka see oleks üsna hea tubane meisterdamistegevus, aga ega Maril üldiselt nii pikalt viitsimist pole meisterdada. Temaga saab teha lihtsaid projekte, nagu ala, et mina lõikan lille välja ja tema kleebib õigesse kohta. Kuigi jah, purgile numbri kleepimine pole ka raketiteadus, aga mul selliseid purke varnast võtta ka pole ja nõnda tellisin siiski netist.

Mis häid tegevusi teie lastega toas mängite ja teete? Keegi just küsis mu käest, et mis mänge me Mariga veel mängima, et ta ostab tihti meie järgi mänge. Praegu on popid siilimäng (link), magnetitega “pabernukud”  (link) ja no muidugi… LEGOD!

Mari korraks solvus, sest kõik purgid ei läinudki ümber 😀

Pärast pani ilusti karpi tagasi ka 🙂

*Sest sõim saab läbi, aga uue lasteaia rühmad avatakse kuskil oktoobri lõpus. Meie lähme aga nov-dets lõpp reisile ja siis tuleb veel nagunii jõulu-aastavahetuse puhkus ja lasteaeda läheb Mari sellisel juhul alles jaanuaris.

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Johanna 5. juuli 2017 at 09:19

  Tere! Kõige esimesel pildil, kuidas Mari istub… see ei ole hea, sellest tuleb mingi x-jalgsus või miski… ainult hea pärast räägin, ei kaaguta ega targuta 🙂 Parimat!

  • Avatar
   Vasta K. 5. juuli 2017 at 16:36

   See ei vasta tõele ja tänapäeva füsioteraapiaalased teadmised seda seisukohta ei toeta. Kunagi oli jah uskumus, et X-jalgsus on sellega seotud ja puusade hädad, aga nüüd öeldakse, et see ei tee midagi hullu ja isegi on pigem hea.

 • Avatar
  Vasta liis 4. juuli 2017 at 12:30

  Ma suht palju ammutan pinterestist ideid. Aga oleme ka loovalt tegutsenud. Nt mündid paberi alla ja kriidiga värvid, et tuleks nähtavale. Selline aktiivsem mäng, et paned terve maja peale seintele pabereid, kuhu kirjutad peale tähed või numbrid või lihtsalt joonistad maja vms. Ja siis siis hõikad lapsele,mida ta puudutama peab ja ta jookseb ja puudutab seda. Manna peale näpuga joonistamine on suur hitt meil veel.

 • Avatar
  Vasta Nadine 3. juuli 2017 at 13:55

  Soovitan kõigile väikelastele sellist asja nagu kineetiline ehk plastliiv. See oleks nagu märg, elav liiv. Tohutult sõltuvust tekitav! Täiskasvanud jäävad ka alati näppima seda 🙂 Ongi mõeldud just toas mängimiseks, kuna ei pudise nii nagu tavaline liiv.

 • Avatar
  Vasta Liisu 3. juuli 2017 at 13:05

  Üks nendest asjadest. Lapsel peabki igav hakkama! Igavus on kõige parem loovuse arendaja. Elu on näidanud kivid, puuoksad jne jne on kõige lahedamad mänguasjad. Sest need voivad olla mis tahes putukast lennukini välja. Jaa noo ma kuulen päevas korra kindlasti, et Juuube igav on ja vopsti mone ajaparast on juba ise endale tegevus, mäng leitud. Jap teinekord on igavus loppenud aga korraliku kaosega majas aga see käib asja juurde. Oluline on see, et laps ise suudab ennast ka lõbustada. See muidugi ei tähenda, et istun kodus jalg üle teise ja vahib ise lakke. Eks koos tegemine on ka tore.

 • Avatar
  Vasta Elis 3. juuli 2017 at 11:10

  Täiesti teemaväline küsimus, aga mis MeluTV-st saanud on?
  Aega-ajalt ikka kiikan, kas miskit toimub aga täitsa vaikus.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. juuli 2017 at 11:11

   suvepuhkus on

 • Avatar
  Vasta Viv 3. juuli 2017 at 10:45

  Hei!

  Vaatasin tänase postituse alt Mari vigurdavat pilti ja põlvede asendit.

  Võibolla on pildil lihtsalt selline asend, kuid praeguse postituse piltide pealt näen kuidas Mari mängides istub.

  See on kõige vaenulikum asend, kuid tean, et kõik lapsed tunnevad end sellises poosis mugavalt.

  Soovitan sul jälgida, et ta nii et istuks, sest sellest võib välja kujuneda “genu valgum” ehk “knock-knee”, eesti keeles siis x-põlvsus ehk?

  Löö googlesse sisse, saad natuke targemaks ja loe kindlasti veel juurde.

  Töötan igapäevaselt lastega liikumisringides, näen seda sümptomit nii kergemates kui raskemates versioonides. Iga kord, kui lapsed nii maha potsatavad teen kurja häält?

  Mari on väga armas ja soovin teile edu! 🙂

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. juuli 2017 at 10:48

   Jaa, ma tean, et nii ei või istuda, ma ikka enamasti suunan teda normaalsemasse asendisse 🙂

 • Avatar
  Vasta Gerli 2. juuli 2017 at 16:40

  Need pulbrid on suur hitt, millest saab lima ja tarretiselaadset värki teha. Selline konkreetne möllimine ja mökerdamine, mida parem teha saunas v vannitoas v vannis, kust pärast parem koristada. Koostisosad on looduslikud, midagi kahju ei tee. Lastele jubedalt meeldib.

  • Avatar
   Vasta Vaike 3. juuli 2017 at 09:27

   Nafta on ka looduslik. 😉
   Ok-ok, saan mõttest aru ja niisama sõbralikult tögan, ära pahanda. 🙂

 • Avatar
  Vasta ... 2. juuli 2017 at 16:36

  Täitsa huvitaks, missugune see mullitajaga kaasas olev mullivedeliku õpetus on. Olen ise päris mitu katset teinud nõudepesuvahendi ja erinevate lisanditega, aga mullid pole just suuremad asjad tulnud.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. juuli 2017 at 09:38

   Polegi muuseas kaasas õpetust 😀

   • Mallukas
    Vasta Mallukas 3. juuli 2017 at 09:40

    Eksin, on!

    2 liitrit vett
    100gr suhkrut
    150 ml nõudepesuvahendit
    10 grammi “wallpaper paste” misasi see on :D? tapeediliim?

    siis tuleb segul päeva seista lasta

 • Avatar
  Vasta G. 2. juuli 2017 at 15:36

  Oh, sellised purgid on ju tõesti hästi lihtne ise teha. Aga oskad öelda, mis nende viskepatjade sees on, kas nagu graanulid või midagi pehmet..?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. juuli 2017 at 16:11

   Mmm.. pigem pehmed on, aga selline raskem täide, graanul pole, aga vatt ka pole. Kui ise teeks, kasutaks graanuleid vist jah.

   • Avatar
    Vasta Mann 2. juuli 2017 at 21:13

    pane sisse nt riisi või tatart. 😛

    • Avatar
     Vasta Birgit 3. juuli 2017 at 16:23

     mina olen pannud meresoola 🙂

 • Avatar
  Vasta MarianneL 2. juuli 2017 at 15:26

  On sul Lende jaoks ka mingeid lahedaid arendavaid mänguasju ostetud? Või äkki mäletad, mis umbes aastase Mari jaoks lemmikud olid?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. juuli 2017 at 15:35

   Lende jaoks otseselt mingeid arendavaid ei olegi… niisama raamatud ja pallid ja krabisevad asjad 😀

 • Avatar
  Vasta Keili 2. juuli 2017 at 15:14

  Töötan lastekodus ja mul tihti sama mure, eriti raske on leida 8le lapsele korraga toas tegevust, nii kui nad igavlevad hakkavad pahandusi tegema.
  Viimati laotasin koridori peale terve tapeedirulli ja kôik said sinna joonistada, see meeldis neile, vaatame koos filme, küpsetame midagi, kuna meil on suur koridor saab seal ka tõukerattaga sôita vöi rulluiskudega. korralik nuputamine jah.