Ühel õhtul oli mul mega igav ja ma avastasin ennast netis mingisugust liiklustesti tegemast (sellist). See oli vist tegelikult mõeldud vanematele, kelle lapsed üksi koolis käivad, aga no mis siis. Ma ise eeldan, et Mari ja Lende hakkavad siinsamas Nõmmel koolis käima. Mis kool see seal Vabaduse puiesteel ongi? Ma ei tea, see on igatahes lähedal. Sellegipoolest tuleb ületada mitmeid teid ja ma ei kujuta üldse veel ette, et Mari kuskile ÜKSINDA läheks. Millal siis hakata lapsele õpetama korrektset liikluskultuuri?

Juba siis, kui meil lasteaed kaugemal oli, siis rääkisin Marile autotee ääres, et kui tuli on punane, siis ei või minna, peame ootama rohelist. Ei jookse kunagi lapse (ei enda, ega teiste) nähes punasega autoteele, isegi, kui auto ei tule. Eriti tobedad ongi need olukorrad, kui mina räägin, et näed, punane on, ei tohi veel minna ja siis kõrval suured inimesed silmagi pilgutamata üle tee jooksevad. Neil on muidugi suva, mis eeskuju nad MINU lapsele annavad, aga üldiselt ajab see ju last segadusse, et miks suured siis lähevad, kui nagu ei tohiks minna.

Meie liikluskasvatuse tulemus on jõudnud sinnamaani, et kui Marile öelda, et “RUTTU! Auto tuleb!” siis ta hakkab lihtsalt valimatult “ära jooksma”. Hea õnne korral üle tee, aga võib ka jumala suvalises suunas plagama, sest kardab autot. Ma muidugi alati seletan, et üldse tuleb emme-issi käest kinni hoida ja ei tohi tuiata üksi autotee poolegi, aga noh, elame-õpime. Ta ju alles kolmene ka (viimast kuud, aga ikkagi).

Tegelikult enamik õnnetusi juhtubki lastega siis kuid nad sõiduteele jooksevad. Vahet pole, kas siis selle pärast, et tähelepanu on hajunud, või täpselt selle pärast, et kardavad, et oi, auto, jooksen. Sellega ma olen ise alguses vea teinud, et olen last autodega hirmutanud. Nii hakkavadki need lapsed üle tee tormama, et saaks ohtlikust kohast kiiresti eemale. Pigem peaks lapsevanem selle asemel koos lapsega võimalikult palju koos jalgsi liiklema ja koos erinevatest kohtades teed ületama (jalakäijate tunnel ja -sild, fooriga ülekäigukoht, reguleerimata ülekäigurada ehk sebra, ristmik) seletama liiklusmärke ning õpetama ohte märkama (nt. kui tee ääres või parklas parkivad sõidukid või põõsas, siis piilume, kas nende tagant tuleb auto). Eks ma olen ise ka seda muidugi teinud, aga kui kiire on, siis on ju kõige lihtsam kisada, et “Mari, AUTO! Tule ruttuuuu!”

Kõige olulisem on siiski õpetada seda, et enne igat sõidutee ületamist on vajalik hetkeks peatuda, vaadata mõlemale poole ja veenduda, kas sõidutee ületamine on ohutu, ega autosid ei tule. Seda saab õpetada juba paariaastasele lapsele- käest kinni hoides ja koos peatudes kõnnitee äärekivi juures- nii areneb lapsel ohutunnetus. Ilmselgelt pean mina ise veel sellega Mariga natukene tööd tegema.

Ometi mõtlen ma juba, et kui ma juba kolmesele õpetan neid asju, kuidas siis täiskasvanud ise aru ei saa, et nemadki võiks reegleid jälgida? Pidevalt näen sellist “ah jooksen punasega üle” ja kui sa ainukesena rohelist tuld ootama jääd, siis vaadatakse sind nagu lolli, et käia ei oska või. Kuhu nii kiire on? Kas see minut võitu annab sulle midagi? Jah, okei, kui bussile jooksed, siis ehk annab mingi edumaa, aga kui sa auto alla jääd, siis ei jõua sa oma bussile nagunii. Ma ausalt peale lapse saamist lõpetasin selle ära, enne oli suva, ise tean ju millal teele jooksen või ei jookse eks. Mul oli ka suva, mis eeskuju ma teiste lastele annan. Enam ei ole.

Inimesed käivad ka ninapidi telefonis ja lapsena õpitud “vaata mõlemale poole teed” on asendunud sellega, et kord 30 sekundi jooksul tõstad nina telefonist, et näha, kas sa üldse õigele poole lähed. Vähe sellest, et nii teevad jalakäijad, siis tegelikult teevad sama asja ka autojuhid. See kombo ongi ju juhtumist ootav katastroof. Paraku ei saa me kõiki inimesi sundida õigesti liiklema, aga nii palju saaks ikka teha, et kui sa näed, et sinuga koos on foori taga väike laps, ära hakka punasega üle jooksma, ole hea, eks!

Kellel aga veel väiksed lapsed on, siis leidsin sellise lehe nagu liikluskasvatus.ee, kus saab infot erineva vanusega lastele liikluskultuuri õpetamiseks. Väikestele on seal selline leht (link), kus saab vaadata liiklusteemalist jänku jussi ja panna kokku puslesid liikluse kohta. Hoiame lapsi ja oleme neile heaks eeskujuks :)

Kui vanadele lastele teie hakkasite õpetama liiklust ja kui vanana julgesite/julgete te lapse ÜKSI liiklusesse saata? 

Jaga: