Suve alguses tegin ma tutvust sellise poega nagu LAV Organic Lifestyle. Ma muidu teadsin küll, et on olemas mingisuguseid riideid, mis on tehtud orgaanilistest materjalidest, aga minu kogemused sellise kraamiga piirdusid H&M’i “organic” sarjaga, mis ei saaks vist tegelikult kaugemal olla orgaanilisest ja eetilisest riidetükist.

Ega ma alguses ei osanud palju arvata tegelikult. Miks ma peaks maksma retuuside eest 79€, kui ma saan endale umbes samasugused retukad H&Mist 10 euroga? Naeruväärne, eks? Mis vahet seal mulle on, millega on kiirmoe kaubad immutatud? Mis see mind huvitab, palju keegi selle õmblemise eest palka saab, eks? Mis see minu asi on?

Siis sattusin ma vaatama filmi “The True Cost”. No eks ma teadsin enne ka, et kiirmoodi teevad inimesed nadides tingimustes, aga see film oli ikka õudne. Lihtsalt õuuuudne. Keda huvitab, siis Netflixis on see üleval, treilerit saate SIIT vaadata. No tõesti vastik hakkas. Kõik odavad asjad tulevad kellegi jaoks väga kõrge hinnaga.

Muidugi irooniline, et mul endal on enamik asju kuskilt kiirmoekettidest pärit, aga tegelikult olen lastega juba ammu lähtunud pigem sellest, et las olla kallim, kuid kvaliteetsem. Muidugi lapsed kasvavad palju rutem ja tegelikult oleks loogiline endalegi osta pigem vähem ja kvaliteetseid, kui kuhjata kokku hunnikutes ebakvaliteetset kraami.

Hea lahendus ostuhulludele, kui rahakott puuga seljas pole, on käia kaltsukates ja kirbukatel. Siis võib tõesti palju puhtama südametunnistusega osta ka odavmoodi, sest keegi on selle juba nagunii ostnud ja parem asju taaskasutada, kui need lihtsalt prügikasti visata. Kui aga osta, siis võiks osta selle mõttega, et saad seda aastaid ja aastaid kanda, ehk siis kvaliteet, mitte kvantiteet! Ja eriti hea oleks, kui see oleks ju veel eetiliselt tehtud ka, eks?

LAV’i poest leiab just selliseid asju ja põhjuseid, miks just sealt edaspidi endale vajalikku riideeset otsida, on mitu:

  • Tooted on nahasõbralikud ja kemikaalidevabad (eriti hea allergikutele, sest kemikaalid ei imendu nahka). Materjalid on ülimalt pehmed ja lasevad nahal hingata. Keha ei pea võitlema ja tegelema nahka imendunud kemikaalide väljutamisega organismist. Minu retukad ja rinnahoidjad on lihtsalt NIII pehmed naha vastas, ei veni üldse välja ja ei kaota ka peale miljonit pesu oma värvi. Seda ei saaks ma iial öelda oma HMi retukate kohta, mis ammu põlvedest välja veninud.

    Mina ja Mari enda LAVist soetatud retuusidega, taustaks Lotte pepu.

    Miskipärast on need püksid mu ainukene S suuruses asi kapis, kus alles meelitavad onju :D

  • Tooted on valmistatud Fair Trade printsiipe järgides (kõik tootmisprotsessis osalenud isikud on õiglaselt tasustatud – alates nt puuvillakasvatajatest/farmeritest kuni õmblejateni). Iga ost muudab maailma – meie, tarbijatena olemegi need, kes kujundavad kaubanduse tulevikku.
  • Tooted on keskkonnasõbralikult ja jätkusuutlikult valminud ehk kasutatakse vähem ressursse, välditakse reostavaid kemikaale ja viljeletakse taaskasutust (nt on neil plätud, mis on valminud vanadest rehvidest ja tuulejakk, mis on tehtud vanadest kalavõrkudest). Ühtlasi on tegemist on disainriiete- ja jalanõudega ehk need on stiilsed ning ei ole nn tüüpiline ettekujutlus ökoriietest. No ei ole mingi õlgedest punutud kossid, vaid ägedad ja stiilsed asjad. Spordiriietest kokteilikleitide ja kontsakingadeni! Ja et teile näidata, kui ägedaid riideid nende valikus leidub, siis käisime mega vahval fotoshuudil, kus trotsisime ilma ja pildistasime vihmaga keset metsa suveriideid. Mis seal ikka, lahe oli!

MUA – Kaie-Kati Võrno/ GloMinerals

Soeng – Anne Kruus/ revaalia.ee

Fotod – Janne Jüsmä/ www.janne.ee

Mis aspekt teile riiete ostmisel kõige tähtsam on? Räägi kaasa ja võida endale 50€ LAC Organic Lifestyle kinkekaart! 

LAV Organic Lifestyle esindused leiad Ülemiste keskusest ja Foorum keskusest – soovitan kaema minna!

Jaga: