Ma olin Lende sünni ajal facebookis imetamise grupis, aga kuna kuuga umbes sain kõik imetamisega korda, siis ei näinud põhjust seal grupis enam väga kaua olla. Umbes kuu tagasi viskaski mul kopa ette pidevalt oma feedist lugeda sajandat korda küsimust, et kuidas võidelda piimapaisuga ja millega suurendada piima teket, seega lahkusin ma grupist, arvates, et mul enam sealt mingit infot saada vaja pole.

Viga.

Kaks nädalat hiljem tuligi mul see mõte, et oot, mõtle kui ma rinnast võõrutada tahaks, et kuidas ma siis seda tegema peaks. Ja nädal tagasi hakkasid mu nibud lihtsalt konkreetselt valutama. Ikka on seda gruppi tarvis… aga googeldamine andis mulle nii palju infot:

Põhjused, miks võib imetamine peale pikka valuvaba imetamist uuesti valulikuks muutuda:

  • Rinnapõletik/rinnajuha ummistus. See võib olla põhjuseks, kui hakab valulikuks muutuma ühest rinnast imetamine. Mõlemasse see tavaliselt korraga ei löö. Sümptomiteks võib olla kõvem tükk rinnas, mida tuleks mudida. Samuti võib kasutada kapsast, nagu imetamise alguses. Aitab ka sooja vee all tisside hõõrumine. Mina enda puhul selle variandi välistan, sest mul on mõlemad nibud valusad.
  • Soor. See võib tekkida sellest, et suuremal lapsel on suus mingit sööki, mis… mingil põhjusel tekitab nibule soori, mis omakorda tekitab lapsele ka soori. Surnud ring. Lapse suus peaks olema näha keelel valget kattu, samuti peaksid nibud olema sügelevad ja punakad. Jällegist selle enda puhul välistaksin, sest sümptomeid ei ole. Ometi rõhutavad väljamaa foorumid, et see olla kõige levinum probleem, ning et soor võib mõnikord olla ka muude sümptomiteta, kui valus imetamine.
  • Hormoonid. Üks variant olla see, et päevad on ligi hiilimas ja seetõttu hormoonid natsa möllavad ja muudavad tissid valusaks. Ma ei tahaks siin päris päevajuttudesse langeda, aga noh, mina ei tea, mul olid kolm kuud jutti päevad, peale spiraali paigaldamist ja siis lõppesid ära ja enam tagasi tulnud pole. Kes teab…Teine võimalus hormoonidega seotult on rasedus. Et see olla üks raseduse esimesi sümptomeid, kui imetada valus on. Shit.. :D
  • Vale imetamisvõte. See probleem võib lastel tekkida ka siis, kui nad on pikka aega õigesti imenud. Lihtsalt on suuremad, laisemad ja pealegi võib hammaste tulemine muuta nende imemisvõtet, miskil põhjusel. See võib küll olla, kuigi ma uurisin tähelepanelikult ja nagu ei tundu küll midagi valesti. Aga hambad küll tulevad.
  • Trauma. Laps on nii suur, et vahib palju ringi. Imeb, laseb lahti, keerutab pead, sikutab nibu järsult ja nõnda tekivadki väiksed traumad. See oleks päris usutav, kui see oleks ÜHES tissis, aga mul jälle on mõlemas.
  • Nahaärritus. Laste hammaste tulek suurendab nende süljevoolu ja miskipärast võib just see nibud tundlikuks muuta. Aitama peaks see, kui oma nibud peale iga imetamist ära loputad. Mina ei tea, eks ma siis proovin.

Kas on kellelgi veel olnud nii, et pikalt imetab, ei ole valus ja siis lambist on? Mul on tunne, et see läheb mul iga päevaga aina hullemaks…

Jaga: