LAPSED Lasteasjad Lende Mari

lennureis lastega

12. oktoober 2017

Ma isegi ei oska öelda, kas me oleme lastega palju või vähe ringi trippinud. Oleneb muidugi, kellega võrrelda, aga no mulle endale tundub, et täitsa okeilt. Näiteks selle aasta sees oleme käinud välisriikidest käinud Kreekas ja Jurmalas. Kodumaal käinud sada korda Pärnus, Rakveres, Tartus, Saaremaal ja…noh kõik need Vembutembumaad ja Vudilad ja Lottemaad ja nii. Okei, rohkem ei tulegi pähe, nii et vist siis eriti ei olegi nagu käinud? Kord kuus üritame ikka perega kuskile minna ja teha.

Eestisiseselt on üsna lihtne, sest vahemaad on nii lühikesed ja selle aja sees ei ole pea kunagi probleeme tulnud, et lastel reisimise ajal igav oleks. Eriti heal juhul jäävad kõik hoopis bussi magama. Kui me Jurmalas käisime, siis see 4.5h bussireis oli küll juba natukene ebameeldiv, sest Lents tahtis ringi roomata ja Marile ei olnud me taibanud väga palju reisilõbustusi kaasa võtta. Eelmised korrad olime kenasti hakkama saanud, seega ei tulnud nagu pähe, et siiski pikem reis ja nii.

Kui me Kreekasse läksime, siis oli ka täitsa normaalne. Lende magas enamuse ajast, siis ei osanud ta veel roomatagi, seega ei olnud tal süles olemise vastu midagi. Mari mängis oma tääbiga ja vaatas aknast välja, seega rahu maal. Aga nüüd sõidame me üle kuue tunni, mitte vaid paar tundi ja ma ausalt ei taha olla SEE ema, keda teised vaatavad ja mõtlevad, et kurat, jää koju oma tittedega. Seetõttu olen ma nüüd üritanud kõvasti ettevalmistustööd teha.

  1. Esiteks, et juba lennujaamas oleks mugavam liigelda, olen ma vist natukene LIIGA palju ette mõelnud, sest tegelikult me lähme lennukile otse Helsingi lennujaama hotellist, kuhu me päev varem lähme. Et oluliselt ei ole küll lennujaamas passimist, aga noh, et vähegi lapsi lõbustada ja kuna kohver nagunii kaasa võtta tuleb, siis Bagrider ongi pmst käsipagas, mille peale saad lapse ka istuma panna, juhuks kui sa käru kaasa tassida ei viitsi. Ma usun, et selle võtame siis näiteks Lende kohvriks, mõlemale lapsele on ju võimaldatud üks käsipagas. Lisaks tellisime me just uue kandekoti, Tula FTG sõõrikutega variandi, mida mulle paljud lugejad linkisid. Ka see on kindlasti lennujaamas ja üldse reisi ajal heaks abimeheks.
  2. Mari kohvriks võtan ma paljukiidetud JetKidsi. Kui me Jurmalast koju sõitsime, siis oli küll selline juhus, et Maril oli mega uni, aga no kuidagi ei leidnud seda mugavat asendit ja kohta, et magama heita. Kes veel JetKidsist kuulnud pole, siis põhimõtteliselt saad selle kohvri abil lennukisse oma istmest nn voodipesa teha. Lisaks saab sellega ka lennujaamas last ringi lohistada, sest sellel on iste peal.
  3. Ma googeldasin täiega asju, mis lastele lennukis huvi pakkuda võiks, aga enamsoovitatud asja oleksin ma nagunii ise ka kaasa võtnud. Water Wow värviraamatud, mis on veepliiatsiga värvitavad ja kuivavad hiljem tagasi nn tühjaks leheks, mida saab uuesti värvida. Ma tellin kohe mitu erinevat ja uut, mida siis reisi ajal talle ükshaaval, vastavalt vajadusele kätte anda.
  4. Mõlemale lapsele hädavajalikud on muidugi kamapallid. Maitsevad mõlemale ja neid on hea niimoodi nokitseda. Minul saab olema eriti hea neid mööda lennukit koristada, veame kihla.
  5. Kaelatugi! Mina ei tea, kes seda lõpuks kasutab, kas Mari või meie Kardoga, aga no kui võimalus on, siis silma tahaks küll looja lasta ja kaelatoega on palju mugavam, ausalt.
  6. Kraapimisraamatud – põhimõtteliselt saab laps oraga pilte joonistada kraapimise teel, nagu lotopiletit kraabiks.
  7. Kindlasti võtan ma kaasa mõned väiksed totsikud plastiliini. Kui ise paberi peale joonistada erinevaid kujundeid ja need ära värvida, siis saab plastiliinipallidega palju mänge välja mõelda.
  8. Masha värvimisraamat – sinna saab värvida, joonistada ja piltide järgi igasuguseid lookesi välja mõelda.
  9. Kleepsudega nukkude riietamise mäng. Mul on sarnane magnetitega ka olemas, aga ma juba kujutan ette, kuidas ma neid mööda lennukipõrandat taga ajan ja lihtsam on segapuhku kleepsudega piirduda.

Veel ideedest – mul on olemas selline magnetimäng, kus sa saad erinevad nägusid kokku panna. Ainuke miinus on see, et see karp on päris kobakas ja võtaks kohvris omajagu ruumi. Samas mõlemale lapsele tuleb ju oma kohver, eks seda näis, kui palju me sinna asju mahutama peame.

Vahepeal on küll tunne, et no ei oska kuueks nädalaks pakkida. Mida võtta kaasa, mida osta kohapealt, täielik segadus. Ega neid riideid vist pole mõtet väga kaasa tarida. Novembris on Tenerifel veel väga soe, detsembris pigem selline eesti suvi (20-25 kraadi). Saab ka kohapealt mingisuguseid t-särke ja kleite osta kui vaja on. Mingisuguseid hügieenitarbeid ka pole mõtet kaasa tassida, nagunii ostame sealt kohapealt kõik šampoonid ja palsamid, mis tarvis. Ainult laste päiksekreemid ja asjad võtan siit kaasa, ei tea mina kus ja mismoodi sealt saab.

Teema läheb nüüd täitsa lappama, ma tegelikult tahtsin ikka rääkida sellest, mida lennukisse vaja on. Suure googeldusena sain ma teada, et lastele täiega meeldivad geelikleepsud. Ma ei kujuta ette, kust neid saada võiks, kui just Amazonist tellima ei hakka. Need on näete, umbes sellised: teab keegi, kust neid saaks? Ega ma ei mäleta, kas meil on aknakoht, aga eks neid saab ju toolile ja asjadele ka kleepida, et tegevust oleks.

Veel soovitatakse võtta paar väikest kotti erinevat värvi pudi-padiga. Meil on mõned loomakesed ja väiksed vidinad juba olemas, eks varsti vaatab, mis mänge ja asju ma nendega välja mõtlen, aga kaasa nad saavad võetud.

Igatahes, kui kellelgi on veel häid ideid, mis mänge võiks Marisuguse masuurikaga mängida, mille käigus me istume kenasti vaikselt ja eeskujulikult, siis olen üks suur kõrv. Muidugi ma juba tean, et eks natukene tahavad mõlemad vahekäigus siiberdada ja ma usun, et nii kaua kuni me lennusaatjatele ette ei jää, siis mingil määral on see ka okei veel.

Uuh, mida nadimaks see ilm siin läheb, seda rohkem ma juba meie reisust põnevil olen. Küllap elame me selle reisi ka kenasti üle, aga mida paremini ette valmistuda, siis seda mõnusam see ju on 🙂

Loe ka neid postitusi!

37 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta kristi 16. oktoober 2017 at 08:08

    Minu 5ne fännas nii türki minnes/ kui koha peal sellist mängu : 100 tegevust lapsele reisi ajal: seal siis 50 kahepoolset kaarti ja maha pühitav marker, igal kaardil erinev tegevus kas joonista midagi või leia pildidlt: labürint, võrdle jms 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. oktoober 2017 at 09:45

      Jaa, meil on see 🙂

  • Avatar
    Vasta meow 16. oktoober 2017 at 07:15

    Oijeeeebus, kus ma valmistusin suvel pooleteisesega lendamist ette! Tulemus – vaja ei läinud mitte midagi ? Pool aega magas, teise poole mängis ees oleva istme küljes olema lauaga? Okei, korraks sai telefonist vist üks musavideo ka näidatud. Lend oli muidugi veits lühem ka, 4h

  • Avatar
    Vasta Tea 13. oktoober 2017 at 22:23

    Ma soovitaks plastiliini mitte lennukisse võtta.. kui see istmekattesse läheb ja määrdub võib juhtuda, et järgmisel lennul jääb keegi oma kohast ilma ja halvimal juhul ka lennult maha, sest üks iste on nii-öelda out of order. Tean millest räägin, sest töötan lennundusalal.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. oktoober 2017 at 12:12

      Okei, ei võta siis!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 13. oktoober 2017 at 22:16

    Kus kandis sa siin peatud ? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. oktoober 2017 at 12:12

      Los Gigantes 🙂

  • Avatar
    Vasta A 12. oktoober 2017 at 22:55

    Väga põnev teema, jälgin huviga, meil samuti Tenerifele minek koos perega, kahe lapsega ( 6a ja 8kuud), lend Helsingist 01.11.17 ja tagasi detsembris 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. oktoober 2017 at 12:00

      Kuskanti te lähete?

      • Avatar
        Vasta A 17. oktoober 2017 at 15:02

        Oasis de Fanabe.

  • Avatar
    Vasta Helen 12. oktoober 2017 at 20:20

    Kas selline raamat võiks Marile huvi pakkuda?
    Saab joonistada/kustutada ja samal ajal on seal ka pabernukud, kellega mängida.

    http://www.hop-play.com/toode/nukuraamat-reisile/

    Hea meelega saadame, kui on huvi 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 12. oktoober 2017 at 19:44

    Bunchems kummitakjad võivad olla lõbus ajaviide lennukis. PS! Need pidavat juustesse ka kinni jääma, niiet mängides tasub patsid peas hoida.

  • Avatar
    Vasta kl 12. oktoober 2017 at 15:53

    Igasuguste “oradega” nagu märgitud kraapimisraamatu juure, ole ettevaatlik. mina polnud kaasasoleva lapse kotti ise pakkinud ja tuli välja, et selles olid käärid. Kui ma need lõpuks mõmmide-jänkude alt pinalist leidsin siis tollipoistel oli lõbus, olid sellised ümmarguste otstega lillelised ja neid meilt ära ei võetudki. Äraantavas pagasis võivad need olla. Imelik oli see, et tookord ei öeldud midagi 15 cm pika metallküüneviili kohta. Water wow – selle vedeliku pead ka läbi mõtlema, äkki lihtsalt lennukist veepudel osta.

    • Avatar
      Vasta L. 12. oktoober 2017 at 18:24

      Minult ei võetud heegelnõelu ja väikseid, kuid üsna teravaid kääre ja nuga ära 😀

  • Avatar
    Vasta Piret 12. oktoober 2017 at 15:45

    Võta näiteks mari kemmik mäng või mängu asi kaasa ja lendele ka loomulikult siis näiteks pildi kaardid tavalised värvi pliaatsid tegeklus kaardid

  • Avatar
    Vasta A 12. oktoober 2017 at 15:27

    Paar kergemat raamatut mida lennukis ette lugeda, ehk Marile meeldiks??

  • Avatar
    Vasta ML 12. oktoober 2017 at 15:21

    Kas te ostsite Lendele eraldi istekoha? Me lendasime Malagasse Finnairiga selle aasta augustis ja kui lapsel (alla 2 aastasel, vanemal lapsel peab niikuinii eraldi istekoha ostma) eraldi istekohta pole ostetud, siis talle käsipagasit kaasa polnud lubatud võtta. Aga äraantava pagasi suurus/arv on sama, mis vanemal ja lisaks siis veel käru/turvahäll.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 15:23

      ikka eraldi koha jah 🙂

  • Avatar
    Vasta Kk 12. oktoober 2017 at 14:34

    Aastase lapsega palju lennanud ja parimad asjad kaasas olid tissid ? See leevendas ikka kõik igavused ja rahutused.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 15:22

      Jah. Lendele aitab sellest, aga Marile mitte 😀

  • Avatar
    Vasta Kaja 12. oktoober 2017 at 13:30

    Ma elasin üle päevase 12 h lennu 1,8 aastasega. See ei olnud lõbus…. aga miskit hullu ka polnud mina ka googeldasin ikka hullult ja sain ka samad ideed mis sinagi. Aga lisaks soovitan veel snäkke ka! Mina vôtsin erinevaid värskeid puu ja köögivilju. Ja palju väikest pudipadi mida laps polnud enne näinud.
    Kui on suurem lennuk siis on lennuki esiosas ka beebide magamiseks mõeldud korvid, sinna saab vist kuni 12 kg last panna.
    Aga muidu ma olen teinud lapsega 4 x 12 h lendu ja muidugika palju väikseid.

  • Avatar
    Vasta Sk 12. oktoober 2017 at 13:24

    Neid limakleepse saad igast suuremast toidupoest, sealt kus ka koik muud kleepsud on 🙂 prismades on kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Karin 12. oktoober 2017 at 13:19

    Käisin just 2,5aastasega reisil, lend oli 11h. Kaasas olid enamvähem samad asjad – kleepsu ja värviraamatud, lisaks vildikad. Oluliselt rohkem oli kaasas kõiksugu snäkke. Näiteks ma tean, et lapse lemmikud on pulgakommid. Kodus need lubatud pole, aga lennukisse võtsin mitu tk kaasa. Kui ühe kätte sai, istus rahulikult oma kommiga vähemalt pool tundi.

  • Avatar
    Vasta Annika 12. oktoober 2017 at 13:10

    Kevadel meil oli 1a9k lapsega 6h lennureis. Lastega pered lasti esimesena lennukisse. Suuuuuuuuur viga! Laps karjus kui segane kogu selle aja kui teised lennukisse tulid, kohti otsisid ja pagaseid üles toppisid (hirmus sagimine ja kohutavalt palav ning kitsas). Muidu multikahull rahunes iseendast telefonis videosid vaadates.
    Tagasitulles olime targemad ja astusime lennukile viimasena!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 13:35

      Meie oleme ka alati viimasena ise lennukisse läinud, et mitte seal niisama passida 😀

  • Avatar
    Vasta A. 12. oktoober 2017 at 12:51

    Kuhu üldse sõidate? ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 13:35

      kenasti tekstis välja toodud ju, et Tenerifele

      • Avatar
        Vasta Gerly 12. oktoober 2017 at 14:02

        Kuhu kanti tenerifele?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 14:28

          Los Gigantes

  • Avatar
    Vasta Pirru 12. oktoober 2017 at 12:45

    Me lähme 11.kuusega tenerifele okt lõpus ja tagasi tuleme aastase põnniga nov alguses ?. Pole ise kunagi lennanud, lapsest rääkimata. Niiet jälgin teemat ?

  • Avatar
    Vasta Rapuntsel 12. oktoober 2017 at 12:37

    Töötan lapsehoidjana ja olen see aasta juba kolm korda väikestega lennureisil käinud, neljas reis kohe tulemas. Meie ühtedeks lemmikuteks on vaakum otsaga mehikesed, keda saab siis akna külge vajutada ja siis jälle ära tõmmata. Nendest saab veel pika joru ehitada ka. Ja muidugi ei saa üle igast nutividinatest, need päästavad lõpuks ?

  • Avatar
    Vasta Kadri 12. oktoober 2017 at 12:26

    Animal snap (loomapiltidega kaardimäng) olid meil selles eas asjakohased. Ma eestikeelset nimetust ei tea, aga jagad kaardid mängijate vahel ära ja siis hakkate igaüks oma hunnikust keskele laduma ja kui kaks ühesugust tuleb, siis peab käe peale panema ja SNAP! hüüdma, saad hunniku endale ja mängite aga edasi. See on keeleliselt ka arendav, saab iga kaardi juures loomanime öelda. Me lennureisi ajal igatahes oleme seda mänginud. Ja neid kaarte saab veel mitmeks mänguks kasutada (nt memory).

  • Avatar
    Vasta Triinu 12. oktoober 2017 at 12:25

    https://lambrine.wordpress.com/2016/03/14/lendama-manguasjad-lennukisse-reisile/ Juhuks kui sa seda veel ise lugenud ei ole ehk saad mône idee ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 12:29

      oooo, ülihea post, aitäh!

  • Avatar
    Vasta K 12. oktoober 2017 at 12:10

    Uskumatu et viimasel ajal on täpselt nii et kui su blogi lugema satun kirjutad sa täpselt sellel teemal mis minu elus parasjagu aktuaalne on.
    Aitäh!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. oktoober 2017 at 12:11

      Noh, sügiseti inimesed ikka kipuvad reisima jah 😀 Kuhu endal minek?

      • Avatar
        Vasta K 15. oktoober 2017 at 12:42

        Meil selle kuu lõpus üks lühemat sorti linnareis Dublinisse