SÖÖK

shitaakehullus

17. oktoober 2017

Ükskord jäid poes näppu mingid shitaake seened. Ma enne arvasin, et neid ongi ainult kuivatatuna müügil ja mingisuguste aasiapäraste roogade sisse vaja, seega mul polnud eriti nende vastu huvi. Aga kui paki peal oli suur silt, et ala prae võis nagu kukeseent, siis ma mõtlesin FBis uurida, et kes neid maitsnud on ja kas tasub osta. Pakk maksis ikkagi 4.99, mis pole just eriti odav lõbu, mida prügikasti visata, kui rõve on.

Aitäh teile, kes ütlesite, et need on mega head seened!

Põlegu põrgus need valetajad, kes ütlesid, et need on mega rõvedad ja mõttetud seened!

See oli mitu nädalat tagasi ja ma olen ikka ja jälle avastanud ennast neid seeni ostmast, nõnda ka täna. Need on lihtsalt niiiiiii seenese maitsega seened, ma ei oska isegi paremini seletada. Natukene nätskemad küll, aga kui sa lõikad neist suured viilud, praed võis ja raputad soola peale, siis tõepoolest, sul pole liha vajagi! Ma tegin siin ükspäev shitaake burgereid! Need oleks võinud olla täitsa vegan värk, aga pildil on Kardo burks, kuhu ma panin ikka kotleti ka vahele, sest “muidu pole söök” blabla.

Mis ma nendega veel teinud olen… Ükspäev oli kõht tühi, tahtsin midagi süüa, aga külmkapis polnud nagu midagi head. Tegin endale seenesalatit, sest ma teadsin, et ükskõik mille otsa ma need praeseened valan, see on juba hea. Seega sai mu salatisse veel purk tuunikala, rohelist jama, tomateid, maisi ja polnudki vist rohkem midagi. Oot, mul peaks telefonis mingi suvaline pilt ka vist olema, ma ei tea miks 😀 Vana hea toidupildistajate generatsioon vist.

Ja täna, täna tegin ma seenekastmes pelmeene. Pildil ei tundu üldse OLEVAT seenekastmes pelmeenid, aga ma vannun, et just seda nad on. Tervislikust toidust läks asi vist täna siis kaugele, kui ma seened sibula+küüslaugu+võiga ära praadisin, siis sinna paki vahukoort peale virutasin ja lõpuks väikse paki seenepakisuppi sinna sisse segasin. Ma vihkan pakisuppe, aga no see on ainukene viis, kuidas neid “normaalselt” ära kasutada, kes väga kokata ei viitsi 😀 Värvilised pelmeenid sain rimist, nii nunnud.

taaskord üks maailma jubedaim söögifoto 😀 aga enda vabanduseks ütlen, et mul polnud plaanis neid teile näidatagi 😀 

Kirjutan seda posti aint seetõttu, et kui on teie seas veel mõni seenefänn ja pole veel värsket shitaaket proovinud, siis proovige julgelt. Pakk on kallis küll, aga no ma venitan 2 toidukorda ühe pakiga välja. Ja külmikus püsisid mingi kaks nädalat normaalsed. Lihtsalt nagu… niiiii head seened noh! Näevad küll välja nagu suva shampinjonid, aga oh ei sõbrake, oh ei.

Mina sain neid igatahes Selverist, aga usun, et igas suuremas seenevalikuga poes on need olemas. Näete, selline pakk. Olete ka proovinud?

 

Loe ka neid postitusi!

14 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Carry 22. oktoober 2017 at 17:19

    Ohoh..ma pole suur seenesöödik, kuid kukekaid sai ikka sügiseti süüa. Aga sellel aastal polegi seeni saanud.. kuigi naaber meil krt tassib neid kastide viisi metsast müügiks. Pidi olema suur seenesaak see aasta. Nüüd neid tahaks küll maitsta)).
    Kas neid saabki nii lambilt kiiresti valmis nagu šanpinjonide puhul? Et ikka ilma keetmata jne..kohe pannile ja valmis?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. oktoober 2017 at 17:20

      Jep, samamoodi saavad ülikiiresti valmis 🙂

  • Avatar
    Vasta Ilse 22. oktoober 2017 at 08:03

    Nami-Namis on päris palju retsepte. Küll kuivatatud, sest värsked shiitake seened on meie turul suht uus nähtus aga retseptid sobivad ka värskete seente kasutamiseks http://www.nami-nami.ee/otsi/shiitake?recipe_page=1&news_page=1&string=shiitake&type=&occasion=&country=&method=

  • Avatar
    Vasta Helen 19. oktoober 2017 at 08:06

    Otson koguaeg, Mustika Prismas, mu kodupoes pole ??

  • Avatar
    Vasta Berit 18. oktoober 2017 at 21:56

    Aitäh selle soovituse eest! Olen suur seenesõber (tänagi käisin veel metsas ja sain kastmejagu kukeseeni) ja tõsine seenekütt ning korilane, kuid vot neid kultuurseeni pole veel miskipärast proovinud! Nüüd teen seda aga suure huviga 🙂

  • Avatar
    Vasta Mia 18. oktoober 2017 at 15:22

    Sul on ju majal aed ka, eks? Meil tõi keegi selle seenemütseeli kuskilt ja pani vana õunapuu kännu sisse kasvama. Nüüd nad elavad rõõmsalt seal tiigi ääres ja neid on nii palju, et keegi ei jõua ära süüa 😀 Siin müüakse näiteks: http://alkeemialabor.ee/seenekasvatus/

  • Avatar
    Vasta M 18. oktoober 2017 at 14:24

    Kas sa meelega kirjutad Shiitake kogu aeg valesti ? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. oktoober 2017 at 14:34

      miks ma seda meelega valesti kirjutama peaks 😀

  • Avatar
    Vasta Birgit 18. oktoober 2017 at 11:46

    Shitaaked on tõesti imelised, ma kasutan neid tavaliselt aasia roogades 🙂 tahtsin märkida veel, et mis värk nende meeste ja lihata einetega on? Mu kaasa ütleb täpselt sama kui liha toidulaualt puudub.. Et missss see pole mingi toit.. 😀 Teisel pool maailma :O ei tea kas ehk mehed sündinud mingi karnivoori diplomiga üle maailma?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. oktoober 2017 at 11:49

      mis aasia roogi teed, soovita retsepti!

      • Avatar
        Vasta Birgit 22. oktoober 2017 at 10:48

        http://www.taste.com.au/search-recipes/?q=Shiitake
        Siin on palju häid retsepte, ma tavaliselt wokin need seened bok choy’ga ma ei tea kas teil seda saada on aga hiina kapsas sobiks ka. Lisaks kana krevette vms liha või üldse mitte liha, beebi maisi,meil on see konservis hästi odav, värske veidi kallivõitu, cashew pähkleid panen vahel, need annavad tekstuuri, prae kogu kraam pähkli õlis, tavaline sobib ka, sega kokku küüslaauk& ingver väikseks tükeldatult, Sega 1/2 soja kaste, 1/2 Austri kaste ja veidi vett, viska kaste pannile kui seened ja kapsas JMS on praetud ainult 3 -5 min max prae muidu on liiga pehme, vahel ma lisan u teelusika maisi jahu segatud tl veega et paksem kaste jääks. Vahel tl mett et oleks pisut magusam. Serveerin riisi või nuudlitega, Peale puistan seesami seemneid ja rohelist sibulat. Suht kiire ja lihtne retsept, lastele läheb ka hästi peale. Võib ükskõik mis juurikaid sinna lisada, saab külmiku tühjaks 🙂

  • Avatar
    Vasta Marit Uusväli 18. oktoober 2017 at 11:32

    ei ole proovinud,me sööme lehter- kukeseeni, ise korjame neid

  • Avatar
    Vasta Annika 18. oktoober 2017 at 11:24

    Shiitake* 🙂

  • Avatar
    Vasta Liine 18. oktoober 2017 at 09:00

    Ma arvan, et siit saab alguse shitake seente hullus. Pole varem ostnud, kui poest otsas pole, proovin ka 🙂