SÖÖK

toidust ja tänasest õhtusöögist

31. oktoober 2017

Nägin täna ühes grupis, et üks naine rääkis, et tal kulub kuus toidule 100€. KUUS! Okei, ta seletas ka, et elab maal ja enamik asju kasvatavad ise, mistõttu poest väga palju ostma ei pea. Täitsa lõpp, mul võib vabalt ühe poeskäiguga sott minna ja ma võin veel sama õhtu avastada, et kurat, süüa pole midagi, peaks poodi minema.

Huvitav, kuidas meil Tenerifel toiduga minema hakkab? Meil pidi lähedal mingi turg olema, hea lugeja soovitas isegi blendri kaasa võtta, et saaks soodsamalt smuutisid teha, aga noh, ma usun, et me leiame vast sealt ka. Ei taha tõesti liiga palju asju ka kaasa tassida, keegi saatis eile ülihäid mõtteid kaasa pakkimise teemadel, aga sellest ma veel räägin, ma täna tahtsin toidust rääkida.

Täna tegin ma õhtusöögiks kanasalatit. Salatid on mu lemmiksöök, sest sinna sisse saab kenasti panna kõike, mis kodus olemas. Tänane kanasalat nägi selline välja, sorri, ma ei viitsinud megalt sättida seda, enne sööma hakkamist tegin kiirelt paar klõpsu.

Mis sinna sisse siis läks? Mõned hinnad võtsin praegu e-maxima kodukalt, sest ma olen kindel, et enamik asju on sealt ostetud (see mu kodupood). Mõned hinnad olid pakkide peal olemas.

Broilerifilee – 5€

Pakk kirsstomateid – 0.80€

Pakk, kus oli natukene lillkapsast ja natukene brokkolit – 1.70€

Pakk salatisegu – 1€

Pakk seeni – 0.75€

Pakk salatijuustukuubikuid – 3.49€

Pool pakki taluvõid – 1€

Pool pakki küüslauku – 0.40€

Kõigepealt panin pannile pool pakki võid, kuhu sisse panin pool pakki küüslauku (mul on sellised külmutatud küüslaugukuubikud ostetud, et aega säästa) ja pool tsillit. Siis läks või selliseks mõnusaks – küüslauguseks ja tsilliseks. Siis lisasin kanatükid ja natukene soja.

Praadisin kana kenasti ära, võtsin pannilt ära ja panin sama või sisse veel seened, lillkapsa, brokkoli seesamiseemned ja praadisin veidi veel, kuni asjad olid pehmemaks muutunud.

Samal ajal lõikasin kirsstomatid pooleks ja segasin tomatid ja juustu oma salatipaki sisse. Maitsestasin sidrunimahla ja soolaga. Tahtsin tegelikult sinepi-mee kastet teha, aga mul oli sinep otsa saanud. Seega panin kastmeks oma majoneesipurgi põhja. Käras kah.

Taldrikule alla roheline osa, peale pannilt tulnud kraam ja ongi olemas! Salatilaadnetoode, mis läks maksma 14.40€. Arvestades kõiki neid asju, mida natukene läks (soja, majonees, seesamiseemned, sool jne), siis ütleme kokku 15€. Ja mõelda vaid, see on ainult ÜKS söömaaeg 15 € eest. Siis tekib küll selline tunne, et ma ei elaks vist saja euriga ever kuud üle. Muidugi minu salati tegi kallimaks praegu see, et ma ise kuhjasin sinna kõike, mida külmikust leidsin. Oleks palju odavamalt ka hea kõhutäie saanud.

Igatahes, selline on minu tänane õhtusöök. Aga teil? 

Loe ka neid postitusi!

75 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta meow 3. november 2017 at 21:40

    Sama siin – lähen poodi midagi ostma, arve 70-80€ ja tihti peale korralikku söögikraami nagu ei saanudki ostetud. Me laristame liiga palju küll, ma tean. Meil läheb kuus julgelt 400-500€ kuus, suure osa sellesz moodustab nö nänn – tahaks seda maista, täna on selle isu, oii peaks kappi seda ja seda ka varuma! jne. Me oleme abikaasaga korduvalt üritanud pidurit tõmmata, aga väga ei ónnestu. Nädalamenüüd harrastame küll ka jah, aga igasugused lollakad isud on need, mis ikkagi eelarve lóhki ajavad. Oh well….

  • Avatar
    Vasta murulane 2. november 2017 at 19:08

    Kuidas küll saab söögiks pidada mingit sojakoort,taimset piima, galette…Kui majas on veel isegi meesterahvas! Need mehed nutavad varsti küll oma ema taga…

  • Avatar
    Vasta Kiku 1. november 2017 at 22:43

    ? meil läks Tenerifel toidule igatahes vähem raha kui siin.

  • Avatar
    Vasta Triinu 1. november 2017 at 21:00

    Meil läheb ka kusjuures kuus umbes 200(+50) söögi peale. Ei ütle, et kuidagi kesiselt sööks. Nädala sees teeme seda mis kiirelt valmib, nt kartul kaste, makaronid, riis kanakarri kastega no midagi lihtsat mis kiirelt valmib. Nv pitsad, lasanjed , salatid, pakist makaronist saame ilusti neljakesi söödud. Kodus oleme õhtuti ja nv selleks ma arvan et nii vähe läheb ka.

  • Avatar
    Vasta Hanna 1. november 2017 at 18:33

    Me elukaaslasega üritame 50€ nädalas kahepeale hakkama saada. Selle raha eest saame edukalt hommiku-ja õhtusöögid, enamus lõunaid, max kord nädalas käin tööl väljas lõunal, kui võimalik valin siis taimetoidu. Siia sisse ei kuulu need korrad kui elukaaslane liikuva töö tõttu väljas einestab, aga väga tihti võtab ka tema toitu kaasa. Saaks kulutada toidu peale muidugi ka rohkem, aga mulle endal tundub lihtsalt tohutult mõttetu toidu peale liialt kulutada ja et ma ei salli seda kui tulen koju ja ei tea mida õhtuks süüa teha, teengi igal pühapäeval menüü ette, käime poes seetõttu vaid korra nädalas ja asi ants.

    Praegu on meil aga käimas vegan nädal, mille elukaaslane ise algatas. Olin väga imestunud, sest ta oli alles mõned kuud tagasi klassikaline liha-peab-olema-igal-toidukorral hõiskaja… Aga eks ole minu uus lülitus, et kord igas nädalas vegan roog, ja et on nädalas ikka ka toidukordasid kus puudub liha talle ka hästi mõjunud – taimetoit ja vegantoit saab ka maitsev ja toitev olla. Vaevalt me päris veganiteks-taimetoitlasteks hakkame, kuid minu seisukoht on, et inimesed, nagu ka mina ise mõned aastad tagasi, tarbivad liha liiga palju ja see pole hea ei tervisele, rahalisele seisule või keskkonnale.

    Hommikuks puder taimse piimaga, kodukootud müsli või riisigaletid avokaado, soola-pipra ja vegejuustuga. Õhtusöökidest siis esmaspäeval sõime Sandra Vungi kartulisalatit – hernes, hapukurk, kartul, taimne kaste + sojakoor. Eile mandlipastat, täna püreesuppi lillkapsast, kartulist, porgandist, bataadist ja sibulast, homme peedikotlette pruuni riisiga ja reedel planeeritud ahjujuurviljad (põhirõhk kaalikal, sparglil ja bataadil, aga sekka ka tavalist kartulit), reedel lillkapsariis kikerherneste-tomatipastaga, pühapäeval vegeburx, kus liha asendab sojakotlet (ise proovin teha sojakotleti. Iga roaga käib kaasas ka salat, kodune kõrvits, riivitud porgand (riivitud pirn on hää lisand riivitud porgandile) hiinakapsas/jääsalat-kurk-tomat yada yada.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 1. november 2017 at 17:43

    Valmistasin borshi suppi. Selleks pruunistasin pool kilo karbonaadi ribi 2€, 10 oma keldri kartulit ja kaks purki enda valmistatud borshipõhja. Kokku umbes 7 l suppi 4,5 liikmelise pere jaoks.

  • Avatar
    Vasta Kaits 1. november 2017 at 14:51

    Njomm.. ise istusin endale ka üllatuseks 4 tundi köögis ja tegin Burgundia stiilis veiselihapada mahe Šoti mägiveise fileega( endal kodus olemas) ja nooo ikka tasus köögikata olla 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 1. november 2017 at 14:46

    Mul tekib küsimus, kust niipalju raha saadakse, et kuus 300-700 euri söögi peale panna. Meil kulub kahepeale 100-150 kuus ja ei arva, et halvasti toituks. Liha sööme ilmselt vähem, kui keskmine eestlane, paar korda nädalas ehk. Kui jogurteid, kohukesi jms toite ei osta, siis köögivili ei maksa just suurt väga midagi.

    • Avatar
      Vasta Jaanika 2. november 2017 at 11:43

      Jaa, mina ka hämmingus. Kolm kuud vähem toidule kulutada ja saab soojamaareisi põhimõtteliselt. Minu jaoks uskumatu, selle rahaga ma (2 suud) saaks ennast hulluks süüa ja mitte millestki ei tunneks puudust. Isegi mahetoitu saaks 50℅ kogu tarbitavast. Ma ei tea… Imelik on, nii palju muud toredat saaks ju selliste summadega.

      • Avatar
        Vasta Vaike 2. november 2017 at 14:49

        Minu arust on imelik teise rahakotis sorida. Kust nii palju raha saab? Tee järele ja saad teada.

        • Avatar
          Vasta Jaanika 2. november 2017 at 20:35

          Vaatan, et jõukam rahvas ei kannata mingisugust kriitikat oma tarbimisharjumuste suunal 😉 Ega mul kahju pole kui inimesel rohkelt raha, see ju tõeline õnnistus, aga arvata võib ju ometi kõigest kõike ja mis parata kui osad meist leiavad, et 700 euroga toidupoes käia on juba liig mis liig 🙂 🙂 Ei tasu nii tõsiselt võtta, ja ‘tee järgi’ on maru inetult öeldud – kõik ei pääse marjamaale, mõni peab jääma karjamaale… Pole nii hirmus lihtne 🙂

          • Avatar
            Vaike 3. november 2017 at 01:24

            Ma ei tea, et oleks inetult öeldud. Teeks ise ka, kui oskaks. Nagu öeldud, siis minu nädala toidueelarve on 40.- Eurot, aga ma ei lähe ütlema kellelegi, kes kulutab või 2000.- et imelik on, nii palju muud toredat saaks ju selle eest ja kust see raha üldse tuleb. See pole minu arust enam lihtsalt arvamine, vaid hinnangu andmine.

  • Avatar
    Vasta Rita 1. november 2017 at 13:55

    Täiega haige kui palju raha läheb söögile. Meil 4-liikmeline pere ja kuus läheb u 500-600 EUR. Ning me ei söö palju ning ei osta kallist kraami. Enamasti teeme ühepajatoitu, pastat, suppi jne. Tegelikult mu unistus on toituda mahetoidust, aga arvestades seda kui kallis see on, siis see pole lihtsalt võimalik. Mõnikord ostame üksikuid mahetooteid ka, aga enamus ikka on see tavaline GMO ja nisu ja lisatud suhkrud jne. Ma ei oska juurikatest ka midagi maitsvat teha. Ma tõsiselt vihkan brokkolit, kapsast, spinatit, suvikõrvitsat jne ulme kasulikke köögivilju. Oskaks ma neid maitsvalt valmistada, oleks elu palju ilusam ?

  • Avatar
    Vasta M 1. november 2017 at 09:53

    Meie oma peres paneme igaks kuuks 500 euri raha kõrvale ehk see on raha, mille võime jätta toidupoodi. Paraku on nii, et kui mõni nädalavahetus tahaks lõõgastuda või kui keegi külla tuleb, siis on sellest summast kuus vähe. Muidugi saaks ka odavamalt ehk toituda vaid makaronidest ja kartulitest, kuid vahel tahab hing ka enamat. See on siis 3 inimese peale, sest neljas on veel rinnalaps.

  • Avatar
    Vasta L. 1. november 2017 at 09:44

    POOL pakki võid? See on siis ca 100g ehk 82g rasva korraga pannile laduda? No võiks laste nimel oma toitudega veits tervislikuma suuna võtta…. kui ise Kardoga tahate pehmekesed olla siis palun, aga no see ikka liiast.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. november 2017 at 09:54

      Ma silma jörgi ütlen pool, ütleme, et grammike vähem siis ehk. Lisaks ühes toidukorras pool pakki võid ei näita oluliselt meie igapäevast “suunda”, või mis? Mõned küpsetavad igasuguseid kooke ja kringleid, kuhu kindlasti rohkem võid läheb. Ja üldse, kui ma väike olin, siis ma sõin lusikaga võid ja olen ka ikka üsna elus, pehmekeseks läksin alles siis, kui ma lusikaga võisöömise ammu lõpetanud olin 😉

      • Avatar
        Vasta Kaisa 1. november 2017 at 18:58

        See, et teised küpsetavad võiga kringleid kooke vms, ei tähenda, et enda lapsele peaks seda jura sisse söötma 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 2. november 2017 at 10:48

          issand jumal… ma sinu rahustuseks ütlen, et lapsed seda eriti ei söönud ka. Saad nüüd rahulikumalt magada :D?

    • Avatar
      Vasta V.L 1. november 2017 at 10:07

      Vähemalt on tervislik rasv,lisaks see pole igapäevane ma usun!

    • Avatar
      Vasta Vaike 1. november 2017 at 11:41

      Usu mind, tal oli KILONE võipakk. Vaesed lapsed. 😀

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 1. november 2017 at 12:03

        Mul oli tegelikult see võitünn 😀

  • Avatar
    Vasta Karin 1. november 2017 at 08:34

    Lugedes neid kommentaare, siis tuleb masendus peale küll palju meil kuus söögile läheb raha, julgelt 700-800 eurot ja kõigest 3 liikmeline pere, aga ega me mitte millegagi tagasi ka ei hoia. Tublid, väga tublid kes 100-300ga hakkama saavad.

  • Avatar
    Vasta Mari 1. november 2017 at 07:31

    Täna oli õhtusöögiks crab cakes (valmistoode, mis vaja ahju panna), ahjubataat (kangideks lõigatud maguskartul, oliiviõli, värske rosmariin, kaneel, sool, paprikapulber), hapukoor, salat (mingi salatimix) ja avokaadodip (blenderdatud avokaado koos oliivõli, soola, vee, pipra ja värske koriandriga), mmmmm

  • Avatar
    Vasta Maamutt 1. november 2017 at 01:36

    Tänane söök oli praekartul küüslauguga pluss vitamiini salat.Kõrvale veel külm eile lüpstud piim.Toidu maksumus 0€.

    • Avatar
      Vasta T. 1. november 2017 at 11:09

      Null on see jah siis, kui su aeg ei maksa midagi..

      • Avatar
        Vasta Vaike 2. november 2017 at 14:51

        Ja siis, kui maa eest midagi ei maksa, lehma pidamine midagi ei maksa jne. Mitte üks asi ei tule tasuta.

        • Avatar
          Vasta Maamutt 2. november 2017 at 19:58

          Maa eest ei maksagi,lehma pidamise eest ka ei maksa 😀

          • Avatar
            Vaike 3. november 2017 at 01:24

            Maamaksu ei ole ja lehmasööt ei maksa midagi, elekter on tasuta jms? 😀

          • Avatar
            Maamutt 3. november 2017 at 17:27

            Puudub maamaks,toidu tegemisel elektrit ei kasutanud.Lehmapiima saan tasuya ilma et mul laudas lehm oleks

    • Avatar
      Vasta Kätlin 1. november 2017 at 17:34

      Ideaalne!

  • Avatar
    Vasta Mirru 31. oktoober 2017 at 23:37

    Minul õhtusöögiks oli teistmoodi hakklihapitsa. Riisigaleti peale panin tomatipasta, sibula praadisin hakkliha ja paprikaga läbi ja ka see segu läks galetile. Maitsestasin soola ja pipraga ja kõige peale natuke juustu. Viskasin mõneks ajaks ahju ja mmm.. kui hea ja lihtne 😀

    • Avatar
      Vasta Jaanika 2. november 2017 at 11:38

      Ohoh, ma ei teadnudki et nii saab, riisigaletiga. Proovin kindlalt järgi aga maisigaletiga, jummala hea idee ikka.

  • Avatar
    Vasta Mariap 31. oktoober 2017 at 23:25

    Meil laheb 200 nadalas, enda meelest ei larista.

  • Avatar
    Vasta Ann 31. oktoober 2017 at 23:20

    Paar nippi – külmutatud juurikad ning konserveeritud oad, läätsed, kikerherned jm on odavad ja täpselt sama head kui mitte paremad kui värske kraam. Näiteks ma tegin eile kollast Tai karrit punaste läätsede (0,5 EUR), kikerherneste (0,59 EUR) ja brokoliga (1,09 EUR) + pruun riis (1,29 EUR). Kokku läks terve potitäis toitu, millest sai ligi 10 söögikorda, umbes… kuus eurot? Kui siis maitseained, õli, karripasta ja kookospiim ka juurde lüüa. Kasutades lihtsaid ja hooajalisi asju, on mõistagi veel odavam süüa valmistada.

    Kui süüa mitmekesiselt, palju kodus sööki valmistada ja eriti veel korraga suuremas koguses, on minu ja mu mehe kuu toiduarve umbes 150-200 eurot. Oluline on muidugi ka lihasöömist mõistlikuse piires hoida (absoluutselt iga söögikorraga liha süüa ei ole mõistlik, ei su rahakotile, tervisele ega keskkonnale) ja hoolitseda, et köögikapp alati kuivaineid-konserve täis oleks, et toidutegemisel oleks valiku- ja improvisatsioonivabadust.

    • Avatar
      Vasta Lilli 1. november 2017 at 00:50

      Ei saaks paremini kommenteeridagi. Inimesed söövad liiga palju liha ja juustu. Mõtlemata, kust see tuleb ning mida see kehakaalule ja tervisele teeb. Ja liiga vähe taimset valku..kaunvilju nt. Väga odava hinnaga saab tõesti teha maitsva, rikkaliku, tervisliku ning toitva toidu. Kasvõi otse Taimaalt 🙂

      • Avatar
        Vasta Vaike 2. november 2017 at 15:12

        Mida see liha ja juust kehakaalule teeb, ma tahaks teada, kui seda süüa mitte rohkem, kui keha kulutab? Ükskõik millest saab end üle süüa. Hernestest samahästi nagu lihast. Tean nii mõndagi ülkaalulist veganit nagu ka ülekaalulist lihasööjat, samamoodi nagu on mõlema seas normaalkalulisi. Ja kui keskkonnast rääkida, siis pole ma sugugi veendunud, et kõigi nende juur- ja puuviljade päritolumaadest eksportimine kuidagi loodustsäästvam on kui loomapidamine. Ent eks igaühele oma muidugi.

    • Avatar
      Vasta Daalia 2. november 2017 at 03:13

      Oota 10 korda sôid sama toitu?? Mitu pâeva jârjest see siis teeb? Sorry aga 3 pâeva lââtsesid jârjest syya pole ka áge

      • Avatar
        Vasta meow 3. november 2017 at 21:45

        Pigem vast 10 portsu.. mitmeliikmelisele perele see ju paari päeva söök

  • Avatar
    Vasta Ebe 31. oktoober 2017 at 23:06

    Kommentaariks Tenerifel toitumise kohta – seal on kõik nii odav võrreldes meie hindadega. Tean seda, sest mu tütar on nüüd aasta seal elanud koos oma kutiga, nad on toitlustuses tööl. Noormees kokana, neiu ettekandjana. Tütar otsustas seal hakata isegi kohalikku veganlust katsetama, enne ta seda polnud, ja see õnnestub seni kenasti. Ka joogid on väga odavad. Niie t ära väga muretse. Ma ei tea kas te Los Gigantesesse satute, aga nemad tegutsevad just seal ja seal linnas käib reedeti koos ka eestlaste klubi Tenerife Kompassis. Kui veel midagi tahad teada, võin neilt küsida 🙂
    Ahjaa, ja keetsin endale ning mehele õhtuks pelmeene, lisandiks värske salat ja hapukoor, nämm 😛

  • Avatar
    Vasta Vaike 31. oktoober 2017 at 22:11

    Baklažaanivorm hakklihaga juustu-koorekastmes. Nädala toidu eelarve on mul 40.- Peab läbi mõtlema, aga saan kenasti hakkama, elan üksi.

  • Avatar
    Vasta L 31. oktoober 2017 at 21:27

    Räägi nüüd, kuskohas on need külmutatud küüslaugukuubikud müügil ja kui suur pakk jne? Kõlab väga huvitavalt!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. oktoober 2017 at 21:44

      Prismas näiteks, alla euri maksab, sibulat on ka.

      • Avatar
        Vasta L 31. oktoober 2017 at 21:45

        Tänks. Lähen tsekkima.
        Ma tavaliselt kasutan küüslaugupastat, aga see on natuke imelik, nagu marineeritud küüslaukudest oleks ja pole ikka see “õige”. 😀

  • Avatar
    Vasta L. 31. oktoober 2017 at 21:18

    Meil oli täna ahjulõhe ja juurviljad/friikartulid, juurde tegin kirsstomatitest ja kreeka jogurtist salati. Eelmisel nädalavahel tõin Cash ja Carryst pea 2 kilose lõhe 14 EURi eest. Sellest sain sügavkülma kaks terve kala pikkust fileetükki. Pea, selgroog, uimede ümbrus ja kõhuääred said supimaterjaliks. Õhtusöögi kogumaksumus kujunes järgmiselt: lõhe- ca 6 EUR, juurviljad ca 60 senti, peotäis friikaid ka umbes 60 senti, kirsstomateid pool karpi-ca 1,10 EUR. Natuke tuleb sente ka majoneesi, kreeka jogurti ja maitseainete eest.. ma mõtlen, et mingi 8,80 EUR kolmeliikmelise pere õhtusöögiks on suhteliselt hea hind.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 31. oktoober 2017 at 21:01

    Riisiwoki moodi miski. Keetsin riisi, külmutatud aedviljade segu, praadisin kanafilee(tükeldatud), 2 purki poolmagusat kastet ja sööki on terve potitäis. 3 inimest saavad potitäiest 2 korda söödud. Ühtekokku 10 euri ringis.

  • Avatar
    Vasta Marju 31. oktoober 2017 at 20:25

    Värskekapsas hakklihaga ja keedukartul. Kuna eile oli jäänud suurest kapsat pool kapsapead, porgandi kapsa salatist üle ja hakkliha oli ka olemas, siis sai see ruttu valmis. Ega ma midagi eriti täna küll vaaritada ei viitsinud.

  • Avatar
    Vasta A 31. oktoober 2017 at 20:06

    Hessburgeer ja kohupiima kook. Täna ausõna ei.viitsinud midagi teha 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 31. oktoober 2017 at 19:49

    Eilne kartulivorm. Homme ja parimal juhul ülehomme sama.

  • Avatar
    Vasta Sandra 31. oktoober 2017 at 19:48

    Eile tehtud kartulivorm. Homme ja parimal juhul ülehomme sama.

  • Avatar
    Vasta Merilin 31. oktoober 2017 at 19:31

    Meil täna õhtusöögiks keedukartul ja guljašš ?
    Maksumus umbes 2,50€ ( kartul keldrist, lihakuubikud olid täna selveri lahtises letis poole hinnaga-2 euri, piima u 50 sendi eest, hapukurk ka keldrist ?). Jätkub vist homseks ka, 2,5 inimest sööb ?

  • Avatar
    Vasta Boffin 31. oktoober 2017 at 19:27

    Borš:
    Hapukapsas u 40 senti
    Punapeet – maalt
    Kartul – eee, 3 senti? 😀 umbes kolm kartulit panin supi sisse
    + Kaks puljongikuubikut.

    Seda suppi sõime teist päeva. Kuna kolmandal päeval viskaks juba kopa ette, siis panin jäägi sügavkülma. 😀

    Me oleme abikaasaga olude sunnil terve mu dekreedi aja väga säästumenüüd teinud ja ühes kuus kulub terve pere toidulauale u 40€ (väga suur pere – mees, mina, miniatuurse isuga kaheaastane ja rinnalaps ?)

  • Avatar
    Vasta Triinu 31. oktoober 2017 at 19:26

    Täna ei teinud midagi. Eile tegin koorest kanasuppi….meil kulub kuus söögile umbes 400-500€ elame soomes. Väga poes hindu ei vaata…muidugi säästa saab kui tahta….ma püüan ja tahan suht palju ise teha,mitmeks päevaks.vahel käime väljas voi tellime koju….

  • Avatar
    Vasta Helen 31. oktoober 2017 at 19:15

    Broileri fileetükid, Prismas oli soodukas 0,5kg 1,99€
    Pakk külmutatud juurikaid (mehhiko salat vms) alla 1€ oli
    Keedetud riisi, no ca 0,3 centi

    Kõrvale kirsskobartomatid pool pakki ca 1,2€
    Kodujuustu ca 0,6 centi
    Sool

    Kanatükid kiirelt marineerisin sool-küüslauk-worchesteri kaste.

    Fileetükid kiirelt praadisin, külmutatud juurviljad lisasin ja lasin kaane all haududa. Tekkis ka vedelikku, seda ära ei aurutanud, segasin keedetud riisi sisse.

    Vâga hea kiire pannitäis rooga ???

    Aa ja nüüd on kook ka ahjus.
    Põhjaks Tartu Milli plaadikoogipulbrist taigen, 1,19€
    Viilutasin 2 väga küpset hurmaad ~ 1€
    Ja peale kohupiimatuub 0,8 centi + 3 muna 0,4centi

    Jaa, kokku läks… ~8,5€
    Kooki mitmeks päevaks ja pannirooga saab ka homme lõunaks veel.

  • Avatar
    Vasta Ann 31. oktoober 2017 at 19:09

    Suitsukanapasta.
    Pasta 1€, suitsukana 1.56€, toidukoor 1.19€, kirsstomatid 0,89€ ja värske basiilik 1.69€ 🙂 sellest siis suur kõhutäis 4le inimesele.

  • Avatar
    Vasta Kristi 31. oktoober 2017 at 18:59

    Eile oli hakklihasupp ja täna ahjukartul lihaga. Mõtlen mis sinna sai: supp- veidi kartuleid 0.30, 2 porgandit 0.20, pakk hakkliha 2.69, 1 pakk tähestikusuppi 0.75, paar puljongikuubikut 0.20. Seega 4.14 eurot suur potitäis suppi, mida sai tänagi 4-liikmeline pere süüa. Praegu läks ahju 3 kg kartulit 0.90 ja kaelakarbonaadi 3.99 ehk kokku 4.89. Tihti kui teen süüa jagub seda ka teise päeva õhtuks ja siis väga hull nagu polegi.

  • Avatar
    Vasta Miishens 31. oktoober 2017 at 18:30

    Väga soovitan harjutada rütm, et näiteks korra nädalas käite poes ja ostate nädalaks kogu toidu ära, selle asemel et pea iga päev nipet-näpet osta. Teine variant on tellida Selveri e-poest kogu koorem ära, siis on ka emotsioonioste vähem 🙂

    Meie kogemuse järgi kulub niimoodi umbes 200-250€kuus, mis teeb tegelt peaaegu sama tulemuse nagu Sinu mainitud naisterahval. Ja me ei vaata otseselt hindasid, vaid ostame kõike, mida tahame, aga üritame lihtsalt seejuures tervislikumaid valikuid teha.

    • Avatar
      Vasta Ann 31. oktoober 2017 at 19:15

      Meil abikaasaga ka rütm paika pandud, et käime 1x nädalas poes. (Vahel ka veel AINULT! piima järel keset nädalat). Nädala eelarve on 100€. Ei söö üliluksuslikult, kuid ma armastan teha perele kõik, mis võimalik/mõistlik ise teha, nö from scratch.

  • Avatar
    Vasta Carolina 31. oktoober 2017 at 18:29

    Kah pastavärki tegin:
    Makaronid, 0.50€
    Kanahakkliha 1.75€
    Piima, jahu, võid ca 1€?
    Tomat ka 0.50€?
    Alla 5€ kindlalt, suur potitäis, mees rahul, ise rahul. 😀

    Muidu üksi elasin, sain isegi 50€ga hakkama kuus – jep, täielik säästuvärk ja ilmselge ebatervislikkus aga noh, elus 😀
    Siis sai Rolltoni nuudleid söödud palju, makarone ja juurikaid. Poekäik oligi ca 14€ nädal ehk ca 2€ päevatoit 😀 üllatavalt on tegelikult kapsas, kaalikas, porgandid odavad ja kui nii mõelda, siis üksi elamisel täitsa elatav. Hea nipp on ka käia külas vanaemal rohkem 😀 win-win

    • Avatar
      Vasta Relts 31. oktoober 2017 at 19:56

      Ma ei ütleks et 50 euroga kuus üksi hakkama saades peaks toit olema ebatervislik. Hetkel kui käin vaid korra nädalas poes, elan üksi ja mõtlen ette mida süüa teen, siis kulub kuus toidupoes max 60 eurot ja ma söön praegu vägagi tervislikult ja mitmekülgselt.

      • Avatar
        Vasta Gats 31. oktoober 2017 at 22:16

        Mina olengi tähele pannud, et kui kuu lõpus viimased sendid arvel on, siis toitun palju tervislikumalt kui muidu (igasugu odavad juurikad jne). Kui raha lõdvemalt käes, siis on valmistoidud/koogid/maiustused liiga kergelt toidulauale ilmuma.

    • Avatar
      Vasta Carolina 1. november 2017 at 10:40

      Võibolla ehk tõesti.. kuidagi hetkel meenuvad päevatoiduks ostetud eurosed külmutatud pizzad ka… ehk just seetõttu see arvamus jäi 🙂

  • Avatar
    Vasta Siret 31. oktoober 2017 at 18:16

    Eks ta jah sõltub sellest, kui palju ikka inimene endale lubada saab. Ma olen märganud, et mul palga tõustes iga aasta tõusevad ka poearved. Sest kes ei tahaks endale midagi head ka lubada nende nigelate aastate kõrvalt, mis on eelnenud. Enamjaolt üritan päeva poeskäigu arve hoida 10€ kandis aga ütlen ausalt, et on hakanud ikka sinna 15€ kanti tirima. On ka mõni selline, kus läheb topelt ehk siis 30€ aga neid saame lubada ehk paar korda kuus.

    Just hetkel teen õhtusööki ja täna on siis kodus tehtud pizza. Vilma pizzapulber+ketšup+hakkliha, eilne grillkana tükid,hapukurgi viilud ja juust lisanditena peal. Pisut alla 10€ tuleb vast hinnaks terve plaaditäiel xD
    Eile olid spagetid ja grillkana-sööstu toit, sest poodi ei viitsinud minna 😛

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. oktoober 2017 at 18:18

      oh, tahaks ka ise pitsat teha homme!

      • Avatar
        Vasta L. 31. oktoober 2017 at 18:31

        Isetehtud pitsa on üliheaaa 😀 parem, kui ostetud, ei võta eriti kaua aega ja muidugi tuleb odavam ka.

  • Avatar
    Vasta Pille 31. oktoober 2017 at 18:09

    Mul oli ka kapitühjenduspäev täna. Õhtusöök: makaronid keema, hakitud sibul+küüslauk õliga pannile, lisasin peenikeseks hakitud värske kapsa, veidi pruunistasin kapsast, siis lisasin törtsu vett, et hauduks pigem. Edasi lisasin juurde riivitud porgandit, ja tükeldatud lillkapsa, kõige lõpuks ühe paprika. Kui kõik mant pannil, valasin pool pakki tomatimahla. Maitsestasin soola, pipra, suhkru, kurkumi, br. maitseaine ja tüümianiga. Kui makaronid al dente, kurnasin, loputasin, ja tagasi potti. Valasin kogu pannil oleva kraami sinna otsa, segasin kõik korralikult läbi. Veidi aega seimist ja maitsete segunemist ja võibki süüa.

    See meie peres tavaline makaronisöök. Muutuvad ainult koostisosad ja nende kogused, olenevalt sellele, mis isu on või mida kapist parasjagu võtta on. Palju see nali maksma läks? Üritan peast mingi hinnakirja kokku klopsida. Makaronid – 0,17€ (Prismas, väga head makaronid muide!), tomatimahl – ~0,60€ (Maxima). Köögiviljade hindu keeruline öelda, aga ilmselt oli kõige kallim lillkapsas & paprika, kokku mis söögi sisse läks ütleme – 1€? :D, sibul, küüslauk, porgand, kapsas… Nee dei maksa väga palju. Maitseained olid kodus olemas… Kokkuvõttes oli suurim kulu ilmselt elektrikulu. Usun, et potitäis sööki valmis umbes 5€-ga.

  • Avatar
    Vasta Kertu 31. oktoober 2017 at 18:09

    Ma tegin täna kanahakkliha-kodujuustu kotlette ja kõrvale porgandi-ananassi salat. Kotlette jagub mul 3ks toidukorraks,ehk et päris soodne.
    Pakk kanahakkliha oli 1,75€
    1 küüslauguküüs (ema ökopõllult)
    1 väike sibul (ema ökopõllult)
    200g kodujuustu 0,78€
    10g hapukoort
    2 muna
    Soola
    Pipart
    Porgandi-ananassi salati shoppasin valmiskujul poest 200g 0,4€

    Ma arvan, et umbes 4€ kõik kokku ?

    Ma pole kunagi väga säästu inimene olnud, kuigi tahaks ka osata seivida jne, aga vahepeal aega napib ja laiskus võimutseb, siis tellin koju v ostan valmistoitu, mis on ilmselgelt kulukam.

  • Avatar
    Vasta Eneli 31. oktoober 2017 at 18:00

    Meil õhtusöögiks oli ühepajatoit, hilisõhtuks on vist kommid mis ootavad halloweeni lapsi. Loodetavasti keegi ei tule ukse taha. ??

  • Avatar
    Vasta Pille 31. oktoober 2017 at 17:50

    Eks see toiduraha suurus ju oleneb valikutest ja sissetulekutest ka.
    Meil on kulutada 60 eurot nädal ja viis inimest toita.
    Meil on õhtusöögiks kartulivorm. Homme teeme kanasuppi. ??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. oktoober 2017 at 17:53

      seda muidugi. mis kartulivormi vahele paned?

      • Avatar
        Vasta Pille 31. oktoober 2017 at 18:03

        Klassikaliselt hakklihaga tegin. Sibulat ja küüslauku ka. Kallasin munaseguga üle. Lõpuks panin ohtralt juustu peale.

    • Avatar
      Vasta S 31. oktoober 2017 at 21:30

      no just. just kolisin noormehega kokku ja tulised vaidlused on sest oleme siiani ka iga päev poes käinud ja raha läheb ulmeliselt. nüüd siis mõtlesin, et teha plaan valmis ja panna 40€ budget nädala jaoks. noormees aga arvab et see ikka õudsalt vähe ja nüüd vaidleme siin, ei jõua ühisele meelele

      • Avatar
        Vasta Vaike 31. oktoober 2017 at 22:21

        Tehke proovinädal.

        • Avatar
          Vasta Vaike 1. november 2017 at 11:39

          Või tehke kaks. Ühel teed sisseostud sina ja teisel tema ning kolmandal ütled talle võidukalt, et sinu võit. 😀 Ma ise saan 40-ga nädalas hakkama (üksi), aga kuna mul toitumise osas ka erinõuded, siis kulub rohkem, kui neil, kel sellega probleemi ei ole. Ma teeks teile lõdvalt 40-ga nädalas söögi ära (juhul, kui pole eritingimusi).

          Tööl ma väljas lõunatamas ei käi. Ei viitsi, võtan parem kaasa ja loen söögi kõrvale Mallukat. 😛