Uncategorized

otsa saab see Tenerife

17. detsember 2017

Meil on jäänud veel kolm päeva Tenerifet ja siis on aeg oma kotid kokku pakkida ja koju ära tulla. Ma ei saagi aru, kas see aeg läheb siin kiiresti või aeglaselt, ega sellel ka vahet ei ole. Samas võib öelda, et selle kuue nädalaga on mulle siin harjumuspäraseks saanud isegi kõige naljakamad ja omapärasemad osakesed Tenerifest, mis alguses imestama panid:

  • Kui lause lõpus on küsimärk või hüüumärk, siis pannakse sama märk tagurpidi lause algusesse ka. See tundus mulle nii naljakas, sest no, kas ei kannata siis lause lõpuni ära oodata, et mis märk seal lõpus on. Siis kuulsin säärast selgitust, et hispaania keeles ei olevat küsisõnu (ala kas, kus, mis), mida lause alguses kasutada. Seetõttu pannakse see kohe ette ära, et inimene teaks seda küsilausena lugeda. Ma pead anda ei saa, sest noh, ma ei räägi hispaania keelt.
  • Inimesed tervitavad, lehvitavad, naeratavad KOGU AEG. Ma ükspäev avastasin, et ma jalutan poes ringi ja ümisen kõva häälega. Mitte keegi ei vaadanud mind imelikult ja ma isegi ei saanud aru, et ma seda teen, kuni üks mees hakkas minuga kaasa ümisema 😀 Kas te kujutaks ette, et Eestis selline asi juhtuks? Et ümised poes ja keegi hakkab kaasa ümisema? Pigem vaadataks põlastava näoga ja mindaks kaarega mööda, et mitte segasega kokku puutuda. Lehvitavad KÕIK ja kogu aeg. Taksojuhid teistele juhtidele, bussidele, jalakäijatele. Jalakäijad seevastu lehvitavad neile, kes neid üle tee lasevad. Restoranides lehvitavad teenindajad möödujatele. Kogu aeg käib üks suur lehvitamine. Kui sa ei lehvita, siis pead sa vist surnud olema.
  • Väljas käia on ohtlik. Sangria maitseb ohutult ja kokteile tehes ei mõõda keegi, palju seda alkot sinna sisse läheb. Valatakse suvalt pool klaasi kanget alkoholi täis ja muud asja pannakse vist värvi pärast sisse. Suurtele joodikutele vist hea uudis, teistel tasub ettevaatlik olla 😀
  • Lapsed on tõesti A ja O. Kõik lehvitavad(!) lastele, neile naeratatakse, võetakse sülle, paitatakse ja mängitakse. Poes võtab müüja letilt enamasti esimesena lapse asjad, avab nt jäätise ja siis tegeleb muuga edasi. Lapsed alati ennekõige. Meil on siin üks restoran La Ruela, kus teenindaja meile alati lehvitab (!) ja Marile šokolaadi kingib ja kutsub teda enda väikseseks sõbrakeseks. Kui seal söömas käisime, siis rahvast oli palju, aga ikka ja jälle käis see mees ringi ja mängis lastega.
  • Inimesed on nii usaldavad, või on neil lihtsalt suva. see sama La Ruela töötaja oli selline, et meil polnud sularaha (aga ei teadnud alguses, et kaardiga maksta ei saa) ja ta ütles, et ah, pole hullu, tooge homme raha siis. Nagu, ta nägi meid esimest korda elus siis 😀
  • Rääkides toidukohtadest, siis enamik neist teeb uksed lahti 4-5 õhtul, sest enne ei viitsita tööga tegeleda 😀
  • Aadressidest ei teata midagi. Enamasti öeldakse, et noh, selle hotelli kõrval, paremat kätt vms.
  • Bussis kuulatakse muusikat ja KÕVASTI. Mul kasuisal vedas nii palju, et mingid poisid hakkasid lausa kõva häälega pornot vaatama. Ju siis häda oli nii suur, mis sa ikka ära teed.
  • Kohalike jaoks on praegu talv. inimesed jalutavad ringi pusades ja saabastes ja jopedes, kuigi kraadide mõttes võib vabalt olla näiteks 23-25 kraadi. Nad riietuvadki rohkem kalendri, mitte ilma järgi.
  • Poes pakivad teenindajad su kaubad ise ära, kui vähegi rohkem aega on.

Selliseid mõtteid ja tähelepanekuid siis siit poolt. Üldse, Tenerife on mõnus koht ja kindlasti teeme järgmisel aastal samasuguse talvepausi siinsamas. Kui pikaks ajaks sedapuhku, eks vaatab. Muidu võikski ju kogu aeg siin olla, aga mõned sellised miinusekesed on ka. Et esiteks, nagu koduigatsus on peal. Ei, mitte Eesti, vaid konkreetselt oma kodu ja oma voodi ja oma vann (kus ei saa soe vesi poole pesemise pealt otsa!) ja oma mugavad padjad ja oma köök ja oma noad ja kõik on oma… Tahakski, et oma kodu siin, mägede ja ookeani kõrval oleks, vot see oleks imeline. Kuigi nüüd, kaugelt vaadates, tundub ka see Männiku metsatuka kõrval elamine kuidagi hubane, soe ja mõnus.

Soovitan soojalt siia tulla just lastega peredel. Muidugi võite ilma lasteta ka tulla, on veel ERITI mugav, aga lastega on siin tõesti hea. Nendega olete igale poole oodatud, igal pool suhtutakse neisse väga hästi ja mitmes restoranis olen märganud seda, et kui võtad vähemalt ühe suure prae, siis on lastepraad tasuta. Ja lastele selline kliima meeldib, nagu te aru saada võite. Ma ei tea, ma pole siin suvel kuumaga olnud, aga mõni päev on MEGA kuum, siis jälle täitsa pilvine (aga ikka soe) ja mõni päev lihtsalt mõnusalt päikeseline. Meie siinoleku ajal on olnud 3-4 kehva päeva (kus ikka mega tuul ja jahe).

Kahju on siit ära tulla, aga selline paus sooja kogumiseks oli väga hea vaheldus. Ma olen lausa peaaegu valmis vaikselt külma kätte tagasi tulema, et siis sõprade ja oma loomadega koos jõule pidama hakata. Loodan veel siin ühe korra ennast korralikult praadida (ma reaalselt olen PÄEVITANUD vist ainult ühe korra 20 mintsa :D), aga päris laibavalgena koju tulla oleks ju ka patt.

See reis on ikka mõnus aasta lõpu värk. Patareid päikesest täis laetud, nüüd jõulud ja kuuselõhn ja sõbrad ja siis tulebki uus aasta, kus Mari hakkab käima uues lasteaias ja minul on paar eriti mõnusat ja ägedat projekti tulemas, mida te kindlasti varsti näete ja kuulete. Argine sumin hakkab jälle pihta, elu hakkab käima ja saan jälle kodumaad vallutada. Kodus on ikka hea, seal olen ma vähemalt Mallukas, siin olen ma lihtsalt üks Ida-Euroopa pervert, kes tahab lapsi pildistada.

Ja laste pildistamisest – issake, kuidas ma igatsen juba neid beebisid. Ma olen uueks aastaks tellinud endale täiesti terve uue arsenali fotopropse beebidele, nii et ma ei jõua ära oodata, et saaks juba pihta hakata ja neid pisikesi ilmaimesid hoida. Uueks aastaks on juba mõned ajad bronnitud, aga ma rõhutan igaks juhuks, et ma võtan vastu bronne ainult siis, kui beebi juba käes on. Siis on lihtsam kuupäevasid paika panna, kui hiromante mängida. Lihtsalt kuna uuel aastal läheb maru kiireks, pildistan edasipidi kahjuks vaid kahel päeval nädalas. Kes veel ei tea, siis mu fotolehe leiate siit: www.mallupildid.com ja beebile aja bronnida saab e-mailil marianntreimann@gmail.com.

Tenerife rannast leitud Eesti vanaisa ja lapselaps 🙂

Lõpetuseks nutt ja hala teemal, et Mari mängis mu pin-kalkulaatoriga telefoni, mistõttu pani ta sinna 3x vale pin koodi ja nüüd on pinkalkulaator lukus. Loomulikult NÜÜD leian ma netist kõike, mida ma kohemaid endale tellida tahaks, kuradi varblase kõrvarõngad!! Ma võiks Kardo pin kalkulaatorit ka kasutada, aga mulle meeldib enda raha rohkem kulutada. Kardo kaarti kasutades ta ju näeb, mille peale ja palju ma kulutan ja ma eelistan ikka seda elu, kus mu sissetulekud ja väljaminekud on vaid mulle teada (ise ka ei taha tegelt teada!) 😀 Õnneks oma kaarti saan veel kasutada, abiks seegi. Igapäevaselt Kardolt raha küsida nagu väike laps oleks ikka hirmus imelik.

Haha, tahtsin siia lõpetuseks kirjutada, et tavai, hakkan nüüd edaspidi lotot mängima, et kui ma juhtumisi võidaks kasvõi 100 000 euri, siis ma ostaksin endale siia Tenerifele korteri ja käiksin siin rahumeeli iga talv peesitamas. Aga siis meenus, et mul pole ju pin-kalkukat. Feil.

Aga jah, esimene kohver sai täna juba pakitud. Aeg lendab nagu rebane!

 

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Gauchy 18. detsember 2017 at 17:30

    See must-valge pilt on nii ilus sinust!

  • Avatar
    Vasta Bino 18. detsember 2017 at 06:00

    Seoses selle küsimärkide ja asjadega tuleb meelde üks asi, millele forever vastust olen otsinud. Eesti venelased aidake välja! Mis värk sellega on, et te smailidel koolonit ei kasuta? ERANDITULT iga venelasega suheldes olen seda märganud.
    Suvaline näide:
    eile oli väga tore sinuga))))
    mul jalg murdus ära(((

    mis värk sellega on? 😀 miks????????

    • Avatar
      Vasta MP 18. detsember 2017 at 13:08

      Mind ka huvitab see väga, miks nii on? Liiga laisad äkki? 😀

    • Avatar
      Vasta meow 18. detsember 2017 at 14:02

      Jaaaa! Mina olen ka seda mõelnud ja pliis vastake 😀

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 18. detsember 2017 at 15:11

        Ma pole ausalt öeldes täheldanud, et seda just venelased teeksid, aga ma olen ka mõelnud, et .. miks 😀

    • Avatar
      Vasta Eeps 18. detsember 2017 at 15:29

      +1. Ma ka olen märganud ja tahaks teada, miks neil teistmoodi kombeks 😀

      • Avatar
        Vasta G. 18. detsember 2017 at 15:59

        Jaa, ma olen venelaste koha pealt sama mõelnud ja nüüd kiirelt guugeldades sain sellised variandid, et silmadeta smailide kasutamine on lihtsalt mugavam ja osade meelest ka kuidagi elegantsem; mõned väidavad, et venekeelsel standard-klaviatuuril pole koolonit ja peavad vajutama shift+6, mis on tüütu; neile meeldib ülejäänud maailmale vastanduda – sellepärast ka kasutavad google’i asemel jandex’it ja facebooki asemel vkontakte.ru’d. Aga väga konkreetset põhjust nagu polegi, harjumus 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 18. detsember 2017 at 16:03

          venelased ei kasuta fbi :D??

          • Avatar
            G. 18. detsember 2017 at 16:15

            No kasutavad ikka aga neil on ju mingi odnoklassniki jm alternatiivsed keskkonnad ka olulised.

          • Avatar
            Minaaa 19. detsember 2017 at 16:28

            Mina olen eesti venelane(mõlemad vanemad venelased) ja facebook on ainus asi, mida kasutan 😀 Mujal kusagil kasutajakontosid ei oma. Ning see nö silmadeta naeratava smaili kasutamine on pigem lihtsalt selline evolution smailide maailmas ehk lihtsustamine 🙂 -> 🙂 -> ) Kui trükid miskit kiirelt ning tahad väikse emotsiooni tekstile anda siis võib see ) võib sinna kenasti sobida. Muide, mida rohkem sulgusi nt )))))) seda lõbusam emotsioon või nö laiem naeratus või naer.

    • Avatar
      Vasta Mir. 19. detsember 2017 at 01:23

      Samamoodi võiks küsida, et miks sina (või ülejäänud eestlased) ei kasuta enam smailis “nina” ehk seda sidekriipsu 🙂 Pole lihtsalt populaarne enam. Kunagi kirjutati, enam mitte, tüütu lisaliigutus ja smaili ei näe meie arvates ju sellega hea välja. Sama on siis selle kooloniga venelaste seas 😀 Kõik inimesed (rahvusgrupid) on kuidagi harjunud teksti stiliseerima, nii nagu kõik teised meie ümber seda teevad ja nii nagu parasjagu populaarne on.

      • Avatar
        Vasta johhi 19. detsember 2017 at 15:59

        Olen venelane verelt ja täitsa nõus – see koolon tekitab sellise konkreetse emoticoni face-i, aga ilma on kuidagi elegantsem aga siiski annab emotsiooni välja. Minu jaoks on jabur kui iga teine rida on neid näopalle täis. )))

  • Avatar
    Vasta merily 17. detsember 2017 at 22:59

    ma elan juba 7 aastat portugalis , miks ? just selle inimsoojuse pärast . midagi millest sa ei sa aru enne kui seda koged . siin o sama moodi , et kui mul laps karus veel oli siis peatati tänava peal , et karusse piiluda ja kiideti kui ilus laps on . alguses oli veits weird aga mingi hetk hakkasin seda kui komplimenti võtma 🙂 soojamaa rahvas on palju soojem kui meie oleme harjunud

  • Avatar
    Vasta Helena 17. detsember 2017 at 20:01

    On küll küsisõnad hispaania keeles. Donde (kus), que (mis/mida) jne. Aga täpselt nagu eesti keelega samas, sõnad “kus” ja “mis” on ju ka tavalised sõnad. (Koht, KUS mängisin vs KUS sa elad?). Et jah sellessuhtes õigus, see märk seal ees annab teada, et nüüd küsisõna, aga küsisõnad olemas ka 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 17. detsember 2017 at 17:36

    Ma nuian nagu väike laps aegajalt mehelt raha, sest ise tööl ei käi (miljon põhjust) kuigi väga halb on seda teha, ma ei tea kuidas mõned naised suudavad olla kodused ja eladagi nii 😀 sellesuhtes mulle meeldiks ka mitte kunagi tööle minna aga oma raha tahaks 😀 nii et lotovõit kuluks marjaks ära 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. detsember 2017 at 18:59

      Täiega lapse tunne tuleb, et pliis anna raha :D:D

      • Avatar
        Vasta Lii 18. detsember 2017 at 11:11

        Meil on mehega ûhine arve ja ma ei kujuta ka ette et peaksin paluma tema käest raha, võin seda kasutada nagu oma rahagi. Ok päris kalleid asju ilma arutamata ei osta 😀 aga kuna ma saan peaaegu 10x vähem palka siis nii sobib. Minu palgast maksame arved ja tema palgast elame

  • Avatar
    Vasta Mari 17. detsember 2017 at 17:08

    Palju seal hetkel sooja on?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. detsember 2017 at 17:29

      Mai tea, 23 ehk?