0
Lapse üles kasvatamine LAPSED Lasteasjad Mari

Mari essa lasteaiapäev

2. jaanuar 2018

Maril oli täna esimene päev uues lasteaias. Juba eile rääkisime talle, et homme saad poiste ja tüdrukutega mängima minna, mistõttu ta juba hommikul ärgates esimese asjana küsis, et noh, hakkame juba minema ka või. Igatahes suur erinevus eelmise aastaga, mil Mari iga hommik kategooriliselt keeldus lasteaeda minemast. Muidugi võis siis ka rolli mängida Lende sünd ja ega miski ei tekista Mari ka juba homme väitmast, et tema sinna tagasi küll ei lähe.

Hommikul vaatasin veel Mari lasteaia kodukat, kus seisis ka iga rühma nimekiri. Mari rühmas on 12 last, kellest 10 on poisid ja kaks tüdrukud. Täna hommikul oli kohal neli poissi ja kasvataja ohkas, et see teise tüdruku tulek on ka lahtine. Ma ei saanud aru, kas lahtine, et kas ta täna tuleb, või et kas ta üldse tuleb. Laias laastus pole muidugi vahet, sest mängida saab ju kõigiga, aga ma natukene kardan, et tüdrukute puudumisel võib Mari natukene välja jääda? Samas seda tõenäolisem on see, et rühma ainukene tüdrukutirts rohkem õpetajate nunnuks jääb 😀

Mis muljed siis esimese korraga jäid, hmmm. Kui sõimerühmas oligi ainult üks suur ruum kõige jaoks (mida sai vaheseinaga eraldada), siis nüüd on neli ruumi: esik kappidega, magamistuba, söögituba ja suur mängutuba. Mängutoas tundus kuidagi maru vähe mänguasju olevat, aga võib-olla olid need kenasti ära koristatud ja kappides-kastides. Päris lage igatahes tuba polnud, aga jälle, võrreldes Helliku aiaga oli see küll puhta tühi.

Õpetaja tundus hästi tore ja armas, sahmis seal ringi, sest õpetaja abi laps olla haigeks jäänud ja ei saanud tulla. Samas oligi seal vaid viis last, kellest üks istus seal emaga, niiet ei saaks just väita, et mega kiire ja hektiline olnud oleks. Põhiline oli ikka see, et Mari tundus üsna rahul olevat, vaatas seal ringi, mängis natukene ja meist jäi ta maha putru sööma. Leppisime õpetajaga kokku, et ta helistab, kui Mari näitab mõnd märki, et ta tahaks koju tulla. Nüüd ma siin istun ja ootan kõnet, kuigi Mari lehvitas mulle väga leplikult ja oli rahul selgitusega, et “emme läheb poodi”.

Meie enne lasteaeda maja ees.

Feil oli see, et me unustasime lilli osta ja Mari sandaalid jäid ka kogemata koju. Mis seal ikka, homme lähme siis sandaalid ja lilled näpus, abiks ikka 😀 Ja ilmselt kuulen pärast ka Mari arvamust sellest kohast ja vaatame, kas tal homme on ka tuju sinna tagasi minna. Koduka väitel pidi seal täna suuremat sorti voolimine pihta hakkama, ma nüüd üritan vaadata, mis see Eliis endast kujutab.

Loe ka neid postitusi!

36 Kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Katrin 3. jaanuar 2018 at 23:37

  Kas Helliku lasteaiaga jäid muidu rahule, siis kui Mari seal käis?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 4. jaanuar 2018 at 02:12

   Jaa, väga!!

 • Avatar
  Vasta kai 3. jaanuar 2018 at 21:12

  Mina olen ka lasteaias õpetaja.
  Minul on rühmas 18last. Vaid 4 poissi, 14tüdrukut. vanus 5aastased

 • Avatar
  Vasta Susi 3. jaanuar 2018 at 12:49

  Püha jumal! Ei ole enam aaastaid kasvatajaid kes teie lapsi kasvatavad, seda teete teie Vanemad!
  Täna ja juba mitu mitu aaastat me räägime õpetajatest, kes teie lapsi õpetavad!

  Millal see sõna kasvataja ükskord ära kaob.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 3. jaanuar 2018 at 13:04

   Kas sa saaksid kuidagi veel dramaatilisem olla? Ma ikka hästi ei saanud aru, et vanemad lapsi kasvatavad 😀

 • Avatar
  Vasta Regina 2. jaanuar 2018 at 19:56

  Üks kohalviibinud poistest rääkis kodus, et kui muidu talle tüdrukud ei meeldi, siis üks tüdruk meeldib. Ja et see tüdruk on Mari:) Poiss ise tunneb end uues rühmas hästi – võrreldes suure rühmaga palju rahulikum, toredad lapsed ja tegevust jätkub.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 19:58

   Oii, sinu laps käib Mariga ühes rühmas? Mitmendat päeva sul laps seal käinud on, kuidas talle meeldib? Mari õhtu otsa ajab papusid jalga, et lasteaeda minna poistega mängima :D! Täna oli muidugi eriti rahulik ka, hommikul oli viis last, õhtul neli 😀

   • Avatar
    Vasta Regina 2. jaanuar 2018 at 20:27

    Jah, jälle koos samas rühmas 🙂 Kunagi sai Hellikus koos alustatud, nii et sama vanus ka. Poiss käis ka enne pühi kolm päeva ja kohanes väga ruttu. Õpetajad ja logopeed on toredad. Mänguasjade kohta arvan, et see on vastavatud rühma eripära – aastaid tegutsenud rühmades on jõutud rohkem koguda.

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 20:38

     Oh. Äge! Õpetajad ja logopeed olid tõesti ägedad. Huvitav, kas peaks lasteaiast küsima, et ehk neil midagi vaja :D?

 • Avatar
  Vasta Maria 2. jaanuar 2018 at 18:14

  Toredat uut lasteaeda!
  Meie laste klassis on iga poisi kohta 5 tüdrukut.
  Lasteaias liitrühmas oli 20 last ja 4 tüdrukut ehk 1 tüdruku kohta 5 poissi?

 • Avatar
  Vasta Kets 2. jaanuar 2018 at 18:06

  Tohohh, olen lasteaias õpetaja, meil täiesti vastupidine olukord. Rühmas 22last kellest 16tüdrukud ja 6poissi (3-4a.)

 • Avatar
  Vasta P 2. jaanuar 2018 at 16:14

  Eee.. Lilled? Kas see on ka mingi samasugune viisakusavaldus nagu siis kui lapsed kooli lähevad? Et viiaksegi lasteaeda minnes ka õpetajatele lilli?`

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 16:32

   Ma ei tea ausalt, ma igaks juhuks viisin nüüd järgi minnes 😀

  • Avatar
   Vasta M 2. jaanuar 2018 at 17:09

   Minu arvates on jah ikka viisakas lasteaia personalile, kes Sinu lapsega iga päev tegelevad juuuu, lilli viia :). Esimene päev, õpetajate päev on näiteks suht elementaarsed mumeelest ;).

  • Avatar
   Vasta Mammu 2. jaanuar 2018 at 20:59

   Minul poisil kombeks viia igakord kui mingi tähtpäev ( uusaasta, naistepäev ( siis viib poiss kõigile tüdrukutele lilleõie), suvepuhkusele minek, suvepuhkuselt tulek,õp.päev äkki midagi unustasi). Aga nii armas on minu meelest meeles pidada kui team, et õp veedavad suurema aja lapsega ?
   See puhtalt meie enda vaba tahe ja soov.

  • Avatar
   Vasta P 2. jaanuar 2018 at 20:59

   Ok. No ma ei tea neist asjust väga midagi. Kui oleks mingi a’la sama pidulik värk nagu esimene september, siis saaks veel aru, aga omal läheb laps ka suvalisel ajal aastas lasteaeda. Et ei teagi, kas ja mis kombed üldse on. KOoliajal oli ka nii ,et aktustel viidi lilli, kes poole aasta peal tulid (harva ikka juhtus), need lihtsalt liitusid, ei mingit pidulikumat värki. A ok, tean ka siis ikka õied kaasa võtta.

   • Mallukas
    Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 21:00

    Vaevalt, et see mingi jube must-have on ja et ilma lilleta sisse ei lasta. Lihtsalt mõtlesin, et oleks ehk tore 😀

 • Avatar
  Vasta K 2. jaanuar 2018 at 16:11

  Meil on nooremas rühmas kus on 14 last 3 tüdrukut ainult 😀 seal siis 3-4a lapsed 😀 tüdrukud kadunud tõesti 😀

 • Avatar
  Vasta Kirsika 2. jaanuar 2018 at 15:51

  Ma kaldukd teemast kõrvale ja küsiks, et mis blogimaastikul toimub? Blogijad postitavad aina vähem. (Triinu-Liis, Jane jne)
  Igapäevaselt on lugeda vaid Eveliisi ja sinu blogi. Esimene on nii negatiivne, et loen ûle rea. ?Marimell ka, aga see ajab mingi oma asja.. higimull otsaees, et blogi raha teeniks. No pole pônev lugemine.
  Peab vist raamatuid lugema hakkama . Blogid hakkavad välja surema vist. ?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 16:31

   Haha, no võid siin käia, ma ikka usinalt kirjutan – vähemalt üritan. Aga ma soovitan Elisa e-raamatu äpp endale tõmmata, jumala mugav ja hea lugeda kui igav on 😀

   • Avatar
    Vasta Kirsika 2. jaanuar 2018 at 16:57

    Tänks, ?

  • Avatar
   Vasta P 2. jaanuar 2018 at 21:56

   Eks kel lapsed, neist võib ju aru ka saada, miks vähe kirjutavad. Mallukal ka lapsed, aga nad mõlemad on kodused ka ja vb Mallul rohkem projekte ja tegemisi, millest kirjutada. Aga mida kirjutasid Marimelli kohta, olen samal arvamusel. Mis kasu neist rohketest postitustest, kui ikka jumala igav on ja see ilmne higimull, mis sinna blogisse sattudes kohe tervitab pole just kuigi mõnus tervitus kah. Aina harvem käin seal. Mallu on stabiilselt hea 😀

   • Mallukas
    Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 22:23

    Mulle just tundub, et Marimellidel on koguaeg üks projekt teise järgi, ma enamasti nagu aina leban 😀

    • Avatar
     Vasta P 2. jaanuar 2018 at 22:40

     Novat. Ilmselt nii ongi. Sa lebad ega tervita siin kedagi higimulliga 😀 😀 Kuid ometi koguaeg midagi teed ja toimetad. NIng jagad meiega 🙂 Misiganes sa teed, keep doing it! Sest sul tuleb hästi välja =)

 • Avatar
  Vasta Alli Kass 2. jaanuar 2018 at 14:31

  Mul läks vanem tüdruk eelmisel aastal kooli ja klassis on 18 poissi ning 6 tüdrukut. Kusjuures avati kolm paralleeli esimesi klasse. Lapsed jaotatigi klassidesse sellel põhimõttel, et igasse klassi ikka mõni tüdruk jaguks.
  Ämm on mul lasteaiaõpetaja. Tema viimase rühma pilti vaadates ma ka imestasin, et ainult kolm tüdrukut rühmas. Ämm ütles, et lõpuks üle kahe aasta on vähemalt mõnigi tüdruk rühmas poiste hulgas.

  Aga jah, see esimene päev, kui laps uude kollektiivi läheb ja sina nagu halvatult istud ja sees praed, kuidas tal on. Ja siis kui lõpuks kõik sujuma hakkab, siis see tunne, kui tubli üks väike inimene ikka olla võib.

 • Avatar
  Vasta e 2. jaanuar 2018 at 11:51

  Tasandusrühm? Mul laps käib ka ja eelmisel aastal oli neil üks tüdruk kes oli poiste hitt. Vahepeal kippus erimeelsusi poiste vahel, et ma ei saanudgi temaga täna mängida vms. Sellel aastal kõik 12 poisid seega uhke poiste vägi koos.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 11:59

   Jah, tasandusrühm. Ma kuulsin, et poistel ongi tihedamini tasandusrühma asja, kui tüdrukutel 😀

 • Avatar
  Vasta Vaike 2. jaanuar 2018 at 11:39

  Mu lasteaiaaegsed sõbrad/sigatsemiskaaslased olid kõik poisid. Lõpuks pandi mind lihtsalt tütarlastekooli. 😀

 • Avatar
  Vasta Kadi 2. jaanuar 2018 at 11:21

  Mu tüdruku rühmas 18 last, 4 tüdrukut vaid.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 12:00

   Kus kõik tüdrukud on? 😀

 • Avatar
  Vasta R 2. jaanuar 2018 at 11:14

  Mänguasjade vähesus võib ka olla see, et õpetaja tahtlikult paneb ainult valiku mänguasju välja, et lastel oleks konkreetsem ülevaade ja ei oleks liiga palju asju laiali, mis tähelepanu ära võtaksid. Sedasi on õpetajal aeg-ajalt hea mänguasju vahetada justkui oleksid uued mänguasjad lasteaeda toodud 🙂 Samuti on lastel ka enda järgi koristamist ja asjade ära panemist õppida kergem, kui asju ei ole meeltult palju 🙂 (Räägin õpetajana oma mõttest, miks nii võib olla, kuna rakendan ise sama meetodit. Esimeses rühmas pigem vähem asju ja vahetada ja iga aasta lisandub mänguasju ja mänge vastavalt eale juurde. )

  Palju edu uues lasteaias!

 • Avatar
  Vasta M 2. jaanuar 2018 at 10:39

  Minu väike õde on ka kahes rühmas käinud, olles tüdrukuna suuures vähemuses neis mõlemas. Ainuke miinus on nüüd see, et teda huvitavad autod rohkem kui nukud 😀

  • Avatar
   Vasta adfg 2. jaanuar 2018 at 12:39

   Miinus?

 • Avatar
  Vasta Marju 2. jaanuar 2018 at 10:23

  Üli äge, loodan et Marile hakkab uues lasteaias väga meeldima, omast kogemusest võin öelda et poiss käis mul ka rühmas kus oli ainult üks tüdruk ja teda hoidsid poisid väga.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 2. jaanuar 2018 at 10:35

   Oh, no ma loodan sama 😀

   • Avatar
    Vasta Ka plikad 2. jaanuar 2018 at 15:20

    Statistiliselt ju ka teada, et nii 10 aasta pärast on pruudipõud Eestis. Mu tüdruku esimeses klassis 17 poissi, ülejäänud tüdrukud.

    Edu!