LAPSED Mari TESTIN JA ARVUSTAN Uncategorized

Numro – äpp lastele, või vanematele?

17. jaanuar 2018

Ma ei tea, kui palju mu lugejate hulgas tegelikult lapsevanemaid on. Ma eeldan, et umbes nii pooled? Ja ega ma sedagi täpselt teada saa, kui vanad lapsed mu lugejatel on, aga selles olen ma üsna kindel, et kõik lapsevanemad teavad, et lastele ei tohiks telefoni kunagi kätte anda, sest see on nende arengule hästi halb. Vahet ei ole, kui vanad lapsed siis ka on. Mina ka tean seda ja olen lugenud isegi hunnikut artikleid, mida teeb liigne ekraanide tarbimine laste ajudega ja keskendumisvõimega. See tõesti ei ole kindlasti mitte hea, kuid oleme nüüd korraks ausad. Kui paljud meie seast saavad käsi südamel öelda, et mitte kui kunagi laps telefoni (või ka näiteks tahvelarvutit) kätte ei saa.

Ikka on olukordi, kus on vaja teha või minna või olla, kus annad lapsele telefoni kätte. Mari puhul on veel ka selline variant, et ta lihtsalt ise otsib telefoni üles. Eriti just hommikuti – ärkab üles, otsib vaikselt telefoni üles ja tuleb istub sellega üksinda alla. Kuna Mari on meie peres kõige varasem ärkaja, siis võib ta teinekord lausa tunnikese üksinda passida ja telefonis tsillida.

Ma ei taha siin tegelikult tekitada üldse teemat, et kas ja kui palju võiks laps nutimaailmas olla. Olen ise seisukohal, et kõige parem, on sellest eemale hoida ja pakkuda lapsele muid põnevaid tegevusi, aga no olen ka aus ja ütlen, et päris nutivabana ma lapsi hoida ka ei suuda. Okei, Lendet muidugi suudan, sest ta ei oskaks telefoniga midagi teha, aga Maril on mu telefonis mängud, mis talle meeldivad (mingi kassiga mäng, kus ta jookseb eee.. mööda ronge? ja siis paar puslemängu), aeg-ajalt surfab ta juutuubis ka.

Mida ma olen täheldanud, on see, et kõige hullem “nutiaeg” ongi Maril siis, kui keegi teine teda ei märka. Ehk siis hommikuti, kui teised alles magavad, või siis, kavalal moel, kui mul keegi külas on ja ei ole temaga mahti nii tegeleda ja keelata. Siis mõtlengi, et no okei, las ta siis teeb ja mängib.

Ma usun, et tegelikult mingil määral on see ok, kui mingeid piire pidada ja nii, aga endal on päris õõvastav tegelikult näha, et kui lasta lapsel ollagi nii palju telefonis, kui ta tahab jutti mängida, siis muutub ta tegelikult täiesti apaatseks selle üle, mis ümberringi toimub. No näiteks kui me reisisime, siis lennukis oli Lendega nii palju rohkem jamamist, et Mari sai rahumeeli tunde seal mängida ja jumala tühja pilguga lasi aga näppudel käia.

Üks lahendus on muidugi telefonile lukk peale panna, aga veel parem variant on tõmmata endale Numro app. Ma ei teagi nüüd, kas see on lastele arendamiseks või vanematele väikseks südamerahuks. Igatahes on seda kaht versiooni, Numro lite, mis on tasuta tõmbamiseks ja lihtsalt Numro, mis maksab 1.99€. Minul on hetkel see tasuta variant ja kuni ma ei tunne suurt vajadust tasulise järgi, siis tundub, et saan sellega kenasti hakkama.

Igatahes, mis see app siis on. Esiteks tõmbad sa selle enda, või lapse telefoni, et piirata telefoni kasutamist ja muuta kasutamise aega arendavamaks. Ehk siis minu lemmik omadus on see, et saan telefoni “tuttu” panna. Meil on tihti nii, et kui ma siis avastan selle telefoni Mari käest, siis ta läheb ikka pahaseks, kui ma talt ta mängu ära võtan. Ainukene ratsionaalne seletus talle on see, et aku on tühi. Sellest ta saab aru, et see pole minu kontrolli ja käsutuse all ja ta lepib sellega. Nüüd on veel teine variant, millega ta lepib – telefon tudub!

Sa saad äpist ise valida kellaaja, millal telefon “magab” ja sellisel juhul saab kasutada telefonil ainult helistamise varianti. Kõik “lõbustused” on kinni ja ekraanile tuleb tuduva mõmmi pilt. Seda, mis on lõbustus ja mis ei ole, saab iga vanem ise valida. Automaatselt on lihtsalt valitud hädavajalikud asjad (kõne ja sms) ja ülejäänud liigitab siis app lõbustuseks, aga nagu öeldud, võib seda ise muuta ja valida.

Sellel ajal, kui telefon “ei tudu”, siis saab kõiki teisi äppe kasutada, aga väikse nipiga – iga mõne aja tagant annab telefon lapsele ülesande, olenevalt siis sellest vanusest, mis sa alguses sisestad. Esimesed ülesanded on lihtsad, et ala ekraanile tuleb paar tähekest ja laps peab valima, mitu tähte ta näeb. Kui vastad õigesti, saad edasi mängida. Kui valesti, tuleb uus küsimus. Äpp annab lapsele ka vihjeid, aga suure tõenäosusega juhtub see, et kui laps peab mõtlema, siis tuleb ta oma mängu-apaatiast välja ja aju saab tööd. Nagu öeldud, alguses lihtsamate ülesannetega, aga mida paremini ta neid täidab, seda raskemaks ülesanded lähevad. Lisanduvad ka liitmine ja lahutamine.

Kui ülesanded lähevad lapsele liiga keeruliseks, siis läheb ta samm-sammu haaval kergemate peale tagasi, et lapses mitte ängi tekitada. Põhiline point on see, et ta mõtleks ja kui ei oska, küsiks vanemalt abi. Minule oleks juba sellest abi, kui Mari ei saa hakkama oma tähtede kokku lugemisega ja tuleb kaeblema, et emme, ma ei saa ja ma olen nagu, ahhhaa, sindrinahk, kust ja millal sa üldse mu telefoni leidsid, ah?!

Igatahes on see äpp minu meelest väga äge ja kasulik asi, mis võiks olla iga väikse lapse telefonis, või siis vanema omas, et laps seda “kuritarvitada” ei saaks. Muuseas, eriti kaval nipp on see, et äpp takistab ligipääsu ka seadetesse (ilma koodita), et suurem ja nutitargem laps ei saaks äppi lihtsalt ära kustutada 😀 Kas pole mitte kaval.

Tegime teile Kardoga väikse video ka, kuidas me seda Kardole telefoni laadisime ja sellest juttu rääkisime, ehk on seal vaadates kergemini aru saada, kuidas ja mismoodi see äpi värk käib, aga mina julgustan küll, et proovige ja vaadake, see ju puhta tasuta, saab ära katsetada. Meie soovitame igatahes ja meil on mõlema telefonis olemas.

Andke teada, kes endale ka tõmbab?

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kerstin 19. jaanuar 2018 at 11:37

    Tõmbasin selle äppi 8 aastase lapse telefoni ja no ikka täiega rahul endaga, et ma seda tegin. Oligi tekkinud probleem aeg-ajalt sellega, et kui lapsel uni liiga vara ära läks, siis sisustas ta selle aja telefonis olemisega. Nüüd aga on peal see uneaja kell ja seega ei saa ta hommikul kell 6 telefonis mängida ja videosid vaadata, seni kuni üles peab tõusma. Ise laps on rahul ja siiani mingit protesti selle vastu olnud ei ole, sest need “vahepalaks” olevad ülesanded päeval telefonis olles talle meeldivad ja neid lahendab ta hea meelega.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. jaanuar 2018 at 11:39

      äge!

  • Avatar
    Vasta Morgie 18. jaanuar 2018 at 13:35

    Mina kasutan oma teismelisega Screen Time rakendust. Võtsin aastamaksuga tasulise versiooni.
    Pmst käib meil lapsega ikka koostöö, mitte mingi politseiriigi kehtestamine – limiidid lepime koos kokku ja kui on põhjendatud palve, siis lasen rihma pikemaks ka spontaanselt aegajalt.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. jaanuar 2018 at 13:36

      suurematega on see koostöö tegemine natukene lihsam, Maril pole aga kõne nii arenenud, et ta pikematest kokkulepetest aru saaks 🙂

    • Avatar
      Vasta Morgie 22. jaanuar 2018 at 13:53

      Ma seda koostöö asja mainin lihtsalt selle tõttu, et mõned inimesed on sarnaste äppide kasutamisele reageerinud umbes laadis, et: “Ahah, ema on füürer, emal ei ole lapsega normaalset usalduslikku suhet, sellepärast ta laps liialdabki nutiseadmete kasutamisega, kui üldse ei keelaks, siis laps reguleeriks ise…” ja nii edasi. Ma tahaks lihtsalt nii laiemale publikule ära mainida, et tarkvaraliste abivahendite kasutamine tegelikult ei tähenda usaldusliku suhte puudumist, ei. Sinu loost tuleb otse välja ju, et kasutad Numrot selleks, et hoopis vähem füürer olla.

      Häda on ju selles, et isegi kui laps saab piiramise vajadusest teoreetiliselt aru, ei pruugi ta ise suuta neid piire pidada, nii et vahel istume maha, arutame asja ja mõtleme, mis kellani me nüüd lubame ja mis kellast piirame, et ikka magama jõuaks õigel ajal ja et kooli ajal ei oleks mängud lahti ja samas pärast kooli ikka saaks mängida. Ja et ta teab, et tingimus on hästi õppida – kui hinded lähevad halvemaks, lähevad piirid ka kohe kitsamaks, mitte selleks et last kiusata vaid selleks, et tal õppimiseks aega jääks.
      Eks igas vanuses on omad probleemid ja lahendused.

      Siiralt teie
      emafüürer

  • Avatar
    Vasta Elina 18. jaanuar 2018 at 00:17

    Me kasutame sellist äppi nagu Screen Time. Laps kuuene ja tunnistan ka ausalt, et vahepeal läks see tahvlimajandus üle käte. Selle rakendusega võimalik igapäevaselt määrata aeg, kui kaua laps saab ekraani taga olla, samuti näen oma telefonist ära, mis äppe laps on kasutanud, mida alla laadinud jm. See veel hea, et kui äpp tuvastab, et mingi rakendus pole lastele sobilik, siis automaatselt blokeerib selle. Alguses oli ka meil 14p prooviaeg, aga siis ikka võtsime tasulise, sest tundub päris asjalik olema.

  • Avatar
    Vasta Katz 17. jaanuar 2018 at 22:27

    Tõmban kindlasti lapse tahvel arvtisse..tundub väga hea äpp mllega lapse mängimisi piirata.muidu on mul lapsel õhtujutu äpp kuid viimasel ajal kasutab olukorda ära kui ma jälgimas ei käi siis ikka võtab kapi pealt tahvli ja mängib kuigi on juba une aeg…

  • Avatar
    Vasta Oksana 17. jaanuar 2018 at 22:13

    Proovin ka ära oma 8 aastase lapse peal. Ta muidugi õnneks ei kurirarvita minu antud nutiaega. A telefoni saabki magama panna ainult ööseks? Või saab seal mitut aega lisada?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. jaanuar 2018 at 22:22

      ise paned, millal magab 😀

  • Avatar
    Vasta R.V 17. jaanuar 2018 at 22:10

    Oh..mul on ka seda vaja. (Mulle endale :D)

  • Mallukas
    Vasta Mallukas 17. jaanuar 2018 at 21:55

    Ma kindlasti usun, et ON selliseid, aga paraku enamuste puhul on täitsa vastupidine tendents. Lapsed istuvadki hommikust-õhtuni telefonides, arvutites. Päris jube 🙁

  • Avatar
    Vasta R 17. jaanuar 2018 at 21:31

    Tõmbasin ja tahvel tudub nüüd ?

  • Avatar
    Vasta piiks 17. jaanuar 2018 at 18:32

    mina ka appstores seda ei tuvasta 🙂

  • Avatar
    Vasta Krissu 17. jaanuar 2018 at 18:26

    Meil on kasutusel sarnane äpp – DinnerTime. Seal näeb ära lapse telefonis olevad äpid, saab neile ajalimiidi või üldse bloki peale panna. Samuti saab üldisele kasutamisele ajalise limiidi panna. Nt meil öösel telefon kinni. Lisaks saab distantsilt sulgeda äppi mida ta kasutab. Meie peres väga vajalik vidin.

  • Avatar
    Vasta C 17. jaanuar 2018 at 16:49

    App Store’st (Iphone) ma seda küll ei leia..?

    • Avatar
      Vasta Numro 17. jaanuar 2018 at 19:00

      Kahjuks hetkel App stores ei ole Numrot saadaval. Kuid tegeleme sellega ning loodetavasti on ka varsti IOS-il saadav 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 17. jaanuar 2018 at 15:24

    Kas Iphoniga ei saagi ?
    Minu telefon seda ülesse ei leia. 🙁

    • Avatar
      Vasta Numro 17. jaanuar 2018 at 18:59

      Kahjuks hetkel App stores ei ole Numrot saadaval. Kuid tegeleme sellega ning loodetavasti on ka varsti IOS-il 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisu 17. jaanuar 2018 at 13:38

    Tõmbasin ka prooviks, laps ise veel telefoni ei näpi .

  • Avatar
    Vasta piuks 17. jaanuar 2018 at 13:20

    Kindlasti proovin ära. Olen ka teisi sarnaseid äppe kasutanud, kuid peale kahenädalast või ühekuulist prooviaega on need tasulised ja enam sedasi automaatselt ei toimi. Hind on ka minu proovitutel sinna 5-6.- kanti olnud ja selle pärast on asi nö katki jäänud. Kas sellel see tasuta variant on ka ainult prooviajaks või saabki seda ka tasuta kasutada nii, et telefon määratud ajal “tuttu” läheb?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. jaanuar 2018 at 13:45

      saadki ainult seda ka kasutada, ainuke erinvus tasulisest on see, et tasuta variandis saab laps ülesande “eemale lükata” ühte reklaamvideot vaadates.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. jaanuar 2018 at 13:14

    Mul on telefon lukus ja kuna laps alles 5ne ning ei saa vist eriti aru, kuda see mängude tõmbamine käib, siis pole asja ka sinna. Õe telefoni peaks küll selle paigaldama- alles eile sain teada, et poiss oli õele 10 euri arvele otsa pannud oma mängimistega… (Aga no mida õde lootis, kui telefoni mu lapsele andis :D)

  • Avatar
    Vasta Carmen J 17. jaanuar 2018 at 12:48

    Tundub huvitav äpp. Minul pojaga probleemi pole telefoniga peale silmaarsti külastust kus šokina avastati + 4 prillide vajadus ja arsti esimene küsimus oli:”Kas see on järjekordne nutilaps?” Arst seletas pojale 7a miks ta ei tohi telefonis mängida ja hängida. 2 nädalat pidi juttu meelde tuletama ja nüüd on laps telefonivaba. Küll aga mängib ja õpib tahvlis( see lubatud sest ekraan kõvasti suurem), tahvlis paneb endale ise 30 min taimeri 1 kord enne koolitööde tegemist ja 2 kord peale koolitöid .

    • Avatar
      Vasta Morgie 18. jaanuar 2018 at 13:39

      Hm, väikelaste silmaprobleeme tegelikult ei seostata üldiselt niivõrd ekraani kasutamisega kuivõrd asjaoluga, et väikelapsed ei liigu piisavalt õues päikese käes.

  • Avatar
    Vasta Pisikesed on meie elu . 17. jaanuar 2018 at 11:35

    Minul tahvlil olemas peal kohe laste nurk kus panen ise rakendused mida ta kasutada voib ja samuti ajapiiranguga yli lahe asi aga nuud teisse tahvlisse lisan selle sest see lastenurk oli kohe ainult huawei tahvlil .

  • Avatar
    Vasta Evalyna 17. jaanuar 2018 at 11:19

    Lapsi neli vanem 19 noorim 7
    Äppi ei tõmba kuna õnneks pole vajadust.Kuigi lastel olemas isiklikud tahvlid kui ka läpakad.
    Meie peres on toiminud see et lastel on olnud vaba kasutus väiksest peale ja see mis on lubatud pole ju huvitav.Nii et tüdrku ei puutu päevde kaupa nutiseadmeid tõsi telefoni näpib kuid seda ka helistamiseks või kõnedeks vüi Fb suhtleb sõpradega.
    Teistega lood sellised et kasutavad kuid mitte igal vabal hetkel

  • Avatar
    Vasta Nele 17. jaanuar 2018 at 11:17

    Proovime ára … 😀