LAPSED Lende Mari

lapsed ja tissid ja muu jutt

19. jaanuar 2018

Sa püha peetrus, kui valusad võivad olla ühe inimese tissid. Täna jookseb kaheksas päev, kus Lende keeldub rinda võtmast, ega mul vist pole mõtet pakkudagi, aga no ma ei saa aru, kuhu see piim lõpuks tissidest kaduma peaks? Keha imeb endasse? Tissid plahvatavad? Mul üks sõbranna rääkis loo, kuidas tal imetamise lõpus “nibud avanesid” ja kogu piim voolas pahisedes välja, kas see on päriselt ka mingi thing või?

Ma tegelikult tulin siia, et halada mitmel rindel. Esiteks tissid, onju. Teiseks see, et kõik mu kehaosad valutavad. Kardo lohistas mind olenemata mu vastu punnimisest jälle trenni ja nõnda ma seal poolenesti maha surin. Vähemalt sai tehtud  – eks see peab paika, et kõige raskem on uksest välja minemine, kui juba tehtud on, siis on juba hea olla.

Ok, halatud, nüüd võin teile lastest ka rääkida. Me käisime eile Mari teemal Adelis juttu puhumas ja meile anti paber, kus erinevad spetsialistid olid teda kirjeldanud ja võrrelnud ta arengut kahe aasta taguse ajaga. Nii tore oli lugeda, et Mari on hästi sõbralik ja heatahlik laps. Seda polnud mainitud, et ta kade nagu juut on, aga võib-olla ta mujal ei olegi ja see kaunis harjumus on tal kodus.

Mingi arengutest tehti talle ka, milles norm oleks olnud 34-40, et olla “tavalise lapse arengus”, aga Mari sai 29. Arsti sõnul on see üli hea tulemus, areng on olnud tohutu ja kindlasti liigub veel edasi. Ta andis lootust ka, et täitsa vabalt võib Mari järgmisel aastal ollagi juba teistega samal maal, et seda ei tea kunagi. Aga et täiega tuleb ära kasutada seda, et tal on mega huvi õppida, sest ta on praegu nagu väike käsn.

Teate, mis on jumala absurdne. Et kui mul oleks lapsed vahetuses olnud, et Lende esimene ja Mari järgmine, siis ma oleks vist juba aastase lapsega kuskile pöördunud, et klge, tal on miskit viga vist. Nad on lihtsalt niiiii erinevad, et ma ei jõua ära imestada. Iga asi, mida Lende teeb, siis ma olen nagu… *mindblown*.

Lende oskab näidata oma nina ja naba peale, ma pakun, et Mari oli julgelt 2.5 aastat vana, kui ta seda esimest korda tegi. Lende oskab öelda opa, aitäh, kaka, papa, tiss, anna, lotte, aitäh, sokk, see. Ehk siis KÜMME asja, mis on talle ilmselgelt tähtsamad kui mina, sest emme pole ta enam väga ammu öelnud, mis annab mulle põhjuse eeldada, et ta polegi seda sõna kunagi osanud, vaid ütles suvalt ja kogemata midagi emme laadset. Kõik need 10 sõna on tal aga nagu PÄRISEL kasutusel ja ta ütleb neid sihipäraselt.

Saate aru, ta on aasta ja kolm kuud vana inimene! Ma olen niiiii hämmingus, kuidas see võimalik on?! Kas ta on geenius?! Ma usun küll… 😀

Lende vaatab seda imelikku kampa enda ümber ja mõtleb raudselt, et issand püha jeerum, kuhu ma sündinud olen?! 😀

Muidugi ei saaks öelda, et Mari vähem äge oleks, ega me kõik ei saa ka geeniused olla. Kuigi mulle tundub mõnikord, et Mari on ka, aga lihtsalt omamoodi. Näiteks on Mari maailma parim delegeerija. Ma võin teda paluda, et kas sa viiksid Lende mähkme prügikasti, ta noogutab usinalt, ütleb “jah, okei!” võtab mähkme, läheb sellega issini ja ütleb, et kas sa saaksid selle palun prügikasti viia 😀 Kui talle vastata, et kle vii ikka ise, siis ta nõustub, et okei, viin. Ja alles siis viib. Aga ikka on enne vaja proovida, et ehk keegi teine saaks töö ära teha. Küsija suu pihta ju ei lööda.

Või näiteks jätab oma asjad laiali ja minu palve peale need ära koristada, ütleb ta jumala muretult käega rehmates: “Ah, las olla!”. No mida sa ütled selle peale, nii naljakas väike vanainimene. Mõnikord paneb ta näpu suule ja ütleb lihtsalt “tššš! tasa!”. Nagu, ok… Ja no MÕNIKORD teeb ka seda, mida palutakse, ilma vigurdamata 😀

kõik on Mani oma!! 😀

Nii äge, et mul kaks sellist ägedat inimest elus on. Mõelda vaid, ma olen nad ise otsast peale valmis teinud! Nagu… parim asi ever ju! Nii erinevad ja nii imelised ja nii täiuslikud. Võeh, arrr-rrrrmastus!

Ps! Tänase kuupäeva sees peaks Maaleht mu vastulausele nüüd midagi vastu kostma, mul läheb iga kord pulss lakke, kui ma sellele mõtlen. Oi bljääää, kus mul oli alles hea vastulause neile valmis tehtud, aga ma kardan, et nad nüüd vastavad, et kle selle eest, et mölised, siis on su trahv üldse miljon 😀 Ei julge meili vaadatagi 😀

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta J 20. jaanuar 2018 at 07:57

    Kelle juures te Adelis käite? Meil alles see tee kõik algusjärgud ja tundub, et Adelis on kõige mõistlikumad arstid, võrreldes riikliku “teenusega”.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2018 at 11:21

      Kõige rohkem eripedagoogi juures, enne oli keegi Eevi, nüüd saime uue, Etheli. Eevi on pikema staažiga ja väga hea õpetaja, aga Ethel on noor ja kuidagi leidsin temaga parema kontakti 🙂 Kahe aasta jooksul ei andnud Eevi kordagi ideid või mõtted, mida kodus teha, Ethel saatis juba teisest tunnist video, et näidata, mida nad teevad 😀

  • Avatar
    Vasta Teine Mari 20. jaanuar 2018 at 01:21

    Mul natuke kahju Marist, kui ta peaks seda postitust kunagi lugema. Ma saan aru, et Mari on natukene arengust maas ja sa avastad nüüd Lende näol milline on lapse tavapärane areng, aga nii on inetu öelda, et “kõik ei saagi geeniused olla” ja siis kahte oma last avalikult võrrelda.
    Mõtle sellele, et peale oma lapsepõlve eksisteerib Maril ka elu. Elu, mis jätkub olenemata teist. Ja sina, Mallukas, kujundad praegu inimeste arvamust oma tütardest. Mul isiklikult oleks väga raske, kui näiteks minu ema oleks avalikult niimoodi kirjutanud.. isegi kui ma tulevikus olen nagu kõik teised. See lihtsalt jätab mulje nagu üks laps oleks nii palju parem. Andesta, aga see tundub natukene Lende ülistamine ja ebaviisakas Mari suhtes.

    Ma olen sinu blogi igapäevane lugeja, kunagi ei kommenteeri ning sinu vastu pole mul vähimatki. Lihtsalt antud postitus jäi mulle veidi hingele kraapima, sest mingisugust kirjutist lugedes panen ennast alati erinevate osapoolte rollidesse ja kujutan ette, kuidas ma ennast nendena tunda võiks. Marina oleks mul üsna valus.

    Vabanda kommentaari eest.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2018 at 11:25

      Eks see oleneb inimesest, mina ei loe seda küll niimoodi, et Mari saaks kunagi ennast selle pärast halvasti tunda. Ja üldse.. Millal ta seda teeks? Ütleme, et ta on 15 ja loeb, et ta kolme-neljaselt oli kõnelisest arengust maas. Nagu… Päriselt see huvitaks kedagi või? Veel vähem täiskasvanununa lugedes. Tundub mulle veits pseudoprobleem.

      Kui sa oled kaua lugenud mu blogi, siis sa ju tead, et kolm aastat jutti ülistasin ma igapäevaselt Mari – mis siis, et tal ei olnud sellised arenguetapid, olid teistsugused ja ma olin nende üle täpselt sama uhke, kui ma Lende üle olen. Mõlemad nad on omamoodi erilised ja migis asjas paremad kui teine.

      Me iial ei tea, mis tulevik toob. Äkki saab Lendest ilge pätt ja kaabakas 😀

      Ma ei kasvata oma lastest selliseid hädiseid varesepoegi, kellel oleks “üsna valus” selle üle, et ma rõõmustan õe kõnearengu üle 😀

    • Avatar
      Vasta K. 21. jaanuar 2018 at 11:20

      Mõni elab jõuluvana “olemasolu” ka räigelt üle ja tunnevad end reedetu ja petetuna.
      Mallukas on lihtsalt aus. Pole mõtet valetada asja paremaks ja toredamaks. On nagu on. Järgmine aasta on Mari teistega samal arengutasemel.

  • Avatar
    Vasta M. 19. jaanuar 2018 at 23:54

    Minu lapsed loobusid ka tissist ise. Esimene 10-kuuselt ja teine pea 2-aastaselt. No minul oli kurb mõlemal korral…ja tissid pidid plahvatama! Ma ei lüpsnud midagi, lihtsalt sooja dušši all masseerisin pisut ja natuke voolas piima vähemaks, hakkas kergem. Muidugi ühel korral olin rinnapõletiku äärel ka, tiss oli kõva, tuline ja valus.
    Piima tuli veel vähemalt aasta, kui mitte kauem. Aga seda ikka konkreetselt pigistades, mitte niisama.
    ***
    Laste arenguvahet on huvitav jälgida. Ma ei teadnud ka enne, et 1,5-aastane võib lihtlausetega rääkida, kui teise lapse sain. Esimene rääkis 2,5-aastaselt veel pudiseid sõnu…lugema hakkasid korraga. Üks 5-aastaselt,teine kolmesest… pean tõdema, et nüüd, kui mõlemad koolis käivad, on arenguvahet endiselt näha. Väiksem ütleb vanemale matemaatika vastuseid ja õigekirja ette (1.vs 3.klass). Vanem käib ka koolis teist aastat logopeedi juures, eelmisel aastal ka õpiabis, samas on superaju robootika ja programmeerimises! Noorem on puhta viieline eliitkoolis.
    Nii, et ka ilma diagnoosita võivad ühe pere lapsed väga erinevad olla.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. jaanuar 2018 at 11:26

      Igaühel on ju erinevad oskused, kõik ei saagi matemaatikud olla 😀

  • Avatar
    Vasta Katu 19. jaanuar 2018 at 22:35

    Mul hoopis küsimus selle suure jänese (on vist jänes:D) kohta, millel lapsed pildil on:) mis, kust, mis sellega tehakse :)))

  • Avatar
    Vasta Naine 19. jaanuar 2018 at 20:01

    Soovitan salvei teed juua. Mul aitas palju. 3tassi päevas. Umbes 3-4 päeva ja oli juba ok. Enam nn piima tekkimist ei tundnud.

    • Avatar
      Vasta Marion 20. jaanuar 2018 at 10:12

      Piparmünditee mõjub ka samamoodi. 🙂
      Elan Eestist eemal ja siin ei lubata imetavatel naistel neid kahte teed juua, just sellel põhjusel, et pidurdab piima.

  • Avatar
    Vasta Emiilie Kivi 19. jaanuar 2018 at 18:35

    Kui ma ei saanud mitmeid päevi lapsele rinda anda, pöördusin tuttava imetamisnõustaja poole. Tema soovitas järgmist:” Tühjenda rinnad iga 3-4 tunni tagant.
    15 minutit mõlema rinna lüpsmist on täitsa piisav- tuleb siis sealt palju tuleb. Kasuta seda lüpsmisviisi, mis tundub Sulle kõige mugavam.Kui käsitsi, siis käsitsi, kui masinaga, siis masinaga.
    Rindade soojendamine on hea. kasuks tuleb ka kuklapiirkonna soojendamine ja soe jook. Kõik mis soodustab lõdvestumist.
    Peamine ülesanne praegu on see, et Sul imetamispausi ajal ei tekiks rinnapõletikku.”

    Lisan siia ka tema e-maili ja telefoninumbri:

    E-mail: riinverlin@gmail.com

    Telefon: 53414383

    http://siet.ee/index.php/52-riinu-verlin

  • Avatar
    Vasta Hundu 19. jaanuar 2018 at 18:29

    Ma lõpetasin imetamise kuu aega tagasi ja piim on ikka veel rinnas. Välja pole voolanud, valus ja kõva ei ole, lihtsalt pigistades ikka veel tuleb. Arsti väitel pidi jah mingil hetkel ise ära kaduma, aga see “mingi hetk” on seniteadmata.

    • Avatar
      Vasta L 19. jaanuar 2018 at 19:43

      Peale imetamise lõpetamist võib isegi üle aasta hiljem veel pigistades rinnast veidi piima tulla ja see on täiesti normaalne.

      • Avatar
        Vasta K. 19. jaanuar 2018 at 22:18

        Lôpetasin imetamise novembris 2013. Pigistades tuleb siiani môni tilk piima. Kàisin lausa rinnakabinetis kurtmas (sest ûks rinnavähi sûmptome on imelik eritis rinnast), aga pidada täitsa norm olema, et kuni menopausini jääbki tulema.

      • Avatar
        Vasta Kris 19. jaanuar 2018 at 23:30

        Jah..mul tuli rohkemgi veel kui aasta peale imetamise lõpetamist (vaid pigistades).

  • Avatar
    Vasta Mariap 19. jaanuar 2018 at 18:26

    Tegelikult ei tohi tuhjaks lupsta, ain’t natuke pealt hada korral, muidu piima muudkui tuleb juurde.
    Ma kunagi sidusin salli umber tisside et toestaks rohkem kui pidin koristama ja liigutama, see uks valus ja ebamugav asi.
    Aga see pilt kus Lende pisike punnu valjas on on nii armas.

  • Avatar
    Vasta G 19. jaanuar 2018 at 18:02

    Külmad kapsalehed rindade peale ja dušši all pigista natuke välja. Varsti kaob piim ise ära. Olin augustis samas seisus. Kapsalehed millegi pärast töötavad ja leevendavad valu

  • Avatar
    Vasta Liina 19. jaanuar 2018 at 17:30

    Lüpsa niisama välja(mina pumbaga ei saanudki, valus ja vastik oli) käsitsi. Tsuts pealt Lüpsa ära, et ei piinleks, mitte rohkem. Sest toodab ju kohe juurde, kui liig palju lüpsta. Mulle arst veel soovitas, et Lüpsa kotti ja sügavkülma teed hiljem putrusid on lapsele sellega. Nuh seda varjant ma ei proovinudki.

  • Avatar
    Vasta Ss 19. jaanuar 2018 at 17:29

    Sooja dušši all masseeri rindu, piima voolab välja veits ja hakkab parem, või lüpsa käsitsi. Aga senikaua kuni enam valus pole, siis vaikselt keha saab aru, et pole vaja juurde toota piima, kui palju välja pumpad/lüpsad siis see annab kehale signaali, et jälle on vaja juurde toota.

  • Avatar
    Vasta Li 19. jaanuar 2018 at 17:07

    Kui laps enam rinda ei võta ja rinnad lähevad piimast valusaks ja kõvaks, siis peab üleliigse piima ise välja lüpsma (sul ju oli Medela rinnapump). Nii kaua lüpsad, kuni rinnad piisavalt tühjad, et enam ei vaeva, ei pea viimse tilgani lüpsma ? Ja selle lüpsmisega tegeledki nii kaua, kuni vaevusi tekitab. Nii kui jälle rinnad täis ja valusad, siis lüpsma, kannatada kindlasti ei tohi ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. jaanuar 2018 at 17:14

      Mul oli see pump aasta tagasi jah, ammu ära antud 😀 Päris kivikõvaks veel läinud pole ka.

      • Avatar
        Vasta L 19. jaanuar 2018 at 17:23

        Häda korral saab ka käsitsi või siis kellegilt laenata äkki pumpa. Ise mäletan, et vahepeal pidin lausa öösiti üles ärkama ja üleliigse piima välja pumpama, sest rinnad läksid nii valusaks ja kõvaks, et ei lasknud korralikult magadagi. Õnneks möödus see periood väga kiiresti ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 19. jaanuar 2018 at 17:32

          Ma ei usu, et mul nii hulluks läheb 🙂

  • Avatar
    Vasta J 19. jaanuar 2018 at 16:54

    Ma pidin ka hulluks minema, kui laps polnud nädal aega rinda võtnud. Siis lõpuks pumpasin masinaga välja ja elu oli jälle hea 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 19. jaanuar 2018 at 16:56

      Mul pole pumpagi enam alles 😀

      • Avatar
        Vasta Eks tissisõltlase ema 19. jaanuar 2018 at 23:38

        Tean, mida sa tunned ?. Soe dušš leevendab aga samas paneb keha piima juurde tootma. Kõige paremini mõjus kitsas tuub selga ja jahe kompress (kasutasin külma geeliga kotte).