Keegi kuskil blogis kirjutas, et käis tavapärases sünnimärgikontrollis. Ma mõtlesin, et olen siin juba 27 aastat tasahilju elanud, aga vot sünnimärke mina kontrollimas käinud ei ole. Öeldakse, et mehed lähevad arstile alles viimases hädas, ma vist ka siis hingelt mees, sest ma käisin vist esimest korda elus naistearstigi juures siis, kui ma 21 aastaselt julguse kokku võtsin. See tundus lihtsalt nii õudne! Nüüd see tundub muidugi täitsa suvaline tegevus, mis pole just meeldiv, aga noh, tehtav.

Seega mõtlesin ma, et okei, käin siis nahaarsti juures ka ära ja kontrollin oma sünnimärke.  Mul neid väga palju pole ka, aga kõhul on üks selline imelik, mille kohta olen ma ise paar korda mõelnud, et noooo ei tea ikka, kas see on üldse normaalne või äkki ei ole ka. Ühesõnaga, panin endale aja kirja Niine nahakliinikusse, vähem kui nädalaga oli võimalik juba arstile minna, kontrolli hinnaks 65€. Seal on vist tasuta vastuvõtte ka (Meenub see skandaal, et inimesed käisid seal tasulistel visiitidel ja siis selgus, et Niine nahakliinik oli samade visiitide eest ka haigekassalt raha sisse nõudnud, kui nad oleks nagu tasuta käinud. Huvitav, mis sellest värgist sai?).

Kes mu FBi jälgib, siis see teab, et mul oli tegelikult natukene naljakas seik ka sellega. Nimelt ma hakkasin arstile minema, käisin pesus ja unustasin vannituppa pesu kaasa võtta. Mõtlesin miskipärast, et no täitsa suva, panen retukad jalga, tuunika peale, kes ikka aru saab. Taksos kirjutas mulle üks tüdruk, et “ole siis valmis, et sind aluspükste väele kooritakse” ja mul tuli juba paanika peale, et oota… Mul pole ju alukaid, et suht mark on neile öelda, et klge vabandage, ma olen parem palja peega. Õnneks jumal halastas ja kliiniku ees selgus, et ma olin kuupäeva valesti mäletanud ja õige aeg oli alles järgmine päev. Seega sain järgmisel päeval paremini valmistuda ja isegi kõik vajalikud riided selga panna.

Sellest seigast said inimesed palju jutuainet, nagu mulle sõbranna täna kirjutas :D

See on nagu üks hea telefonimäng onju. Et ma räägin, kuidas oli ja siis sellest tuleb lugu, kuidas ma palja perssega nahakliinikusse jooksin ja mind sealt juukseidpidi välja lohistati näiteks. Miks ka mitte…Teinekord võiks ju ikka natukene juurde ka panna, mis siin enam koonerdada :D

Igatahes, ma ei tulnud mitte sellest rääkima, vaid hoopis sellest, et päriselt ka inimesed – kui te olete nagu mina ja EI OLE veel nahaarsti juures käinud, siis minge. See kontroll võtab 20 minutit ja saate ilusti südamerahu, et teiega on kõik korras. Ma olin juba lõpuks jumala kindel, et arst vaatab mu sünnimärki ja ütleb, et okei, kus sa olnud oled, see on ju obv vähk, aga hoopis vastupidi oli – vaatas ja ütles, et see täiesti norm.

Halb pilt, aga näed, selline ta on – nahast kõrgem ja kahe erineva pigmendiga.

Ma uurisin arstilt, et kui tihti ta melanoomi leiab ja ta ütles, et PEAAEGU IGA PÄEV! Heal juhul muidugi ainult algusfaasis ja need saab ilma probleemideta eemaldada, aga sellegipoolest, kontrollige ennast onju. Ma mitte ainult teie pärast, vaid ikka selle pärast ka, et juutuub läheb aina popimaks ja blogimine vähem popimaks – ma tahan, et kõik mu lugejad elus püsiks ja siin ikka edasi käiks :D!

Melanoomi tekke ohtu kirjeldab nn. ABCDE reeglistik.

Regulaarselt peaks sünnimärkide juures tähelepanu pöörama viiele kergesti jälgitavale asjaolule

A – ebakorrapärane kuju ehk asümmeetria  – sünnimärgi ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga (inglise keeles Asymmetry)

B –  serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on sakiline, sälgustatud või ähmastunud (serv inglise keeles – Border)

C –  erinevad värvused ühes sünnimärgis (värvus inglise keeles – Colour)

D –  läbimõõt üle 5 mm (läbimõõt inglise keeles – Diameter)

E –  kasv – muutused sünnimärgi mõõtmetes, servakontuuris ja värvuses lühikese aja jooksul (kasv inglise keeles – Enlargement)

Minul näiteks on eri värvi, ebasümmetriline ja serv pole ka korrapärane, aga see on ALATI selline olnud. Kõige rohkem peaks muretsema, kui sünnimärk ennast muudab (kasvab, vahetab värvi), või hakkab sügelema, veritsema, võiiii, tekib mingi uus ja imelik.

Olge musid, kontrollige ennast üle ja käige arstil ära – isegi tasuta aja saab kuu aja sees, selle 20 mintsa ikka leiate, eks!

Be cool!

Someone in some blog wrote how they went for their yearly mole check-up and that got me thinking, that I have managed to live 27 years without going to even one of those. They say, that men only go to the doctor, when it’s absolutely unavoidable and I guess I my soul is male, because the first time I visited a gynecologist I gathered enough courage at the age of 21. It seems just so scary. Of course now it’s like any other random activity, which isn’t pleasant, but it doable.

So I figured I better go see a dermatologist and get my birthmarks checked out. I don’t have too many of them, but I have one strange one on my stomach that has got me thinking about whether it’s normal or not a couple of times. Anyway, I made an appointment at the Niine skin clinic, the wait is less than a week and a check up is 65.00 €. I think they also have free of charge appointments as well ( I remember a scandal where people went in for a appointment and paid and then Niine clinic charged the Health Insurance Fund for the same people well. I wonder what ever happened with that)

If you follow my Facebook page, then you already know that I had a rather funny incident with this visit. When I was getting ready to go to the appointment I forgot to bring my underwear to the bathroom with me. SO I figured I just wear leggings and a tunic on top. Who cares, right. But then, while I was in a cab on my way to the doctor, someone texted me to be prepared for stripping down to my undies at the check up and of course I panicked, because I did not have any panties on. Thought about how embarrassing it will be at the doctor’s office to say: excuse me, I just have to be here with my bare ass. Luckily there is a god and when I got the clinic, it turned out I had mixed up the dates and my check-up was not until the next day. So I got to prepare a little better and even put on every necessary item of clothing.

And according to my friend this gave people plenty to talk about.

It’s like playing telephone. I tell the story how it happened and it morphs into a tale how I ran to the clinic naked and how they had to drag me out by my hair. Why not… Next time I should exaggerate a little, why hold back.

 Anyway, that’s not why I am writing this. What I really wanted to say was that if you are like me and have not gone to the dermatologist, then please go. This check-up is only 20 minutes and you gain peace of mind, that everything is alright. Honest to god, I was sure that the doctor will take one look at my mole and ask me where have I been, because that is obviously cancer, but it was the complete opposite – they took a look and told me, that it looks normal.

I asked the doctor how often they discover melanoma and they told me that ALMOST EVERY DAY! If the person is lucky, they will discover it in the early stage and they can be removed without much trouble, but never the less, go get yourself checked, OK? Not only for yourself, but also because youtube is becoming more popular and blogs’ popularity is decreasing, so I want all my readers to stay alive and keep coming here :D!

the ABCDE rules describe the melanoma symptoms.

These rules describe the five main  things you should pay attention to when checking your own birthmarks and moles

A – Asymmetry – the two sides of the birthmark are not symmetrical

B – Border – The edges of the birthmark are not smooth and linear, but rather are jagged

C – Color – different shades of color in one birthmark

D – Diameter – more than 5 mm

E – Enlargement – changes in the size, edges or colors in a short period of time

My mole has different colors, asymmetrical and had jagged edges, but it’s ALWAYS been like this. You should very worried, if the birthmark changes (grows or changes color), or if it starts itching, bleeding ooooooor if you find a new strange one on your body.

Stay sweet, take a look at your own birthmarks and go to the doctor – the free of charge appointment waiting time is less than a month and I am sure you can spare that 20 minutes, right!

Be cool!

Jaga: