AVALDAN ARVAMUST

ma ei saa kunagi lube / I will never get my license

30. märts 2018

Iga jumala päev on mul viis mõtet, millest siia kirjutama tulla ja enne kui ma arugi saan on juba õhtu käes ja uni murrab maha. Eile autokooli teooriatunnis istudes mõtlesin ma, et peaks tegema videoblogi teemal “miks ma kunagi lube ei saa”, aga olgem ausad. Mul on hetkel vaja juba tunni pärast kodust lahkuda, ning selle aja sisse peab mahtuma ka endale molu ette joonistamine ja pesu, nii et ei ole siin mingit video tegemist ja monteerimist. Panen siis kiirelt kirja, millest mulle on jäänud mulje, et enne hakkab taevast kollaseid lumelabidaid sadama, kui mina load saan:

  • Iga jumala kord, kui sõidutunnis õpetaja ütleb: “Keera esimesel võimalusel paremale!” käib minu peast läbi järgmine mõttekäik. “Paremale! See on parem käsi, see vasak käsi, seega jah, paremale! Ok ja oot, mis see esimene võimalus on? Siin nagu mingi tee on, märki ei näe. Hmmm… vist olekski pidanud sinna keerama, aga nüüd olen ma sellest teest oma mõtlemise ajal juba keskmiselt kildi kaugusele jõudnud…”.
  • Eile sõidutunnis näitas õpetaja mingit videoklippi ja enne seda oli kirjas, mida tuleb videos tähele panna. Ala, mitmest liiklusmärgist me möödusime ja mitu võimalust paremale pööramiseks oli ja…Issand ma ei mäleta, aga mingi 6 punkti, mida tuli jälgida. Vaatasime klipi ära ja ma suutsin vastata täpselt NULLILE küsimusele, sest jällegi käis mul terve aeg peas selline joru: “Holy shit, mis see esimene asi oli? Mis see oli? Appi… Mul ei tule esimene meelde! Issand, mul ei tule teine ka meelde! MA EI MÄLETA ÜHTEGI PUNKTI!” *ritsikate hääl kogu ülejäänud videoklipi ajal*.
  • Ma ei saa mitte midagi aru. Tõesõna noh. Ala kui näidatakse mingit ristmikku, et kes peab kellele teed andma, siis ma alati mõtlen, et ma lihtsalt IGAKS JUHUKS annaks kõigile teed ja kui enam kedagi ei ole, siis sõidaks ise edasi. Tunduks ohutu.
  • Misasi on parema käe reegel? Et ma annan teed sellele, kes paremal on? Aga kui ristmikul iga inimese paremal keegi on? Siis seisamegi seal jaanipäevani v?
  • Sirvin oma liiklusseaduste raamatut ja mõtlen, et no kle NEVER mulle ei jää need kõik tuhat liiklusseadust meelde. Never ever!
  • Märgid. Tunnis ka õpetaja ütleb osade kohta, et noh, see on ju SEE, seda ikka kõik teavad ja liigub edasi, ma olen nagu… Ok, ma ei saa midagi aru. Pole õrna aimu ka, mis see SEE on, mida kõik teavad 😀 Osade teekattemärgistega oli ka nii, et ta kiirelt nagu ütles midagi, kõik noogutasid teadjalt ja ma istusin seal nagu…felrlohbvcblw-9123496
    Et siis jah, ma olen praeguseks hetkeks jõudnud sinna punkti, et kui ma füüsiliselt isegi seda autot käsitlema õpin (ma sain sõidutunnis isegi tagurpidi slaalomiga hakkama!), siis ma ei suuda iial inimese kombel liiklusesse sulanduda, sest ma ei saa lihtsalt MITTE MIDAGI aru. True story.


    Every single day I have 5 different thoughts I want to come and blog about and before I know it it’s night time and sleep overpowers me. Yesterday, while in a traffic theory class, I thought I should make a vlog about “Why I will never get my license” but let be honest. Currently I have an hour before I need to leave my house and I have to fit a shower and drawing a face on myself in that time, so there will be no time to fit in vlogging and montage. So I will just write down the reasons I feel like it will be snowing yellow shovels before I get my driver’s license.

  • Every single time my driving instructor says “take the next available right turn” this is what runs through my head: “Right! This is my right hand, this is my left hand, so yes, right! OK and wait, what’s the next available right? There is some sort of a road here, I don’t see any signs. Hmmm… I guess I should have taken that turn, but now, while I was thinking all this I am like a kilometer away from that turn…”
  • Yesterday in my driving class the instructor showed a video and in it’s introduction there were instructions on what to pay attention to. A’ la how many signs did we pass and how many right turn opportunities were there and… OMG, I can’t even remember.. there were like 6 things to follow. We watched the clip and I could answer exactly ZERO questions, because, again, the whole time I was thinking “Holy shit, what was the first thing? What was it? Help… I can’t remember the first thing! God, I can’t remember the second either! I CAN’T REMEMBER ANY OF THE ASSIGNMENTS!” *Only crickets in my head for the rest of the video*
  • I don’t understand anything. Honestly. A ‘la they are talking about an intersection and about who has the right of way and all I can think is that JUST IN CASE I will let everyone else go before me and then, when there is no one left, I will go. Seems safe.
  • What is right-hand rule? That I have to give way to people on my right hand? What if at an intersection everyone has someone to their right? Do we just stand there until Mid-Summer?
  • I was skimming through the traffic law book and am sure that I will NEVER remember all these thousand laws. Never ever!
  • Traffic signs. In the theory lesson the teacher says on a sign, well, this is THE ONE everyone should know already and moves on, leaving me like … OK, I don’t understand anything. I have no idea what THE ONE is that everyone else knows 😀 With some road markings he like said something, everyone nodded and I was there like …. I don’t get it… At all

So yeah, I have reached a point where even if I learn how to physically learn how to handle a car (I managed a backwards slalom in the driving lesson!) then I will never be able to learn the traffic law, because I just don’t understand ANYTHING! True story.

Loe ka neid postitusi!

97 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Tyy 2. aprill 2018 at 23:13

    Mõtte koondamiseks kasuta ema instinkti. Mõtle et pead oma lasteni jõudma et neid päästa. Igasugu ärevus surutakse nii maha et jääb aega isegi märke näha.
    Muidugi on mõistlik eriti segased asjad enne järgmist tundi välja uurida.
    Minu jaoks oli alul kõige hullem paanika vasak pöördeid teha. Ristmikul startimine ka hull asi. Mõistus, käed kangil ja jalad pedaalidel ei suutnud samaaegselt koostööd teha. Mul oli pidevalt tunne et vajan veel ühte aju kes siis erldi jalgadele või kätele juhiseid annab. Suurim paanika kui jään kest ristmikku toppama. Põhjustan jubeda kaose. Kuni õpetaja ütles et ja mis siis. Meil on ju õppemärk peal ja sa pole üksi autos. Keegi ei kihuta sulle sellepärast küljepealt sisse. ASSOO oli mu epakas mõmin.
    Käiguvahetust 1-lt 2-le tegin ka hirmsa rabistamisega. Tuurid üles nii et auto undas käes. Miskipärast arvasin et ka 1-lt 2-le minnes on vaja teatud kiirust mille suuruse olen maha maganud. Lõpuks ikkagi selgus et kui auto JUBA liigub võid kohe II käigu panna. Mina kippusin oma ristmiku starti ja pööret tegema I käiguga unnates ja alles pärast pööret riskisn vahetama hakata.
    Pole mõtet minna eksmile kui end veel väga ebalevalt tunned. Nii võtsin lisa tunde ja käisin ka lennuväljal ja salateedel pisut harjutamas. Olin valmis paljudeks eksami katseteks aga oh imet, tegin ära 1. korraga. Edu sulle.

  • Avatar
    Vasta Lena 2. aprill 2018 at 18:31

    Johannes Pirita raamat aitas mul teooriat õppida ja ka praktikast paremini aru saada.
    Lihtsalt ja muhedalt kirjutatud liiklusõpik “for dummies” nö.

  • Avatar
    Vasta Katrin 2. aprill 2018 at 12:17

    aaah, ära põe üldse. Kuigi mina läksin autokooli juba päris tugeva teoreetikuna (lahendasin teste enda lõbuks juba mitu aastat enne seda ja omasin mitmeaastast kogemust kõrvalistujana), siis ikkagi suutsin sõidutunnis parema ja vasaku segamini ajada. Mitmeid kordi keerasin ikka esimesel võimalusel vasakule, kuigi oleks pidanud keerama paremale. Ikka juhtub, noh! 😀

  • Avatar
    Vasta Krk 1. aprill 2018 at 20:12

    See kõik tuleb ajaga 🙂 eksamil pole viga, kui esimesest võimalikust kohast paremale ei keera, vaid kui keelatud kohast keerad. 100% juhtidest sõidab mingil hetkel õigest kohast mööda.
    Soovitan liiklusseaduse kõrvale lahendada liiklusteste (ostad raamatupoest vihiku). 3x lahendad vihiku läbi ka kõik reeglid on peakolu sees.
    Ainuke viga, mida sa saad teha, on pooleli/pausile jätta. Ütleb 8a venitanud inimene. Load ära teha on parim tunne üldse!

  • Avatar
    Vasta Laura 1. aprill 2018 at 16:35

    Mul olid samad mõtted autokoolis käies 😀
    Ma ei saa kunagi lube ja et KELLELE ma teed pean andma ja mul oli selline tunne, et trammidele pean ma KOGU AEG teed andma 😀

  • Avatar
    Vasta Kati 1. aprill 2018 at 14:26

    Õppesõidu ajal oli mul nii, et kui õpetaja ütles ntx vasakule, panin automaatselt suuna paremale sisse. Eksamile läksin siis ta joonistas mulle markeriga käte peale tähed V ja P. Ehk siis vasak ja parem ? Hea spikker oli, ei eksinud ?

  • Avatar
    Vasta Anneli 31. märts 2018 at 22:42

    Mina näiteks sõidutundides ütlesin kõva häälega parem/vasak (samal ajal lasin näpud korraks roolist lahti). Enne ringteed kui õpetaja ütles, et kolmas väljasõit, siis samamoodi lugesin kõva häälega 1-2-3. Õpetaja kiitis takka, et väga hea moodus mitte pange panna ??

  • Avatar
    Vasta triinuke 31. märts 2018 at 20:31

    mina ka soovitan Mart Udusaart. Tegin temaga ökonoomsus sõidu. Hästi mõnus sõit oli, kohe kindlasti jäi see tüüp meelde just oma postiviisuse ja mõnusa olekuga. nii, et kui käid Autosõdus, kirjutan kahe käega eelnevalt soovitatule alla.

  • Avatar
    Vasta P 31. märts 2018 at 16:12

    Hei!
    Käisin ka mina äsja Autosõit OÜ-s. Maailma parim soovitus tuleb siit: võta enda sõiduõpetajaks Mart Udusaar. Ausalt! Tema alustab sõite valdavalt Linnu tee Rimi eest ning ajad on tal üsna täis – seda aga põhjusega.
    Mardi tunnis olin nagu kusagil teraapias, isegi kui sain mõne rumalusega hakkama, võttis tema seda huumoriga ning ka minul ei tekkinud pinget. Olete Mardiga väga sarnase iseloomuga, seega te hakkate kindlasti klappima.
    Isegi kui sõidutundi halva tujuga lähed, siis lahkud sealt vaid rõõmsalt. Mina käisin kahjuks erinevate õpetajate juures 4 aastat, kuid tänu Mardile sain load paari kuuga. 🙂

    • Avatar
      Vasta küssar 31. märts 2018 at 18:27

      Sekundeerin 🙂

  • Avatar
    Vasta Lisbet 31. märts 2018 at 12:00

    😀

  • Avatar
    Vasta triinuke 31. märts 2018 at 10:54

    Võta asja hästi rahulikult. kirjuta käte peale vasak /v/ ja parem /p/. Minul oli ka nendega koguaeg probleeme. Koguaeg mõtlesin, et mida ja kuhu? Eksamil ei saa ju neid seal käepeal olla, siis sai nii meelde tuletaud, et käsi millega kirjutan- parem. Tead, see kõik tuleb sõidu ja praktika käigus. Mina tegin oma lube kokku vist pea 2 aastat, isegi äkki üle 2 aasta. Kukkusin eksaimel muide 5 korda läbi aga ei andnud alla. Lõpuks võtsin ühelt oma isa tuttavalt sõidutunde veel lisaks ja ta ütles, ole hästi rahulik. Püüa keskenduda ja kui võike aps tuleb, ära jää sellesse kinni. Märke ei näegi alguses, mõtled ainult autosõidu peale. Aga hiljem see kaob. Mina arvan, et olen ikka veel hästi koba autosõdus, pargin teistest autodest võimalikult kaugele ja värdin tipp tundi. Aga sain loed kätte ja sõidan. Usu mind, kõik tuleb. Õpetajad üld juhul peaks teadma, kui neil vähegi kogemust on, et kohe kõike ei saagi.
    Minul näiteks oli üks kogemus, et sõidsin autoga ja kass läks üle tee. Ma ei näinudki seda kassi, jõudis enne üle tee minna, kui mina omadega üldse valmis olin. Kõike muud oli vaja vaadata.
    Küll kõik tuleb. Lihtsalt rahu. Jõudu Sulle!

  • Avatar
    Vasta Gigi 31. märts 2018 at 07:29

    Kõik läheb paika, kui sa suudad teooria ja liikluses sõitmise n-ö kokku viia. Tegelikult on enamik asju päris loogilised. Ise tegin lube ka kaks aastat. Sõidutunde tegin vist kokkuvõttes topelt üle kohustuslike või veel rohkem. Alustasin lubade tegemist Tallinnas ja viimaks sain tehtud Tartus. Ja kui lõpuks load käes, siis ega ma üksi sõita ikka riskinud. Alles siis, kui sain töökoha, kus pidin hakkama autoga käima, õppisin reaalselt autot juhtima. Sest valikut polnud. Praegu ei kujutaks üldse ette olukorda, kus peaksin autoga sõitmisel kellestki teisest sõltuma. Usu, sa saad hakkama 🙂

  • Avatar
    Vasta GTR 30. märts 2018 at 23:18

    Kogemus on autosõidu alus, seega keep going ja ilmselt mõne aja pärast juba tunned end nagu kala vees 😛

  • Avatar
    Vasta A. 30. märts 2018 at 23:15

    Ah. Harjud ära. Kui end kätte võtad, muu suudad peast välja visata, ei tundu enam mission impossible. Aga teema, mis mind hulluks ajas oli selline lihtne asi nagu AUTOTULED. Ja ma ei leidnud mitte kuskilt mingit täpsemat infot nende kohta. Lisaks on ühel tulel nii mitu erinimetust, et lõpuks ma ei saanudki aru, mis asjad on ääretuled, täistuled, kaugtuled, lähituled, päevatuled, udutuled, ääretuled, parkimistuled, gabariittuled, numbrituled……. Just ses mõttes, et kas nad on kõik erinevad tuled või kui paljud neist sünonüümid on. On reaalselt üldse nad kõik olemas?? Mis nende ametlikud nimetused on jms. Ja kust nad veel käivad kõik? Hulluks ajas. See oli ka ainus, millega teooria eksmil pange panin. Haha, ma siiani ei tea, mis nende õiged nimetused on.

  • Avatar
    Vasta mercca 30. märts 2018 at 22:10

    Kas teooria eksam on endiselt testina? Selle saab ju pôhim meelde jätta ja lahendada keerulisemad kohad ilma loogikata ? Ise tehin load keskkoolis, 17a olin… Algul kartsi sõitmiat mis hirmus, eriti Tallinnas. Nüüd võin sõita kusiganes, veidi vajas harjutamist, niiet küllap sinul ka laabub see asi! ps. autot juhtida on jummala äge!

  • Avatar
    Vasta Gerda 30. märts 2018 at 21:46

    Mina läksin autokooli niisama.. mitte et mul oleks neid lube vaja olnud. Lihtsalt oli seda aega sellega tegeleda ja mõtlesin, et miks mitte ei võiks see roosa kaart rahakoti vahel olla. 🙂 Aga alustasin sellega, et ütlesin endale, et nii kaua teen neid eksameid kui ükskord läbi saan, mingu ükskõik kui mitmeid kordi või ükskõik kui palju raha. Kooli teooriaeksami sooritasin mitte ühegi veaga, sõidu sain teise korraga läbi. Arki teooria sain teise korraga läbi, sõidu viienda korraga. Kusjuures sõidueksamil kästi paremale pöörata, aga pöörasin vasakule. Ja suretasin kaks korda auto välja. Aga imekombel sain tehtud ja ega tegelikult siiamaani ei usu, et load taskus on 🙂 sest et noh, autokoolis oligi mul esimene kokkupuude rooliga ja ma ikka meeletult kartsin sõitmist ja liiklust. Siiamaani veits kardan, aga sõidetud saab ja olen tänulik, et tegin selle otsuse, et load saada. Nüüd juba varsti lõppastmele. Aga sina, ära anna alla! Kui teekond alustatud, tee see lõpuni! Me kõik hoiame sulle pöidlaid, ära vea ennast alt 🙂 🙂

  • Avatar
    Vasta Mammu 30. märts 2018 at 21:14

    Ah ära üle ka mõtle! Mul soovitas sõiduõpetaja käe peale kirjutada parem ja vasak 😀 enamasti tuleb kõik ikkagi kogemusega 😀 ja kui tõesti parema käe reegliga ristil on igal käel keegi, siis on tavaliselt elementaarne viisakus lasta kellegil ennem minna 😀 Mul Arki eksamil kästi auto ennem sõitu üle kontrollida…ja no ma ei saanud aru mida ma kontrollima pean 😀 lõpuks ikka vaatasin tuled üle 😀 aga blondiin sai ikka läbi 😀

    • Avatar
      Vasta Kerttu 31. märts 2018 at 20:44

      Tegelikult on nii, et kui parema käe ristil on kõik teeotsad täis siis sõidab esimesena see kes viimasena jõudis.
      Praktika ütleb, et keegi julgem lihtsalt läheb ??

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 30. märts 2018 at 20:47

    Lohutan sind sellega, et esialgu tundubki, et seda kõike mida jälgima peab, on nii palju, et elusees ei jõua nii kiiresti reageerida, mõelda ja tegutseda.. Aga sellega harjub ära ?

  • Avatar
    Vasta Kodanik 30. märts 2018 at 20:37

    Ma käisin Pärnus Aide autokoolis,super sõiduõpetaja oli ja teooriaõpetaja. Ise sain load kätte nelja kuuga,enne ARK i sòidueksamile minekut pòdesin väga,et mis siis saab,kui läbi kukun, ja kartsin et tuleb Pärnu kõige hullem eksamineerija, kellest sõiduõpetaja rääkinud oli,aga õnneks ei tulnud, rooli taha istusin,polnud hullu midagi,kõik eksamid tegin ühekorraga ära,kyll sina ka hakkama saad,pead rohkem keskenduma??

  • Avatar
    Vasta Kristi 30. märts 2018 at 20:28

    Minu esimene ark-i sõidueksam. Juba mõni asi oli valesti läinud ja mina juba hullult pettunud, et läbi kukkusin. Eksamineerija ütleb, et järgmisest ristmikust paremale. Mina panen ilusti enne ristmikku siis vasaku suuna sisse ja hakkan teisele poole keerama, kui too sügavalt ohkab ja väga jäiselt ütleb, et ikka paremale, eksam on läbi juba ja viime nüüd auto tagasi. 😀

  • Avatar
    Vasta Kairit 30. märts 2018 at 20:00

    Minu arvates oled sa juba poolel teel lubade poole, sest taipasid, et võrdsel ristmikul võibki nii olla, et igaühel on keegi paremal. Mõned lahendused olukorrale:
    – esimesena sõidab takso
    – esimesena sõidab mootorrattur
    – esimesena sõidab kõige suurem džiip
    – esimesena sõidab kõige pikema staažiga juht
    – kui ei ole teada, kelle staaž oli kõige pikem, tulevad kõik juhid auost välja ja hakkavad oma juhilubasid võrdlema või üksteisega õiendama
    – esimesena sõidab see, kes viimasena tuli, sest ta ei viitsi pidurdada
    – esimesena sõidab see, kes on kõige kauem oodanud, sest tal viskab üle (mõnes riigis ongi nii, et eesõigus on esimesena saabunul)
    – esimesena sõidab see, kes tahab teha parempööret (praktikas väga sagedane lahendus, sest ette ta kellelegi ei jää, v.a. temast vasakul olijale, kui too tahab liikuda otse- aga temal on kohustus teed anda)
    – õppesõiduaute sõidab alati viimasena
    Nii lihtne ongi!

  • Avatar
    Vasta Katriinu 30. märts 2018 at 19:02

    Üks soe soovitus: ära mõtle, kuula! Pista oma ego p…. ja unusta oma mõtetevadale keskendumine, need ei ole sel hetkel karumustagi väärt, et neid kuulata, et issand jumal mina ei saanud aru, ja jeerum mina juba unustasin,,, mina, mina, mina…. Kuula mida õpetaja räägib ja järgi seda! Sinu oma mõtted on sellel hetkel bullshit! ;D

  • Avatar
    Vasta Juuli 30. märts 2018 at 17:47

    Kirjutan ka siis oma loo 🙂 load sain umbes 10 aastat tagasi läbi suure vaeva ja taevaisa armu.
    Koguaeg käis hull tuupimine ja tegelikult, teooria oligi üsna lihtne. Paras katsumus oli just ARKi lõplik sõidueksam, kus ma olin nii kohutavalt närvis, et sõitsin vastassuuna vööndisse. Terve aja ise mõtlesin, et kurat, midagi on nagu valesti, aga aru ma ei saa, mis see olla võiks. Kuna tegin oma eksami väikelinnas, kus pole isegi valgusfoore ja liiklus on üsna hõre, siis õnneks ma kedagi oma hullu sõitmisega ohtu ei seadnud ning tänu juhendaja kiirele reageerimisele sain ma õigele sõidupoolele tagasi. Okei.
    Siis sõitsin ühest parklast mööda. Seal oli suur sissesõidu keelumärk (kõik märgid olid minu jaoks tollel ajal lihtsalt metallitükid posti otsas, väga ma neid ei jälginud). Juhendaja ütles, et ma keeraks sealt sisse. Mina rõõmsalt keerasin ka ja sealt jällegi üks suur miinus mulle. Lisaks istusin mingi pisikese mäe/künka peal päris kaua, sest käsipiduriga koha pealt ma ära ei saanud ja kui lõpuks sain, siis see heitgaasipilv oli vist kosmosest ka näha. Külgboksiks valisin konkreetselt koha, kus oli jäetud väääga suur vahe parkimiseks ja õnneks see isegi õnnestus.
    Pika jutu lõpetuseks- tehtud ma selle eksami siiski sain. Esimese korraga siis.
    Hiljem, kui läksin libedasõitu tegema koos koolipoolse juhendajaga Pärnusse, siis mingi teejupi lasi ta minul sõita. Minu sõitmise ajal kiljus see meesterahvas peenikese ja kriiskava häälega et “kust kurat sa hull oma load küll said ja kus autokoolis sa käisidki?!” 🙂
    Siiski, autoga sõidan igapäevaselt, olen hoolas ja tähelepanelik ning siiamaani on kõik väga hästi olnud. EDU!

    • Avatar
      Vasta A 31. märts 2018 at 08:55

      10 aastaga on ikka palju muutunud. Õnneks! Nüüd on ikka vastassuunda sattumine on väga suur viga ning eksam on hetkest lõppenud.

  • Avatar
    Vasta U 30. märts 2018 at 17:47

    Relax. Ma ka ei saamd aru alguses. Tômba äpp Liiklustestid – ma seal sain koik selgeks. Kui examid ara teed pole enam vaja enamus asju. Pluss selgeks saad alles kui ise soitma hakkd, kui mingi jorss kaagutab korval koolis paremale vasakule keera tagurda siis polegi normaalne.

  • Avatar
    Vasta Eva 30. märts 2018 at 17:37

    Mul on samuti see parema-vasaku error, aga õpetaja lahendas selle nii, et ütles kas minu poole või tema poole. Nii oli palju lihtsam! Eksamil muidugi seda luksust ei olnud ja korra suutsin panna vale suuna sisse, tema ütles et ei, ikka vasakule ja muidugi suure ähmiga surin välja ka veel.
    Load tegin manuaaliga, aga enamik aur läkski käikude vahetamise peale mõtlemisele. Edaspidi olen sõitnud ainult automaadiga ja nüüd ei taha ning vist ei oska ka enam muuga sõita. Seega täiesti mõistetav, kui tahetakse teha automaadiload. Milleks end ja autot piinata?! Esimesel eksamil suutsin ringteel kolmandlat käigult esimesele panna nii et auto tegi sellise jõnksu, et mõtlesin, et õpetaja lendab läbi esiklaasi. Seda meelt olen ka, et kõik ei ole autojuhiks loodud – ma enda puhul ei ole veel aru saanud, kas asi on väheses praktikas või olengi kõrvalistmele ja ühistranspordi inimeseks sündinud 😀 No lihtsalt pole seda julgust, vajalikku nahaalsust, reaktsioonikiirust ja närvi! Praegu sõidan üliharva, siis kui on väga vaja, linnas ei julge üldse suurde liiklusesse minna ja stressan igat sõitu juba ette – rääkimata sõidust koos lapsega. Tunnen, et võin seada end ja teisi ohtu. Sõidutunde võtsin täpselt 2x rohkem kui oli kohustuslik ja eksami tegin isegi teisel korral ära, nii et teoorias on kõik nagu korras ja muudkui kuulen, et peaksin ikka rohekm sõitma, aga no selline blokk on ees.

  • Avatar
    Vasta küssar 30. märts 2018 at 17:36

    Mallukas, kes su sõiduõpetaja on, kui küsida tohib?

  • Avatar
    Vasta Kristi 30. märts 2018 at 15:51

    Ma olin oma esimesel ARKi sõidueksamil nii endast väljas, et juba platsi peal kukkusin läbi, haha! Käsipidur jäi peale ja mõtlesin, mis vana ront see auto on, et edasi liikuda ei taha. Piinlik!!!

    Teise korraga sain läbi ja pole tegelikult hullu midagi. Rahulikult, mitte üle mõelda ja silmad lahti hoida 🙂

  • Avatar
    Vasta aadu 30. märts 2018 at 15:48

    Tõenäoliselt jätad sa asja pooleli, kõik märgid viitavad sellele. Lihtsalt sul pole tehnilist taipu ja keskendumisvõimet ühekle konkreetsele asjale, mõtted laiali peas. Ja pealegi on taksoga ju palju lihtsam – istud sisse ja sõidadki!
    Ja nagu aru saanud olen, pole Kardogi sul tehnilistes küsimustes eriti käpp, et temast abi oleks.
    Ja kui nii väikest asja nagu mahlapaast ei saanud lõpuni viia, siis pole sul järjekindlust kah.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. märts 2018 at 16:57

      Ma kujutan ette, kuidas sa mõnust mõmisesid, kui sa seda kommi kirjutasid 😀

      • Avatar
        Vasta K 30. märts 2018 at 17:46

        See ju puha kadedus, mis siia kirjutas. Hr/Pr Kadedus võiks veidi õues päikese käes ilma nautida ja mõelda oma elu ning ka selle parandamise peale, mitte kadetsedes ja ussitada 🙂

      • Avatar
        Vasta Janne 30. märts 2018 at 18:43

        ???

      • Avatar
        Vasta Liisu 30. märts 2018 at 19:41

        Ma ka Mallukaga samal kursusel ja samamoodi tunnen end ka. Teekatte märgised tõmbasid viimasegi aruraasu. Lihtsalt tuleb edasi pingutada ja loota et lõpptulemus on ikka load. Mallukas viskas loengus nalja vähemalt just siis kui eriti lootusetu ja loll tunne tekkis nii et cheers ?

      • Avatar
        Vasta Mirelle 30. märts 2018 at 22:57

        Heheheee hea vastus kibestunud kommentaarile.
        Lähen ka ise autokooli ja paljud tuttavad mulle samuti öelnud, et ma ei sobigi juhiks (samuti ei saa aru liiklusest ja kardan kah veits-ok tegelikult päris palju) aga siiski lähen ja proovin 😀 Ka automaatlube, vot! Nõmedate kommentaaride puhul sisendan endale: I do it because i can, I can because I want to, I want to because you said I couldn’t.
        Edu meile, me saame hakkama 🙂

  • Avatar
    Vasta ritsik 30. märts 2018 at 14:58

    Sa proovi mõne sõbra autos kaassõitjana esialgu liiklusmärkidest ja teemärgistest aru saada. Mäletan, kuidas esimeste teooriatundide järel jalakäijana mu silmad avanesid: ooo, kui palju märke kõikjal, aaa, seepärast on neil eesõigus ja seal hoopiski neil teistel :).
    Ära üldse lase pähe mõtet, et ei saa hakkama. Sa tragi naine, asi siis see sõitmaõppimine ära ei ole! Lapsed ju kasvavad, pidevalt vaja minna nendega kõikjale, toidukotte tassida, klientide vahet sõita jne.
    Ma ka mõtlesin, et saan ilma lubadeta hakkama, aga kui ükskord enne oma sünnipäeva jälle sajakiloseid pampe lohistasin, siis murdusin ja tunnistasin: ON KÜLL VAJA! Raske oli muidugi ja tihe liiklus sakib alati, aga tead kui äge on sõita!

  • Avatar
    Vasta Merks 30. märts 2018 at 14:35

    Mina tegin load 1998 ja võin sind lohutada. Nüüd 20 aastat hiljem, kui keegi ütleb, et mine sealt vasakule, siis see omg kumb on vasak? ei see on parem! on ikka alles. Lihtsalt see käib kiiremini, et ei sõida õigest kohast mööda 😀 Nii et ära muretse, küll selges saad. Besides ega sa Lasnamäe subarikust nõrgem ole 😀

    • Avatar
      Vasta Triin 30. märts 2018 at 19:43

      No sama:)
      Mul 15 aastat load olnud ja ikka see parem ja vasak…Oot parem aaa, see on see millega söön:)

  • Avatar
    Vasta Kiivi 30. märts 2018 at 14:22

    Mul oli ka parema ja vasaku käega autokoolis probleeme ?. Seni, kuni sa järgid liiklusreegleid, pole isegi eksamil vasaku-parema segi ajamine midagi katastroofilist. Ma esimestel kordadel üritasin nii, et panin patsikummi ümber parema käe. Ja siis roolis mõtlesin, et krt panin ma selle vasaku või parema käe ümber. Mõned sõidutunnid veel, pinge läheb väiksemaks ja varsti teed jälle oma kätel ka vahet ?.
    Parema käe reegel on praktikas üks lihtsamaid ja elementaarsemaid asju, aga teoorias, liiklusseaduses ja liiklustestides saab sellega veel nalja ?.
    Üks asi veel – see, et kõik tunnis vaikselt kaasa noogutavad, ei tähenda tingimata, et nad on targad ja asi on elementaarne. Palju suurema tõenäosusega on tegemist lambakarjaga, kes ei taha paista lollid ja siis ei julge midagi küsida. Küsi-küsi-KÜSI ja arutle kaasa, teed teene ka nendele kaasõpilastele, kelle elu motoks on “hoia suu kinni, paistad targem välja”.

  • Avatar
    Vasta P. 30. märts 2018 at 14:03

    Haha. See parema ja vasaku segadus oli mul ka. Tagurdades või parkides jookseb mul vahel siiani kokku, et kuhupoole rooli keerata, kui tahta rattaid nii või naa. Igapäevaselt sõites jäävad õiged liigutused lõpuks käe sisse.
    Koolieksamitega mul probleeme polnud. Liikluseeskirja lugesin lihtsalt mõttega läbi, midagi pähe ei tuupinud sealt. Teste lahendasin aga küll nii et kõrini oli juba. Seda tuli ka muidugi süvenenult teha. Et kui mõttega kohal oled ja teemasse süüvid, pole seal keerulist midagi.
    Küll aga oli mul ARKi sõidueksamil närv nii suur, et mu ajul läks ikka hiiglama kaua aega, enne kui see suutis paanikakoomast välja tulla ja eksamineerija korraldusi täitma hakata. Seal on nii, et eksamineerija korraldusest (pööra sinna või tänna, mine sealt jne) kinni mitte pidamine ei ole eksamil viga, kuni sa pole liikluseeskirjade vastu eksinud. NIisiis, hakkasin sõitma. Väiksed tänavad suutsin kenasti ära läbida, eksamineerija ütleb, et järgmisel ristmikul lähme otse. Mida mina tegin? Reastusin vasakule :/ Mul endal oli ka et wtf ma teen? Aga et teha polnud enam ka midagi, siis pöörasingi vasakule. Mehike kõrval kritiseeris, et see pole ju otse. Olin vait kui haud ja üritasin end mõtteis maha rahustada. Sõitsime edasi, mehike kõrval ütleb, et esimesel võimalusel teha tagasipööre. Ok. Piece of cake, mõtlesin. Tuleb siis uus ristmik ja mida mina teen? Tagasipöörde asemel keerasin lihtsalt vasakule 😀 Mehike läks närvi ja käratas, et mis me ei saagi sinna sõidetud kuhu vaja või!!!! Jessas, kus mul süda ka sees puperdas ja värises. Mehike sisises veel tükk aega ja otsustas siis oma algsest marsruudist üldse loobuda ja midagi uut välja mõelda. Sain vahepeal okeilt sõidetud ja isegi korradusi täidetud, hakkasin juba maha rahunema. Tänavate ääres olid kõrged lumevallid, autoteel aga suured lombid. Tuleb siis inimene kõnniteelt vastu. Ta oli veel suht kaugel. Võtsin hoogu veidi maha, kuid teadsin, et lumevall on piiavalt kõrge, et inimest ikka täis ei pritsi. Sõidame vaikuses, kuni mehike röögib täiest kõrist järsku mu peale, et ärgu ma jalakäijat täis pritsigu!!!!!!! Ma reaalselt hüppasin võpatusega korraks õhku tooli peal. Värisesin üle kere nagu lollakas. Mehike tundus muidugi olevat ka parajalt psühh. Igatahes.. Südamevärinal jõudsime siis uuele suurristmikule, kus paluti keerata vasakule. Nägin vastutulijaid (vähemalt kaks esimest vilgutasid suunatulesid, tagumisi enam ei näinud), et nood keeravad ka vasakule, hindasin olukorda et jõuan nende kahe autoga ise ka vasakpöörde ära sooritada ning pidasin õigeks see liigutus ära teha, mitte passima jääda ja uut sõimu kuulda saada. Tüüp pani aga keset ristmikku pidurit, mitte ülivalju kõla peale ma järgmise šoki pidin saama, et mis nüüd siis veel juhtus? Tänitas natuke seal keset ristmikku, kui siis aru sai, et tekitas vist ise liiklusohtlikuma olukorra ja lubas mul edasi sõita. Ütleb, et järgmisest kohast lähme paremale. Keerasingi paremale, ise keset pööret mõtlesin, et appi, pekki, ma keerasin ju jälle valele poole. Aga üllaülla, seekord oli isegi õige 😀 Siis sain jälle normaalselt sõidetud. Eksam hakkas juba lõppema. Pidin käsipiduriga paigalt minema, aga ei saanud seda enam ka ma ei tea mitmendal katselt tehtud, sest kogu see pinge, õiendamine mu enda bläkid jne.. Mul ütles lõpuks närv üles. Mehikesel viskas ka. Kamandas meid kohti vahetama ja sõidutas meid tagasi ARKi. Olin läbi kukkunud. Mehike kukkus kohe suitsu kimuma, kui autost jälle välja sai. Ehk et jahm.. Mingi ahelsuitsetaja vist. Mõni ime, et aind karjus terve selle sõiduaja.
    Järgmisel ARKi sõidueksamil sain sellesama närvihaige, aga kogemus oli mind niipalju rikastanud, et teadsin juba, mida oodata. Üritas mind parkimisega läbi kukutada ja väitis, et jeelijeeli peab eksami sooritatuks. Huh. Kuul pähe. Ma tõesti ei tea, mis teema on nende vasaku ja paremaga :/ Igapäevaselt sõites pole sellega nagu üldse probleemi 😀 Aga ilmaasjata ei öelda, et autokooli jaoks õpidki ainult seda, mismoodi eksamid ära teha, pärisliiklus on natuke midagi muud.

  • Avatar
    Vasta Eylin 30. märts 2018 at 13:47

    Ma mäletan kui ma kunagi sõitma hakkasin ja õpetaja palus esimesel võimalusel paremale pöörata. Lõpuks kui manööver omast arust sooritatud sai tuli tõde,et eeee..see vist oli vale parem pool?ehk ss pöörasin vasakule.

  • Avatar
    Vasta Annika 30. märts 2018 at 12:20

    Mul on selle parema käe täpselt sama teema 😀

  • Avatar
    Vasta Kertu 30. märts 2018 at 11:59

    Mina ilmselt ei saagi kunagi lube. Hakkasin tegema neid 2010. aastal, kui ootasin kolmandat last. Teooria oli minu jaoks super lihtne, aga sõit… Õpetaja suutis mind iga kord endast välja viia, sest sõitsin enamasti pimedas, vihmaga või siis lõpuks suure lumega ja iga vea eest sain pahandada. Hakkasin sõitmist kartma. Tegin kõik sõidutunnid ära, võtsin ka palju lisatunde, vahetasin isegi autokooli, aga eksamile minna ei julgenud. Ka mees on mul mitmeid kordi juhendaja load teinud, et saaksin temaga harjutada. Aga mul on autorooli istudes alati väike paanikahoog. Olen nagu udu sees ja hiljem sidurijalg väriseb ning valutab. Ilmselt peaksin uuesti kogu kursuse läbi tegema, aga kuna nüüdseks lausa kardan autoga sõitmist, siis pole mõtet enam raha kulutada sellele. Ajan ühistranspordi või taksoga läbi..

  • Avatar
    Vasta Nimi 30. märts 2018 at 11:26

    Ma olen iga päev roolis(20-150km/p) juba mingi 6aastat, sõidan väga hästi ja reegleid tean ka, aga iga kord kui keegi juhendades ütleb, et keera sealt paremale/vasakule, siis ma olen mingi wtf, kumb on parem/vasak, sealt, mis koht on sealt, mitte kunagi aru ei saa ja mul tundub, et see asi ei muutu ka kunagi. Autokooli ajal oli kordi, kui õpetaja ütles, et keera järgnisest ristmikust vasakule ja mina siis ilusti suunatule ja värkidega keerasin paremale, korduvalt! Õpetaja lõpuks lihtsalt naeris, et okei, sõidame siis mööda neid teid, mida sina soovid, sest ilmselgelt ei ole ma suutnud siiamaani selgeks saada kumb on parem, kumb vasak käsi 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 30. märts 2018 at 11:11

    Ma hakkasin kuskil 30selt esimest korda elus lube tegema. Enne ei üritanud ka, tundus niuke närviline värk, et ei tahtnudki.
    Nu kukkus 30, elu viis eramajja kus lähim ühistransport 1km kaugusel ja hakkasin siis tegema.
    Raketiteadus!
    Ja platsil esimesed harjutused olid ikka hirmsad. See 5km/h tundus turbokiirus.
    Kui sõiduõpetaja esimest korda ütles et nüüd lähme tänavale, siis ma küsisin talt, et kas ta on hull peast v?
    Kuskil 10. sõidutunni ajal ütles mulle, et äkki mõtlen kas mul ikka päriselt on lube vaja, et kõik pole juhtideks loodud.
    Oli vaja!
    Ostsin endale kasutatud auto ja mees tegi endale juhendaja paberi. Oma autoga ta ei lubanud sõita. Ja hea kah, selle kasutatud auto kraapisin ära kui korra aeda tagurdades postkasti riivasin. Jäärapäisus viis sihile. Ma lihtsalt sõitsin igal võimalusel. Mängisin mehele õhtul ja nädalavahetusel taksot.
    Ja kooli astumisest läks neli kuud koolieksamini mille tegin esimese korraga ära, ja sealt veel kaks kuud arki praktikaeksamile. Esimene kord kukkusin läbi, ei teinud külgboksi ära. Harjutasin seda siis iga päev ja teine kord seda ei tahetudki ja sain load kätte.
    Siiani on vahepeal tunne, et uskumatu. Aga sõiduoskus tuleb ainult kogemusega, mina hakkasin kohe igapäevaselt Tallinnas sõitma. Praegu on nö pärisload ja nüüd sõidan siis kui vaja, aga vahtralehega reaalselt otsisin võimalusi sõita. Ikka et harjutada.
    Ja absoluutselt olen pööranud vasakule kui sõiduõpetaja ülteb parem jne. Kui päriselt sõidad on lihtsam, ise tead kuhu lähed. One more thing, mina tegin tunde erinevate õpetajatega, lisatunde ka teise autokooli omadega. Otsisin ühe sellise õpetaja ka, kes ise ütles, et tema keskendub sellele kuidas õpetada Tallinna liikluses ellujäämist, mis sama oluline asi ju. Ning jumala eest ei pea liiga viisakas olema. Peab reegleid jälgima. Siis kui see kel eesõigus hakkab ootama ja viipama, et mine sa esimesena siis juhtuvad õnnetused või mölutatakse jaanipäevani.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 30. märts 2018 at 11:03

    Teooriat soovitan õppida sellise äpi järgi nagu “liiklustestid”, kus lahendadki neid lihtsalt järjest, ja lõpuks hakkad sotti saama küll. Lisaks on ARK-i teooriaeksamil suur osa küsimustest just sellest äpist (või vastupidi), enivei kui need testid ära lahendad kõik ja ka meelde jätad miskit, saad eksamist läbi küll 😀

  • Avatar
    Vasta Kristin 30. märts 2018 at 11:00

    Mina olin ka lootuse kaotanud. Autokooli läksin 2011 ja lõpuks 2018 sel aastal sain load. 10 Arki sõidueksamit ja mitu tuhat eurot hiljem. Igakord ütlesin endale, et kui nüüd ära ei tee eksamit siis jätan pooleli, juu pole mulle lubasid ette nähtud 🙂 Aga nüüd hea tunne küll.

  • Avatar
    Vasta Getlin 30. märts 2018 at 10:46

    Jeeee ihii. Ma pole ainus kes ei suuda kiirelt tuvastada kumb parem kumb vasak käsi on. Ja kui selle välja mõtlen on teeots ammu möödas. Kohe kergem hakkas ?. Aga nende reeglitega on nii, et nad ajapikku kuidagi jäävad pähe. Aga ausalt kui ma peaks hetkel lubasi tegema oleks ikka õudne küll. Aga sa tubli, saad hakkama.

  • Avatar
    Vasta Ruth 30. märts 2018 at 10:36

    Ma alustasin autokooli 2010 ja load sain alles 2013. Arvasin et ei saa neid lube kunagi ja ostan omale rolleri 😀 Teooria oli mulle tunduvalt lihtsam kui autoga sõitmine, sõiduõpetaja ütles et olen roolis uimane ja hajameelne. Peaasi et alla ei anna!

  • Avatar
    Vasta Else 30. märts 2018 at 10:26

    Ok, ma tahan sind natuke aidata. Ma sain load endale kui olin 20. Ja ma ütlen et sõidutunnis (mitte teoorias) olin ma ka uhuu. 😀 Mul ei olnud vahet kus parem või vasak oli, keerasin risti vastupidi ja ma arvasin, et ma ei tee ka eksamit ära. Aga tegin ARK-i ja autokoolieksami esimese korraga ära. 😀 Lihtsalt eksamil pead kuulama kuhu keerama, päris elus ei karju sulle keegi kõrva: “Paremale, paremale!” 😀

    Parema käe reegel on see, et paremalt poolt tulijalt on alati õigus, kui kõik seisavad üksteisest paremal on eesõigus sellel, kes viimasena ristmikule jõudis ja siis läheb järgmine jne. Ma ei mäleta kas ma liiklusseadust õppisin, aga neid asju, mida linnas ja maanteel peaks vaja minema igapäevaselt, võiks teada.

    Kui tunnis aru ei saa, soovitan küsida, sa ju maksad selle kooli eest, mis siis et kõik teised on teadjad. Öeldakse, et need kellel pole kogemusi on palju paremad õppijad, sest nad on puhas leht. Ja ma ei usu, et SA EI SAA hakkama, vastupidi alguses võib olla segane, aga anna aega endale ja kindlasti mõtle, et saad, see juba on pool võitu!

    🙂

  • Avatar
    Vasta Kadi 30. märts 2018 at 10:23

    Njah, asi tundub alguses hullem kui tegelikult on! Päriselt ka! Ma alustasin lubade tegemist aastal 2006… Teooria oli nagu tuumafüüsika ja sõit ( ma istusin esimest korda elus roolitaha :D) oli hullem veel!! Ütlen ausalt, ma ei jõudnud koolist kaugemale, jäingi kooli… 60 küsimues tohtis olla vaid 2 viga ja ilmselgelt ma ei saanud sellega hakkama ei esimene teine ega ka kolmas kord 😀 Sinna paika see jäi.. aastaks kaheks, läksin uuele tiirule, kool mõitev üritas aidatagi, aga ikka ei midagi tuumafüüsika jäi tuumafüüsikaks 😀 Jõudis kätte aasta 2017, märtsikuu, mõtlesin, et aitab ma teen need krdima load ära, kaua võib ? Teoorias muutunud pole midagi, vaid täiendatud ja juurde topitud asju, no tere talv, ma ei saanud enne aru, ega ka nüüd… Hakkasin vaikselt uurima, kes kellele teed peab andma ja miks, no tuumafüüsika mis tuumafüüsika ? Sõit, no see käis alguses teeservast tee serva, kohe mõnuga…. Keera esimesel võimalusel paremale, hea et mõnele koduhoovi ei põrutanud ? Ringteel vali kolmas mahasõit, no hallooo, lähme aga auringile… Ja siis ma taipasin, ma mõtlen üle, ma ei tohi nii palju mõelda. Liigne mõtlemine teeb haiget, päriselt ka! Ja mida aeg edasi, seda rahulikumaks ma muutusin… Teooria tundus juba tava füüsikana, millest ma midagi ei jaga ikkagi… Jõudis kätte kooli teooriaeksam, 60st võis vale olla 4…. Õudus, ma ütlen, õpetaja parandas töö, vaatas mind kahtlase näoga, ja ütles siis, et 60st 56 õiget…. Päriselt ka või? Jah, päriselt! No nii, kooli sõidueksam…. 3 korda põrusin, küll ei saanud ringi pealt maha, küll oleks peateelt maha sõites bussile ette sõitnud jne…. Kae õudu, 4 kord läks õnneks, uskumatu aga tõsi! ARK siit ma tulen… Teooria eksam 30st 4 võib vale olla…. Klõpsklõps, kinnita… Eksam sooritatud, mida krdit, päriselt, ma ju näen und onju… Sõidueksam… Pööre kõrvaltänavasse taguotsees, esimene katse, äärekivisse, teine katse liiga tee keskel, vahetame kohad ja ARKi tagasi,… Oi kui õņnetu ma olin…. Egas midagi, mis s..ti, see uuesti… 12.01.2018, läksin uuele katsele, pea täiesti tühi, märgid nagu udukogud, 45 minutit täis õudu, maantee, linn, siia ja sinna, sõidame ARKi tagasi… Te olete tubli naine, palju õnne, sooritasite eksami, edu edasiseks 🙂 Eh, mida? Ahah, ma olin tumm, ei oskanud sõnakeski öelda..
    Pikk jutt, igav jutt!! Tean!
    Sulle, Mallukas soovitan, et kui tunnis jääb midagi arusaamatuks, küsi kohe! Muidu jääd rongist maha 🙂 Ja kui sul on võimalik, siis sebi endale keegi kes saab omada juhendaja paberi, et ka kooli sõidutundide vahel sõitmas käia. Sellest on abi!! Ära anna nii lihtsalt alla, vaid mine võiduka lõpuni!! Hoian sulle pöidlaid kja varbaid ??

  • Avatar
    Vasta Monza 30. märts 2018 at 10:16

    Tere, Mariann! Tahaksin pisut jagada ka oma lugu juhilubade saamisest, sest kui mina autokooli läksin, ei teadnud ma isegi seda kuidas autot käivitatakse. Ma olin terve õppeaja tugev teoorias, sest hakkasin endale teooriat selgeks tegema juba enne kui autokooli läksin. Kui liilusmärgid selged, liikusin liiklusseaduste juurde ja alles siis panin ennast kooli kirja, sest tundsin ennast nii kindlamalt. Õppisin igal vabal hetkel..isegi tööl lõunapausi ajal tegin testiraamatust teste ja märkisin omale üles need küsimused, mis mulle keerulised tundusid ning töötasin neid mitmeid kordi läbi. Tänu sellele läbisin nii kooli kui ARK-i teooriaeksami ilma ühegi veata. Sõidueksam aga see-eest nii ideaalselt ei läinud. Kukkusin kooli omas läbi, sest ei märganud jalakäijat, kes ootas ülekäiguraja ääres, oleksin peaaegu parkiva auto peegli ära rihtinud, sest ei suvatsenud vastulijale teed anda..arvasin, et mahume kahekesi ka ära aga see oli nii nibin-nabin. Oleksin pidanud takistuse taga oma korda ootama ning pöördega tagurdamine nägi välja niimoodi, et tagurdasin meid peaaegu kraavi, kui eksamineerija poleks sekkunud. Närv oli nii suur sees ja see oli väga masendav sest sõidutunnid olid möödunud enne eksamit hästi ja sellest ka otsus, et olen valmis. Ega midagi, hakkasin uuesti sõidutunde võtma ja jälle läks kõik hästi ning teisel katsel saingi läbi. ARK-i eksamiga katsusin mitte üle mõelda ja rahustasin ennast sellega, et isegi kui läbi kukun, siis sellest pole midagi hullu. Võtan uuesti paar sõidutundi ja lähen teisele katsele. Tänu sellele, et suutsin rahulikuks jääda, tegin sõidueksami ilusti ära ja nüüdseks olen 7 aastat juhilubade omanik olnud ja see vabadus minna millal ja kuhu ise tahan, on kirjeldamatu. Ma soovin sulle edu ja külma närvi eksamitel ! 🙂

  • Avatar
    Vasta Lea 30. märts 2018 at 10:16

    Oi, mina hakkasin oktoobris tegema, juunis sain kätte lõpuks, nüüd varsti saab aasta. Oli minul küllalt neid kordi kui sõidutunnist läksin nuttes ära ja olin täiesti kindel, et mina neid lube ei saa. Nt kui pidin kallakult esimest korda liikluses üles sõitma ja mul polnud õrna ainugi mis ma tegema pean, sest õpetaja ei seletanud vaid lihtsalt ütles et mine nüüd, olin valgusfoori taga esimene ja mitumitu korda jõudis punaseks minna enne kui ma sealt liikuma sain. (automaadiga peaks see lihtsam olema)
    Samamoodi oli häda sellega, et ma tegelikult väga palju liiklusmärke ei õppinudki ja iga tund sain õpetajalt sõimata kui ei teadnud, mis mingi märk tähendab. Kui sõidutundidega olin juba sealmaal, et varsti kohustuslik täis saab võtsin end kokku ja hakkasin koguaeg teste lahendama. Väga soovitan sellist lehte liiklustestid.ee, seal saab kategooria järgi valida ala mis sinu jaoks nt kõige raskem tundub ja kui valesti vastad mõnele küsimusele siis on seal foorum kus üldjuhuk alati on lahti seletatud miks sinu vastus vale on ja kuidas õige oleks. Lõpuks tänu sellele sain teooria selgeks endale. Samuti on ka üks äpp liiklustestid mida ma igal vabal hetkel kasutasin. Igatahes soovitan ka õpetajat vahetada vahepeal, sest iga õpetaja õpetab erinevalt ja võibolla sobib kellegi teise õpetusviis sulle paremini.
    Edu sulle, ma olen kindel, et sa teed ära!! ?

  • Avatar
    Vasta 1 ema 30. märts 2018 at 10:16

    Kôik vajab aega. 🙂 Küll tuleb. Ma soovitan kôva häälega kaasa rääkida kui sôidad: nüüd hakkan paremale keerama, panen teise käigu sisse jne. Ma kommenteerisin kogu aeg kaasa, nagu aitas. Ja ôpetaja teab ka siis mis su peas toimub. Parema käe reegel kehtib vastavalt märgistatud alas vôi kui liiklusmärke ei ole. Siis annad jah teed autole, mis jääb sinust paremat kätt. Nt Rocca keskuse parkla on parema käe reegli parkla. Pole vist raatsitud anna teed märke panna. 🙂

  • Avatar
    Vasta Mariann 30. märts 2018 at 10:13

    Mina sain asja selgeks kui mees mulle juhendaja oli. See tallinna liiklus on nagu on ja ma seal ikka õppisin kaua-kaua. Võta juhendaja, kelllel 5a load olnud ja puhas poiss peab ka olema ? ja mine sõida tallinnast valjaspool, tallinnas raskem. Just sp et seal sada asja millele mõtlema peab.
    Ja jaanipäevani nali, hahahha?? Selle peale pole tulnudki ?

  • Avatar
    Vasta eq 30. märts 2018 at 10:05

    hahaa esimene punkt nii mina. Sõidutunnis õps ûtleb, et keera paremale – mul jookseb aju kokku ja keeran vasakule ??

  • Avatar
    Vasta mairit 30. märts 2018 at 10:05

    Ma ei tea, miks kõik soovitavad iga hinna eest ära teha load. Ei pea ju, sest igale inimesele lihtsalt ei sobi autojuhtimine. Nii nagu üks ei pea viisi ja teisel pole rütmitunnet, ei pruugi inimene tõepoolest suuta mõtteid keskendad piisavalt sellele, et liikluses juhina osaleda. Arvestades meie liiklust on see siis suhteliselt suur riskibisnis ikka – miks peaks iseenda ja kaasliiklejad ohtu seadma selle iga hinna eest rooli taha kippumisega?
    Praegu on ehk tõesti natuke vara veel otsustada, aga kui ikka ise näed, et see hajevilolek püsib õppesõidu ajal, siis mu meelest teed küll pigem teene iseendale, oma lastele ja kõigile teistele, kui jätad selle asja sinnapaika. Meeleheitlikke liiklejaid, kes kellegi “ära anna alla!” soovitust järgides load on teinud ja nüüd tänavatel-teedel üliohtlikke olukordai tekitavad, on niigi piisavalt palju, miks ei võiks üks inimene oma võimeid adekvaatselt hinnata ja loobuda, kui tunneb, et pole tema rida? Mu meelest väga vastutustundlik käitumine.

  • Avatar
    Vasta M 30. märts 2018 at 10:00

    Märgid ja reeglid saavad loogilise seletuse siis kui sa otseselt liikluses sõidad.Vaid raamatust tuupides ongi raske aru saada .ma arvan et aega läheb aga asja saab! Ma pooled asjad sain selgeks alles siis kui load juba olid ?

  • Avatar
    Vasta Killu 30. märts 2018 at 09:55

    Ma raiskasin oma tundidest 6 sõidutundi nii sama ära, sest ma ei saanud kuressaarde enne sõitma, kui tajun kus ma asetsema pean autoga teel:DPraegu on nii naljakas.Sain suure surmaga siis load tehtud. Ja siis, kui elu Tallinna elama tõi oli ikka jubeeeee! Ükskord sõitsin reaalselt laagna teel vastas suunas!!! Saad sa aru:D No nii lolll, et anna olla! Isegi teooria õpetaja ültles mulle:”Sul saab väga raske olema! No sai algul aga nüüd pole midagi hullu.

  • Avatar
    Vasta Jane 30. märts 2018 at 09:53

    Ma olin ka täielik tumba autokoolis ja võin öelda, et seal ei õppinud ma midagi selgeks. Teadmised tulid ikka läbi testide lahendamise ja sõitmise. Mul õnneks oli see kollane kolmnurk, millega võisin sõita kui mees (nö juhendajana) istus kõrval ja sellest oli räigelt abi. Temalt julgesin kõike küsida, ka mitu korda kui vaja ja sõita minu jaoks keerulistes kohtades ja üksipulgi lahti võtta, miks ma just nii pidin seal tegema jne. Ja lohutuseks, mul siiamaani märke ja asju millest mul õrna aimugi pole 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 30. märts 2018 at 09:53

    Mina soovitan soojalt alati, kui autoga liigud, kas siis taksos või kellegi teisega, katsu jälgida, mis juht teeb ja miks ta seda teeb. Kui tekib küsimusi, siis alati küsi. Nii saavad liikluse põhireeglid paremini selgeks. Liiklusmärke tuleb ka rohkem jälgida, isegi jalgsi liikudes.
    Suuresti tänu sellisele vaatluspraktikale sain mina autokoolist läbi.

  • Avatar
    Vasta Silva 30. märts 2018 at 09:52

    See on enamusel ilmselt alguses nii! Koik tuleb! ?

  • Avatar
    Vasta Marge 30. märts 2018 at 09:49

    Mina tegin oma lube 4 aastat!! Ja mulle ütles mu sõiduõpetaja, et ma ei saa never lube. Teooria oli mul tugev aga roolis olin kärsitu. Mingi hetk oli mott nii maas et ma isegi ei üritanud enam, kuni lõpuks võtsin asja käsile, leidsin mega hea sõiduõpetaja ja sain oma arki tehtud. Algus ongi raske aga sa saad hakkama.
    Teooria sain selgeks ruttu tänu liiklusõpikule, mille läbi lugesin. (https://www.apollo.ee/liiklusopik.html) vist oli see. Aitas väga palju. Ja plus testide tegemisel kirjutasin alati oma vead välja ja tegin omale selgeks miks on nii, mitte naa. Sa ei peagi kohe pro olema ja kõike ei saagi kohe meelde jätta. Anna aega, harjutamine teeb ju meistriks 🙂
    Tubli oled!

  • Avatar
    Vasta LeilaM 30. märts 2018 at 09:49

    Ma lisan veel, et peaasi, et sa pooleli ei jäta, sest just see põhjus on esikohal, miks inimene ei saa lube 😀
    Ma muidugi olen kuulnud meie kohalikus ARKis, et üks naine tegi sõidueksamit 19 korda tol ajal ja pidi just 20dale registreeruma..AGA see on pigem juhus (ma loodan 😀 ).

  • Avatar
    Vasta Enely 30. märts 2018 at 09:46

    Käisin 6aastat tagasi autokoolis ja samuti ei jaganud tuhkagi. Lõpuks jltsin pooleli selle nalja. Nüüd eelmine kevad otsustasin,et lube ikka vaja ja llksin oma vähese keele oskusega soomes autokooli. 3kuud ja load käes.

  • Avatar
    Vasta SP 30. märts 2018 at 09:44

    Olen kindel, et sa saad load. Mul esimene sõidutund oli nii, et sõiduõpetaja viis mu platsile, vahetasime kohad ja ta ütles: “Nii, pane käik sisse ja lase käia!” Ma polnud kunagi varem roolis olnud ja ma ei saanud mitte muhvigi aru, mida ma tegema pean. Kus on sidur, kuidas käiku vahetada ja kuidas üldse sõita. Auto suri vist miljon korda välja. 😀 Platsi peal sain üldise sõidu selgeks, seal vist ainult sõita oleksin tahtnudki, aga kui mingi 4..5 platsi sõitu oli tehtud ütles õpetaja, et täna pole platsil lund ära lükatud, peame liiklusesse sõitma minema. Siis oli küll tune, et täna tahaks koju tagasi minna ja tunni vahele jätta, et ma mitte midagi linnas teha ei oska, see nii ohtlik. Aga kuidagi õpetaja juhendamisega sain hakkama ja nüüd kui load käes, ainult autoga sõidakski, nii meeldib. 😉
    Seda liiklusseaduse raamatut lugesin vist aind 1 kord ja ega meelde midagi ikka ei jäänud ja rohkem seda kätte võtnud pole. Liiklusmärke õppisin ja tuupisin palju, testiraamatut ka täitsin megapalju, tegin mnt lehel proovieksameid ja lõpuks kuidagi sai asi selgeks.
    Sulle edu, jaksu ja küll hakkama saad. 😉

  • Avatar
    Vasta LeilaM 30. märts 2018 at 09:42

    Tead, mu jaoks oli lubade saamine 100 x raskem kui oma diplomitöö kaitsmine ülikoolis 😀 (sain muide 5).
    Ma muidu enda arvates ikka suht kohaneja tüüp, et uued väljakutsed ja raskused võtan vastu ja ületan need.
    Teooria eksami sain esimene korraga tehtud, ka kartsin, et midagi läheb sassi, aga päris tore oli.
    Ja siis see sõidueksam…. issand jumal küll.. ma olin selline närvipundar. Suu kuivas, käed higistasid, jalad värisesid..mul oli füüsiliselt niiii paha, nagu mingi paanikaatakk.. ja ma ise ka ei saa nagu aru.. MIKS? Tegelikult pole ju midagi hullu, tuleb olla rahulik ja keskenduda oma tegevusele ja mitte mõelda üle. Sain lõpuks peale kolmandat sõidueksamit load kätte ja olin õnnest lõhkemas. Aga siis tuli äkki tööasjus vaja hakata kaugemal käima ja sai seegi tehtud.
    Seeeeega..ära üldse muretse ja mõtle veits positiivsemalt, et küll saad sinagi need load kätte. Rohkem usku endasse!

  • Avatar
    Vasta EFF 30. märts 2018 at 09:42

    Nagu mina ,tegin ka öppesöitu ,köik käis kaugelt yle minu blondi aju 😉 Löpuks löi ka öpetaja käega ..minu söit tema jaoks oli liiga ohtlik ,et vaatas mu söidukatseid tänavaäärest 😉 Ja nii need load tegematta jäidki 😉

    • Avatar
      Vasta Liisa 30. märts 2018 at 10:11

      See tänavalt vaatamise jutt tundub küll jube kahtlane. Lubadeta inimene ei tohi ilma samas sõidukis viibiva juhendajata roolis olla. Ei usu, et mõni sõiduõpetaja nii lollilt seadust eiraks.

  • Avatar
    Vasta Diana 30. märts 2018 at 09:39

    “Misasi on parema käe reegel? Et ma annan teed sellele, kes paremal on? Aga kui ristmikul iga inimese paremal keegi on? Siis seisamegi seal jaanipäevani v?”
    Hahahahaa, sina ja sinu huumor. Ma südamest naersin. Aga usu, ei ole see liiklus tuumafüüsikaseadus ja rohkem õppides, asjasse süvenedes saad sa kõik selgeks.
    Mina oma lolluse pärast olen 2x lube teinud ?. Esimene kord oli raske, teine kord phh läksin ja tegin ära. Nimelt ületasin kiirust Tallinn-Kose kiirteel kus oleksin tegelikult pidanud sõitma 90-ga. Aga üks bmw juht hakkas võimlema ja mõtlesin, et ah sõidan mööda ära ja reastun siis 90 alale. Ta lihtsalt hakkas voidu minuga sõitma jne. Ühesõnaga olin algaja juhilubadega ja politsei mootis just siis kiirust seal teel. Jäin oma lollusega vahele ja sõidukiirus oli oluliseltubatust kõrgem. Igastahes sain täiega korraliku õppetunni! Sina aga käi rahulikult autokoolis ja õpi, küll suveks load käes on ja saate trippida :D.

  • Avatar
    Vasta Marru 30. märts 2018 at 09:36

    Sa saad alati sõiduõpetajale öelda, et ta lisaks sõnale parem/vasak ka käega näitaks(endal oli sama probleem). Ja ka arki eksamil tohib eksamimeerija seda teha. Või siis käe peale kirjutada kumb on kumb

  • Avatar
    Vasta Kaisa 30. märts 2018 at 09:33

    Meil oli emaga kokkulepe, et ta maksab mu lubade eest, kui talle kogu testiraamatu õigesti ära vastan. Aega läks( nii umbes 2 nädalat), aga sain 100% kõik õigesti vastatud ning selle tõttu oli ka autokoolis lihtsam… Lisaks õppisin terve aja ühe vägagi aktiivse lapse kõrvalt. Õpitud sai, tundides sain ka käidud, sõidutundides sain kiita- pole need naised nii autovõhikud ühti.
    Kui vähegi võimalik, tee teste kodus ja räägi lubade omanikega- teooria võibki vahepeal väga tehniline tunduda, aga kui asi ära seletada, on ju lihtsam. Nii, et pinguta ja saad hakkama:) Pöid3lad pihku!

  • Avatar
    Vasta L 30. märts 2018 at 09:33

    Appi! Ma tunnen täpselt samamoodi. Tegelikult mina vihkan autokooli. Kõik muudkui räägivad, et lube on vaja ja lube on vaja.. no olen siiani hakkama saanud, saan ka edasi! Autokool on kindlalt üks raskemaid asju siin elus ja seda ütleb inimene, kellel on õigusteaduse magistrikraad TÜst. Ma olen nii lootusetult loll lihtsalt liikluses. Jalakäijana olen kõigile ilmselt ohutum. Lisaks sellele ma kardan liiklust. Ma tean, et see kõlab imelikult, aga ma kardan mingit pööret v asja teha, sest autokoolis koguaeg sõiduõps karjub mu peale.. ta isegi ütles, et ma ei saa midagi aru ja ei saagi neid lubasid 😀 jätsin selle sinnapaika ja elan rahus edasi. Ei koti.

    • Avatar
      Vasta Kristi 30. märts 2018 at 12:12

      Mul oli täpselt sama stoori. Muidu täitsa asjalik ja mitte rumal neiu, aga autokool osutus tuumafüüsikaks. Palju sellest tuli ka minu ärevusest ja ebakindlusest. Sain nii halva kogemuse sealt, enam ei taha proovida ka. Fuck this shit 🙂

    • Avatar
      Vasta Karol 30. märts 2018 at 14:16

      Autokool ei ole üks raskemaid asju siin elus. Sul võib olla magistrikraad õigusteaduses ja selles sa võid olla väga tugev, kuid sinna see jääbki. Sama hea oleks öelda, et programmeerimine on kõige raskem asi siin elus või iluvõimlemine on kõige raskem asi siin elus. Siin elus ei ole ühtegi rasket asja, on ainult erinevad inimesed ja erinevate inimeste pädevus asjades.
      Ehk sa mõtlesidki seda, aga see ‘kõige raskem asi siin elus’ tundus nii dramaatiline.

      Kõigil ei peagi load taskus olema. Isiklikult pooldan ka seda, et pigem saagu load need inimesed, kes tunnevad ennast autoroolis kindlat. Endal meelerahu ja teistel liiklejatel ka roolis rahulikum olla.
      Ning alustades võibki väike hirm olla sees ja teema polegi üldse selles, et inimene läheb autokooli ja kohe peab olema nagu ‘vana kala vees’.. lihtsalt hirmus on lugeda pigem neid kommentaare: ’isegi lõpus autokooli õpetaja ütles, et minul küll lube poleks vaja’ ; ‘ mul on neli aastat juba load olnud, aga ma ei saa ikka aru, kus ma ristmikul asetsen’ ;jne.
      Ausalt..kallis kaasliikleja, kui sul on olnud mitu aastat load ja sa ikka mitte muhvigi aru ei saa siis palun ära roni rohkem rooli taha!

      Edu ja jaksu kõigile õpilastele! 🙂

  • Avatar
    Vasta K. 30. märts 2018 at 09:26

    ja oi kui palju kordi ma vasaku parema sassi ajasin ja valesti läksin.. lõpuks hakkasin kõva häälega autos kaasa rääkima ja kordama seda mida mulle öeldi, nii lihtsalt olin mõttega asja juures ja suutsin keskenduda..

    • Avatar
      Vasta SS 30. märts 2018 at 10:20

      Mina sõitsin sõidueksamilgi valesti 😀 eksamineerija ütles: “siit pöörame siis vasakule.” Mina panin kohe parema suuna sisse ja põrutasin paremale.. 😀 midagi hullu sellest ei olnud, kuna suuna panin ikka sinna kuhu sõitsin.

  • Avatar
    Vasta Tiina 30. märts 2018 at 09:26

    Täpselt, ära alla küll anna! 😀 Ma õnneks olen üks nendest, kes “lihtsalt kõike teab”, mu arust ei ole loogilisemat asja kui liiklusseadus, mõni teine seadus on sitaks keerulisem. 😀 Aga eks sul tuleb siis lihtsalt rohkem kuiva tuupimist ja usun, et kasuks tuleks seegi, kui istud kellelgi kõrval kes sõidab ja ta oma iga tegevust sulle kommenteeriks. A la siin annan teed, sest siin on see märk, siit saan keerata ainult vasakule selle märgi pärast jnejne. Juhil oleks vb keerulisem aga mida see peale suu tal ikka kulutaks. Jõuaksid sa kõrvalt veel liiklusega ja märkidega harjuda jms. 🙂

    Küll sa hakkama saad, see pole raketiteadus. 🙂

  • Avatar
    Vasta N33 30. märts 2018 at 09:26

    Ma mäletan ka, et pidin käskluste peale alati üle mõtlema, et kumb see parem ja kumb see vasak käsi on. Kasutasin lõpuks seda nippi et tõstsin roolil vaiselt selle käe väikest sõrme, mille peale käsklus jagati, nii oli lihtsam. Palju asju tuleb kogemusega ja kui pead üksi roolis olema, siis tulevad paljud asjad meelde ja sa käitud õigesti. Ära alla kindlasti anna. Vb läheb kauen aega aga lõpuks hakkad seoseid looma ja asjad lähevad loogilisemaks. Edu!

  • Avatar
    Vasta Ave 30. märts 2018 at 09:25

    Ma sain alles siis aru mida ma seal liikluses teen, kui olin aasta sõitnud juba ?

  • Avatar
    Vasta Hõbe 30. märts 2018 at 09:25

    Kirjuta markeriga parema käe peale P ja vasakule V – nii et rooli hoides kohe näha oleks.
    Pole sa esimene ega viimane, kellel pole “parem ja vasak” vaid on “parem ja see teine parem”.

    Lisaks poleks sa kaugeltki esimene, kes 5-ja-peale korda eksameid teeb. Kõik on harjutamise asi ja algne kartus teeb sust hoopis hoolsama juhi, kui on need, kes julge lõvina liiklusse sööstavad ja jäävadki seal tugevama jõu alusel sõitma.

    Rahulikku meelt ja pikka kannatust.

    PS! Mu sõiduõpetaja läks pärast minu eksamil edukaks koolitamist pikale puhkusele (ilmselt Seevaldi kinnisesse osakonda).

  • Avatar
    Vasta K. 30. märts 2018 at 09:23

    Sain mina load saad sina ka, usu mind.. ma ei saanud alguses teooriast mitte midagi aru ja samamoodi ka sellest kes kus kellele teed annab janiiedasi eks asi oli pigem selles ka, et ma olin ise 100% kindel, et mul EI lähe neid vaja ja ma EI saa neid kunagi ??otsustasin mitte alla anda (loe raha raisku lasta) ja hakkasin rohkem kodus teste lahendama ja äkki tundus kõik nii loogiline, et eksamid tegin ära ja esimese korraga!! (mitte keegi mu peres ei uskunud mind kui ütlesin, et läbi sain)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. märts 2018 at 09:24

      tänks, annad lootust :D!

  • Avatar
    Vasta Karin 30. märts 2018 at 09:21

    Jah, ma saan aru mida sa tunned. Olen juba sept saati lubasid teinud. Lisasõidu tunde olen juba võtnud 10 tk vist. Nüüd veel vaja kooli eksamid teha enne arki. Aga noh, koolisõidust vist ei saa kunagi läbi ja see kirjalikust ei räägi yldse midagi ?

  • Avatar
    Vasta Maili 30. märts 2018 at 09:20

    Ilmselt sul on ka see viga, et sul on mõtted eemal.
    Minul on autokoolist möödas 3 aastat. Siiamaani istun arkis. Sest ma lihtsalt ei saa teooriast läbi. Kodus õppides on kõik selge aga lähen kohale ja siis on mul mälu null, et ilmselt ma ei tea oma nimegi. Praegu üritan uuesti neid teste õppida aga lihtsalt ei suuda keskenduda.
    Tundub, et sa mõtled ka liiga palju ?
    Tean väga paljusid kes on juba Pikalt lubade omanikud aga tõstavad siiamaani paremat ja vasakut kätt, et veenduda kas on õige. See ilmselt ok ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. märts 2018 at 09:22

      See on küll tõsi, et istun seal tunnis ja kuulan ja kuulan ja…ühel hetkel avastan, et mõtlen mingi jumala suva asjast. Siis üritan elu eest jälle õpetajat kuulata, ag no KOLM tundi seal istuda, ma ei saa aru kuidas ma üldse elus koolis käinud olen, sest no tõesõna midagi meelde ei jää. Siiani ainus info, mis mulle miskipärast pähe kulus on see, et autot võib pesta veekogust 10 km kaugusel 😀

      • Avatar
        Vasta Tiina 30. märts 2018 at 09:28

        See on ilmselt ainus info mida mntameti eksamil suht 99% ei küsita. 😀 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 30. märts 2018 at 09:38

          krt, ma lootsin 😀

      • Avatar
        Vasta Eeps 30. märts 2018 at 09:40

        10 m ikka ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 30. märts 2018 at 09:41

          hahaha, appi, ma ei tea miks ma KM kirjutasin :D:D

  • Avatar
    Vasta K. 30. märts 2018 at 09:17

    Võrdsete teedega ristmikul ehk siis parema käe reegliga ristmikel kehtib selline vaikimisi reegel, et kui kõikidel on parem käsi kinni siis läheb esimesena see, kes jõudis viimasena ristmikule. Ära karda liiklust… Kõik tuleb aegamööda ja lõpuks sõidad täitsa lõdvalt juba. Ära alla küll anna 😉

    • Avatar
      Vasta T. 30. märts 2018 at 10:04

      Mulle ütles sõiduõpetaja kunagi, et kui oled kolme teise autoga võrdsete teedega ristmikul, siis tulevad kõik juhid autodest välja ja hakkavad omavahel arutama, kes esimesena edasi sõita võiks 😀

    • Avatar
      Vasta Kerstin 30. märts 2018 at 10:51

      Haha. Alati pole nii. Vahepeal läheb esimesena see, kes kõige julgem on. Mul koduteel alati paar parema käe risti ja no mitu korda on ette tulnud, et pigistad silmad kinni ja annad gaasi ja palvetad, et teised samamoodi ei tee 😀

    • Avatar
      Vasta Alli Kass 30. märts 2018 at 10:54

      Aga kui kõik jõuavadki korraga ristmikule? Nagu sekundipealt korraga :D? Ma olen kuulnud, et esimesena läheb see, kellel kõige suurem auto. Siin võib muidugi küsida, et mis siis, kui ristmikule saabub korraga neli samasugust toyota rav4? Kui kõik juhid tahavad teha veel vasakpööret? Või kui pooled neist parempööret? Jne, jne… Üldiselt võib meie liikluskultuuri kiruda, aga mingid terve mõistuse riismed on kõikidel juhtidel siiski säilinud ning kuidagi saavad ka sellised olukorrad lahendatud. Isegi, kui kõik by the book ei lähe. Vähemalt ei ole ma näinud ühtegi ristmiku roostes nelja auto ja luukerega roolis igas teeotsas, sest asjaosalised ei ole kuidagi kokkuleppele saanud, kes esimesena välja sõidab ristmikule.

      • Avatar
        Vasta Alli Kass 30. märts 2018 at 10:55

        Ahjaa, meie teooriaõpetaja ütles omal ajal, et kui karud jalgrattaga sõitma õpetatakse, asi see nüüd teid autoga sõitma õpetada on.

      • Avatar
        Vasta Kiivi 30. märts 2018 at 13:58

        Minu õpetaja ütles, et juhid kogunevad siis ristmikule ja teevad “kivi-paber-käärid” abil selgeks, kes esimesena läheb ?