0
Lapse üles kasvatamine LAPSED Lende Mari

valetada ei ole ilus!

30. aprill 2018

Tuli üks väike looke mõne aja tagusest meelde. Mina koristasin ülemisel korrusel, lapsed tuiasid all ringi ja vaatasid vist mingit multikat. Söök oli ahjus, ootas valmimist. Vahepeal tuli Mari üles ja kurtis, et ta tahaks jäätist. Mina seletasin ära, et ise ei tohi jäätist võtta, emme teeb parasjagu süüa ja kui me soolase toidu ära sööme, siis saab jäätist kah. Mari paistis vastusega rahule jäävat ja tuli alla tagasi.

Umbes 20 minutit hiljem tulin ma alla ja mida ma näen. Mari sööb rahumeeli jäätiselõppu ja diivanil vedeleb veel neli-viis jäätisepakendit. Meil oli juhtumisi neid väikseid Twixi jäätiseid, mitte need suured vahvlitopsid. Mina siis räägin Marile, et niimoodi on väga inetu teha, sest emme ei lubanud ju sul jäätist võtta ja õhtusöök ei mahugi kõhtu kõikide nende jäätiste vahele.

“Ma ju ütlesin, et ei tohi ise jäätist võtta!”

-“Ma ei võtnud.”

“No aga kust need jäätised siis tulid, kui sina ei võtnud?”

-“Lende andis!” vastas Mari kõige rõõmsama naeratusega maailmas.

Selle peale hakkasin mina lapsele moraali lugema, kuidas valetada ei ole ilus ja enda teod tuleb ikka üles tunnistada, mitte enda väikest õde enda pahandustes süüdistama. Samal ajal kui mul suurest vanemdamisest suust vahtu lendas, kuulsin ma köögist tuttavat sügavkülma ukse avamise kriuksu ja tuppa astus Lende, suur naeratus suul ja jäätis käes. Tatsas Mari juurde, ulatas selle talle, ise püüdlikult: “Aitääääääh!” öeldes.

Jah, valetada ei ole ilus, aga ilmsüütuid lapsekesi mitte uskuda vist kah mitte 😀

Best friends 4 ever!

Loe ka neid postitusi!

35 Kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta kersti 8. oktoober 2018 at 13:53

  lapsed on ikka tegelikult armsalt kavalad.sa ka tubli ema.

 • Avatar
  Vasta Am 1. mai 2018 at 22:10

  Mul on kodus 3,5a ja 1,5a, parajad sehkendajad. Mõned kuud tagasi tabas suurem ära, et väiksemaga on hea koos mängida, sest ta teeb kõike, mida suurem talle ütleb. Kui suurem teeb miskit lollust ja me seda keelame, sosistab ta väiksemale, et too seda teeks. Selles jäätise situatsioonis oleks ma 101% kindel olnud, et vanem poiss käskis väiksemal endale jäätist tuua ?.

 • Avatar
  Vasta Hels 1. mai 2018 at 21:57

  Armsad Malluka lugejad, aidake mind ometi h2dast v2lja! Mul on kuskile ajusoppi salvestanud, et Mallu kirjutas mingist lehek8ljest/ programmist v6i no ma ei tea ise ka millest, aga point oli selles, et see 8tles, et kas on sobiv aeg lennupileteid osta v6i on suur t6en2osus et hinnad veel langevad. Ma siin googledan n88d nagu vana opakas, aga no ei leia :/ Ma n88d loodan issanda ja teie halastusele, et keegi mulle selle postituse lingi lusikaga sisse s”o”odaks. sorts, et ma nii abitu olen.

 • Avatar
  Vasta Britth 1. mai 2018 at 15:01

  Mul on küsimus. Miks Maril on suu lahti enamus ajast? Sorry, aga kohtlase mulje jätab.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 1. mai 2018 at 17:33

   Mul on küsimus, kus sa näed Mari nii tihti?

  • Avatar
   Vasta K. 1. mai 2018 at 17:47

   Issand, laps naerab ju. Ainus kohtlane oled siin sina.
   Ma naeraks ka suu lahti kui mul nii ilusad hambad oleks!

 • Avatar
  Vasta Nimii 1. mai 2018 at 12:21

  Mis arvad sellest, et marimell sind ebale kirja pani?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 1. mai 2018 at 14:38

   mis mõttes kirja pani?

   • Avatar
    Vasta Nimii 1. mai 2018 at 15:51

    kr
    1. mai 2018, 10:54
    Mallukas ja Mirjam ei tahtnud selle üritusega seotud olla ja nüüd andsid end siiski üles Blogi Tegu kategoorias?

    Vasta
    marimell
    1. mai 2018, 11:17
    Blogi Tegu on eriauhind, kuhu ise end nomineerida ei saanud.

    Ehk siis sa ikkagi osaled seal, kuigi kirjutasid oma arvamuse sellest

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 1. mai 2018 at 17:34

     Eee, no ma ei osale seal. Ma ei saa kontrollida mingisuguste eriauhindade andmist, kuigi mulle tundub, et mind on sinna suht suvalt topitud. Et teistel on mingi konkreetne asi (haha, andis pudruraamatu välja, aasta tegu!) aga mul on mingi “ah korjas siin vahepeal raha” 😀

 • Avatar
  Vasta Miina 30. aprill 2018 at 19:50

  Haaaaa! Mu pesamuna on paar nädalat Lendest noorem ja meil on kodus sama nali olnud! Kes võttis sügavkülmast jäätised ja jättis köögi põrandale??

 • Avatar
  Vasta Nimi 30. aprill 2018 at 14:34

  Meil nädalavahetusel minu laps(4a) tuleb mu käest küsima:
  “Emme, palun ütle Liisu(mehe õelaps, 10a) issile, et Liisu issi lubaks Liisul naabritüdruku juurde mängima minna, emme, ma nii tahan, et Liisu tohiks naabri juurde minna.”
  Huvitav-huvitav küll, kes kellel jalus oli ja mänge segas ja kes tegelikult naabri juurde minna soovis ?
  Ehk siis ei slikerda ainult õed-vennad, vaid ka õetütred omavahel.

 • Avatar
  Vasta A. 30. aprill 2018 at 12:29

  Haha 😀 Lahdad tegelased sul.
  Ootan aega, mil mu suurem poiss hakkab ka väiksemat oma parimaks sõbraks pidama. 3a&1a ei leia ühiseid tegevusi. Pisemale sobiks, aga suurem tahab ise ja üksi jne. Kopp ees juba sellest pidevast kismast.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 30. aprill 2018 at 13:14

   Mari esimesed kuu aega ei sallinud Lendet, aga siis hakkas nagu meeldima. Muidugi on hetki, kus Lende käib Marile pinda ja siis ka Mari tahab pigem omaette tegutseda 😀

 • Avatar
  Vasta katrin 30. aprill 2018 at 12:01

  Nii armsad õekesed 🙂 Mulle toob ka poja igast jama ja ütleb seejuures “aitäääh”. Üritan tulutult selgeks teha, et “palun” peab ütlema ja mina olen see kes “aitäh” võlgu on 😀

 • Avatar
  Vasta Evelin 30. aprill 2018 at 11:48

  Tuleb meelde selline lugu.
  Teen köögis süüa ja 10- aastane ja 5- aastane mängivad toas. Väiksem tahab kogu aeg suurel sabas käia, aga suuremale see ei meeldi ja varsti lähebki tema poolt vingumiseks, et: “Ütle talle, et ta mind rahule jätaks ja minema läheks”.
  Mina pean pika pedagoogilise loengu, et selliseid asju tuleb ikka õppida ise omavahel ära lahendama ja tehku ta aga teisele ilusti sõnadega selgeks, mida ta soovib. Lapse poolt tuleb arusaav noogutus.
  Natukese aja pärast kuulen, kuidas suurem väiksemalt väga sisendavalt ütleb: “Kui sa kohe ära ei lähe, siis ma annan sulle jalaga”.
  Sai ju öeldud- sõnadega. Tehniliselt kõik korrektne:D

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 30. aprill 2018 at 11:58

   Hahaha! Noh, vähemalt ilusti ähvardas enne tegutsemist 😀

  • Avatar
   Vasta Pille 30. aprill 2018 at 14:49

   😀 😀

 • Avatar
  Vasta johhi 30. aprill 2018 at 11:02

  Tulevane advokaat 😀

 • Avatar
  Vasta Katre 30. aprill 2018 at 09:38

  Varsti hakkavad juuksurit mängima..ûksteise peal 😀

  • Avatar
   Vasta Tyy 1. mai 2018 at 00:23

   Nabrinnast juuksur sai päevotsa terve lasteaia rühma soenguid päästa mida ta poeg oli juuksurimängus retsinud. Mõnda ema polnudki võimalik shokist päästa. 🙁

   • Avatar
    Vasta Maria 1. mai 2018 at 10:36

    Aga kus olid kasvatajad?
    Mina oleks ka sellest shokis olnud, sest pole uhegi lapse juukseid sunnist saati loiganud.

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 1. mai 2018 at 10:56

     Mul oleks jumala suva jälle, naeraks vist 😀

     • Avatar
      Maria 1. mai 2018 at 11:05

      Minu lapsel on teistsugused juuksed, afro juuksed ja tagumik uni, ta on 7 aastane, tal on nii imeilus and juuksed, et isegi tanaval inimesed tulevad vaatama.. Ma tahaks, et mul endal nii ilusad juuksed oleks. Laps ise on ka uhke nende ule.

     • Mallukas
      Mallukas 1. mai 2018 at 11:24

      Et sinu lapsel on NII ilusad juuksed, et neid ei või lõigata, aga minu omadel on nii suvakad, et sellepärast mul olekski suva :D?

  • Avatar
   Vasta K. 1. mai 2018 at 17:50

   Ma oleks ka südari äärel kui keegi võõras mu laste juukseid lõikaks.
   Tõesti, kus olid kasvatajate silmad kui üks lastest kääridega ringi lehvis.

 • Avatar
  Vasta Merka 30. aprill 2018 at 09:34

  Nad Sul ikka nii ägedad plikad! Ja varsti kolmas ka pundis! Peagi hakkab Kardo peikasid kaikaga aia äärest minema peletama!

 • Avatar
  Vasta C. 30. aprill 2018 at 09:15

  Järgmine kord pead täpsustama, et kumbki ei tohi ise jäätist võtta 🙂 Siis ei saa Lende ka Marit abistada kuritöö sooritamisel 😉
  Aga Mari on kaval, leidis kohe viisi, kuidas ausalt jäätist süüa 🙂

 • Avatar
  Vasta Silvia 30. aprill 2018 at 09:13

  Tüüpilised lapsed ?? suuremad oskavad kohe väiksemaid ära kasutada. Ma ükspäev imestasin kuidas 1a2k sai ise narisse. Neljane plika väitis et ise sai, eks siis jälgisin seda asja ja oh imet saigi ise ?poleks näinud, poleks uskunud.

 • Avatar
  Vasta ? 30. aprill 2018 at 09:08

  Hahah päris naljakas ?
  Aga kas nad sul tõesti kahekesi all tuiavad kui sa üleval oled?
  Mul sama vanad ja no max 3min julgen nii köögis askeldada, et ma neid ei piiluks vahepeal? kui kauem järelvalveta on, siis raudselt jälle mingi jama majas ? või suurem kiusab väiksemat ?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 30. aprill 2018 at 09:32

   Mari on ju nii suur, Lende oli alguses minuga üleval 🙂

 • Avatar
  Vasta K. 30. aprill 2018 at 08:59

  partners in crime 😀

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 30. aprill 2018 at 09:02

   nad tõesti on 😀