Ma tahtsin tegelikult teha postituse, kuhu kirja panna kõik Lende öeldud sõnad (nii palju, kui meile neid meelde tuli), aga siis meenus, et tal on täna ju “sünnipäevalaadne toode”, ehk siis on ta tänase seisuga 1 aasta ja 8 kuud vana. Seega tundus sobilik natukene üldse Lendest endast ka kirjutada.

Seda ma vist maisin, et viimati perearstil käies ma küsisin, et kas on võimalik, et Lende on geenius, sest ei tundu normaalne, et VASTSÜNDINUD IMIK oskab nii palju asju. No sõnadest ma isegi ei räägi, sest Mari jõudis sellele levelile mingi… alles nüüd. Just leidsin posti, kus ma tõin välja, mida oskas Mari 2a ja 10k vanuselt öelda – SIIN on see post. Uskumatu, et ma siis olin nii õnnelik, et appi, ta oskab juba “nii palju rääkida”. Sellest tulenevalt saate vist aru, miks ma nüüd kodus iga päev imestan, et KUIDAS see Lende nüüd kõikide arust geenius ei ole, sest tema sõnavara on hetkel selline:

emme

issi

kado (kardo)

kook

komm

tiss

nina

opa

täht

aitäh

õue

auto

kaka

ka (kala)

uss

ise

no (nagu ei i.keeles)

see

anna

ka

ba (banaan)

kutsu

njäu

papu

tita

juua

tsau

võta

kõik

pepu

lotte

kiiga (kiikuma)

mama (mari)

uss

Raudselt ma praegu midagi unustan, sest mulle tundub, et ta suht tihti hakkab midagi uut ütlema. Eile näiteks ütles “pitsa”, aga kuna ta seda rohkem kasutanud pole, siis ma seda päris sõnavarasse veel ei loeks, ta nimelt palumise peale kordab igasuguseid sõnu.

Lisaks ta saab VÄGA paljudest asjadest aru. No mõnikord ütlen talle midagi, täitsa niisama, absull null eeldusega, et ta seda päriselt ka teeks või tooks ja siis ta teebki seda. Näiteks ütlen, et mine pane see mänguasi teise tuppa kotti ja ta läheb ja panebki. Nagu, kuidas ta oskab? Raamatus oskab näidata näpuga asjade peale, nagu kleit, seelik, püksid, müts – igasugused asjad, mida ta päriselt öelda veel ei oska. Ma saan aru, et see on täiesti tavaline asi selles eas lastel, aga mina puutun selle tavalisusega alles nüüd esimest korda kokku ja ma pean ütlema, et päris kivi südamelt tunne on, kui ma ei pea iga kuu lugema, et mu laps millegagi arengust maas on.

Mitte, et see laias laastus nii väga loeks, sest Mari räägib viimasel ajal eriti niii palju ja nii pikki lauseid, et ma üks päev avastasin ennast esimest korda mõttelt, et issand jumal, kas sa kunagi vait ka oled :D Kogu aeg mingi lobisemine käib – kõik, mis talle pähe tuleb, või mida ta kuskil näeb, või mida ta teha tahab, kõik on vaja kohe rääkida. Ja loomulikult korrutada nii kaua, kuni ma vastan, et jaaa, on küll nii :D

Kuigi nagu mainitud, siis on Lendel mingi tohutu inina periood. Iga asja peale on kisa ja nutt lahti. Tahab kõike ISE teha ja solvub 100% kui ise ei saa. Ma vist igapäevaselt ütlen, et ma pole mitte kunagi kedagi nii nunnut ja tüütut samaaegselt näinud. Maril ma seda perioodi ei mäleta, aga tal tulidki vist kõik perioodid hiljem ja mõni ei tulnudki. Näiteks selline jonn ja nutt, seda pole tal kunagi eriti olnud. Mari ka pigem nautis seda, kui tema eest midagi ära tehti, selle asemel, et “ise!” korrutada.

Küll on need lapsed erinevad. Huvitav, milline kolmas tuleb?

Üldiselt vajab vist see ka mainimist, et kui ujuda Lendele meeldib ja vett ei karda, siis teda pestes (või sõna vann kuuldes) kisab ta niiiiii kõvasti, et kui me teda eile pesime, kartsime, et varsti tuleb politsei meile tuppa imikulaipa otsima, sest Lende kisast oleks võinud eeldada, et teda nürida noaga pooleks saetakse.

Aga mis talle meeldib? Mari meeldib, kuigi Maril on kadeduse periood ja Lendele ei taheta üldse midagi jagada, või siis kõige kehvam asi. “Lende lakub!” kaebab Mari ja ei taha jagada oma asju, et Lende neid lakkuda saaks :D Peppa multikas meeldib. SÜÜA meeldib! Kõike! Ma pole veel asja näinud, mida Lende eriti ei sööks. Samas kui ma nüüd mõtlen….eips, ikka ei mõtle välja.  Ja no kaisus olla ka meeldib.

Aga okei, me pakime viimased asjad kokku ja hakkame varsti lennujaama poole sättima. Maril on siin mingi lõhestunud isiksuse moment, kus ta ühel hetkel on mega põnevil, et saab lennukiga kõrgele-kõrgele sõita ja teisel hetkel kinnitab, et ta on juba 10-aastane ja tahab üksinda siia elama jääda.

Jaga: