AVALDAN ARVAMUST LAPSED

unepaanika, seks ja nibud*

13. august 2018

Mul oli täna öösel see imeline võimalus 3-6 vahemikus üleval passida. Nimelt on Lendel tekkinud selline asi, mida mäletan ka Mari ajast. Kui ma ei eksi, kutsutakse seda unepaanikaks/unehüsteeriaks. Põhimõtteliselt ärkab ta keset ööd üles, aga päriselt üles ei ärka, vaid läheb täiesti paanikasse, karjub, nutab, rabeleb ja kõige hullem – võib endale haiget ka teha. Näiteks viskub vastu seina või rabeleb ennast suvaliselt süles lahti, põrandale. Ta nagu ei saaks üldse aru, mis toimub, ainult silmad kinni karjub. Kui puudutada, läheb hullemaks, seega on parim lihtsalt proovida tal hästi lähedal olla, et ta endale kuidagi viga ei teeks ja oodata, kuni see mööda läheb. Tavaliselt nutab 10-15 min ja siis vajub uuesti magama.

Hetkel on see mingi 3-4 päeva kestnud, aga ma ei hakanud sellest enne juttu tegema, sest mõtlesin kogu aeg, et äkki see oli ainult “see üks kord”. Nüüd endale meenutuseks panen kirja, et ikka Lendel on ka unepaanika ära olnud. Ega ma suurt ei muretse selle üle, mäletan Mari ajast, et see kestis nädala-kaks, mitte rohkem, mis selle üle ikka “halada”.

Ma olen täheldanud, et iga kord, kui ma blogis halan, siis kaob probleem ära. No ükskord kirjutasin siin, et lapsed on põrgulised ja muudkui kraaklevad ja käituda ei oska. Kohe peale seda probleem kadus, täitsa ise noh. Hakkasid lihtsalt normaalselt suhtlema ja no muidugi on kraaklusi ikka veel, aga ma ei tea… Äkki mul oli endal sitt tuju ja võtsin olukorda rohkem hinge, kui vaja oli, kes teab. Aga no seda unepaanikat ma endale küll ette ei kujuta, see on päris õudne. Nagu deemon oleks lapse sees, kisab ja karjub ja viskleb ja siis järgmine hetk magab õndsat und…

Rääkisin öösel ühe tuttavaga juttu, kes imestas, miks ma kell 4 messengeris online olen, kui ta imestas, et ta küll teisest toast ei kuuleks, kui laps nutab, et ta nii sügava unega. Ma seletasin talle, et esiteks magab Lende meie voodis ja teiseks kuuleks seda seakisa teise Männiku otsa ka, oleks üsna võimatu maha magada.

“Lapsed magavad teiega koos? Millal te siis omavahel koos olla saate?” imestas tuttav, millele järgnes monoloog teemal, kuidas tema lapsed hakkavad kindlasti omas voodis, omas toas magama. Teate, ärge saage minust valesti aru – ma täitsa usun, et mega mugav ja hea võib olla MITTE magada lastega koos ja ma ei kritiseeri iial inimesi, kes ei taha oma lastega koos magada. See on nii individuaalne ja oma pere otsustada.

Mina olen jäänud lastega kokku, sest ma olen suutnud alati juurutada sisse harjumuse, et lapsed jäävad magama, tiss suus. Arvestades, et Lende 1a3k piima sai, siis oli juba see üks põhjus, miks ta nii kaua meiega oli. Lihtsalt mugavam mulle endale. Ei viitsi oma uneajast kedagi kuskile tassida ja lohutada ja palju mõnusam on unesegane laps endale kaissu tõmmata ja edasi magada. Aga nagu öeldud, see on MINU eelistus ja nii on. Mari jäi, sest… Lende oli ja ta tahtis ka 😀

Küsimus, millal me siis “omavahel koos” oleme on minu meelest lihtsalt nii. faking. kohatu. Nagu… Kas te kujutate ette, et läheksite kolleegi juurde ja küsiksite ta käest murelikult, et “Issand, sa elad oma lastega samas korteris või? Aga millal te siis ometi nussi teete**?”.

Või näed maja ees naabrit ja small-talki mõttes hakkad lobisema: “Kuule, ma siin olen näinud, et su mehel Jüril on jalg haige. Kas see kuidagi muidu teie voodielu ka mõjutab? Ja KUS te muidu seda seksiasja ajate? Kas magamistoas? Minu magamistuba on teie oma kohal, aga pole nagu kuulnud… Seksite üldse või?”.

Nagu… KUI mitu korda olen ma kuulnud arutelusid teemal, et kus ja millal seksivad vanemad, kelle lapsed nendega samas toas magavad. Ja KUI haige see arutelu tegelikult on, kas pole mitte nii? Tõesti paneb see mind hoopis mõtlema, et kas küsija jaoks voodielu võrdub mingi eriti räige satanistlik sadomaso, mida saab teha ainult iga kaduneljapäev, keskööl, kettidega magamistoa lakke tõmmatuna ja täiest kõrist karjudes? Ja no ütleme, et see OLEKSKI ainukene viis seksimiseks, siis mis see kurat teiste asi on, kuidas seda tehakse. Inimesed on leidlikud, küllap mingi viis siis leitakse. Eriti arvestades, et ma pidevalt rase olen, siis võiks see väikse vihje anda, et ju siis ma mingi viisi kaduneljapäeva tähistada olen leidnud. Aga millal? Kus? Mis asendis? Mis kell? Kus lapsed olid?

Lihtsalt ei mahu pähe, kuidas üldse sellise küsimuse peale üks inimene tullagi võiks, aga noh, mis seal ikka. Issanda loomaaed pidada kirju olema, see on vist elav näide sellest.

Mul tekkis öösel üleval passides veel sada miljon küsimust, aga nüüd on nad kõik kuskile kadunud, peale ühe. Kui me siin juba intiimsustest räägime, siis ma mainin ära, et mu nibud on NII valusad. Ja need esimesed nädalad imetada on ka NII valus, ma mäletan seda liiga hästi. Hiljem on nad muidugi nii ära imetud, et sõida või rekkaga üle, aga sinna staadiumisse saamine on valus. Seega. Kas ma võiks juba praegu ennast Purelaniga hõõruma hakata? Et nagu.. tisse ette valmistada selleks õuduseks. Ma ütlen ÕUDUSEKS, sest Lende imes mu ühe rinna nii katki, et sellest tuli verd ja siis ta oksendas mu rinnaverd oma piimaga koos välja, see oli hästi ilus ja armas hetk ema-lapse vahel.

Teiseks, kas nibudele võiks määrida seda tuimestavat igemegeeli? Kas see ei oleks mitte parim lahendus ever?

*Klickbait pealkiri 😀

**Sry see nii haige väljend, aga see tundus siia nii hästi sobivat 😀

 

Loe ka neid postitusi!

80 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta C. 23. august 2018 at 17:16

    Üks tuttav sai täna teada,et ma rase. Esimene küsimus, kellega, kus ja millal…. Huvitav, kas oleksin pidanud kirjeldama, mis asendit kasutades ma rasedaks jäin? Ja see küsimus kellega? Et nagu oleksin naabrimehega äkki lapse teinud, kuna mu oma härra töötab teises riigis ning kodus käib iga teatud aja tagant.

  • Avatar
    Vasta Laiskloom 15. august 2018 at 21:36

    Aga mind kusjuures täitsa ausalt huvitaks, et kus ja millal, kuna äkki saab häid nippe ?. Endal on 8 nädalat tähtajani ja kahetoalises korteris peab ilmselt nii ruumi kui aja leidmise osas loominguliseks hakkama. Esimene laps ka, ei teagi, kas pärast lapse sündi enam seksitaksegi? ? Kogemustega staarblogija vast oskab anda hüva nõu?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. august 2018 at 21:45

      No paar kuud peale sünnitust on raudselt mureta ?

  • Avatar
    Vasta Kätlin 14. august 2018 at 21:47

    Seksiteema on jah mõne jaoks teema. Meie 1,3 magab ka süüdimatult meie kaisus. Aga kui on vaja, saab kõik asjad ära ajada. Kui vaja, ka magava lapse kõrval. Ja ei ole imelik, sest laps vajab üksteist armastavaid vanemaid.

  • Avatar
    Vasta Birgit 14. august 2018 at 09:46

    Ma tegelt saan aru, miks see lastega koos magamine võib küsimusi tekitada, aga see ei tähenda tõesti, et need küsimused kohe ka esitama peaks (ütlen mina, kes kohe enda asju lahkama hakkab :D). Minu beebi magab meiega samas toas, oma võrevoodis, aga tõesti mõtlen aeg-ajalt, et just selle omavahel olemise mõttes oleks nii palju mugavam, kui laps oleks juba oma toas. Jah, meil on küll lisaks magamistoale korteris veel 2 tuba, mis on hetkel tühjad, et asjatamiseks nagu ruumi peaks jaguma ju… aga see ei ole üldse mugav. Elutoa diivan on see põhiline, mis meie õõtsumist praegu taluma peab, aga ma eelistaks, et mu kanni ja diivani vahele jääks veel mingi kiht, seega see on nii totter, et kui hakkab asjaks minema, siis ma sosistan: ”oota, ma toon teki” 😀 Erutav, kas pole? 😀 Ja selles teises toas suutsime ühe tooli kõveraks seksida. See oli suurepärane, aga vist ei hakka iga kord selle tarbeks uut tooli ostma… Seega jah, ikkagi nagu kohti ei ole 😀 Võib-olla me olemegi siis mingid kuivikud, et eelistame mõnusat pehmet voodit ja ”lollikindlaid” poose, aga no mis teha, kui see töötab 😀 Et äkki siis küsijate näol on mõnikord tegemist hoopis mingi abi või ideede otsijatega, ärgem väga kurjaks saage nende (äkki ka minusuguste) vaimuvaesete peale 😀

  • Avatar
    Vasta Riina 14. august 2018 at 07:19

    Garmastan geeliga võib küll hakata nibusid ette valmistama.

  • Avatar
    Vasta HS 13. august 2018 at 23:12

    Mina arvasin enne lapse sündi, et ta raudselt magab paar kuud meie toas võrekas ja jääb ise magama – ei mingit kussutamist jms ning kui paar kuud möödas, siis kohe oma tuppa võrekasse… Mina küll seda lolli viga ei tee, et kussutan tuttu ja jagan lapsega voodit, sest pärast tuleb muidu unekoolitada jms, et ta õpiks ise uinuma ja magama. Noooo… HAAAHH! Blin. Laps sai juulis 3 ja magab õndsalt ikka meie toas, oma voodis küll, aga see on meie omale niiii lähedal kui olla saab ning mu käsi on ka uinumise ajal tema käes, et ta saaks seda musitada. Kui me oleme eriti heldes tujus (ja me oleme tihti heldes tujus), siis magab ta meie kaisus. Sest meile meeldib ja no talle ka ning ausalt on täitsa po**ui, mida keegi kolmas sellest arvab. Niiet kõigile lastetutele – U know nothing, sest reaalsus on midagi muud kui ideaalid 🙂

    • Avatar
      Vasta Loreena 22. august 2018 at 15:04

      Noh, eks unistada on ikka ilus ju. ? Ma räägin seda sama juttu praegu, ilmselt senikaua kuni ma ühel ilusal päeval emaks saan.. ?

  • Avatar
    Vasta Lotte 13. august 2018 at 23:04

    Kas sa siis ei tea, et peres esimene laps tuleb seksist ja teised tulevad kure poolt, kuna millised normaalsed lapsevanemad siis seksivad?
    Meil ka laps kaisukas ja olen ka selliseid küsimusi kuulnud. Nagu… kas tõesti midagi muud pole, mida küsida. Ja kes kurat üldse selle peale tuleb, et vanemad seksivad nii, et väike laps samas voodis. Mul ausalt on tunne, et need rohkem lastetute probleemid?

  • Avatar
    Vasta E* 13. august 2018 at 22:48

    Tean ühte tuttavat, kellelt sama küsiti. Ta vastas silmagi pilgutamata, et laps magab teises voodi otsas – miks ta meid segama peaks?
    Peale seda ei olnud seltskonnas enam kellelgi õhku ahmides miskit lisaks küsida 😀

  • Avatar
    Vasta J 13. august 2018 at 21:53

    Minu lapsel on ka need unepaanika/hüsteeria hood vahepeal. Täiesti kohutav! Tal ei ole küll kunagi mitu päeva järjest, vaid aeg-ajalt üksikud hood. Kõige nõmedam oli siis, kui selline hoog tekkis, kui mu ema meil ööbis. Ta ju omast arust tahtis “lihtsalt aidata” ehk siis tegi asja ainult hullemaks: üritab lapse tähelepanu muule juhtida (sest ta ei saa aru, et laps ei ole tegelikult ärkvel) või sülle kiskuda või mida iganes.

    Millal Maril need hood lõppesid (vanust mõtlen)?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. august 2018 at 11:32

      Ausalt nüüd ei mäleta nagu ÜLDSE. Aga no viimasel aastal küll olnud pole.

  • Avatar
    Vasta Mariiii 13. august 2018 at 21:31

    Multimam nibugeel väga hea ….aitab täiega katkiste nibude korral.

  • Avatar
    Vasta Mariiii 13. august 2018 at 21:30

    Jep…mul olid ka mega valusad ..ja verele imetud …lapsel olid peale söömist suunurgad verised ?ja valu oli mul ikka selline ,et ennem sünnitaks 5x kui seda valu uuesti kogeks….teise lapsega olid ka väga valusad aga õnneks verele ei imenud ?hiljem oli teisel lapsel raua puudus ..ei tea kas sellest ?????

  • Avatar
    Vasta Kti 13. august 2018 at 20:47

    No super kui enamusel on imetamine valutult läinud. Mul Mallukaga sarnane kogemus ja tean milline agoonia võib see esimesed paar nädalat imetamist olla! Mu mees oli valmis iga söötmise ajal last püüdma kui peaksin valust kontrollimatuid liigutusi tegema 🙂
    Samas ei tulnud mulle isegi pähe MITTE imetamist jätkata sest fakt on see, et see läheb üle. Seega see ‘nutulaul’ ongi mõne naise reaalsus emaksaamise esimestel nädalatel.

  • Avatar
    Vasta M 13. august 2018 at 20:47

    Kas Lende pissib öösiti? Minu lastel on ka olnud selliseid paanikahoogusi öösiti ja nüüd viimasega sain aru, et sel momendil kui tema karjus ja sõdis, oli tal pissi häda! Kui ma hakkasin esimese nihelemise peale potile panema, ta pissis ja magas voodis rahulikult edasi.

  • Avatar
    Vasta Kats 13. august 2018 at 20:28

    Meil ka selle unepaanikaga probleeme, aga aitab youtube… klõpsin seal erinevaid multasid ja videosid, kuni üks lõpuks lapse tähelepanu haarab ja selle peale maha rahuneb. Natuke siis vaatab ja siis näitab juba ise, et lähme magama tagasi. Ma ei tea, kui õige või vale see on, aga kui no sellega lahendame olukorra nii max 15-minutiga ja ilma võib ka tunde minna, siis mulle tundub nagu parem lahendus. 🙂 Laps u kuu Lendest noorem.

  • Avatar
    Vasta majakas 13. august 2018 at 17:23

    Aga ses suhtes, et tekibki küsimus ju millal siis kahekesti olemiseks aeg on, kui koguaeg lapsed külje all..
    Sorry, aga selles küsimuses pole mitte midagi taunimisväärset ega imelikku 😀
    Väga tihti on see, et lapse tulekuga kaob seks üldse paarisuhtest ära.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 18:05

      Mismõttes kogu aeg külje all? Et kui elan nendega ühes majas, siis oleme koguaeg meetri raadiuses teineteisest või?

      • Avatar
        Vasta Evelin 13. august 2018 at 19:26

        Pigem on point ju selles, et miks peaks üldse kellelgi tekkima küsimus, et millal ja kas üldse leitakse seda omavahel olemise aega. Mis see üldse kõrvaliste inimeste asi muretseda on? Mingi isehakanud seksuaalterapeut?
        Oma peas võib ju jah igasugu asju mõelda ja imestada, aga kõike pole vaja välja öelda, jätab lihtsalt endast rumala mulje.

      • Avatar
        Vasta majakas 13. august 2018 at 19:32

        Sa oled ju ise seda välja öelnud, et lapsed magavad koos teiega.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. august 2018 at 21:37

          Aga miks sa arvad, et ma lastega sama kell magama minema pean näiteks 😀 appii noh, inimesed, kas üldse loogilist mõtlemist endal pole või? Nagu oma lapsi hakla õpetama

          • Avatar
            tinkerbell 14. august 2018 at 14:17

            No ole hea ütle ausalt ära et laste vahel seksite, täpselt seda see küsija ootab ju hahah! Tundub nagu voodi oleks ainus koht kus seksida saab, et kui lapsed seal magavad siis kindlasti seksitakse ka seal laste keskel, kuradi pervod ma ütlen…. igavate eludega inimeste mured. Lapsed magama ja siis ju maa ja ilm kohti seal majas kus seksida.. 😀

  • Avatar
    Vasta Tyy 13. august 2018 at 16:17

    Ma tahan neile kes veel lapsi pole saanud öelda, et see veriste ja küljest peaaegu näritud nibu jutt ei ole normaalne. Miks Mallul ja mõnel veel see probleem on, ei oska öelda, enamikel ei ole mitte mingeid valusid. Öelda lihtsalt selleks, et see asi ei paistaks nii äärmuslik, minu suures tutvuse ringis ei olnud kellegi kunagi sellist muret. Kord läks küll kellelgi piim rinnas hapuks sest ei saanud õigel ajal tühjendatud. Aga mingeid nüüri ziletiga saagimis jutte polnud mitte kunagi. Mul on muidugi kahju et Mallu sedasi kannatab. Kui see nii õudne on, kas siis peab? Eriti see vereimemine ?
    Ma saan aru et koos emadusega tekib tohutu võime eneseohverduseks aga kuskil on ju ka mõistlikkuse piir? Või on see nutulaul suurem kui tegelikkus? Mine tea? Mul lihtsalt kahju neist noortest kellele juba eos imetamise ees tohutu hirm külvatud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 16:27

      Mul on mõlema lapsega algus VÄGA valulik olnud, kuigi nõustajad kinnitavad ühest suust, et võte õige. Igatahes jah, enamikel pole üldse valus! Ma ju stuudios puutun nii paljude emadega kokku ja valulik on see väga vähestel. Samas lapse nimel paar nädalat kannatada võib ju kah, ära ei sure 🙂

      • Avatar
        Vasta Katre 13. august 2018 at 19:31

        Mu beebi kolmenädalane ja olen Malluka poolel – no megavalus on imetada, eriti just alguses kui laps haarab ja ahmib rohkem. Teisel elupäeval haiglas oli nibu täitsa katki hammustatud, nüüdseks haav paranenud, aga arm sellest jääb. Õnneks on olemas nibukaitsed, ilma nendeta ei kujutaks imetamist ette enam.

      • Avatar
        Vasta Melli 13. august 2018 at 20:00

        Minul oli ka ilgelt valus ja katki ja lõhed. Aga et piim rinnas hapuks läheb, kuulen küll esimest korda. Kui piim nii kaua rinnas on siis peaks teda olema seal juba nii palju et rind on sama suur kui arbuus ja see pole üldse loogiline. Ja see et nibud katki lähevad ja verele, see on täiesti tavaline. Ja ma usun et purelan vöib täitsa pehmendada ka. Mäletan kuidas hambad ristis karjatust alla.surusin kui laps rinna suhu haaras. Aga varsri juba läks paremaks. 🙂

      • Avatar
        Vasta Maru 13. august 2018 at 20:57

        Haah, ma olen ka see friik siis, kellel niplid nii puru olnud kolm lapsega, et veri taga. Niisiis pole mingi pastakast imetud jutt.
        Viimasega oli kohe nii puru, et pàrast tekkis korp peale ja see oli ikka pàriiiiis valus

      • Avatar
        Vasta Mariiii 13. august 2018 at 21:25

        Jep…mul olid ka mega valusad ..ja verele imetud …lapsel olid peale söömist suunurgad verised ?ja valu oli mul ikka selline ,et ennem sünnitaks 5x kui seda valu uuesti kogeks….teise lapsega olid ka väga valusad aga õnneks verele ei imenud ?hiljem oli teisel lapsel raua puudus ..ei tea kas sellest ?????

      • Avatar
        Vasta Hennu 13. august 2018 at 21:28

        Mallu kaitseks ütlen, et minu reaktsioon imetades oli iga kord täpselt samasugune nagu selles “Me saime lapse” saates. Milline äratundmise “rõõm”. Raalselt tundus nagu piima asemel tuleks verejoad. Nüüd teise lapse sünnini jäänud 7 nädalat ning hirmuga mõtlen mida teha, et seekord nii valus ei oleks.

    • Avatar
      Vasta Kats 13. august 2018 at 19:39

      Valus on algul arvan et enamustel! Juba esimesed pärvad emakakokkutômmete ajal! Siis hakkab leebuma!
      Pigem tekitab minus küsimust sinu väide et piim rinnas läks hapuks! – see tundub natuke absurd :p
      Ok, piimapais ja rinnapôletikud olemas, aag seda et piim rinnas hapuks läheb kuulen ma küll esimest korda 🙂 äkki tahad veidi harida teisi sellel
      Teemal
      Ja räägid täpsemalt 🙂

    • Avatar
      Vasta Kats 13. august 2018 at 20:43

      Minul oli sama, et pisarad olid silmas, sest asi muutus ikka julmalt valusks, kuni ühel hetkel hakkasin pumpama ja ehk liiga vara piimasegu katsetama.

    • Avatar
      Vasta Kti 13. august 2018 at 20:45

      No super kui enamusel on imetamine valutult läinud. Mul Mallukaga sarnane kogemus ja tean milline agoonia võib see esimesed paar nädalat imetamist olla! Mu mees oli valmis iga söötmise ajal last püüdma kui peaksin valust kontrollimatuid liigutusi tegema 🙂
      Samas ei tulnud mulle isegi pähe MITTE imetamist jätkata sest fakt on see, et see läheb üle. Seega see ‘nutulaul’ ongi mõne naise reaalsus emaksaamise esimestel nädalatel.

  • Avatar
    Vasta dex 13. august 2018 at 14:08

    See lastega magamise nimi on cosleeping, võid lugeda kui hea see lastele on. Ma mäletan et ma tahtsin küll väiksena vanematega magada ja täiega kartsin üksi magada, olin kogu aeg hästi pinges ja väsinud ka. Aga vanemad väga ei hoolinud sellest, et neil mingi nelja aastane kõrval oleks 😀

  • Avatar
    Vasta Kristina 13. august 2018 at 13:27

    Issand mulle meenus minu üks nibu alguses ?? imekombel verd ei tulnudki aga reaalselt pool nibu oli lahti. See oli ikka väga jube minu jaoks ?? nüüdseks sellest lihtsalt arm.

  • Avatar
    Vasta Kti 13. august 2018 at 13:04

    Väga asjakohane blogipostitus!
    Minu praeguseks kahene magas 1,5a meiega koos ja vahel magab isegi praegugi. Ei näe üldse probleemi. Vastavalt mingitele hiljutistele uuringutele pidi see lastele hoopis väga hästi mõjuma. Seega tõesti, pole kellegi asi seda kritiseerida!
    Teiseks… Mul hakkab alati taolistest ‘muretsejatest’ veidi hale, kes uurivad kuidas/kui tihti vanemad sellise koosmagamise juures seda seksivärki ajavad. Küll võib ikka neil igav elu olla kui arvavad, et voodi on AINUKE koht vallatlemiseks! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 13:06

      No just. Või ma ei tea, äkki ma ei seksigi, mis siis :D:D

      • Avatar
        Vasta Kti 13. august 2018 at 13:12

        No just, sa oled ju EMA! Muidugi ei mingit seksi enam 😀

        • Avatar
          Vasta Lisbet 13. august 2018 at 22:12

          Ma arvab ka,et kui laps valmis tehtud,mis seal enam tühja lödistada 😀

  • Avatar
    Vasta A. 13. august 2018 at 12:21

    Ma arvan, et asi polegi niivõrg küsimuses endas, vaid hinnangus või eelarvamuses, mis sellest läbi kumab. A’la issand….te ilmselt seksite laste juuresolekul vms. Kui nüüd veidi selle küsija uudishimuga kaasa minna ja natuke mõelda, siis tegelt on neil privaatsuseks ja intiimsusteks küll ja küll. Lapsed öösiti ikka magavad ju ja majas peaks ikka rohkem ruumi olema kui see üks magamistuba ja üks voodi, eks. Lisaks on mulle jäänud mulje, et lapsed on tihtipeale ka kellegi teise hoida, nii et Mallul & Kardol on olnud võimalust isegi deitimas käia, asi see seks siis sel ajal ära ajada pole, kuni lapsed kuskil ära on. Päris haige on tegelt siin analüüsida seda :D, kuid mind tõesti paneb imestama, et kas see algne uudishimutseja tõesti nii fantaasiavaene on, et ise taoliste asjade peale ei tule?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 12:53

      Ma ise mõtlesin sama, et mis selle küsimuse vastuseks loodetakse saada? Et jah, lapsed vaatavad kõrval rahulikult? Või et tead, me ei seksigi :D!

  • Avatar
    Vasta Kats 13. august 2018 at 12:09

    Ennem, kui lapsi pole, siis ilmselt ei tasu kommenteerida, kas laps hakkab magama vanemate kōrval või oma voodis. Sa ei tea seda ju ette, kuidas asjad lähevad:) meil magab samuti laps meie kõrval, sest ta ei taha enda voodisse minna. Vahepeal tõstame teda öösel sinna, kui tunneme, et ikka liiga kitsaks läheb aga siis ta ärkab öösel ja hakkab nutma ja no pole jõudu üldse, et keset ööd ringi käia- see on nii kurnav. Tegu 3-aastasega:)

  • Avatar
    Vasta khm 13. august 2018 at 11:44

    Minult on ka küsitud et millal te üldse seksite ja kuidas üldse laste kõrvalt seda võimalik teha on ja veel sellisel tasemel et neljas valmis teha.
    Eeeee… 😀
    Küsija mõistagi oli lastetu inimene.
    Inimesed vist tõesti kujutavad ette et ainuke koht seksimiseks on magamistuba ja ainus võimalik aeg selleks öösel 😀

  • Avatar
    Vasta Liiv 13. august 2018 at 11:35

    Nende seksiküsimuste peale tullakse, sest oled ise väga palju neist teemadest blogis rääkinud. Nende juttude põhjal on jäänud mulje, et seks on täitsa loomulik asi. Kas nüüd on see tabu? Oled kirjutanud oma häbememokkadest, niplitest, väljakukkunud spiraalist koos fotoga, lingamist, vibraatoritest ja sajast muust väga isiklikust asjast, aga nüüd järksu tundub küsimus, et kuidas te siis seksite, kohatu? 😀 Sa lausa ei kujuta ette, kuidas inimene sellise küsimuse peale tuleb? 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 11:47

      See millest mina räägin, on minu vaba valik. Ju siis tunnen, et tahan sellest tollel hetkel rääkida, eksole? Ja kui ma tunneks parasjagu vajadust selle inimesega rääkida oma seksikohtadest, siis ma teeks seda. Aga kuna ma seda teinud ei ole, siis tundub lamp info, mida inimesel vaja võiks minna minust, või mis?

      • Avatar
        Vasta Liiv 13. august 2018 at 15:24

        Vat ei tea, sest sellest, kuidas Karts sul iga hetk seljas tahaks elada, oled ikka mitmeid kordi kirjutanud 😀 Ja ilmselt sa ei ole mõelnud otsesõnu kukil istumist 😀 Lampi infot küsivad sult sajad inimesed iga päev ja iga päev kirjutad sa veel lambisemat infot. Tõin välja põhjuse, miks inimesed seda küsivad sult.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. august 2018 at 15:30

          no okei, ütleme siis, et minult veel küsid, et olen jah avameelne. aga mitte ainult minult ju ei küsita 😀

  • Avatar
    Vasta katrin 13. august 2018 at 11:25

    ma küsiks kuidas vastsündinud magab vanematega koos? kas keskel või ema juures ääres, kas beebipesas või niisama? varsti sünnib esimene laps ja plaanisin kindlasti võrevoodit aga kaaluna ka koosmagamise varianti lihtsalt ei oska ettekujutada kuidas lapsuke asetseb seal et maha ei kukuks ja haiget ei saaks

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 11:27

      Minul magas minu kõrval. Poolt valida ei saa, sest tissi tuleb mõlemalt poolt anda 😀

    • Avatar
      Vasta Helena 13. august 2018 at 11:47

      Meil laps magas voodi keskel ning meie mehega vahetasime pooli öösel. Nii sai toita mõlemast rinnast ning laps oli meie keskel, et maha ei kukuks.

      • Avatar
        Vasta Eleri. 13. august 2018 at 13:32

        Ühe külje peal saab ka mõlemat tissi anda, ei pea kohti vahetama:D. Ma avastasin selle alles hiljuti ;D

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. august 2018 at 13:44

          ma olen proovinud, aga ei olnud mugav magada nii.

      • Avatar
        Vasta Kats 13. august 2018 at 14:53

        No sellist pulli kûll tegema ei hakkaks, et siis öösiti ronima kes kuhu? Laps ühele poole, siis teisele pooole, issand las vähemalt mees magab kui saab 🙂 minul vähemalt ei olnud see probleem et kord oli laps ühel pool, kord teisel pool! Kohati käis see läbi une lausa! Aga kui oleks pidanud seal edasi-tagasi ronima… naahh, ei tea!

    • Avatar
      Vasta Kti 13. august 2018 at 13:11

      Beebipesa voodis on hea variant, kasutasime seda oma südamerahuks sest mees on üsna raske unega. Lisaks sellega hea last tagasi voodisse tõsta kui on vaja, ei ole ohtu, et üles ärkaks.

    • Avatar
      Vasta Kristel 13. august 2018 at 13:26

      Meil oli võrevoodi oma voodi külge kinnitatud nii, et titavoodil üks sein oli ära võetud. Sai rinnaga kenasti toita. Ise keerasin ennast oma voodis vaheldumisi, kord pea jalutsisse ja kord jälle tagasi. Nii sai tital ka külge keerata ja kordamööda eri rinda anda. Vahest mees ikka naeris, et ärkasin jälle keset ööd üles, sinu varbad kaisus 😀 Aga see oli minu jaoks kõige mugavam ja tundus natuke turvalisem, kui tita päris enda külje alla võtta. Sain ikka peale tissitamist teda natuke kaugemale lohistada tekikesega. Aga samas oli ta ikka käeulatuses.

    • Avatar
      Vasta Pisi 13. august 2018 at 19:37

      Minul oli võrevoodi meie voodi vastas ja siis üks külg eest ära. Laps oli vãikse teki peal, millega ma siis teda tirisin ühele ja teisele poole. Nii oli kõigil mugavam, kuna ei olnud mingit tõstmist ja tekki oli lihtne lohistada. Kui laps oli suurem, siis sai ta rohkem ruumi keerutamiseks, kui oli võrevoodis ja siis ise ronis sealt minu külje alla tagasi.

    • Avatar
      Vasta Kadri 14. august 2018 at 21:41

      Meie mõlemad lapsed magasid 1+ aasta meie voodis, vahetult enne kaheseks saamist kolisid nad oma voodisse ümber. Minu jaoks oli oluline ohutuse mõttes see, et minul ja beebil oli sama tekk ja abikaasal teine. Sest mina vahetasin külgi ja nö hüppasin üle lapse. Et kui oleks kõik ühe tekiga maganud, siis oleks mul olnud koguaeg paanika, kui laps keskel magas, et lämbub teki all ära, kuna mees magab alati väga sügavalt.
      See aeg, kui laps meie juures magas, magasin mina nö seina pool, st et kord oli laps keskel, kord seina pool, olenevalt kust ta parasjagu sõi, aga maha kukkuda polnud võimalik.
      Nüüd, kui väiksem laps on oma voodis, saime oma voodi ka õigesti tõsta ja omame nö suurte inimeste magamistuba 🙂

  • Avatar
    Vasta Pisi 13. august 2018 at 11:25

    Oi, ma ka ei saa aru sellest, mis teiste asi on, kuidas ja millal tehakse. Meil oli nii, et üks laps võrevoodis ja see meie voodi vastas. Minu käsi oli siis pulkade vahelt läbi, et laps saaks emme kä kaissu. Ja siis minu ja vörevoodi vahel magas pisem. Oli väga mugav panna tiss lapsele suhu, kui vääksuma hakkas ja ise edasi magada. Mul nimelt vanim laps oli nii kehv magaja, et ma olin esimesed kuud ikka täitsa magamata. Magasin köik uned lapsega koos.
    Ja ma ei saa aru nendest, kes arvavad, et ainult voodis, pimedas ja teki all saab teha.

  • Avatar
    Vasta Crly 13. august 2018 at 11:12

    Meie laps (1a4k) magabki oma toas oma voodis alates 6. elukuust. Ennem lapse sündi arvasin mina just vastupidi, et öelge mida tahate, aga minu beebi on kaisukas ja magab meie vahel. Mingi hetk lihtsalt väsisime sellest mehega ära just seetõttu, et sellist omaette aega ei ole. Muide, mõiste “omavahel koosolemine” ei tähenda automaatselt kohe seksi. Kallistamine, hoolimine, silitamine, voodis kaisus vestlemine või kasvõi ennem magamajäämist kahekesi voodis raamatute lugemine – see kõik on ju samuti omavahel koosolemine. Niisiis, kui laps hakkas kahe toidukorra asemel öösel ainult üks kord sööma, siis tundsime, et on aeg, et ta magaks omaette oma voodis. Selle ühe toidukorra saime ka ära jaotada, et ühel ööl andsin rinda ja teisel ööl andis mees pudelist väljapumbatud piima, nii et saime endale mõlemad ka tervet pikka ööund planeerida. Ma ise olin hästi kerge unega, kui laps magas meie kaisus või isegi lihtsalt meie toas ja tundusin, et see hakkas juba mul tervisele, et isegi kui laps magab, siis mina ärkan tema sügavama hingamise või küljepööramise peale üles.

  • Avatar
    Vasta Greete 13. august 2018 at 11:01

    Minu jaoks polnud imetamine kunagi mingi ülim ema-lapse lähedus ja nii õnnis tegevus nagu mõned seda kirjeldavad. Kuradi valus oli. Ja siis piima pritsis, kui surve tuli ja laps tissi lahti lasi ja jauras. Kõik kohad piima täis ja riided olid piimased pidevalt ja õhhh. Ma ütlen ausalt, et tõesõna ei igatse rinnaga toitmist absull. Eks ta kasulik ja vajalik ja lapsele nö parim toit on, selge see. Lihtsalt thank god, et läbi sai ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 11:05

      Mul oli sama tunne umbes esimene kuu, pärast oli juba normaalne 🙂

    • Avatar
      Vasta Greete 13. august 2018 at 12:55

      Kõlab nagu mina 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 13. august 2018 at 10:48

    Ma ka kunagi enne laste sündi arvasin, et minu lapsed magavad kindlasti oma toas ja oma voodis. Aga reaalsus on hoopis midagi muud, mõlemad on kaisukad. Esimene laps sai pikalt rinda ja mul endal oli mugavam, kui ta öösel minu kõrval magas. Ei oleks suutnud kuidagi unesegasena ringi rännata. Teise lapsega läks ka täpselt nii. Millal siis neid veel kaisutada. Varsti kasvavad suureks ja tahavad ise oma tubadesse 🙂

  • Avatar
    Vasta Mirjam 13. august 2018 at 10:42

    Hah me oleme ka lastega ühes toas maganud ja leiab alati võimaluse. Miks üldse sellist küsimust küsida? Seksist üldiselt rääkimine on üks asi teine asi on küsida, et ou millal te siis nagu seksite. Miks peaks see kedagi huvitama?
    Aga me elasime kunagi kahe toalises ja no magasimegi lastega ühes toas. Samuti, kui emb-kumb oli tissikas veel, siis magas meie kaisus. Ma samuti ei viitsinud keset öö last tarima hakata. Tal mugav ja ka mul mugav.
    Huh see esimene nädal tissitamist. Ma tegin seda hambad ristis, sest niii paganama valus oli. Lõpuks harjus ära ja ei olnud midagi. Mul õnneks kumbki lastest ei imenud nibu katki, aga kui oleks seda teinud, siis ilmselt oleksin proovinud nibukaitsmeid.

  • Avatar
    Vasta Ülane 13. august 2018 at 10:30

    Sa oled ise varem blogis kirjutanud, et seksist rääkimine ei ole mingi tabu, vaid täiesti normaalne. Miks siis üks suhteliselt tagasihoidlik logistiline küsimus sinu jaoks nii suur ei-ei on?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:31

      Absoluutselt ei olegi, aga see on IMELIK küsimus, ei ole või :D? Et nagu miks kedagi teist huvitab, mis kell ja kus 😀

      • Avatar
        Vasta Maru 13. august 2018 at 10:40

        Eino vastanud, et hommikuse hambapesu aeg vannitoas!

  • Avatar
    Vasta Lisbet 13. august 2018 at 10:17

    Mina kasutasin nibukaitseid imetamisel ja kohu mu probleemid lõhkuste ja valusate nibudega kadusid pm päevapealt. Sünnitusmajas mingit tarka nõu ei saanud,juhuslikult üks tuttav soovitas,kui olin paar nädalat põrgupiinu kannatanud ja nõus juba imetamisest loobuma 😀

  • Avatar
    Vasta Katja 13. august 2018 at 10:14

    Ma arvan, et see su tuttav ei küsinud üldse paha pärast ja ilmselt eeldas, et võib sellest rääkida, sest noh sul oli ju see melu tv ka kus ühes osas nii avameelselt seksist rääkisite ja vb arvas et mis seal ikka siis.?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:17

      Imelik küss ikka ju 😀

  • Avatar
    Vasta Mari(päriselt ka) 13. august 2018 at 10:13

    Ma olen küll lugenud, et varakult võib juba nibusid nn. “ette valmistama hakata” ja nibukreemiga kreemitama. Seda lihtsamini ja valutumalt pidi imetamine minema. Ohh oleks ma seda ometi oma kahe eelmisega teadnud, oleks äkki need verised ribadeks nibud olemata jäänud. Minu jaoks teise lapsega olid hädavajalikud asjad veel Multi-mam kompressid, need tegid paranemisprotsessi kordades kiiremaks. Olid juba haiglas kaasas.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:17

      Jaa, Multi-Mamid olid mul ka, aga neid tundub natsa vara veel kasutama hakata 😀

  • Avatar
    Vasta Kraaks 13. august 2018 at 10:11

    Nuh, ma arvan, et enamiku jaoks tundub veits perversne, kui lapsed on alati samas toas (veel hullem, samas voodis). Magavad kui väikesed inglikesed… ja siis vanemad kukuvad õõtsutama. Lihtsalt selline pilt tekib noh. Ja ettekujutlus, kui lapsed 24/7 kogu aeg samas ruumis on. Sry 🙂 Ma ei ütle, et teil nii on. Oletan lihtsalt, mida inimene mõelda võib, kui seda küsib.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:12

      Ma kaudselt saaks aru, kui selline pilt tekiks juhul, kui antud vanemad elavad 3×3 meetrit kongis või midagi, aga enamikel inimestel on kodus ikka rohkem kui üks tuba, mille täidab 100% voodi 😀 Miks peaksid vanemad ja lapsed 24/7 ühes ruumis olema? Kas sa magad 24/7? 🙂

      • Avatar
        Vasta Kraaks 13. august 2018 at 10:20

        Ei no kui on võimalus, et väikeseid lapsi ka keegi teine hoiab ja nad kogu aeg kodus ei ole. Siis pole muidugi küsimust. Aga paljudel juhtudel ollakse ju päeval oma väikeste lastega 100% koos ja siis öösel ka veel. Siis paraku tekib selline ettekujutlus lihtsalt. 🙂 See võib muidugi jumala vale olla.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:22

          No sa võid ju kodus olla, aga see ei tähenda ju samas ruumis olemist 🙂

          • Avatar
            Kraaks 13. august 2018 at 10:29

            Mis ruumis siis (vannituba, köök, koridor jne) ja mis ajal täpsemalt? 😀 Mis salatsed? Lapsed samal ajal magamas, ärkvel? Igasugu pildid krt tekivad jälle….
            Naliiii… ära pikka viha pea.

          • Mallukas
            Mallukas 13. august 2018 at 10:32

            Haha, panen edaspidi kuupäevad ja kellaajad kirja 😀

  • Avatar
    Vasta M. 13. august 2018 at 10:09

    Jep. Me olime ka need naiivsed inimesed kes arvasid et meie laps magab oma voodis ja oma toas. Tulemus…müüsime titevoodi nii maha et laps ei maganud kordagi seal ja magab endiselt meie kaisus. Nii et enne kui pole last ei tasu targutada 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. august 2018 at 10:10

      Ma seekord ei hakka ostmagi võrekat 😀