Ilukraam

segaseks läinud vä?

16. august 2018

Mul sõbranna naeris, et ma olen nagu mingi segane öko-shmöko mutt, et lapsel kasutan riidest mähkmeid ja ise kasutan vati asemel mingit kaltsu, et mis järgmiseks, et kas keeran mingi nuustiku rulli ja hakkan seda tampoonide asemel kasutama. Ma seda öelda ei oska, sest noh, ma olen ikka rase ja päevasid mul ka pole, aga minu meelest need riidest mähkmed ja see minu “vatikalts” on küll toredad asjad.

Kuigi jah, mähkmete koha pealt oli Lende täna esimest ööd TAVALISE mähkmega, sest ma ei jõudnud eile mähkmetele sügavpesu teha. Nimelt ühel hetkel tundsin, et mähkmed haisevad kuidagi ikka VÄGA räigelt ja lisaks hakkasid nad öösel lekkima. Siis selguski see, et ma olin oma hirmus mähkmed ära rikkuda, hoopis neid liiga madala temperatuuriga pesnud. Nimelt iga kord 40 kraadiga. Oleks vist ikka pidanud vähemalt 60ga pesema. Ühesõnaga võtsin täna kõik mähkmesisud ja panin 90 kraadiga pesema. Eks näis, kas saan sellest probleemist sellega lahti või mitte.

Et jah, riidest mähkmed on toredad, aga eks ma olen alles selle teekonna alguses ja õpin ikka ainult oma vigadest. Selle väikse asja pärast ei hakka küll oma riidest mähkmemajandusest loobuma. Parem ongi, kui Marta tulekuks ma selle kõik käppa saan, siis on nende mähkmetega kindlasti rohkem mässamist kui Lendega, kes mähkmeid ainult uneajal kasutab. Kuigi jah, ma mõtlen, et kas ma täna bussi peaks ka mähkme panema? Kas tassin riidekad kaasa või lähen seekord tavaliste peale, kuni teised kodus sügavpesu saavad? Ega Lende ise ei taha ka enam mähet, ausalt. Ta lihtsalt protesteerib ja nutab ja rabeleb, et isegi öise mähkme sain talle alles läbi une jalga panna. Tore ju, laps tahab potile 🙂

Aga ma tegelikult tulin oma “näokaltsust” rääkima. Sain ta mahkmed.eu tellimusega kaasa, näed sellised (LINK). Mul oli küll ainult kaks tk näidiseks kaasa pandud, peakski juurde tellima, kuigi ma saan isegi kahega väga kenasti hakkama ja pole näinud vajadust endale vatipatju enam osta. St ma hakkasin seda üldse kasutama, sest mul sai vatt just otsa ja tahtsin meiki maha võtta, siis meenus, et jaja, seal mähkmetega olid ju need “vatipadjad” ka. Proovisin ära ja meeldivad. Vot!

Minu õhtane meigieemaldusrutiin. Nii gansta olen, et sain LUMI käest testimiseks kraami, mida veel poodideski pole. Või no siis igatahes ei olnud, kui ma sain, selle pärast need “home made” sildid ka.

Kasutad ikka sama moodi. Vahend “vatile” ja hõõrud meigi kenasti maha. Veekindel ripsmekas tuli ludinal.

Meik kenasti maas, pesen ära näo ja oma vatikese ka. Ma olen lihtsalt veega loputanud, läheb kenasti puhtaks. Kui ei lähe, viskan masinasse. See teine ongi vist praegu kuskil masinas, riiete vahel. Nii pisike, et kaob sinna kergesti ära.

Lõpuks riputan seinale kuivama, et saaks homme jälle kasutada. Ma ei tea, minu meelest mugav!

Ja ei, see ei ole kellegi poolt tellitud reklaamartikkel, tahtsin teile lihtsalt teada anda, et selline variant on olemas ja tõesti mega mugav kasutada. Kes oskab, võib muidugi ise ka õmmelda, veel keskkonnasäästlikum. Suur vaev see oskajale vast ei ole 🙂

Loe ka neid postitusi!

16 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Triin 24. august 2018 at 07:36

    Mina kasutan ka tavalist nö pindade jaoks mõeldud mikrokiudlappi meigi eemaldamiseks. Meeldib, kuna on suurem kui need spets meigi omad. Muidu piisab veest aga veekindla meigiga kasutan mitsellaarvett ka.
    Olin mooncupi osas väga skeptiline, a la mis kopsukut ma endale sisse pean suruma jne. Aga ükskord otsustasin proovida ja ülimalt mugav asi, enam lappe ega tampoone ei taha.

  • Avatar
    Vasta Kaija 20. august 2018 at 13:42

    Mina ka väga soovitan mensitopsi! Ise kasutan juba 10+ aastat Divacupi. Kui peale esimese lapse sündi tahtsin uue topsi osta, siis mõtlesin, et hoian raha kokku ja ostan odavama. Ei tasunud ennast ära! See odav lekkis täiega ja seda ei saanud üldse paika. Tasub võtta ikka kvaliteetsest materjalist toode.

  • Avatar
    Vasta Silja 17. august 2018 at 21:58

    Kallid naised, menstruaalcup on tõesti kogemust muutev toode. Nagu polekski päevi. Alguses võib olla veidi trikikas paika/ära saada, kuid vaadake netist õpetusi ja tere tulemast 21. sajandisse!
    Mallukale kiitus kestlike valikute tegemise eest!

  • Avatar
    Vasta SS 17. august 2018 at 21:04

    Nendest nn kopsikutest julgen ise soovitada Meluna cupi, minu teada kõigist siin eelpool kommentaaridest minitutest kõige odavam. Mugav ja keskkonnasäästlik on ta niikuinii. For real, ma olen mingi 6-7a kasutanud ja ei taha mingeid sidemeid või tampoone kaugelt ka näha.

  • Avatar
    Vasta A. 16. august 2018 at 22:46

    Üks asi on mähkmed, aga ega need tampoonid ja sidemed ka paremad ei ole ja kui palju neid veel üle ilma kuskile kuhjub…. igal kuul…. Mu meelest oleks loodusele üks suur-suur kingitus, kui valiks päevade puhuks mõne kupsiku 🙂 Valik on päris suur. Kui ei tea neist midagi või kui tahaks rohkem teada, siis soovitan vaadata sellist kanalit nagu Precious Stars Pads https://www.youtube.com/user/preciousstarspads/videos Tundub vb veider kanal, mida jälgida või veider teema, millest juutuubida, aga pean ütlema, et väga põnev on olnud 😀

  • Avatar
    Vasta Katri 16. august 2018 at 19:37

    Mina kasutan organicupi ja olen väga rahul. Igaksjuhuks võib ju õhukese riidest sideme ka kasutusele võtta?
    Riidest mähkmetel aitab haisu ära võtta ka Miofresh. Tartu kaubamaja beebipoes seda müüdi, ei tea kas mujal ka seda leidub, aga UKs olles tellin Amazonist. Üks kopsikutäis igale mähkmepesule- desinfitseerib ja võtab haisu ära. Kui esimese lapse ajal UKs elades riidest mähmeid hakkasin kasutama, siis sealne nappy lady ei soovitanud neid üle 60 kraadi pesta, kuna kummid kaotavad siis kiirelt elastsuse. Praegustel mähkmetel pidingi teise lapse saabudes kummid välja vahetama, sest olin neid tihti kuumalt pesnud. Muidugi mina olen kõik oma mähmed UKst kasutatuna ostnud, seega sinu mähkmetel võivad kummid märksa kauem vastu pidada? tore, et oled riidest mähkmete juurde tagasi jõudnud? ise kasutasin ka riidest rinnapatju.

  • Avatar
    Vasta Mia 16. august 2018 at 19:10

    Ma lasin ämmal ka omale mikrokiudlappidest meigilapid teha juba kevadel ja mulle väga meeldivad. Silmade vastu õrnad ja samas muud nägu natuke nagu koorivad. Mul on pea kuu aja varu neid ja seega rändavad pärast kasutust õrna pesu pesemise võrkkotti. Seal ei lähe kopitama, kuni pesupäeva ootavad ja ei kao pesu vahele ära.

  • Avatar
    Vasta Laura 16. august 2018 at 17:43

    Menstruaalanum on lihtsalt maailma parim leiutis oled sa öko või mitte! Kuna ma olen üsna suur reisija, siis pool mu kotti oli vanasti täis tampoone juhuks, kui peaksin juhtuma kuskile, kus ei müüda just selliseid tampoone, mis minule meeldivad. Lisaks pidin teatud aja tagant siis otsima kohta, kus seda vahetada. Menstruaalanumat vahetan kord päevas, kerge igaks juhuks kotti visata. Vahest kipun lausa ära unustama, et mul üldse päevad on ja peaksin ikka seda cupi loputama vahepeal. Kui ma lihtsalt mõtlen toodetele, mis mu elukvaliteeti tõstnud on, siis see on kindlasti TOPis ning tavaliselt väidetakse justkui peaks öko olles mugavusest loobuma. Praegu tunnen pigem kaasa kõigile, kes veel tampoonidega jändavad.

  • Avatar
    Vasta Nimi 16. august 2018 at 16:38

    Kuigi sul praegu päevi pole, siis tulevikus võiksid proovida menstruaalanumat (divacup või mooncup nt). Ise ma seda ei kasuta, sest tellisin Ebayst odavalt mingi vuhvli ja ei saanudki seda enda jaoks tööle, aga lähitulevikus plaanin korraliku soetada.

    Meigi eemaldamiseks tellisin mikrofiibrist meigieemalduslapi Oriflame kataloogist (mingi kolmnurkne oli), teen lihtsalt sooja veega märjaks ja eemaldab kogu mu meigi (veekindla meigi kohta ei oska öelda, ma ei kasuta veekindlat meiki). Pärast panen tilga näopesugeeli lapi sisse ja pesen meigijäänused sealt välja. Soovitan! Olen eelnevalt katsetanud ka pehmeid mikrofiiberlappe, mis on mõeldud pindade puhastamiseks ja ausalt öeldes töötavad need ka. Aga need peavad tõesti pehmed olema, sest näonahk on tundlik.

    Tahaksin tõesti võimalikult öko olla. Sorteerin oma prügi hoolega ja poes käin riidest kottidega või ostan paberist koti. Aga samas on veel pikk maa minna, sest teen endiselt vahel impulsiivseid oste ja nii öelda “zero waste” ma veel ei ole. Sellegipoolest loen pidevalt artikleid ja õpetusi, et mida ma saaksin veel teha teistmoodi, et keskkonda säästa.

    • Avatar
      Vasta Helina 18. august 2018 at 08:44

      Masmi menstruaalanum on Biomarketites selle kuu sooduses nt, hind on 14.44 soodukaga 🙂 Tavahind 16.99.

  • Avatar
    Vasta Anu 16. august 2018 at 14:37

    Tegelikult on nii, et igat pesu peaks vähmealt 60 kraadiga pesema, et pesu PUHTAKS saada. Enamus bakterid jäävad 40 kraadi juures ellu, pesuvahendid ei tapa baktereid ja sellest ka see hais.

  • Avatar
    Vasta Margaret 16. august 2018 at 13:14

    Ma mõtlesin, et mis kauni seelikuga tüdruku joonistus see pildil on, aga nüüd sain aru, et see on see sinu vatt kuivamas ?

  • Avatar
    Vasta dex 16. august 2018 at 13:05

    Kurvaks teevad sellised inimesed ausaltöeldes natuke. Mis on viga siis natuke looduse- ja rahasäästlikumalt elamises? Vatipadja prügikasti viskamise asemel viskad selle lihtsalt pesumasinasse ja plastikust paksudes trussades ei taha ju ise ka ringi käia, ei kõla väga loogiliselt lapse õrna naha vastu nii võltsi materjali panna. Mähe ju tuleb poest kalli raha eest koju vedada ja pärast ei lagune mitte kunagi ära ka veel, ei tundu nagu parem variant ju 😀 Tundub, et inimesed on nõus ükskõik mida endale peale ja ümber ja suhu panema, et jumala eest paar sekundit säästaks.

  • Avatar
    Vasta Crly 16. august 2018 at 12:01

    Hügieenisidemed on tõepoolest väga kurnav keskkonnale, selle heaks alternatiiviks on menstruaalanum: https://bio4you.eu/et/intiimhugieen/1228-menstruaalanum-natu-suurus-2-greenatural.html. Kasutan ise ka juba aastaid, variandid on nii sünnitanud kui mittesünnitanud naisele. Kuigi vahest lekib kui õigesti paika ei saa.

  • Avatar
    Vasta Gigi 16. august 2018 at 11:26

    Muide, riidest hügieenisidemed on ka täitsa ok ja teevad oma tööd hästi.

  • Avatar
    Vasta Sisemise leelo otsinguil 16. august 2018 at 10:36

    Keep it gangsta, mis muud ?