Autokool Kingiloos

autokool – TEHTUD!

20. september 2018

Uskumatu, et ma seda siia kirjutada saan, aga umbes-täpselt pool aastat peale autokooli alustamist olen ma nüüd jõudnud sinna punkti, kus ma võin öelda, et autokool on tehtud ja edasi ootab mind ainult Maanteeamet! Jah, ma tean, et see pole nüüd mingi mega suur saavutus, aga mina olen enda üle küll uhke, sest mul oli selle poole aasta jooksul korduvalt tunne, et see autovärk ei ole minu jaoks ja võib-olla ma tõesti ei ole selle jaoks mõeldud. Olgem ausad, siis isegi peale esimest teooriatundi oli mul tunne, et ma ei saa sellega hakkama. Teooriatestid tundusid maru keerulised ja tundus uskumatu, et see kõik mulle kunagi loogiline tunduma hakkaks. Siin postituses olid ka mu esimesed muljed autokoolist.

ma oma esimeses teooriatunnis

Alguses käisin usinalt teooriatundides kohapeal, aga siis entusiasm rauges ja nii olekski mul autokool jälle pooleli jäänud, kui mu autokoolil poleks e-kooli võimalust. Ehk siis iga kohal käimata tunni eest pidin vaatama online koolitusi ja täitma testi. Ainuke asi oli selles, et enne kui videod vaadatud ei olnud, siis test ei avanenud, seega pidin ma kodus selle mitu tundi leidma ja seda on kuidagi keerulisem teha, kui koha peale minna, aga no see on tagantjärele tarkus. Igatahes kellel võimalik, ma soovitan ausalt kohal käia, sest kodus tekib ikka see, et ah mul seda teist ja kolmandat vaja teha ja lõpuks avastate ennast samast olukorrast nagu mina – miljon tundi vaatamata videosid ja lahendamata teste, mis tundusid korraga nii suure koormana, et jälle tekkis mõte, et issand appi ma ei jõua.

Õnneks päris pooleli ma ei jätnud ja kuigi teooriaosa jätsin ma unarusse, siis sõitmas käisime me jooksvalt kogu aeg. Kokku oli mul kolm erinevat sõiduõpetajat, enamasti sõitsin Jaanusega, kes on muuseas ka autokooli direktor, nagu ma alles eile aru sain. Mul vist pikad juhtmed. Igatahes olid kõik sõiduõpetajad toredad, aga kõige rohkem klappisingi vist Jaanusega. Minu jaoks piisavalt rahulik, kindlameelne, ei närvitsenud, ega hakanud rooli kiskuma või muud sellist, millega ma kunagi kokku puutunud olen. Seletas mulle rahulikult minu vigu ja üsna pea hakkaski neid vähemaks jääma.

ma teel esimesse sõidutundi

Ma olin roolis alguses küll selline… noh, keda lihtne ära ehmatada. Ja kui keegi mulle kärataks, et hoia vasakusse serva, siis ma ehmatan kohe ära ja lähen üldse oma sõidu suhtes parakasse, et ma olen kuulnud, et paljudes autokoolides õpetajad on parajad hitlerid. Mulle selline taktika ei sobinud ja selline vaikne suunamine mõjus hoopis paremini. Pikalt oligi mu probleem see, et ma ei osanud ennast teel normaalselt positsioneerida ja kaldusin liiga paremasse serva ja kurvides sattusin veits vastassuunda. Ajaga loksus see paika ja sõidtunnis tundsin ma ennast üsna kindlalt ja hästi.

Olen maininud, et ma käisin ju kunagi kaua autokoolis, aga roolis olin ma alati ebakindel ja närviline. Mulle EI MEELDINUD sõita ja ma arvasin, et sellest tulenevalt ei olegi mulle lube ette nähtud. Nüüd aga tundub sõitmine täitsa tore tegevus, nii et ju siis oli kõik ikka autokooli ja õpetaja taga kinni. Kes oleks osanud aimata…

Nii siis läkski, et sõit hakkas juba sujuma, aga see paganama teooria oma miljoni video ja testiga ootas ikka nagu koorem mu õlgadel. Ei olnud muud teha, kui pidin lihtsalt härjal sarvist haarama ja hakkasin järjest tegema. Ja tegin ja tegin ja tegin ja tegingi kõik paari päevaga ära. Mida rohkem teste lahendasin, seda arusaadavamaks see kõik läks ja lõpuks tundus, et äkki ma kunagi jõuan ka nii kaugele, et suudan ka teooriaeksami ära teha.

Nagu te ehk mäletate, siis esimese koolieksami kukkusin läbi. See on mõneti hea, sest ma alguses õppisin natukene valesti, st üritasin kõike endale tuimalt pähe taguda, selle asemel, et loogikat ja seadusi välja otsida. Kui ma seda mõistsin ja põhitõed endale LÕPUKS selgeks tegin, läks ka õppimine sujuvamalt ja nõnda ma teise katsega kooli teooriaeksami läbisingi. Issand, ma olin niii-iiii-iiii õnnelik, sest see tundus tõesti lausa uskumatu.

Kes mu blogi kauem lugenud ja mu iseloomust natukenegi aimu omab, siis ma ei häbene tunnistada, et jah, ma olen absoluutselt selline inimene, et ma jätan väga palju asju pooleli, kohemaid kui miski liiga keeruline tundnub. Hakkangi endale vabandusi otsima, et mul pole aega ja ma ei saa ja ma ei jõua ja nüüd oli ju veel eriti lihtne, et ma ju RASE ja mul niigi palju asju vaja teha, enne kui see beebi sünnib. Nüüd aga pean ma tänama kõiki, kes on elus võtnud vaevaks kuskile kirjutada, et ma kindlasti lube ei saa ja autokooliga hakkama ei saa. Just see tekitas minus selle trotsi, et kuulge käige teie ka kuradile ja ma teile alles näitan, kuidas ma saan. Ma üldiselt selline jonnakas ei ole, aga see tekitas küll sellise tunde, et aiii vaadake vaid, kuidas ma kunagi ringi sõidan oma uues ilusas autos ja sülitan teie “izzand zee Mallukas ei saa iial lube!” jutu peale. Eks näis, millal see päris “sülitamine” toimuma hakkab, aga ütleme nii, et võin vist juba kurgu puhtaks köhatada, sest eilse seisuga sai mul tehtud viimane osa autokoolist, ehk siis pimedasõit ja täna hommikuks potsatas mu postkasti autokooli lõputunnistus. Lisaks sellele oleme me ka ühe suurima autofirmaga koostöö lõpuosas, mis annab kinnitust, et ka auto on mind lubade saamise ajaks ootamas 😉

Selle pimedasõiduga oli nii, et see oli viimane asi, mis mind autokooli lõpetamisest lahutas ja see pidi mul täna simulaatoril olema. Kuna lihtsalt praegu on nii valged ajad, siis üldiselt tehaksegi seda selle masina peal. Aga siis sain eile autokoolist kõne, et neil on mingi jama ja simulaator läks katki ja nüüd hakatakse uusi aegu panema alates viiendast oktoobrist. Ma juba ahastasin, sest noh, nagu te teate on ARKi järjekorrad nagu nad on ja iga päev ja nädal, mil ma pole autokooli lõpetanud, pean ma ju lisaks ootama. Siis aga hellas mu enda sõiduõpetaja, et kuule, teeme täna õhtul selle pimedasõidu “au naturelle” ära, et ootame kuni pimedaks läheb ja sõidame veitsa ringi.

Nagu ma olen maininud, siis ma olen haige nagu… tinavile(?), aga kuna ma ei tahtnud seda enam edasi lükata ja ma olin nõus, et tavai, teeme ta siis ära. No ja mis muud, kui tegimegi. Ma saan aru, et seda libedasõitu ja pimedakoolitust hakati tegema alles 2011. aastast ja enne ei pidanud õpilased sellega enne lõppastmeeksamit tegelema, aga mina olen küll rahul, et enne lubade saamist ka neid asju proovima peab/saab. Ma polnudki enne nt pimedas sõitnud ja Eestis on ju 50% ajast pime! Muidugi eks see ole harjumise asi ja tasa-targu see nagunii alguses tuleb, aga ikkagi, sain proovitud!

Kui see tunnistus täna saabus, siis ma printisin ta kohe välja ja raamisin ära nagu uhke koolitüdruk. Noh, ma oleks võinud kooli ka tunnistusele järele minna, aga õpetaja ise ütles ka, et ega seda tegelikult vaja ei ole ja kõik on tänapäeval nagunii digitaalne, aga no kuidas ma digitaalse asjaga sellise pildi teha saanud oleks?!

Kardo ütles, et ma olen nagu uhke esimese klassi õpilane oma aabitsaga ?

Seda enam, et ma jäin eilse välja ronimisega VEEL haigemaks ja ägisesin ja puhisesin ja nuuskasin ja köhisin enne jõuetult lebades, ise selline olles, nagu alloleval pildil. Aga kuna mul oli kindel visioon, et ma teen kauni pildi, kus ma naeratades oma tunnistust hellalt hoian, siis ma selle nimel ronisin pessu, kammisin juuksed ja panin riided selga. Annab ikka üles kõpitseda inimest, kui vaja. Nüüd ma muidugi jälle röötsakil diivanil, sest niiii nõrk on olla, aga no tehtud sai.

Jah, mu särgile on kleebitud laste nohuplaaster 😀

Koolitunnistuse saamisega kaasnes ka see, et ma sain ARKis kirja panna oma esimese eksami Maanteeametis, ehk siis teooria. Valisin sealt esimese vaba päeva, milleks on 28.09, ehk siis kaheksa päeva pärast lähen proovin, et… äkki saab sealt kah läbi. Ehk siis ees on nädal aega testide lahendamist, aga pole lugu. Lõpp on niiiii silme ees ja tunneli lõpus sirab valgus, et ma tõesti usun, et iga pingutus on nüüd selline viimane ponnistus ja varsti saan ma oma roosa plastkaardiga teie ees lehvitada!

Nagu te teate, siis mina sain kogu selle võimaluse autkool läbida tänu sellele, et OÜ Autosõit mind lahkelt kutsus ja selle võimaluse mulle kinkis. Seega uurisin ma nüüd, et äkki saame ühele teist ka sellise võimaluse kinkida, sest see on ju kallis lõbu ja igaüks ei saa ka Mallukas olla, et endale autokooli kingina saada. Vabalt võib hoopis olla Malluka sõps, see sobib ka! OÜ Autosõit oli heldelt nõus ja koos panimegi käima ägeda loosimängi nende FBi lehel, mis läheb käima SIIN PILDI ALL!

Niiet kui tahad võimaluse võita endale B-kategooria tasuta teooriatunnid ja 21 sõidutundi, siis mine võta aga osa. Võitja võib ise valida, kas ta soovib selle läbida e-koolis või koha peal käia, sest OÜ Autosõit on olemas üle Eesti, seega võimalusi on erinevaid. Ma ie soovitaks koha peal käia, jääb paremini meelde, aga hea on ju, kui valikut on. Loos läheb lukku 1.oktoober.

Kui paljudel minu lugejatest load on ja kaua teil läks aega autokoolist kuni selleni, et load taskus olid? Ma praegu juba natsa kahtlen, et kas ma päris enne Marta sündi kätte saan loakesed, aga no ütleme nii, et kindlasti selle aja raadiuses – oleneb, kaua ARKi aega ootama peab 🙂

Loe ka neid postitusi!

142 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Maria 1. juuli 2020 at 16:41

    Väärt lugemine. Aitäh Mallukas!
    Alustasin sõidutundidega (olen küll teises autokoolis) ja ikka väga saamatu tunne on. Kas see on normaalne, et juba teisel korral viiakse tiheda liiklusega teele nagu Paldiksi mnt-le ja Endla tänavale sõitma? Mulle sõiduõpetaja ütles, et see normaalne.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. juuli 2020 at 17:22

      Mind hirmutas ka ära, aga viidi ka 😀

  • Avatar
    Vasta MIRJAM 24. september 2018 at 23:08

    Oi, sellest küll kohe 12 aastat, aga meeles üsna värskelt. Olin 18, kui septembri keskel end autokooli sättisin, aga kõik läks väga kiirelt. Endalegi märkamatult olin nii autokooli eksamid tehtud, ARKis kukkusin küll esimese teooria läbi, aga sain selle nädala pärast tehtud ja sel saml nädalal pääsesin reede õhtul viimase inimese eksamit tegema. Väljas sadas ja oli juba pime, aga tehtud sain ? Novembri lõpuks olid mul load juba taskus.
    Muide, mind pandi juba esimesel õhtul uhke pappide omanikuna puhuma. Te ei kujuta ette, kui pabinas ma olin ?
    Ja mu mees sai load juba 16aastaselt. Käis küll titekaid tegemas, aga anti kogemata päris load ja nii oligi ?

  • Avatar
    Vasta Mona Lisa 22. september 2018 at 23:45

    Mina tegin endale niiöelda esmase juhtimisõigusega load, kui olin 9.klassis. Tol suvel olin kohe saamas 16 (nagu nendeks lubadeks vajalik on), niisiis autokooliga tegin algust aprilli lõpus ja autokool sai lõpetatud täpselt enda sünnipäeval (22.juuli), kui ma ei eksi. Ja ARKi pääsesin ruttu ning load olid käes kohe augusti alguses. Alustasin täiesti nullist. Tõtt-öelda ei saanud muhvigi aru, millal käike peab vahetama ja kuidas üldse. Aga autokool läks libedalt ja kõik eksamid said kohe esimese korraga sooritatud, mis oli best thing ever selle teekonna jooksul. Tegelikult olin lihtsalt huvi korral ka varem (enne autokooli minekut st) juba teste lahendanud. Kuna minu isa oli/on sõiduõpetaja, siis oli aeg-ajalt põnev tehtud vigu temaga arutada ja asjadest rohkem aimu saada. Nagu teada, siis täislubade saamiseks pidin 18-aastaseks saades eksamid uuesti tegema (ARK omad siis). Taaskord läks kõik kiiresti ja hästi. Teooria täiesti null veaga, mis oli suur üllatus minu jaoks.
    Nüüd sain 20 ja lõpp-astme sooritasin juba talvel ära. Vahtralehest sain seega augusti algusest vabaks ja nüüd on 10-aastat mureta ?

  • Avatar
    Vasta J 22. september 2018 at 00:32

    Peaaegu 4kuud ja kõik etapid esimese korraga sooritatud?

  • Avatar
    Vasta Piret 21. september 2018 at 23:06

    Läks ca 1,5kuud. Enamus aega pidin ARKi aega ootama.

  • Avatar
    Vasta Ave 21. september 2018 at 13:42

    Sauuuuu ?
    Mina tegin lube pea 1,5 aastat! Tahtsin, et kõik ikka ilusti selge oleks ja oskan sõita enne , kui mind liiklusesse lahti lastakse ?
    No pikale venis ta ka sellepärast, et ühe sõidutunni ajal jooksis lapsed teele ja me siis koos õpetajaga vajutasime pidurid põhja ning niiva sõitis meile tagant sisse-siis pidin 2 nädalat kaelatuge kandma ja taastuma pikalt!
    Enne kartsin sõita jubedalt aga siis kui see niiva juht oma autost välja tuli ja sõimas, et tema kohe teadis, et midagi halvasti läheb sest õppesõidu auto on ees ja NAGUNII ma sõita ei osanud siis see aitas mind ikka väga ja peale seda polnud vähematki kartust, et minusugusele lube ei anta ?
    Aitas kaasa ARKi eksami päeval see, et võtsin lisa sõidutunni just enne eksamit, sõitsin eksami ajal sama rada ?✌️
    Aga sa oled ikka nii tubli, ma usun et saad varsti varsti oma load ja saad kellegist sõltumata ringi liikuda!
    Jõudu sulle ja saa ruttu terveks!
    Sibula rõngad pane soki sisse ?
    Leenu tervitab Mari ja Lendet ka, talle nii meeldib vaadata neid ja no Lotte ka on suur hitt ??

  • Avatar
    Vasta HAPPY 21. september 2018 at 12:42

    Mul läks teooria lihtsalt. Vanemad sõidutasid mind terve elu autoga ja sain liikluse värgist aru. Küll tekkis probleem sõiduga, mida ma justkuinoskasin, aga muudkui leiti põhjuseid miks koolieksamist mitte läbi lasta (küll ma olevat liiga ettevaatlik jms) no ja võtsin veel tunde kuni peale kolmandat kooli eksamit asi soiku jäi… Paar kuid hiljem saatis ema mu teise kooli, et saaks selle asja lõpetatud. Tegin kohe ära teooria eksami ja teine sõidutund teatas õpetaja, et oled valmis küll ARKi jaoks. Seega tasub igasugusts koolidega ettevaatlik olla, vahel lihtsalt tahetakse, et sa veel ja veel lisatunde võtaks ? ARKi sain esimese korraga tehtud ja olen hiljem veel teisigi lube teinud ja samuti probleemideta kiirelt load kätte saanud ?

  • Avatar
    Vasta Elise 21. september 2018 at 12:15

    Mina sain lube tegema hakata keskkoolis, meil oli eraldi autoõpetus, kuid meil oli suhteliselt kehv sõiduõpetaja, kes kuidagi ei motiveerinud ja ütles, et ega sina küll lube ei saa. Kuigi teooriaeksami tegin koolis I korrast ära ja siis sõidueksamit ma tegelikutl väga ei mäleta. 12ndas klassis olid paljudel juba load käes, aga ma käisin korras ARKs proovimas, teooriat ja sõitu, aga midagi välja ei tulnud. Lükkasin selle teema veidi kõrvale, siis pereliikmed ikka motiveerisid uuesti minema ja võtsin ka teise linna sõiduks ette, kus oli tunduvalt reguleeritum liiklus kui mu esimeses linnas ning seal tegin 5 sõitu teise õpetajaga ja enne seda käisin teooriat Tallinnas tegemas ja sõidu tegin Narvas ja tehtud sain 😀 Nüüd siis juba 7a load. Pikalt on mu elukaaslane ka mõelnud lubade tegemise peale ja tegelikult tal oligi juba paar aastat põhimõtteliselt kõik tehtud, va eksamid koolis ning ta kuidagi ei tahtnud seda teooriat tegema minna kui nüüd mõni nädal tagasi läks ja tegi ära ja sõitis lisaks paar sõitu enne kui õpetaja eksamile lubas, kuna ta polnud paar aastat autokoolis oma nägu näidanud. Nüüd peab minema autokooli eksamile ja siis ARKi. Isegi mõtles siis, et kes siis enne load saab kas tema või Mallukas 🙂 On ka paari su postitust lugenud.
    Ma tegin isegi juhedndaja kaardi, et mu elukaaslane saaks sõita. Pikalt oli ta arvamusel, et mul on load ja temal pole neid vaja. Aga nüüd on mõtteviisi muutnud 😀 Aga head põrumist!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 21. september 2018 at 11:31

    Lubade saamisest läks jaanuar 2017- 25.august 2017. ehk umbes täpselt 6,5 kuud.
    Kõik muud eksamid esimese korraga tehtud, peale arki sõidueksam- mis esimesel korral kestis 15 min. Tegin üsna rumala vea ja usaldasin liialt eksamineerija käsku, tema sõnul oleksin pidanud rohkem ” ise otsustama”.
    Aga läks nagu läks ja teist sõidueksamit pidin ootama ligi kuu.
    Nüüd ju mingi nõue, mis aja sa pead korduskatset ootama.

    Endal ootab ees nüüd libedasõidu lõppkoolitus, võtan hoogu, et uuesti kellegi silme all katsetama minna 😀
    Üksi sõita on kõige vabam, keegi ei hinda sind.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 21. september 2018 at 11:24

    Mina läksin autokooli 2013 aasta juulikuus ja sama aasta detsembriks olid load käes. Seal vahel oli muidugi ka see aeg, september-oktoober, kus lõin testidele käega, sest palju sa ikka meid teste jaksad teha kui koguaeg on nii palju vigu.
    Autokooli sõidueksamil ma kukkusin läbi. Sain ise ka aru kui lollid olukorrad olid ja isegi kui sõiduõpetaja oleks öelnud, et sain läbi.. oleks ma ilmselt ise küsinud uut sõitu. Et kui ma ise tegelikult tean, et ma oskan sõita, siis ma tahaks seda ka näidata.
    ARKis tegin mõlemad eksamid esimese korraga ära. Teooriaeksamil oli 4 viga.

  • Avatar
    Vasta Merks 21. september 2018 at 11:06

    Mina tegin oma load 1998 sügisel, kohe peale keska lõppu paralleelselt ülikooli esimese semestriga. Paras pinge ta oli ja õpetaja oli ka selline omamoodi onkel, kellega ma ühe korra läksin nii närvi ja kuna ta sõnaotseses mõttes mölises mu kallal, siis ma suretasin auto välja ja keeldusin edasi sõitmast, sest nii ei saa inimestega suhelda. Peale seda intsidenti ta leebus ja muutus mõistlikumaks. Viimasel sõidutunnil kui Piritale sõitsime, küsis mu käest, et kas ma kuulen? Ma ei saanud aru mida ma kuulma pean, et kuskilt alarmsõidukit ei tulnud, auto ka ei teind mingit muud häält. Lõpuks muigas ja ütles, et mölinat pole, järelt sa oskad sõita! 😀 Teooria tegin ARKis esimese korraga ära aga kui linnasõitu läksin, siis sain esimest korda aru mida tähendab närviminek ja seda, et sidurit ei tunneta üldse. Suretasin kuskil foori taga auto 4x välja nii et eksamineerija istus ise rooli ja mina ulgusin nagu poleks homset. Seda lolli nägu, mis õpetajal ees oli, kui sai teada, et läbi kukkusin, mäletan siiamaani. Ta oli hämmingus, sest tema rühmast minus oli ta kõige kindlam. Samas ARKi onu ütles, et näha on, et sõita oskan aga närv oli nii sees, et sedasi läbi lasta ei saanud. Järgmisel korral oli see juba käkitegu, ei mingit närvi ega midagi. Muide minu jaoks olid üsna mitu aastat peale lubade saamist parajad õudused ringristmikud. Ikka võttis meeletult aega kuni ma julgesin neile ronida aga nüüd peale 20 aastat sõidustaazi ei ole probleemi. Nii et rahulikku meelt, esimene kord võib ebaõnnestuda aga järjekindlus viib sihile. Peamine on, et ise end roolis hästi tunned 🙂

  • Avatar
    Vasta kelly 21. september 2018 at 09:55

    ma tänan reaalselt jumalat, et mul gümnaasiumis oli võimalik võtta valikainena autokooli. saime tsips odavamalt ja tänu sellele said ka need load, kes muidu ilmselt poleks saanud. ja tegemine oli ka väikelinnas, kus oli ainult 1 foor 😀 praeguseks olnud load 5 aastat ja sõidan enamasti ainult automaatkäigukastiga, ei meeldi need käigud üldse. lõppastmekoolitust, mida tehakse, et vahtralehest lahti saada, tegin ka automaadiga. see ei tähenda et ma nüüd ainult automaadiga sõita võin nagu arvatakse. kui load on ikka tehtud manuaaliga siis lõppastmekoolitus on omal vabal valikul juba, sest see pole eksam enam. seda lõppasmtekoolitust käisin tartus tegemas, kus oli ökosõit tartu linnas, see juht kes kõrval oli vaatas küll, et kuidas mul load on, sest no nii kahju kui see ka poleks, mulle ei meeldi üldse linnas sõita 😀 peikale alati ütlen, et tavai lähme harjutama, aga leian ikka vabandusi miks mitte minna lõpuks. muidu mulle sõita meeldib, aga linnad on hirmutavad. nii et suur pluss neile, kes teevad suuremas linnas omale lube! olete tublid =)
    ja lõpetuseks tekkis suur huvi, ilmselt sa ei vasta sellele, aga koostöös saad endale tutika auto? 0 eurot? või saad soodustust reklaamist, see on suuur wow ja tekib niii palju küsimusi 😀
    aga olgu, pai pai et ära tegid!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. september 2018 at 17:36

      Ma autost ja diilist räägin, kui see mul juba 100% olemas 🙂

  • Avatar
    Vasta Keity 21. september 2018 at 09:00

    Autokooli läksin augusti lõpus, enne jõule oli autokool tehtud. Veebruari algusega tegin ära ARK-i. Seega kõik natuke üle 5kuu, kõigist asjadest sain esimese korraga läbi ka, mis hoidis juba omakorda aega kokku.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 20. september 2018 at 23:42

    Mul läks esimesest teooria tunnist ARKi eksami sooritamiseni täpselt 2 kuud ja 10 päeva. Kusjuures ARKis teooria ja sõit olid samal päeval, kui ma ei eksi. Aga see oli 12 aastat tagasi 😀 Lubade saamiseni läks sealt veel umbes 1,5 kuud, sest pidin ootama, kuni 18 saan 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 20. september 2018 at 23:12

    Esiteks on mulle arusaamatu, kuidas saab lube nii kaua teha…. Müstika- mitte ainult sina, aga kommenteerijad ka… mida on seal sellist õppida, mis kahe kõrva vahele kinni ei jää!?!? Loogiline teema see liiklus ju…
    Läksin autokooli septembrialguses 5 aastat tagasi, laps oli ca aastane, sama aasta oktoober 17 sain kätte Maanteeameti tunnistuse, et davai, mine ja sõida ja oota plastiklube. Esimesena oma kursuselt load käes.
    Poolelijätmise koha pealt nii palju, et kas iseendal rahast kahju ei hakka? Ma ei tea, kuidas teised, kuid no 600 on ikka piisavalt suur raha, et ennast kokku võtta, kohale minna!! ja asi ära teha. Iseasi muidugi see, kui emme/issi maksavad- mis siis viga seda raha kulutada ….
    Teiseks- kas B-kati C/D vastu vahetada ei saaks? Ma läheks teeks neid kohemaid.

    • Avatar
      Vasta J.K. 22. september 2018 at 01:26

      Esiteks sa oled samasugune nagu oli mu põhikooli matemaatika- ja füüsikaõpetaja – Et kui tema oskab, siis järelikult ei ole see keeruline ja kõik teised ka peavad oskama ja ei ole võimalik, et see kellelegi raske võib olla! Ei ole see kõik loogiline inimesele, kes ei ole eluilmas roolis istunud ega liiklusmärkidele tähelepanu pööranud. Nullist peale võtab ikka palju vaeva et see kõik selgeks saada.
      Teiseks meil autokoolis oli 35 teooriatundi, 23 sõidutundi, libedasõit Pärnus, esmaabikursus ja eksamid. Grupis inimesi oli üle 20 ja kõik pidid jõudma oma sõidud ju ära teha. Paljud võtavad veel lisasõidutunde, kes ei ole sündinud rool peos. Ja siis on veel ARKi eksamitel järjekorrad, kohe ei pääse löögilegi. Võtab ikka parasjagu aega. Mul isiklikult kestis autokool koos eksamitega ise juba vist umbes 2 kuud.
      Kolmandaks ega üldjuhul sa ei pea uuesti kogu summat maksma kui vahepeal pooleli jätad ja hiljem uuesti alustad. Maksad ainult nii palju juurde kui palju tunde pead veel võtma. Pluss eksamid. Mul sõbranna lõpetaski autokooli niimoodi mitu aastat peale alustamist.
      Tore kui sinul käis kõik siuh-vilks ja valmis, aga see ei tähenda et kõigil teistel ka nii käib. Suht nõme hakata niimoodi üldistama, et kui sinul käis kiirelt ja lihtsalt, siis kõik need kellel nii lihtne ei ole, need on lollakad.

    • Avatar
      Vasta väike Myy 25. september 2018 at 11:28

      No kas hakkas kergem….
      Said näidata oma sitta iseloomu …
      Suutmatust olla mõistev ja empaatiline…
      Mina Läksin autokooli juuni keskel ja augusti lõpp olid load taskus. No ja siis, kas selle tõttu olen kuiagi parem või erilisem ??? Juhtus see 2005 ja vanust oli 40 + kõik eksamid sai tehtud esimesel katsel ja see üllats mind väga. Autokoolis olin ikka laste keskel kuid siiski ei olnuki kõige vanem õpilane. 🙂 Tol ajal libedasõit tehti hiljem- ma ei teagi miks. Kuid lubade saamist see ei takistanud. Minul jäi see venima uskumatult pikaks ajaks -lausa 7 aatat- KÕIK NEED AASTAD SÕITSIN ROOSADE LUBADEGA. No ei olnud aega ja vajadust . Mu õpetajal kukkusid silmad punni kui nägi mind libeda eksamile tulemas. Ta muidugi ei aimanud, et see mul veel tegemata. Küsis vaid hämminguga – Mitu aastat ???? Mina uhkusega SEITSE !!! Teised tulijad ei taibanud millest jutt käib .

  • Avatar
    Vasta Helika 20. september 2018 at 22:59

    Keegi soovitas arki lehel olevat proovieksamit lahendada. Kiidan selle mõtte heaks! Nii minul, kui elukaaslasel kattusid eksamiküsimused suures osas proovieksami omadega.
    Palju edu!
    Ja kui ma juba kirjutama hakkasin, siis sa oled seal nohuplaastri pildi peal väga armas.

  • Avatar
    Vasta Liisa 20. september 2018 at 22:13

    Minul on load nüüdseks 10 aastat olnud. Kooli läksin jaanuaris kui 18 sain ja ARK sõidueksami sooritasin 13. juuni. Õnneks sain kõik eksamid esimese korraga läbitud! 🙂
    Nüüd sõidan igapäevaselt autoga ja mulle väga meeldib ise roolis olla.

  • Avatar
    Vasta TN 20. september 2018 at 21:47

    Ma tegin sõidutunde kokku umbes 100! Kui esimene kord arki sõidu läbi kukkusin, siis õpetaja ohkas, et tal ei ole mulle enam midagi õpetada, aga no lähme sõidame siis paar korda.. Nüüdseks load 11a olnud, sellest 10 ka mootorratas, ja nii sõbrad kui pereliikmed on öelnud, et minuga tunnevad ennast autos turvaliselt. Ju siis tasus see pikk harjutamine ära.

  • Avatar
    Vasta Ele 20. september 2018 at 21:21

    Läksin autokooli 2007nda aasta suvel ja sain arki eksamid enne talve juba tehtud. Ja kõik oli super, ainult et 18nda sünnipäevani oli paar kuud aega ja sõita ikka ei saanud- vanus ei lubanud. 😀

  • Avatar
    Vasta M 20. september 2018 at 21:20

    Mina tegin oma lube kokku 9 aastat. Ehk siis 2008.aastal läbisin autokooli. Pärast mitmekordset arki sõidueksamil põrumist jätsin asja katki. Ka minu sõiduõpetaja oli ikka väga närviline kõrval. Meessoost õpilased ikka said kõvasti sõimata, naistega hoidis end tagasi. Iga sõidutund oli kui piinapinki istumine. Kuidagi sain kooli sõidueksami siiski ära teha, kuid roolis ei tundnud end sugugi mugavalt, kui võõras kõrval istus. Sõitmine mulle samuti meeldima ei hakanud. Kasuks ei tulnud ka paaril korral avariis osalemine. 2017.aasta veebruaris hakkas aga järjest rohkem meeles mõlkuma mõte, et võiks asja uuesti käsile võtta. Õnneks mehel olid load juba piisavalt kaua olnud, et sai endale juhendaja tunnistuse teha. Tegin uuesti arstitõendi, autokooli uuesti ei hakanud läbi tegema, kuna koolitunnistus kehtib elu lõpuni. Tegin teste ja arki teooria läbisin teisel katsel. Sõiduõpetajaga sõidutunde ka võtta ei soovinud autokooli kogemuse pärast. Sõitsime mehega palju ringi, ükskõik kuhu läksime olin mina roolis. Kahel korral põrusin uuesti arki sõidueksamitel. Aga kolmas kord oli kõik nii ideaalne. Eksamineerija meenutas mulle kangesti oma välimuselt ja olemuselt minu isa. Oli teisest linnast üldse ja andis meie linna eksamineerijatele suvepuhkuseid. Küsis ja maantee sõidu ajal kas olen teinud õppesõitu sõiduõpetajaga või juhendajaga. Ütlesin, et olen 4 kuud juhendajaga igapäevaselt ringi kärutanud. Siis ütles, et seda on näha. Olime 20 minutit eksamit sõitnud, kõim harjutused olid tehtud ja ta oleks juba hea meelega arki juurde tagasi läinud, aga kuna seda eksamiaega jälgitakse, siis sõitsime niisama ringi ja mina nö tutvustasin talle linna. 😀 Tahan sellega öelda kõigile, et kui põrud esimesel katsel, teisel katsel jne siis ikka pea püsti. Küll tuleb just see hea päev, kui kõik õnnestub eksamil. 🙂 Järgmine katsumus on täiesti iseseisvalt värskete lubadega sõitma minna. 😀 Ma suretasin autot koguaeg välja nagu oleks esimest korda roolis. Vältisin me väikses linnas foore, et jumala eest mitte autot foori taga väljasuretada. Nüüd load juba üle aasta ja roolis väga mõnus olla. Mõtlengi juba lõppastmele, saaks see ka tehtud olekski juba autokoolidega ühel pool. Kui just mingi muu kategooria isu ei tule. 😀

  • Avatar
    Vasta Moonika 20. september 2018 at 21:19

    Load sain 2002 kooli läksin veebruarist ja kätte sain oktoobris, aga sinna vahele mahtis veel keskkooli lõpetamine, mis võttis u 1,5 kuud vahelt ära. Load on mul seega olnud 16. aastat juba ?.

  • Avatar
    Vasta Enely 20. september 2018 at 21:04

    Autokooliga alustasin juuni lõpus ja load sain lõpuks tehtud detsembri alguses teise sõidueksami läbimisega. Süüdistaks autokooli 😀 võtsin vist 3 lisa tundi, et sõidueksami koolis tehtud saaks, sest mingi paus jäi sisse. Teooria oli lebo, sõitmine mitte nii väga. Ühe sõidueksami sain ARKis läbi kukkuda, Tartus. Lõpuks võtsin 10 lisatundi autosõidus juurde, eelmine kool oli teine, ja selle 10 tunniga õpetati mind sõitma ja mainita ka neid detaile, millest enne kuulnudki polnud. Aitäh Elmut Tartu Autosõidust. Teise eksami tegin ilusti ära ja nüüd on juba viiendat aastat load käes, lõpuks tunenb juba, et saab sõitmisega päris hästi hakkama ka ;D

  • Avatar
    Vasta Tupsulotu 20. september 2018 at 20:55

    Tegin ka load Autosõit OÜś. Aega läks juunist-jaanuarini. Arki osa kestis umbes kuu.

  • Avatar
    Vasta Marju 20. september 2018 at 20:55

    Ma alustasin lubade tegemisega kui olin 18, load sain kui olin 24 😀 Autokooli sain algul tehtud nii, et teooria tegin kenasti ära aga sõiduõpetajal oli minu saamatusest lõpuks kopp nii ees, et kirjutas mulle autokooli tunnistuse välja selleks, et minust lahti saada. Nii ma siis elasin u 6 aastat autokooli paberitega kuni lõpuks asja uuesti käsile võtsin 🙂

  • Avatar
    Vasta Mairis 20. september 2018 at 20:50

    Palju õnne!
    Loosis ma osaleks. Nimelt emale kingiks 55 ndaks sünnaks(mis on juba oktoobris :), selle võimaluse. Ta on nüüd lubadest juba mitu mitu aastat rääkinud. Ja talle kuluks väga ära ka, sest kaunis kopp on kõigil ülejäänutel ees tema sõidutamisest ?
    Siis oleks tal oma luba, oma aeg ja ei peaks meist sõltuma, et kuskile sõita ☺
    Endal mul load juba 12a. Tegin ka lube, kui esimest poissi ootasin. Läks muidugi kole pikalt, kuna minu rasedaaju on nagu teflon – mitte ööd ega mütsi kinni ei võta ???

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 23:18

      Loosis osale ikka fbis 🙂

  • Avatar
    Vasta A4 20. september 2018 at 19:47

    kusjuures see on nii lamp aga ma soovitan enne sõidueksamit vahetult validooli keelealla panna. ma never polnud seda enne kasutanud aga sõiduõpetaja ütles et proovi ja tõsi oli et eksaminärvi võttis väga kenasti alla:) sõitsin ja mingi hetk sõidu kestel mõtlesin et ohoo süda ei taogi sees nagu enne eksamit:)

  • Avatar
    Vasta Stella 20. september 2018 at 19:45

    Ma lugesin seda Sinu kohta, et oleksid varem normaalsed õpetajad olnud, oleks asi tehtud olnud. Minu puhul luges minu enda vanus, esimest korda läksin kooli 17 aastaselt, lootes 18 sünnipäevaks load saada. Kooli pooleli jätmise panin ka õpetaja peale, kes oli otseloomulikult väga kuri, nõme ja paha. Läksin 24 aastaselt uuesti autokooli ja tegin load viie kuuga ära (arki sõidueksami järjekord oli 2 kuud). Täna võin küll õelda, et minu puhul oli asi pigem vanuses. 17 aastaselt mõtlesin, et mis asja ma oskan ju üli hästi sõita, mida see õpetaja mõliseb aga 24 aastaselt sain aru, et õpetused tuleks kõrva taha panna mitte trotsi täis minna 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 23:19

      Ma ei arvanud kordagi, et ma oskaks hästi sõita vanas autokoolis 😀

  • Avatar
    Vasta A 20. september 2018 at 19:12

    Mina läksin varakult autokooli. Umbes 8 kuud enne 18. aastaseks saamist (suvel läksin, jaanuaris sünnipäev). Enne suve lõppugi oli autokool tehtud ja oktoobri lõpus sain ARKis eksamiaja kinni panna. Mõlemad eksamid tegin esimese korraga ära, aga olin MEELETULT närvis. Ehk oleks varemgi kätte saanud, kui vanus poleks takistuseks olnud. Nüüd on load sünnipäevast saadik (jaanuari lõpust) olemas. Ausalt öeldes ma ei kujuta ettegi elu ilma lubade ja autota, mugavus maksab.

  • Avatar
    Vasta Agne 20. september 2018 at 19:10

    Autokooli läksin märtsis ja juunis sain load kätte (täpselt oma 18. sünnipäeval, pidin isegi nädal ootama, sest eksamid said varem tehtud). Kõik see oli küll 12 aastat tagasi ja praeguse pimedasõidu peale saan ainult öelda, et minu ajal selliseid asju polnud. ?

  • Avatar
    Vasta Kelluke 20. september 2018 at 18:41

    Arki teooria eksam palju lihtsam, kui autokooli oma 🙂 ma õppisin teooria.ee lehel – väga loogiline ja seletab all kohe ära, kui mõni viga tuleb. Sõidueksamitega kahjuks kurvem seis – paar aega on oktoobri lõpuks aga need ûle Eesti laiali 🙁

  • Avatar
    Vasta K 20. september 2018 at 18:38

    Esimesse teooriatundi läksin (septembri lõpp) oktoobri algus 2013, load sain kätte aprill 2016? aega läks aga asja sai? tegelikult ma teadlikult tegin nii kaua, kuna selle aja sees olin alaealine ja ei oleks nkn lube kätte saand + olin rase ja ei tahtnud siis käia

  • Avatar
    Vasta vahtraleheke Tallinnast 20. september 2018 at 18:31

    Minul läks 1,5aastat ,et saada load .Muidugi olen juba üle 40 ka ja sõita sain ainult korra nädalas vahel ka kaks korda aga sellest on alustuseks vähe .Toetusin ainult autokoolile kuna endal polnud ühtki tuttavat juhendajat võtta .Aga lõuks sain minagi load Tallinna Maanteeametis sooritasin nii teooria kui sõidueksami .Teooria sain esimesel korral kohe tehtud aga sõiduga läks kauem aega .

  • Avatar
    Vasta S. 20. september 2018 at 18:25

    Ma olen lubadeomanik olnud eee… napilt 8 tundi 😀 Alustasin 2014 aasta märtsis ja lõpetasin nüüd. 2014 sain autokooli niiviisi tehtud, et nii teooria- kui ka sõidueksam oli tehtud ja autokoolitunnistusest lahutas mind vaid pimeda- ja libedakoolitus, aga millegipärast ma neid tegema ei läinud ja kõik jäi pooleli. Isegi ei saa aru miks ma nii tegin.. Selle aasta kevadel tuli tuhin, et peaks ikka ära lõpetama.. õnneks oü autosõit lasi mul jätkata sealt kust mitu aastat tagasi pooleli jätsin, muidu ilmselt poleks uuesti viitsinud alustada. Tegin oma koolitused ära, sain tunnistuse kätte ja läksin maanteeametisse. Ja täna sain sõidueksami tehtud ja olen niiiniii õnnelik 🙂 Ja kui sa teooriaeksami esimese korraga ära teed, siis on sul väga suur lootus enne lapse sündi load kätte saada. Järjekord on küll meeletu, mul oli esimese hooga kahe kuu pärast kui teooriaeksami sooritasin, aga soovitan aegajalt ikka vaatamas käia, üsna tihti vabaneb varasemaid aegu ka.

  • Avatar
    Vasta E 20. september 2018 at 18:22

    Mina alustasin lubade tegemisega 2015 septembris, teooriatunnid said läbitud, 6 sõitu ka 😀 Mõtlen küll, et võiks ära teha, aga leian ainult vabandusi. Küll ei taha seda raha välja käia või ei ole piisavalt aega(vale). Lisaks kardan seda, et äkki jätan jälle pooleli. Lihtsalt tundsin, et ei jõua nii palju asju seal roolis jälgida ja hirmus oli ka teiste autode vahel liigelda. Kui nüüd end kunagi kokku võtan, siis teen pigem automaadi load, tundub kuidagi sobivam mulle 😀

  • Avatar
    Vasta NellaDella 20. september 2018 at 18:15

    Oktoobris läksin autokooli, jaanuari alguses sain load kätte. Sõidud ja eksam Tallinna kesklinnas. Aasta oli siis 1999.

  • Avatar
    Vasta Mari 20. september 2018 at 18:08

    Igaksjuhuks proovin ka õnne 🙂 oleksin väga õnnelik sellise võimaluse üle, kuigi tunne küll selline, et kes minusugust hullu küll tark liiklusesse pole lasta, aga samas teiselt küljest on igasugustel load ja miks ei võiks siis minul ka olla… 😀 igastahes loodan õnnele 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 23:20

      ma loodan, et sa siis loosis ka osaled fbis, mitte ainult siin “õnnele looda” 😀

  • Avatar
    Vasta K. 20. september 2018 at 18:04

    Autokooli läksin mai alguses ja detsembri lõpus sain load kätte.
    Kusjuures juunist omtoobrini ei teinud ühtegi sõidutundi ja novembris vahetasin autokooli ka veel.
    Uues autokoolis panin endale kohe 5 sõidutundi kirja.
    Peale esimest sõidutundi tühitas õpetaja ülejäänd tunnid ära, järgmisel päeval tegin teooriaeksamk ja sealt edasi ARKi.
    Seal läks kõige kauem, sest jõulud ja palju vabu päevi oli vahel. Lisaks ei saanud töölt niisama ära ja siis klapitasin neid aegu.

    ARKi sõidueksam hakkas hommikul kell kaheksa, väljas oli kottpime ja kohutav lumetorm. Kui ma olin 20 minutit ära sõitnud, siis eksaminaator ütles, kui ühtegi viga ei tee, siis saan kindlalt läbi. Käisin veel tankimas, eksaminaator tõi veel kohvi ja mulle sooja kakao külma ilma puhul ?
    Aga talvel lubade tegemise puhul on see hea, et ei teki seda lumesajuga sõitmise hirmu.

    Load on praeguseks vist 5 aastat juba olnud. Ja ma olen küll nii rahul, igapäevaselt on vaja autoga sõita.

  • Avatar
    Vasta Maarit 20. september 2018 at 18:03

    Minul autokool läks kähku aga arkis läks aega. 😀 olin ka teooriaga kimpus . Aga autokool ja isegi õpetaja Jaanus olid samad mis sinul. Nüüd load olnud 3 aastat.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 20. september 2018 at 18:01

    Mina läksin autokooli 9.veebruar ja load olid tehrud 24.oktoober. Kõik eksamid läbisin esimese korraga ja autokoolitunnistuse sai 1.juuni, siis jätsin arki kuidagi unarusse ja teooria tegin alles 13.september. peale seda sõidueksami alles 24.oktoober.

  • Avatar
    Vasta T. 20. september 2018 at 18:00

    Mina sain load aastal 2008, läks umbes 4-5 kuud, eksamid sain tehtud esimese korraga õnneks. Aga sõita mulle sellegi poolest väga ei meeldi, ei tunne ennast eriti kindlalt, kitsastes kohtades parkida ei oska jne. Suurtes linnades üldse ei sõida, oma kodulinnas saan hakkama. Minu viga on see, et lasin ikka mehel alati sõita, kuna ei tundnud roolis mugavalt. Oleks ma kohe algusest peale igalpool sõitnud, võibolla poleks siis nii koba.

  • Avatar
    Vasta Marju 20. september 2018 at 17:59

    Käin praegu uuesti teoorias, sest algusest on paus 3a. Kõik on tehtud, v.a. eksamid. Kui võidaks, siis saaks sõidutunde rahata kasutada!
    Sulle ja teistele edu! Et teeks esimese korraga ära!

  • Avatar
    Vasta Anneli 20. september 2018 at 17:56

    Minul on autokool tehtud ja tunnistus olemas. Khm… häbi öelda, aga kümme aastat tagasi ja lube endiselt pole. Kukkusin ark sõidueksamil läbi, korduvalt. Teooriaga oli kõik tip-top. Rohkem pole rooli istunud, olin tollal värske 18. Asi tundus lootusetu, olin pinges koguaeg kui roolis olin ja olin ka täiesti kindel, et see autoga sõit pole lihtsalt minu teema ja nii ta jäi. Nüüd kohe-kohe saan 28. Väga-väga tahaks need load ikkagi ära teha ja seekord prooviks automaadiga. Ma ei teagi miks ma ise kohe selle peale tol ajal ei tulnud, et automaadi lube teha?! Uuh..
    Kas keegi teab, kas kümme aastat tagasi tehtud autokoolitunnistus veel kehtib? Saab see üldse kehtetuks minna.. Vist ei, onju. Aga võtan kindlasti loosist osa ja loodan, et see pole takistuseks, et mul ülivana autokoolitunnistus on olemas. Lube tahaks niiii väga, päriselt ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristin 20. september 2018 at 17:56

    2011 aastal läksin 17 aastaselt ja 2018 jaanuari lõpus sain load kätte 🙂
    Päris kaua läks, järelikult polnud piisavalt küps, et varem saada. Nüüd kindlus suur nagu oleks aastaid sõitnud. Raha selle jaoks kulus ikka tuhandeid. Palju kordi oli tahtmine pooleli jätta ja mõtlesin, et vb igaüks ei peagi siis lube saama.
    Eksameid sai ikka isuga tehtud, autokoolis mingi 9 teooriaeksamit ja 5 sõidueksamit( aveda autokool, ei soovita) Arkis teooria esimese korraga, aga sõidueksam 10 korraga 😀
    Hea et see jama lõpuks läbi sai.

  • Avatar
    Vasta Maris 20. september 2018 at 17:54

    Load sain 7 aastat tagasi. Autokooli+ARK-iga läks kokku 5 kuud. Esimene laps oli sel ajal 3 kuune ja ise lõpetasin veel samalajal keskkooli. Ütleme nii, et see oli pöörane aeg ? Aga sina oled nii tubli, et ei andnud alla ?

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis Holm 20. september 2018 at 17:54

    Olen ühe aastase poisi ema,tahaks väga autokooli minna ja endale load saada,et saaksid alati ise liigelda kuskile,mitte et peaksin kedagi paluma ja kellestki teisest sõltuma.Võit kuluks igati meie perre ära 🙂

  • Avatar
    Vasta kats 20. september 2018 at 17:47

    B kati sain 7 kuuga, lõpus ise jokutasin arki eksamitega, ilmselt oleks kiiremini ka saanud. A kati sain 3 nädalaga tehtud 🙂

  • Avatar
    Vasta Mirelle 20. september 2018 at 17:42

    HIP HIP HURRAA!!! Palju õnne! Ma elasin nagu täiega kaasa 🙂 Meie ühine teekond (kuigi võhivõõrad :D) ) Mina (nagu sa tead) alustasin 9.mai ja load kätte 31.08 Ka automaat, ka Autosõit. :)Hetkel iga päev ringi rallinud , no nii nii mõnus on 🙂 Poeg ka täiega sillas , täiesti fantastiline liikumisvabadus. Pane nüüd gaas sisse ja soorita ka esimese korraga kõik ära. Mul on kohe selline tunne! Siis sõidan sind õnnitlema ka (+herned 😀 )

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 23:22

      no ma luban, et ma niiii üritan 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 20. september 2018 at 17:35

    Minul on load juba 13,5 aastat. Autokooli läksin, kuna mul õnnestus saada tudengina ühekordne 500 $-line stipendium Eesti üliõpilaste toetusfondist USAst. Selle asemel, et raha lihtsalt ära laristada, otsustasin minna autokooli. Kõik kokku kestis u 4 kuud, kõik eksamid tegin esimese korraga ära. Libedakoolitust sain teha alles 2 a hiljem.
    Edu Sulle ARKi eksamitega!!!

  • Avatar
    Vasta Kairit 20. september 2018 at 17:27

    Läks aega 11 aastat 😀
    enne esimese lapse sündi hakkasin autokoolis käima ja siis jäi pooleli lapse pärast.
    Alustasin uuesti aga siis tuli teine laps 😀 jällegi jäi pooleli. Aga peale kolmanda lapse sündi võtsin kokku ennast ja tegin asja ära.2017 aasta 23 detsembril sain arki sõidueksamiga hakkama.Nüüd siis peaaegu 9 kuud load käes. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jj 20. september 2018 at 17:26

    Autokooli läksin vist 2009 millalgi kevadel vist ja 2010 veb sain load kätte. A mul vahepeal ikka venis ka see autokool ja ark’is sain alles 3da sõiduga läbi.:D käisin samas autokoolis kus Sa ja seal nii muhedad õpsid, mulle meeldis!??

  • Avatar
    Vasta Sigrid 20. september 2018 at 17:23

    Ohhh. Sellest on niikaua möödas kui ise load tegin. 19 aastaselt ehk juba 12 aastat staasi. Teoria ja söiduexami läbisin koheselt. Enam ei mäketagi kaua läks aega et load taskus olid,suht kiiresti. Sinule aga julgust ja turvalist söittu.

  • Avatar
    Vasta Maret 20. september 2018 at 17:23

    Tänu Jacobs Eesti kampaaniale sain minagi alustada oma autokooli teed 10.jaanuar 2017 ja load olid taskus 27.04.2017 🙂 Ja samamoodi arvasin ka kunagi mina, et never ma ei hakka autoga sõitma. Sest noh ega ei tundnud puudustki nendest. Aga nüüd ei kujutaks ettegi enam elu ilma lubadeta 🙂
    Aga edu, jõudu ja jaksu sulle võiduka lõpuni 🙂

  • Avatar
    Vasta 1 ema 20. september 2018 at 17:21

    Palju ônne, tubli saavutus! Ma ei saa hästi aru neist, kes ütlevad, et arki teooria on niiiii lebo. Ma olen kahel korral läbi nud teooriaeksami autokoolis ja arkis (nii b kui a kategooriaga), ma ei ütleks, et lebom on. Ütleks, et on samaväärne autokooli omaga. Teooriaeksamid olen alati esimese korraga ära teinud, aga see arki b kati sôidueksam…. Sul aga läheb kindlasti kôik hästi!

  • Avatar
    Vasta L 20. september 2018 at 17:20

    Ma alustasin autokooliga novembri alguses, detsembriga oli autokool nii kaugel, et vaid teooria- ja söidueksam veel teha. Käisin siis teooriat tegemas ja kukkusin läbi, löin käega. Jaanuaris läksin proovisin uuesti, jälle kukkusin läbi. Siis läksin veebruaris-märtsis (täpselt ei mäleta), mötlesin et no kaua vöib ja tegingi löpuks teooria ära ja siis aprillis vist äkki tegin söidueksami. Siis oligi ees vaid ark, mais käisin esimest korda teooriat tegemas, kukkusin läbi, juunis käisin teist korda, sain tehtud. Valisin esimese söidu aja teises linnas (köige lollim otsus ever), kukkusin läbi. Teise söidu aja sain juuli keskele alles, siis sain ka tehtud. Ehk 16juuli olin lubade omanik✌️ Kaua tehtud kaunike?

  • Avatar
    Vasta Terje 20. september 2018 at 17:16

    Mina sain oma juhiloa kätte eelmise aasta juulis. Autokooli (samuti Autosõit OÖ) alustasin novembris. Kõik tegin ühe ropsuga ja esimese korraga aga järjekord oli arkis pikk, mis ka seda aega pikaks venitas.

  • Avatar
    Vasta Karin 20. september 2018 at 17:15

    Autokooli läksin eelmise aasta septembris. Nüüd veel ootan maanteameti sõitu. Arki teooria tegin esimese korraga ära, aga kooli eksami alles kolmandal korral. ?

  • Avatar
    Vasta H 20. september 2018 at 17:03

    Ma läksin autokooli jaanuari lõpus ja sama aasta 9.juuli sain load kätte. Nüüdseks olen juht olnud pisut üle 4 aasta! Ja kõik eksamid tegin esimese korraga ära, kuigi alguses arvasin samuti, et minust mingit autojuhti ei saa.

  • Avatar
    Vasta Kadri Palmeos 20. september 2018 at 17:02

    Heameelega teeksin load ära, sest elame linnast kaugel ja ühistransport meieni ei jõua. Ka töökoht on mul kodust 20km kaugusel.

  • Avatar
    Vasta E 20. september 2018 at 16:58

    Oeh…tahaks ka täiega lube, aga munen vaid ja leian 1000 muud põhjust miks mitte minna ? 3 lapsega suht keeruline trippida küll kui lube pole. Kui võidaks oleks motivatsiooniks ? 2 korda pooleli jätnud ja see pull kestnud aastast 2007 vist ??

    • Avatar
      Vasta Helina 20. september 2018 at 22:11

      Ära muretse, mu ema tegi 41-selt lõpuks load, kui kõige väiksem oli max paari aastane, 4 last kodus kokku 😀

  • Avatar
    Vasta Nele 20. september 2018 at 16:58

    Käisin eelmine aasta autokoolis,aga jäi pooleli. Tahaks ära teha kuna hetkel 2 kuune beebi,siis autoga oleks hea kui saaks igal pool käia,muidu vaata bussi aegu jne. Oleks ülimalt õnnelik kui võidaks?

  • Avatar
    Vasta Laura 20. september 2018 at 16:54

    Minul on load käes. Tegin peaaegu aasta, sest ma jäin venitama sõidutundidega. Ma tegin teooriatunnid ära ja siis hakkasin alles sõitmas käia, aga vahepeal tekkis sinna ka paus, alati ei olnud aega ja tegin rohkem tunde kui need 21 Tegin gümna ajal, sest meil käis see sama autokool koolis koha peal 🙂 Olen igati rahul kooliga ja samuti oma õpetajaga!

    Aaja lisaks et nohuplaastrist lugesin küll esimest korda 😀 😀 On ka hea?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 17:02

      See vist lastele mõeldud, aga ma olin eile juba nii meeleheitel 😀 lihtsalt mega tugeva eukalüpti lõhnaga 😀

      • Avatar
        Vasta Dinnu 20. september 2018 at 20:23

        Joo ingveriteed mee ja sidruniga nii et ka sidrun ilusti tassi purustatud, annab kehale korraliku vitamiinilaksu ja mul aitab alati kiirel haigusest jagu saada 😉 kurguvalu võtab ka megakiirelt ära

  • Avatar
    Vasta Mer 20. september 2018 at 16:53

    Alustasin 2016. aasta detsembri alguses, load sain 14.august 2017. Arki sõidueksamil käisin alates maikuust, nii et maist augustini läks ainult arkile 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 20. september 2018 at 16:52

    Mina tegin teoori ainult e-õppes ja väga kiire ja mugav oli 🙂 Videod lühikesed, vahetestid lihtsad ja autokooli teooriaeksami sain ka esimese korraga läbi, wohoo ! Praegu ootan oma autokooli sõidu eksamit. Neid hetki on olnud selle paari kuu jooksul mitmeid, et ma ei kõlbagi sõitma, aga kõik see on mööduv nähtus 🙂 Mul on endal ka kodus 1,5aastane preili ja eks see on muutnud natuke pelglikumaks ka selle sõitmise osas. Nooremana oleks olnud lihtsam teha. Aga kunagi pole hilja! Ja sa oled tubli, et lõpuni jõudsid! Edu ARKis 🙂

  • Avatar
    Vasta Grete 20. september 2018 at 16:46

    Autokooli läksin eelmine aasta augusti keskel ja arki sõidueksami sain tehtud esimese korraga oktoobri keskel. Nii et üsna kiirelt- kahe kuuga sain load kätte! 🙂

  • Avatar
    Vasta Anni Ka 20. september 2018 at 16:44

    Esimest korda läksin autokooli aastal 2008 😀 siiamaani imestan mis ime valemiga ma selle koolitunnistuse kätte sain ja ARKI-ni jõudsin aga jõudsin. Teooria eksami tegin ära esimese korraga aga sõidust kukkusin läbi , öömhh 4 korda vist äkki 😀 siis loobusin ja lõin käega. Mul oli mingi mega sürr sõiduõpetaja kes sisendas mulle koguaeg et ma olen loll ja minusugused ei tohikski liikluses olla . Ju tal siis õigus oli et ma tollel korral selle sõidueksamiga maha ei saand . Vahepealsetel aastatel lubasin endale oioi kui palju kordi et nüüd lähen ja teen ära load aga alati leidus sada ja üks ettekäänet miks seda mitte teha kuniks selle aasta aprillini mil oli esimene teooria tund ( otsustasin kooli uuesti nullist läbi teha kuna aega oli möödas juba niipalju et ei mäletanud ei teooriast ega sõidust suurt essugi )
    Esimesse tundi kõndisin nutt kurgus . Ma ei tea mida ma kartsin aga jube hirmus oli 😀
    Paari tunniga sai selgeks et aastad on möödund ja keegi enam ei sõima ja ei karju mu peale ja lõpus oli suisa kahju kui teooria osa läbi sai. Kooli eksam sai sooritatud esimese korraga ja siis hakkasin sõiduga jaurama. Olin täiesti kindel et olen esimene inimene maailmas kes teeb sõidueksamit 50 korda ja kuidas kõik ARKIS mind varsti nime ja nägupidi tunnevad et ah see on ju see kes sõita ei oska 😀 aga võta näpust..
    15 august oli arkis sõidueksam. Kaks päeva enne eksamit olin närvivapustuse äärel ja kujutasin endale mõttes ette kõikvõimalike tsenaariume kuidad ja miks ma läbi kukun ja lihtsalt ulusin iga asja peale 😀 lisaks õnnestus mul piiratud alal ümberpöördu harjutades auto tagurpidi kraavi ajada kaks päeva enne eksamit mis oli minujaoks kindel märk sellest et mul ei ole neid lube võibolla siiski vaja 😀
    Ööl vastu eksami päeva sadas vihma. Suisa kallas. Öö otsa kallas. Minu eksam algas hommikul kell 10.15 ja pool ööd käisin akna peal vahtimas kas vihm on järele jäänud. No loomulikult mitte ju ( ma nimelt tegin kõik õppesõidud suvel ja polnud kunagi varem vihmaga sõitnud )
    Hommik käes ja paanika oli laes. Võtsin paar palderjani tabletti 😀 istusin seal ooteruumis , käed värisemas ja süda tahtis seest välja karata. Kui eksamineerija mu nime hõikas ja hakkasime auto poole liikuma oli tunne nagu läheksin hukkamisele 😀
    Igaks juhuks palusin enne sõidu alustamist pobisedes vabandust ka et ma pole enne vihmaga sõitnud et olen natuke närvis. Mul oli õnneks maailma kõige lahedam eksamineerija kes ütles et see närvilisus kõik on täiesti normaalne ja küsis et äkki paneks raadiost mussi kah et läheb eksam lõbusamalt 😀
    Ja siis..ma ei tea mis imevägi see mind seal rooli taga juhtis aga tegin oma parima sõidu. Mitte ühtegi viga . Kui kõlas lause eksam sooritatud , oli selline tunne et tahaks autost välja joosta ja karjuda kogu maailmale juhuuuuuu, ära tegin 😀
    Siin kohal suur suur aitäh mu fantastilisele sõiduõpetajale Martin Roos-ile.
    Tänu tema õpetusele ja nõuannetele möödus eksam mängleva kergusega ja polnud kordagi tunnet et miski võiks üle jõu käija .
    Koolist lubade kätte saamiseni siis kokku 4 kuud ja 15 päeva. Sinna sisse mahtus siis ka 1x arki teooria eksamil põrumist. ( esimesel korral siis )
    Igastahes jõudu ja jaksu Mallukas ,
    Kui mina sellega hakkama sain, saad sina ka !
    Elame sulle siit poolt igastahes täiega kaasa.

  • Avatar
    Vasta Karina 20. september 2018 at 16:40

    Mul saab novembris lubadega aasta ehk veel suhtelist noor autojuht.
    Kuna ma alustasin septembrist, kui algas kooliaeg, siis see autokool kogu aeg nihkus edasi. Lisaks suvel ma läksin tööle, siis nihkus topelt. Ark-eksamitega mul läks väga kiirelt – paar kuud ja valmis (sõiduaega pidin kaua ootama)
    Ma arvan, et kui mu ema mind tagant ei lükaks, siis ma sõidaks siiamaani bussiga. 😀

  • Avatar
    Vasta Nele Kõli 20. september 2018 at 16:40

    Teekz ära kui võidaks ?

  • Avatar
    Vasta Terje 20. september 2018 at 16:36

    ARKi teooriaeksam on hoopis teistsugune. Seal oli selliseid küsimusi, mida ma varem polnud näinudki. Teooria eksam oli 22. august ja esimene sõiduaeg oli alles 27. sept ja see ka Paides. Tallinnas on veel hullem.
    Otseselt pole nendest autokooli küsimustest midagi kasu. Rohkem olid sellised ” kui oled ärritunud, kuidas käitud” küsimused. (minul olid,kui käisin). Väga vähe oli piltidega või liikluskorraldusest, et kellel on eesõigus jne.
    Ütlen, et lahendasin vihikust ja interneti keskkonnast teste ja täiesti mõttetult kuna need ei aidanud üldse.

  • Avatar
    Vasta Neiu K 20. september 2018 at 16:36

    Autokooliga alustasin juba gümnaasiumis kui sai tasuta teooria õppeainena valida, siis tegin teooriaeksami ka ära, aga autokooli sõidueksam jäi tegemata, mille tegin siis umbes 5a pärast ära ehk eelmisel kevadel. Siis tegin ARK-i teooria esimese korraga ära ja nüüd olen juba mitu korda ARK-i sõidu läbi kukkunud. Viimane kord juba mõtlesin, et nüüd tuleb ära, aga hakkasin liiga julgelt maanteel tagasipööret tegema ja pandi pidurit ehk eksam läbi. Eks proovib veel, kuigi eks ta kallis lõbu ole.

  • Avatar
    Vasta E. 20. september 2018 at 16:34

    Load on olnud 6 aastat, 2012 oktoobrist alates. Aega autokooli algusest lubade saamiseni läks 1a ja 1kuu. Sept.2011 läksin autokooli ja ARKi lubati mind alles esimest korda juulis2012, kuid kahjuks esimesed ARK sõidud ebaõnnestusid…ja nii ma siis õppisin ning proovisin kuni lõpuks läbi sain. Vead, mis ma tegin olid tagantjärele nii elementaarsed… unustades parema käe reegli, samuti mitte märgates märki STOP ja sealt alt peatumata läbi sõita…hiljem tagantjärele tark olles, mõtlen kuidas ma sain üldse selliseid vigu teha…

  • Avatar
    Vasta Külli 20. september 2018 at 16:29

    Kahju, et ainult B, mul oleks BE-d vaja, aga pole raatsinud tegema minna :). Sulle palju õnne, küll see ARK ka seljatatud saab!

  • Avatar
    Vasta Kelly 20. september 2018 at 16:28

    Oumaikaad, ma teen autokooli teooriat mingi 8.ndat korda ? Tundub et ma ei saagi tehtud ja jäängi autokoolis käima. Sõit kõik on hästi aga no see teooria ?‍♀️ Ju ma pole loodud selleks ja ei saagi lube ning sõidangi bussiga vaid ? Aga ma ei jäta oma jonni, teen või 100 korda aga ma ta kuradi ära teen ükskord ☝️

  • Avatar
    Vasta Kerli illak 20. september 2018 at 16:27

    Peaks ka ootuse aja ära kasutama ja asja käsile võtma ☺️?? Naised ju need kõik VÕIMSAD!

    • Avatar
      Vasta Terje 20. september 2018 at 16:40

      Mina alustasin ka raseduse ajal, siis tuli sünnitus vahele ja 2 kuud oli pausi, aga siis võtsin ennast kokku ja nüüd ainult ARK sõit jäänud 😀 Load tegingi lapse pärast, et mul endal oleks lihtsam ja nooh natukene mehel ka, et kogu aeg minu pärast sõitma ei peaks 😀 saaks ise kuskil käia

  • Avatar
    Vasta SP 20. september 2018 at 16:23

    Kui õigesti mäletan, siis alustasin 2012 sügisel ja lõpetasin 2013 suvel. Päris kaua läks aega lubade saamiseks. ARKis teooria kukkusin esimene kord läbi, sest enamus küsimusi olid mingid mootoriküsimused, mida ealeski polnud näinud/kuulnud. Teine kord sain teooria tehtud ning sõidueksami esimese korraga läbitud. Nüüd kui load olemas, siis lausa naudin autoga sõitmist.

  • Avatar
    Vasta Helena 20. september 2018 at 16:23

    Võit oleks täpselt mulle. Alustasin autokooliga 17.aastaselt ja käisin seal u 1,5 aastat, sest venitasin eksamitega(kartsin, et ei saa hakkama), kuigi läbisin esimesel korral. Nüüd olen 25 ja ma pole ARK-i jõudnudki. Olen üritanud mehe autoga paar korda sõita, kuid kindlustunne on täielikult kadunud. Elame nüüd linnast väljas 15 km ja laps läheb kohe lasteaeda, mis asub linnast veel kaugemal (meie kodust 10 km) ja ühistransporti sinna pole. Mul pole õrna aimugi, kuidas ta sinna saab, kui mees mingil põhjusel viia ei saaks. Ainsa võimalusena lube saada ma näengi seda, et pean uuesti autokooli minema.

  • Avatar
    Vasta Sandra 20. september 2018 at 16:20

    Mina läksin suure hurraaga autokooli. Käisin siis mõned korrad teoorias kohal, kui tuli välja, et mind polnud nimekirjaski ? Ootasin kuni tuli uus kursus ja alustasin uuesti. Teooria juba tundus küllaltki keeruline, aga tuleb lihtsalt õppida ja tegeleda. No ja sõidust ei maksa rääkidagi… Selline hirm on roolis olles ja mõistus kiilus kinni. Ja kuna õpetaja oli ka nagu oli, siis jäigi asi pooleli. Kas oskate nõu anda, et kaua läheb aega, et hirmust üle saada ja kas õpetaja saab kuidagi julgustada või kaasa aidata sellele? Sõbrannale näiteks ütles seesama õpetaja, et tema ei hakka psühholoogi mängima. Arusaadav ja et see inimeses kinni, aga natuke julgustust või tuge ikka vaja ju. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:30

      Mulle ütles õpetaja, et mõnikord inimesele aitabki siis automaadi peale üle minemine, et veits lihtsam ja annab enesekindlust 🙂

  • Avatar
    Vasta Mel 20. september 2018 at 16:19

    Load olemas, tegin need aastal 2008. Vau, varsti saabki juba 10 aastat täis 🙂 Autokooli läksin augusti alguses ja load taskusse sain 12 november, seega päris kärmelt aga kiiresti load saada oligi mu eesmärk. Kõik eksamid tegin õnneks esimese korraga ära aga eks sellepärast läks ka rutem, et siis ei pidanud kohe tegema libedasõitu ja pimedasõitu vist üldse polnud (või ma lihtsalt ei mäleta). Ilma lubadeta ei kujuta küll elu ette. Palju õnne autokooli lõpu puhul ja edu maanteeametis.

  • Avatar
    Vasta Kats 20. september 2018 at 16:18

    Alustasin 2011 märtsi alguses ja load sain kätte 25 veebruar 2012, niiet pmt aasta aega. Aga sinna vahele jäi suvi, kus ma tegin mingi 2-3-4 sõita ainult 😀 Aga ülejäänud aja sõitsin tublilt ja ma võtsin ikka hästi hästi palju sõidutunde. 😀

    Esimene sõidupõetaja oli endine ment ja oijummmmel. Kui ta poleks kopsupõletikku jäänud siis mul poleks siiani ilmselt lube. 😀 Koguaeg karjus mu peale, rebis rooli ja pani mind üldse tundma, nagu ma ei saa millegagi hakkama. Selline asi panigi mind veel sitemini sõitma.. läksin ise närvi ja paanikasse ja ei saanudki sõidule keskenduda enam. Aga no lõpuks vahetasin ka sõiduõpetajat ja sain ka load kätte. 🙂 3 ARK sõidueksamit, 6 nädalat jooksul kõik kui ma ei eksi. Nüüd vist see, et iga sõidueksami vahel peab üks kuu jääma?

    Aga noh, sõitnud pole aastaid, pole enda autot ja ega nüüd ei julgegi väga enam. 😀 Aga eks varsti peab vast auto soetama ja sõitma hakkama jälle.

  • Avatar
    Vasta Merily 20. september 2018 at 16:16

    Mul läks ruttu, sest olin eelnevalt palju sõitnud juba. Kokku 2 kuud 🙂 tegin palju paaris-sõidutunde ja e-õppega. Talvel sain ajad nii, et teooria 23.02 ja sõit 25.02 (24.02 nö punane päev). Niiet saab paarist kuust paari aastani teha, nagu eelnevad kommentaarid näitavad 🙂

  • Avatar
    Vasta K 20. september 2018 at 16:15

    Oeh.. jätsin ka omast lollusest pooleli. Nüüd oleks vaja ikka lõpuni teha. Töökoht on ka selline et vaja lapsi viia kuhugi arsti juurde jne. Koguaeg lükkan edasi.
    Siis olen ma oma aja peremees. Ei pea sõltuma teistestKüll oleks hea kui loosiõnn tuleb, siis äkki tuleb ka motivatsiooni juurde.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:20

      kusmaal pooleli jäid?

      • Avatar
        Vasta K 24. september 2018 at 20:24

        Pooleli jäi u nii et teooria tunde oli veel 6-7 tk enne koolieksamit ja sõite jäi veel 9 teha. Jube nõmedal ajal küll 🙁 . Nüüd tegelikult niiii kahetsen .. 🙁

  • Avatar
    Vasta :) 20. september 2018 at 16:14

    Mina teen lube juba viiendat aastat. Kolisin ja oli mitu aastat paus, siis läksin uuesti ja tuli suvi – jälle paus. 😀 nüüd olen ühe jutiga suhteliselt teinud aga ARKi sõidueksamiga ei pea närv vastu. 4korda juba käinud. Esimene kord tegin ise jube lolli vea, teine ja kolmas kord kukkusin eksami lõpus harjutusega, jalad värisesid all. Viimane kord kukkusin pms teise liikleja pärast läbi. Kõige rohkem häiribki see, et peale eksameid, kus ma olen ilusti lõpuni sõitnud ja närv veab alt, tagasiteel ARKi eksamineerija kiidab terve tee, et oskan sõita, et tema oli kindel, et saan läbi ja tahtis mind ainult kiita. Saavad aru, et närvid ja tegelt oskan sõita ja siin ma olen, kohe viiendat korda ARKi minemas. Tahaks oksenda ja mitte minna, kuna tean, et närv veab nkn jälle alt. Olen võtnud mitu palderjani aga miski ei aita neid närve rahustada. 😀 Ise olen arvamusel, et kui nüüd ka läbi ei saa, siis ju ei ole lube millegi pärast vaja. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:24

      Ma arvan, et ma pooleli küll ei jätaks kui niiiii kaugele jõudnud oled. Tuimalt teeks kuni saan 😀

    • Avatar
      Vasta Helika 20. september 2018 at 22:39

      Mul oli sama teema, kukkusin kaks korda puhtalt närvide pärast läbi. Käed-jalad värisevad, kõrvus kohiseb, süda klopib ja mõte kinni. Nii klišee kui see ka ei kõla – mind aitas kui tegelesin mõnda aega jooga ja mediteerimisega. Eksamihommikul tegin oma liikumise ja hingamise läbi ja olin nagu teine inimene.

  • Avatar
    Vasta Marju 20. september 2018 at 16:14

    Väga äge. Ootan seda kuna sa ARKi eksami ka tehtud saad. Endal juhilubasid ei ole. Siis olen hakanud selle peale ka mõtlema. Kuna hakkasin see aasta ka tugiiskuks ühele armasale tüdrukule ja endal kolm poissi ka kasvamas. Siis olen siiani suutnud ära planeerida oma aja et saaks bussidega liigutud. Aga vahel on selline tunne et vaja oleks juhilube. Muidugi oleks äge kui võidaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:25

      nu aga mine võta siis loosist osa! 😀

  • Avatar
    Vasta Lila 20. september 2018 at 16:12

    Hakkasin jälle uue hooga, üle aasta aja pole sõidutunnis käinud, esmaspäeval lähen! Teooriat teen iga päev tunnikese. Täis töökoha kõrvalt on mul nii raske, aga kui teised saavad, siis saan mina ka!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:25

      you can do itttt!

    • Avatar
      Vasta Liisa 20. september 2018 at 16:58

      Ei ole see midagi raske töö kõrvalt teha. Ei võta nii hullult aega. Omad kogemused.

  • Avatar
    Vasta Kerli 20. september 2018 at 16:12

    Lube ei ole, aga on soov need kindlasti teha.
    Ehk oleks load juba 8 aastat tagasi olemas, kui ma ei oleks otsinud endale vabandusi miks mitte autokoolis käimist jätkata, (rasedus, kooli lõpetamine, elu muutused jne) ehk siis võiks öelda, et olin noor ja loll. ?
    Nüüd 8 aastat hiljem, olles puudega lapse ema ning olles temaga kahekesi, tunnen tungivat vajadust juhtimisõiguse järgi, kuna temaga on palju käimist erinevate spetsialistide juurde teistesse linnadesse.
    Kuid nagu Sa kirjutasid, siis autokool on kallis lõbu ja endal majanduslikult pole võimalust sinna lähiajal minna. Seega võtan kindlasti osa FB loosist ja jään lootma heale õnnele.

  • Avatar
    Vasta Ragne 20. september 2018 at 16:10

    Minul veel kaks kohustuslikku sõitu teha,ja siis vist pean lisatunde võtma ja ma ei kujuta ettegi,kui palju raha veel sinna läheb.Lube teen aprilli lõpust ja tundub,et ei saagi kunagi kätte,sest küll pole õpetajal aega,siis jälle minul jne.See manuaal on ikka üks paras nuhtlus,peres on auto olemas ,aga automaat,niiet krt harjutada ka ei saa.Ja teooria olen ka unarusse jätnud,vahepeal oli asi juba nii selge,et oleks kohe võinud eksamile minna.Aga nüüd uus sõit 25-nädal.Üle kuu aja viimasest tunnist möödas,ma juba värisen ja paanitsen ja tunnen kuidas kramp tuleb juba sisse.Oeh,kõik ütlesid,et autokool nii lebo ja mis see siis teha on.Pole ju ?? Tunnen,et olen roolis kõige saamatum ja lollim ja et ei saa elusees lube kätte,tahaks sellest ebakindlusest lahti saada,sest sõita mulle meeldib ja tegelikult tean mis ja kuidas.Aga ikkagi lootusetu,üritan nüüd siis enne tundi kellegi käest manuaali laenata enne tundi,sest muidu lihtsalt õpetaja minestab seal rooli taga ära,ja minul jälle hirm ja ei julge edasi tunde enam võtta.?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:26

      miks sa siis manuaalilube teed? vaheta automaadi vastu välja 🙂

      • Avatar
        Vasta Liisa 20. september 2018 at 17:01

        Intensiivselt tuleb teha. Kui sa käid nii pikkade vahedega, et praegu alles 25.09 järgmine sõit, siis ei tekigi seda juhtimisjulgust ja sõidusujuvust.

  • Avatar
    Vasta Lisete 20. september 2018 at 16:10

    Jaanuaris alustasin autokooli, mai kuus sain autokooli läbi, nüüd 26september kolmandat korda sõidueksamit tegema ARK-i loodan et saan nüüd load kätte. Aga sulle edu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:26

      Sulle ka!

  • Avatar
    Vasta Sandra 20. september 2018 at 16:09

    No väga vinge, et ikka asja käsile võtsid ? ei kujutaks oma elu ettegi ilma lubadeta..
    Autokooliga alustasin 2014 november ja aprillis 2015 sain load. 5,5kuud ca läks kokku ja kõik eksamid sain tehtud esimese korraga. Tallinnas olid pikad järjekorrad ja Sauele sain aja vähe rutem 🙂 nyyd tahaks veel a-kat ehk tsikkli load teha, aga kuna olen beebiootel, siis peavad ka need veidi ootama 😛

  • Avatar
    Vasta Eneli 20. september 2018 at 16:08

    Autokooli lõpetasin august 2016. ARK-i teooria tegin esimese korraga ära aga sõidud ei läinud kuidagi. Siis mõtlesin et ah milleks mulle neid lube vaja ja siiani võtan hoogu, et uuesti minna ARK-i ???

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:27

      Issand, tee ikka ära kui nii kaugel oled 😀

  • Avatar
    Vasta Elis 20. september 2018 at 16:08

    Oi, mul läks ikka kaua.. ma arvan, et mingi ca aasta?
    Kukksin autokooli sõidus läbi mingi..3-4 korda. ARKis kukkusin nii teoorias kui ka sõidus korra läbi.
    Nüüd võin rinnale taguda ja öelda, et olen väga hea autojuht 😀

  • Avatar
    Vasta N 20. september 2018 at 16:07

    Autokooli tegin keskkooli kõrvalt, meil oli koolis selline võimalus. Alustasin 1.okt 2015 ja lõpetasin 4.märts 2016. Autokooli teooriat tegin 2x sõidu tegin esimese korraga ära. Load sain kätte 13.09.2016. Ark’is teooria esimese korraga 0 viga ja sõidu 5nda korraga, enda nävitsemisest tegin lolle vigu, viiendal korral kui läksin ütlesin ma kõigile et see on viimane kord, saan ma siis tehtud või mitte aga mina seda rohkem ei tee, läksin täiesti tuimalt ja saingi tehtud, uhke tunne oli küll. 😀 Nüüd laupäeval sai just lõppastme koolitusel ka käidud seega hüvasti vahtralehed. 🙂

  • Avatar
    Vasta R 20. september 2018 at 16:07

    Minu autokool seisab juba 2 aastat. Hakkasin lube tegema kui laps sai aastaseks, kuid peagi jäin rasedaks ja siis lõppes vanemahüvitis niiet pidime edasi elama ühe palgaga, seega autokool jäi ootele. Tehtud on kõik teooria tunnid ja pooled sõidutunnid. Kuid kuna ma sõita ei oska, siis sõitudega peaks ilmselt otsast peale alustama. Kahjuks nüüdseks on arved nii suureks paisunud et ei jõua autokooli jaoks raha kõrvale panna. Aga ehk kunagi läheb kergemaks, kuna maal ilma lubadeta elada on ikka kohutav. Kui mehel juhtub komandeering olema, siis tähendab see seda et ma pean linna saamiseks kõndima 6km jala rongi peale.

  • Avatar
    Vasta Ruth 20. september 2018 at 16:06

    Nüüd kohe saab kaks aastat täis, ehk saan päris load. Eksamid kõik tegin esimese korraga ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 20. september 2018 at 16:06

    Appi, kui lahe!! Siiras heameel su üle! Mina teen ka lube, alustasin veebruaris, aprilli algul tegin teooriaeksami väga edukalt ära, selleks ajaks olin ära teinud ka pooled kohustuslikud sõidutunnid. Kuna õpetajaga kuidagi ei sujunud ja mul polnud enam motivatsiooni edas jätkata, siis tuligi nelja kuuline paus sisse. Suuresti tänu sinule võtsin end kätte, võtsin uue õpetaja ja eilsest jätkan oma sõitudega. Muidugi motiveerib mind sellel teel ka asjaolu, et kahe väikese (1 aastane ja 2,4 aastane) rüblikuga läheb rongide ja bussidega maale reisimine aina õudsemaks ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:28

      Oh kui äge, edu sulle kaa, et sa kiirelt tehtud saaks! 😀

  • Avatar
    Vasta Keidi 20. september 2018 at 16:04

    Load on olnud 5 aastat. Tegemine võttis aega alla aasta ja kõige rohkem kuluski aega Maaneametis. 😀 Kukkusin paar korda sõidueksami läbi ja siis ootasin tükk aega uut. Muidu edenes koguaeg kiiresti.
    Kusjuures mina olen täielik vastand sinule ehk siis tunnen tugevat kohustust kõik alustatu lõpuni viia.
    Jube kasulik minu jaoks, sest tõesti, kõik vajalikud asjad lõpetan ära. Aga vahest tüütu ka, sest laiselda väga ei oska. 😀
    Aga palju edu ARK-is, saad hakkama küll! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:28

      Laiselda niiiiii hea 😀

  • Avatar
    Vasta Merka 20. september 2018 at 16:03

    Jaanus on vinge vend oli Paides ka minu sõidu õpetaja ja ma olin üli rahul 🙂 sulle aga palju õnne ja mine seljata see ark ka ?

  • Avatar
    Vasta laura 20. september 2018 at 16:03

    Mina hakkasin gümnaasiumi ajal tegema, Tallinnas Odiumi autokoolis. teooriaeksami sain väga lihtsalt tehtud, kuid sõidueksami kukkusin äkki 5 korda läbi, seega kadus mul motivatsioon mitmeks aastaks ära.
    Nüüd üleelmine aasta võtsin end uuesti käsile, kuid seekord Autosõidus Tartus, alustasin septembris ja novembri keskpaigaks oli autokool tehtud. Ja ARKI läbisin ka esimese korraga ära ehk detsembri keskpaigaks olid load käes. Ma polnud vist kunagi nii õnnelik olnud, kuna arvasin sama, et minust ei saa kunagi autojuhti, kuna eelmises autokoolis jäi küll mulje, et ma olen täiesti lootusetu juhtum.

  • Avatar
    Vasta PaiM 20. september 2018 at 16:03

    Nii tubli oled!!! Ma täiega elan sulle kaasa, sest mul endal pmt sama tee läbitud. Kui sina 13.dal sõidueksami ära tegid siis mul oli sama päev Arki teooria…mis sa tehtud jeee. Ja nüüd 28dal sul Arki teooria ja mul sõidueksam. Võiduka lõpuni, Malluuu!!! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:29

      oooooo, edu sulle, hoian pöidlaid sulle ka 28! 😀

  • Avatar
    Vasta G 20. september 2018 at 16:01

    Minul on load juba aasta jagu taskus olnud. Autokooli sain läbitud täpselt kahe kuuga, arkis kukkusin sõidus 2 korda läbi kuni lõpuks 6 kuud peale autokooliga alustamist sain positiivse vastuse, et olen täitsa liikluskõlbulik 😀 Tegelikult oleks kiiremini ka saanud, aga ma valisin ka ise arkis pigem kaugemad ajad, et saaks ikka harjutada. Olin tohutult ebakindel oma sõidus siis. Aga edu sulle!

  • Avatar
    Vasta Kät 20. september 2018 at 16:00

    Alustasin eelmisel sügisel (augusti keskel 2017) ja autokool oli tehtud 3.10, arki teooriaeksamile sain alles u kuu pärast 12.06 ja sellest ajas saadik mässasin arki sõidueksamitega ja juuni 2018 sain load lõpuks kätte ? kusjuures kooli eksamid ja arki teooria sain kõik esimese korraga läbi aga sõidueksami läbisin alles neljandal korral..esimene eksam läks jumala metsa aga teistel oli mingid pisivead, mis tavaliikluses on täiesti igapäevane seega olin juba suht pettunud, viimasele sõidule läkain ka suht tölpinult, et no nkn ei sobi neile jälle ja ma ei saagi lube kätte aga õnneks oli mingi noorem rahulik tüüp ja ei vingunud nii palju kui teised ja saingi tehtud. Lihtsalt, see arki sõidueksamiga jauramine ongi see kõige aeganõudvam osa.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:01

      ma usun ja ma olen valmis ka seda korduvalt tegema 😀

  • Avatar
    Vasta Eq 20. september 2018 at 15:56

    Autokooli läksin umbes samal ajal kui sina, vahepeal oli samuti tõrkeid õppimise ja motivatsiooniga kuid nüüd olen juba nädal aega õnnelik lubadega autojuht. 😀
    Soovitan sul lahendasda ark lehel olevat proovieksamit, enamus küsimused olid eksamil samad mis seal 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 16:31

      ma nii kade su peale krt 😀

  • Avatar
    Vasta Annu 20. september 2018 at 15:54

    Load olnud juba paar aastat ja tegemine võttis aega…terve igaviku. Paar aastat kulus vist kogu tralli peale. Autokooli eksamite ja ARKi eksamitel oli vist juba aasta vms vahet. Küll jäi autokool pooleli ja siis kolisin teise eesti otsa jne. Talvel ei julgenud arki teha ja mis 100 häda kõik veel. Praegu tagantjärgi olen muidugi tark ,et oli vaja venitada v…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 15:57

      Ma ka mõtlesin vahepeal, et issand ma ei taha lumega arki minna 😀

      • Avatar
        Vasta Mer 20. september 2018 at 16:51

        Minu sõiduõpetaja Autosõidust just koguaeg ütles, et talvel on hea – pole parklas jooni näha ega midagi, hea lihtne 😀

  • Avatar
    Vasta Eve 20. september 2018 at 15:53

    Mul läks ka aega ikka enne kui plastik taskus oli.. alustasin augustis ja detsembri alguseks sain kätte, see oli siis aastal 2006.
    Praegu ei saa, sest ka tita tulekul oktoobris, aga kevadel loodan minnategema A-kat. et tsikliga mööda ilma ringi vurada.. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 15:57

      nelja kuuga ei ole just pikk aeg ju 😀

  • Avatar
    Vasta Teele Talu 20. september 2018 at 15:52

    Ma teen viimased 10 aastat endale lube- Muudkui mõtlen, et Ah nüüd lähen ja hakkan tegema ja siis… Alati tuleb mõni teine asi ette. 😀
    Igatahes tubli oled!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 15:56

      I know the feeling 😀

  • Avatar
    Vasta A 20. september 2018 at 15:50

    Lube hakkasin tegema 2016 ja… täna 2 aastat hiljem neid ikka ei ole xd

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 15:56

      Kuhu katki jäid siis?

  • Avatar
    Vasta Mileen 20. september 2018 at 15:50

    Meil peres on 4last ja abikaasal pole lube hirmsasti oleks vaja tal neid

  • Avatar
    Vasta K. 20. september 2018 at 15:48

    Palju õnne 🙂

    Lube hakkasin tegema 2015.a sügisel, load sain kätte alles eelmise aasta septembris. Ei olnud minul neid vaja ja vabandusi leidsin alati, et mitte kohale minna ja mul on heameel, et sulle OÜ Autosõit sobis, mina oma load suutsin ära teha alles teises koolis.

  • Avatar
    Vasta Laura 20. september 2018 at 15:47

    2 aastat 😀 puhas laiskus ja mingihetk ma lihtsalt tundsin, et no mul pole neid lube vaja aga mees vingus ja raius, et peavad olema ja bla labla 😀 ja nüüd ma eo kujuta ettegi, et mul lube poleks. 3lapsega ikka palju tegemist 🙂 hoian pöialt sulle 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 20. september 2018 at 15:56

      Aitäh, ma mõtlen ka, et vb oleks kooli saand kiiremini ka tehud, aga ise munesin 😀