NIISAMA JUTTU

5 nippi/äppi seenelkäiguks*

29. september 2018

Sügis on käes ja seenehooaeg on alanud. Ma armastan seeni ja iga kord kui keegi seente peale oksenägusid teeb, siis tahavad mu silmad peast välja kukkuda. Et… mis sul viga on? Seente praadimise lõhn meenutab mulle alati papat ja võib-olla selle pärast see mulle nii südamelähedane ongi. Seened võis pannil praadimas – parim lõhn! Sellele vahetult järgmine on kohe see värske seene lõhn, mis sügisel metsa all levib. Seenepoiste otsimise põnevus – uuh, jookseks kohemaid seenele, kui ma joosta suudaks. Isegi rasedakõht ei hoia mind tagasi, mis siis, et kükitada on raske. Kui seene leian, võin maha ka potsatada ja nii korjata.

Aga mis siis oleks mõned nipid, mis ma teile seenele minekuks annaks? Noh, ma ei ole just suur seeneline, aga natukene nõu saan ikka anda!

  • Vali aeg, millal on just vihma sadanud. Kui pead oma seenelkäiku kellegagi ajastama (nagu mina, sest mul pole autot), siis vaata alati enne yr.no äppi ja proovi umbkaudne vihmaperiood välja vaadata. Peale vihmasadu on seeni alati rohkem ja saak suurem. Kuigi mina isiklikult ei ole kunagi selle peal väljas olnud, et megalt kärude viisi seeni välja tuua metsast, mulle piisab alati ka üheks toidukorraks saadud ämbrikesega.
  • Kui teil on plaanis minna võõrasse kohta (või tegelikult tasuks ettevaatlik olla ka tuttavas kohas!) siis kindlasti veendu esiteks, et sul on telefonil aku täis, et sa saaksid vajadusel abi kutsuda. Ära eksimist aitab välistada vana hea Google maps või Waze app. Mõlemal saad saad sa ära märkida koordinaadid, kuhu sa auto jätsid, ning pärast muretult tagasi metsast välja saada, isegi kui sa satud liiga sügavale uitama.
  • Kui sa pole just suurim seeneekspert, siis tasub enne seene korvi panemist  veenduda, kas tegu on ikka söögiseenega. Täitsa tasuta saab tõmmata kaht appi “seened” ja “Eesti seened“, kus mõlemas palju pilte seentest, lisaks siis kirjadega, et kas tasub süüa või mitte.


    Kui aga apis jääb asi segaseks, siis soovitan liituda FBi lehe “seenehuvilised” grupiga. Kui metsas seenest sinna pildi üles laed, vastatakse sulle väga kiiresti, kas peaksid seene kaasa võtma või metsa jätma. Hästi tore ja informatiivne grupp, soovitan soojalt!
  • Üks tore app on veel “mushroom indentify“, mis võimaldab seenest pilti teha ja pakub sulle ise, mis seenega tegu. Ma küll ausalt 100% seda ei usaldaks, küsiks seenegrupist üle, või vaataks, kas pilt klapib ka Eesti appide omaga. Mu umbusk tuleb ainult sellest, et see on ju väljamaa oma ja kas see ka kõiki Eesti seeni teab, ma ei tea pead anda. Aga prooovida võib. Lisaks on tal äge funktsioon salvestada su lemmikud seenekohad.
  • Ja viimaseks – ma pean ju ütlema, kust seeni saab ka! Ma ise oskan öelda ainult ühe koha, näete selle:
    Sobib ideaalselt inimesele, kellel pole autot, aga seenele minna tahaks. Sõidad nr 5 või 33 bussiga lõpppeatusesse, astud metsa ja muudkui korja. Seal on hästi palju pilvikuid ja lambatatikuid, mis on mõlemad head söögiseened. Esimesed tahavad küll kupatamist, aga tatikuid koori limasest nahast ära ja viska pannile. Mmm!

Olge aga lahked! Kas teie olete juba sel sügisel seenel käinud? Kus teie lemmik seenekohad on? Mis lemmikseened on? Ma ise olen ainult kaks korda jõudnud, aga mõlemad korrad on üli mõnus olnud. Paraku sisse tegemiseks ei korjanud, seega marineeritud seened tellisin sel aastal ühelt usinalt blogilugejalt. Ei jõua ära oodata, sest sirmikuid ma pole näiteks kunagi söönud!

Aga mida teha siis, kui hirm on hoopis metsa ära eksida? Paar nippi selle vältimiseks kah!

  • Võta metsa akupank kaasa. Jahedamal ajal võib telefoni aku kiiresti tühjaks saada ning siis on hea kui akupank kaasas – neid on suuremaid ja väiksemaid, seega ei võta see taskus palju ruumi.
  • Alati pista telefon lukuga taskusse, kuna muul juhul võib ta lihtsalt taskust välja lipsata. Räägin oma kogemusest, ma suutsin kunagi oma telefoni pildistades metsa ära kaotada.
  • Hea idee on mobiilne internet sisse lülitada, kuna kui telefon ära kaob, siis saab selle asukohta veebi kaudu positsioneerida. iPhone’de puhul aitab Find My Device ning Android seadme puhul piisab lihtsalt guugeldamisest ”Android find my phone” ning juba otsingutulemustes näidatakse sinu telefoni asukohta. Te ei kujuta ette, kui palju ma “find my phone” lehte kasutan, pidevalt on maja peal kuskile kadunud ?
  • Lisaks lülita ka telefoni heli põhja, sest siis piisab lihtsalt vaikses metsas helistamisest, et telefon üles leida.

*Postitus sündis koostöös Tele2’ga

Loe ka neid postitusi!

7 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mari 30. september 2018 at 18:54

    Pilvikuid ei pea kupatama. Võib samuti kohe pannile visata, tuleb väga hea seenekaste vm söök.
    Peamiselt korjangi pilvikuid, kukeseeni ja kitsemampleid ehk selliseid seeni, mida ei pea kupatama.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 30. september 2018 at 12:24

    Ma võin metsas käia- täitsa hasarti lähen, aga vaat seeni ma ei söö 😀 Või noh vanaema marineeritud puravikud lähevad kaubaks, aga see on ka kõik . Kukeseened korjan, praen ära ja härrale kastme sisse. 😀 Me käisime õe ja lastega ca kuu aega tagasi ja eksisime ära 😀 Targad mutid jätsid telefonid autosse… ja noh kui künkad-mättad igal pool on, on raske tagasiteed leida… Õnneks leidsime mingi rahva ja saime õigele rajale tagasi… Päris hirmus hakkas…Eriti, kuna meie metsades mingid karuotid ringi rändavad…. 😀 All’s well that ends well 😀 Lemmikkoht on Pärnumaal Surju poole sõites- nimi ei tulegi meelde, sest käisime sealt ca 10 aastat tagasi– ilus koht, palju seeni. Siin Saaremaal oli “seenerikkad” metsad ikka tõesti vaesed sel hetkel…. Või siis sattusime valesse metsa:D

  • Avatar
    Vasta Ronja 30. september 2018 at 11:16

    Lemmikud on pilvikud ja männiriisikad, meil siin puravikega kehv lugu, aga metsa minnes tundub, et kohalikud just “minu” seeni ei taha, jääbki kõik mulle!!! ? kukeseent, mida kõik teised taga ajavad, kusjuures mina ei armasta üldse! ? tatikaid sai lapsepõlves ka palju söödud!

  • Avatar
    Vasta Flamingo 30. september 2018 at 04:52

    Käisin täna, aga saak oli kehva (Padise kandis). Tänase ja homse toidukorra jagu sain, aga sissetegemiseks seekord mitte 🙁 Kaardilt vaadates hoian alati silma peal, et oleks riigimets.

    Minu nipp jahedatel sügispäevadel metsas kondamiseks on üks plasku külmarohuga 😉 Aitab päris hästi, kõik alati kiidavad noh…….. (nb! vaid vastavale audientsile!)

  • Avatar
    Vasta Marie 30. september 2018 at 04:22

    Ah, minge seenele! =D

  • Avatar
    Vasta muff 29. september 2018 at 20:19

    “Sõidad nr 5 või 33 bussiga lõpppeatusesse, astud metsa ja muudkui korja. ”
    kell pool üheksa tulevad juba vene mutid metsast selles kohas täis ämbritega välja, seega siis kl. (või varem) 7 oleks ok sinna suunduda 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. september 2018 at 09:34

      Ma käisin mingi 2 paiku ja sain ka 🙂