AUTOJUTUD

milline auto valida?

3. oktoober 2018

Nagu ma ütlesin, siis mul on nagu mingi mõte olnud, et mis auto valida, aga kuna ma praegu oman luksust lebada üksi spa voodis siruli, kuni Kardo lapsed meie juurde toob, siis hakkasin googeldama ja sain aru, et jah… Ma ei tea autodest mitte midagi. Minu lugejate hulgas raudselt aga on neid, kes teavad, seega mõtlesin, et küsin siis veidi nõu.

Esiteks ütlen kohe ära, et 28-aastat autovaba elu on mind muutnud nii autovõõraks, et kui keegi küsib, et “mis auto tal on?” siis ma enamasti vastan auto värviga, kui ma sedagi mäletan. Minu jaoks on nad lihtsalt nii sarnased ja noh, pole vaja olnud teada ka midagi.

Kui aus olla, siis mulle on kirjutatud päris mitme autoalase koostööpakkumisega (ja kõik kiidavad just enda mudelit), aga ma tahaksin ikka teha selle PARIMA valiku. Et noh, ei võta midagi, sest ala tasuta saan, vaid tahaks, et oleks päriselt mugav ja turvaline ja hea ja kõike seda, seega loodan, et te ei pane pahaks, kui teiega natukene nõu pidada tahan. Et kui sellist keegi ei paku, siis olen valmis ostma ka, aga mis ma, loll, ilma mingi infota ikka ostan, eks. Seega pliis aidake!

Esiteks, minu nõudmised autole on praegu sellised: automaatkäigukast (sain just täna teada, et ma ei tohi manuaaliga sõita, kes oleks võinud arvata?!) ja lisaks on mul vaja, et mul mahuks autosse mugavalt kolm last turvavarustusega. Kahel on Minikid (selline, kes ei tea) ja Marta hakkab esialgu sõitma Cybex Q turvahällis. Autosse peab mahtuma ka Kardo, ehk siis vähemalt viis kohta peab autos olema, parem oleks vist rohkem? Samas ei tahaks ma ka, et auto päris minibuss oleks…

Pagassis võiks olla nii palju ruumi, et mahutaks ära vähemalt ühe käru. Ja no muidugi ma tahan, et auto oleks mugav, mahukas ja turvaline. Väga laialivalguv kirjeldus, eks ?

Nüüd ka (lollid) küsimused:

  • Mis firma autod on tõesti turvalised? Või on kõik uued autod turvalised?
  • Rääkides uus vs kasutatud – kumba eelistaksite? Osad ütlevad, et uue autoga vähem muresid, teised jälle ütlevad, et uut autot osta pole mõtet, sest väärtus langeb ala kohe ja see on max mõttetu?
  • Bensiin või diisel?
  • Esivedu? Tagavedu? Nelivedu?
  • Mis lisavarustus peaks KINDLASTI olema?
  • Kust teie oma auto ostsite? Kas liisinguga? Korraga välja? Järtsuga? Ma ei tea, mis variante veel on ?
  • Mida te KINDLASTI ei soovita ja soovitate eemale hoida?
  • Jätke häid linke autodest (nt müügikuulutustest) mis mulle sobida võiks, kui viitsite.

bad-at-making-decisions-new-girl-gif-8992447

Loe ka neid postitusi!

163 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kolmene 7. oktoober 2018 at 23:04

    Kui meil kolmas laps tulemas oli olime sama dilemma ees – milline auto mahutaks 3last turvatoolide/hällidega. Avastasime Škoda Kodiaqi ( kuigi mees vandus et škodat meie perre ei tule?). Tellisime selle 7 kohalisena. Taga pagasniku osasse saab 2lisaistet tekitada. Igatahes mees on oma sõnu söönud ja kiidab autot taevani. Me muidugi võtsime max lisadega ja seetõttu tuli baashinnast poole kallim aga võimalusi on erinevaid. Igatahes soovitan pigem kaasaegsete lisadega uuemat autot. Nendel turvavarustus parem ja teeb sõidud ohutumaks – pimenurga andurid peeglil, 360 kraadi tagurduskaamerad, ohu korral automaatne pidurdus jne.

  • Avatar
    Vasta Keegi teine 5. oktoober 2018 at 20:44

    Siin enamus kirjutavad ikka mega kallidest autotest ja sa ei maininud eelarvet nii, et ma kirjutan paar sobivat varianti nö odavamtest, Ford C Max, Skoda Octavia, VW passat nt mahutavad last tagaistmele.
    Mina valiks igaljuhul bensiini- keskonnasõbralikum, odavamad auto varuosad, külmakraadide kindel.

    Tänapäeval ok kõik uuemad autod head ja vastupidavad. Kaalu variant auto nö liisingusse võtta- saad tuttika auto.. sõidat paar aastat, maksad iga kuu ja oled mureta, siis annad tagasi ja võttad jälle uue. Jällegi maksad kuumaksu. Auto nö ei saagi päris sinu omaks aga sobib ideaalselt inimestele, kes on autokauged (ei plaani ise parandustöid teha), eelistavad tuttikat sõidukit ja nõus oma laiskuse/mugavuse keskmisest natuke rohkem maksta.

  • Avatar
    Vasta Maarja 5. oktoober 2018 at 19:12

    Googelda Hyundai SantaFe’sid. Tunduvad üpris pommikindlad nii uutena(?) kui järelturul. Kui tüüpveaks on enim välja toodud parktule pirni läbi põlemine, siis see on lausa õnnistus Audide ja bemmide mootoririkete jm kõrval. Lisaks on SantaFe suur, maasturilaadne, paljude lisadega ja saadaval ka 7-kohalisena. Saadaval nii esiveolise kui neliveolisena.

  • Avatar
    Vasta Virge 5. oktoober 2018 at 15:36

    Eile olin nii laisk, et ei viitsinud pikalt trükkida 😀
    Igatahes auto tuleks valida rahakoti järgi, sest seda on vaja tulevikus kõvasti remontida. Kõige kahjulikumad on rahakotile just need Audid ja BMW-d, kui b grupi varuosa külge panna ei taha, siis originaal varuosa eest maksad end vigaseks. Ütleme nii, et nende peale läheb rohkem raha kui need väärt on. Nagu mu mees ütleb, siis need Audid ja Bemmid on parajad tillipikendused ja pole oma hinda uueneval autoturul enam ammu väärt. Kui valida käigukasti järgi, siis taaskord rahakott. Manuaali on odavam üleval pidada kui automaati, automaadi õlivahetus küündib olenevalt auto margist kuni 600€ ja remont on ka kõvasti kallim. Dacia ei ole isegi auto, sellega võib lutsu visata 😀 Nagu siin võrreldakse Škodasid ja Audisid, siis tegelikult loeb ikka mootori võimsus, mitte auto mark :D. Võimsa mootoriga Škoda võib Audile niimoodi lutti anda, et see Audi vend nutab kodus patja. Meie valisime endale eelmisel aastal 2012 aasta Škoda Superb universaali, lihtsalt katsetamiseks. Autol on taga meeletult palju ruumi, Isofix, suur pagass jne. Meie jäime rahule aga kavatseme selle siiski Kodiaqi, Range Roveri või Jeebi vastu vahetada (autotehnikute kiiks, vahetada autosi nagu sokke). Seda on odav ülal pidada ja mina ütleks, et on üsna turvaline. Alati eelistada nelivedu, sellega saab igalt poolt läbi. Lisad olenevad täiesti inimesest endast, meil peavad olema näiteks istmesoojendused, mina nendeta ei saaks, püsikiirusehoidik, automaatsed täistuled jne.

  • Avatar
    Vasta Liisa 5. oktoober 2018 at 07:49

    Rääkides uus vs kasutatud – kumba eelistaksite? – UUS
    Bensiin või diisel? – Kui enamasti kaarutad linnavahel väikeseid otsi siis pigem bensukas, Diisel vajab rohkem hoolt.
    Esivedu? Tagavedu? Nelivedu? – Esiveo välistaks, tagavedu või nelikvedu.
    Mis lisavarustus peaks KINDLASTI olema? – No püsikiirusehoidja? kõik vähegi võimalikud soojendused, istmed jms.
    Kust teie oma auto ostsite? Kas liisinguga? Korraga välja? Järtsuga? Ostsin kohe välja, aga mul vana retro auto. Aasta 1986

    • Avatar
      Vasta K 5. oktoober 2018 at 19:47

      Milleks esivedu välistada? Algajale sõitjale, kes pigem just linna vahel sõidab, on just esivedu suurepärane valik. Püsib ka talvel paremini teel. Kui driftima pole plaan hakata ei ole vaja seda kohe maha kanda (esiveolisegagi annab seda vajadusel mingil määral teha 😉 ).

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 8. oktoober 2018 at 20:26

        Just nimelt, tagavedu on talvel kaunis keeruline sõita, esivedu ohutum ja lihtsam, aga ka siis tuleb talvel olla ettevaatlik.

  • Avatar
    Vasta TN 4. oktoober 2018 at 22:24

    Subaru Outback oli hea soovitus. Omast kogemusest julgen soovitada ka Mitsubishi Outlanderit. Supermahukas (pagasnikus veel kaks lisaistet põranda sees), nelikvedu, tagurduskaamera (isegi osavale parkijale taevaõnnistus), vastupidav ja suht pommikindel.

  • Avatar
    Vasta K 4. oktoober 2018 at 21:27

    Kui mees meile autosid ostis, siis mu üks esimene tingimus oli talle, et auto peab oleb olema kindlasti turvaline. Olen ka algaja juht. Sõelale jäid BMW, Volvo ja Audi. Nüüd ongi meil kodus Audi Q7 ja Volvo XC90. Diisliga mõlemad. Probleeme olnud ei ole nelja aasta jooksul. Isofixid on olemas vajadusel, ruum on olemas, mugavus on olemas 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 4. oktoober 2018 at 21:26

    Ja veel- kindlasti nelikvedu. Kui oled libedasõitu teinud, siis tead, miks ainult esi- või tagasillavedu kuskile ei kõlba.

  • Avatar
    Vasta Mari 4. oktoober 2018 at 21:23

    Minu soovitus samuti Audi Q7.
    Suur, turvaline, ilus disain, ülim sõidumugavus. Lisasid on nii palju, et auto pm. sõidab sinu eest- hoiab ise sõidurida, annab märku, kui reavahetus pole turvaline, pidurdab ise, istmed soojendavad ja jahutavad, kaamera 360 kraadi, auto loeb liiklusmärke st. ükski oluline märk ei jää kahe silma vahele jne. jne. Loomulikult on neid lisasid ka teistel autodel, aga jah, Audi on lisaks suur ja turvaline.
    Väikesed punnid ja prantsalsed unusta ära, aga no neid sa nagunii ei vaata, sest sinna ei mahu laste ja loomadega sisse nagunii 🙂

    • Avatar
      Vasta Susi 5. oktoober 2018 at 11:34

      Aga megalt võtab kütust, rehvide peale kulub üüratu summa ?

  • Avatar
    Vasta maise 4. oktoober 2018 at 21:21

    offtopic küll, aga ma siin vaatan malluka sügist järgi ja sa proovid seda imekaunist kleiti parasjagu(9nda klassi lõpukleiti). ja ma pidin tulema siia ja ütlema, et isver kui ilusad peenikesed jalad sul on! 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. oktoober 2018 at 21:35

      Aitäh sulle :D!

    • Avatar
      Vasta Keit 4. oktoober 2018 at 22:59

      Mul jäi sama asi silma- nagu modelli jalad!! Ja lisaks panin ma ise nutma kui Kardole kingi tegid. See oli super ikka 🙂

  • Avatar
    Vasta Mõistlik soovitaja 4. oktoober 2018 at 17:22

    Unustasin enne möödasõidu koha pealt lisada veel seda, et võimas auto, mis ruttu mööda vuhiseb ei tähenda sugugi ohutust.
    Kuna võimsa autoga hakatakse kergekäeliselt tegema möödasõite, ei hinnata olukorda, vaid kohe minnakse või siis minnaksegi väga napile möödasõidule, ootamatustega ei arvestata üldse jne.
    Ehk siis on see väga ohtlik ja turvalisusest on asi väga kaugel, samuti, kui sõidad suurel kiirusel mööda, siis on võimaliku avarii tagajärjed palju hullemadj a üldse on avarii kergem juhtuma, ühtlasi hakkab ka politsei käest trahve saame, nende kiirete möödasõitude eest.

  • Avatar
    Vasta Mõistlik soovitaja 4. oktoober 2018 at 17:17

    Lisan veel seda, et möödasõidul ohtlikku olukorda paneb ikka juht end ja teisi ise, mitte auto.

  • Avatar
    Vasta D. 4. oktoober 2018 at 14:58

    Olen omanud erinevaid autosid ja sõitnud ka igasuguste masinatega. Auto on küll tarbeese, mis viib sind punktist A – puntki B, aga kui võimalus on, välista enda jaoks kohe kindlasti igasugused odavamaklassi Skodad, Kiad, Daciad, kõik prantslased ja muud jura. Jah, ökonoomsuse ja odavuse mõistes on head autod, aga üsna kiirelt hakkad otsima mugavust! Sa võid väita, et sul pole neid kõiki lisajubinaid ja lisavarustusi vaja, aga kui sa neid kasutama õpid enda kasuks, siis sa oled eriti tänulik. Mine kindla peale välja, hea lisavarustusega Volvo, Audi, Bmw – super valikud.. sõidumugavus loeb. Ja ära lase hirmutada ennast numbritest mis siin välja tuuakse. Jah sa väikse Skoda punniga veered sama kütusega rohkem välja kui suure mootoriga Audiga näiteks. Aga kas see on seda väärt? Istud oma plastikust ökopunnis kus maanteel ei julge vajutada, sest auto lihtsalt ei võta kiirust piisavalt ülesse, et mingist põkast mööda vuhiseda.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. oktoober 2018 at 15:05

      Usu mind, mul pole huvi kellestki “mööda vuhiseda” ka 😀

      • Avatar
        Vasta Elli 4. oktoober 2018 at 16:38

        Usu mind, et selliseid situatsioone tekib kus sa tahad, et auto vajadusel mööda vuhiseb mitte sind ohtlikku olukorda paneb ja liikuda ei jõua. Palju turvalisem:)

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 4. oktoober 2018 at 16:43

          kindlasti võib tekkida, aga mu eesmärk pole kuskil kiirendama ja mööda tuhisema hakata, seda räägin.

          • Avatar
            Mõistlik soovitaja 4. oktoober 2018 at 17:16

            See jutt, et mööda ei saa ei päde tänapäeval üldse.
            Kui vähegi normaalse mootoriga auto võtad, siis pole küll mingit probleemi, ei pea selleks mingi võimas olema.
            Ma ise küll neid väikseid mootoreid ei taha ja konkreetset autot ei oma, aga näiteks uus Skoda Superb 1,4 110kw bensiin, see kiirendab väga kenasti mööda, mitte mingit probleemi, tõin selle lihtsalt näiteks.
            Kui auto ikka alla 10 sekundi ametlike andmete järgi sajani läheb, siis üldiselt ei ole küll mitte mingit probleemi, temaga sõita, polegi vaja hullult mööda kihutada 150-ga.

  • Avatar
    Vasta P. 4. oktoober 2018 at 14:55

    Kirjutan, sest alles veebruaris, vahetult enne kolmanda lapse sündi otsisime endalegi autot. Seda esimest uut autot. Valisime Subaru Outbacki, bensiinimootoriga, liisingusse. Enne seda oli meil mitu kasutatud autot, mis olenemata oma heast “tervisest” ikka siit sealt lagunesid ja sellega meie niigi üsna keerulist logistikat veel oluliselt keerulisemaks tegid. Jah täna on Subaru liising(+kasko) mõne pere jaoks väga suur summa, aga mul on rahu, et auto on korras ja ma saan igal hommikul ilma,”üllatustega” lapsed kooli/lasteaeda/hoidjale ja ise tööle. Sõidan kuus u 3500 km ja kiidan “jaapanlast” sõidumugavuse eest. Lisaks on pagasiruumi meie jaoks piisavalt (pagasiruumi mahub kaks emmaljungat kõrvuti) . Bensiinimootor oli minu soov ja seda soovitas ka automüüja. Tema sõnul jaapan diisel ei lähegi soojaks. Samuti oli minu soov nahkistmed, lastega tõesti väga mugav.
    Outbacki laoautodel hetkel ka soodukas. ?
    Abikaasal mul KIA Sportage (aasta vana) ja on ka täitsa tipp topp auto, kuid Subarust KIAsse istudes näeb hästi, et KIA on ikka natuke “plastmassisem” kui Subaru.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. oktoober 2018 at 15:03

      Ma see nv sõidan veits sportagega, kuigi kolmele lapsele jääb see vist väikseks ikka ma kardan.

      • Avatar
        Vasta K 5. oktoober 2018 at 01:52

        Proovi Sorentot on suurem.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 5. oktoober 2018 at 10:13

          Ei ole praegu võimalik valida, võtsin selle mis nv vaba on.

          • Avatar
            Maire 6. oktoober 2018 at 02:20

            Sorento on ka üsna kitsas. Meil kaks last ja turvatooli ning kolmas küll kusagile ei mahuks. Kunagi oli Kia Carnival, mis oli hea suur ning 7-kohaline. Lisaks oli väga suureks plussiks liuguks. Nt parklates, kus on autodel kitsad vahed, on keeruline lapsi autost välja tõsta, kui pead koguaeg jälgima, et uks kõrvaloleva auto pihta ei läheks.

  • Avatar
    Vasta Jacky 4. oktoober 2018 at 14:29

    Nt uus või paar aastat vana Volkswagen Tiguan. Oleme seni väga suure tugeva maasturiga harjunud ning kui kord juba tangiga sõidad, siis väga sedaani enam ei kipu 🙂 See on parajalt suur ja lisavarustusega okei hinnaga. Me ise vaatame alla 70k läbisõiduga ja soovitatavalt mitte eraisikult (sel juhul garantii ei kehti ja pank vb liisinguga jonnib). Omajagu kogemust kasutatud autode ja eraisikult ostetud autodega, mille vead pärast nii kallilt kätte maksavad, et enam ei taha. Kui kasutatuna osta, siis kindlasti tootja esinduses kontroll teha, mitte suvalises kohas, võtavad seda vigade otsimist vähe tõsisemalt. Alternatiiv meie jaoks on ka uued VW Passatid, mis praegu soodukaga või mu veits märg unenägu elektrimootortiga auto, nt VW Golf . See saab ühe laadimisega 200+km rahus ära sõidetud.
    Kokkuvõttes väga raske on see valik, oleme isegi pikalt vaaginud ja kaalunud. Vaatasime ka BMW maastureid, aga VW on odavam osta ja parandada ning bemmi standardvarustuse hinna eest saab VW puhul tunduvalt rohkem lisavarustust.
    Uued Volvod, nt V60, väga tõmbavad, aga no 65k auto eest pole just teab mis odav hind 😀

  • Avatar
    Vasta Mõistlik soovitaja 4. oktoober 2018 at 14:23

    Ilmselgelt saad väga palju mitte objektiivseid soovitusi, õpi kogu infost välja lugema kasulikku infot.
    Kui turvatestideni juba jutt läks, siis soovitan minna Euroncap lehele, aga ära vaata sealt ainult tärne, vaata kõiki punkte, mis antakse erinevate asjade eest, samuti vaata kriitilised läbi turvatesti videod, õpi neid hindama ja vaata, kuidas nukud sees liiguvad.
    Kindlasti loe läbi ka tekst, mida Euroncap antud auto turvalisuse kohta kirjutab.
    Ehk siis, vali endale meeldivad autod välja ja seejärel võrdle nende turvateste hoolikalt. Laias laastus on tõesti kõik vähegi tõsiseltvõetavad margid tänapäeval turvalised, kuid mingid vahed siiski on.

    Su kirjeldusest loen välja, et sul peaks olema kindlasti universaalkerega auto, mis mahutab palju, kui tahad rohkem kohti, kui 5, siis pead ilmselt vaatama kas mahtuniversaalide või maasturite poole, kõik sõltub sinu soovidest ja rahakotist.
    Uus versus vana puhul ütlen seda, et uued autod on turvalisemad, kuid uus auto kipub rohkem raha tahtma. Kui raha ja soovi on, siis loomulikult uus auto, kui soov säästa, siis kasutatud, kuid sellisel juhul tuleb auto seisukorda ja tausta väga hoolikalt mõne spetsialisti abil kontrollida ja kindlasti autoesindusse kontrolli viia.
    Kasutatud auto puhul jääb alati teatav risk tema eelneva ajaloo osas, uue puhul neid riske pole ja tootmisvead lahendatakse garantii korras tavaliselt, tõsi, ka uute autodega on vahel häda, kuid garantii on siiski suureks abiks.
    Kasutatud auto võib minna kalliks juhul, kui ostad näiteks 3a vana auto, mis on läbi aetud ja mitte hästi koheldud, sellisel juhul läheb selle remont väga kalliks, kuna mida uuem auto, seda kallim remont, see kehtib ka uhiuue kohta.

    veoskeemi, puhul soovitan ise valida esiveo ja nelikveo vahel, kumba meelepärasemaks pead? Nelikvedu eeldab teadagi lisaraha, nii ostes, kui pidades, tihti ka kütusekulu osas, talvistes oludes on nelikveol kindlasti eelis, samas võib sellega ka liiga julgeks minna maanteel, mis pole ka hea.
    Käigukast on ka puhtalt oma valik, kas manuaal või automaat, automaadi risk on lihtsalt see, et kui midagi juhtub, siis remont on kallis.
    Liising või otse väljaostmine peab ka olema enda majanduslik arvestamine, sest liisingu puhul, maksad ikkagi teatava raha pangale intressi ja lepingutasu näol.
    Ilmselgelt saad hulga soovitusi ja autode teemal on vaidlus lõputu, seega kujunda enda eelistused ja enda maitse, see on ainus tee.
    Bensiin või diisel? Kindlasti kuuled palju juttu, kuidas diisel võtab vähe kütust, aga vähem räägitakse sellest, mis kulusid ja muresid võib diiselmootor kaasa tuua ja siis pole säästu enam kuskil.
    Kui su aasta läbisõit hakkab olema kuni 20 000km, siis ei anna diisel sulle midagi, kui su aasta läbisõit hakkab olema 50 000km, siis on diislil juba mõte, iseasi, kui suur, see sääst lõppkokkuvõttes ka siis on, kõigi muude autokulude kõrval.
    Kui kavatsed auto osta, siis arvesta, et see hakkab olema igakuine kulu ja suur kulu ning mida parema ja uuema auto ostad, seda suurem kulu ta ka on, vahe võib olla mitmekordne, kõik oleneb.
    Lisavarustuse koha pealt ei ole mina hea soovitaja, pead ilmselt ise mõtlema, mis tundub hea ja mis mitte, mida sul võiks vaja minna, ära unusta, et mida rohkem varustust, seda rohkem on ka kallist kraami, mis saab katki minna.
    Ehk siis, kõik taandub lõpuks ikkagi rahale, kui raha on küll, osta, mis meeldib, ära kuula üldse kedagi ja elu on lill, kui raha ikkagi tähtis on, siis tuleb hoolikalt valida ja mõelda, kui kalli ja hea auto ikkagi ostad.
    Selles võid ka kindel olla, sa ei tea, mida sa autolt ootad enne, kui sa pole mõnega sõitnud mõnda aega, alles siis hakkad aru saama, mida on seal ülearu, mida on seal puudu ja mis on hea, selle järgi oskad tulevikus autosid paremini valida.
    Samuti jääb esimene auto hinge ja mõjutama järgmiste autode valikuid, paraku on iga auto erinev ja järgmises reeglina ei saa seda kõike, mida said eelmises.
    Kui leiad meeldiva auto, uuri põhjalikult läbi selle võimalused, kas see on sulle ikka sobiv, ära jäta midagi elementaarseks, vaid kontrolli üle.

    Turvalisuse koha pealt veel niipalju, et ka uued väikeautod on turvalised, aga tõsi ta on, et suurem raske auto, mis on ka turvatesti järgi turvaline, omab ikkagi eelist.
    Turvalisusest veel niipalju, kui see sulle tähtis on, siis osta korralike firmade rehve ja talveks korraliku firma naastrehvid, ära kuula lamelli inimesi, kui turvalisust hindad.
    universaal ja mahtuniversaal, kui nendest midagi ei tea, siis parima ülevaate leiad automüügiportaalist, mida need kere variandid endast kujutavad, kui valid autode otsingus, sellise keretüübi.
    Sedaan näeb küll ilus välja, mida ma ka ise eelistan, kuid sinule see vist ei sobi, kui tahad lapsekäru ja muud manti sinna mahutada.

    Ei tahaks konkreetseid marke ja mudeleid eriti välja tuua, pead ikkagi endale ise meeldiva valima, sirvi lihtsalt autosid ja ürita konkreetsete autode ja nende mootorite kohta tüüpvigu otsida, inimeste käest, kes autosid tunnevad ja ka internetis võiks eeltööd selles osas teha.
    Uute autode puhul on muidugi see viga, et nende tüüpvead pole veel avaldunud, kuna nad on uued.

    Ära unusta, et lõpuks hakkad selle autoga sõitma ikkagi sina ja selle kulusid maksma samuti sina, mitte kõik teised sajad soovitajad.

    Kulude ja omaduste suhtelt on kõige paremad ikkagi korralikud kesklassi autod, mõistliku mootoriga, juhul, kui raha loeb, kui ei loe, siis osta luksus auto, mis meeldib.

    • Avatar
      Vasta Keegi teine 5. oktoober 2018 at 20:57

      Siin enamus kirjutavad ikka mega kallidest autotest ja sa ei maininud eelarvet nii, et ma kirjutan paar sobivat varianti nö odavamtest, Ford C Max, Skoda Octavia, VW passat nt mahutavad last tagaistmele.
      Mina valiks igaljuhul bensiini- keskonnasõbralikum, odavamad auto varuosad, külmakraadide kindel.

      Tänapäeval ok kõik uuemad autod head ja vastupidavad. Kaalu variant auto nö liisingusse võtta- saad tuttika auto.. sõidat paar aastat, maksad iga kuu ja oled mureta, siis annad tagasi ja võttad jälle uue. Jällegi maksad kuumaksu. Auto nö ei saagi päris sinu omaks aga sobib ideaalselt inimestele, kes on autokauged (ei plaani ise parandustöid teha), eelistavad tuttikat sõidukit ja nõus oma laiskuse/mugavuse keskmisest natuke rohkem maksta.

      Uskumatult objektiivne ja asjalik soovitus!

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 8. oktoober 2018 at 20:30

        Auto tagasi andmine, eriti veel peale 2-3 aastat on kõike kulukam otsus üldse.
        Mitte natuke kallim, vaid üüratult kallim on selline variant.
        Auto remont ei ole ka mingi probleem, töökojad ju olemas ja ühe tutika autoga võiks ikka 5-6a sõita, kui rahakott puuga seljas pole ja alles siis, ise maha müüa, kui on soov uut osta, kui mitte võib sõita ka 10a ühe autoga, tuleb veel eriti odav.
        Ma küll ei kujuta ette, et peaksin maksma iga kuu kallist liisingut, kogu aeg, pigem eelistaksin, et liising saab ikka otsa ja auto lõpuks minu oma.

  • Avatar
    Vasta Marilin 4. oktoober 2018 at 14:04

    Soovitan pöörduda autoostu konsultatsiooniks autokontroll24 poole, väga asjalik inimene ja pika kogemusega.

  • Avatar
    Vasta H 4. oktoober 2018 at 13:51

    Mina tulihingelise Volvo fännina Volvot ei soovita. Kui siis vaid liisingperioodiks. Jaa, supermugavad sõiduomadused ja ilus disain. Aga kui remontida tuleb, siis ajab lõpuks nutma (ainult enda kogemused). Vbl sattus mulle selline üliõnnetu eksemplar. Aga tänu sellele ei julge seda marki soetada. Pigem auto, millel pikk garantii ja muretu elu. Tasub kindlasti küsida hooldushindade kohta. Need on kulud, millega esmapilgul ei oska arvestada, aga mis võivad üllatuslikult suureks osutuda. Ja muidugi, mida kallim auto, seda kallim kasko.

  • Avatar
    Vasta väike Myy 4. oktoober 2018 at 13:46

    Pane esmalt kirja vajaduste ja võimaluste tähtsus järjekord ! Seda sellepärast et kui millestki peaksid loobuma siis ikka sellest mis nimekirjas tagapool.
    Järgmiseks hinnavaemik mida jaksad auto ostul kuus maksta.
    See järel uuri valitud auto i g a k u i s e i d kulusi. Bensiin/diisel 100le KM le.
    Näiteks minu jaoks oli igapäevane kulu kohal nr 1 . Ei vajanud võimsat ega suurt autot. Vajadus
    oli vaid sõiduks tööle ja koju ca 8 km iga päev (miinimum) Nüüd võin öelda et suvel need km
    mitmekoristusid. Igapäevane ujumas käik ja muud pikemad väljasõidud. Seega bensu kulu kuus
    oli 25€ – 75€ väiksele Kia-le
    Nüüd suurel ja võimsal autol on see kulu juba 1 km kohta suurem + see et Tln -s on arvatavasti läbisõit päevas juba kordi ja kordi suurem. Tee arvutus oma igapäevase liikumise ulatusest – lasteaed, pood arst, fotostuudio, pood, postkontor jne Vaata googel mapist kilometraazi.
    Oletame et see teeb 20-40km päevas x 30 päevaga = 600-1200 km
    Bensu hind on ligikaudu 1,4€ ja diisel 1,3€. Kui su pere auto võtab 9L 100-le Km, siis kulu on 54-108 liitrit, mis rahaliselt on siis umbes 75€ -150€ Iga kaugem sõit veel lisakulu.
    Järgmine kulu allikas on kindlustus. Kui sul on uus auto, siis kindlasti pakutakse sulle kasko kindlustust mis on kalleim kuid turvaliseim. Kasutatud autole seda ei teeks. Kindlustuse hind sõltub nii juhi staazist, avariie arvust ja auto andmetest.
    Kolmas kulu on uuel või garantii ajaga autodel kohustuslik garantii kontroll/ülevaatus. Teostatkse teatud km järgi või aja tagant. Mis läheb maksma mitu sada euri. Ütlen et mu 5a. kasutatud autol pole 2 aastajooksul vaja olnud mingeid lisa kulutusi remondi näol.
    Neljas kulu on auto ülevaatus. Uhi uuel autol alul pole seda mõni aasta , kasutatud vanemal autol iga aasta. Maksumus umbes 40€ + eelnev või järgnev auto hooldus ülevaatuse läbimiseks.
    Viies kulu on talve või siis suvekummid. Kulu neljale rattale 1000-mitu tuhat
    Kuues kulu 2x aastas rataste vahetus Talv – suvi kokku umbes 60€
    Nüüd alles mõtle milliseid luksusi vajad päriselt või kui tihti.
    Ehk said mõtteid kuidas või mida valiku tegemisel silmas pida.
    Markide osas on alati keegi kes ülistab ja kes halvustab.
    Minul on suhtumine, et auto on töövahend liikumaks punktist A punkti B, mitte luksuseks ja edvistamiseks.
    Paraku tean peresi kel udu peen uhiuus maastur aga kõik muu on puudulik. Eriti kahju on lastest. Aga inimeste vajadused ja tähtsusjärjekord on erinevad.

  • Avatar
    Vasta Laura 4. oktoober 2018 at 13:44

    Uus auto on hea valik aga nendega tuleb tähele panna et kui on ala 1,2 või 1,4 mootor, siis üldjuhul on seal peal mitu turbot, mis lõppkokkuvõttes teevad sellest mootorist üsna nõrga auto. Vana auto puhul tasub kindlasti vaadata üle maanteeameti koduleheküljelt ülevaatuste ajalugu (mis vead on olnud ja kas korduvalt, kui tihti on omanikku vahetanud), mis riigist toodud ning ka lkf.ee lehelt kahjude ajalugu.
    Enamasti vaid linnas liigeldes tasub võtta bensukas. kütusekulu erinevus on üpris väike ning vähemalt lühikesi otse talvel sõites saab auto soojaks ka. Lisaks diislil on remont kallim.
    Tagavedu sulle väga ei soovitaks, pigem esivedu või nelikvedu (kuigi viimane linnas suht mõtetu).
    Mul kogusid vanemad 16 aastat raha ja kui selle raha (üle 4000€) kätte sain, siis ostsin enda esimese auto. On olemas ka autolaen (näiteks swedbangas), mida kasutades sai minu mees endale auto.
    Tasub hoida eemale prantslastest, need ei ole loodud eesti kliimasse. Ma ise olen silma peale pannud Škodale (superb, oktavia). Tunduvad üpris suured ja head autod.

  • Avatar
    Vasta Maria 4. oktoober 2018 at 12:37

    Soovitan veel vaadata you tubest autode crash teste, moni auto, naiteks Renault on nagu papist, uldse Renault on koguaeg katki, ara prantsuse autosi vaata, jaapani ja saksa autod on tugevamad.

  • Avatar
    Vasta Maria 4. oktoober 2018 at 12:28

    Koige parem oleks 7istmeline Audi q7, oman seda juba 3 aastat ja ei uhtegi muret.
    Ostsin uuena ja seest piisavalt ruumikas, valjast kompaktne, 4ja lapsega isegi ideaalne ja taga piisavalt ruumi vankrile, ainus miinus on hind, aga teist nii mugavat ja turvalist autot ma ei tea.

    • Avatar
      Vasta Mõistlik soovitaja 4. oktoober 2018 at 21:36

      Renault oli vahepeal väiksemate autode klassis kõige turvalisem, et sa teaksid, 2000ndate keskel.
      See, et Renault papist on, ei vasta tõele, vaata ikka uuemate Renaultide turvateste.
      Kuid see, et sa ei tea teist nii turvalist autot nagu Audi Q7, siis uuri turvateste, leiad neid veel, võin ilmselt ilma turvatesti vaatamata julgelt kõrvale panna Volvo XC90 uhiuue ja ilmselgelt leiab neid veel.

      • Avatar
        Vasta Maria 5. oktoober 2018 at 10:46

        Koik kellel vahegi autodest teadmisi on utlevad prantsuse autodest eemale hoida ja pohusega, sest need kestavad esimesed paar aastat ja siis on jama jama jarel, selleparast nende vaartus ka langeb nii ruttu.
        Ja minu jaoks on sobiv see mille ma ostsin, koik vajalik on uhes autos.
        Uued volvod pole ammugi sama tugevad mis olid vanad volvod, pealegi volvo xc90 on BMW x5 koopia ja ma pigem ostaks siis juba x5.

        • Avatar
          Vasta Mõistlik soovitaja 9. oktoober 2018 at 18:38

          Palju liigub müüte ja emotsionaalset pläma autode teema, kui prantsuse autosid praegu näiteks tuua, asjad pole päris nii hullud, nagu müüdid liiguvad.
          Paljud sõimavad Hondat ka, mis sellest, et tegemist on tegelikult vastupidava ja hea autoga, ainult roostega võib ajapikku probleeme tekkida, aga see ei ole ainult Honda viga.
          Mida mõtled tugevust, kas tehnilist vastupidavust? Eks see on juba ammu teada tuntud asi, et ei tasu toota autot, mis kestab 30 aastat.

      • Avatar
        Vasta Keegi teine 5. oktoober 2018 at 20:59

        Siin enamus kirjutavad ikka mega kallidest autotest ja sa ei maininud eelarvet nii, et ma kirjutan paar sobivat varianti nö odavamtest, Ford C Max, Skoda Octavia, VW passat nt mahutavad last tagaistmele.
        Mina valiks igaljuhul bensiini- keskonnasõbralikum, odavamad auto varuosad, külmakraadide kindel.

        Tänapäeval ok kõik uuemad autod head ja vastupidavad. Kaalu variant auto nö liisingusse võtta- saad tuttika auto.. sõidat paar aastat, maksad iga kuu ja oled mureta, siis annad tagasi ja võttad jälle uue. Jällegi maksad kuumaksu. Auto nö ei saagi päris sinu omaks aga sobib ideaalselt inimestele, kes on autokauged (ei plaani ise parandustöid teha), eelistavad tuttikat sõidukit ja nõus oma laiskuse/mugavuse keskmisest natuke rohkem maksta.

        Uskumatult objektiivne ja asjalik soovitus!k

  • Avatar
    Vasta Mareem 4. oktoober 2018 at 11:56

    No näed kui palju soovitusi, nüüd hea ja lihtne valida 😀
    Mitmete kommentaaride sisu küll selline, et tule eile meile ja kuku pikali.
    Soovitatakse autosid, millesse ei mahu kolm turvatooli-hälli kõrvuti. Kiidetakse nelikveolist, mis võrdlustestides totaalselt põrunud. On marke, mille puhul hind kukub kolinal, pigem rahaga ahju kütta.
    Seega, kui koostöö raames pakutakse Sulle mõnda 7-kohalist, soovitan esmalt seda varianti kaaluda!
    Ja muidugi suured õnnesoovid lubade puhul!

  • Avatar
    Vasta Jan 4. oktoober 2018 at 11:54

    Meil on Kia Carens, uus, väga väga hea auto. Vajadusel saab pagassi nn kaks kohta juurde teha (pagassis kaks lahti tõmmatavat istet), kui need kaks lisa istet all, siis väga mahukas pagasiruum. No ja sõita on ka nii mugav ja hea.
    https://www.kia.ee/models/show/Kia-CARENS/

  • Avatar
    Vasta Lm 4. oktoober 2018 at 10:34

    Kindlasti uus ja liisingusse.
    Meie ostsime aasta tagasi uue Hyndai 5 aastase liisinguga ning nii, et viie aasta pärast anname auto tagasi ja saame uue valida ja nii ei jää auto kunagi vanaks 😀 eks millalgi ilmselt ostame mingi auto ja täitsa välja aga praegu meile nii sobib. Proviisõite tegime paljude autodega kuid hyndai oli lemmik! I30 ja pika pepuga. Teile soovitaks aga mingit linnamaasturit just suuruse pärast

    • Avatar
      Vasta K. 4. oktoober 2018 at 12:07

      Üli mõttetu, minu arvates. Maksad aga oma paar sotti kuus ja auto ei saa mitte kunagi sinu omaks kui sa seda just välja ei osta.
      Iga viie aasta tagant on küll väga tore autot vahetada kuid samas mõttetu niisama õhku maksta.
      Ala nagu maksad pangalaenu elamise eest, iga viie aasta tagant saad uue elamise aga maja pole siisku kunagi sinu oma.

      • Avatar
        Vasta Vesper 4. oktoober 2018 at 20:31

        Tunduvalt mõttekam on osta endale see auto päriseks ja pärast vaadata, kuidas lahti saab. 😀
        Minu meelest liisingu boonuseks on just see, et sa saad tagasi anda auto ja ei pea enam muretsema, et peaks tegema müügikorda, tulevad mingid 100k & 200k hooldusvälbad, mis võivad minna kehvasti valitud mudeli puhul päris kalliks jne.
        Aga tegelikult öeldakse siin, et igaühele oma, mina näen mõlema variandi puhul plusse ja miinuseid sõltuvalt, mis on oluline ja mis mitte. 🙂

        • Avatar
          Vasta Mõistlik soovitaja 9. oktoober 2018 at 18:43

          Võid kindel olla, et liisingfirma ei võta eluski seda autot endale kahjulikult tagasi, ikka pigem kaotad sina.
          See on ka loogiline, miks peaks liisingfirma autole peale maksma.

  • Avatar
    Vasta Jannu 4. oktoober 2018 at 10:09

    Ma olen ka tihti pidanud sõitma kolme lapse ja hunniku asjadega. Varem oli meil Chrysler Voyager, mis oma mahukuse poolest on ülihea ja ka vanaema mahtus peale 🙂 Väljanägemine pole just kiita, aga autona on hea. Ning kuna sul ka varsti kolm last ja tuvatoolid ja hällid, siis ongi ainumõeldav 7 kohaline auto. Tean, et osad Voyagerid sõidavad ka maagaasil, mis on vast kõige soodam variant 🙂
    Võib veel vaadata Ford S-Max ja Calaxy.
    5 kohalisse autosse ei mahu kaks turvatooli ja häll kohe kindlasti mitte ära. Turvalisuse poole pealt ostaks Volvo, aga jällegi, toolid ja hällid ei mahu ära.

    • Avatar
      Vasta Mõistlik soovitaja 10. oktoober 2018 at 19:16

      Mina ei haibiks seda Volvot niipalju, vaata turvateste ja näed hästi, et uued autod ongi turvalised.

  • Avatar
    Vasta Merka 4. oktoober 2018 at 09:48

    Nii, mul kolm last ( 6a,3,5a,2,5a), poolteist aastat olnud lubade omanik. Esimeks autoks oli universaal Ford Focus 2005. Diisel, mugavus oli 5+, kui lapsi taha kõiki kolme toolidega panna oli paras tegevus ? külg külje vastas ja seda traalivaalit oli rohkem kui asi väärt ? Siis tuli Toyota avensis verso, 6 kohta, kolmes reas siis kaks istet, no oli see mugav, suurem laps nautis üksi viimases reas istumist?? kuid pagasiruum jäi pisikeseks kui kolm rida sees. Nüüd on Ford Galaxy ja no väga rahul, kasutame ainult tagumist rida kolme istmega, see tekitab mõnusalt suure pagasiruumi, Ja no automaat muidugi-mugavus ennekõike! ??
    Muidugi on kõik autod olnud 10+aastat vanad, sest leian et uut autot poleks mulle kui algajale vaja, kuna eks neid põmpse ja kõkse ikka juhtub alguses rohkem , juhtugu see enne vanemat tüüpi autoga, kui uuega ?? Ja noh, mul siiski kõik autod olnud diislid ?

  • Avatar
    Vasta Kiivi 4. oktoober 2018 at 09:12

    Jätkuvalt kiidan Renault (Grand) Espace. Mul ka alles värskelt load, kari lapsi ja loomi – kõik mahuvad ära. Renault on üliturvaline, istmeid saab kõiki eraldi liigutada, automaatkast, suur ja stabiilne, väga mõnus on sõita selle autoga. Hetkel isegi kaalume pere teiseks autoks samuti Espace’i.
    Kunagi oli meil ka Volvo XC90 – jällegi ülimalt turvaline, ilus, mugav ja hea auto. Lisaks nelivedu, millest umbes kord aastas Espace’iga kuskil metsas möllates puudust tunneme. AGA ruumi oli seal siiski vähem kui Espace’is, lisaks on Volvo ülalpidamine kõvasti kallim ja meie pere jaoks ei oma nelivedu nii suurt tähtsust, kuna kruiisime igapäevaselt mööda korralikke asfaltteid. Igasugused stabiilsuskontrollid ja muud peened imevidinad toimivad igatahes Renault puhul suurepäraselt ja mind, algajat juhti, talvel hätta ei jätnud.
    Kas uus või kasutatud? Oleks meil võimalus, siis ilmselt ikka täitsa uus Espace ja liisingusse – üks asi vähem, mille pärast muretseda. Meil nii suurt autot uuest peast liisida pole võimalik, seega kasutatud auto ostmisel meie kriteeriumid – et autol oleks kontrollitav Eesti ajalugu (ehk siis Eestist ostetud auto), hooldusraamat ja et eelnev omanik on kõik vajalikud rihmavahetused vms tähtsad asjad kenasti õigel ajal ära teinud. Lisaks laseme alati enne ostmist tehnoülevaatuse teha (oma kuludega muidugi), sest pigem kulutada see paarkümmend eurot, kui osta pimesi auto ja hakata seda kohe mitmete sottide eest remontima.

  • Avatar
    Vasta Kristi 4. oktoober 2018 at 08:16

    http://www.auto24.ee/used/2764945 Oleks mul raha ostaks omale just sellise volvo, või s90-ne 🙂 kuna mul raha ei ole ja kolmandat last ka veel pole, sõidan peugeot508-ga ja tglt ka rahul, suur ja soodne(kolmega läheks kitsaks). Aga olen omanud kahte volvot ja migavus on ikka üle prahi 😉

  • Avatar
    Vasta Helena 4. oktoober 2018 at 07:59

    FBs juba kiitsin Forde, aga siinsetele küsimustele lisaks ütlen, et mul mahtus sinna pagasnikusse kõrvuti nii suur Tako Ballila vanker ja BJ City Mini ka kõrvale. Väga ruumikas!
    Mina ostaks aasta-kaks kasutatud auto. See on peaaegu nagu uus ning salongist väljasõitmise hinnalangus on juba äea olnud ?

  • Avatar
    Vasta Anka 4. oktoober 2018 at 07:04

    Just suuruse pärast sai valitud peogeot 5008. Ilus väljanägemine, mahukus (7kohta v 5 + palju ruumi taga), turvalisus hea ja täisvarustudega supper hind. Taga saab panna 3 last ritta istuma ja tâiskasvanud mugavalt ees. Sôita väga mugav

  • Avatar
    Vasta Kelli 4. oktoober 2018 at 00:35

    Hei!
    Arvestades, et sul on kolm last, siis palun väldi tagaveoga autosid, talvel on igalpool pepu ees muidu.

  • Avatar
    Vasta mariisc 3. oktoober 2018 at 22:58

    mul on olnud honda ja VW, ausalt enam ei taha (mõlemad olid üsna uued). praegu on mercedes ja täiesti teine asi – sujuv, mõnus ja mugav. päris odava hinnaklassi autosid kindlasti ära vaata, kui võimalust on.

  • Avatar
    Vasta rene 3. oktoober 2018 at 22:48

    Sinu pere suurust vaadates,soovitan wolkvagen transporterit v mercedes v 220. Miks need ? sest sul kaks suurt turvatooli ja üks väiksem laps veel kes vajab natukenegi ruumi mugavaks istumiseks. Diisel on kahjuks sellistel autodel paratamatult kuna on suured ja vajavad jöudu ,et edasi liikuda mugavalt. Soovitan demo autot v siis aasta , kaks vana autot sest siis sa ei hävi. Ja kindlasti soovitan osta kasutusrendiga kui liisingusse. Kindlasti ära osta autot kellegi jutu põhjal vaid mine kohale ja proovi sõit kindlasti ja vaata enam vähem kas mahutad oma asjad koos vankrite ja asjadega ja siis saad aru, et audid ja bemmid on viimane mida vaatad, kui vaatad praktilisust . Chrisler on ka mugav aga väga suur kütte röövel , et ei soovita , pluss kindlustus suur , kuna uuemal oma palju võimsust. Aga kui see pole probleemiks siis jah seda vaadata. Igatahes, katseta autosi oma perega koos ja asjadega siis näed reaalsust!

  • Avatar
    Vasta Viktoria 3. oktoober 2018 at 22:07

    Ütlen sõna sekka mersude pooldajana. :)) Ilmselt küll sulle ei sobiks, sest sedaan Merc ei ole kindlasti NII ruumikas kui sul vaja oleks, aga ei oska enam ühtegi teist autot tahta ja ausõna pole ealeski sõitnud parema autoga kui seda on Mercedes. Aastate jooksul olnud kokku 3 mersut, kaks tükki vanad mis said ostetud kunagi lihtsalt esimeste autodena ja nüüd mõnda aega tagasi sai ostetud kasutatuna 2011a E-klass, bensiin-automaat. Muide, väga säästliku masinaga tegemist – meile oli väga oluline kütusekulu ja leidsime 1.8 mootoriga, võtab meil keskeltläbi 5-6l sajale, linnas muidugi rohkem aga kuna meil on linnas sõitmist vähem, siis on meie merc osutunud väga väga rahakotisõbralikuks. Meie jaoks on ruumi masinas rohkem kui tahtagi võiks – ees on ruumi nii palju ruumi et viska kas või pikali 😀 Taga on ka korralikult ruumi, sõidame pidevalt koeraga ja ütleme nii et ta ei ole just väike koer… Pagasiruumis on piisavalt ruumi et viska kas või seal ka pikali 😀 Seega meie jaoks on ruumi väga palju, aga ei oska öelda kuidas turvatoolidega lood oleks. Mis puudutab üldiselt sõidumugavust, siis reaalselt ei ole eales sõitnud mugavama masinaga. Jah, tagavedu on küll, aga kui oled ise vaikse sõidustiiliga, ei ole see absoluutselt nii hull. Mulle näiteks meeldib, võtab kurve jube hästi 🙂 Ja üldse masin sõidab nii sujuvalt, rahulikult ja mõnusalt, et ei oska lihtsalt paremat tahta. Olen lihtsalt paadunud mersufänn ja absoluutselt soovitan igaühele, kes tahab midagi väga kvaliteetset ja ülimugavat. PS: kasutatuna ostes pole hind üldse nii kõrge ka mersul ja bemmul, muidugi uuena ostes on vahe väga suur, aga meie 2011.a maksis 10k ringis, sõidab perfektselt ja käisime just sel aastal regulaarses hoolduses Silberautos ja sealgi öeldi et masin on nii korras nagu oleks just salongist välja sõitnud. Seega, soovitan 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 3. oktoober 2018 at 21:38

    Meil on kolm last ja autoks Chrysler voyager. Parim on see, et lapsed ei pea kõrvuti istuma ja saame ka vanaema kaasa võtta. Soovitan proovida.

  • Avatar
    Vasta Merka 3. oktoober 2018 at 21:25

    Hei, turvalisusest valiksin Volvo. Ise olen omanud volvo s80 ja hetkel s60 peres olemas. Väga rahul. Väikse avarii tegime ka mitsu jeepiga no ja volvol läks ainult tulel üks klamber katki, pm ei juhtunud midagi, kuid mitsul oli terve taga luuk sees.
    Mugavusest valiksin Mersu. Ise olen omanud s-klassi. Väga mugav, ilus ja ei olnud ka kallis üleval pidada.
    Autot esindusest ei ostaks. Pigem ostaks max 3-4 aastat vana auto. Kuna see on ka uus auto ja samas ka palju soodsam kui poest osta.
    Linnas sõites soovitaksin bensiini, kuna läheb kiiremini soojaks ja talvel käivitub lihtsamalt.
    Valiku pead siiski ise tegema aga rahakott võimaldab siis valiksin kindlasti Range Roveri või Mersu ML-i. ☺️

  • Avatar
    Vasta Marie 3. oktoober 2018 at 21:25

    BMW ja Audi. Kui mark on ära otsustatud siis valida nende repertuaarist mahukam variant.
    Kõige rohkem veedad aega ju auto salongis. Seega tore on kui auto meeldib väljast, kuid sisu veelgi olulisem. Need kaks on äraproovitud head ja tõesti on mõnusad, saad ka sõidumõnu plus hea tunne iga kord autosse istuda, sõita, lapsi sõidutada, pikka maad sõita jne.
    Neid on palju nii et varuosade hind pole laes. Töökodasid on ka. Vastu peavad ka hästi. Nelivedu talvel mõnus. Jne. Nahast sisu parim lastega, lihtne puhastada. Ja isegi kui võtta kümme aastat vanem mudel saad ikka tavaliselt kõigi mugavustega, sest kõik juba tänapäevased. Edasi jääb uurida ainult et milline mudel täpsemalt sobib vajadustega aga seda ju lihtne teha kui on otsing juba kitsendatud BMW ja Audi peale. Soovitan. Ise olen sõitnud kasutatud BMW-ga ja olin ülirahul ja elukaaslasel läbi aastate olnud erinevad Audid, ka väga rahul. Mõlemad mugavad ja olenevalt mudelist ka, aga ikkagi võimalik väga püssid masinad valida mis liiguvad ka.

  • Avatar
    Vasta Alexa 3. oktoober 2018 at 21:23

    Isikliku kogemuse alusel soovitan Honda CRVd, komplektsuses kindlasti nelikvedu, tagurduskaamera ja automaatkäigukast.
    Kolme lastetooli mahutavuse osas tuleks salongis proovida, et kindel olla, meil peres kaks last ja kaks tooli on mahtunud ilusti.

    Ka Hyundai ja Lexus oleksid automargid mille vahel tasub valida.

    Enne otsustamist tasub käia vähemalt kolme erinevat marki autoga sõitmas, et aru saada milline päriselt sinu jaoks sobivaim ja parim.

    • Avatar
      Vasta Railiiiiii 4. oktoober 2018 at 06:06

      +1 CR-V on ruumi suhtes parim variant.
      Minu elukaaslane 193cm ja mina 183. Nii, et kui tema roolis siis tool kõige taga ja ikka on mu põlvedel ruumi kui istun tema selja taga

    • Avatar
      Vasta Kaisa 4. oktoober 2018 at 06:44

      Käisin salongis uut crv proovimas. Kolm last taha turvatoolidega ei mahu. Kaks turvatooli mahtusid ära, aga kolmas laps nende keskele istuma ei mahu.
      Muidugi nüüd peaks kohe tulema ka 7kohaline.

    • Avatar
      Vasta Kiivi 4. oktoober 2018 at 08:40

      Honda CRV ei mahuta mingi valemiga kolme korralikku turvatooli ilusasti kõrvuti. Sel põhjusel me oma CRV ka maha müüsime.

  • Avatar
    Vasta Laura 3. oktoober 2018 at 21:20

    Volvo on kindlapeale minek ?

  • Avatar
    Vasta Kiku 3. oktoober 2018 at 21:20

    Lisavarustus uue auto puhul kindlasti täistulede automaatne vahetus. Jube mugav!

  • Avatar
    Vasta meow 3. oktoober 2018 at 21:02

    Minul on hetkel BMW, abikaasal samuti ja oleme väga rahul. Varasemalt olid meil mõlemal jällegi Aasia autod, Subarud ja Mitsubishid, aga nüüd saan aru, et vahe on mäekõrgune. Kui on rohkem linnas tiirutamist, soovitaks bensiinimootorit, kuid seda on pigem raske leida viimasel ajal, sp omale jäi ka siiski diisli variant. Aga muidu… raske on soovitada, eks pead lihtsalt miskit ära proovima. Ma ise olen üsna suur autop*de ja tean neist palju, vastan meeleldi? ja palju õnne lubade puhul,kallu!

  • Avatar
    Vasta Geidi 3. oktoober 2018 at 20:49

    Lastega on nelivedu minu kindel valik. Olen ustav Subarule. Igati rahul aastaid, paljudel tuttavatel ka Subarud. Mina keskenduksin ruumile. Kolm tooli on suur kogus. Mona abikaasast autotehnik enamjaolt Volvot, Audit ja VW-d ei soovita. Kui neid autosid poleks, siis me pere nii hästi ei elaks. Kas neli või esivedu. Tagavedu unusta parem kohe.
    Ise igatseks 7-kohalist. Kuigi lapsi vaid 2 aga ikka ruumipuudus. 7-kohalusega hea ka lapsehoidja kaasa võtta näiteks. 7-lisi on ka väiksemaid. Meil on peres 2 autot. Üks sai ostetud laenuga. Enne seda oli üks liisingus aga enam ei taha. Kaskokindlustus kindlasti!

  • Avatar
    Vasta Lexus 3. oktoober 2018 at 20:11

    Mine tee üks proovisõit lexusega ja siis pole rohkem midagi vaja valida. Sõidumugavuselt jäävad teised kaugele maha. Kas ka toolid sisse mahuvad, ei tea 🙂

    • Avatar
      Vasta Virge 4. oktoober 2018 at 13:04

      Lexus on kallim Toyota :’D

  • Avatar
    Vasta Lotte 3. oktoober 2018 at 20:01

    Me vahetasime oma vana auto märtsis uuema vastu. Oleks ka tahtnud tegelikult päris uut liisingusse, aga meil polnud sel hetkel sissemaksuks sellist “üleliigset” raha. Autoost tuligi suhteliselt ootamatult, kuna lootsime vanaga ikka veel hakkama saada.
    Igatahes on meil Subaru Outback 2012a (diisel). Me oleme ikka väga rahul! Ruumi on palju salongis ja ka pagasnikus. Tagaistmele on ära mahtunud ilusti 2 turvatooli (Besafe Izi Plus ja Joie Every Stage) ning keskele täiskasvanud mees. Jalaruumi on kõigile.
    Subaru sai ka valitud oma turvalisuse pärast ja me tahtsime ka nelikveoga masinat. Liigume suht palju ka maal ja püsib natuke paremini tee peal. Samas kui käest ära läheb, siis ikka läheb? ja oluline oli muidugi ka sõidumugavus!

    Soovitada ma otseselt midagi ei oska. Meil oli oluline diisel, kuna kütte hind oli odavam. Kuigi nüüd enam suurt vahet pole. Diisliga aga see, et remont on kallim. Mina tahtsin kindlasti manuaali, aga no sul ses suhtes ju teada, et automaat. Ma olin automaadiga nõus ainult siis, kui hind kõvasti odavam oleks olnud?
    Mm lisavarustusest vb tagurduskaamera? Samas kui ostad peeglite järgi, siis ei ole eriti oluline. Mina seda ei kasutada üldse. Pargin peeglite järgi.
    Salongi eelsoojendus on lapsega mugav.
    3lapsega soovitaks pigem 7 kohalist. Ikka võib juhtuda, et vaja kedagi sõidutada ning tülikas oleks hakata toole iga kord välja võtma.

    Aga edu otsingutes!

  • Avatar
    Vasta K. 3. oktoober 2018 at 19:57

    Ford S max 7 kohaga sobiks teile hästi. Tagumised 2 tooli saab ka kokku voltida, et nn pagassi ruumi juurde tekitada.
    S max on hea tavalise sõiduauto mõõtu (ford mondeo nt)
    Galaxy tundub jumala suur. Samas, Henrydel on vist Galaxy ja neile väga meeldib.
    7 kohta oleks hea. Saate ka Lea(?) kaasa võtta.

  • Avatar
    Vasta Hmm 3. oktoober 2018 at 19:45

    Kindlasti MITTE Subaru ega honda ega hyndai

  • Avatar
    Vasta Hanna 3. oktoober 2018 at 19:01

    Ise ostsime elukaaslasega Skoda superbi nüüd uuena, enda lapsi pole, aga autos on ruumi oi kui palju. Pagass on väga suur ka luukpäral, sees kõvasti ruumi ja näeb hea välja ka. Need baasvarustused on üsna jamad, sisaldavad vähe asju, soovitaksin kohe, eriti kui juba uus auto osta, valida mingisugune korralikum varustuse pakett ka. Soovitan škodat kahe käega.

  • Avatar
    Vasta Indrek 3. oktoober 2018 at 18:50

    http://www.auto24.ee/used/2940983

  • Avatar
    Vasta KT 3. oktoober 2018 at 18:16

    Soetasime just Volvo XC90. Ja teadlikult sai soetatud vanem mudel kuna kui midagi juhtub siis odavam remontida.
    Meil peres samuti 3 last. Üks veel turvatoolis. Ruumi on kõigil. Samuti on kaks kohta varuks veel nn pagassis. Kui istmed kokkupandud siis on ruumi vabalt kahele kärule. Ja mis põhiline-AUTOMAAT KAST ?
    Soovitan siis Volvot või Audit. Massiivsed ja teel tunned ennast kindlalt. Nelikvedu muidugi minu silmis kindlam ?

    • Avatar
      Vasta Tups 3. oktoober 2018 at 20:13

      Vanemat on just kallim remontida 😀 Tutikatel on margihoolduses vahel päris kirved arved, aga keskmiselt kestab garantii 5a ja siis võid kus tahes remontida. Muidugi hea, kui margihoolduses tehtud, jäävad sissekanded süsteemi. Kui on endal hea tuttav remondimees, on hästi, muidu võib kõvasti vastu pükse saada. Eriti peedistavad naisi, määrivad ebavajalikke asju pähe ja arved ulmelised. Ca 5a vana oleks ok: poleks nii kallis osta/liisida ja pole ka jõudnud lagunema hakata 😀 Turvalisus hakkab füüsikast: suurem vs väike, jääb alati suurem rohkem terveks. Ma natuke erapoolik, sest mulle meeldivad saksa autod, aga kui teste vaadata, siis bmw, audi ja mercedes on väga heade tulemustega. Volvo muidugi ka, põhjamaadele tehtud, peab hästi vastu. Uued mudelid on päris kallid, aga pagana ilus auto. Auto peab ikka ilus ka olema 😀 Mida uuem auto, seda rohkem turvavarustuse vidinaid. Aga teil paneb ilmselt väga suure valikupiirangu peale 3 turvatooli, ei teagi, millistesse autodesse mahub. Kisub ikka bussilaadseks 😀

  • Avatar
    Vasta Indrek 3. oktoober 2018 at 17:58

    Mina soovitaks hoopis maagaasiga sõitvat autot(on võimalik sõita nii maagaasi kui bensiiniga) ise oman sellist autot(vw golf 2014 a.)sellisega sõita on umbes 3 korda soosam kui samaväärse bensiiniautoga kuna maagaasi tarbib auto umbes kolmandiku vähem kui bensiini ja maagaas maksab hetkel 85 senti kilo võrrelduna bensiini liitri hinnaga mis on üle 50 sendi kallim.Minu autol on keskmiseks kütusekuluks umbes 3,8-4 kg gaasi 100 kilomeetri kohta.Maagaasiga sõitvatest autodest on Eestis saadaval vw,skooda,volvo,opeli ja mercedese mudeleid isiklikult soovitaks sulle vw passatit,volvo v70 või opel zafirat.
    Hetkel pakutavatest kasutatud autodest võiks soovitada näiteks seda autot http://www.auto24.ee/used/2941245

    • Avatar
      Vasta Kat 3. oktoober 2018 at 18:31

      Meil just selline passat, mis lingil. Kiidame väga hea auto, lisaks veel soodne kütus.

    • Avatar
      Vasta Tene 4. oktoober 2018 at 10:03

      Väga hea pakkumine, ma võtaks isegi sellise 🙂 Passat on hea auto, ruumikas ja gaasiga soodsam sõita.

  • Avatar
    Vasta Triin 3. oktoober 2018 at 17:47

    Kindlasti liising, kes ikka viitsib pidevalt vana autoga remondis istuda 🙂 ( kogemused-kogemused ). Ja pane ka hinnapiir paika ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. oktoober 2018 at 17:49

      No kui liisin, siis on hinnapiir üsna lai.

  • Avatar
    Vasta K 3. oktoober 2018 at 17:46

    Soovitaks ka Volvot, just kuskil oli video yhest katsest kus vorreldi avarii olukorda ja auto kahjustuste suurust nt posti otsa soitmise tagajarjel ja volvo indeks oli seal koige korgem. Mo enda isiklik lemmik oleks bmw, ülimugav auto. Eelistaksin ise nelikvedu, kuna teel püsimine on parem ja kui metsa seenele tahad minna ja peaks tekkima oht et võib mutta kinni jääda siis nelikveoga kõige lihtsam välja saada. Ning mina valiksin kindlasti bensiini, diisel on päris mitmel korral talvel külmaga alt vedanud. Silma tasuks peal hoida esindustel nad vahetavad iga aasta proovisoidu autod valja millele saab eraldi lisasi soovikorral peale panna. Hind on odavam kui uuel aga labisoit kasutatud auto kohta ka vaike

  • Avatar
    Vasta Annika 3. oktoober 2018 at 17:36

    Mina olen paandunud autop*de, ning võin soovitada, et kõik renaultid, peugotid jne on väga mõttetu ost, eriti seetõttu, et nad on seest juba “puhas” plassmass ning lasevad väga seda õue heli tuppa. Ehk lõpuks hakkavad sõites kõrvad valutama (taga istudes).
    Audi, bemm, mersu – kõik ütlevad, et need autod on ajudebiilikute autod, kuid tegelikkuses on nad kuradima kvaliteetsed autod. Seest ilusti nahk, autod ei mühise seest jne…

    * Mis firma autod on tõesti turvalised? Või on kõik uued autod turvalised? – enamjaolt on kõik uued autod ikkagist turvalised, turvapaketid on erinevatel autodel erinevad, näiteks baaspakettides võivad puududa sõiduraja jälgija – kuigi see pole nii must have värk. JA SAKSLASED on kindlasti ühed turvalisemad autod maailmas. (bmw, audi, skoda, volkar jne…)

    Rääkides uus vs kasutatud – kumba eelistaksite? Osad ütlevad, et uue autoga vähem muresid, teised jälle ütlevad, et uut autot osta pole mõtet, sest väärtus langeb ala kohe ja see on max mõttetu?

    *Kasutatud autodega peab kindlasti tegema ostueelsekontrolli esinduses. Kuid kui sa ostad esindusest tutika auto, siis esindusest välja sõitmisel langeb autohind juba pea 10-20%. Ehk oleks mõttekam osta auto24’st 2018. aasta auto.

    Bensiin või diisel?

    *Diisel – odavam praegu kui bensukas, kohati ökom
    *Bens – hind kallis, aga mootorvaiksem
    *Hübriid + bensiin – kuna sõidad linnas nii palju, siis hübriid oleks väga hea variant, (ehk on võimeline sõitma elektri peal teatud kiirusega) autot ei pea laadima, vaid auto laeb enda aukusid ise näiteks pidurdasime kaudu.

    Esivedu? Tagavedu? Nelivedu?

    * Kuna sa sõidad jällegist vist rohkem linna vahet, siis pole nelivedu oluline. Kuid on öeldud, et tagavedu talvel on raskem jääpeal sirgeks tõmmata (kui näiteks tekib libisemine),

    Mis lisavarustus peaks KINDLASTI olema?

    *ISTMESOOJENDUS

    Kust teie oma auto ostsite? Kas liisinguga? Korraga välja? Järtsuga? Ma ei tea, mis variante veel on ?

    *Liisingusse, kuna olen alles nii noor, ja ei ole suutnud raha koguda

    Mida te KINDLASTI ei soovita ja soovitate eemale hoida?

    *Renault
    *Peugot
    *Mazda

    SOOVITAN

    *bmw
    *audi
    *skoda
    *vw
    *volvo
    *toyota

    • Avatar
      Vasta Liisa 3. oktoober 2018 at 17:49

      Meil oli ülivaikne Peugeot esimene auto. Nii vaikne, et sellest on korra emaga konflikt isegi tekkinud, kui helistas, sest pidime teatud kellaks tema juurde jõudma, ja pahandama kukkus, sest ütles, et telefonist on ju kuulda, et me pole isegi autos veel mitte – pole tavalist automüra. Seda lihtsalt polnudki.
      Pärast seda peetud autod on olnud sõidu ajal oluliselt lärmakamad. Nii palju siis sellest.

    • Avatar
      Vasta K. 3. oktoober 2018 at 19:59

      Skodat soovitad, siis miks fordi välja jätad. Skodat tulevad fordi tehasest ja on samade juppidega.

      • Avatar
        Vasta K 4. oktoober 2018 at 12:15

        Itsand. Pean end parandama, tõesti tulevad need hoopis VW grupist.
        Mul endal pudru ja kapsad kuna valime siin kas võtta 7 kohaline ford või väike volkar. VW sest kütusekulu väiksem, arvestades vahemaid mida sõita jne. Samas 7 kohta, et mahuks peale ka extended family ja muud loomad.

    • Avatar
      Vasta Eva 3. oktoober 2018 at 20:12

      Armas Autop*de Annika, no ei saa vaiki olla 🙂 Veidi pean sind parandama.

      Esiteks on vahe sees luksusautol ja keskklassi autol. Mersu, BMW ja Audi on luksusklassi autod ja hind peegeldab kvaliteeti. Kindlasti pole aga kõigis neis sees nahksisu, kui see ühe eelisena välja tuua. Naha saad sa kaasa ka nt. Toyotaga, kui õige paketi valid.

      Teiseks ei ole Škoda saksa auto, küll on ta Volkswagen grupi all, mis (jah) tuleb tõesti Saksast. Välismüra ja kvaliteedi puhul ei anna teda sakslastega päris ühel pulgal võrrelda.

      Tutika auto hinnalangus ei tohiks olla põhjus tutikat autot mitte osta, kui sa ei hakka seda autot kohe järgmisel aastal maha müüma. Teatud margid hoiavad oma hinda väga hästi (Toyota, Volkswagen nt) ja viie aasta pärast autot vahetades (eriti liisinguautot) ei ole hinnakadu mingi probleem.

      Mallu otsib endale esimest autot, mis on turvaline ja säästlik ja ilmselt soodne. Õige autopede peaks ju ära tundma ka soovija tingimused. Kui võtta viie aasta peale liisinguauto siis ei ole suurt vahet, kas ta on Renault või Volkswagen, kui sa ei ole ise nii suur autofänn, et on tähtis, et välismüra veidi vähem või käigukangi naha kvaliteet veidi parem.
      Mallu puhul (ja enamuste autoostjate, kes tõesti ei ole autopeded) ei tule sõidu ajal ilmselt välja välismüra erinevus. Eriti kui raadio mängib või kolm last sees jutustavad. Tänapäeva kõik uued autod vastavad euronormidele ning alla teatud turvalisuse taseme neid siin riigis müüa ei tohigi.

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 9. oktoober 2018 at 18:48

        Audi, BMW ja Mercedes võivad luksus autod olla, aga kui võtame neil Audi A4, BMW 3 seeria ja Mercedese c klass, siis korralikud kesklassi autod nagu Vw Passat, Honda Accord ja Ford Mondeo on väga korralikud valikud, mida mina eelistan iga kell enne võtta.
        Asi on selles, et vahepeal on suured kesklassi autod läinud väga heaks, 1992 aastal oli suur vahe, kui istusid Passati roolist BMW 5nda seeria rooli, nüüd, enam sellist kontrasti ei märka, sest suured kesklassi autod on lihtsalt nii heaks läinud.

    • Avatar
      Vasta Annika 3. oktoober 2018 at 20:21

      Huvitav, mis mazdal veel viga on? Üks töökindlamaid autosid, millega mina olen kokku puutunud.

    • Avatar
      Vasta Helina 3. oktoober 2018 at 20:53

      Lisaks siis juurde, et mu elukaaslase sõnul on jaapani ja prantsuse autod mõttetud. Jaapanlastel liigub küll varuosi rohkem, aga no need on ka õhukesest plekist, mistõttu roostetavad kiiremini läbi. Prantslastel võis olla osalt sama jant + no talle isiklikult disain ei meeldi.

      Saksa autod tõesti suht kindel valik, meile isiklikult meeldivad Fordid.

      Diislit talvel kehvem käivitada, bensiin kindlam. Maagaas soodsam, aga noh, ma ei tea, paljukest hinnaerinevust on maagaasiga kohe ostes, aga juurde lisades on ikka kopsakas summa otsa, mis hiljem jällegi kokkuhoiu annab bensu arvelt nt.

      Tagavedu ei pruugi sind talvel mudast välja vedada, esivedu kindlam, kõige parem muidugi nelikvedu. Tagab su kindlamini teel ja no kuskile kinni jäädes veab auto paremini välja. Samas driftida ei saa 😀 Tagavedu selleks parim.

      Uutel autodel kuuldavasti remont kallim, sest autod on peent elektroonikat täis ja no juppide vahetus ka hulga kallim. Mu endine juhataja pidi korraga mingi suht väikse vea tõttu 500 euri välja köhima. Vana autoga oleks saanud poole soodsamalt.

      Auto ostul vaata läbisõitu, varuosade saadavust ja umbkaudset hinda(et need hiljem kõri nöörima ei hakkaks). Vanema auto puhul võidakse ka spidomeetrit kerida(VAT number vist on see, mis aitab kindlaks määratleda auto tegeliku läbisõidu), dokumentide korrashoidu. Tüüpvead otsi sobival automudelil kindlasti välja, et hiljem halbu üllatusi ei tuleks. Päris nõme oleks valida ka automudel, millel on nt tüüpvead mingi mootoririke(selle parandus võib olla reaalselt pool auto hinda) või mõni muu suuremahuline ja tõsine jama.

      Nii palju siis minu, ilma lubadeta inimese, teadmisi 🙂

      • Avatar
        Vasta maisa 3. oktoober 2018 at 21:51

        Pean täiega vaidlema..mul oli nelikvedu ja väga hästi saab driftida aga mallu ma arvan et ei hakka driftima 😀

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 10. oktoober 2018 at 19:19

        See õhukese pleki jutt Jaapani autodel on tegelikult möga. Tänapäeva autod ongi ehitatud targalt, ka mujal, ilma liigset metalli kasutamata, kuna see maksab ja on liigne kaal.
        Seevastu on uued autod turvalised, ka jaapani autod, vaata turvateste.
        Jaapani autode kasuks räägib just töökindlus ja rooste probleemid tulenevad mujalt, mitte õhukesest plekist.
        Uut autot ostes ei pea ka rooste pärast muretsema.

  • Avatar
    Vasta Kaisa Lääne 3. oktoober 2018 at 17:30

    Chrysler voyager 2017

  • Avatar
    Vasta N 3. oktoober 2018 at 17:30

    Soovitan Fordi. Normaalne hinnaklass ja kvaliteet. 3-lapselisele perele sobib S-Max ja Grand C-Max 7-kohaline. Kuigi soetatakse vist enim diislit, siis tegelikult on pikaajalises perspektiivis diisli ülal pidamine kulukam, eriti vanema auto puhul.
    Volvo on ka hea, aga siis ilmselt XC90 ainult tuleb kõne alla, sest seal on 3 täislaiusega istekohta taga. Ainult 5-kohalisest autost ei pruugi piisata, sest 2 täislaiusega istme vahele, ma ei usu, et väga mõnusasti turvahälli mahutab.

  • Avatar
    Vasta K. 3. oktoober 2018 at 17:28

    * Iga uus auto või siis Volvo
    * Eelistaksin nn teise ringi autot, mis kellegi käes juba mõne aasta on sõitnud – odavam ja teada, mis tehtud ja, mis head ja vead
    * Mina pooldan diislit aga samas ma sõidan tuhandeid km kuus ka, kui sellist sõitmist poleks siis bensiin
    * Peale lubade saamist sõitsin ringi tagaveolise autoga ja ilma probleemideta.. hetkel sõidan esiveolisega ja võiksin neljaveolisega ka sõita. Võta see, mis endale mõistlikum tundub.
    * Püsikiirusehoidja on minu jaoks must be, tagurdusandurid võiksid ka olla vähemalt tagumised. Lisaks igasugused veojõu-, ja stabiilsuskontrollid, istmesoendused, kliima.
    * Auto ostsin auto24 poolt pakutava inbank järelmaksuga, sest nad pakkusid tol hetkel mulle võrreldes teistega kõige madalamat intressi jne.
    * Kindlaid soovitusi ei ole aga kui ostad nn kasutatud auto lase auto viia ostueelsesse kontrolli, siis saad teada täpselt, mis viga ja kas tasub osta. Tänu sellisele kontrollile jâi pealtnäha heas korras korralik auto ostmata, sest seal tulid välja vead mille parandamine oleks maksnud samapalju kui auto ise.

    Lõpuks osta ikkagi see auto, mis sulle kõige rohkem meeldib ja sinu jaoks parimate omadustega on, sest kui kõiki kuulata ei leiagi endale autot.. mis on kellegi jaoks hea, ei pruugi teise jaoks olla ja nii see nõiaring tekib

  • Avatar
    Vasta Kaisa 3. oktoober 2018 at 17:27

    Chrysler voyager 2017

  • Avatar
    Vasta Krista 3. oktoober 2018 at 17:25

    Sinu valiku tõmbab koomale kohe see, et sul peab 3 turvatooli ära mahtuma. Sa kindlasti Henryga oled rääkinud, ta valis ja proovis just selliseid. Kindlasti proovi ka reaalselt järgi, nagu keegi eelnevalt soovitas.

    Ise otsustasin auto vahetusel, et täitsa tutikat ei osta ja vaatasin milliseid demoautosid esindused sel hetkel pakkusid – väga hea hinna ja varustusastme suhe. Veel oli mu tingimuseks, et peab olema tagurdamise kaamera ja püsikiiruse hoidja.
    Keegi eelnevatest soovitas sul mõelda, tagumiste liugustega auto peale – mul eelmine oli ja see oli tõesti üli mugav laste-asjade-turvahällide sisse välja tõstmisel. Sellest tunnen puudust, aga nii uuele liugustega ja suuremale ei hakanud hammas peale.

    Sa ostad automaatkäigukasti – kindlasti uuri mis tüüpi automaatkast on. Ma nüüd mehe jutu järgi kirjutan: variandid on variaator (CVT), robot ja klassikaline automaat. Õppesõitu tegid sa variaatoriga – see on odavam toota, kallim hooldada, ei ole nii töökindel, käiguvahetus on aeglasem. Robotit – mitte mingil juhul, kohutavalt aeglased käiguvahetused, ebakindlus jne. Kõige parem ikka klassikaline automaat.

    Bensiin või diisel – meie eelistame bensiini, odavam hooldada (diisel pidi määrima ja kleepuma rõvedalt tankimisel). Diisli ülevalpidamine kallim, remont kallim.

    Vedudest – kindlasti esi-, või nelikvedu. Tagaveolist kindlasti ei soovita esimeseks autoks, libedaga läheb tagumine ots oluliselt kergemini libisema.

    Aga kõige olulisem, kui kõik muu tundub sobivat, siis kindlasti istu sisse ja tee proovisõit – enda tagumiku- ja sisetunne väga oluline, kas on mugav jne.

  • Avatar
    Vasta KH 3. oktoober 2018 at 17:24

    chrysler voyager 2018

  • Avatar
    Vasta Laura 3. oktoober 2018 at 17:14

    Kasutatud autot ei tasu karta. Sul soovitaksin osta mitte vanem kui 5-6 aastat vana auto. Nii uutel on olemas ka hooldusraamat, kust saab veenduda, et ikka korralikult hooldatud. Avariis osalemist saab kergesti kontrollida. Lkf lehel on kirjas kõik avariid, mis on jõudnud kindlustusse. Lisaks ütleb natuke osavam töömeea ära, kus autol on pahteldused/üle värvimised. Kuid väiksed kraapsud, katkine tuli jne ei mõjuta auto turvalisust.

    Kui enamus ajast linnas sõita, sis kindlasti bensiin. Diislile ei meeldi väga lühikesed otsad ja potensiaalselt remonti vajavaid osasi rohkem.

    Esivedu on mõistlikum, kui enamasti linnasõit. Nelikveoline kallim, võtab kütust rohkem ja ka remont kallim.

    Varustuses võiks olla veel ka webasto, saab toas puldist auto sooja panna.

    Kui järelmaksuga, sis soovitaksin swedbanki oma. Liisingut on kahte sorti, kapitalirent ja kasutusrent. Kapitalirent on pmst nagu järelmaks. Maksad ära ja saad auto endale. Kasutusrendi puhul saab auto tagasi anda. Lihtsam on kasutusrent, kui autot tahad vahetada müne aasta pärast, ei pea ise müümisega tegelema. Kuid liisingu puhul tasuks ka vaadata läbisõidupiirangut ja palju pead juurde maksma kui rohkem sõidad. See, mis sulle sobib, oleneb pigem konkreetsest pakkumisest. Tasuks kõiki variante uurida enne otsustamist.

    Seda ei tasu kuulata, et üks automark laguneb ja seda ei tasu osta. Igal autol omad vead. Enne otsustamist võiks uurida konkreetse mudeli vigu. Ja aasta mõjutab väga palju, autotootjad muudavad palju autodel. Nt 2010 ja 2011 aasta sama mudelit ei saa võrrelda, kui 2011 tuli välja mingite uuendustega auto.
    Volvo jupid on üldjuhul kõige kallimad. Samuti on kallid ka audi jupid. Kuid auto enda hind ja kvaliteet on ka vastav.

  • Avatar
    Vasta MP 3. oktoober 2018 at 16:57

    Soovitan ka Volvot. Ilusad, turvalised ja leiad kindlasti endale just selle kõige sobivama! Edu! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kat 3. oktoober 2018 at 16:53

    Kui soovid mahukat sõiduautot, siis skoda superb! Mahutab väga palju asju pagassi, üleüldse salong väga ruumikas. Mulle need mini bussi laadsed autod ei meeldi välimuselt ?
    Endal palju kirutud peugeot (juba teist korda) ja olen väga rahul. Ja keegi mainis, et varuosad on kallid prantslasele – ohhh ei. Üks odavamaid.

    Ise sõidan 5a vana autoga, aga kui keegi pakuks mulle tasuta autot siis ofc valiks viimase variandi.

    Kui on palju linnasõite, siis võta bensukas.

    Tagaveoga autosid ära vaata, nelikveo puhul kütusekulu suurem. Soovitan esivedu.

    Lisavarustuse must have : istmesoojendajad (eriti kui nahksisuga auto mis lastega oleks mõistlik valik), parkimisandurid ees ja taga, püsikiirusehoidja. Webasto külmemal ajal on ka asendamatu aga no see pole niiiii oluline kuigi hea ju lihtsalt istuda autosse ja minema sõita, ilma et peaks aknaid jääst puhtaks kraapima ja autot soojendama

  • Avatar
    Vasta Eeps 3. oktoober 2018 at 16:51

    Diisliga peab arvestama seda, et selle autoga peab sõitma, soovitavalt 30-40t km aastas ja ka pikki otsi, et mootor kenasti töös püsiks. Mallu vaevalt et ümber Eesti kärutama hakkab, pigem ennustan enamuse ajast lühikesi otsi siia-sinna ja see dislale ei meeldi. Samuti ei sööb diislite kõrgem baashind ära võimaliku võidu kütuselt, kui autoga sõidetakse vähem kui 30t km aastas. Niiet kindlasti soovitan bensukat 🙂 Nagu öeldud, läheb ka kiiremini soojaks, talvel on webasto ehk eelsoojendus ka eriti mõnus asi lisavarustuses, lähed istud sups sooja autosse. Nelivedu julgen soovitada, kui rahakott või koostööpakkumised vähegi kannatavad, teise valikuna esivedu. Tagavedu on ehk jah algaja käes pisut riskantne. Lisadest veel, mis oleks minu puhul must-be – LED tuled (parem nähtavus) ja adaptiivne püsikiirushoidja, maanteesõitudel super asi, distsiplineerib ka päris mõnusalt ja närvikulu poole väiksem. Aga tee kindlasti ka proovisõidud ja katseta, mille roolis end kõige paremini ja kindlamalt tunned. Ahjah ja kindluse mõttes ikka uus auto, tehasegarantiiga 🙂 Muret kohe poole vähem.

  • Avatar
    Vasta Lisette 3. oktoober 2018 at 16:48

    Mina soovitan suuruse poolest škoda superb universaal kerega , nt http://www.auto24.ee/new/model.php?id=3609 , mahutab tõesti palju ja taga on mugav ka nt 2 turvatooli vahel istuda . Lisaks näeb hea välja ja on mugav sõita . Kindlasti ära osta esimeseks autoks tagavedu , oluliselt lihtsam esiveolise v nelikuga ??
    Turvalised autod peaksid veel olem volvo ja volkswagen. Diisel v bensiin sõltub sellest kui palju Sul on plaanis autot kasutama hakata , kui sõidad pikemaid otsi ja igapäevaselt siis on mõistlik diisel soetada , kui aga on lühikesed otsad siis bensiin. Kuna diisel ei jõua akut külmaga lühikeste otsadega ära laadida ja ei pruugi Sul hommikul käima minna . Välja osta v liisingusse võtta , sõltub igainimese rahakoti paksusest arvan mina ? ja on ka väga korralikke kasutatud autosi , tuleb lihtsalt otsida ja uurida ??

    • Avatar
      Vasta A. 3. oktoober 2018 at 19:57

      Mahukuse poolest soovitan ka skoda superbi. Väga palju ruumi on nii salongis kui ka pagasnikus. + sellega väga mugav ja hea sõita.

  • Avatar
    Vasta Martin 3. oktoober 2018 at 16:34

    Tere Mariann

    Loen su blogi aga kommenteerin esimest korda! Saadan ka lingi, millist autot sinu suurele perele soovitaksin. Kommenteerima ajendas mõnede inimeste kommentaarid, millega kindlasti nõus ei tahaks olla. Nimelt, mis puudutab Renaulti kvaliteeti või turvalisust, siis leian, et siin esitatud mõned väited on väga ülekohtused. Räägin oma kogemusest tingituna, sest olen olnud mitme erineva hinnaklassi Renaulti omanik viimased 5 aastat. Ei näe ühtegi põhjust, miks ka järgmine auto ei võiks olla just Renault. Loomulikult, on igal autotootjal odavamad ja kallimad, ehk kehvemad ja paremad mudelid. Saad seda mille eest maksad. Olen omanud odavama klassi esindajat Renault Megani, mis oma töökindluse poolest oli väga eeskujulik, kuid ilma liigse luksuseta ning oli täpselt oma hinda väärt. Peale seda sõitsin Reanult Latitudega, mis oli kõik võimaliku lisavarustusega esinduslik ja mugav auto. Sellega sõitsin murevabad 150 tuhat kilomeetrit. Järgisin küll korralisi hooldusi, kuid halbu üllatusi ega ootamatusi ei pidanud kogema. Pere suurenedes vahetasin auto välja Renault Espace-i vastu ning olen jätkuvalt positiivselt meelestatud. Kohe kindlasti ei jäta see auto sisustuse poolest odavat ega ”nigisevat-nagisevat” muljet ega tunnet vaid tekitab pigem väga mugava ja tummise tunde. Samuti on auto kliirens kõrgem, mis parandab selle sõiduomadusi talvistes lumistes tingimustes. Mis puudustab diisli või bensiini eelistamist, siis siin on asi üsna lihtne. Katsu aru saada oma sõidu vajadustest. Diisli kasuks räägib tavaliselt madalam kütusekulu, kuid tuleb arvestada kallimate hoolduskuludega. Ehk kui diiselautol mingitsorti tõsisem rike peaks olema, siis erinevad mootori komponendid on kallimad kui bensiinimootoriga autodel. Samas, kui valid uue auto siis ilmselt lähi aastatel sellise murega tegelema ei pea. Bensiinimootori kasuks räägib selgelt see, et auto soojeneb talvistes tingimustes oluliselt kiiremini. Näiteks, kui sõidad väga lühikesi distantse, siis võib juhtuda, et salongis ei jõuagi krõbeda külma korral sooja õhku puhuma hakata. Laste seisukohalt ilmselt argument? Samuti ei ole diiselautole lühikesed linnavahel törtsutamise otsad kuigi tervislikud ning soovitaksin pigem bensiinimootoriga autot. Mina sõidan igakuiselt 2000-2500 kilomeetrit ning leian, et diiselmootor tasub ennast ära. Samas, kui valisime elukaaslasele autot peamiselt ainult Tallinna sisesteks lühikesteks sõitudeks, siis pooldasin selgelt bensiinimootoriga autot. Ehk minu seisukoht on selline: Palju kilomeetreid ja pikemad sõidud – vali diisel, lühikesed otsad linnavahel – vali bensiin. Panen siia kuulutuse lõppu ka ühe suvalise auto24 näidise, millist autot julgelt ka soovitaksin.

    Heade soovidega
    Martin
    http://www.auto24.ee/used/2917451

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. oktoober 2018 at 10:07

      Aitäh Martin!

  • Avatar
    Vasta Kristin 3. oktoober 2018 at 16:34

    Volvo kindlasti, kõige turvalisem, teise variandina Škoda.

  • Avatar
    Vasta O. 3. oktoober 2018 at 16:20

    Ma alles läbisin uue auto otsimise vaeva, sest eelmine andis lootusetult otsad. Minu arvamus:

    * Ostsin uue auto, sest kõikide eelmiste kasutatud autode puhul on liiga palju energiat, raha, aega ja närve kulunud rohkem, kui ma nüüd tuttuue auto liisinguks maksan;
    * Esivedu on algajale hea ja on kulu mõttes optimaalne. Kui enamus ajast seda vaja ei lähe, siis auto veab seda ikkagi kaasa ja kütusekulu on paratamatult selle tõttu suurem. Linnasõitudeks ja mõnikord maanteel seda tarvis pole. Tagaveoga võib algaja talvel lumega hätta jääda ja kuigi tagaveolisega on raskem külg ette saada, siis võib see juhtuda ja siis on raskem sellest välja tulla. Esivedu on seega minu arvates mõistlik;
    * Kaasaegne diisel pole tänapäeval sugugi kehvem bensukatest, kuid kütusekulu on väiksem ja diisel maksab vähem;
    * Lisavarustus: parkimisandurid nii ees kui ka taga. Püsikiirusehoidja on ilmselt tänapäeval kõikidel uutel autodel. Isofix kinnitused turvatoolide jaoks. Ma ise ei arva, et auto peaks väga suurte lisadega olema, sest keskmine juht enamikku neist tegelikult ei kasuta (mul on olude sunnil täisvarustuses auto ja no ei kasuta pooli asju);
    * Ostsin auto liisinguga (kasutusrent, kui täpsemalt olla). Salongiauto puhul on intress imeväike;
    * Madala kubatuuriga (nt 1.4 ja vähem) mootorid, millel on palju kilowatte (üle 100) on üldjuhul madalama elueaga;
    * ühinen nendega, kes soovitasid nahksisu. Lapsega tõesti asendamatu.

    Tähelepanekuid markide lõikes:
    * Endalegi üllatuseks ei võtnud ma Toyota esindusest ühtegi pakkumist, sest piiludes uksest sisse, oli kõikidel mudelitel niiiiii vähe jalaruumi ja olid kõik kuidagi seest hirmus pisikesed, kuigi väljast tundus täielik laev;
    * Opel: tänapäeval maksavad Opelid samapalju, kui kallimad margid, kuid vastupidavus pole hinnale järgi jõudnud;
    * Volkswagen: oli üks valikutest, kuid kahjuks polnud neil laoseis üsna tühi ja meil oli autot kohe vaja. Volkswageneid võib täitsa vaadata, hinna ja kvaliteedi suhe on paigas, ruumikad on nad seest ka;
    * Nissan: krigiseb ja nagiseb (sõltumata mudelist), kuigi hind oleks justkui hea ja kõik vajalik olemas;
    * Kia: suurim üllataja. Hind ja kvaliteet on vägagi vastavuses, ruumi on, ei nagise. Osutus meie poolt valituks ja ei kahetse;
    * Volvo, Audi, BMW: head autod küll, kuid uuena (tegelikult ka kasutatuna) väga kallid ja järelturult ostes ei tea iialgi, kuidas autot hoitud on. Remondid võivad väga kalliks minna.

    Kui on vaja proovida, kas turvatoolid ja hällid ära mahuvad, siis tasub need kaasa võtta ja minna salongi proovima (ilma lasteta on lihtsam). Tülikas ju on, aga nii on kõige kindlam. Edu auto valikul!

  • Avatar
    Vasta A4 3. oktoober 2018 at 16:18

    Mina tean et uut salgongist osta ei soovitata. Pigem see mid natuke aega kasutatud ja tagasi viidud. Sest siis on tehasevead jm juba v2lja l88nud ja korda tehtud vn ja on kindlam kui otse tehasest. See siis juba nö sissesõidetud

  • Avatar
    Vasta Ann 3. oktoober 2018 at 16:17

    Mulle väga meeldivad VAG grupi autod (škoda, VW, audi), kogemus on nendega hea olnud, töökindlad ja vajadusel varujuppe leidub. Väga kiidetakse turvalisuse poole pealt Volvosid, teadupoolest on neil ka mingisugused vastavad auhinnad. Mina olen eemale hoidnud Citröenidest, Peugeotidest, Renaultidest – kuulduste järgi algul saad odavamalt kätte aga pärast varuosad maksavad rõvedalt palju. Lisaks on nende väärtus järelturul olematu. Uus auto sõidab alati hästi (vahet ei ole, mis mark), probleeme on vähe, juppe vahetama ei pea ja turvalisus on kaasaegne.Loomulik on, et mida vanem on auto, seda rohkem hoolt ja remonti ta vajab, sest enamu osi liiguvad pidevalt.
    Kui uus auto osta, siis tõesti, kui poest välja sõidad, langeb selle väärtus ca 25%, mina olen eelistanud osta n-ö teise ringi pealt – mõne sõidetud aastaga on hind odavam ja võimalikud tüüpvead ka välja tulnud.
    Kui sõidad sageli linnas ja teed lühikesi otsi, on soovituslikum osta bensukas – läheb kiiremini soojaks. Diislit linnasõitudega soojaks kergelt ei saa ja võivad tekkida probleemid pihustitega (vahetus kallis lõbu). Aga mitte alati ja diisel ei välista linnasõite.
    Veos pole väga vahet, kui jällegi sõidad linnas. Nelikvedu tuleb kasuks siis kui elad maal ja peab võitlema lume ja mudaga.
    Kliima ja püsikiirusehoidjad on must be – need on ka enamati uutel olemas. Kuna mul liiga palju raha ei ole, võtsin oma volkswageni panga liisingusse sellisel kujul, et auto kuulub pangale ja mina maksan “järelmaksu” ja paari aastaga on ta minu oma.

    Edu valikul, sageli on väga oluline ka auto välimus, sest kui sa iga päev sellega sõidad, võiks see sulle siiski meeldida ka. Ahjaa, jälgi ka kütusekulu, mida võimsam mootor, seda rohkem rüüpab. Bensiini rüüpab alati rohkem kui diislit. 😉

  • Avatar
    Vasta Kadri 3. oktoober 2018 at 16:12

    1. Mis firma autod on tõesti turvalised? Või on kõik uued autod turvalised?
    Ütleks et pregu kui võtta tutikad autod siis on jah kõik uued autod turvalised. Sellesmõttes, et jah otseselt ebaturvalisi autosid ei toodeta, kuid näiteks crash teste vaadata siis ühed saavad ju seal poole paremaid tulemusi kui teised. Osad margid pakuvad lihtslat rohkemaid juhiabisid – näiteks bliss (pimenurga andur st kui keegi on sul kuskil küljeall siis väike tuluke põleb sul kuskil ukse juures ja annab teada, et praegu pole ohutu rida vahetada) või siis näiteks lane assist (autol tahavaate peegli juures olev kaamera jälgib sõidurada ehk siis kui oled unine ja hakkad oma sõidurajalt välja kalduma siis annab helimärguandega märku, et ärka üles). Enim on aga oma turvalisusesse viimastel aastastel just panustanud Volvo, kellel on siis vastavalt enim juhiabisid ja kellel on väga head tulemused igasugu crash testides. Kuid lõppkokkuvõttes oleneb kõik sõiduki juhist ja tema oskustest.

    2. Rääkides uus vs kasutatud – kumba eelistaksite? Osad ütlevad, et uue autoga vähem muresid, teised jälle ütlevad, et uut autot osta pole mõtet, sest väärtus langeb ala kohe ja see on max mõttetu?
    Kui valida kas uus või kasutatud siis eelistaks vast igaüks uut autot. Endal on küll mul kasutatud auto, kuna lihtsalt rahakott pole piisavalt paks, et antud sõidukit koos oma lisadena uuena soetada. Uue autoga on kindlasti vähem muresid, kuid samas keegi ei saa kinnitada, et satub sulle ikkagi nö muretu auto (nt mingi tehase praak). Hind langeb siiski igal autol – on ta siis uus või on ta vana. Kuid see kui kiiresti sõiduki hind langeb oleneb paljugi sõidukist endast – kas ja kui palju lisavarustust on autol peal, kuni selleni välja kui hästi on auto eest hoolitsetud. Ütleme nii, et igal autotootjal on oma niiöelda lipulaevad – autod mille tootmisele pööratakse rohkem tähelepanu ja siis nö ülejäänud mudelid. Kasutatud auto puhul tuleb KINDLASTI käia ennem kuskil autoremondikojas ostueelses kontrollis – kõik vead tulevad välja üldjuhul.

    3. Bensiin või diisel?
    Kas sa sõidad enamuse ajast ainult linnas (ehk siis nö lühemaid otsi) või sõidad maanteel ka? Kuna ise elan linnast väljas siis antud hetkel on mul diisel autoga odavam sõita.

    4. Esivedu? Tagavedu? Nelivedu?
    Esimeseks autoks ei soovitaks tagaveolist autot. Endal on isiklikult olnud ainult nelikveolised autod ning ei kujutaks enam ette mõne muu roolis ennast. Olen lihtslat juba harjunud nelikveolisega sõitma, korra julgesin ühe tagaveolise bemmiga talvel 20ga sõita ja siis oli ka tunne, et tahtis kiskuda kraavi. 😀 Pigem vali esikveolise või nelikveolise vahel. Näiteks need autod millega oled autokoolis sõitnud olid esikveolised (vähemalt üldjuhul on).

    5. Mis lisavarustus peaks KINDLASTI olema?
    Pean tunnistama, et lisavarustuse kohapealt olen ma kindlasi täielikult ära hellitatud printsess. 🙁
    Näiteks ei kujuta enam ette sõidukit ilma mootori ja salongi eelsoojenduseta (webasto) talvel – mõtle ei peagi ootama külmaga, et auto soojaks läheb vaid istud kohe sooja autosse ja lähed sõitu. Lisaks peaks olema kindlasti istmesoojendus ja roolisoojendus (jah olen külmavares). Kindlasti võiks olla veel tagurduskaamera ja püsikiiruse hoidja.

    6. Kust teie oma auto ostsite? Kas liisinguga? Korraga välja? Järtsuga?
    Hetkel on auto läbi panga liisingus. Pool auto hinnast oli sissemakseks ka olemas.

    7. Mida te KINDLASTI ei soovita ja soovitate eemale hoida?
    Soovitaks eemale hoida prantsuse autodest (renault, peugeot ja citröen) kuna nad lihtsalt lagunevad palju, pole töökindlad ja ka jupid ja remonttööd on kallid. Lisaks ei soovita ka eriti jaapani autosid (mõtlen siin all toyotat ja mazdat) kuna lihtslat peaksid nende puhul rohkem hooldama, et auto ei muutuks roosteussiks kiiresti. Ameeriklasi ka ei soovitaks – kuna pole eriti kvaliteeti ja turvalisust – ainult palju kütuse rüüpamist.

    Jätke häid linke autodest (nt müügikuulutustest) mis mulle sobida võiks, kui viitsite.
    Minu soovitused:
    1. Volvo XC70
    2. Volvo XC90
    3. Volvo V90
    4. Volkswagen Touareg (alates 2010)
    5. BMW X3 või X5 (kuigi kindlustus on kallis)
    6. Skoda Karoq või Kodiaq
    7. Audi A6 Allroad (alates aasta 2013)
    Rohkem hetkel ei tulnud ühtegi mudelit meelde mis sobiks.

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. oktoober 2018 at 16:09

    Mälu järgi öeldes turvalisuselt on Volvot alati kiidetud. Sakslased enamasti ka (nt. Audi, Volkswagen).
    Omal on olnud 2 autot, mõlemad ostetud kasutatuna. Värske juhina lihtsalt ei tahtnud kohe uut autot osta. Ja ei ütleks, et palju remondile kulus. Pigem kulus nö kuluosade vahetusele vaid. Aga eks see sõltub endisest omanikust ja läbisõidust.
    Omal on diiselautod olnud. Head soodsad üleval pidada 😀 Aga bensiinimootoriga autod pidid kiiremini soojaks minema kui diiselmootoriga autod.
    Aa bensukad surevad kergemini välja, kuigi kui sul nagunii automaatkastiga auto on, siis pole sellel vahet 😀
    Tagavedu läheb kergemini käest. Kui elad kohas kus teeolud on head, siis on esivedu täiesti piisav 🙂 Maal elades on mõtekaim nelikvedu, aga nelikveoline on kallim ülal pidada (küttekulu suurem).
    Oma mõlemad autot oleme soetanud Swedbank’i autolaenuga ja ilmselt soetame ka järgmise selle abiga 😀

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 3. oktoober 2018 at 16:09

    Soe soovitus – jäta kõrvale Renault, Peugeot, Citröen. Põhimõtteliselt kõik, mille hääldus tundub imelik 🙂
    Nendega veedad rohkem aega remonditöökojas kui sõites. Lisaks on tavaliselt salong odav nigisev-nägisev plastik ja mürasummutusest pole nad kuulnudki (võibolla ülikallid tippmudelid on tsutt paremad). Alguses tundub nagu tühiasi, aga ühel hetkel hakkab väga-väga häirima.
    Nissani mudelid soovitan ka vahele jätta, sest neil on ÜLIväike pagasiruum. Need autod paistavad sellised täispuhutud “pallikesed” kuju mõttes, aga reaalselt ei mahuta mitte midagi.

    Kindlasti soovitan esivedu. Sellisega tegid õppesõitu ja eksamit ja oled harjunud. Tagaveoga sõitmine on omaette kunst. Nelivedu kipub aga petliku turvalisuse illusiooni looma. Vedama saad foori tagant ülihästi küll jah, aga pidama saad ikkagi teistega ühtemoodi. Pluss enamus tänapäevaseid neliveona reklaamitavaid ei ole tegelikult nelivedu, vaid “nagu-oleks-natuke-neliveo-laadne-toode.”
    Tagaveolised on enamasti näiteks BMW ja Mercedes.

    Kütuste kohta – maitse asi. Endal on olnud mõlemad, omad head ja vead ka mõlemal. Diisli kasuks räägib see, et kuna diiselautode tootmine plaanitakse varsti ära keelata, siis võib neid uuena praegu suhteliselt odavalt kätte saada kohati 🙂 Bensukas on sõites vaiksem.

    Mahutavuse poolest – võta kõrgem masin. Usu, laste ja tränihulgaga, mis lastega kaasneb, on kõrgem auto mugavam. Juba turvatoolidesse on lapsi mugavam sättida.
    Kui kaubanduskeskuste parkimiskohtade laiust arvestada, siis soovitan nö liugustega autovariante vaadata, mille puhul ei ole vaja ust küljele lahti tõmmata. Jääb vähemaks oht, et laps hooga ukse lahti lükkab/tõmbab ja nii kõrvaloleva auto ära kriibib. Või ise poekottide ja turvahälliga korraga majandades kogemata ukse kõksti vastu teist autot lööd. Näiteks olukorras, kus autot parkides oli ruumi auto ümber küll, aga tagasi tulles on mõlemal pool autot “geeniusparkijad” jätnud piiiiisukese prao, millest vaevu ise end läbi pressid.
    Nõus eelkirjutajatega, et 5-kohalist kuhu 3 turvatooli mahuks… no ei ole mina veel näinud. Ja kui 7-kohaline, siis ikka PÄRIS 7-kohaline, mitte see taburetilaadsete lisakohtadega.

    Kas uus või kasutatud, sõltub ka paljudest asjadest.
    Kui mõni firma tasuta sobivat uut pakub, siis miks mitte – võta aga vastu 🙂
    Oma raha eest ma uut ei ostaks, sest:
    a) väärtus kukub 20% salongist välja sõites
    b) kohe uue auto väljaostmiseks puuduvad vahendid ning liisinguga kaasnevad aegajalt idiootsed tingimused (näiteks mingi läbisõidupiirang)
    c) kohustuslikud hooldused, mis tihti maksavad ja mitte vähe

    Pika jutu lõpetuseks – kui uut autot plaanid vaadata, siis tõesti mine käi esindused läbi. Võta oma 3 turvatooli kaasa ka ja vaata, kas need ka reaalselt ära mahuvad. Müügimeeste jutt on alati ilus 🙂
    Lisaks saad siis ise proovida, mis just sulle sobib. Igaühe eelistused on veits erinevad, tunnetus ka erinev. Kasutatud autode puhul tee uurimustööd. Internetist leiab iga margi ja mudeli kohta põhjalikke ülevaateid koos kasutajate arvamustega. Sama mudel erinevad väljalaskeaastad võivad juba väga erinevad olla.

  • Avatar
    Vasta Lonny 3. oktoober 2018 at 16:03

    kindlasti võta uus, palju palju vähem muret :)  Meie võtsime mobire kaudu, kiidan väga! Lisaks kaskole on neil ka omal sama põhimõttega kindlustus ja hätta ei jää sa kunagi üks kõik mis urkasse sõidad ja abi vaja läheb 🙂 Kasutatud autoga on paras joppamine. Aga 7 kohaline oleks hea ja see sama renault mida sa kunagi vaatasid on ideaalne 🙂

  • Avatar
    Vasta Hellery Kender 3. oktoober 2018 at 16:01

    Soovitaksin Lexuse linnamaastureid, unelmauto lehel head pakkumised ka kasutatud autodele, mille hulgast kindlasti leiaks midagi, kui uut ei taha võtta. Sõidumugavus on Lexustel imeline, samas hellitab ka ära, pärast ei tahagi midagi muud. Turvalised on nad küll, üldiselt kõrgemad ja suuremad autod pisematest ka turvalisemad. Lastetoolide koha pealt peaks ikkagi üle kontrollima ilmselt, kas kõik toolid mahuvad ilusti nii nagu vaja autosse, sest mul vaja olnud mahutada vaid 1 tool enda sedaani. Lexuste suur pluss minu jaoks on muidugi ka see, et neil on pea kõik autod hübriidid ehk on elektrimootor ja bensiinimootor mõlemad, mis vähendab kütusekulu ning hübriididega saab nt Tartus linnale kuuluvates tsoonides tasuta parkida! Uuematel mudelitel on ka avariiennetussüsteem, mis mõnedki korrad mind ees olevate äkkpidurdajate käest päästnud. Ja minu jaoks on ka pimekoha andurid küljepeeglitel ehk siis kui tuli peeglil põleb, siis rida sinna poole vahetada veel ei tohiks. Ja kui parkimisega vähe keeruline veel on siis uuematel mudelitel on ka parkimiskaamera ja andurid seega raske on nendega valesti minna 😀 On ka automaatne pikivahe hoidja, milleta maanteel sõitmist enam ette ei kujutaks üldse. Uusimal RX mudelil 540l pagassi maht näiteks. Kõlab päris müügijutuna, aga ma olen tõsiselt rahul oma eelmise aasta GS mudeliga ja mul ka vanemad 10+ aastat olnud truud Lexuse kasutajad seega julgeksin soovitada!

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 3. oktoober 2018 at 16:00

    Kui ma ei eksi, siis A mida Henry teeb? perel oli mu meelest automaatkastiga Ford Galaxy, mis mahutab kenasti 2 axkidi ja ühe cybexi tooli. Kui kunagi peaks kolmas laps tulema, siis ilmselt kaaluks isegi selle ostmist.

    Linnamaasturite välisel suurusel ei tasu lasta end petta, tihti neil salong ja pagasiruum väiksemad kui mõnel tavalisel autol. Enda vanematel on VW tiguan, kuhu mahub max 2 tooli ja hea on kui lapsevanker pagasnikusse mahub.

  • Avatar
    Vasta liana 3. oktoober 2018 at 15:57

    soovitan ka nelivedu vōi esivedu
    Kuna uued autod päris ökod siis bensukas parem!?(hübriid auto oleks üldse kōige parem)
    Kui tahaksid viiekohalist autot siis soovitaksin audi A6 universaal, sest see on tōesti mugav!
    Aga kuna teil perelisa tulemas
    siis pigem mingi 7kohaline auto
    vaadata!
    Meil on peres kaks last ja üldiselt ma tunnen, et viiekohaline auto jääb meile väikseks?

  • Avatar
    Vasta Ner 3. oktoober 2018 at 15:56

    Kas sa saaksid täiesti uue auto täiesti tasuta või oleks hind ka valiku tegemisel oluline?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. oktoober 2018 at 15:59

      No ütleme praegu nii, et pakkuge iga hinnaga 🙂

  • Avatar
    Vasta Pisi 3. oktoober 2018 at 15:56

    Ma ennast ei pea mingiks auto eksperdiks aga kirjutan enda kogemusi.
    Kindlasi mitte osta prantuse või saksa autosid. Meil on olnud opel, audi ja ford. On odavamad, kui muud aga lagunevad nii palju, et lõpuks sa lihtsalt maksad remondi eest. Meil oli nt iga kuu vaja panna remondifondi raha, et saaks auto remonditud. Töö poolt mehel oli peugeot ja citröen ja no jubedad autod. Koguaeg oli mingi jama ja kuna need nii elektroonikat täis, siis ikka teenindusse, et kus see error on. Isal oli vw sharan ja käigukastiga oli jama, turbo ei töötand ja mingid vead olid veel, mida enam ei mäleta.
    Head kogemused honda ja toyotaga. Honda vahetasime välja, kuna meie 3 last ei mahtunud tagumisele istmele. Vahetasime välja toyota corolla verso vastu (uus mudel on lihtsalt verso) ja see oli nii mugav. Kuna oli 7 kohta, siis pagassi mahtus ikka mõnusalt kraami. Kuna nüüd ainult üks laps toolis, siis vahetasime selle yaris hybridi vastu. Muid kulutusi ei olegi, kui vajalikud hooldused iga aja tagant. Auto on sõitnud 100 000 ja nüüd vahetasime tagumised piduriklotsid ära. Linnas kulutab pideureid rohkem, kui linnas ja enne meid oligi sellega linnas sõidetud.
    Kindlasti bensiin. Miks? Kuna bensiiniga auto soojeneb kiiremini üles. Ei ole mingit külmetamist autos. Kuna sul ka su kallim varandus autos, siis on hea, kui auto saab kiirelt soojaks.
    Lisaks toyotale ja hondale soovitan ka volvosid. Need on kõik kallid autod aga volvo on teinud just kere tugevaks ja see teeb ka turvalisemaks auto. Kui võimalik, siis soovitan ka elektrikaid vaadata. Tean, et on volvol ja toyotal on elektrikaid pakkuda. Ma muidugi ei ole kindel, kuidas elektrika tankimisega lood on.
    Kas uus või vana? Oleneb auto vanusest, läbisõidust. Kui aga vaadata liiklust, siis usun, et uus auto on kindlam osta, kui kasutatud, kuna neid rullnokke on liikluses nii palju, et ei saa olla kindel, et autot on hästi hoitud.

    Jutu kokkuvõte: Auto toyota, honda või volvo, kui hindad turvalisust ja kvaliteeti. Kütuseks bensiin, kui tahad sõita soojas autos.

  • Avatar
    Vasta Elina 3. oktoober 2018 at 15:56

    Volvo on väga turvaline auto! Lisaks soovitan nelikvedu või esivedu. Tagavedu kipub rohkem hüplema tee peal.
    Ja kohe kindlasti diiselauto. Esiteks võtab vähem kütust ja teiseks on sageli odavam ka kui bensiin.

  • Avatar
    Vasta Anu 3. oktoober 2018 at 15:54

    Ma tellisin docs.ee lehelt saksamaalt ning 4a vana Volvo V70 – sinna mahtus päris palju aga 3 lapsega võtaks juba V90 vms suurema. Sellise, kus on võimalik pagasnikusse tekitada 2 istekohta juurde. Volvo – sest turvaline.
    Aga muidu mulle meeldis Toyota ka, mu meelest kiidetakse ka nende töökindlust ja turvalisust. Ostuhetk sai ikka teste ka vaadatud.

    Aga kindlasti ei võtaks prantslasi, sest ma olen aru saanud, et need pole eriti töökindlad. Tuttavad kiidavad ka Škodat, et odav, ökonoomne jne.

  • Avatar
    Vasta Isabel 3. oktoober 2018 at 15:51

    Kõigele kindlalt vastata ei oska aga natuke proovin.

    Mis firma autod on tõesti turvalised? Või on kõik uued autod turvalised?- Volvod on alati turvalisuse lipulaevad olnud. Kõik uued autod jah vastavad eeldatavasti turvanõuetele aga on suur vahe kas teha avarii nt selle sama volvoga või näiteks citröen või renautiga (viimased kaks ei ole just turvalisesue etalonidena tuntud) Üldiselt tehakse autodele samasuguseid teste nagu turvatoolidele ja mina olen küll enne auto ostu alati pilgu peale visanud kuidas valitud auto testides hakkama on saanud.

    Rääkides uus vs kasutatud – kumba eelistaksite? Osad ütlevad, et uue autoga vähem muresid, teised jälle ütlevad, et uut autot osta pole mõtet, sest väärtus langeb ala kohe ja see on max mõttetu?-salongist auto osta on tõesti natuke jabur. sõidad koju ja auto on mitmeid tuhandeid hinnas kaotanud, vähekasutatud on tegelikult üks parimaid variante ilmselt.
    Bensiin või diisel?- jään vastuse võlgu. Ise eelistan diislit, sest sõidan väga palju ja diiselmootoritel on pikemeluiga ühtlasi on diisel odavam. Täna tegelikut tasuks vaadata juba vähematl osaliselt gaasi peal sõitvaid autosid-oluliselt odavam ja loodussõbralikum vist ka
    Esivedu? Tagavedu? Nelivedu?-Tagavedu on see millega driftid 😀 kui driftida ei taha ja oled algaja juht soovitan esivedu või nelikut. Neliku järgi linnas justkui vajadust ei ole aga tore lisa.
    Mis lisavarustus peaks KINDLASTI olema?-Parkmisandurid ja püsikiirushoidja, külmavarestel istmesoojendus. Lisavidinad esiklaasil on toredad aga tulevikus väga kulukad. Üldiselt on nii, et mida vähem lisa elektroonikat seda odavam ja lihtsam on ülevalpidamine.
    Kust teie oma auto ostsite? Kas liisinguga? Korraga välja? Järtsuga? Ma ei tea, mis variante veel on ?- Mulle meeldib järtsuga või välja osta. Uute autode puhul soovitatakse aga liisingut. Mulle ei meeldi liising aga see on lihtsalt isiklik kiiks.
    Mida te KINDLASTI ei soovita ja soovitate eemale hoida? – citröen ja renault. Isiklikult ei sõidaks nendega, sest nii tänavapildis avariisid nähes kui turvateste vaadates teeb see mind murelikuks nende suhtes. Mehaanik ütles ühe Renaulti kohta kunagi, et peavalu saab odavamalt ka osta. Aga puhtalt isiklik arvamus. Loodan, et kommentaariumis keegi nende kahe automargi omanikest nüüd pahaseks ei saa.
    Jätke häid linke autodest (nt müügikuulutustest) mis mulle sobida võiks, kui viitsite.- linke ei jõua praegu otsida aga nt volvo xc90, kia sportage.

  • Avatar
    Vasta J 3. oktoober 2018 at 15:49

    Kindlasti osta uus auto. Mul endal on diiselmootoriga Volvo, mis on üliturvaline ja mugav, aga selle hoolduse ja remondi peale kuluvad ikka “kenad” summad. Kindlasti automargi valikul arvestada sellega, kui tihti hoolduses peab käima ja palju selle peale kulub (diisliga üldiselt tihedamini, kas 20000 km tagant või siis 2 a tagant olenemata läbisõidust versus bensiinikas, mille hooldusvälp on 30000 km tagant), kui kalliks läheb remont ehk siis varuosad (NB! kindlasti on oluline ka garantii), liisingu puhul peab kaskokindlustuse ka lisaks võtma ja selle puhul oleneb kasko hind ka automargist, kas on nö premium klassi auto või tavaklassi auto… Kokkuvõttes – sada erinevat asja, millega peab arvestama autoostul. Tänapäeval on ikka enamus uusi autosid turvalised ning uutel on piisavalt palju garantiid, et kui miskit pekki läheb, siis remonditakse see tasuta ära. Edu! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. oktoober 2018 at 15:49

    Meil on 2012 a Škoda Superb, ostsime auto24st swedbanga autolaenuga. Auto on diisel ja automaat, meil on kaks last. Üldiselt auto väga ruumikas ja mulle väga meeldib. Škodad tunduvad üldse head autod olema ja järgmise võtaks kindlasti ka Škoda uuema mudeli.
    Kindlasti pea nõu tuttavate/sõpradega, äkki mõni tarkpea oskab midagi soovitada või kommenteerida, mis autod on head.

  • Avatar
    Vasta Liisi 3. oktoober 2018 at 15:49

    Mina soovitan Fordi. Mul endal on mondeo universaal kerega ja on mahukas. Aga kuna teil 3 last, siis veelgi mahukam on Ford S MAX. Mitmed mu tuttavad on ostnud endale just siis kui pere suurenem ja kiidavad autot. Igapäevaselt on neil 5 istekohta ja pagasnikus tihti laste jalgrattad v käru. Aga võimalus pagasniku ära kaotamisel tekitada 2 istekohta juurde.

  • Avatar
    Vasta Julia 3. oktoober 2018 at 15:47

    Mina valisin samuti kolmelapselisse perre autot, käisingi mööda autosalonge/platse oma turvavarustusega ja proovisin igasse võimalikku sisse neid. Juba üsna pea sai selgeks, et sobivad vaid need autod, kus on kõrvuti kolm täisistet. Aga see ei tähenda automaatselt, et sinu istmed sinna ka kohe kõrvuti mahuks. Beebile soovitan kohe osta ka isofix kinnitus, sest kolme lapsega on nende autosse panemine üsna suur vaev (eriti kui puudub isofix).
    Mina panin endale tinginusteks veel bensukas(palju vaiksem), kuid sellest pidin loobuma, kuna ei leidnud sobivat.
    Toonitud klaasid taga, lisaboobusena sain ukse seest välja tõmmatavad päikesesirmid.
    Väikene kütusekulu, mnt-l 5-6L. Parkimisandurid, esi-ja tagaklaasi sulatusfunktsioon. Pagassi lahti ja kinnipanemine nupuga.
    Vanker pidi mahtuma pagassi (proovisin).
    Alguses tahtsin nahkistmeid, kuna lapsed… Aga sellest loobusin proovisõite tehes kiiresti, kuna villase mantliga talvel ma suht ainult liuglesin seal toolil… Riidest iste ikka palju mugavam.
    Kui ostad kasutatud auto, osta see ikkagi salongist. Küsi kindlasti kõiksugu kriipsude ja asjade kohta, kust need pärinevad. Kui autol on olnud kasko ja avariilist autot on kaskoga parandatud, siis auto ajalugu seda ei näita. Seda näevad/teavad vaid salongitöötajad.
    Soovitan sul siiski teha koostööd mõne salongiga ja võimalusel võtta uus auto. Viie aasta pärast vahetad selle taas uue vastu. Uuri pakkumisi!
    Ahjaa, seda saksa, jaapani jm maade juttu pole vaja väga kuulata, uued autod on kõik väga kvaliteetsed!!! See ongi pigem nende vanade autode töôkodade jutt.

  • Avatar
    Vasta Miki 3. oktoober 2018 at 15:47

    Hetkel sõidan Skoda Superbiga, suur emalaev, suure pagassiga. Ruumi kui palju, taha mahub ilusti Joie spin 360 turvatool + 90kg vanaema ja 100kg vanatädi.?
    Sobib hästi 2m meestele, sest ruumi on jalgadele korralikult. Meil on see auto liisinguga ja teise ringi auto. Remontinud pole (2a olnud), ainult hoolduses kâinud (õli, rihmavahetus jne). Kütust võtab küll korralikult 8l/100, diisel. Minu jaoks palju, sest eelnevad autod on võtnud vähem (4-5l/100). Meil nelikvedu, elan maal ja siin talvel lund ei aeta kohe, vaid öösiti. Läheb ilusti kõigest läbi. Tutikamate autodega see jama, et lisaks salongist väljasõidul auto väärtuse langus aga ka see, et pead käima salongides õlisid jne vahetamas. Audil nii meil kui sõbrannal kellel wv cc, maksis vahetus 600€. Suht kallis minu meelest.
    Üldiselt soovitaks autot ostes ka turvatoole sinna sisse proovida, sest paljudel autodel tagaistmed liiga kaldus, et turvatooli ei saagi sss panna. ??‍♀️
    Algselt oli plaanis osta Ford s-max aga kuna mul kaks last, siis nii suurt autot polnud vaja. No ja mul, kui ka teistel keda tean, on fordidega koguaeg mingi jama.
    Ma ei saa öelda et ei soovita aga kõige probleemsemad autod ongi olnud audi, ford ja bmw. Ei, tegu ei olnud 20a vanade autodega ?, vaid ikka 2010+. Nii et jah, mina kiidan hetkest Superbi. ?

  • Avatar
    Vasta Lii 3. oktoober 2018 at 15:46

    Mida vähem lisasid, seda parem. Sinu seisukorras votaksin bensiinimootoriga ja kuna üsna suurt autot vaja siis vähemalt 110kw. Võiks olla esi- või nelikvedu. Soovitan nelikut aga pereautot sellist raske leida. Lisades voiks kindlasti olla kliima, püsikiiruse hoidja ja bluetooth voimalus, et lastele telefonist meeleparast muusikat panna kui jonnivad 🙂

  • Avatar
    Vasta Liid 3. oktoober 2018 at 15:46

    Ma pakun et mustang on hea pereauto :). Tundub turvaline ka 😀

  • Avatar
    Vasta Kairi 3. oktoober 2018 at 15:45

    Turvalised- ma arvan, et võiks ju öelda, et no Mercedes, Bmw, Volvo jne, aga olgem ausad need on ka kallima hinnaklassiga.
    Kuna töö on selline, et peaaegu iga päev on erinev auto alates 500 eurosest kuni 20 000, siis oskan seda öelda, et oleneb ikka auto tehnilisest olukorrast.
    Kuna hetkel endal ka kolmas laps tulemas ja samuti ees ühe kindla auto ost, siis enda jaoks olen paika pannud sellised kriteeriumid
    Aasta alates 2013, eelistatult esindusse tagasi toodud ja korralikult hooldustes käinud, automaat( lastega on see lihtsalt mugavam, kuna paratamatult on vahepeal vaja kellegile midagi anda, tean, et see vale, aga nii see on?); mis vedu see ei ole mulle oluline, aga sulle värskele lubade omanikule soovitaksin nelikvedu(talvel kindlam); otseselt ei eelista ei bensiini ega diislit, kuigi kuna me koguaeg ratastel siis diisel tuleks väheke vast säästlikum; lisavarustus no elementaarne kliima, istmesoendus, mega mugavad on parkimisandurid, kui sul isofix turvakad, siis vôiks olla isofix.
    Ise ma oleksin mega rahul Renault Espace’i vôi ma isegi tahaks mingit mini vani. Peaasi, et oleks lihtne lapsi autosse panna ?

  • Avatar
    Vasta Liis 3. oktoober 2018 at 15:44

    Haha see manuaali nali 😀 😀
    Aga ma olen aru saanud et AMHT Henry l on hea auto. Äkki ta oskab soovitada.
    Minu dream on Tesla, aga vaevalt seda sulle pakutakse haha

  • Avatar
    Vasta eq 3. oktoober 2018 at 15:37

    Pigem esivedu või nelik, tagavedu ei eelistaks, esiveoga saab veel hangedest läbi ja ei tõmba kuskil perset ette. Ja valiksin bensiini, sest (ma ei ole päris kindel aga mees ütles) et bensiiniga käivitub talvel paremini vms.
    Lisadeka valiksin kindlasti istmesoojenduse ees ( taga lapsed nagunii turvaistmetes ). Ja nahksisu on ka parem variant lastega, lihtsam puhastada. Mul endal kül väga vana auto aga köik eelninetatud asjad olemas ja köik korras ja toimib ja olen rahul esimese autoga (volvo üsna turvine ka, kuid arvan et uuemad autod kôik enamvähem turvalised).
    Kui oleks vôimalus uus auto osta, siis lisaks valiksin veel selle tagumise kaameraga, et tagurdada hea oleks, vôi need tagurdamisandurid vms iganes kôik uutel on. 😀
    Tuled peaks ka vâga head olema, eriti kui silmad just nagu kullil pole. Meil kah tuledevahetus varsti ees, sest praegu mingid retakad ees?
    Ja lisaks veel, kui mul oleks valida kasutatud v uus siis ma vaataksin mōlemaid, osad kasutatud autos mis on uuena ostes mega kallid (nt audid) on kasutatuna môtekam osta (mitte väga vanasid just). Mulle isiklikult meeldivad Audi Q7, ruumikas jne, kuid ei oska öelda kas 3 tooli taha mahuks 😀

    • Avatar
      Vasta M 3. oktoober 2018 at 16:17

      Q7 on seitsmekohalist ka ? Ise plaanin neid vaadata, kui aeg sealmaal.

      • Avatar
        Vasta Kris 3. oktoober 2018 at 20:14

        Sinna tagumisse ritta Minikide ja hälli paraku ei pane… need ikka suht varukohad ja kui need lahti on, siis käru ka naljalt enam autosse ei mahu. aga autot siiski kiidan – mugav, ilus, kvaliteetne

  • Avatar
    Vasta K2 3. oktoober 2018 at 15:37

    Vastab naine, kes ka tegelikult autodest mitte midagi ei tea. 🙂
    Aga minu arvamused:
    1) Auto turvalisus on minu arvates ikka juhis kinni. Selge on see, et tanki sa ei osta ja mistahes muu autoga, kui kõksu teed või suisa laupa paned, siis pilpad on ikka taga. Olen isegi seda kuulnud, et mida rohkem pilpaid, seda turvalisem auto.. et masin võtab maksimaalsel määral lööki endasse ja laguneb ise, selle asemel, et seesistujaid hakklihaks muuta. Aga siinkohal targemad arvamused teretulnud – endalgi huvitav lugeda.
    2) Esimeseks autoks pigem mõõdukalt kasutatud. Automaadiga tegelikult vist seda käsitlemise probleemi pole, aga manuaalkasti algaja juht ikka ruineerib päris korralikult – siduri tõmbemomendid ja mootoripöörded jms (jaa.. ma tean, et sind manuaali jutt suurt ei kõiguta, aga taustinfoks ikka). Ja teisest küljest.. kasutatud auto on odavam ja siis oma esimese auto pealt näed ära, mida sa kindlasti järgmisest autost ootad.
    3) Diislikütus odavam, bensiin kallim. Diisel sobib pigem pikemateks sõitudeks (mootor tahab soojaks sõitmist) ja maanteele, bensiinimootor paremini linnatingimustesse – ummikud ja lühikesed sutsakad. Eks sa proovi peas oma peamised sõidud kaardistada ja siit edasi mõelda.
    4) Oma auto ostsin korraga välja, uuena salongist. NEVER EVER enam! Ma juba tahan uut (auto 6a vana).. järgmine masin kindlasti liisingusse. Autode mugavus, varustus jms muutub ajas minu arust sama kiiresti nagu näiteks mobiiltelefonide margid, ma ei näe mõtet, miks noor inimene, kelle vajadused samuti ajas kiiresti muutuvad, peaks kinni jääma ühte autosse ja sellega “surmani” sõitma. Pealegi enamasti pole inimestel rahagi, et otse salongist normaalse varustustasemega autot välja osta 🙂
    5) Kuna sul on vaja võrdlemisi suurt autot, aga ei taha minibussi, siis äkki vaatad mõnda linnamaasturi varianti? Mulle endale sümpatiseerib nt Škoda Karoq või Kodiaq (viimane pole küll enam vist linnamaastur). Müüginumbrid justkui näitavad, et tegemist on hea kvaliteedi ja hinnasuhtega autoga ja ma ei usu, et see auto trooniks müügiedetabelitte tippu, kui tal midagi nii väga viga oleks. 🙂 Endal on mul seni olnud head kogemused saksa kontsernidesse kuuluvate autodega (volkswagen, bmw, audi on masinad, millega mul endal kogemus olemas, kuid sakslaseid on veel teisigi).
    Igasuguseid “osta audi, parandamist naudi” rahvariime ära kindlasti pimesi usu. Igal margil esineb omajagu vigu, kuid alati ei pruugi need olla ka margiülesed (kunagi nt sai sülearvutite tootja HP väga kehva maine külge seetõttu, et tal üks partii arvuteid läks natuke võssa).

  • Avatar
    Vasta A. 3. oktoober 2018 at 15:34

    Kiidaks ka Hondat (endal küll pisike mudel), aga väga vastupidavad.

  • Avatar
    Vasta Joosep 3. oktoober 2018 at 15:32

    Üks oluline kriteerium on auto valikule jäetud lisamata – hind.
    PS. uued volvod on super disainiga, väga mugavad, mahukad ja turvalised.

  • Avatar
    Vasta A 3. oktoober 2018 at 15:31

    Uuega on see pluss et enamasti kõik mis katki läheb on garantii korras ja no kord aastas või 20tuhat hooldus. Samas kasutatud auto võib tegelikult nii vigane olla et ainult remondis ja seda omast taskust, uue autoga võid ka käia garantiist garantiise. Et see nii kahe otsaga asi sa ei saa kunagi 100%kindel olla et uus auto parem kui kasutatud. Uuel autol langeb väärtus kohe mingi protsendi kui salongist välja sõidad aga ei usu et see nii suurt rolli mängib kui pole plaan iga kuu autot vahetada ( mu mehel on kõige kauem olnud üks auto aasta, tavaliselt iga nelja kuu tagant uus … umbes sama nagu kärusõltuvus). Diislit soovitan juhul kui on tõesti palju sõite, kui aga lühikesed linna sõidud ainult ss võtaks bensuka. Muidugi kui nüüd tead et hakkad sõitma teedel mis on jubedas olukorras ja kinnijäämis oht siis kindel laks nelikvedu.
    KINDLASTI võiks olla parkimiskaamera ja püsikiiruse hoidja aga no see ainult minu kiiks 😀 teeb asja mugavaks.
    Meil on auto võetud eurostautost liisinguga ja ühtegi halba sõna pole öelda 🙂 aidati igas küsimuses ja leiti just meile sobiv lahendus.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 3. oktoober 2018 at 15:31

    Tõeliselt turvaline auto on Volvo! Meil on kolm last ja kui oli vaja suuremat autot, olid kõik lapsed turvavarustusega. Seepärast jäi sõelale Volvo XC90, 7-kohaline. Nüüd on suurem laps turvatoolist välja kasvanud ja lapsed mahuvad vajadusel ka kõik kolmekesi keskmisesse ritta, aga kui on pikem sõit, siis lähevad vanemad poisid ikkagi kolmandasse ritta (mugavam, rohkem ruumi neil endil). Ja kuna kõige pisem istub keskmises reas selg sõidusuunas toolis, siis tal on silmside kolmandas reas istuvate vendadega nii et pulli kui palju 🙂 Kui kolmas rida on hõivatud, siis on pagassi ruum üpris väike, aga oleme hakkama saanud! PS! Uus Volvo XC90 tunnistati kõige turvalisemaks autoks 😉 Kallis on ta kahjuks kah…

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. oktoober 2018 at 15:28

    Mitte, et sul seda ajakest nüüd nii palju käes oleks, aga ma soovitaks mööda esindusi tuuritada ja ise proovida. ja lasta “Alodel” jutt ette rääkida. 5-kohaline ja 3 lastetooli – no ei leidnud ma autot, kuhu need korralikult mahuks. Kolm tooli taha mitte eales, Kardo peaks siis end taha kahe tite vahele litsuma. 7-kohalised – kui, siis ikkagi 7 päriskohta, sest 5+2 autodest pole jälle nii kaua mitte midagi kasu, kui 3 last toole kasutavad. Räägi AMHT-ga. Nelivedu muidugi kõige mugavam ja roomab igalt poolt läbi. Söövad kütust muidugi ka rohkem. Diisel kütusena odavam, ja kulub ka vähem, aga tasub ära siis kui sõidad üle 10 000 km aastas. Igasugu lisavarustus on täiesti enda valiku teema. Minul näiteks on täiesti kama, kui tagaistmetel soojendust pole, aga lapsed talvel vinguvad miskipärast ja kaklevad esiistme pärast 🙂 Seda, kas lapsed tagaistmel saavad multikat vaadata või mitte – jälle sinu valik. Pikkadel distantsidel ju mugavam, kui keegi iga sekundi järel “are we there?” ei lõuga.

  • Avatar
    Vasta Karo 3. oktoober 2018 at 15:26

    Mina soovitaks 7kohalist kas linnamaasturit või mahtuniversaali !
    Kui soovid kolm turvavarustust panna siis istmed võiks eraldi olla !
    Mis autos võiks olla kindlasi kliimaautomaatik , soovitan diislit !
    Mulle meeldib kui autos tagurdus kaamera ja andurid mis annavad märku kui millegile liiga ligidale sõidad !
    Meil auto järelmaksul varsti saab läbi siis sooviks 7kohalist maasturit osta. !
    Kuna sina elad linnas siis otsest vajadust sul nelikvedu vaja ri ole aga samas uuemad kõik ökonoomsed !
    Minul hetkel kõik esiveolised olnud kardan tagaveolisi talvel !

  • Avatar
    Vasta M 3. oktoober 2018 at 15:26

    Kui vaadata ka auto kvaliteedi poolt, siis kindlasti ei soovita prantsuse autosid, need lagunevad ainult. Mu isa on automehaanik ja ütleb, et Eesti kliimasse sobivad kõige paremini jaapani autod (eelkõige Honda ja Toyota, need kõige kvaliteetsemad).
    Teistele küsimustele vastata ei oska, kuna mul endal autot pole ja jagan oma vanemate kogemusi 😀

    • Avatar
      Vasta Käta 3. oktoober 2018 at 15:38

      Jaapani autod roostetavad köige rohkem .

      Pigem sobivad pöhjamaade autod – näiteks Volvod.
      Tootjariigi kliima vöiks olla vöimalikult sarnane

      • Avatar
        Vasta M 3. oktoober 2018 at 17:04

        Võib-olla tõesti, isa lihtsalt on aastate jooksul täheldanud, et Hondade ja Toyotade omanikud tulevad kõige harvem tagasi remonti 🙂

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 9. oktoober 2018 at 18:41

        Kui sa ostad uue auto ei ole rooste probleem ja tegelikult on rooste probleem paljudel autodel, pole Jaapani autod sugugi ainsad ja pole ka seal olukord alati nii hull.
        Esimene Mazda 6 on muidugi kuulus oma rooste poolest, tõsi ja eks ka Honda kipub rõõstetama, tõsi, kuid uue Honda ostul ei pea seda kartma.

  • Avatar
    Vasta Ruth 3. oktoober 2018 at 15:25

    Pigem soovitan ikka uut. Uued tänapäeval nii “nutikaks” aetud, et sõidavad juba sinu eest ise. Ja kui käid regulaarselt esinduses, siis ei tohiks suuri kulutusi ja muresi ka tekkida. Diisel vast etem. Nelivedu alati abiks. Kindlasti peaks olema kliima, sest eriti laste ja ka loomadega reisides, sõites on kliima hädavajalik, suvel pole autos palav. Ära osta kuskilt wannabe ärikatelt nagu lasnamäel üks ettevõte. Tee kindlasti proovisõitu, kui ostma/valima lähed. Tunned selle hea ja mugava auto ära ma usun. 🙂

  • Avatar
    Vasta Reili 3. oktoober 2018 at 15:24

    PS! Oluline on ka kui kalliks peaks auto remont maksma minema. Olen aru saanud, et osadel autodel tagavaraosad kallimad. Aga kui uus osta, siis vast ei ole vaja kohe remondi peale mõelda.
    Põnevusega ootan, mis sulle soovitatakse 🙂

  • Avatar
    Vasta kertu 3. oktoober 2018 at 15:23

    Manuaalkastiga kaubik, et saaksid lõpuks hakata mingit normaalset tööd tegema!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. oktoober 2018 at 15:27

      ma ise mõtlesin, et pakun ennast Margusele tööle, ekraane vedama?

      • Avatar
        Vasta Kertu 3. oktoober 2018 at 17:16

        Pane cv teele! Ta inimesed vaatavad üle!

  • Avatar
    Vasta k 3. oktoober 2018 at 15:22

    Must-have on tagurduskaamera, kui parkimisel lisaabi tahad. Raha on, siis uus auto, tead, et saad korras ja usaldusväärselt hoitud kauba. Kui linnasõidjd, siis bensiin ja mis vedu pole suurt vahet.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. oktoober 2018 at 15:28

      Ma ise kaldun ka ikka uue auto peale. Aga miks bensiin ja mitte diisel?

      • Avatar
        Vasta A 3. oktoober 2018 at 15:35

        Bensiin pigem sellepärast, et palju säästlikum keskkonnale kui diisel, bensiiniga soojeneb auto märksa kiiremini talvel jne üldse sada häda diisliga. Küttehind küll praegu veel odavam sellel, aga kauaks seegi. Näiteks Toyota enam ei toodagi diislikütusega autosid, üks selline firma oli veel vist kui õigesti mäletan.

      • Avatar
        Vasta Sigrid 3. oktoober 2018 at 15:42

        *Eesti talves tuleb kindlasti silmas pidada ka asjaolu, et diiselmootor ei armasta lühikesi sõite – sõit peaks olema vähemalt nii pikk, et mootor ilusti soojaks läheks. Osadel diisliautodel probleeme ka käivitumisega külmal talvel – eks oleneb kütuse kvaliteedist kah tohutult.
        *Kui sa oled harjunud seni esi- või neliveolisega, siis soovitan kindlasti sellega jätkata. Kuna tagaveolisel võib hakata esiots vibama (eriti näiteks talvel hoogsalt gaasi andes).
        * Soovitan võimaluse korral uut autot.. Kasutatuna ostetult võib hakata ilmnema selliseid probleeme, millest sind ei teavitatud, et võid veel pool aastat hiljem ahastada. Uus on küll kallim, aga vähemalt ei kulu suur hunnik remondi peale.
        *Lastega pere puhul oleks mugavuseks eelsoojendus (autosse istudes kohe soe, aga see vaid konkreetselt mugavus). Talvel sõitmiseks on roolisoojendi jube hea asi
        * Soovitan ikka automaatseid akna avajaid (jep, neid keritavaid veel tehakse, aga nii saad kindlustada, et põnnid suvalisel hetkel akent lahti ei tee ja mingit asja aknast välja ei lennuta).
        * Temperatuur võiks olla ikka kraadidega seadistatav, mitte nupust keeratav külmemaks-soojemaks (selle puhul sellega tegelemist rohkem

      • Avatar
        Vasta Agnes 3. oktoober 2018 at 15:43

        Diilit ma ka ei soovita eriti kui enamus sõidud linnavahel. Ei võta tänapäeval bensiin enam rohken kütust. Diisli hooldus on kallim ja osasid mis võivad alt vedada on rohkem. Endal olnud nii diisleid, bensiine ja kõikide vedudega uusi ja vanemaid. Minu must have on tagurduskaamera kuigi universaali puhul on ka ilma ok. Saab Avensis hetkel 5 aastat vanaks ja käisin Toyotas uut autot vaatamas ja selgus, et minu puhul ongi kõige parem valik ikka bensiin isegi mitte hübriid. Kuna sõidan palju. Tuleb vaadata oma keskmist kuu läbidõitu ja mõelda mis erinevate autode kulud on. Nii hooldusvälp kui igaastase hoolduse kulu. Mu Toyotal see näiteks pole kordagi olnud üle 180.- samas bemmil hakkas umbes 4 korda suuremast numbrist. 😀

      • Avatar
        Vasta Marianne 3. oktoober 2018 at 15:46

        Bensiinil lihtsam ülesehitus ja jupid odavamad, kui diislil.

      • Avatar
        Vasta Lintsik 3. oktoober 2018 at 15:49

        Linnasõidul on väiksem bensiinimootor ökonoomsem kui diisel. Pluss mootoritöö on vaiksem. Diisli hooldused on kallimad ning talvel suuremad käivitusprobleemid. Olen omanud mõlemaid ning diislit tasub osta siis kui maanteed sõidetakse väga palju. Linnas 10km otstega ei jõua auto isegi soojaks minna ning see on otseselt diisli surm. Samuti ei saa sa ka ise autos sooja. Vaata näiteks volkswagen touranit vms, seal on taga kolm konkreetsemat istet kuhu võiks lastetoolid mahtuda aga 3.. see üsna kahtlane.

        • Avatar
          Vasta Mina 3. oktoober 2018 at 22:35

          Mul 2016 X5, parim auto?

        • Avatar
          Vasta Mõistlik soovitaja 8. oktoober 2018 at 20:31

          Lühikesed otsad on iga sisepõlemismootori surm, kuid paraku on ka seal diisel ökonoomsem.
          Kuid muus osas on sul õigus, diisliga on jama ja kulu rohkem ja ei tasu ta ära vähe sõites.

      • Avatar
        Vasta Mõistlik soovitaja 8. oktoober 2018 at 20:38

        Kui sa just 50 000 aastas ei sõida, siis on kütuse peale kuluva raha vahe võrreldes diisliga kaunis väike.
        Seevastu diisli pidamise kulud on kõrgemad jama rohkem ja kui midagi juhtub, siis remont on oi oi, kui kallis.
        Lisaks on uued diislid DPF filtriga, mis läheb suvalisel hetkel puhastusreziimi, paneb auto kõrgematel pööretel käima ja mootorit sel ajal seisata ei tohi, muidu hakkab järgmise käivituse ajal seda uuesti teha.
        Lõpuks läheb see DPF filter umbe omadega, mingi 150 000km pidavat kuulu järgi eluiga olema ja siis tuleb uus osta väga kalli raha eest.

        Kõige tagatipuks, rääkigu diisli kiitjad, mida nad tahavad, aga talvel -20 ja -30ga on diisliga rohkem jama, kaasaarvatud see, et pead jälgima, et sul diislil kindlasti õigeaegselt talvine kütus sees on.
        Neid küll lüüakse ka vahelt välja ja programmeeritakse välja, aga ühel hetkel tekib meie ülevaatustele DPF filtri kontroll ja siis sellised diislid enam sealt läbi ei saa ja neid on meie turul kasutatuna küllaga, millel DPF filter eemaldatud.
        Ehk siis tahmafilter niiöelda.