SÖÖK

kas teil on juba jõulutunne?

27. oktoober 2018

Okei, insta ja Fb on täis lumepilte, aga meil siin Männikul on nulliring sellles asjus. Ei mingit lund. Küll aga on toas päris mõnus. Kamin põleb, toad on soojad ja siia-sinna olen ma visanud patju ja pleede, et hubasem oleks. Laste arust küll selle pärast, et oleks rohkem asju laiali loopida, aga no igale oma. Mis muud, kui ma loobin tagasi ja naudin neid põgusaid momente, kus asjad omal kohal on. Praegu on küll päevane aeg, aga kohe kui hämaramaks läheb, panen küünlad ka põlema. Jällegi asi, mis minu meelest on hubane, laste meelest tore tegevus neile – kakelda, kes küünlad ära puhuda saab. Elu õied.

Mul jõulutunnet siiski veel ei ole, aga jõulusöögist ära ei ütle ka. Maks&Moorits saatis meile hunniku head-paremat ja ma lihtsalt pean kiitma nende verivorste ploomi ja suitsulihaga. Mulle üldiselt üldse ei meeldi need “paksud” verivorstid ja söön eranditult ainult neid peenikesi, aga need ploomidega on niiii niiiii niii head.

Kardo siin tegi neid ükspäev õhtusöögiks ja mina mõtlen just, et kas ma peaks poodi ronima, et neid juurde osta, või lepin täna millegi muuga?

Tüüpiline värk, et sügisel hakkan alati sealiha, kapsast ja verivorsti õgima, et jõulude ajal juba mega kopp ees oleks. Samas esimese päikesega on vaja grilli sussutada, et siis juuni lõpuks ei tahaks enam grilliha nähagi ? Teete samamoodi ja olete juba jõulutoitu nosinud?

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Eva 31. oktoober 2018 at 01:38

    Noo mulle maitsevad tanguvorstid verivorstide asemel. Tegelikult on küll rohkem nagu tangupuder,aga hea on ikka. Just tõime poest. Aga muud jõulukraami pole veel söönud. Piparkooke ei taha keegi elamises enam väga süüa, eelmisest korrast veel kõrini, aga no teha on neid lahe ? Aasta lõpus keerame paar rulaadi ka kokku, turult saab kamarat ja hakkliha ja porgand, muna sisse ja ongi valma. See on meelega meil ainult jõulude ajal. Hapukapsast ka väga tihti just ei tee. Nii et pole kõrini, jõulutunne alles hakkab tekkima ??✨?

  • Avatar
    Vasta Helen 29. oktoober 2018 at 15:59

    Meie kodus pidevalt praekapsas taldrikul – nii hea olenemata aastaajast.
    PS: see ei puutu üldse siia postitusse aga mu süda nüüd paar päeva valutanud ja pean Sinu ees vabandama. Nimelt sattusin sinu insta story peale ja tahtsin ühelt küsimuselt teisele liikuda ilma vastamata. Paraku aga vajutasin valesse ekraani kohta (paremale vajutades peaks ju postitus edasi liikuma) ja vajutasin kogemata vastusevariandile “pane end põlema”. Issand mis paanika mul tekkis. Ma ausalt ei taha, et sa end põlema paneks või arvaksid, et mingi tont sind instas heidib. Aga natuke rahustasin end sellega, et õnneks sul suht suva mida keegi arvab ja piisavalt paks nahk juba kasvatatud 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. oktoober 2018 at 16:11

      Hei, sa pole üldse ainuke, kes kogemata sinna vajutas, nii paljud saatsid kirja, et appi sorri 😀 Ärge põdege, ma nagunii panin selle sinna naljaga ja mõtlesin automaatselt, et kes seda vajutaks, siis ka ikka naljaga, mitte tõsiselt 😀

  • Avatar
    Vasta maisa 28. oktoober 2018 at 17:59

    Ma söön isegi suvel või vahet pole millal nii verivorsti,kapsast kui ka muud jõulutoitu sest noh miks peab raamides elama 🙂

  • Avatar
    Vasta Gigi 28. oktoober 2018 at 10:33

    Sõin mõned nädalad tagasi neid samu ploomi ja suitsuliha vorste. Peamiselt seetõttu, et hirmus verivorsti isu tuli ja poes oligi ainult neid. Nõustun, et on täitsa maitsvad. Hapukapsast olen ka korra juba sel sügisel söönud. Kui ühe korra veel, siis jõulude ajal enam ei taha.

  • Avatar
    Vasta e 28. oktoober 2018 at 06:57

    Olen korra teinud aga siis polnud lumest haisugi… Eile aga kattis maad tartus valge lumevaip. Täna hommikul sajab vihma kuid midagi veel on ka alles. Sai eile lapsele lubatud et täna kelgutama minna. Loodan et ka õnnestub. Muidu seda väikest vihast draakonit taltsutada on pisut keerukas.

  • Avatar
    Vasta Janet 27. oktoober 2018 at 22:31

    Ma ütlesin mehele juba juuli keskel, et ootan jõule, kuna meie eelmised jõulud olid läbiaegade ühed mõnusamad ja rahulikumad. Tegime nii mehe vanemate ning ka minu vanematega loosipakid, et ei oleks meeletut kinkide hunnikuid, kuid samas kõik saavad kingid. Kinkide ostmine läks nii sujuvalt ja rõõmsalt ning keegi polnud shoppamisest ja poodides ringi kolamisest väsinud ega tüdinud. Kuna saime ka selle aasta alguses elutoas remondi valmis, siis ma kohe eriti ootan, et saaks siia avarasse ruumi tuua kuuse, panna tulesid ja küünlaid igale poole! Oeh, eriti jõulu igatsus tuli nüüd ?

  • Avatar
    Vasta A. 27. oktoober 2018 at 21:49

    Jõulutunnet ei ole ega igatse veel ka. Aga kolmesele on hakanud küll juba jõul ligi hiilima. Nädal tagasi otsisin ka küünlad välja ja kohe hakkas tulema, et emmeee, kas varsti tulevad juba päkapikud? Nüüd lumi maas, on kohe eriti seda jõulujuttu siin liikvel. Ja mis seal salata, lastele on kingitusedki olemas. Aga mul endal pole kohe mingit tunnet veel. Jõulusööke ei igatse. Hapukapsast söön suht aastaringselt kui isu tuleb. Verivorst pole kunagi maitsenud ja pikemat aega vegan, siis nagu ei ahvatlegi taoline kraam. Ja üldse mul puudub see värk, et oh, jõulud lähenemas, tahaks jõulusööke või et jaanipäev lähenemas, tahaks midagi grillida… Kui tahan, siis söön ja mu jaoks ei pea olema jõulude ajal ilmtingimata mingi selline kindel jõulusöök. Päris igapäevast sööki ilmselt ka ei tee, aga lihtsalt.. näen mõne söögiga siis rohkem vaeva või midagi. Muidu hubane on praegu küll, kui end diivanile kerra ajada, teetass ligi, miskit head nosimist ka, küünal põlema ja… 🙂

  • Avatar
    Vasta Pille-Riin 27. oktoober 2018 at 20:28

    Ma võin aastaringselt kartuleid, praekapsast ja verivorste süüa ?

  • Avatar
    Vasta Maria 27. oktoober 2018 at 19:46

    Kui ma muidu ei ole konservatiiv, siis verivorstid peavad olema õiged.
    Mittemingisugust ploomi, kohe suur EIEIEI ja suitsulihaga ka KINDLASTI mitte. See maitse kokku on kummaline.

    Päris läbikasvanud lihaga, kusjuures korralikult kõrneteks läbi praetud lihaga ja ohtra sibulaga, maitseks majoraan.
    Vat need on päris vorstid! Ehk isetehtud vorstid!
    Poe omad, palun väga vabandust, ei ole eriti maitsvad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. oktoober 2018 at 20:01

      Maitse neid, siis räägime ?

      • Avatar
        Vasta Maria 28. oktoober 2018 at 11:46

        Ei maitse?
        Igal aastal oleme nn uued maitsed ära proovinud, sel aastal otsustasime mehega, et parem mitte?

  • Avatar
    Vasta Mari 27. oktoober 2018 at 19:35

    Mine pekki-mul kartuli ja praekapsa isu paar nädalat olnud. Järgminr nädal teen.:D

  • Avatar
    Vasta kartul 27. oktoober 2018 at 18:40

    appi mul täna niiiii jõulutunne! olin öösel kolmeni tööl ja kui lõpuks hommikul peale paari tundi und ärkasin ja paksu lund sadamas nägin, läks kõik halb kohe meelest: panin ruttu küünlad põlema, ahju tegin tule, jõululaulude mixi panin käima ja valmistasin ka mõned mimosad mmmm 🙂 ning lugesin tundide viisi raamatut… oeh tahaks nüüd niimoodi eladagi mingi kaks kuud järjest

  • Avatar
    Vasta KETU 27. oktoober 2018 at 16:14

    Mulle üldse ei maitse verivorstid, aga kui neid ploomidega näen siis ma arvan, et ma proovin neid. Pole veel väga jõulutoite söönud kui siis ainult piparkooke. Jõuluehted ja kuuse panen alles novembri lõpus, sest muidu ei ole nagu seda jõulutunnet jõulude ajal.

  • Avatar
    Vasta lilly 27. oktoober 2018 at 16:07

    Mis seal verivorsti “kastmeks” on, see valge ja punane? 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. oktoober 2018 at 16:15

      pohlamoos ja hapukoor!

  • Avatar
    Vasta Marta 27. oktoober 2018 at 14:52

    Praegu on ju oktoober??!!
    Mul hakkab juba sellest halb, kui näen, et septembri alguses on meil siin poodides jõulukaup väljas. Novembris tahad mingit spets asja jõuludekooriks osta, öeldakse, et see x-asi otsas ja juurde ei tule…. ja kui jõulud käes on, on kõigil kõigest kopp ees… kurb…

  • Avatar
    Vasta Pisi 27. oktoober 2018 at 13:54

    Mina ootan ka jõule. Tahaks juba kuuse tuppa tuua aga veel on liiga vara. Ootaks enne ikka selle lume ära. Ja peagi on see 1 detsember käes ja võib rahus kuuse tuppa tuua, kui ei peakski lund maas olema.
    Oleme paar korda verivorsti söönud aga muud veel mitte. Samas piparkooke me oleme poest otnud. Lapsed juba küsivad, et millal teeme ise piparkoogimaja. Peab nüüd mõtlema, et millal ostan seda taigent ja teen maja valmis. Eelmine aasta tegime esimest korda. Leidsin netis väga lihtsad juhendid. Mina siis liimisin need osad kokku ja lapsed siis said kaunistada.

  • Avatar
    Vasta Kristi 27. oktoober 2018 at 13:16

    Me umbes kuu aeg tagasi grillisime verivorste. Ega ma majas neid eriti küpsetada ei lubagi, sest sellest jääb rõve hais tükiks ajaks. Mulle meeldivad ka peenikesed ja võimalikult kuivaks küpsenud verivorstid, teen veel kahvliga augud enne sisse, et ükski jumala eest terveks ei jääks 😛

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. oktoober 2018 at 13:16

      Sama siin, aga ausalt, maitse neid ploomiga, nad on niiii head 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 27. oktoober 2018 at 13:10

    Seapraeni pole veel jõudnud, aga paar päeva tagasi verivorstid ja hapukapsad panin küll lauale. Ja oh imet, laste maitse on vahetusse läinud. Vanem laps eelmine aasta ei söönud verivorste ja see aasta sõi. Nooremaga vastupidi. ? Jõulutunne võtab vaikselt maad. Panen õhtul mõne hea jõulufilmi käima ja tänase lumesaabumisega ehk jõuab see tunne kah kohale ? mulle meeldivad jõulud, jõulutoidud ja üldse see sagin. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. oktoober 2018 at 13:11

      Mulle meeldivad jõulutuled, aga neid oleks vist imelik üles panna veel 😀

      • Avatar
        Vasta Katrin 27. oktoober 2018 at 13:45

        Mu vastasmajas pani üks juba nädal tagasi jõulutuled vilkuma ? iga kord kui vaatan, tõstab veits tuju.

      • Avatar
        Vasta MP 27. oktoober 2018 at 14:13

        Mul kodus on kahes toas jõulutuled üleval ja seda vist nüüd juba umbes kuu aega? 😀 Võibolla liiga vara jah mõne jaoks. Ja mitte sellepärast pole üleval, et nüüd kuu aega tagasi tekkis jõulutunne vaid, kuna pime aeg käes ja hämardub juba üsna varakult ja veel pimedamaks läheb, siis jah. Ühed tuled paneb natukene varem põlema, sest meil 1 tuba on selline läbikäidav vms, tegelikult kõik toad on läbikäidavad, et on köök ja siis kööki saab minna nii ühelt poolt kui teiselt poolt, ringi siis nagu ja seal toas on muidu suht pime, kui vaja läbi käia, minna kööki ja suurt tuld pole mõtet põlema jätta, kuna seal toas elu ei toimu niimoodi nagu teistes tubades ja teised tuled on elutoas. Need paneb põlema alles siis, kui voodisse kobib magama. 😀 Aga kui tänast ilma vaadata, meil siin muideks sajab hommikust saati vahet pidamata lund ja päris seda õiget jõulutunnet/meeleolu veel pole, aga see tunne on küll, et varsti paneb veel rohkem jõulutulesid tubadesse ja küll siis see jõulutunne ka tasapisi ligi hiilib. 😀

        • Avatar
          Vasta lilllll 28. oktoober 2018 at 20:02

          Mul aastaringselt toas jõulutuled üleval. Kui ka suvel vähe hallim ilm on, panen põlema jõulutuled ja küünlad ning naudin hubast elamist. Eks ole õue ka minu aastaringne jõuluvaimustus näha, aga… kelle asi see on 😀 😀