0
LAPSED Lasteasjad TESTIN JA ARVUSTAN

mis mänge sa lastega mängid?*

12. november 2018

Ma ütlen ausalt, et mõnikord on lastega mängida nii… igav. Jah, head emad seda vist ei tunnista, aga no mis ma teha saan, kui mingisuguse pusle 100x kokku panemine mulle maailma igavaim ajaviide on. Samas on alati võimalus välja pakkuda neid mänge, mis endale meeldivad ja siis loota, et laps vedu võtab. Noh, näiteks nukkudega mängida on tore, sest Mari räägib alati nii naljakat juttu. Ehk on asi suuresti ka selles, et Mari kõne nii hilja tuli, et iga tema sõna ja lause on mulle nii ägedad, või siis on see üldine emade uhkustunne laste saavutuste ja fantaasialennu üle. Huvitav on teda kuulata, sest ta räägib just seda, mis ta ajunatukene parasjagu toodab.

Näiteks praegu on Maril mingi surmateema. See hakkas suvel surnud herilastest/kärbestest, aga nüüd räägib ta miskipärast tihti kiirabist ja surmast. Seega on ka üks lemmikmänge Maša maja ja huntide kiirabiautoga – tuleb Maša või karu päästa ja terveks teha, muidu saab surma. Ei teagi, ehk on lasteaias räägitud kiirabidest ja surmast? Veits õudne oli, kui Mari mulle eile südamerahuga ütles: “Varsti emme saab surma ja siis Mari nutab… Ja siis saab issi ka surma ja siis saab kiirabi kutsuda!”. No mõtle nüüd välja, et kust selline jutt või mõte tuleb. Igatatahes seletasin ma talle ära, et emme ja issi ei saa kindlasti surma ja kiirabi ka vaja pole, kuigi see on vist ta suur unistus – kiirabi kutsuda.

Ma kunagi vastasin ta mingisugusele küsimusele, et kiirabi tuleb siis, kui keegi väga haiget saab, aga üsna pea sain aru, et see oli vale taktika, sest Mari tahtis peale iga rüselust Lendega endale kiiremas korras kiirabi kutsuda. Siis seletasin, et no kui veri välja tuleb, siis alles tuleb kiirabi. Jälle viga, sest mõnikord nokitakse siin endal mingi kärn maha ja nõutakse jälle kiirabi. Hullumaja, eks.

Ükspäev Mari nokkis oma huult.

“Mari, ära noki, sul läheb huul katki!”

-“Jah, siis tuleb veri välja ja ma suren ära…” nentis Mari mõtlikult.

“Ei noh, surema sa küll ei hakka, aga haiget saad.”

-“Kui haiget saad, siis saadki surma,” kinnitas ta teadjalt ja keeldus uskumast iga mu selgitust.

Ehk siis võite ära arvata, et Mari üks lemmikmänge on arstimäng. Tal on oma väike kohver arstiasjadega ja see mäng mulle ka väga meeldib, sest ma pean ainult lamama ja oigama, kuni Mari mind terveks ravib.

Üks tore viis lapsega mängida ja teda samal ajal arendada, on kasutada ka erinevaid pilte. Neid võib ise ajakirjadest välja lõigata, aga kes seda ei viitsi, siis Hetk Iseendale teeb ägedaid kaarte, millega on lõputult mänguvõimalusi. Kuna neid on võimalik osta kolmes keeles, siis on neil ka palju erinevaid pilte peal, seega kuna meie majas veel lapsed nagunii aru ei saa, et mis keeles sinna peale kirjutatud on, kasutame me neid praegu läbisegi just piltidega mängimisel.

Siinkohal ongi lõputu arv tegevusi, mis nüüd teha saab. Näiteks otsida välja erinevad ametid ja rääkida, mis üks või teine teeb. Eraldada hunnikutesse loomad ja linnud. Mis häält loomad-linnud teevad, kus elavad? Eripedagoog andis ka idee, et näidata ka samal ajal netist videosid, et kuidas ja kus need loomad-linnud päriselt elavad. Näiteks oli Maril väga huvitav näha, kuidas lehma lüpstakse. Ega linnalaps sellist asja muidu näe.

Veel annab välja sorteerida erinevad sööke – kus nad kasvavad, mis toidu sisse neid panna saab, mis maitseb, mis ei maitse. Mis on aprikoosi sees, mis juhtub, kui see kivi mulda panna. Siis kasvab puu, puu otsa kasvavad uued viljad. Tundub mega loogiline, aga laps ei tea ju selliseid asju, kui ise rääkida ei taipa. Tal põnev kuulata ka.

Väiksematega saab neid kaarte sorteerida näiteks kasvõi värvide järgi, aga ma päris väikestele ei soovita neid kätte anda. Kortsutatakse ära. Seega võimalusel oleks hea need ära lamineerida, aga ma ei tea, kus ma seda teha saaks. Seega üritan ma neid hetkel Lende silma alt pigem eemale hoida ja mängin nendega Mariga kahekesti.

Mida Marile veel meeldib teha, on tähti ja numbreid õppida. Numbreid saab ritta panna, paluda otsida üles viis, kaks, neli jne. Saab otsida ühesuguseid numbreid (noh, meie saame, sest meil mitu pakki) ja otsida välja, et näiteks kui vana on Mari, kui vana Lende, kui vana emme-issi.

Tähti tahab Mari ka vaadata, saab aru, et venekeelsetel kaartidel on “need teised” tähed, aga tunneb ära Mari tähe ja emme tähe ja issi tähe ja Lende tähe. Üldse on ta suur tähehuviline ja küsib tihti, et kelle täht see või too on.

Ühesõnaga nagu öeldud, on nende kaartidega mängimine lõputute võimalustega ja paljusid asju me veel kasutada ei saa, sest Mari veel ei oska. No näiteks kirjutada oleks nendega üli tore õppida, erinevates keeltes sõnu harjutada jne. Eks me seda kõike saame veel tulevikus teha, aga jah, enne pean selle lamineerimisvõimaluse leidma, muidu need ei püsi nii kaua, saavad korralikult vatti.

Üks selline komplekt maksab 14.99€ ja tellida saad sa neid näiteks Hetk Iseendale Facebooki kirjutadesSamas kasutades salasõna “mallukas” saate need endale tellida hoopis 20% soodsamalt, seega soovitan pigem seda teha. Ma ei oska siinkohal öelda, et mis vanusest alates need kaardid sobivad, sest ega iga lapse võimed ja areng on erineval maal, aga kuna võimalusi on nii palju, siis paariaastasest kuni kohe päris suure lapseni. Need tulevad ka juba ilusa paelaga kinkekarbis, seega ka tore ja üsna taskukohane kingitus, kui mõne lapse sünnale minek 🙂

*Postitus sündis koostöös Hetk Iseendale firmaga 

Loe ka neid postitusi!

15 Kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta A 20. november 2018 at 23:31

  Kes fb loosi võitis ja kaua sooduskood kehtib?:)

 • Avatar
  Vasta Ly 15. november 2018 at 02:25

  Oh kuidas mu viiene armastab lauamänge. Kõik mis eakohane ja arengule vastav läheb käiku- uno junior, snakes and ladders, prügisorteerimise mäng, domino, memori ( teeb alati tuupi, ükskõik kui palju neid paare ka lauale ei paneks ? ( olen kade), siis veel mingi imelik mäng numbritega, kus tuleb leida puudu olevad numbrid, euroopa riikide mäng ( palju erinevaid võimalusi), monopoly) igatahes kõike mängime, väga tähtsal kohal on ka rolli mängud, sest mida ikka meeldiks ühele viiesele rohkem teha, kui kujutleda end kellekski ja siis rolli sisse elada- enamjaolt ollakse politsei või sõdur ? oh god, nende nutikusel puuduvad piirid ja,nendega koos mängimine on puhas rõõm, kuna endal ei olnud kübet ka neid mänguasju ja harivaid mänge nagu tänapäeva lastel on ?

 • Avatar
  Vasta kersti 14. november 2018 at 16:45

  osalen loosis

 • Avatar
  Vasta Kadi 13. november 2018 at 19:16

  See surma teema lastel mingi hetk tekib. Selline etapp või värk lapseeas. Mängitakse läbi ja räägitakse hästi palju surmast. Töötan lasteaias ja minu esimese rühma lapsed käisid pidevalt mängult kellegi vanaema matmas. Süüdati puuokstest küünlaid õues lumehunnikus jne. Vahel rääkisime sel teemal. Aga “matuseid” oli oi kui palju. ?? No mis teha, elu osa see on.

 • Avatar
  Vasta Heret 12. november 2018 at 14:36

  Hei, meil on koju ostetud lamineerimis masin ja kiled. Maksis alla 50 euri ja meie oleme sellega lamineerinud diplomeid, laste joonistusi, tähekaarte ja isegi teinud puulehtede raamatu. Igati asjalik endale see hoopis koju soetada 🙂

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. november 2018 at 14:38

   oh, hea mõte! uurin!

 • Avatar
  Vasta A 12. november 2018 at 14:29

  Mu 1a7k plikale meeldib ka arsti mängida. Meil arsti kohver siis käib kraadib ja vaatab kurku jne. Ja teine lemmikmäng on nukud, titade söötmine ja kussutamine ning muidugi ka köök ja kokkamine 😀 lahe vaadata kuidad väike tirts askeldab ja mängib nagu suur laps.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. november 2018 at 14:49

   Jaaa, mul on kaa nii armas vaadata, kuidas Lende nukkudega asjatab nagu PÄRIS inimene 😀

 • Avatar
  Vasta G 12. november 2018 at 13:34

  Kolme aastase posiga on lemmikud rongiradade ehitamine, erinevad auto mängud, puzzled, legod, Uno junior on ülipopp hetkel, avastasime hiljuti ka iq puzzle, kus erinevad kujundid tuleb mängulauale saada nii, et ühtegi kujundit järgi ei jää.
  Seitme aastane tüdruk mängib veel nukkudega aga üldiselt koos oma sõbrannadega juba. Koos mängime erinevaid lauamänge nt.ussisõnad, reis ümber maailma, euroopa riigid, kalale, alias ja lisaks ka erinevad kaardimängud nagu uno, double, musta notsu põhimõttel kaardid, tavaliste kaartidega linnade põletamine jt. Muidugi on ka tüdruku lemmik hetkel iq puzzle ja ausalt meeldib mullegi seda mängida.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. november 2018 at 14:50

   Tahaks ka juba rohkem lauamänge mängida lastega, kui nad vaid oskaks 😀

 • Avatar
  Vasta Salme-Marta 12. november 2018 at 12:07

  Mängusid ei ole vaja mängida. Laps tuleb Sul välla saada enda seest, vaatmis! Siis pärast mängid temaga!

  Ei ole vaja akata genereerima lastes varakult seda mängimise-asja. Mudu mõtlevadki, et elu on nigu mäng. Annad talle kohe mingi päris asja kätte – kulbi või poti või panni või lüpsmisenõu. Mina andsin oma lastele kätte niisked kaltsud ja need nühkisid usinasti nendega põrandaid ja seinu. Nii puhas oli kõik et.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. november 2018 at 14:50

   Lüpsinõud on kätte antud 😀

 • Avatar
  Vasta HLK 12. november 2018 at 11:38

  Lamineerida saab koopia keskustes. Lihtne kodune viis on ka läbipaistva teibiga (võimalikult laiaga) üle kleepida.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. november 2018 at 14:50

   Jah, teip ka variant!