LAPSED Marta

hommikuse hala jätkuks

26. november 2018

Nagu ma eelmise postituse lõpetasin, siis suht kohe oligi mul SIET’ist kutsutud imetamisnõustaja ukse taga. Uskumatu ikka, et selline võimalus üldse olemas on ja nagu Kardo hiljem kommenteeris, võiks see olla lausa kohustuslik külastus kõigile, kellel vähegi imetamisega probleeme või küsimusi on. Tegelikult on uskumatu, kui paljud elementaarsed asjad võivad osadele jumala võõrad olla ja kuidas isegi väike kõrvaltvaataja pilk võib palju muuta.

Minu hommikuse nutu ja halahoo tagamaad ei alanud kindlasti mitte täna, vaid päevi tagasi. Selles suhtes, et jah, kindlasti andsin  ma juba haiglas vale võttega rinda ja sealt said alguse hellad tissid, aga laias laastus on Marta sünnist saadik suht unetu seis olnud. Ärge saage valesti aru – süüdistada on vaid ennast, sest Marta ju magab enamuse ajast ja kui ma magaks nagu normaalne inimene, siis ei oleks üldse mingit probleemi. Aga kas ma seda teen, eiiii.

Me ärkame kõik umbes 8 paiku hommikul, sest Mari ja Lents naljalt kauem ei põõna. Samas magama olen ma peale Marta sündi läinud umbes… kell 2 öösel? Ja selle kuue tunni jooksul ärkan ma umbes kolm korda, et süüa anda. Ja see pole nii, et võtan kaissu, annan süüa ja magan rahulikult, vaid mingis kramplikus asendis nuttu tagasi hoides valust värisedes voodis istudes. Ehk siis pole ka need unetunnid väga kvaliteetsed nagu arvata võib.

Ja kuna eilne öö jäi veel kuidagi eriti lühikeseks ja imetamine kuidagi ekstra valus tundus, siis arvatavasti läksin ma aina rohkem ja rohkem pingesse. Mul oli juba sünnitusest õlavööde superkange ja kangestudes kuidagi kägarasse lapse kohale mitmeid päevi ja öid, ei teinud asja paremaks. Ja mida rohkem krampis sa oled, seda valusam kõik on ka.

Ühesõnaga leidis nõustaja, et ma olen esiteks ise superpinges ja teiseks oli mul ainult vaja seda, et Marta natukene rohkem suu lahti teeks. Kuna aga imetamine haiget tegi, siis siiani oli nii, et kui ta ärkas, siis vahetas Kardo mähkme ja vajadusel riided ja selleks ajaks kui ma lapse enda kätte võtsin, oli ta juba hüsteerias. Mistõttu teda “meelitada” suud rohkem lahti teha oli üsna võimatu ja üldse kõik kokku selline surnud ring. Magamata, pinges, valudes, see pole just imetamiseks imeline kombo.

Aga peale nõustaja käimist olen saanud lausa nutmata imetada, nii et jeeee. Okei, valus on ikka, aga mitte enam nii hullult. Ehk siis teen nüüd nii:

  • Proovin lapse võtta kohe, kui ta ärkab, et ta ei jõuaks ärevile minna.
  • Teen endale võimalikult max mugava pesa, et saaksin ennast nii lõdvaks lasta kui võimalik.
  • Proovisin uut asendit – kui “tavaline” ei tööta, siis imetamisasendeid on veel. Täna näiteks sobis hästi nn “jalgpalli asend” vms, et laps on nagu kaenlas kuidagi.
  • Kui enne üritasin ma ise talle rinda suhu toppida, kui mulle tundus et suu lahti on, siis nüüd proovin hoopis teda õigel hetkel rinna otsa suruda, siis läheb ka võte paremini, enne küürutasin lihtsalt kuidagi imelikult tema kohal.
  • Loobusin imetamisrinnakatest ja kasutan ainult neid Medela rinnapiima koguvaid.. topsikuid? Käivad otse rinnale, ehk siis see saab õhku ja puhata, aga mina ei leki piima.
  • Ööseks sebin endale mingi parema tule, sest seal kottpimedas pole võimalik seda nn õiget hetke enivei tabada ja seda valusam see olla võib.
  • LÄHEN NORMAALSEL AJAL MAGAMA.

Ma tundsin ennast terve päeva jube nõrgana, kõik kohad valutasid ja alles õhtul sain aru, et mul on ju lihtlabane palavik tekkinud.  Ehk ongi see keha märk, et kle ole inimene ja puhka ka vahelduseks, ma kogu aeg toimetan siin midagi ja tahaks koristada ja sättida ja teha ja .. aga keha, krt, ei jõua veel nii hästi.

Igatahes tahtsin teada anda, et kuidas mul siis nõustajaga läks ja öelda, et enam nii hull ei ole. Joon tassi teed ja lähen Martakesega magama ära. Homme on parem päev!

Ja no lõpetuseks muidugi suva telefonipilte ka, kuidas muidu 🙂

Lende tassib Martale ustavalt tekke ja mänguasju kaissu ?

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kati 27. november 2018 at 14:56

    Ma olen siiani tänulik peaaegu 14 aastat tagasi olnud keisrilõike kogemusele, mil jäeti haiglasse lapsega peale lõikust 5-ks päevaks. Selle ajaga kästi mul magada lõputult, õppida imetama iga nurga all, puhata, tutvuda lapsega – mida seal haiglas ikka muud teha, sel ajal puudus ka nutitelefon mu näo küljes. Siis ma sain aru, et nurgavoodi oli põhjusega. Ma siiani ei jõua kõigile ära soovitada, see on kõige olulisem aeg ilmselt minu elus olnud, mil ma rahulikult õppisin olema rahulik, ema, imetaja ja parem inimene.

  • Avatar
    Vasta Aura 27. november 2018 at 13:03

    Aga mina ei saa aru, kas see eraämmaka töö osa pole, et ta kohe ka õigesti imetamist õpetaks? Ei saa ju mitu päeva oodata ja kannatada ja last näljas hoida, kuni kellegi targema juurde leiad. Ma alles ise beebiootel, pole varasemat kogemust, aga loodan eraämmakale, kes kohe kui beebi käes ka esimeste asajdega nõu juurde annab. Sest sünnitusega ju kõik ei piirdu, peab oskama kohe ka edasi titaga peale hakata. Natuke hirmutav see kõik mu jaoks, aga loen, imestan ja vaikselt valmistun 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. november 2018 at 15:50

      No ämmakas saatis meid perepalatisse ära, vaatas, et beebi on kenasti rinnal ja mul tervisega kõik ok ja läks koju ära. Eraämmakas ei ole kindlasti imetamisnõustaja rollis 🙂

  • Avatar
    Vasta Greete 27. november 2018 at 12:17

    Ma kasutasin ka neid rinnapiima kogumise topsikuid omal ajal. Chicco omad olid meil. Supper head asjad! Eriti meeldis mulle see, et kui ühest rinnast sõi ja see surve vms tuli, siis sai teine rind vabalt joosta, mitte ei olnud rinnakasse (rinnapatja) kokku surutud, leevendas pinget nii.

  • Avatar
    Vasta Liisa 27. november 2018 at 09:27

    Tore, et imetamine sujub nüüd paremini! 🙂

    Mulle jäi postitusest silma aga need Medela rinnapiima koguvaid.. topsikuid? Vms. Googeldasin. Väga pihta ei saanud, mis need on ja kuidas nad töötavad või piima koguvad. Põnev:)

    Kui plaanid teha posti vahenditest/ asjadest, mida Martaga kasutad, siis hea meelega loeks neist. Samuti ka kuidas vastsündinul riidest mähkmete kasutamine edeneb. Plaanin nüüd teisise lapsega ka kohe selliste mähkmetega algust teha. Olen põnevil, eriti kuna esimesega jätsin pooleldi ja alustasin mõne kuu pärast uuesti.

  • Avatar
    Vasta Karu 27. november 2018 at 08:56

    Minu lapse puhul aitas see ka, kui enne tissutamist panin rinnanibu talle vastu nina paar korda, siis ta tegi suu hästi lahti nagu linnupoja ? ning siis oli lihtne talle tissu ilusti suhu panna! ?

  • Avatar
    Vasta Mel 27. november 2018 at 08:53

    Tahtsin küsida, et kuidas sul nüüd kloori lõhnaga on? ? Ma ka raseduse ajal igapaev klooriga pesin aina kodu, niihea lôhn lihtsalt. Nüüd eile kolm päeva peale sünnitust sama asja tehes pidi hinge kinni võtma. Ei saa aru kuidas see meeldida sai ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. november 2018 at 09:35

      ma pole veel nuusutanud 😀

  • Avatar
    Vasta Kärt 27. november 2018 at 08:49

    Lugedes neid soovitusi..siis on kõik ju nii loogiline ja lihtne, et miks vaja selle jaoks eraldi nõustajat..aga noh eks keskendudes muudele asjadele vahes lähebki nö meelest, et mis tegelt teha vaja oleks (nt magada, lasta enda lõdvaks jne). Ja see, et kui laps juba ärkab siis kõigepealt ongi kõhu täis söötmine ja siiis alles muuga tegelemine..v.a juhul kui tal kaka mööda külgi juba jookseb, siis vast vaja enne ära puhastada kui sööta ?

  • Avatar
    Vasta Lilian 27. november 2018 at 00:26

    Appi,kuidas tahaks endale ka kaissu vastsündinu lõhna,mul mingi veider nõrkus selle vastu. Kui paljud muud ei tee imikutega,kui vaid pildistavad ja imetlevad,siis mina enamusajast nuusutasin. Nii kurb oli teda vannitada,sest tänu sellele see kadus nii ruttu. Vaatan su pilte ja beebi isu tuleb peale,kuigi mul kaisus 6kuune,aga tavalise aroomiga väike inimene ?

  • Avatar
    Vasta Tuure 26. november 2018 at 23:46

    Aga miks sa teda üldse istudes imetad kogu aeg, miks mitte külil pikali kõht kõhu vastas? Nii on ju kõige mugavam ja keha on pingetest täiesti vaba. See oli minu lemmikvõte ja hiljem viskasingi igal pool imetamiseks külili.

    Mulle õpetas ja soovitas seda ka SIET’i maailma armsaim nõustaja ja sealt see mulle külge jäigi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. november 2018 at 00:21

      Ma lihtsalt ei saa nii absoluutselt, 100x ebamugavam.

      • Avatar
        Vasta Tuure 27. november 2018 at 01:02

        Huvitav.. ma panin kaks patja pea alla ja sirutasin alumise käe pikalt tema pea kohal välja ja nautisin puhkeminuteid. ?
        Aga eks muidugi igaühele oma.
        Edu oma mugavaima ja pingevaba asendi leidmisel. ?

      • Avatar
        Vasta Carmen 27. november 2018 at 08:26

        Ma ka môlemat süles imetanud, no ei suutnud mina normaalselt külili imetada ja no tôesti oli ebamugav . Alati kui küllili imetasin oli lisaks ebamugavusele ka küljealune märg hiljem ? aga mina nt ostsin teise lapse aeg omale magaziinist mingid “jõulutuled”. Need ümmargused pallikesed mida müüakse ümbert pitsi ja millega iganes veel. Töötavad patareidega ja mônusalt hämar, et kedagi teist ei sega, aga ka piisavalt valgust, et beebi ilusti imetatud saaks ôieti ?

    • Avatar
      Vasta C. 27. november 2018 at 00:50

      Miks sa arvad, et see mis sulle kõige mugavam asend on, sobib ka kõikide teistele automaatselt?
      Oh mind ajavad sellised “mina tegin nii ja miks sina nii ei tee” stiilis kommentaarid närvi.

    • Avatar
      Vasta Ma 27. november 2018 at 08:43

      Kusjuures minul on ka külili jube ebamugav imetada. :/

      • Avatar
        Vasta Monts 27. november 2018 at 17:01

        Ühinen ka selle klubiga. Poiss 6 kuune ja kogu aeg istudes söötnud. Külili kohutavalt ebamugav. Nüüd küll vahel harva kui enne magama minekut tohutu jonn ja mitte miski muu enam ei lohuta, siis lükkan tissi suhu ja ise kannatan seal küliti kuidagi see maksimaalselt 5 min ära. Aga no meie puhul oleks see varem isegi võimatu olnud, poiss oli enneaegne ja nii pisike, et mitte mingisuguste imeväega ei oleks varem külili asendis minu väikese partiiga kokku saanud 😀 Ja oi me maadlesime alguses pikalt ta alumise huulega. Võte oli muidu kõik õige, aga alumise huule tõmbas kogu aeg sissepoole. Kogu aeg aerutasin oma sõrmega ja tõmbasin alumist huult välja ja muudkui võitlesin temaga. Õnneks sai ikka lõpuks selgeks 😀

  • Avatar
    Vasta Älis 26. november 2018 at 23:32

    Meil oli ka beebitoas soolalamp alguses, aga siis keegi astus lüliti peale ja see enam ei läinud põlema. Saan siiani hakkama nende night light tulukestega, mis käivad otse pistukusse. Meil poes saab ca 5-10 EURiga, Alis saab samasuguseid 1-3 EURiga. Väga head asjad. Peaasi, et tuluke oleks rohkem selline sume ja kollane..mitte erkvalge või sinine, viimased pidavat inimest rohkem turgutama, mida meil öösel pole vaja.

  • Avatar
    Vasta Triin 26. november 2018 at 23:22

    Mul oli peaaegu kuus kuud tagasi teise poja sündides sama lugu, kohe sai tissi vale võttega suhu (muidugi olin esimese ööpäeva intensiivis ja seal voodis voolikute rägastikus pole väga mugav mingit asendit ka leida), ikka mega valus oli rinda anda ja tunne suht sama, et palun ära taha veel süüa. Õnneks sain selgeks liigutuse, et tõmban ühe käega beebi lõua allapoole, kui tissi hakkan andma, siis sai korralikult sööma ja mina valust lahti. 🙂
    Jõudu teile kõigile ja pai lastele! Beebid on ikka nii armsad 🙂

    • Avatar
      Vasta JJ 27. november 2018 at 01:15

      Soovitan ka seda – sõrmega lõuga veidi allapoole teeb suu rohkem lahti. Meil oli asjast abi.

  • Avatar
    Vasta Kairit 26. november 2018 at 23:10

    Mul öölambiks soolalamp. Piisavalt valge/hämar, et mugav last imetada, näen kus ta suu on :D.
    SIET teeb imesid, kãis mul ka naine kodus õpetamas, ja imetamine muutus ikka väga kauniks/mugavaks tegevuseks.
    Edu ja kiiret paranemist rindadele. Nii armas beebi (L)

  • Avatar
    Vasta Laura 26. november 2018 at 23:03

    Kohe kui esimene laps (juba 5 a tagasi -appppiiiiiii!) sündis, ostsin öiste toimetuste jaoks Koduekstrast soolalambi. Toimib ideaalselt, on tervislik ja töötab siiani, ilus ka ?