AUTOJUTUD

autojutud: eelsoojendus?

29. november 2018

Kui ma kunagi uurisin, et mis lisadeta inimesed hakkama ei saaks, siis päris mitmed kiitsid eelsoojendust. Ma ei saanud toona aru, et miks see vajalik olema peaks, sest õues oli enam-vähem soe ja mul oli siis au nende prooviautodega sõita, kus enivei väga külm ei olnud. No aga NÜÜD. Õues on paaalju külmem ja hommikul lapsi aeda viia on vahepeal ikka piin küll. Esiteks ei tohi ju lapsi jopede-kombedega turvavarustusse panna, seega tellisin lastele meriinovillase voodriga auto”kombed”, ehk siis tavalised onesie’d. Sall kaela ja müts pähe, annab uksest autoni joosta küll, aga no kui autos ka külm on, siis tuleb veel tekkidega jamada ja no mõte eelsoojendusest hakkas idanema küll.

Marimellid kirjutasid ka mingisugusest soojenduse variandist, aga kui ma seda kodukat uurisin, siis sain aru, et minu auto on selleks liiga vana ja seega matsin ma mõtte maha, et ma eelsoojendusega autot enne suve nautida saaks, kui uue auto ostame. Aga noh, suvel pole seda nagunii vaja ? Seda niikaua, kuni üks tuttav mainis, et tal sama vana auto ja ta küll sai paigaldada eelsoojenduse. Mitte küll selle, mis ma vaadanud olin, aga MIDAGI tal oli – täpsemalt ta öelda ei osanud, sest ta ise ei tegelenud selle teemaga, vaid mees. Siis küsisingi teie käest FBis ka, et kes mida soovitaks ja kas üldse saab. Sain targemaks ka, et esiteks variante on laias laastus kaks: kütusel töötav soojendi ja elektril töötav soojendi.

Elektrilist eelsoojendust pakub Calix ja see olla siis neist kahest soodsam variant. Selle ainus miinus on see, et ta peab töötamiseks olema elektrivõrgus. Lisaks vajab tema soojendamiseks 2-3 tundi, samal ajal kui kütusel töötav soojendi saab auto soojaks juba paarikümne minutiga. Rohkem infot elektril töötava soojendi kohta lugesin SIIT, aga no laias laastus mulle see tehniline jutt ei ütle midagi, ainult see, et võtab kauem aega, vajab elektrit ja on odavam. Calixi paigaldus jääb natukene alla 1000€, aga see vist oleneb auto mudelist ka.

Kütusel töötava soojendil on rohkem plusse, aga samas on ta ka umbes 2x kallim. Minu autole näiteks umbes 2000€ (täpse summa jaoks on vaja küsida hinnapakkumist, pidin saatma enda auto inffi ja sain suht ruttu pakkumise).

  • Lahendus on juhtmevaba. Mis tähendab, et seadet saab kasutada igal pool, pole vaja juhtmeid ja pistikuid.
  • Kiirem lahendus. Soojendab mootori üles juba 20-30 minutiga, mis on hea talvepäevadeks, kus ootamatult selgub, et oleks vaja kuskile minna.
  • Võimalik ühendada auto kliimaseadmega ning kütta soojaks ka salong, mitte vaid mootor. Lastel hea kohe autosse istuda.
  • Sisselülitamiseks või taimeri seadistamiseks saab kasutada nii autosse paigaldatavat taimerit, kaugjuhtimispulti kui ka mobiilirakendust – nutimaailm!

Webasto eelsoojendusel on kaks varianti:

A. pult – Telestart T100 (tekivad lisakulud tulevikus on patarei ning sõiduki häälestamine ainult leviala distantsilt)

B. ThermoCall (vajab eraldiseisvat SIM kaarti ja lisanduvad igakuised telefonikaardi haldustasud – eeliseks sõiduki häälestamine levialas).

Oijah, see automaailm on ikka nii lõputult võimalusi täis, oskaks ainult neid valikuid ka teha. Ma tean, et see eelsoojendi pole mingi must-have, aga samas lastega tundub see mugavus lihtsalt niii ahvatlev, et tuleb vist ära teha. Ise ka ei taha talvel autos külmetada, rääkimata pudinatest. Muidugi oleks targem paigaldada see uude autosse, aga no jumal teab, kaua me lõpuks sellega sõidame ja eks ta ju väärtust lisab ka masinale juurde, kui selline uhke mugavusvidin autos olemas on.

Igatahes… kas teie autol on eelsoojendus? Mis varianti te soovitaks? Ja kas roolisoojendust on ka võimalik lisana panna? Mu rool on jääst tehtud ?

Loe ka neid postitusi!

61 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta K. 30. november 2018 at 23:30

    Mu pea 10a vanusel maasturil oli Webasto juba ostes kaasas. Mingi aeg ta enam ei töötanud, mees ei viitsinud asja uurida ja pmst lihtsalt käivitasime auto ja lasime tal maja ees 10min töötada. Kuna selline külmkäivitus aga teeb ikkagi auto mootorile liiga lõpuks – me diiselauto puhul just süüteküünaldele, millest pooled keeldusid lõpuks töötamast. See omakorda halvendas veelgi käivitust.

    Eelmise talve lõpul lasime Webasto ikka ära remontida, lisaks oli vaja lahti murda süüteküünlad mis ei töötanud ja nende pesad ka taastada – remondikulu oli korralik summa.

    Lisaks lasime paigaldada autosse taimeri. Eelmisel õhtul lülitan kellaaja sisse ja hommikul ära sõites on nö mootori ja käigukasti õlid juba soojad ja kiiremini hakkab ka sooja salongi puhuma. Variant oleks ka süsteemi niimoodi ümber ehitada, et koos mootori soojendamise teeb ka läbi kliimaseadme salongi soojaks, aga see maksab mingi suurema summa ja minu automargi puhul pole garantiid, et see ka nii töötama hakkab.

  • Avatar
    Vasta Katre 30. november 2018 at 15:14

    Mis siin soovitada. Kui sul see Webasto raha üle on, siis pane. Elu teeb mugavamaks ikka.
    Mul pole soojendust ja autosse istun kinnastega. Õnneks hakkab auto pärast 4-5min käimist juba sooja puhuma, seega kui auto 5-10 minutit käib, on salongis juba okei olla. See on täpselt see aeg, mis mul lume pühkimiseks ja jää kraapimiseks kulub nagunii. : )

  • Avatar
    Vasta Ele 30. november 2018 at 13:48

    Mõttekas jah auto 10min varem sooja panna. Rool on jah külm. Aga ma kasutan juba aastaid sõitmiseks nahkkindaid. Käed soojad ja mugav sõita.

  • Avatar
    Vasta Kristi 30. november 2018 at 07:27

    Minu eelmisel autol ei olnud (vist) eelsoojendust, vähemalt ma ei kasutanud seda kordagi. Ikka käisin enne riidesse panekut õues ja panin auto käima (pidupäevadel tegi seda mees) ja hiljem siis astusime sooja autosse. Õnneks elame me metsa sees ja ärandama tuleks võibolla ainult mõni rebane, linnas sellist luksust ei ole, et jätad töötava auto õue üksi soojenema.
    Praeguse auto saan läbi akna puldist tööle panna, see lülitab ise kõik soojendused (isegi roolisoojenduse) sisse ja kui me lõpuks autosse jõuame, on see pea sama soe kui tuba. Isegi ukse saan puldist lahti libistada. Veel mõni nädal tagasi ei osanud ma sellistest asjadest undki näha, praegu ei vahetaks sellist luksust enam millegi vastu. Roolisoojendus on mega!
    Kahjuks ühtegi vastust Sinu küsimustele anda ei oska

  • Avatar
    Vasta Ruth 30. november 2018 at 05:37

    Ja meie eelsoojendil on taimer ka, et õhtul või millal söidu lõpetad. Paned taimerist aja, et 2h enne “väljasõitu” hakkab soojendama vms. Ei ole see tüütu ja ebamugav, kui ei jõua lux autosid endale kõik lubada. Ei saagi aru miks enamus oma kalleid autosid siin esile tõstavad :D. Kedagi ei huvita mis auto mark kellegil on.

  • Avatar
    Vasta Ruth 30. november 2018 at 05:32

    Huvitav, et meie maksime Soomes elektrilise eelsoojenduse eest kõigest 250€ ja toimib. Ei tea kust see Calix oma summad võtab ?

  • Avatar
    Vasta Mia 30. november 2018 at 00:35

    Meil on juhtmest, elektri pealt. Kuna mees ei viitsi hommikul varem garaaži lipata, siis ostis taimeriga vargapesa (sellel on kindlasti mingi targem nimetus ka). Tulen õhtul töölt koju ja panen juhtme külge. Hommikul kl 6.00 hakkab soojendus uhama ja kui ma 8 ajal tööle lähen, on autos korralik saun. Mootor on ka muidugi soe ja see pikendab tunduvalt selle eluiga. Kunagi öeldi, et üks külmkäivitus on võrdne 300 km sõiduga, mille võrra varem masin otsad annab. Ei kujutaks ette, kui peaks igal hommikul külmunud aknaklaase kraapima ja siis jääkülma salongi istuma. Teine suurepärane asi on esiklaasisoojendus. Juhuks, kui pean auto kuhugi lageda taeva alla jätma, siis istun autos soojas ja klaasid on 3 minutiga puhtaks sulanud.

  • Avatar
    Vasta Hey 29. november 2018 at 23:26

    Mitmed siin kirjutavad, et ära pane ja varsti müüd auto nagunii maha jne… well ma paneks webasto kasvõi nädalaks peale, kui vaja. See teeb elu lihtsalt nii palju kergemaks.
    Mul webasto kahel viimasel autol ja enamasti hommikuti soendab taimeri pealt, pulti kasutan, kui erakorraline minek 🙂

  • Avatar
    Vasta Gretz 29. november 2018 at 22:49

    Minu autol olemas Webasto. Ülimugav – lükkad puldist tööle (ei pea isegi selleks õue minema) ja ca 20-30min pärast (sõltuvalt kui külm õues on) on autosse minnes salong soe. Lisaks on lihtsam ja kiirem ka auto jääst puhtaks kraapida. Ei vahetaks mitte millegi vastu. Eriti mõnus on see nüüd kui pisikese beebiga ringi tuuritan.

  • Avatar
    Vasta Liina 29. november 2018 at 22:45

    Never ei maksaks 1000 euri, et saada eelsoojendust mis peab kolm (kolm !!!) tundi varem sisse lükkama? Mõttetu ju? Ma tõusen kell 7 et kell 8 välja sõita. Mitte kell 5 et autosoojendus sisse lükata. Kui eelsoojendust valida siis ainult kütuse pealt.

  • Avatar
    Vasta T 29. november 2018 at 21:47

    20-30 minutit? Ma ostaks eelsoojendi ainult siis, kui see teeks auto KIIREMINI soojaks, kui lihtsalt käivitamine. Arvan ka, et pane lihtsalt auto soojenema enne sõitu ja see on sul 7-10 minutiga soe. Istmeaoojendus läheb ju üliruttu ja kui istmed soojad, siis juba sõita mõnus.

  • Avatar
    Vasta Mann 29. november 2018 at 21:47

    Auto soojeneb siiski eelkõige sõites, mitte koha peal tiksudes. Soovitus panna auto pool tundi enne sõitmaminekut käima, on lollus- kulutad kütust, saastad keskkonda ja õhku, mida ise koos lastega sisse hingad ja lõhud autot.
    Kuna sul on eramaja, siis pigem soovitan garaaz ehitada, jääb ära nii selle kui kõigi järgnevate autode lumest väljakaevamine ja jää kraapimine.
    Mainitud eelsoojenduse seade paraku sinu auto väärtust ei tõsta, auto hinna määravad siiski muud tegurid.

  • Avatar
    Vasta Ülle 29. november 2018 at 21:08

    Bensiinimootoriga autole pole eelsoojenfust vaja. Paned auto 10 min enne sõitma minekut tööle ja auto on soe, kui lapsed sisse tõstad 🙂
    Talvel nagunii ei soovitata enne auto soojaks minekut sellega kohe sõitma hakata. Mõjub mootorile halvasti.
    Selle hinnaga autole nagu Sul praegu on, tundub üsna mõtetu kulutus. Müües sa seda raha ju tagasi ei saa.

  • Avatar
    Vasta Anna 29. november 2018 at 20:20

    Sellele autole ei paneks, kasutaks Kardot ? või käiks ise autot varem käivitamas, sest sarnase hinnaga auto väärtust tõstab eelsoojendi ~100€, kui sedagi.

  • Avatar
    Vasta N33 29. november 2018 at 20:10

    Enne kui eelsoojendust lased paigaldada proovi tõesti kas lihtsalt auto soojendamine võiks töötada. Ma panen tavaliselt 10-15 minutit enne minekut sooja ja toimib kenasti. See kiirem viis kui see eelsoojendus

  • Avatar
    Vasta Nimi 29. november 2018 at 19:41

    Me ka kasutame 10min – enne- auto – tööle varianti. Kunagi uurisime ka webascot, a kui töökaaslane rääkis, et tal on auto pidevalt hoolduses või muud jamad selle tõttu(kuna ka vanem auto ja miskipärast see tekitas ta autole mingeid probleeme, täpsemalt ei tea, ei kuulanud väga meeste arutlusi), siis otsustasime ka, et see ei tasu ära, sest miskipärast ei püsi meil ükski auto üle 1-2 aasta, neid ka tore aeg-ajalt vahetada, nagu vankreidki ?

  • Avatar
    Vasta H 29. november 2018 at 19:05

    Meil on BMW i3, elektriauto. Ja nii mõnus, et vajutad toas olles mobiilis lihtsalt “aja auto soojaks” ja selleks ajaks kui õue jõuad istud juba sooja autosse. Läheb konkreetselt 5 minutit aega. Talvel on lisaplussiks see, et siis ei pea akendelt ka jääd maha kraapima – sulab niikuinii ise ära. Käreda külmaga läheb ehk 10 minutit.

    Ise nii ära harjunud, et soovitan küll eelsoojendit.

  • Avatar
    Vasta Kristi 29. november 2018 at 18:14

    Kui turvatool on padjaga ja mitte rihmadega, siis peaks olema ka talvekombes sõit täiesti okei. Rihmade vahelt võib talvekombes laps n-ö välja libiseda/lennata, aga padja vahelt ei lenda ta kuskile. Ma küll ei tea, kas sul on ka patjadega toolid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 30. november 2018 at 01:47

      Ei ole

  • Avatar
    Vasta Emme 29. november 2018 at 17:57

    Mul ei ole eelsoojendit, ei tunne suurt vajadust ka. Kuna meil on oma kinnine hoov, siis panen enne välja minemist 5-10 minti varem auto sooja, sulatab aknad ära, on lihtsam jää ja lumi maha saada ja salongi istuda on ka meeldivam.
    Mehe autol on ostetud mingi eelsoojendusjubin, käib pikendusjuhtmega, et on suht tüütu. Ja mees kasutab seda vaid siis, kui on oht, et megakülma tõttu diiselauto ei pruugi hommikul käivituda.
    Aga jah, mõne jaoks on eelsoojendi “must be”, mõni ei osta autot ilma roolisoojenduseta või istmesoojenduseta. Minu jaoks on need toredad lisad, aga saab ka ilma hakkama.

  • Avatar
    Vasta Kats 29. november 2018 at 17:43

    Keegi juba vist mainis aga jah, kasutan ka seda taktikat, et lippan korra ôue ja panen auto tööle 🙂 (see siis kütte pealt :p )
    Samas, elan maal, Tallinnas päris nii vist ei pane autot tänaval tiksuma?
    Teine teema- vaatasime eile Malluka sügist, ütlesin oma tütrele, et see viimane osa täna! Ta küsis selle peale, etkas tuleb Malluka talv nüüd?
    Nii et kas tuleb? 😀

  • Avatar
    Vasta K. 29. november 2018 at 17:30

    Mu 2008 aasta isendil sellist asja ei ole ja oi kus ma sellest täna hommikul puudust tundsin kui autosse läksin ja kuna tegemist veel diisel autoga ei lähe see kohapeal soojaks ka..Mõtlesin kohe sellele, et oleks sel autol vaid webasto ???

  • Avatar
    Vasta Geidi 29. november 2018 at 17:02

    Webasto A variant on meil ühel autol. Kui muidu kisub mu käsi ikka Hiluxi võtme järgi siis talvel tahaks ma vaid subarut kasutada, sest sel on webasto 🙂 Niiii hea on.

  • Avatar
    Vasta Annika R-L. 29. november 2018 at 16:24

    A ja ma vana käruhulluna uurin,et mis käru te Martale jätsite? Mingis teemas küsisin juba aga kus,ei mäleta? Enda preila käruaeg läbi, Zapp veel kapiotsas uut omanikku ooramas niiet tuleb teiste körude teemadele kaasa elada?

  • Avatar
    Vasta JJ 29. november 2018 at 16:01

    Mallu, sinu auto eelsoojendus võiks olla Kardo – õpetad, kuidas autot käivitada, ta lippab korra välja, lükkab soojenduse sisse.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. november 2018 at 16:57

      Arvad, et ta vajaks õpetust teemal, kuidas autot käivitada või 😀

      • Avatar
        Vasta Vesper 30. november 2018 at 00:18

        Külma ilmaga niisama auto käima panek ei aita midagi, selleks, et mootor soojeneks ja salongi hakkaks ilma soojendusplokita soojust tulema peab ringi sõitma või siis kohapeal pöördeid üles lükkama ja mootori soojaks ajama (mis oleks eriti totter).
        Külma rooli osas soovitan osta mingi kangast roolikate, mis ei ole nii jube, kui ülikülmunud plastmass. 😀

      • Avatar
        Vasta JJ 30. november 2018 at 10:02

        Ei mina tea. Sina käisid autokoolis, mitte tema;)

        • Avatar
          Vasta Maru 3. detsember 2018 at 09:27

          Kardol on vist varemalt load olnud nagu mul kuskil kõrvu/silma jäi (a äkki nägin unes)

          No ja autot oskab ikka IGA mees käivitada ma usun, tegu pole Mari või Lendega ju 😉

  • Avatar
    Vasta Ents 29. november 2018 at 15:42

    Meil on 2 autot, ühel on webasto ja teisel juhtmest, aga sellega ongi nii, et kui palju külmakraade on siis nii kiiresti ikka soojaks ei saa, läheb tunde. Soovitan webastot, puldist ja kiiresti soe 🙂 teisi variante ei tea

  • Avatar
    Vasta Annika R-L. 29. november 2018 at 15:40

    Kindlasti ei raiskaks sellele raha,sest plaanid ju peatselt maha müüa ja seda raha mis autosse pannud oled ei saa kindlalt tagasi,turuväärtus loeb,kahjuks…Lisaks veel see,et Mari paned autosse pagasniku kaudu, see tuulutab kogu sooja autost välja-ma ütlesin ju et võta keskel kolm istet masin!!!- ? Parvi aeda või kasuta teist võtit ukse lukustamiseks ja psne auto nii 15 min varem õues tiksuma ja see on täiesti ok lahendus! Edaspidi vaata autol ka esiklaasi soenduse olemasolu,saab aknad ka soendamisel puhtaks?

  • Avatar
    Vasta Raili 29. november 2018 at 15:09

    Minu 2002 aasta passatil oli webasto. Väga tänuväärne asi oli 🙂 kolmanda korruse aknast panin hommikul mingi ca 10 mintsa ennem välja minekut käima ja auto oli jäävaba ja hea soe lapsega kohe minekut teha . nüüd meil 2012 aasta fordil on elektriline eelsoojendus( firmat ei mäleta) õhtul igatahes lükkan juhtme millel on see vahelüliti mis valitud kellaajal lükkab soenduse järgi ja samuti on hommikul hea minekut teha 😀 juhtmega lihtsalt peab kaks liigutust rohkem hommikul ja õhtul tegema 😀

  • Avatar
    Vasta Miiu 29. november 2018 at 15:09

    Me just panime Thermocalli. Megaaaa!

  • Avatar
    Vasta Kelluke 29. november 2018 at 15:03

    Meie eelsoojendus on puhur pikendusjuhtmega autosse u 10 min enne starti 🙂 töötab väga hästi

  • Avatar
    Vasta carmen 29. november 2018 at 14:45

    kas Kardo ei jaga asjadest natuke rohkem? töötas ju kuskil auto varuosadega tegelevas kohas? 🙂 Loodan et Autoekspert tegi ikka hea pakkumise sulle. Nad oskavad ju öelda kumb sulle sobiks, kui üldse ja rääkida ka mitte tehnilist keerulist juttu 😀

  • Avatar
    Vasta Jüri 29. november 2018 at 14:27

    Ei soovitaks investeerida vanasse autosse, kui plaanid selle aasta aja jooksul välja vahetada. Teed suure kulutuse, selleks, et 4 kuud autot soojendada. Auto turuväärtust see kahjuks kindlasti võrdeliselt ei tõsta, et kui ostad 1000€ lisaseadme siis ei saa loota, et auto eest ka 1000€ rohkem saaksid. Kuna sa elad eramajas, siis soovitaksin auto 10-15 minutit enne väljasõitu käima panna. Selle ajaga sulavad nii klaasid üles, kui ka salong jõuab mõistlikult soojeneda.

  • Avatar
    Vasta K. 29. november 2018 at 14:22

    Ma ei näe suurt mõtet selleks üheks talveks eelsoojendust hankida, eriti selliste summade eest.
    Samas tegu pole ju minu rahakotiga, nii et mis ma ikka mulisen. ?

  • Avatar
    Vasta Triinu 29. november 2018 at 13:34

    Seoses sellega meenub mulle, et kui ma laps olin , siis emal oli pikendusjuhtmega autosse tavaline soojapuhur viidud, et me külma autosse istuma ei peaks 😀
    Aga edu otsingutel! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaja 29. november 2018 at 13:17

    Mallukas, kes äsja lõpetas autokooli, teab kindlasti, et Liikluseeskiri ütleb “õuealal ja lähemal kui kümme meetrit elamust ei tohi peatatud või pargitud sõidukil mootor töötada kauem kui kaks minutit.” 🙂

    Aga teemasse, siis minu autol on Webasto. Väikeste lastega talvel asendamatu!

    • Avatar
      Vasta TN 29. november 2018 at 22:03

      Aga kui aknad läbi ei paista, siis ka ei tohi sõita. Kui nüüd seaduses näpuga järge ajada, siis ei tohiks meie kliimas ilma eelsoojenduseta autot kasutadagi? Või muudaks auto sulatamise ‘seaduslikkust’ kuidagi see, kui ma ise ma autos külmetan, mitte vahepeal tuppa tagasi ei lippa?

  • Avatar
    Vasta Ketz 29. november 2018 at 13:15

    Minu autol on kütuse peal töötav kaugjuhtimuspuldi ja taimeri võimalusega eelsoojendi, koos kliimaseadmega. Ehk siis kütab 20 minutiga ilusti nii mootori kui salongi soojaks, lisaks suvel saab samamoodi salongi jahutada. Mega super minu arust, kui teised hommikul aknaid kraabivad siis mina istun soojasse autosse ja panen minekut! Veel enam, kuna elame kortermajas siis autot tihti maja ette parkida pole ruumi, pult võtab siiski ysna kaugele. Vanasti ei osanud sellest puudust tunda kuid nyyd ei suudaks ilma selleta, väga mõnus!

  • Avatar
    Vasta Iris 29. november 2018 at 13:13

    Nohh minu putukal pole eelsoojendit.. hommiku ma enne tööle minekut panen käima ja soojeneb niikaua aga rool ja käigu kang jääst 😀 kasutan kindaid 😀 mis teha aga mingi on juba mõnna siis kakun mütsi ja kinniud käest 🙂 õhtul töölt tulen siis kirun et pole sellist asja sest siis ma kraabin klaase ja sada adja veel 😀 tahaks kiirekt koju aga näed ei saa sest klaasid jääs ja vaja soojendada nii.ma siis istun külmas autos 😀 vaadatakse küll nagu poolearulist :Daa no ei saa tiksuõa ka jätta sest mõni panev ajama 😀

  • Avatar
    Vasta Gee 29. november 2018 at 13:05

    Meil webasto, puldiga aknast tööle ja välja minnes istud juba sooja autosse 😀 mugav!

  • Avatar
    Vasta Mariann 29. november 2018 at 13:00

    Eelsoojendi on ülimõnus. Mul teine auto järjest, millel on tehase poolt paigaldatud bensiinil töötav eelsoojendi. Mitte ühtegi aknakraapimist jms. Istud sooja autosse ja sõidad.

  • Avatar
    Vasta Keegi teine 29. november 2018 at 13:00

    Kas sul auto pole aias pargitid? Mina panen auto käima ennem laste riietumist ja siis kui autosse lähme on auto juba ok. *kui tänaval pargitid siis teise võtmega lukustan, kui ajas siis uksed lahti.

    Vana vattitekk on aknal ja kapottil- ei mingit lume rookimist ja segundiga on see eest ära võetud.
    Odav, natuke aega nõudev aga mõistlik (vana autosse ei soovi €1000+ investeerida)

  • Avatar
    Vasta kats 29. november 2018 at 12:51

    meil on 2003a auto, on olemas mingisugune soojendussüsteem, mis käib elektriga: auto eesotsa allääres,numbrimärgist veidi allpool on mingi ümmargune pistik, kuhu käib sisse juhe.
    kasutame nii, et õhtul koeraga aias viimast ringi tehes paneb keegi autole juhtme külge, selle teine ots on pikendusjuhtmes, mis suundub keldrisse.
    hommikul läheb see, kes peres 1.sena ärganud, kohe keldrisse ja paneb keldris pikendusjuhtme teise otsa sisse.
    selle 30-40 minutiga, mis kulub pesemiseks, hommikusöögiks ja niisama sättimiseks, on auto juba kergelt üles soojenenud, st klaasid ära sulanud, ukselukud ja uksetihendid samuti lahti sulanud.
    kas seest ka soojem, ei oska öelda, aga vähemalt klaase ei pea küll jääst lahti kraapima.

    meie süsteemi juures on oluline, et auto seisaks mitte tänaval, vaid aias, sest tänaval hoides peaks juhe oluliselt pikem olema, samuti võib ka mõni mööduja nii pulli mõttes lihtsalt selle juhtme küljest ära tirida.

  • Avatar
    Vasta Laura 29. november 2018 at 12:39

    ei ole mingit soojendit. Mul eelmine auto ei läinudki soojaks talvel ja nii me mütside-sallide-kinnastega sõitsime ja laps oli soojakotis JA teki all turvahällis 😀
    praegune auto läheb ca 5minutiga soojaks. 😉
    tavaliselt laseme seista tal algul, tekk on mul autos ka lapse jaoks olemas igaksjuhuks.:) praegu ta on k/s jopega ja pükstega mul autos

  • Avatar
    Vasta Katsik 29. november 2018 at 12:27

    Pole midagi, lippad 10 min enne ârasõitu autosse, paned kâima ja siis tuppa sâttima ?

    • Avatar
      Vasta Kristina 29. november 2018 at 14:03

      Just nii, mina teen kas nii ja pole vaja mingeid tuhandeid kulutada.?

  • Avatar
    Vasta Eku 29. november 2018 at 12:22

    Ma lihtsalt panen auto käima mingi 20min varem ja kui lapsega lähen siis kõik soe (va rool ja käigukang mis ka jääst ?). Aga kui elaks kuskil kus naabrid jne siis ilmselt ei jätaks autot käima maja ees, aga metsas kus kedagi pole siis sobib hästi 😀

  • Avatar
    Vasta Jane 29. november 2018 at 12:15

    Pane auto 20 minutit varem käima ja läheb samamoodi soojaks ???

  • Avatar
    Vasta Birgit 29. november 2018 at 12:13

    Eramajas elades ei näe väga mõtet kumbagi paigaldada. Hüppad lihtsalt 20 min enne sõitu välja ja paned auto tiksuma. Omal mul on Calix ( juhe ja taimet, kahe tunni soojendus), aga pole kasutanud kordagi veel.

  • Avatar
    Vasta Mari-liisa 29. november 2018 at 12:07

    Meil on webasto see thermo call ja panime laetava kõnekaardi sisse, ehk siis igakuised kulutused kaardile puuduvad 😉 ja kui lülitad vastuteavituse välja siis ongi ainult 1 kordne kaardi ostmise kulu 🙂

  • Avatar
    Vasta L 29. november 2018 at 12:04

    Meil hetkel isaga autovahetus ja tema autol on webasto. Ja kuna mul on väike kohe kuuseks saav beebi, siis mu jaoks on ka see webasto musthave? nii mugav ja hea, mötled umbes kaua läheb enda ja lapse sättimisega ja paned siis selle järgi mingi hetk auto sooja, siis ongi vaid nii palju et supsti autosse ja söitu. Ainult, et roolisoojendust pole ja kui webasto panna veits hiljem tööle, et noh auto ei jöua veel täitsa soojaks minna, siis on ka rool nagu jääst? mu enda autol on roolisoojendus ja oiii kuidas ma seda igatsen.. samas mu enda auto läheb megakaua soojaks (vana diisel ja diisel lähebki kauem soojaks), et noh igal asjal omad head ja vead??‍♀️?

  • Avatar
    Vasta Naffik 29. november 2018 at 12:03

    Pane auto 15minutit enne sõitu käima. Jood kohvi ära, topid lapsed riidesse ja lähed autosse ja sõidad. Need, kes räägivad, et töötava mootoriga seisev auto on auto jaoks surm ja blablablaa…. Ma tahaks reaalselt näha autot, mis selle peale päriselt otsa on saanud…

    • Avatar
      Vasta Sõidan ka Autoga 29. november 2018 at 21:10

      Külma mootoriga sõitma minek on 110% automaatkastile tappev. Maja ees võib auto aastaid seistes tiksuda ja sellega ei juhtu tōenäoliselt midagi hullu . Mina soovitan ka 10-15-20min varem auto aias käima panna ja see tonn euri uue auto sissemaksuks jätta, turuväärtust see tõesti oluliselt ei tõsta, võib ainult müüki kiirendada kui talvel müüd (nii nagu suvel on oluline konditsioneer).

  • Avatar
    Vasta Elen 29. november 2018 at 12:03

    Meil oli eelmine auto 14 a vana,ja peal oli webasto mootori eelsoendus,kiidan väga,puldist panin toas olles webasto tööle ja u 15 min pärast võisin autosse minna ja auto oli soe ja klaasid pm puhtad.Minu jaoks oligi mugav et saan toast auto sooja panema,vana auto sai müüdud ja uuel eelsoendust pole ja tunnen sellest väga puudust ?

  • Avatar
    Vasta Maive 29. november 2018 at 11:57

    Meil elukaaslase autol on meil juhtmega variant. Vahele on ostetud selline asi mis käib stepslisse ja kellaajaliselt lülitab soojendi sisse. Sobib hästi, kuna elukaaslane läheb tööle iga päev praktiliselt samal ajal ja sõidab suht lühikesi vahemaid. Pole probleemi olnud isegi -32 kraadi juures auto käivitamisel.
    Enda autol on webasto ja päris mugav on kui tahad kleidi või sellikuga kuhugi minna ja saad istuda autosse mille salong on juba soe. Ise kasutan seda küll suhteliselt harva – aastas võibolla 4 korda. Lisaks pidavat see akut koormama ja paigaldades soovitati seda lühikest vahemaad sõites mitte kasutada.
    Seega kui suvel on plaan auto välja vahetada siis nii suurt summat ma küll ei maksaks et webastot paigaldada 😀

  • Avatar
    Vasta Piret 29. november 2018 at 11:57

    Mul eelsoojendus puudub….lihtsalt lähen panen enne auto käima ja ca 10min pärast alustan sõitu-aknad sulanud,salong soe, istme soojendused saab eraldi sisse lükata.

  • Avatar
    Vasta Martin 29. november 2018 at 11:55

    Ei soovitaks investeerida vanasse autosse, kui plaanid selle aasta aja jooksul välja vahetada. Teed suure kulutuse, selleks, et 4 kuud autot soojendada. Auto turuväärtust see kahjuks kindlasti võrdeliselt ei tõsta, et kui ostad 1000€ lisaseadme siis ei saa loota, et auto eest ka 1000€ rohkem saaksid. Kuna sa elad eramajas, siis soovitaksin auto 10-15 minutit enne väljasõitu käima panna. Selle ajaga sulavad nii klaasid üles, kui ka salong jõuab mõistlikult soojeneda.

  • Avatar
    Vasta Mari 29. november 2018 at 11:53

    Meil mõlemal autol eelsoojendi. Mehel on webasto ja minul calix. Ma küll esimest kuud alles kasutan calixit, aga hetkel piisab küll paarikümnest minutist, et salong soe oleks ja puhur pole max võimsuse peale keeratud. Kodus erilist vahet pole, et auto nö juhtme otsas, aga nt töölt tulles on mu autol ka rool jääst tehtud ja tuleb ära kannatada ? Ise veel kannatan, aga kuna last viin lasteaeda mina siis kodunt minnes mõnus sooja autosse hüpata 🙂
    A ja mehel webasto sõi korralikult akut, nii et üks hommik enam auto tööle ei läinud…