LAPSED Lasteasjad Marta

lapp püksi ja minek

12. detsember 2018

Nagu te mäletate, siis ma hakkasi Lendega riidest mähkmeid kasutama. Pikka pidu nendega ei olnud, sest Lende otsustas kohe peale seda potil käima hakata. Ei tea mina, kas sellel oli seos riidest mähkmega või lihtsalt kasvas nii suureks, aga ma ootasin põnevusega Marta sündi, et saaks ka temaga riidest mähkmete maailma avastada.

Näete, SIIN on üks post riidest mähkmetest, SIIN pakun välja 5 põhjust riidest mähkmete proovimiseks ja SIIN kirjutan ka sellest, kuidas ma neid Lendele essat korda tellisin. 

Kui Marta sündis, siis saime proovimiseks paar pakki Bebe Cash mähkmeid (mis on samad, mis sünnitusmajas olid) ja lisaks saadeti meile ka veel Bambyo ökomähkmeid, mis samuti nii väikses suuruses, et patt oli neid raisku lasta. Seega kasutasime esimesed kaks nädalat ainult tavalisi mähkmeid, või no vähemalt mitte suvakaid pamperseid. 

See oli muidugi selles suhtes pisike viga, et ma ise eeldasin väikest beebit oma hiiglaslapse asemel ja ma olin talle tellinud 12 pop in vastsündinumähet ja paar mõne teise firma vastsündinu oma, mis talle väikseks jäid. Ainult ühe Bambooty (LINK) sain talle ÜHE korra jalga ja kõik. Siin on sellest fotojäädvustus. Ühesõnaga need on kuni 5.5 kilo ja pigem ikka pisikesele beebile esimeseks elukuuks. Tundub nagu oleks mõttetu ost, aga tegelikult kuu aega saab seda ikka korralikult kasutada ja pärast lihtsalt edasi müüa. Riidest mähkeme turg on suur ja lai (FBis on ka olemas grupp Eesti kasutajatele Riidest mähkmete KKK). Mina müüsin need eila maha, hea et ühegi pildi jalas sai ?

Õnneks tellisin ma Opadii.ee lehelt ka kaks viiest komplekti Baba+Boo mähkmeid (LINK) ja praegu on need ideaalsed! Mulle meeldib, et need on krõpsuga ja mina ei näe nende kasutamisel küll mitte mingit erinevust, kui tavamähkmeid kasutada. Ei leki, on lapsel mugavad ja no minul nii ilus vaadata neid erinevaid pilte ja värve, mitte mingit tavalist valget mähet. Ainult riideid ei saa väga ümber selga panna, sest riidest mähe võtab vähe rohkem ruumi, aga minu meelest näevad beebid selle suurema tagumendiga nunnud välja, nagu väiksed keeglikurikad ?

Mida rohkem ma neid pilte instas jagan, seda rohkem kirju saan, et kas raske pole kasutada ja tundub nii rõve ja… Ma ei tea, minu meelest jumala lebo. Sisse käib selline mähkmepaber, mille sisse suurem paks sisse jääb, selle viskan ära. Kui mähkmed veits mustad, siis pihustan neile SEDA (keskmine stain remover) peale ja viskan 60 kraadiga masinasse. Kõik läheb kenasti puhtaks ja sisusid kuivatan ma kuivatis ka, seega kuivavad mega kiiresti ära. Mul hetkel ongi 10 vastsündinu BB mähet (pluss mega palju one size omi ka, aga need on trukkidega ja ma eelistan praegu krõpsudega, mulle tunduvad mugavamad). Kuna aga kuivati on olemas, siis kümnest piisab, sest ööseks paneme ikka selle ökomähkme, mida ära visata. Mugavuse värk ?

Eestis saab mähkmeid veel tellida mahkmed.eu lehelt ja ma arvan, et proovimise mõttes tellin sealt Martale ka jõulukingi, et teised lapsed ei vaataks, et miks neile on kink ja Martale pole. Ma ei ole mingi riidest mähkme ekspert ja ma ei tee absull vahet, mis on taskumähe ja hübriidmähe ja mis iganes veel. Ma valin vaid välimuse järgi, mis seal ikka, eks kasutades nagunii näen, mis meeldib ja mis mitte. Baba+Boo nt väga meeldib ja soovitan soojalt! Ja ma ei tea, mis “sort” ta on, hea mähe on lihtsalt. 

ÄRA JÄRGNEVAID LÕIKE LOE, KUI SA EI TAHA INFOT MU VERITSEMISEST JA VAGIINAST 😀 Sorri. 

Miks ma veel neid riidest mähkmeid kiidan – ma tõesti usun, et need on lapsele PALJU mugavamad, kui tavalised mähkmed. Ma räägin selles suhtes omast kogemusest, et kuigi ma tavaelus olen tampoonikasutaja, siis peale sünnitust tampooni kasutada ei või ja pidin kasutama sidemeid. Appi, ma VIHKAN sidemeid. Veits liigset infot teile, aga kuigi ma iga vetsuskäik ennast käsiduššiga üle uhasin ja sidet vahetasin, siis tekkis mul lõpuks “mähkmelööbe” taoline asi. Mingi verine paberilaadne toode vastu tutti ei ole mugav ja krabiseb ja ajab sügelema ja ausalt ma vahepeal kaalusin juba oldschool teed minekut ja metsa sambla otsa istuma minna, sest ma ei suutnud neid sidemeid taluda. Määrisin endale mähkmekreemi peale ja piinlesin. Kuni mulle meenus, et mul on ju kaks taaskasutatavat sidet ka. Jaja, olen max gross ja mida kõike veel, aga kui ma seda esimest korda kasutasin, tahtsin pisara panna. Nii pehme ja mõnus mu va’j’j’ vastas, mitte mingi vastikrõve side. 

Mul on näete NEED, aga mahkmed.eu lehel on palju suurem valik (SIIN). Ma päris ausalt soovitan neid peale sünnitust kasutamiseks, sest need imavad sama hästi ja üldse pole rõve, nagu ma alguses arvasin. Ja no pärast viskasin lihtsalt masinasse ja pesin ära, ei solberdanud kuskil jõe ääres oma verise lapiga ?

Jeesus, ma ei tea, miks ma seda kõike teile räägin, vb jah nats too much information, aga ma leian, et vb aitab kedagi teist ka selline teadmine, sest mul oli enne päris kimbatus, kui neid kasutama hakkasin. Tahtsin müüti kummutada, et see mingi imelik ja rõve värk. Muidugi ma siiski EELISTAN tampooni, aga no mõni eelistab sidemeid ja peale sünnitust pole enivei tampoonivõimalust, seega julgustan katsetama. On ka pestavaid pesukaitsmeid, tunduvad täitsa normalid asjad. Ja kui ma mõtlen, mis vahe enesetundel mul oli, kui ma kasutasin tavalist sidet, vs riidest pehmet sidet, siis ma tõesti ei taha lapsele ka enam tavalist mähet alla toppida. Las tal ka olla pehme ja mugav.

Riidest rinnapadjad on mul ka, aga need ma tellisin kogemata liiga suured, seega kasutan ikka ühekordseid. Ma lahman niimoodi piima, et need riidest padjad ujusid kohe läbi, aga vb hiljem, kui see piimavärk stabiliseerub, saan jälle riidest versiooni kasutada. 

Igatahes mina soovitan riidest kraami katsetada. Need on niiii ilusad ja armsad, näiteks eile avastasin SELLE lehe, no on ju nunnum, kui haisev Pampers jalga tõmmata beebile. 

Loe ka neid postitusi!

41 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kk 18. detsember 2018 at 07:03

    Meie beebi kannab samuti Baba+Boo mähkmeid päeval ning olen väga rahul. Ma ei tea muidugi, kas nad Eestisse saadavad aga ma tellisin otse nende koduleheküljelt starter pack’i (20 mähet + 2x sisu, mähkme ämber kaanega, mähkme kott (veekindel), paber ning kaks võrkkotti). Suur investeering küll aga on ennast igati õigustanud ning tegelikult on Baba+Boo võrreldes teiste tootjatega väga taskukohane.

    Esimesel kolmel kuul kasutas beebi tavamähkmeid, sest ta oli nii mini (3kg) ning seega tavalised one size mähkmed olid talle hiiglaslikud! Ma ei tea isegi, kas vastsündinu omad talle parajad oleks olnud, sest ta kints oli olematu 😀 Igatahes see mähkme hunnik oli ikka väga väga hirmutav.. päevas 10+ mähet ning oligi nädala lõpuks üks prügikonteiner täis! Lisaks Pampersil nii jube keemia hais küljes..ei taha isegi mõelda, mis seal sees on. Seega suur oli minu õnn kui me lõpuks riidest mähkmed kasutusse saime võtta. Minu arust on nende kasutamine sama lihtne kui tava mähkmel, lihtsalt prügikasti asemel viskan need ämbrisse ning pärast pessu ja kõik.

    Sidemest rääkides siis brr.. juba mõte ajab külmajudinad peale! Ma muidu kasutasin mõlemat aga kuna peale sünnitust kestis veritsus üsna pikalt (6-7 nädalat) siis lõpuks oli ikka väga ebameeldiv tunne sellest pidevast plastikust naha vastas. Seega järgmisel korral olen targem ja ostan ka riidest. Päevade jaoks ostsin moon cup’i.

  • Avatar
    Vasta Ruth 15. detsember 2018 at 07:11

    Huvitav Miks meile neid uhkeid mähkmeid sünnitusmajas ei antud kasutada, saime nõmedaid pamperseid ainult.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. detsember 2018 at 13:19

      Kus sünnitusmajas?

  • Avatar
    Vasta Kris 14. detsember 2018 at 01:56

    Kas riidest mähkmega muidu mingit suuremat sorti pissilõhna ei tule muidu või kuidas sellega on?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 14. detsember 2018 at 09:51

      Suurema lapse pissiga ikka tuleb (noh Lendel :D) aga selle jaoks on nn wet-bagid, või kaanega ämber, kuhu mähkme panna saab nii kauaks kuni ta pessu saab.

  • Avatar
    Vasta C 13. detsember 2018 at 18:37

    Mina just ei suuda tampoone kasutada ja käin sidemetega päevade ajal ?

  • Avatar
    Vasta Kammu 13. detsember 2018 at 14:52

    Mina soovitan ka MoonCupi. Ülimugav, kui on vererohkemad päevad, siis anum saab kiiremini täis ja peab tihedamini vahetama, aga ülimugav. Vererohkel päeval panen hügieenisideme alla, aga seda ei kulu nagu tavaliselt ja ei pea vahetama üldjuhul, sest kui anumat õieti paigaldada ja tyhjendada õigel ajal, siis see side ei määrdu, see on pigem nagu ettevaatusabinõu.
    Igatahes see on väga mugav, seda yldjuhul ei tunnegi kui õigesti paigutatud on.

  • Avatar
    Vasta L. 13. detsember 2018 at 14:26

    Ma ei tea kuidas ülejäänud maailmaga on aga ma vihkan samuti sidemeid. Tampoone ka eriti ei talu. Õnneks mu päevad kestavad 4-5 päeva ja pole väga vererohked. Aga ma ammu ei kasuta neid pakse sidemeid vaid tavalisi õhukesi pesukaitsmeid ja lihtsalt vahetan tihedamini. Olen mõelnud ka nende pestavate peale. Ja no ausalt ma arvan et pole mugavamat ja paremat viisi kui päriselt olla ilma paksude sidemete ja tampoonideta. Nii, et kõigile neile kes ütlevad iuuu või on rämedad heiterid. Olen 28 aastane ühe lapse ema ja pigem käin ilma tampooni ja paksu sidemeta kui piinlen nende käes. 🙂 vähemalt ise ja mu va’j’j on rõõmus. ?

  • Avatar
    Vasta Disny 13. detsember 2018 at 13:35

    Vb küll loll küsimus, ema pole ja sinnamaani tükk maad veel, kuid miks tampooni kasutamine peale sünnitust keelatud vms? Liiga tundlik? Välja venitatud või muu meditsiiline põhjus veel? ??
    Leidsin netist aint perekooli teemasi ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2018 at 13:35

      infektsiooni oht

    • Avatar
      Vasta Liina 16. detsember 2018 at 02:00

      Lisaks infektsiooni ohule, ma küll ei kujuta ette panna tampooni, kui sealt on 4kg kärakas ennast välja käristanud. Ok, osad ei rebene ja osad seksivad juba sünnitusmajas aga enamus on siiski õmblustega jne, alumine osa paistes ja pundunud. Tualetis käiminegi on valus

  • Avatar
    Vasta L 13. detsember 2018 at 11:29

    Vaatasin, et kuskil videos oli Lendel tahvelarvuti käes ja ta vaatas multikaid sealt. Kas te ei arva, et see võib mõjutada tema arengut halvasti? Mäletan, et sain oma esimese telefoni koolis käies alles, aga tänapäeval pistetakse juba tittedele nutiaparaat kätte.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2018 at 12:21

      Jah, kui ta hommikust õhtuni tahvlis istuks, siis kindlasti mõjutaks halvasti. Antud videos oli ta haige ja seetõttu sai “ekraamis passida”

    • Avatar
      Vasta ege 13. detsember 2018 at 15:02

      jah, esimese telefoni said alles koolis käies aga tol ajal istusid lapsed ka tunde teleka ees. Siis ei rääkinud keegi sellest kas ja kui halb see on. Ainuke asi, mis sel ajal “päästis” oli et kanaleid ja s.h. lastesaateid oli vähe ja saated hakkasid üldse alles mingi kell 3-4 pärastlõunal. Tänapäeval valdav osa lapsevanemaid ikkagi teab mis ohud kaasvenad nutiseadme kasutamisega ja mis on netiturvalisus jne juba ka väikeste laste puhul.

    • Avatar
      Vasta Vaike 13. detsember 2018 at 22:03

      Ma sain oma esinese telefoni keskkoolis. No shit, ma olen lihtsalt 36 😀

  • Avatar
    Vasta Hele-Mai 13. detsember 2018 at 10:40

    Minul lausa seisavad ühekordsed mähkmed, sest riidest BB mähkmed on ülimõnusad. Lapsel võib lausa 10 tundi mähe all olla ja midagi ei juhtu. Alguses tekkis tal mähkmelööve ühekordsetega ja olin nii hädas. Kasutasin kalleid kreeme ja lõpuks kui kõik ära paranes (tuhat õhuvanni) siis sain riidest alla panna ning never again ma ei pane talle plastikjullasid alla.

  • Avatar
    Vasta Liis 13. detsember 2018 at 08:31

    Mina olengi see rõve kes koguaeg kasutab korduvkasutatavaid sidemeid. Vahest olude sunnil kasutan ühekordseid ja tõesti all korrus ei saa hingata ja vaikselt haudub seal. Avalikult sellest väga rääkida ei saa kuna enamus keda tean minestavad ära selle peale haha 😀
    Aga ise küll soovitan. Endal rasked tsüklid ja hea on küll kui midagi mõnusat pehmet püksid. Haha. Ainus probleem et retuuse ei saa kanda, natuke on ikka aru saada et miskit seal all pool on lisaks.
    Nii tore et sa korduvkasutatavaid mähkmeid proovisid, nüüd endal tulevikus ka lihtsam katsetada. 🙂

  • Avatar
    Vasta Saarlane 13. detsember 2018 at 07:16

    Soovitan kasutada tampoonide asemel menstruaal cup’i. Topid sisse 12 tunniks. Tampoonid reostavad rohkem loodust. Üks cup on 10 aastaks. Mis arvad sellest?

    • Avatar
      Vasta nööp 13. detsember 2018 at 14:25

      Ei küsitud küll minult, aga ei saa mitte vaiki olla 🙂 Olen täiesti nõus, palju tervislikum, mugavam, odavam ja keskkonda säästvam lahendus. Olen pea 2 aastat kasutanud ja minu arvates geniaalselt lihtne lahendus.

    • Avatar
      Vasta Madli 13. detsember 2018 at 21:57

      Ei tea kas seda võib ka peale sünnitust kasutada?

  • Avatar
    Vasta Mutt 13. detsember 2018 at 00:26

    Mitu mähkut u päevas kasutust leiab? Kas kõik 10? Ma mõtlen siin palju vastsündinu omi tellida. Vähemalt need, mida ma olen vaatand opadii lehelt on 2,3-8,2 kg.
    Peale sünnitust on mul ka kindel plaan minna riidest sidemete ja lõpuks kopsiku peale üle. Ma ei suuda tampooni kasutada ja sidemed küll kasutasin aga eriti peale sünnitust on nad jõle ebamugavad. Mul ajasid kohutavalt sügelema, tekkis tunne nagu oleks kirbud vms püksis.
    Ma arvan, et enamus naistele läheb su jutt peale, sest vähesed julgevad sellistest asjadest avalikult rääkida. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 13. detsember 2018 at 12:22

      Ma pakun et 6-7. Need BB mähkmed ongi meil praegu vastsündi omad, aga ma usun, et saame veel jupp aega kasutada.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 12. detsember 2018 at 23:48

    Aitäh jagamast kogemusi riidest sidemete osas. Plaanin ise ka peale sünnitust neid katsetada :). Ja muidugi proovin ka riidest mähkmed ära.

  • Avatar
    Vasta Kair 12. detsember 2018 at 23:43

    Eesti omatoodang on Nups mähkmed. Hinda ei saa muidugi Aliga võrrelda.

  • Avatar
    Vasta M 12. detsember 2018 at 20:50

    Naise blogi, naiste jutud. Minu arust sellised jutud ongi kõige põnevamad. Alati on parem selliseid asju proovida, kui mõni teine naine enne on kasutanud. Sa võiksid minu arust isegi rohkem jagada seda, mis pärast sünnitust alakorrusel toimub. Võib-olla ma imelik, aga mittesünnitanuna tundub see huvitav:D

  • Avatar
    Vasta Kiisu 12. detsember 2018 at 20:01

    Kuidas neid sidemeid puhastatakse? Tuleviku tarbeks uurin 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. detsember 2018 at 22:11

      Pesumasinasse viskan

  • Avatar
    Vasta Ketukas 12. detsember 2018 at 18:35

    Ei ole too much informatsion ? sellepärast ma su blogi loengi, et sa kirjutad asjadest mis PÄRISELT ka kõnetavad. Mitte et mind kellegi veritsemised huvitaks, aga on inimesi kes sellistest asjadest ei räägi ja saavad sellest palju abi? mina kellel veel last ei ole, aga loodan selle asjaga lähitulevikus ühelepoole saada, siis mulle oli küll see nn veritsus ja mähkmeteema suureks abiks. Ma ei teadnudki et selliseid asju olemas on. Ja ka mina olen üks nendest kes ei saa sidemeid kasutada. Ajavad sügelema ja tõesti vahest on mingit krabinat püksist kuulda ?

  • Avatar
    Vasta üksikema 12. detsember 2018 at 18:25

    Ma soovitan proovida ka gentle day sidemeid. Järve keskuse 2.korrusel eliksiir müüb nt. Ühekordsed, aga ei tekita seent ja muud jama. Öösidemed on superhea imavusega ja ei leki välja midagi sealt. Kunagi töötasin firmas mis neid eestis turustas ja sestpeale ainult neid ostangi.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 12. detsember 2018 at 16:27

    Aliexpressis ka olemas väga suur valik riidest mähkmeid beebidele, paar euri tk, välimuse poolest tunduvad sama ilusad. Kogenud kasutajana võiksid huvipärast mõne sealt tellida ja siis võrrelda, kas on väga palju kehvem kui 25 eurone 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. detsember 2018 at 16:37

      ma olen lendega proovinud ali oma ja ei ole materjalilt nii mõnus paraku. aga no asja ajab kindlasti ära.

    • Avatar
      Vasta S. 12. detsember 2018 at 22:55

      Odav on küll, aga hiina kauba puhul ei tea kunagi, mis keemiat see sisaldab ja vastsündinu tagumik ja õrn nahk ei ole küll see koht, kus katsetama hakata, mis talle löövet tekitab või tema vereringesse imbub ja mis mitte. EU-st tellides vastab toode kindlatele standarditele ja on tunduvalt ohutum. Ei soovita selliseid tooteid Aliexpressist tellida, olgu nad siis kui odavad tahes.

  • Avatar
    Vasta Helen 12. detsember 2018 at 16:19

    Seee veritsemise jutt ei tohiks ka tabuteema olla 😀 Mina nt olen tulihingeline topsikuaustaja ja ei saa aru, kuidas ma aastaid neid jubedaid tampoone talusin ja raha raiskasin. Ja oma rõvedate juttudega olen nii mõnegi sõbranna ka seda usku ajanud ning neilt oma rõveda jutu eest vaid tänusõnu saanud 😀

    • Avatar
      Vasta SS 12. detsember 2018 at 17:48

      Sama siin, ma ka 5+ aastaid nüüd kopsikut kasutanud ja no max mugav, tampoonid ja sidemed on väga ebamugavad kopsikuga võrreldes ja raha ja loodust houab ka!

      • Avatar
        Vasta Pille 13. detsember 2018 at 03:21

        Okei see topsiku-teema tundub mulle max intrigeeriv. Hullult tahaks ise ka proovida, aga tundub nii ulme. Et kuidas ma voldin lambist mingi kastruli enda sisse ja siis loodan jumala armule, et see ümber ei läheks. Ja kui enne midagi ei leki, siis kuidas on võimalik ilma veresaunata seda asja sealt kätte saada. Samas kõik, kes proovinud on, kiidavad ja enamus jäävadko kasutama. Aga ikkagi nii palju küsimusi…

        • Avatar
          Vasta J 13. detsember 2018 at 20:17

          Sama küsimus- kuidas selle puhtalt kätte saab? Ning kuidas ma aru saan, et see täis on, enne kui lekkima hakkab..?

    • Avatar
      Vasta K. 13. detsember 2018 at 00:22

      Ühildun oma OrganiCupiga. Kuna oli kampaania, et ostad ühe panevad kingiks teise kaasa. Kinkisin selle oma õele. Ka tema on nüüd paadunud fänn. Ütles, et midagi mugavamat pole elus kasutanud.

      • Avatar
        Vasta Muhv 14. detsember 2018 at 02:43

        Ka mina pöördusin mõned kuud tagasi organicupi usku ja enam neid keemiliste ainetega pleegitatud tampoone küll kasutada ei taha. Küsitakse, et kuidas seda mugavaim vahetada on? Mina kükitan duši all, eemaldan õhtul ja hommikul cupi, loputan ja asetan tagasi. Ülimalt lihtne ja ei mingit segadust. Cup on nii suur ja nii tihedalt sees vaakumis, et kui on õigesti paigaldatud, siis see ei saa kuidagi lekkida, sest on vaakumis. Esimesed paar korda olin selle eemaldamisega küll püsti hädas, sest ei saanud sellest pisikesest “sabast” kuidagi kinni ja naersin omaette juba, et pean minema abikaasat paluma või kiirabisse minema, aga tegelikkuses nipp see, et tuleb ise seda pisut vaagnalihastega välja “pressida”, siis see liigub pisut ettepoole ja saab “sabast” kinni ja välja tõmmata. Igatahes kiidan taevani ja soovitan kõigile.

    • Avatar
      Vasta Monts 15. detsember 2018 at 00:04

      Mina ühinen ka. Enne rasedust just hakkasin kasutama cupi ja alguses muretsesin veel, et päevad läbi avatud kontoris ka tööl ja no kui peaks lekkima jm. Aga no vastupidi, nii mugav lihtsalt. Rasedaks lõpuks jäin, siis isegi kurvastasin, et ei jõudnud väga kasutadagi ja peab pärast sünnitust suurema vastu juba vahetama. Aga no tuli hoopis keiser ja juba ootan, et juba alanud päevad veidi normaliseeruks, et saaks jälle kasutada. Ma pole ka kellelegi väga rääkinud, et seda kasutan. Aga ma olin tohutult positiivselt üllatunud, kui mul ema tuli küsima, et kust seda saaks, sest õetütar oli tal Soomes külas käies seda otsinud, et kust saaks ja emps tahtis talle kinkida. Nii hea meel oli kuulda, et juba puberteedi eas tüdruk mõtleb sellele, et mis talle hea on ja vanaema ka toetab ?.

  • Avatar
    Vasta Kristi 12. detsember 2018 at 16:16

    Ega juhuslikult opadii.ee’ga koostööd ei tee ja sooduskoodi pole jagada? Oleme ka just tellimas BB mähkmeid 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 12. detsember 2018 at 16:18

      Ei tee, täitsa ise ostsin need ja linkisin ainult selle pärast, et muidu kõik küsiksid, et aga kust saab 😀 Ei tee siin salareklaami 😀